De American Wirehair: een gemakkelijke, maar ook speelse kat

american wirehair

De American Wirehair staat bekend als een kat die zich zeer makkelijk aanpast aan nieuwe omgeving, maar ook om zijn gedrag. Hij kan het ene moment lekker speels en actief zijn en het andere moment heerlijk ontspannen met zijn baasje in huis liggen. De American Wirehair kan zowel binnen als buiten leven en is een echte gezinskat. Wil jij meer over dit mooie ras weten? Lees dan dit artikel.

 

De afkomst: een kat uit Amerika

Zoals de naam al aangeeft: de American Wirehair komt uit Amerika. Het is ras is ontstaan door een spontane mutatie bij de zogenaamde boerderij katten. De baas van een boerderij in Verona, New York, vond een nest met zes kittens in haar boerderij. Wat op viel was dat een van die kittens anders was, dit kwam door een mutatie. Zijn vacht was anders dan die van zijn ouders. De opvallende kitten werd weggehaald en er werd verder gefokt. Zo kwam het dominante gen voor wirehair tot stand. Uiteindelijk kwam zo de American Wirehair tot stand.

De American Wirehair lijkt erg op de American Shorthair. Het enige verschil zit hem eigenlijk in de vacht. In 1967 werd de American Wirehair officieel geregistreerd bij de CFA. Het ras is sindsdien populair onder de fokkers en wordt gezien als een ras wat makkelijk op te voeden is.

 

Het karakter: speels maar rustig

De American Wirehair staat bekend om zijn rustige gedrag. Hij past zich zeer goed aan en kan op het ene moment genieten van spelen en het andere moment van ontspannen liggen en geaaid worden. Het is een gemakkelijke kat om mee om te gaan, hierdoor is hij zeer populair bij gezinnen, vooral in Amerika.

De American Wirehair heeft geen moeite met kinderen en speelt hier dan ook graag mee. Zijn algemene karakter is dus kalm en rustig, maar hij is zeker niet vies van spelen. Wat opvalt bij dit ras is dat de vrouwelijke versie over het algemeen een stuk drukker is dan de mannelijke versie. Dit is iets om rekening mee te houden als je een American Wirehair gaat kopen.

Dit ras houdt van jagen en zal daarom ook zeer geïnteresseerd zijn in insecten die in huis voorkomen. Natuurlijk is dat niet de bedoeling, maar om je huis heen zijn veel insecten en we kunnen er niet omheen dat een insect ook wel eens binnen voorkomt. Ook vindt deze kat vogels zeer interessant. Hij kan zowel binnen als buiten leven. Ze zijn intelligent en vinden veel dingen interessant. Ze hechten zich niet perse sterk aan hun baasje, maar bouwen er wel een prima band mee op.1

American Wirehair infographic

Het uiterlijk: een beetje een American Shorthair

De American Wirehair lijkt zoals gezegd qua uiterlijk veel op de American Shorthair. Hij heeft een redelijk ronde kop met grote ogen. Zijn jukbeenderen zijn duidelijk aanwezig. Hij heeft oren met een ronde afronding. Zijn poten zijn van normaal formaat, maar zijn wel erg gespierd. De rest van zijn lichaam is ook gespierd en van normaal formaat. De achterkant van zijn rug loopt rond naar beneden af. Wat opvalt aan zijn snorharen is dat deze rond aflopen.

Gemiddeld weegt de American Wirehair zo’n 3,5 tot 7 kilogram. Is jouw kat zwaarder? Dan heeft hij overgewicht en zijn aanpassingen in het dieet nodig. Het is altijd belangrijk om hier alert op te zijn.

De vacht van de American Wirehair kan in verschillende kleuren, vormen en tinten voorkomen. Zijn vacht is draadachtig, dit is het meest opvallende kenmerk van dit ras en dit is ook het verschil van hem met andere rassen. Alle kleuren vacht zijn mogelijk, dit geldt ook voor alle patronen.2

De textuur van zijn vacht kan wel verschillen. Het is draadachtig, maar de mate van deze draadachtigheid kan verschillen en kan soms op krullen lijken. Zijn vacht hoort dik en stevig te zijn. Daarnaast heeft een zachte vacht de voorkeur. Wanneer je zijn vacht aait hoort deze na de aanraking weer terug op zijn plaats te springen.

Het kan voorkomen dat de onderliggende huid van dit ras gevoelig is. Hierdoor is het nodig om speciale verzorgingsmaatregelen toe te passen. Meer hierover lees je later in dit artikel.

american wirehair in grasveld

De opvoeding: aandacht en socialisatie

De American Wirehair is een gezond ras. Toch is een goede opvoeding essentieel en heeft dit een grote invloed op de gezondheid, het geluk en de mentale gesteldheid. Voordat je een American Wirehair koopt is het daarom belangrijk om te weten hoe je hem op de juiste manier opvoedt. Een deel van de opvoeding wordt door de fokker gedaan. Daarom is het belangrijk om een fokker te kopen die aangesloten is bij een rasvereniging en die dus weet wat hij doet. Zo wordt het eerste deel van zijn opvoeding goed gedaan. Het tweede deel van de opvoeding heb jij, als baasje, zelf in de hand.

Het eerste deel van zijn opvoeding heet de socialisatieperiode. Deze periode duurt gemiddeld zo’n 14 weken, maar kan tot maximaal 16 weken duren. Tijdens deze periode is aandacht van de moeder van de kitten essentieel. Net als bij mensen is omgaan met een moederfiguur belangrijk. Tijdens zijn eerste weken worden de meeste gedragspatronen en overtuigingen van een kitten gevormd. Het is belangrijk dat dit op de juiste manier gebeurd. Dit voorkomt veel problemen. De belangrijkste dingen tijdens deze periode zijn aandacht van zijn moeder en menselijke aandacht. Omdat de kitten later verzorgd gaat worden door mensen is het belangrijk dat hij nu al weet hoe dit voelt. Zo kan hij zich voorbereiden op wat later komt. Tijdens deze periode is het dan ook belangrijk dat de kitten al verzorgd wordt, denk hierbij aan het schoonmaken van zijn oren. Ook het voeren en het leren drinken is essentieel tijdens deze fase.

Wanneer de eerste fase van de opvoeding voltooid is, is het tijd voor fase 2. Hier heb jij als baasje de meeste invloed op. Tijdens deze fase is routine en verzorging belangrijk. Een vaste routine is belangrijk voor een kat. Op deze manier past hij zich het snelste aan en heeft hij minder last van stress. Het is aan te raden om zo snel mogelijk met een routine te beginnen. Deze routine moet betrekking hebben op slapen eten, spelen en verzorging. Zorg voor vaste tijden met betrekking tot het geven van nieuw voer. Zorg er ook voor dat jouw kat op vaste tijden verzorgd wordt. Hierdoor kan jouw kat zich veiliger voelen en is de kans groot dat jij dit als baasje ook daadwerkelijk allemaal doet en niks over het hoofd ziet. Wanneer de socialisatieperiode op een juiste manier is gedaan zal de verzorging een stuk makkelijker zijn. Als dit niet op de juiste manier is gedaan kan het zijn dat jouw American Wirehair angsten en andere stoornissen heeft ontwikkeld. Om deze reden is het dan ook echt aan te raden om een kitten alleen bij een erkende fokker te kopen.

 

De verzorging: besteed genoeg aandacht aan de gevoelige huid

De American Wirehair dient wekelijks verzorgd te worden. Een gevoelige huid kan nog wel eens voorkomen bij dit ras. Daarom dient hij een aantal keren per week geborsteld te worden. Dit zorgt ervoor dat zijn losse haren verdwijnen en dit verkleint de kans op klitten. Naast het borstelen is het ook aan te raden om regelmatig jouw American Wirehair in bad te doen. Zo wordt overtollig vet van zijn huid verwijderd. Dit voorkomt huidirritatie en is gezond voor zijn vacht.

Naast het verzorgen van zijn vacht en zijn huid is de verzorging van zijn oren ook zeer belangrijk. Oorontsteking kan nog wel eens voorkomen bij katten. Door regelmatig de oren met een katoenen watenstaafje schoon te maken kun je dit voorkomen.

Ook dienen de nagels in goede conditie te worden gehouden. Een krabpaal draagt hier aan bij. Daarnaast is het verstandig om de nagels in de gaten te houden en ze regelmatig te knippen. Dit voorkomt problemen, zeker als een kat vooral binnen leeft.

Als laatste, maar zeker niet onbelangrijk, is het gebit belangrijk om te verzorgen. Het gebit van de American Wirehair kan gevoelig zijn voor problemen. Daarom is het echt verstandig om een aantal keren per week het gebit van jouw kat schoon te maken. Dit kan soms lastig zijn en jouw American Wirehair kan dit niet fijn vinden. Daarom is het belangrijk om hier zo snel mogelijk mee te beginnen en om dit op vaste tijdstippen te doen. Zo raakt jouw American Wirehair hier het snelste aan gewend en zal dit in de toekomst eenvoudiger zijn om uit te voeren.

american wirehair springt buiten

De voeding: zorg voor een gebalanceerd dieet

Een gebalanceerd dieet is essentieel voor de gezondheid van een kat. Een kat die genoeg te eten krijgt is over het algemeen een gezonde en gelukkige kat. De meeste voedingsstoffen die een kat dagelijks nodig heeft komen uit zijn dieet, daarom is het zo belangrijk om te zorgen voor goed voer.

De basis van elk dieet bestaat uit eiwitten. Die eiwitten moeten uit dierlijke producten komen. Het darmstelsel van een kat kan eiwitten en vetten uit plantaardige bronnen niet verteren. Ga dus voor een dieet wat gebasseerd is op vlees en vis. Dierlijke eiwitten bevatten alle essentiële aminozuren, waaronder taurine. Taurine zorgt voor een gezonde hartfunctie en voorkomt blindheid.

Als je kiest voor een complete maaltijd dan zit hier altijd taurine in. Het is dan ook aan te raden om hiervoor te kiezen en als je zeker wilt weten wat je koopt, check altijd het etiket.

Het kan zijn dat jouw American Wirehair houdt van gebakken vlees. Tijdens het bakken van vlees wordt taurine afgebroken. In zo’n gevallen kan het verstandig zijn om te kiezen voor taurine supplementen. Deze kun je makkelijk aanschaffen.

Kies dus voor een dieet wat bestaat uit complete maaltijden. Dit staat op de verpakking. Als jouw American Wirehair de voorkeur geeft aan gebakken vlees is dat geen probleem, maar overweeg dan een taurine supplement. Je merkt dit vanzelf aan jouw kat.

 

Ziektes die veel voorkomen bij de American Wirehair

De American Wirehair is een gezond ras. Echter, omdat deze gefokt is met American Shorthairs en hier erg op lijkt is hij wel vatbaar voor hartaandoeningen. Deze hartaandoening wordt Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) genoemd. Deze aandoening is zorgt ervoor dat de hartspier zich minder goed kan samentrekken of ontspannen, hierdoor kunnen verschillende symptomen ontstaan. Om deze reden is het dan ook verstandig om jouw American Wirehair regelmatig te laten checken door een dierenarts.

Ook is het verstandig om zelf zijn gedrag in de gaten te houden. Een American Wirehair is:

  • Speels
  • Vriendelijk
  • Nieuwsgierig

Merk je dat hij dit niet meer is en zich echt anders gaat gedragen dan is er waarschijnlijk iets mis. Schakel dan een dierenarts in, hij kan vaststellen wat er aan de hand is en een behandelplan opstellen. Het is dus altijd goed om erg alert te zijn, zelfs bij de kleinste verandering in het gedrag.

 

Hoe oud kan de American Wirehair worden?

De American Wirehair wordt gemiddeld tussen de 12 en 16 jaar oud. Dit heeft te maken met het feit dat hij weinig last heeft van erfelijke aandoeningen. De levensverwachting van de American Wirehair is grotendeels afhankelijk van zijn verzorging en de socialisatieperiode. Als je ervoor zorgt dat je jouw American Wirehair bij een erkende fokker koopt en hem zelf ook goed verzorgt door middel van routines en een goed dieet dan kun je heel lang genieten van de gezelschap van deze kat, en hij ook van jou.

american wirehair binnen

Wat je moet weten voordat je deze kat in huis haalt

De American Wirehair is, in vergelijking met andere rassen, wat minder actief. Hij houdt van spelen, maar heeft ook een rustige kant. Het is daarom belangrijk dat hij momenten kan hebben dat hij kan uitrusten. Als je een gezin hebt met veel drukke en kleine kinderen kan dit lastig zijn voor een American Wirehair. De American Wirehair is een gezinskat, maar let er wel op dat hij af en toe rust nodig heeft en genoeg ruimte krijgt om zich af en toe even terug te trekken.

Daarnaast is het belangrijk om dit ras te kopen bij een erkende fokker. In Nederland zijn er niet veel fokkers bekend. Het beste is om via www.nkfv.nl contact op te nemen met fokkers. Bij deze vereniging van fokkers zitten erkende fokkers aangesloten. De kans is het grootst dat jij hier een gezonde American Wirehair kunt aanschaffen.

 

Aan wat voor prijs moet je denken als je deze kat in huis wilt halen?

De American Wirehair kost gemiddeld zo’n 650 tot 1000 . Dit hangt veel af van de fokker en de gezondheid van de kat. Ga voor een erkende fokker en dan zul je vaak een bedrag betalen wat tussen de genoemde bedragen zit.

Naast de aanschafkosten is het ook verstandig om rekening te houden met de verzorgingskosten. Vergeleken met andere rassen is dit ras wat goedkoper. Dit heeft te maken met zijn gezondheid. Ook heeft deze kat geen speciaal voer nodig, dit maakt hem wat goedkoper om te verzorgen. Houd wel rekening met enkele honderden euro’s per jaar die je kwijt bent aan verzorging. Ga voor jezelf na of jij dit over hebt voor de verzorging van een American Wirehair. Is dit niet het geval, maak dan de keuze om de kat niet in huis te nemen.

 

Kies jij ook voor de American Wirehair?

De American Wirehair een rustige maar speelse gezinskat die zich snel aanpast en dus ideaal is voor een gezin. Heb jij een American Wirehair in huis? Dan zijn wij zeer benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras. Laat ons in de reacties onder dit artikel weten wat jij vindt van dit ras. Wij en onze lezers horen graag jullie reactie!

 

Bronnen

[1] American Wirehair Breed (tica.org).

[2] Bron: The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord