Top 17 kleine kattenrassen

Kattenrassen » Top 17 kleine kattenrassen
Kleine kattenrassen

In dit artikel verkennen we enkele van de populairste kleine kattenrassen die hun weg naar onze harten en huizen hebben gecharmeerd. Van de luxueuze Blauwe Rus tot de nieuwsgierige Sphynx, deze kleine katachtigen hebben allemaal één ding gemeen: een klein formaat dat hen perfect maakt voor het wonen in een appartement of om gewoon lekker op schoot te kroelen! We bekijken de unieke kenmerken en persoonlijkheidskenmerken van elk ras, zodat je kunt beslissen welk ras het beste bij je past.
 

Cornish Rex 

Cornish Rex kat

De Cornish Rex is een klein, delicaat en intelligent kattenras. Ze staan bekend om hun unieke, golvende vacht die hen vaak onderscheidt van andere rassen. Dit kattenras is typisch aan de kleinere kant en kan zo weinig als 2 tot 4,5 kg volgroeid wegen. De Cornish Rex heeft ook een algemeen slank uiterlijk met grote oren en amandelvormige ogen.  

Als actief en nieuwsgierig kattenras hunkeren ze naar aandacht en interactie van hun baasjes en zijn ze vaak spelend te vinden. Ze zijn ook vrij onafhankelijk en genieten van de vrijheid om op onderzoek uit te gaan terwijl ze door het huis zwerven. Ondanks hun kleine formaat zijn ze toch in elk huis aanzienlijk aanwezig dankzij hun aanhankelijke en temperamentvolle persoonlijkheden.
 

Singapura  

Singapura kat

De Singapura is een klein en sierlijk kattenras, dat bij volledige groei 2 tot 4 kg weegt. Dit ras is vaak te herkennen aan zijn kenmerkende, gevlekte vacht die een olijfbruine tint heeft met donkerder bruine of zwarte “ticking” of vlekken. Hij heeft ook grote oren die ver uit elkaar staan, waardoor het lijkt alsof zijn hoofd groter is dan zijn lichaam.  

De Singapura staat bekend als een zeer intelligente en actieve kat, die vaak spelletjes speelt of zijn omgeving verkent. Door hun lange poten en slanke lichaamsbouw hebben ze uitstekende klimvaardigheden, waardoor ze goed kunnen navigeren in kleine ruimtes. Ondanks hun kleine formaat zijn het zeer dappere katten die hun baasjes zullen verdedigen als dat nodig is en een sterke loyaliteit tonen.
 

Munchkin  

Munchkin kitten

De Munchkin is een klein kattenras dat een unieke eigenschap heeft namelijk zijn korte pootjes! Dit ras kan tussen de 3 en 7 kg wegen als ze volwassen zijn. Hoewel hun poten kort zijn in vergelijking met andere katten kunnen ze toch vrij snel rennen en hoogspringen. Al kan dit wel gezondheid risico´s meebrengen. 

Ze hebben ook wijd geplaatste ogen en grote oren die hen een bijna teddybeerachtig uiterlijk geven. De Munchkin staat bekend om zijn energieke en extraverte persoonlijkheid, dus als je op zoek bent naar een leuke en speelse metgezel, dan is dit misschien wel het perfecte ras voor jou!
 

Devon Rex  

Devon rex kitten

De Devon Rex is een klein, liefhebbend kattenras. Ze wegen typisch 2 tot 5 kg als ze volgroeid zijn en hebben een algemeen slank uiterlijk met gespierde poten en grote oren. Dit ras staat bekend om zijn unieke gekrulde vacht die in kleur kan variëren van zilverblauw tot zwart, terwijl de vacht op hun lichaam kort en vaak golvend is.  

Ze zijn een actief, nieuwsgierig ras dat graag op onderzoek uitgaat en spelletjes speelt met hun baasjes. De Devon Rex is ook erg vocaal en zal vaak tekenen van genegenheid tonen door spinnen, miauwen en kopstoten. Ondanks hun kleine formaat bezitten ze een sterke persoonlijkheid die hen tot een integraal onderdeel van elk gezin zal maken. 

 

Burmees  

Burmees kitten

De Burmees is een klein en aanhankelijk kattenras, dat typisch 3,5 tot 6 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft een slank, gespierd frame met een korte vacht die in verschillende kleuren en patronen voorkomt. De Burmees heeft ook expressieve ogen en een afgerond gezicht, waardoor ze er heel schattig en knuffelig uitzien. Ze hebben een extraverte persoonlijkheid en zullen hun baasjes vaak blij begroeten. Hoewel ze misschien aan de kleine kant zijn, staan ze bekend als onverschrokken, en als trouwe en toegewijde metgezellen die altijd hun liefde voor hun baasjes zullen tonen.
 

Amerikaanse curl 

Amerikaanse Curl kat

De American Curl is een klein kattenras dat gemiddeld 3 tot 5 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft kenmerkende gekrulde oren die hem een ongewoon, maar charmant uiterlijk geven. Hun vacht is kort en zijdeachtig, en komt voor in verschillende kleuren en patronen. De American Curl staat bekend om zijn vriendelijke aard en liefdevolle persoonlijkheid die hen tot een prachtige metgezel maakt voor elk huishouden.  

Ondanks hun kleine formaat zijn het vrij actieve katten die graag op onderzoek uitgaan en spelletjes spelen met hun baasjes. Ze staan ook bekend als onafhankelijke katten die nog steeds hunkeren naar aandacht van hun baasjes, waardoor ze het perfecte huisdier zijn voor iedereen die op zoek is naar een avontuurlijke en trouwe vriend.
 

Scottish Fold 

Scottish fold kittens

De Scottish Fold is een klein kattenras dat meestal tussen de 2,5 en 6 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft unieke gevouwen oren die het een vertederend uiterlijk geven, terwijl hun korte tot middellange vacht in een verscheidenheid aan kleuren en patronen komt. Ze hebben ook grote ogen en een afgeronde kop, waardoor ze er heel schattig en knuffelbaar uitzien.  

Hoewel ze klein van stuk zijn, zijn het vrij actieve katten die graag spelletjes spelen of hun omgeving verkennen. Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe persoonlijkheid die hen zeer toegewijd maakt aan hun baasjes. De aanhankelijke aard van de Scottish Fold maakt ze ook tot geweldige metgezellen voor kinderen. Ondanks hun speelse temperament kunnen ze wat verlegen zijn bij vreemden, dus geduld is de sleutel bij de introductie van de Scottish Fold aan nieuwe mensen.
 

LaPerm korthaar

LaPerm kitten

De LaPerm is een kattenras dat typisch 2 tot 4 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft een kenmerkende krullende vacht, met lange pijpenkrullen die het gezicht en de hals omlijsten. Hun vacht komt in verschillende kleuren voor, waaronder rood, bruin, zwart, zilver en wittinten, sommige katten hebben zelfs tabby aftekeningen! De LaPerm staat bekend om zijn onafhankelijke aard en nieuwsgierige persoonlijkheid die hen tot leuke kameraden maken.  

Ondanks hun kleine formaat zijn het vrij actieve katten die graag op onderzoek uitgaan en spelletjes spelen met hun baasjes. Ze zijn ook heel gemakkelijk te verzorgen door hun korte vacht en gebrek aan verhaaring. Hoewel de LaPerm een intelligente en trouwe aanwinst is voor elk gezin, kunnen ze extra aandacht nodig hebben, omdat ze angstig en bang kunnen worden als ze te lang alleen gelaten worden.
 

Somali 

Somali kitten

De Somali is een klein en intelligent kattenras dat gemiddeld tussen de 2,5 en 5 kg weegt als hij volwassen is. Dit ras heeft een kenmerkende lange vacht, met een volle kraag rond de nek en plukjes bont aan de punten van de oren. Zijn vacht komt meestal voor in tinten rood, bruin of crème, sommige katten hebben zelfs tabby aftekeningen!  

De Somali is een aanhankelijke metgezel met een nieuwsgierige geest en een onafhankelijke geest die hem een ideaal huisdier maakt voor iedereen die op zoek is naar een actieve en trouwe vriend. Ondanks hun kleine formaat staan ze bekend als behoorlijk energieke en speelse katten die graag hun omgeving verkennen en spelletjes spelen met hun baasjes. Het zijn ook ongelooflijk intelligente katten die snel nieuwe trucjes leren, maar kunnen extra aandacht van hun baasjes nodig hebben, omdat ze angstig kunnen worden als ze te lang alleen gelaten worden. 

 

Turkse Angora 

Turkse Angora kitten

De Turkse Angora is een klein tot middelgroot kattenras dat gemiddeld tussen de 3 tot 7 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft een kenmerkende zijdeachtige vacht die voorkomt in witte tinten, maar ook in zwart, grijs, blauw, rood en crèmekleuren. Ze hebben pluimoren, lange poten en een indrukwekkende gepluimde staart die bijdraagt aan hun algehele elegante verschijning.  

De Turkse Angora staat bekend om zijn zachtaardige aard en liefdevolle persoonlijkheid en wordt vaak beschouwd als een van de meest aanhankelijke kattenrassen. Ondanks hun kleine formaat zijn het vrij actieve katten die graag spelletjes spelen of hun omgeving verkennen. Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe persoonlijkheid waardoor ze zeer toegewijd zijn aan hun baasjes. De aanhankelijke aard van de Turkse Angora maakt ze ook tot geweldige metgezellen voor kinderen. 

 

Siamees 

Siamees kat

De Siamees is een klein tot middelgroot kattenras dat typisch tussen de 3 en 5 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft een kenmerkende korte vacht die voorkomt in tinten wit, maar ook in zwart, grijs, blauw, rood en crèmekleuren. Ze hebben wigvormige koppen met helderblauwe ogen en een elegant uiterlijk. De Siamees staat bekend om zijn intelligente, vocale en actieve aard, waardoor ze ideale metgezellen zijn voor mensen die zich graag met hun katten bezighouden.  

Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe persoonlijkheid die hen zeer toegewijd maakt aan hun baasjes. De aanhankelijke aard van de Siamees maakt ze ook tot geweldige metgezellen voor kinderen. Ze zijn ook gemakkelijk te verzorgen door hun weinig verharende vacht en vereisen een minimale borstelbeurt om het er gezond uit te laten zien.
 

Abessijn 

Abessijn kitten

De Abessijn weegt ongeveer tussen de 2,5 en 5 kg als ze volwassen zijn. Dit ras heeft een kenmerkende korte vacht die voorkomt in tinten rood, roodbruin en blauw. Ze hebben amandelvormige ogen en plukjes bont aan de punten van hun oren die hen een elegante, vorstelijke uitstraling geven. De Abessijn staat bekend om zijn actieve, extraverte en nieuwsgierige persoonlijkheid die hem een geweldige metgezel maakt voor iedereen die een interactief huisdier zoekt.  

Ondanks hun kleine formaat zijn het zeer actieve katten die graag op onderzoek uitgaan en spelen met hun baasjes. Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe aard waardoor ze toegewijd zijn aan hun baasjes en gemakkelijk getraind kunnen worden om commando’s te gehoorzamen. De Abessijn is ook een gemakkelijk te verzorgen ras door zijn weinig verharende vacht; regelmatig borstelen helpt om hem er gezond uit te laten zien. 

 

Balinees 

Balinees kitten

De Balinees is een tenger kattenras dat typisch tussen de 3 en 5 kg weegt als het volwassen is. Dit ras heeft een kenmerkende halflange vacht die voorkomt in tinten wit, maar ook in zwart, grijs en rood. Ze hebben een licht wigvormig hoofd met amandelvormige ogen die hen een elegante en vorstelijke uitstraling geven.  

Bekend om zijn zachtaardige aard en liefdevolle persoonlijkheid, wordt de Balinees vaak beschouwd als een van de meest aanhankelijke kattenrassen. Ondanks hun kleine formaat zijn het vrij actieve katten die graag spelletjes spelen of hun omgeving verkennen. Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe persoonlijkheid waardoor ze zeer toegewijd zijn aan hun baasjes en een sterke band vormen met hun mensen.  

 

Colorpoint shorthair 

De Colorpoint shorthair is een klein tot middelgroot kattenras dat typisch tussen de 2,5 en 6 kg weegt als deze katten volwassen zijn. Dit unieke ras heeft een korte, glanzende vacht met kenmerkende kleurpunten aan de uiteinden zoals het gezicht, de oren, de poten en de staart. Deze punten komen meestal in tinten wit, zwart, grijs, blauw, rood en crèmekleuren. Kleiner dan de gemiddelde kat, heeft hij een lenig lichaam met goed ontwikkelde spieren en een algemeen atletisch uiterlijk.  

Dit ras staat bekend om zijn levendige en nieuwsgierige persoonlijkheid, waardoor ze heerlijk onderhoudende metgezellen zijn. De Colorpoint shorthair is ook een aanhankelijk ras dat graag bij mensen is en een sterke band vormt met zijn baasjes. Het zijn intelligente katten die graag kunstjes leren en interactieve spelletjes spelen met hun mensen.  

 

Blauwe rus  

Blauwe Rus kitten

De Blauwe Rus is een klein tot middelgroot kattenras dat typisch tussen de 3 en 5,5 kg weegt met hun volwassen leeftijd. Dit unieke ras heeft een uitgesproken korte, zachte vacht die verkrijgbaar is in tinten wit, zwart, grijs en blauw. Kleiner dan de gemiddelde kat, hebben ze grote oren met een hoekige vorm en helderblauwe ogen die hen een zeer intelligente uitstraling geven.  

Dit ras staat bekend om zijn zachtaardige en liefdevolle persoonlijkheid, waardoor ze zeer aanhankelijke katten zijn die toegewijd zijn aan hun baasjes. Het zijn actieve katten die graag hun omgeving verkennen en interactieve spelletjes met mensen spelen. De Blauwe Rus bezit ook een onafhankelijke maar trouwe aard, waardoor ze gemakkelijk te trainen zijn en snel leren. Met een minimale borstelbeurt die nodig is om hun weinig verharende vacht er gezond uit te laten zien, zijn ze geweldige huisdieren voor degenen die op zoek zijn naar een gemakkelijk te onderhouden metgezel.
 

Snowshoe 

Snowshoe kitten

De Snowshoe is een klein tot middelgroot kattenras dat typisch tussen de 2,5 en 5,5 kg weegt bij volwassenheid. Dit kenmerkende ras heeft een korte, pluche vacht die komt in de kleuren: wit, zwart, grijs en zilver, met de karakteristieke ‘sneeuwschoen’ markeringen van witte aftekeningen op hun poten en gezicht. Kleiner dan de gemiddelde kat, hebben ze grote oren met een hoekige vorm en helderblauwe ogen die hen een alerte en nieuwsgierige uitdrukking geven.  

Bekend om zijn zachtaardige persoonlijkheid, wordt de Snowshoe vaak beschouwd als een van de meest aanhankelijke rassen die er zijn. Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe persoonlijkheid waardoor ze zeer toegewijd zijn aan hun baasjes en een sterke band vormen met hun mensen. Met een minimale borstelbeurt die nodig is om zijn weinig verharende vacht er gezond uit te laten zien, is de Snowshoe een geweldig huisdier voor wie een gemakkelijk te onderhouden metgezel zoekt. 

 

Sphynx 

Sphynx kitten

De Sphynx is een klein tot middelgroot kattenras dat meestal tussen de 2,5 en 5 kg weegt als het volwassen is. Dit unieke ras heeft geen vacht, maar een dunne donslaag die hun huid bedekt. Kleiner dan de gemiddelde kat, hebben ze grote oren met een hoekige vorm en heldergroene of gouden ogen die hen een zeer alerte en nieuwsgierige uitdrukking geven.  

Dit ras staat bekend om zijn actieve en sociale persoonlijkheid, vaak beschouwd als een van de meest aanhankelijke kattenrassen die er zijn. Ze bezitten een onafhankelijke maar trouwe aard waardoor ze zeer toegewijd zijn aan hun baasjes en een sterke band vormen met hun mensen. Het zijn intelligente katten die graag interactieve spelletjes spelen met hun mensen, en ook nieuwsgierig hun omgeving verkennen. Hoewel het gebrek aan vacht betekent dat ze niet geborsteld of verzorgd hoeven te worden, betekent het wel dat ze in de wintermaanden wat extra bescherming tegen de kou nodig hebben om gezond te blijven. 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *