Kat krabt aan meubels: de beste oplossingen

Gedrag & Verzorging » Kat krabt aan meubels: de beste oplossingen
Kat klrabt bank

Wanneer jouw kat zijn nagels gebruikt om een prooi te vangen of om te spelen met zijn speeltjes, dan is dat natuurlijk hartstikke leuk. Wanneer hij zijn nagels gebruikt om jou te krabben of om aan de meubels te krabben, dan is dat een stuk minder leuk. Een kat krabt niet zomaar aan de meubels, maar heeft hiervoor zijn redenen. In deze tekst gaan we kijken naar de verschillende redenen waarom een kat aan de meubels krabt. Ook gaan we kijken naar verschillende oplossingen die ervoor kunnen zorgen dat de kat de meubels met rust laat en zijn nagels zet in andere dingen. 

 

Mijn kat krabt aan meubels

We gaan eerst even inzoomen op het probleem. Je hebt een kat in huis wonen die het soms lastig vindt om van bepaalde spullen te blijven. We hebben het dan over bijvoorbeeld:

  • Meubels
  • Gordijnen
  • Stoelen
  • Tafelpoten
  • Muren
  • De trap
  • De deur
  • Het raam

Een kat kan flinke en ook scherpe nagels hebben en daarmee een hoop schade aanrichten. Dat is natuurlijk zonde. Het kan zijn dat de spullen een hoop geld hebben gekost en daarnaast is het logisch dat je niet direct nieuwe spullen wil kopen omdat dat het probleem van het krabben natuurlijk niet oplost. Maar waarom zet de kleine harige vriend nou zo graag zijn nagels in verschillende meubels?

 

Waarom krabt een kat

Een kat heeft meerdere redenen om aan verschillende oppervlakten te krabben. Dit is instinctief gedrag en daardoor niet af te leren, wel kan je natuurlijk afleren waar de kat aan krabt. Met het krabben zorgt hij er namelijk voor dat zijn nagels scherp blijven. Ook zullen zijn oude nagelhulsjes hierdoor afvallen wat ervoor zorgt dat zijn nagels nog scherper worden. Naast dat de kat krabt om zijn nagels te slijpen, heeft het ook nog een andere reden. De kat laat door het krabben namelijk zijn geur achter. Bij een kat gebeurt dit dus niet alleen door sproeien, maar ook door krabben of kopjes geven.

Wat zij hiermee doen is het afbakenen van hun territorium. Op die manier zeggen zij tegen andere katten dat die zich in het territorium van jouw kat bevinden. Aan de onderkant van een kattenpoot bevinden zich namelijk klieren die geur afgeven. Wanneer zij vervolgens krabben, laten zij deze geur hier mee achter en bakenen zij dus hun territorium af. Omdat het instinctieve gedrag van een kat niet af te leren is, moeten we op zoek gaan naar een andere oplossing. Het krabben aan de meubels is dan wellicht instinctief, maar nog steeds niet altijd nodig.

Kat in raam

Oplossingen voor het krabben aan de meubels

Kan je een kat dan helemaal niet trainen om van de meubels af te blijven? Ja hoor, dat zeker wel. Het krabben zelf is instinctief, maar waar de kat aan krabt is iets waar jij zeker invloed op kan uitoefenen. Allereerst begin je met het onaantrekkelijk maken van de meubels waar de kat aan krabt. Wanneer je bijvoorbeeld een kleed gemaakt van een gladde stof over de bank gooit, heeft de kat hier niet veel aan wanneer hij eraan wil krabben en zal hij eerder naar iets anders op zoek gaan. Ook kun je ervoor kiezen om harde plastic te bevestigen op de plek waar hij het liefst krabt. Ook daarmee maak je het krabben op de plek onaantrekkelijk.

Het is dan wel uiterst belangrijk dat er een alternatief is voor de krab. Wanneer je de bank onaantrekkelijk maakt, zorg je er daardoor voor dat de gordijnen of stoel des te aantrekkelijker worden. Of je moet ervoor zorgen dat er een alternatief is waar de kat met alle gemak gebruik van kan maken om zijn nagels te slijpen. Vaak zien we dit in de vorm van een krabpaal.

 

De kitten trainen om van meubels te blijven

Is dat iets wat alleen een oudere kat kan leren? Nee hoor, je kan hier al mee beginnen bij een kitten. Het magische woord hierbij is: consequentie. Blijven volhouden. Wanneer je dat wel toe laat om aan de bank te krabben dan zal hij dit direct onthouden en het niet begrijpen wanneer hij het de volgende keer ineens niet mag. Ook wanneer je het bij de kitten goedkeurt omdat je toch een nieuwe bank gaat kopen wanneer hij wat ouder is, zal hij het niet begrijpen dat het bij de nieuwe bank niet mag. Begin er dus direct mee wanneer de kitten bij je blijft wonen en zorg ervoor dat je het consequent volhoudt.

Krabpaal met kat

Hoe kan een krabpaal helpen?

We hadden het net al even over een krabpaal als alternatief om aan te krabben. De krabpaal is namelijk bedoelt om aan te krabben en daardoor mag de kat er naar hartenlust aan gaan krabben. Op die manier bied je dus eigenlijk een plek aan waar de kat het wel mag. Er zijn wel een aantal punten waar je op moet letten wanneer je een krabpaal aanschaft. Allereerst moet de krabpaal hoog genoeg zijn. De kat moet op zijn achterpoten kunnen staan en dan alsnog genoeg ruimte hebben om met uitgerekte poten te kunnen krabben. Wanneer dat niet werkt, zal de kat alsnog kiezen voor de bank en is het effect dus weg.

Ook moet de krabpaal op een goeie plek komen te staan. Wanneer de bank op een leukere plek staat als de krabpaal, zal de kat alsnog kiezen voor de bank en de krabpaal dus links laten staan. Mocht je de krabpaal later aanschaffen dan is het waarschijnlijk dat de kat al geurtjes heeft achtergelaten op de plekken waar hij niet mag krabben. Zet de krabpaal dan dichtbij een van die plekken of koop iets waar hij alsnog aan kan krabben wanneer dit niet past. Zo heb je bijvoorbeeld ook planken waar een krabgedeelte aan zit.

Vervolgens is het belangrijk om de kat te trainen om gebruik te maken van de paal en niet de meubels. Het krabben aan de bank kan ook een vorm van aandacht trekken zijn. Wanneer je de kat dan “beloont” door aandacht te geven, in de vorm van aandacht of zelfs straffen, kan hij dit gaan misbruiken. Daarnaast heeft de kat echt wel door dat jij af en toe niet thuis bent en hij dan dus alsnog zijn gang kan gaan omdat hij niet gecorrigeerd wordt.

Negeer de kat juist wanneer hij aan de bank krabt en beloon hem juist wanneer hij gebruik maakt van de krabpaal. Wanneer de kat dan alsnog aan de bank krabt, kun je hem met een speeltje weglokken en naar de paal leiden. Wanneer je dat consequent volhoudt, zal je merken dat de kat uiteindelijk uit zichzelf gebruik gaat maken van de krabpaal. Mocht het zo zijn dat hij dit bij de bank blijft doen dan is het verstandig om de paal te verplaatsen of de bank onaantrekkelijker te maken met een van de bovenstaande tips.

 

Extra hulpmiddelen

Wanneer je toch nog wat extra hulpmiddelen nodig hebt, dan zijn deze zeker verkrijgbaar. Bijvoorbeeld verschillende soorten sprays. Zo is er een catnip spray. Deze spray bevat kattenkruid waar een kat sterk op kan reageren. Voor een kat is dat een soort beloning. Wanneer je catnip sprayt op een krabpaal, kan dat voor een kat net dat beetje extra geven waardoor hij naar de krabpaal gaat. Hij zal deze dan ook gaan gebruiken als plek om aan te krabben.

Daarnaast is er ook nog een spray die katten weg houdt van bepaalde plekken. Hierin zit een geur die de kat juist afstoot van die bepaalde plek. Hij zal daardoor helemaal geen plezier meer hebben aan het krabben op die plek en kiezen voor een andere plek. Wanneer de krabpaal dan niet deze geur om zich heen heeft hangen, kiest de kat dus eerder voor de krabpaal dan voor de meubels.

 

Overige oplossingen

Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn waardoor de kat krabt aan het meubilair. Zo kan het zijn dat een kat stress ervaart. Hierdoor kan hij meer gaan krabben dan normaal en dus gebruik maken van de krabpaal, maar ook alsnog gebruik maken van een van de meubels in de woning. Wanneer je dan tijdelijke oplossingen neemt, zal dit de stress van de kat niet oplossen. Belangrijk is om de stress juist weg te halen en dus eerst op zoek te gaan naar de bron van de stress.

Ook zijn er speciale geuren en stekkers die geuren verspreiden voor katten waar zij rustig van worden. Deze maken gebruik van hormonen die katten zelf kennen en waar zij dus een rustig gevoel van krijgen. Zonder het oplossen van de stress zal de kat dus ook blijven krabben. Ook kan het zijn dat de kat niet voldoende mogelijkheid ziet om zijn nagels te slijpen. Zij nagels worden hierdoor langer en kunnen vervelend worden. Dit komt vooral voor bij katten die niet buiten kunnen komen.

Katten die buiten komen hebben voldoende middelen om hun nagels te slijpen. Het is daarom ook nodig om de nagels van de kat eens in de zoveel tijd te knippen. Dit kan een ingewikkeld klusje omdat er bloedvaten in de nagels lopen. Wanneer je het niet vertrouwt kun je altijd contact opnemen met een dierenarts of trimsalon om de nagels van de kat te laten knippen.

 

Tot slot

Het belangrijkste bij het opvoeden of trainen van een kat is consequentie. Wanneer je de kat blijft belonen wanneer hij iets goeds doet, zal hij dit zich aanwennen en hier eerder voor kiezen. Ook het straffen kan helpen, maar de kat heeft door dat hij het gedrag alsnog kan gaan vertonen wanneer jij er niet bent. Dit heeft dus niet altijd zin. Wanneer je de kat een keer zijn gang laat gaan, kun je als het ware weer helemaal overnieuw beginnen omdat de kat zich dit net te goed zal herinneren. Blijf dus consequent. Krabt je kat niet alleen aan spullen, maar miauwt deze ook veel, lees dan dit artikel.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 8 Average: 4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *