De top 20 Duurste kattenrassen

Kattenrassen » De top 20 Duurste kattenrassen
Duurste kattenrassen

Ben je op zoek naar een nieuw en uniek kattenras om aan je gezin toe te voegen? Zo ja, dan wil je misschien een van de duurste rassen ter wereld overwegen. Van de majestueuze Noorse Boskat tot de zeldzame Toyger, er zijn veel katten die door de eeuwen heen gewaardeerd zijn om hun schoonheid en intelligentie. Niet alleen komen deze katten met een indrukwekkend prijskaartje, maar sommige vereisen ook speciale zorg als het gaat om verzorging. In dit artikel verkennen we enkele van deze luxe rassen en wat ze zo prijzig maakt. 

 

Ashera cat 

De Ashera kat is een van de duurste kattenrassen ter wereld. Dit zeldzame en exotische ras is een kruising tussen een Afrikaanse Serval, een Aziatische Luipaardkat en een huiskat. Ashera katten worden beschouwd als zeer intelligent en actief, maar ook zachtaardig en liefdevol. Al worden ze wel eerder beschreven als een leeuw dan een kat. Deze mooi kat is dus niet voor de normale katteneigenaar weggelegd. Met deze unieke combinatie van persoonlijkheden is het geen verrassing dat aan Ashera katten een stevig prijskaartje hangt, ze kosten tussen de €20.000 en €90.000! 

Ondanks hun exorbitante prijs zijn deze katten zeer gewild vanwege hun prachtige uiterlijk; hun lichaam heeft prachtige rozettekens op hun vacht die lijken op die van wilde katten. Ashera katten hebben ook lange poten en grote oren die hen een gedistingeerde uitstraling geven.  

 

Savannah  

Savannah kat

De Savannah kat is een ander exotisch ras dat de laatste jaren steeds populairder is geworden. Het is een wild-binnenlandse hybride van een Afrikaanse Serval en een huiskat, en hij staat bekend om zijn opvallende kenmerken zoals lange poten en prominente oren. De Savannah kan behoorlijk wilskrachtig en actief zijn, het houden van deze katten als ze binnen generatie F1 tot F4 komen is zelfs verboden! (F1 is de eerste generatie van dit ras, F4 is dan dus de vierde generatie van deze hybride katten)  

Ze hebben ook regelmatig verzorging nodig om hun vacht gezond en glanzend te houden. Qua prijs kan een Savannah kitten €1000 tot €20.000 kosten, afhankelijk van de generatie, de grootte en de kwaliteit van de kat. Vanwege hun zeldzaamheid kunnen sommige fokkers meer vragen voor katten van hoge kwaliteit. Ondanks het hoge prijskaartje zullen velen beweren dat het hebben van een Savannah kat elke cent waard is! 

 

Khao Manee  

Khao Manee kat

De Khao Manee is een zeldzaam en indrukwekkend kattenras dat oorspronkelijk uit Thailand komt. Hij staat bekend om zijn zuivere witte vacht en uitgesproken helderblauwe ogen, die vaak met saffieren worden vergeleken. Deze prachtige kat heeft een relaxte en zachtaardige persoonlijkheid, waardoor het een ideaal huisdier is voor alle soorten gezinnen. De Khao Manee heeft ook een unieke eigenschap, zijn vacht kan van kleur veranderen naarmate hij ouder wordt! Als kittens worden geboren, hebben ze meestal een witte vacht die geleidelijk verandert in zilver of zelfs zwart als ze volwassen worden.  

Khao Manee katten zijn vrij betaalbaar in vergelijking met andere exotische rassen, met prijzen die variëren van 700 tot 6.000 euro. Het is echter belangrijk te bedenken dat deze katten in veel landen nog vrij zeldzaam zijn; ze kunnen dus moeilijk te vinden zijn. Wie er een wil kopen, moet dus eerst onderzoek doen en ervoor zorgen dat hij bij gerenommeerde fokkers koopt die de nodige gezondheidsonderzoeken laten uitvoeren. 

 

Bengaal 

Bengaal kat

De Bengaal is een exotisch ras met een opvallende gevlekte vacht, waardoor het een van de meest herkenbare katten ter wereld is. Dit ras is intelligent en actief en houdt van interactie met zijn baasjes. Ze zijn zeer nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit; ze ontwikkelen vaak een sterke band met hun menselijke gezinsleden. Een Bengaalse kat heeft de hele dag door veel mentale stimulatie en lichamelijke activiteit nodig, dus als je genoeg tijd hebt voor speeltijd, kan dit een geweldige keuze voor je zijn.  

De prijs voor een Bengaals kitten varieert afhankelijk van de bloedlijnen en het type vachtpatroon; meestal kunnen de prijzen variëren van €950 tot €2000. In elk geval zijn Bengalen niet alleen duur, maar hebben ze ook regelmatig verzorging en aandacht nodig. Hun vacht moet dagelijks geborsteld worden om ze zacht en glanzend te houden, en om klitten en matten te voorkomen. Bovendien hebben Bengalen baat bij regelmatige bezoeken aan de dierenarts vanwege hun aanleg voor specifieke gezondheidsaandoeningen zoals ademhalingsproblemen of allergieën. 

 

Scottish Fold 

Scottish Fold

De Scottish Fold is een schattig kattenras met kenmerkende, flaporen die hem een uniek uiterlijk geven. Dit ras staat bekend als uiterst aanhankelijk en zachtaardig, waardoor ze het ideale huisdier zijn voor gezinnen. Ze zijn ook intelligent en gemakkelijk te trainen, waardoor ze geweldige metgezellen zijn. De prijs van een Scottish Fold kitten kan sterk variëren, afhankelijk van de stamboom en andere factoren zoals kleur en geslacht, maar ze beginnen meestal rond de €800 – €1500 euro.  

Hun vacht is kort en zacht en vereist minimale verzorging; maar omdat hun oren naar beneden vouwen moeten ze wekelijks gecontroleerd worden om er zeker van te zijn dat ze schoon zijn en vrij van was of vuil. Met de juiste zorg kunnen deze katten 12-15 jaar oud worden en dus jaren van liefde en trouw geven! 

 

Peterbald 

Peterbald kat

De Peterbald is een relatief nieuw ras dat in de jaren negentig in Rusland is ontwikkeld. Deze katten onderscheiden zich door hun slanke en ranke lichamen, wigvormige koppen, en korte, bijna haarloze vachten. Ze komen in verschillende kleuren voor, zoals sable, crème, rood, blauw enz. en ze hebben grote oren en amandelvormige ogen.  

Peterbalds zijn uiterst intelligente en actieve katten die graag hun omgeving verkennen en met hun baasjes spelen. Ze vormen sterke banden met hun menselijke gezinsleden en gedijen bij regelmatige mentale stimulatie en fysieke activiteit. Ze verharen ook zelden, dus ze worden beschouwd als hypoallergeen voor degenen die last hebben van allergieën voor kattenvacht.  

Vanwege de zeldzaamheid van dit ras en de kosten die verbonden zijn aan de foklijnen, kunnen Peterbald kittens behoorlijk duur zijn; de prijzen variëren meestal van €1000 tot €3500 euro, afhankelijk van kleur en geslacht. Ondanks de kosten zijn deze katten uitstekende metgezellen vanwege hun intelligentie, liefdevolle aard en vermogen om een sterke band met mensen te vormen. 

 

Pers

Perzische kat

De Pers is een iconisch ras dat al eeuwenlang geliefd is bij katteneigenaren. Met hun luxueuze vachten, grote ogen en rustige persoonlijkheden zijn deze katten een lust voor het oog. Behalve dat ze mooi en zachtaardig zijn, zijn ze ook een van de duurste kattenrassen ter wereld. De gemiddelde prijs voor een raszuiver pers kitten ligt rond de €650 – €1500 euro, afhankelijk van waar je het vandaan haalt en zijn specifieke kenmerken en eigenschappen.  

Niet alleen kosten ze meer dan andere katten vanwege de kosten van hun foklijnen en verzorgingseisen, maar sommige zeldzame kleuren zoals chocolade kunnen nog hogere prijzen opleveren. Niet verrassend geeft dit hen een koninklijke uitstraling die veel mensen onweerstaanbaar vinden. Wat de verzorgingsbehoeften betreft, moeten Perzen elke dag regelmatig geborsteld of gekamd worden om hun lange vacht gezond en vrij van klitten te houden. Door hun dikke vacht en afgeronde gezicht kunnen ze ook gevoelig zijn voor ademhalingsproblemen, dus een goede ventilatie en verzorging is essentieel als je ervoor kiest om een van deze majestueuze katten als gezelschap te nemen.
 

American wirehair 

Amerikaanse wirehair

De American Wirehair is een zeldzaam en gewild kattenras met pezige haren die hun vacht een unieke rustieke uitstraling geven. Deze katten staan bekend om hun intelligentie, speelse persoonlijkheden en aanhankelijke aard. Ze hebben ook brede koppen en korte oren en komen in verschillende kleuren voor, zoals zwart, bruin, blauw, rood en tabby. American Wirehairs hebben regelmatige verzorging nodig om hun vacht gezond te houden; ze moeten om de paar dagen gekamd of geborsteld worden om dode haren te verwijderen en de gewenste textuur te behouden.  

Kittens van dit ras kunnen behoorlijk duur zijn; ze variëren meestal van €800 tot €1200 euro, afhankelijk van de kleur, het geslacht en andere genetische kenmerken. Ondanks de kosten zijn deze katten prachtige metgezellen vanwege hun intelligentie en liefdevolle aard. Ze vormen een diepe band met hun baasjes en gedijen goed als ze regelmatig mentale stimuleringsactiviteiten krijgen, zoals probleemoplossende puzzels of interactieve spelletjes met ze spelen.  

 

Amerikaanse Krul (American curl) 

Amerikaanse Curl

De Amerikaanse krul is een uniek kattenras met oren die naar achteren krullen in een kenmerkende “krul” vorm. Deze katten hebben een intelligent en zachtaardig karakter, waardoor ze ideale huisdieren zijn voor gezinnen of individuen. Ze zijn ook actief en nieuwsgierig en kunnen zich gemakkelijk aanpassen aan verschillende omgevingen. American Curls zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, rood en tabby, en hebben meestal een halflange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om hem gezond te houden.  

Kittens van dit ras kosten meestal tussen €700 – €1100 euro, afhankelijk van hun vachtkleur en andere factoren zoals de stamboom. Omdat ze nog niet veel voorkomen, kan de prijs van een volwassen American Curl soms nog hoger zijn dan die van een kitten. Ondanks de kosten zijn deze katten prachtige metgezellen vanwege hun lieve persoonlijkheden en speelse aard. Met de juiste zorg, liefde en aandacht kunnen ze jarenlang vreugde brengen in elk huis! 

 

Amerikaanse korthaar

Amerikaanse korthaar kitten

De Amerikaanse Korthaar is een geliefd ras dat bekend staat om zijn vriendelijke en aanhankelijke aard, en zijn onderhoudsarme verzorgingseisen. Deze middelgrote tot grote kat heeft een korte, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren kan voorkomen, waaronder zwart, wit en tabby. Het zijn speelse maar zachtaardige katten die uitstekende metgezellen zijn voor zowel gezinnen als alleenstaanden. Qua verzorging hebben ze slechts af en toe een borstelbeurt nodig om hun vacht glad en gezond te houden.  

Kittens van dit ras kosten meestal tussen de €600 – €1100 euro, afhankelijk van de kleur en de stamboom. Zoals bij de meeste kattenrassen kan de prijs ook variëren, afhankelijk van de fokker bij wie je kiest te kopen; sommige bieden kortingen of speciale aanbiedingen als je meer dan één kitten tegelijk koopt. Ondanks de kosten zijn deze katten een uitstekende keuze voor eigenaren van huisdieren die een trouwe metgezel willen zonder al te veel te hoeven uitgeven aan onderhoud of verzorgingsbenodigdheden.
 

Britse korthaar 

Britse korthaar kat

De Britse Korthaar is een populair kattenras dat bekend staat om zijn lieve persoonlijkheid en korte, dikke vacht. Deze katten zijn meestal vrij rustig, maar brengen toch graag tijd door met hun familie, spelen interactieve spelletjes en knuffelen op de bank. Ze zijn er in vele kleuren, waaronder wit, zwart, tabby en calico, en hebben een halflange vacht die regelmatig geborsteld moet worden om hem er glanzend en gezond uit te laten zien. De Britse Korthaar staat ook bekend om zijn intelligentie en goede probleemoplossende vaardigheden; met de juiste stimuleringsactiviteiten kunnen ze zich snel vervelen.  

Kittens van dit ras kosten meestal tussen €500 – €1200 euro, afhankelijk van kleur, geslacht, stamboom en andere genetische kenmerken. Hoewel de prijs op het eerste gezicht duur lijkt, zijn deze katten uitstekende metgezellen dankzij hun lieve persoonlijkheden en trouwe aard.
 

Maine Coon  

Maine coon kat

De Maine Coon is een van de populairste kattenrassen ter wereld, bekend om hun liefdevolle en zachtaardige aard. Dit grote ras heeft een kenmerkende lange, zijdeachtige vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder zwart, wit, tabby en calico. Ze staan ook bekend om hun intelligentie en probleemoplossend vermogen, waardoor ze uitstekende huisdieren kunnen zijn voor wie een interactieve metgezel zoekt.  

Kittens van dit ras kosten meestal tussen €600 – €1000 euro, afhankelijk van geslacht en vachtkleur. Hoewel ze regelmatig verzorgd moeten worden om hun lange vacht gezond te houden, is dat de moeite waard als je bedenkt hoeveel vreugde ze je huis brengen met hun trouwe gezelschap en speelse houding.
 

Ragdoll  

Ragdoll kat

De Ragdoll is een aanhankelijk en zachtaardig ras dat bekend staat om zijn liefdevolle aard en prachtige zijdeachtige vacht. Deze grote kat heeft een halflange vacht die in verschillende kleuren voorkomt, waaronder wit, zwart, tabby en bicolor. Het zijn ook intelligente katten die zeer interactief, speels en trouw aan hun familie zijn. Qua verzorging moeten ze regelmatig geborsteld worden om hun vacht er gezond en glanzend uit te laten zien. Kittens van dit ras kosten meestal tussen de €1000 – €1500, afhankelijk van kleur, geslacht en stamboom.  

 

Blauwe Rus  

Blauwe rus kat

De Blauwe Rus is een prachtig kattenras met een zijdeachtige blauwgrijze vacht en opvallende smaragdgroene ogen. Ze staan bekend om hun liefdevolle en zachtaardige persoonlijkheid, evenals hun intelligentie en probleemoplossend vermogen. Deze katten zijn ook onderhoudsarm wat betreft de verzorging; ze hoeven alleen af en toe geborsteld te worden om hun vacht er zacht en gezond uit te laten zien. Kittens van dit ras kosten meestal tussen €500 – €1000, afhankelijk van kleur, geslacht, stamboom en andere genetische kenmerken.  

 

Sphynx 

Sphynx kat

De Sphynx kat is een uniek ras, bekend om zijn gebrek aan vacht en gerimpelde huid. Ondanks hun kale uiterlijk voelen deze katten eigenlijk heel zacht aan en hebben ze regelmatig een bad nodig om hun huid gezond en schoon te houden. Ze zijn er in verschillende kleuren, waaronder wit, zwart, grijs en tabby. 

Qua karakter zijn Sphynx katten trouwe en aanhankelijke metgezellen die graag knuffelen met hun baasjes. Het zijn ook intelligente katten die veel stimulerende activiteiten nodig hebben om verveling te voorkomen. Kittens van dit ras kosten meestal tussen €750 – €1400, afhankelijk van kleur, geslacht en stamboom.  
 

Siberische kat 

Siberische kat

De Siberische kat is een prachtig ras dat bekend staat om zijn dikke vacht, die in verschillende kleuren voorkomt, zoals wit, zwart, blauw en tabby. Deze kat heeft een sterk, gespierd lichaam en kan tot 16 pond wegen als hij volgroeid is. Het zijn niet alleen zeer trouwe metgezellen, maar ook zeer intelligente katten die veel stimulerende activiteiten nodig hebben om zich te vermaken. Ze brengen graag tijd door met hun familie, spelen interactieve spelletjes en knuffelen op de bank.  

Qua verzorging vereisen ze regelmatig borstelen om hun lange vacht gezond en glanzend te houden. Kittens van dit ras kosten meestal tussen de €700 – €1100, afhankelijk van kleur, geslacht, stamboom en andere genetische kenmerken.  

 

Toyger 

Toyger kitten

De Toyger is een zeldzaam en prachtig kattenras dat lijkt op een miniatuur tijger. Met zijn opvallende oranje, bruine en zwarte strepen en levendige groene ogen zal de Toyger zeker de harten van velen veroveren. Ze staan bekend om hun intelligentie en loyaliteit, waardoor ze uitstekende metgezellen zijn om je huis mee te delen. Ze zijn ook onderhoudsarm in termen van verzorging – alles wat ze nodig hebben is regelmatig borstelen om hun vacht gezond en glanzend te houden. Kittens van dit ras kosten meestal tussen €800 – €1500, afhankelijk van kleur, geslacht en stamboom. 

 

Egyptische Mau 

Egyptische Mau 

De Egyptische Mau is een oud, vorstelijk kattenras dat al duizenden jaren bestaat. Bekend om zijn elegantie en intelligentie is de Egyptische Mau ook zeer gewaardeerd als gezelschapsdier. Met zijn gevlekte vacht in tinten zilver, brons of rook, onderscheidt deze prachtige kat zich van andere rassen.  

Hij heeft niet alleen een uniek uiterlijk, maar het is ook een van nature actief ras, ze spelen graag, verkennen graag en blijven graag bezig. Qua verzorging hebben ze regelmatig borstelen nodig om hun vacht er gezond en glanzend uit te laten zien. Kittens van dit ras kosten doorgaans tussen de €600 – €1500, afhankelijk van kleur, geslacht en stamboom. 

 

Noorse boskat

Noorse boskat

De Noorse Boskat is een groot, gespierd kattenras dat bekend staat om zijn majestueuze lange vacht en opvallende groene ogen. Met zijn dikke vacht kan dit ras zelfs in de koudste klimaten overleven. Het zijn ook zeer intelligente katten met een onafhankelijke geest, waardoor ze perfecte metgezellen zijn voor degenen die hun onafhankelijkheid waarderen. 

Qua verzorging moeten ze regelmatig geborsteld worden om hun lange vacht er gezond en glanzend uit te laten zien. Kittens van dit ras kosten meestal tussen €350 – €750, afhankelijk van kleur, geslacht en stamboom. 

 

Selkirk Rex 

Selkirk Rex kitten

De Selkirk Rex is een ongewoon en uniek kattenras met zijn zachte, gekrulde vacht. In tegenstelling tot andere katten voelt de vacht van een Selkirk Rex veel zachter aan en kan in vele kleuren voorkomen, zoals wit, zwart, crème en tabby. Ze staan niet alleen bekend om hun luxueuze vacht, maar ook om hun lieve persoonlijkheid; het zijn zeer aanhankelijke en trouwe metgezellen die zich graag op de schoot van hun baasje opkrullen en genieten van knuffels.  

Ze hebben weinig onderhoud nodig als het op verzorging aankomt en hoeven alleen af en toe geborsteld te worden om hun vacht glanzend te houden. Kittens van dit ras kosten meestal tussen €650 – €1000, afhankelijk van kleur, geslacht en stamboom. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *