De Boheemse Rex: Uitgebreide Rasbeschrijving

De Boheemse Rex, ook wel bekend als de Curly Persian, is een vrij nieuw en niet erg bekend kattenras. Hij is vrijwel een gekrulde versie van de Perzische kat. Hun vacht is zacht en mooi gekruld, deze krullende haren zijn kenmerkend aan het rex gen. Maar de Boheemse Rex is niet alleen bijzonder als het gaat om uiterlijk. Ook zijn karakter maakt hem speciaal. Zo staan ze bekend om hun vriendelijke, intelligente en zachtaardige persoonlijkheid. Ben jij benieuwd wat deze kat nog meer zo uniek maakt? Lees dan snel verder! 

 

De Geschiedenis van de Boheemse Rex 

De geschiedenis van de Boheemse Rex is vrij onduidelijk. Of de Boheemse Rex is ontstaan in de jaren 60, 70, 80 of 90 is niet zeker. Maar ondanks deze onzekerheid is het wel vastgesteld dat de Boheemse Rex is ontstaan in de Tsjechische Republiek. Hij wordt daarom ook wel de Tsjechische Krulkat genoemd. De Boheemse Rex is nog een nieuwer en minder bekend Rex ras. Wat hij wel gemeen heeft met de andere Rex katten is zijn gekrulde vacht.  

De Boheemse Rex is tot grote verbazing van fokkers in grote aantallen ontstaan uit nestjes van de Pers in Tsjecho-Slowakije. De ouders van deze eerste kittens waren blauwe Perzen die in de jaren 70 waren geïmporteerd vanuit Duitsland. Na de verassende geboorte van de gekrulde Perzen werd er onderzoek gedaan, waaruit een gedeeltelijke genetische match werd vastgesteld tussen de Pers en verschillende Rex rassen.  

In 1989 werd de Boheemse Rex voor het eerst gericht gefokt, en in 1994 keurde de FIFe de voorlopige rasstandaard goed. Verder is de Boheemse Rex ook door andere organisaties niet erkend als officieel ras. 

 

Het karakter  

Het karakter van de Boheemse Rex is rustig, zachtaardig en huiselijk. Deze katten waarderen een rustige omgeving meer dan een huis vol drukte. Ze zijn daarom ook niet de beste match voor kleine kinderen, al kunnen ze wel even met ze overweg. De Boheemse Rex zal zich na een hoop drukte graag even terugtrekken naar zijn eigen rustige plekje. Maar daarna is hij weer helemaal opgeladen voor meer sociale interacties. 

Ondanks dat deze kat geen fan is van drukte betekent dit niet dat hij aandacht niet kan waarderen. De Boheemse Rex is vrijwel altijd open voor een knuffel en een aai over zijn bol. Deze liefdevolle katten kunnen zich erg hechten aan hun baasjes en vinden het fijn als er altijd iemand thuis is. Deze tolerante katten kunnen het daarnaast ook goed vinden met vreemdelingen en andere huisdieren.  

 

Het uiterlijk van de Boheemse Rex 

Het uiterlijk van de Boheemse Rex is erg te vergelijken met dat van de Pers. Het enige echte verschil tussen de twee katten is de gekrulde vacht van de Boheemse Rex. Voor de rest zijn de twee bijna identiek. Zijn hoofd is rond, en middelgroot tot groot van formaat. Hij heeft een afgerond voorhoofd. Zijn wangen zijn vol en breed, en hij heeft een brede compacte neus. Zijn neus komt op ooghoogte tot een stop. Hij heeft een sterke kin met goed ontwikkelde kaken. Zijn oren zijn klein, lopen toe tot een afgeronde punt en staan ver uit elkaar. De ogen zijn groot, rond en staan wat breed uit elkaar. 

Het lichaam van de Boheemse Rex is groot en breed, met een sterke ronde borst. Zijn nek is kort en stevig. Hij heeft wat korte krachtig gebouwde poten met grote ronde voetjes, tussen zijn tenen heeft hij plukjes vacht.  

 

De vacht  

De vacht van de Boheemse Rex is iets korter dan die van de Pers. Ook heeft de Boheemse Rex de unieke krullen die bij het Rex gen horen. Hij heeft een zachte ondervacht wat zijn vacht mooi vol maakt. De dikke vacht op zijn nek vormen een mooie kraag, dit komt vaker voor bij langharige rassen. De dikke vacht op zijn heupen maken de illusie van een soort broek.

De krullen van de kat komen het mooist naar voren op zijn rug, buik en zij. De enige plekken waar zijn vacht niet krult is op zijn gezicht en oren. De Boheemse Rex komt in vrijwel dezelfde kleuren voor als andere Rex katten en de Pers. Denk hierbij aan kleuren zoals: wit, blauw, crème, tweekleurig, chocolade, lila, zilver, golden en Rood.

 

De opvoeding van de Boheemse Rex 

De opvoeding van de Boheemse Rex begint zoals bij vrijwel elke kat bij de socialisatieperiode. Dit is de belangrijkste periode in het leven van een kat. Hier ontwikkelt hij zijn karakter en leert hij hoe hij zich moet gedragen. Tijdens deze periode leert een kitten ook omgaan met vreemde geluiden, andere dieren en met menselijk contact. Verloopt de socialisatieperiode niet goed? Dan kan dit leiden tot negatieve gevolgen in het gedrag en de mentale gezondheid van je kat. Zo kunnen katten die niet goed zijn gesocialiseerd agressief of angstig zijn. Waarnaast katten die wel goed zijn gesocialiseerd vriendelijk en sociaal zullen zijn. 

De socialisatieperiode van een kat duurt tot hij zo’n 14 weken oud is. Dit betekent dat de kat deze periode vrijwel geheel bij de fokker spendeert. Dit is een van de redenen dat het erg belangrijk is om een betrouwbare fokker te vinden. Zo weet je zeker dat jij een gezonde en goed gesocialiseerde kat mee naar huis krijgt. Daarnaast is de fokker erg belangrijk omdat hij de kittens leert omgaan met menselijk contact. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de handelingen die horen bij de verzorging van je kat, wanneer de kitten hier vanaf jonge leeftijd al aan is gewend zal dit later in zijn leven ook een stuk eenvoudiger gaan.  

Daarnaast speelt ook de moederpoes een grote rol in de opvoeding van de Boheemse Rex. Zij leert hem hoe hij zich moet gedragen, hoe hij zichzelf schoonhoudt en dat hij niet altijd zijn zin zal krijgen. Alle basics van het kattenleven leert de kitten door het gedrag van zijn moeder na te doen. Ook speelt de moederpoes een grote rol in de mentale ontwikkeling van haar kittens. Wanneer zij niet aanwezig is tijdens de opvoeding kan dit dus ook negatieve gevolgen hebben. Zorg er daarom voor dat de moederpoes tijdens de opvoeding aanwezig is.  

 

Hoe verzorg je de Boheemse Rex 

De vacht van de Boheemse Rex vereist best wel wat aandacht. Zowel fysiek onderhoud als voer draagt hieraan bij. Zorg bijvoorbeeld voor voer met voldoende vitamine B, dit zorgt ervoor dat zijn vacht zacht blijft en mooi zal glanzen. Kam de vacht daarnaast 1 tot 2 keer per week voorzichtig door. Wees hier voorzichtig bij, zijn krullen kunnen zorgen dat de kat sneller klitten krijgt. Hier wil je uiteraard niet te hard aan trekken. Daarnaast wil je natuurlijk ook dat mooie krulpatroon in tact houden. Geef de kat ook eens in de drie maanden een bad, gebruik hiervoor een speciale kattenshampoo en verdun deze.  

Naast het onderhouden van de vacht is het belangrijk om de oren, ogen en nagels goed in de gaten te houden. Bij de oren en ogen van de Boheemse Rex kan nog wel eens vuil ophopen. Katten kunnen deze plekken namelijk niet goed bereiken. Daarom is het aan jou als baasje deze schoon te houden. Gebruik hiervoor een vochtig doekje en veeg zachtjes het vuil weg. Let erop dat je bij elk oog of oor een nieuwe hoek van het doekje gebruikt, zo voorkom je dat je infecties verspreid. 

Trim de nagels van je kat een paar keer per jaar. Dit is niet vaak nodig, knip de nagels alleen als ze te lang zijn. Haal daarnaast ook een stevige krabpaal in huis zodat je kat zelf ook zijn nagels kan verzorgen.  

 

Welke voeding heeft de Boheemse Rex nodig? 

De Boheemse Rex is een sterk kattenras dat geen speciale voeding vereist. Het is echter wel aan te raden hem in de wintermaanden voeding te geven dat extra vetten bevat. Zo voorkom je dat de kat last krijgt van het koude weer en de lage temperaturen. Ook zorg je er op deze manier voor dat de kat energiek blijft.  

Zorg daarnaast voor een eiwitrijk en kwalitatief dieet. Katten hebben van nature veel dierlijke eiwitten nodig, deze halen zij vooral uit hun prooi zoals muizen. Daarentegen kunnen katten minder goed tegen grote hoeveelheden koolhydraten, hun lichamen kunnen deze namelijk niet goed verwerken. Zorg daarom dat het dieet van jouw kat hier niet te veel van bevat. 

Als het gaat om kattenvoer kennen we twee categorieën. Deze zijn droog- en natvoer, beiden hebben hun eigen voor en nadelen. Daarom kiezen de meeste poezenbaasjes voor een afwisseling van zowel droogvoer als natvoer. Onder natvoer verstaat men veelal rauw vlees, dit bevat veel van de eiwitten die je kat nodig heeft. Daarnaast bevat natvoer ook wat extra vocht, wat erg handig is aangezien katten van zichzelf weinig drinken en zo toch nog wat extra water binnen krijgen. Natvoer is echter wel minder lang houdbaar dan droogvoer. 

Als het gaat om droogvoer worden er meestal kattenbrokken bedoeld. Deze dragen bij aan een gezond gebit voor je kat. De harde textuur van de brokken helpt namelijk bij het afslijten van tandsteen en ander vuil. Droogvoer bevat echter vaak wel meer koolhydraten dan natvoer.  

 

Welke ziektes komen er bij de Boheemse Rex voor? 

De Boheemse Rex is een sterk en gezond ras en wordt vrijwel niet ziek. Het fokken van dit ras heeft tot dusver ook geen ras specifieke ziektes veroorzaakt. Wel kan de Boheemse Rex te maken krijgen met genetische ziektes zoals polycystische nierziekte, hypertrofische cardiomyopathie, en progressieve retinale atrofie.  

Polycystische nierziekte is een erfelijke ziekte die bij veel katten voor kan komen, deze wordt vanaf de geboorte al overgedragen. De ziekte komt vooral bij Perzen en rassen die afstammen van Perzen voor. Zo ook bij de Boheemse Rex. Er wordt geschat dat zo’n 40% van alle Perzen met deze nieraandoening te maken krijgt.  

Hypertrofische cardiomyopathie is een hartaandoening die ervoor zorgt dat de hartspier verdikt. Dit maakt de kamers in het hart kleiner waardoor er minder bloed in kan worden opgeslagen. In gevolg belemmert dit de bloedsomloop van de kat wat voor hartfalen kan zorgen. Ook kan het bloedstolsels veroorzaken wat voor verschillende gevolgen kan zorgen. 

Progressieve retinale atrofie is een aandoening met effect op het netvlies van een kat. Het zorgt voor een verslechtering in het netvlies wat er in de loop van tijd voor kan zorgen dat je kat slechtziend of blind wordt. Deze verslechtering kan geleidelijk gaan en beginnen wanneer de kat een paar jaar oud is, maar kan ook al binnen zo’n vijf maanden van de geboorte blindheid veroorzaken. Het is over het algemeen geen erg gevaarlijke of dodelijke aandoening, veel katten kunnen zich ook blind prima redden.  

 

Hoe oud wordt de Boheemse Rex? 

De Boheemse Rex wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Een normale leeftijd voor een raskat. Deze leeftijdsverwachting kan echter door een aantal dingen worden beïnvloed. Denk bijvoorbeeld aan de fysieke gezondheid van de kat of ziektes. Een fitte kat die genoeg beweegt, goed te eten krijgt, en goed in zijn vel zit zal over het algemeen gezonder zijn en langer leven. Ziektes kunnen echter niet altijd worden voorkomen.  

Zorg daarom dat je de gezondheid van jouw kat goed in de gaten houdt. Let goed op zijn gedrag, wanneer je kat zich anders dan normaal gedraagt kan het een teken zijn dat hem wat mankeert. Breng hem daarom langs de dierenarts wanneer je merkt dat hij zich ongewoon gedraagt.  

 

Hoeveel kost de Boheemse Rex? 

Omdat de Boheemse Rex nog niet actief wordt gefokt en verkocht zijn er geen gemiddelde prijzen voor deze kat bekend. Zijn zeldzaamheid zal er echter wel voor zorgen dat de kat een flink bedrag waard is. Denk hierbij aan een geschatte prijs tussen de €700 en €1.300 euro. 

 

Veelgestelde vragen

De Boheemse Rex is een van de minst bekende Rex soorten. Hij wordt dan ook niet veel gefokt en zal niet makkelijk te adopteren zijn. Er zijn over de hele wereld maar weinig fokkers voor deze bijzondere katten. De Boheemse Rex is nog een nieuwer ras en is nog volop in ontwikkelingen, het is daarom ook een van de zeldzaamste kattenrassen. Daarnaast is de Boheemse Rex niet officieel erkend door de FIFe, de Federation Internationale Feline. 

De Boheemse Rex weegt gemiddeld tussen de 3 en 7 kilogram, waarbij de katers wat groter en zwaarder zijn dan poezen. Zijn schofthoogte zit gemiddeld tussen de 20 en 25,5 centimeter. De Boheemse Rex is qua grootte en lichaamsbouw erg te vergelijken met de Pers.  

De Boheemse Rex is een relaxte kat die best een paar uurtjes op zichzelf kan zijn. Hij waardeert zijn rust en zal zich ook prima zelf kunnen vermaken. Het is echter geen goed idee om je kat langer dan nodig alleen te laten. Net zoals elke andere kat houdt de Boheemse Rex van gezelschap, en vooral dat van zijn baasje. Wanneer je hem te vaak lang alleen laat kan dit de mentale gezondheid van je kat slecht beïnvloeden. Zo kan hij zich eenzaam gaan voelen of depressief worden. Wat zich in de loop van tijd ook kan gaan uiten in ongewenst gedrag zoals krabben aan meubels of gordijnen. Zorg daarom dat je genoeg thuis bent om je kat de liefde en aandacht te geven die hij verdient.  

Daarnaast is het een goed idee om een tweede kat in huis te nemen. De Boheemse Rex kan prima met andere huisdieren omgaan en zal het zeker waarderen om een maatje in huis te hebben. Vooral als zijn baasje vaak lang van huis is. Zo hebben ze elkaar voor gezelschap en voorkom je dat je kat zich eenzaam voelt.  

Heb jij een Boheemse Rex in huis? 

Ben jij een van de gelukkigen die een Boheemse Rex in huis heeft? Heb jij misschien nog tips of leuke verhalen voor onze lezers? Of ben jij na het lezen van dit artikel helemaal betoverd door deze unieke katten? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel, wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met dit unieke ras! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Pascalle

Pascalle

Geef een antwoord