De Munchkin: een vriendelijke kat met korte pootjes

Kattenrassen » De Munchkin: een vriendelijke kat met korte pootjes
munchkin lopend buiten

Als je een Munchkin ziet lopen dan is er een ding wat als eerste opvalt: de pootjes. De poten van de Munchkin zijn erg kort, waardoor het lichaam laag bij de grond hangt. De Munchkin wordt hierdoor ook wel gezien als een dwergras. Dit ziet er leuk uit maar kan ook voor vervelende problemen zorgen. Daarnaast is de Munchkin een lieve en sociale kat met een temperamentvol karakter. Omdat zijn bijzondere uiterlijk door veel mensen als een afwijking wordt gezien, is dit ras nog niet door veel ras organisaties erkend. Als je toch interesse hebt in de Munchkin dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wil jij weten wat deze dingen zijn? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: Louisiana

De Munchkin is een relatief nieuw ras en werd pas voor het eerst gefokt in 1983 in Louisiana. Tijdens het fokken was het niet de bedoeling om een kat te creëren met korte poten, dat is dus toevallig zo gebeurd. Katten met korte poten kwamen van nature ook al voor, de Munchkin is wat dat betreft dus geen unieke kat. In het verleden zijn meer rassen gevonden die deze mutatie hadden, maar de Munchkin-fokkers hebben dit kenmerk in stand gehouden1.

Dit ras stamt waarschijnlijk af van de standaard zwarte poes. Het gen wat ervoor heeft gezorgd dat de Munchkin korte poten heeft is een dominant gen dat hij ergens heeft opgelopen. Dit is waarschijnlijk ontstaan tijdens het fokproces. De naam Munchkin is afgeleid van een serie over dwergen. Dit is uiteraard erg toepasselijk aangezien de Munchkin maar klein is en te maken heeft met dwerggroei.

Het ras is officieel erkend door The International Cat Association (TICA) in september 1994. De Munchkin werd door TICA opgenomen in haar New Breed ontwikkelingsprogramma. Zij volgden de stambomen en fokstatistieken van de katten die gebruikt werden voor het creëren van dit nieuwe ras. Hieruit bleek dat de korte poten van de Munchkin, net zoals bij de Corgi en de Teckel, een dominant ervingspatroon volgen. De Munchkin wordt niet overal gezien als een echt ras. Sterker nog, er zijn veel landen waar de Munchkin niet wordt meegeteld als ras, bijvoorbeeld in Nederland. In Nederland is het dan ook verboden deze katten te fokken.

 

Het karakter: lief, speels en sociaal

De Munchkin staat bekend om zijn vriendelijke, lieve en speelse karakter. Als jij een toegewijd baasje bent, dan zal deze kat jou veel liefde te bieden hebben. Een Munchkin is zeer sociaal en houdt ervan om met mensen te spelen. Daarnaast is hij ook een groot fan van kattenspeelgoed. Als jij ervoor kiest om een Munchkin in huis te halen, dan weet je alvast dat je veel kattenspeeltjes moet aanschaffen om jouw kleine dwerg tevreden te houden.

De Munchkin kan het over het algemeen ook goed vinden met kinderen en andere huisdieren. Dit maakt hem dus een geschikte kat voor gezinnen. Wanneer de Munchkin bij jou in huis komt, is het belangrijk om hem zo snel mogelijk kennis te laten maken met de andere gezinsleden. Hierdoor raakt hij snel gewend aan zijn nieuwe omgeving. Dit is bevorderlijk voor zijn gezondheid.

 

Het uiterlijk van de Munchkin

Dat het belangrijkste kenmerk van de Munchkin zijn korte pootjes zijn is inmiddels duidelijk. Wat een ander opvallend kenmerk is, is dat de staart soms net zo lang kan zijn als het gehele lichaam. De Munchkin kan voorkomen met zowel kort als lang haar. Het enige verschil tussen de twee is de lengte van de vacht. Gemiddeld weegt deze kat tussen de 2 en 4 kilo, wat voor een kat redelijk licht is. Dit heeft vooral te maken met zijn kleine lichaamsbouw. Vrouwtjes zijn over het algemeen nog wat kleiner en lichter dan de mannetjes2.

De Munchkin kan in allerlei vachtkleuren en vachtpatronen voorkomen. Alle combinaties tussen kleuren en patronen zijn mogelijk bij dit ras. Zo vind je de Munchkin bijvoorbeeld in de volgende kleuren:

  • Bruin
  • Zwart
  • Kaneel
  • Rood

Daarnaast zijn allerlei verschillende patronen mogelijk, bijvoorbeeld strepen en stippen. De Munchkin is dus een divers ras als het op uiterlijk aankomt. In de rasstandaard van TICA kun je meer lezen over de kenmerken waar een Munchkin aan moet voldoen3.

 

De opvoeding: zorg voor een goede socialisatie

Als het gaat om het opvoeden van de Munchkin dan is er eigenlijk niks speciaals te melden. Net als bij andere rassen begint de juiste opvoeding al meteen vanaf de geboorte. Het is belangrijk dat een Munchkin pas wordt gekocht na de tweede socialisatieperiode. Dit is wanneer een kat veertien weken oud is. Een kat heeft gemiddeld zo’n veertien weken nodig om alles van zijn moeder en de fokker te leren. Na deze veertien weken is hij er klaar voor om er zelf op uit te gaan in zijn nieuwe thuis.

Het is belangrijk om tijdens deze socialisatieperiode de kitten al te laten wennen aan menselijke aanrakingen. Dit heeft een groot voordeel voor de toekomst. Zo is hij namelijk al gewend aan de aanrakingen en is het veel gemakkelijker om zijn vacht, tanden en nagels te verzorgen.

Wanneer je een Munchkin in huis neemt is het essentieel om die opvoeding op een goede manier voort te zetten. Dit houdt in dat je ervoor zorgt dat hij een fijne plek heeft om te ontspannen. Dit houdt ook in dat je ervoor zorgt dat hij zo snel mogelijk gewend raakt aan de andere gezinsleden. Het is belangrijk om kinderen meteen de juiste manieren aan te leren als het gaat om het omgaan met katten. Dit geldt ook voor de andere huisdieren die aanwezig kunnen zijn. Zorg ook dat je een routine creeert in het voeden en verzorgen van de Munchkin, zo weet hij snel wat hij wanneer kan verwachten en zal hij zich meer op zijn gemak voelen. Zorg ervoor dat de Munchkin zo snel mogelijk gewend is aan zijn nieuwe omgeving. Dit zorgt ervoor dat hij gezond en gelukkig kan opgroeien.

Zorg daarnaast ook voor genoeg speelmogelijkheden. Een Munchkin is een echte binnen kat, dit betekent dat hij veel minder speelmogelijkheden heeft dan katten die wel veel buiten zijn. Daarom is het verstandig om een krab- en klimpaal aan te schaffen. Zorg daarnaast ook voor genoeg kattenspeelgoed.

twee munchkin kittens buiten

De verzorging: eenvoudig maar belangrijk

Het verzorgen van de Munchkin is vrij eenvoudig. Om de vacht mooi en gezond te houden moet deze een keer per week worden geborsteld. Een keer per week is alleen voldoende bij de kortharige Munchkin. Als je een langharige Munchkin in huis hebt dan is het aan te raden om wat vaker te kammen. De kans op klitten en daarmee de kans op aandoeningen aan de huid is bij de langharige Munchkin namelijk groter. Ook als de kat in de rui is, is het aan te raden om wat vaker te kammen om haarballen te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je een goede krabpaal in huis hebt staan, zodat de kat zijn klauwen kan slijpen. Dit hoort bij de goede verzorging van jouw kat. Omdat de Munchkin met name binnen leeft, zorgt een krabpaal er ook voor dat jouw kat op een goede en gezonde manier zijn energie kwijt kan. Dit is essentieel voor zijn gezondheid.

Let er daarnaast ook op dat je regelmatig zijn ogen en oren schoonmaakt. Hier wil bij katten nogal eens vuil ophopen aangezien zij hier zelf moeilijk bij kunnen. Als baasje kun je dit gemakkelijk schoonmaken met een vochtig doekje. Gebruik echter wel bij elk oog of oor een ander deel van het doekje zodat je geen infecties verspreid.

 

De voeding die de Munchkin nodig heeft

Zoals de meeste mensen wel weten is een evenwichtige voeding erg belangrijk om een kat gezond te houden. Bij katten is het binnenkrijgen van voldoende dierlijke eiwitten essentieel om een gezond en gelukkig leven te leiden. Het darmstelsel van een kat is gemaakt op het verteren van dierlijke eiwitten. Met name vis en vlees bevat dit soort eiwitten. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren die een kat nodig heeft. Vooral het aminozuur taurine is zeer belangrijk. Wanneer een kat te weinig taurine binnenkrijgt kan dit slechte gevolgen hebben voor zijn gezondheid.

Als we het hebben over kattenvoer hebben we het voornamelijk over nat- of droogvoer. Nat voer heeft vaak de voorkeur, maar een combinatie tussen nat en droog voer is over het algemeen de beste optie. Zorg voor een vast eetschema en probeer snacken binnen de perken te houden. Een Munchkin is behoorlijk vatbaar voor overgewicht, mede dankzij het feit dat hij niet buiten kan spelen en door zijn korte pootjes ook moeilijk kan rennen. Daarom is het ook belangrijk om zijn gewicht in de gaten te houden. Merk je dat hij dikker wordt, zorg er dan voor dat de porties wat kleiner worden. Pas de hoeveelheid voeding ook aan op de activiteit van je kat. Is je kat erg speels en rent hij veel, dan heeft hij misschien iets meer voeding nodig dan een kat die voornamelijk in zijn mandje ligt. Het is erg belangrijk dat je dit in de gaten houdt, wanneer de Munchin te maken krijgt met overgewicht kan dit slechte gevolgen hebben, en het moeilijk maken voor zijn kleine beentjes om zijn gewicht te ondersteunen.

munchkin zittend

Ziektes die veel voorkomen

De Munchkin is ontstaan uit een mutatie. Door deze mutatie heeft dit ras kortere pootjes dan andere katten. Omdat dit ras nog relatief nieuw is, is er niet heel veel bekend over de impact van deze mutatie. De kans is wel aanwezig dat hij problemen krijgt met zijn ruggengraat, omdat dit vaker voorkomt bij katten met kleinere ledematen. Ook kunnen sommige Munchkin katten amper springen en bijna niet rennen. Daarnaast komt het relatief vaak voor dat de Munchkin last heeft van een ingedeukt borstbeen, dit kan ervoor zorgen dat hij problemen krijgt met ademhalen. Over deze aandoeningen is helaas nog niet veel bekend. Concrete antwoorden kunnen wij hier dus ook niet op geven. Als jij een Munchkin in huis hebt en merkt dat hij last heeft van ademhalingsproblemen dan kan een dierenarts vaak helpen. Zij weten meestal al het een en ander over de mogelijke aandoeningen bij dit ras.

Doordat deze kat kleinere ledematen heeft, is de kans ook aanwezig dat hij last krijgt van problemen met zijn pezen. Deze kleine pootjes moeten namelijk wel de last van het kattenlichaam dragen. Het is dus verstandig om in de gaten te houden of jouw Munchkin normaal blijft lopen. Zie je dat je kat raar gaat bewegen, dan is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

 

Hoe oud kan een Munchkin worden

Een Munchkin wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud. Dit is een prima leeftijd voor een kat.  Om je kat gelukkig oud te laten worden is het wel heel belangrijk dat je hem goed verzorgd. De impact van de juiste voeding en het correct opvoeden tijdens de socialisatieperiode heeft een grote impact op de leeftijd van de Munchkin. Met name overgewicht is een echte boosdoener. Het is dus echt belangrijk dat je de tijd neemt om uit te zoeken welk ritme qua voeding en verzorging het beste werkt voor jouw kat. Als je merkt dat jouw Munchkin last krijgt van overgewicht maar veel honger heeft dan is het aan te raden om speciale voeding te kopen.

Ook heeft de hoeveelheid aandacht die de Munchkin krijgt veel invloed op hoe oud hij wordt. Omdat de Munchkin een echte gezelschapskat is, is het essentieel voor zijn mentale en fysieke gezondheid om veel aandacht te krijgen. Het is daarom af te raden om deze kat te kopen als je alleenstaand bent of geen andere huisdieren hebt.

 munchkin buiten lopend

Wat jij moet weten voordat je een Munchkin in huis haalt

Het is goed om te weten dat de Munchkin een echte binnen kat is. Door zijn korte pootjes heeft hij moeite met springen en kan hij moeilijk ontkomen aan gevaarlijke situaties. Als hij binnen is voelt deze kat zich het meest op zijn gemak. Dit voor jou als baasje natuurlijk ook een stuk fijner, zo weet je dat jouw kat niks kan overkomen.

Ook is het goed om te weten dat het verboden is om een Munchkin te fokken in Nederland. De reden hiervoor is dat de Nederlandse autoriteit dit ras niet als een echt ras ziet. Zij gaan ervan uit dat het fokken van katten met een afwijking leidt tot gezondheidsproblemen die het welzijn van deze katten benadeeld. De problemen die uit deze genetische afwijking lijdt is dat ze kraakbeen problemen kunnen krijgen, hieruit kan dus komen dat de kat bijna niet kan springen en rennen. Dit geldt dus ook voor de Munchkin. In andere landen is de Munchkin wel erkend als een echt ras. Ook in Amerika worden ze veel meer verkocht. Wil je meer informatie dan kun je het beste een Belgische rasvereniging raadplegen4.

munchkin staand

Wat vind jij van de Munchkin?

Heb jij een Munchkin in huis en heb je heel veel plezier van deze kat? Of heb je misschien tips voor onze lezers? Laat van je horen! Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met de Munchkin. Laat dus gerust een reactie achter onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Munchkin?

De Schofthoogte van de Munchin is vaak niet hoger dan 12 tot 17,5 centimeter. Dit komt natuurlijk vanwege hun korte pootjes. De lichaamslengte is daarentegen gemiddeld zo’n 46 centimeter. Hierbij kunnen hun staarten vaak net zo lang als hun lichaam zijn. De Munchkin weegt doorgaans tussen de 2 en 4 kilogram, erg licht voor een kat dus. Een vrouwelijke Munchkin zal over het algemeen wat kleiner en lichter zijn dan haar mannelijke variant.

 

Kan de Munchkin goed alleen zijn?

Je kan een Munchkin prima eventjes een paar uur alleen laten. Maar net zoals met veel andere katten is een paar uur ook echt het limiet. Dit ras zal het niet waarderen om voor lange periodes in zijn eentje te moeten zijn. Het zijn vriendelijke, lieve en speelse katten die het goed doen met andere huisdieren en ook goed in een gezin passen. In een gezinssituatie is de kans groot dat er altijd wel iemand thuis is om de Munchkin gezelschap te bieden. Maar ook buiten een gezin kan de Munchin zich indien hij voldoende aandacht krijgt prima vermaken. Vooral met een tweede kat in huis zal deze kat zich helemaal thuis voelen. Dit is erg gunstig in het geval dat hun baasje vaak lang van huis is. Zo kunnen ze elkaar gezelschap houden wanneer de baas van huis is en voorkom je dat de kat zich eenzaam gaat voelen.

Wanneer een kat zich eenzaam voelt kan dit ze depressief maken. Dit kan zich ook gaan uiten in ongewenst gedrag, denk hierbij bijvoorbeeld aan het krabben van meubels. Dit is als baasje natuurlijk niet wat je voor je maatje wilt. Let er dus goed op dat de kat voldoende aandacht krijgt. Een kat die zich geliefd voelt en goed in zijn vel zit zal een stuk gelukkiger zijn.

 

Is de Munchkin verboden in Nederland?

Net zoals wel meerdere kattenrassen is de Munchkin verboden in Nederland. Hij mag hier dus niet worden gefokt. Je vraagt je dan misschien af waarom, de kat ziet er toch heel normaal uit? Ondanks dat deze schattige katjes enorm op een gewone huiskat lijken hebben zij super korte pootjes. Deze pootjes dragen dan ook een hoop nadelen met zich mee die de kat kunnen beperken en zijn gezondheid in gevaar kunnen brengen. Het feit dat deze katten zulke kleine en korte beentjes heeft word veroorzaakt door dwerggroei. Deze aandoening verstoort de ontwikkeling van het kraakbeen van de kat wat ervoor zorgt dat zijn pootjes maar kort blijven.

zoals genoemd draagt dit schattige uiterlijke kenmerk van de Munchkin stiekem een hoop risico’s en beperkingen met zich mee. Hun korte pootjes zorgen er bijvoorbeeld voor dat de kat maar moeilijk kan rennen of springen. Deze bewegelijke beperking zorgt er dan ook voor dat spelen of jagen voor dit ras erg moeilijk wordt gemaakt. Daarnaast kunnen de korte pootjes en dwerggroei zorgen voor gezondheidsproblemen zoals problemen met zijn ruggengraat, ademhalingsproblemen en problemen met zijn pezen. Dit is dan ook de reden dat de Munchkin door de meeste kattenorganisaties niet wordt erkend als echt ras.

Daarnaast kunnen de korte pootjes en dwerggroei zorgen voor gezondheidsproblemen zoals problemen met zijn ruggengraat, ademhalingsproblemen en problemen met zijn pezen.

 

Bronnen

[1] The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide

[2] Bron: The Cat Encyclopedia – The definitive visual guide.

[3] Meer informatie over de rasstandaard kun je vinden op https://www.tica.org/phocadownload/mk.pdf

[4] Meer informatie over de Munchkin in België kun je vinden op www.bcfvzw.be.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 21 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

  1. 2 jaar geleden heb ik een munskin (Xan) geadopteerd, Vanuit een gezin met 9 andere ras katten & een hond waar hij afgestoten werd door de familie. Xan is een kat die super goed functioneert en is hartstikke gezond. Xan kan super hoog springen, is een spring in het veld en stormt het hele huis door. Het mooiste van deze kat is dat Xan mij uit mijn diepste punt van me leven heeft getrokken.
    Munskins zijn over het algemeen hele bijzondere katten. Ze zijn super intiligent, Houden ontzettend van kroelen, ze zijn altijd in de buurt van hun baasje & gaan graag overal mee naar toe..

  2. heb al 8 jaar een munskin een lieve kat die graag op mijn schouder zit loopt overal achter mijn aan of zit in mijn buurt in de zommer gaat de kat mee aan de lijn naar buiten als ik niet thuis ben is de kat altijd bij mijn vrouw
    in de avond gaat de kat altijd me naar bed daar licht een kleedje voor hem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *