De Amerikaanse Bobtail: een grote kat die erg actief is

Kattenrassen » De Amerikaanse Bobtail: een grote kat die erg actief is
amerikaanse bobtail

De Amerikaanse Bobtail is een liefdevol ras dat ook nog eens erg intelligent is. Het is een grote kat die in verschillende kleuren voorkomt. De Amerikaanse Bobtail vraagt ook nog eens niet veel van jou als eigenaar. Wil je meer weten over de bijzondere geschiedenis van deze kat? Waarom deze kat wild maar tegelijkertijd ook liefdevol is? Lees dan vooral verder!

 

De afkomst: van wilde kat naar de ongewone Amerikaanse Bobtail

De Amerikaanse bobtail is ontstaan in ongeveer het midden van de 20e eeuw in de Verenigde Staten. Het is een vrij zeldzaam ras die buiten Amerika heel weinig wordt gezien. Er zijn verschillende verhalen te vinden over het ontstaan van het ras. Sommige zeggen dat het ras een kruising is tussen de Noord-Amerikaanse Lynx en de gewone huiskat. Dit lijkt niet realistisch, omdat ze beide uit een andere familie komen. Ook is de Lynx tweemaal zo groot als de huiskat. De Amerikaanse bobtail is echter wel een kruising tussen twee andere rassen, namelijk een wilde bobcat en een gedomesticeerde, Cyperse huiskat.

Het ontstaan van dit ras ging niet met opzet. Een echtpaar besloot een gevonden, wilde kat mee naar huis te nemen en te kruisen met hun Cyperse huiskat. Pas na de geboorte van de kittens kwamen ze erachter dat de korte staart bij dit ras hoorde. Professionele katten fokkers adviseerden het echtpaar doelgericht een nieuw, uitzonderlijk ras te fokken, namelijk de Amerikaanse Bobtail. Even leek het ras te verdwijnen, maar in de jaren ’70 werd de fokkerij van dit ras weer opgepakt. Staartloze katten werden gekruist met andere rassen, zoals de Himalaya, Siamees en andere rasloze katten, waardoor er ook een langharige variant ontstond. In 2000 werd dit ras officieel erkend in Amerika.

Opvallend is dat de Amerikaanse Bobtail opmerkelijke overeenkomsten vertoont met rassen waar ze geen gemeenschappelijkheden mee hebben, zoals de Japanse Bobtail. Ondanks dat ze mijlenver van elkaar zijn geboren lijken ze toch op elkaar.

 

Het karakter: wild, maar van binnen liefdevol

De Amerikaanse Bobtail is een erg liefdevolle kat met een wild uiterlijk. De kat is erg actief en houdt ervan om met zijn eigenaar te spelen. Wanneer de kat met zijn eigenaar wil spelen neemt hij zelf het initiatief. Zo kan de kat zijn eigenaar erg goed entertainen. Ondanks dat deze kat erg actief is, kan hij ook erg genieten van een rustmomentje. Aangezien de kat vrij intelligent is kun je hem ook trucjes aanleren. Zo is het mogelijk om de Amerikaanse Bobtail te laten apporteren en vindt hij het erg leuk om zich voor je te verstoppen.

De Amerikaanse bobtail voelt zich comfortabel in elk type huishouden. Zo gaat deze kat goed samen met kleine kinderen en kan hij prima samenleven met bijvoorbeeld een hond. Het is hierbij wel belangrijk dat je de dieren rustig aan elkaar laat wennen. Ditzelfde geldt bij een gezinsuitbreiding. Wanneer het gezin wordt uitgebreid door ofwel een tweevoeter of een viervoeter dan is dit geen probleem zolang de kat op een rustige manier aan hen wordt geïntroduceerd. Als de kat als kitten goed is gesocialiseerd zal dit ook positief bijdragen aan zijn gedrag in zulke situaties.

Daarnaast is de Amerikaanse Bobtail een kat die heel erg trouw en gehecht is aan zijn baasje. Hij vindt het daarom niet fijn om lang alleen te zijn. Hij voelt zich het meest op zijn gemak als er mensen om hem heen zijn. Het is daarentegen niet een kat die veel van de eigenaar vraagt, de kat kan zichzelf prima bezighouden. Zo laten ze vaak hun jachtinstinct zien door vliegende insecten te vangen. Ook houden ze ervan om speelgoed te besluipen om er vervolgens mee rond te lopen alsof ze hun prooi te pakken hebben genomen. Net een echte jager dus!

De Amerikaanse Bobtail is geen luidruchtige kat. De kat miauwt bijna niet en wanneer die dit wel doet is het maar een zachte miauw. Als de kat heel blij is zal deze trillende, tjilpende en vrolijke geluiden maken. In de aanwezigheid van zijn baasje zal de kat dit gedrag ook vaak tonen. De Amerikaanse Bobtail vindt het erg fijn om tijd met zijn baasje door te brengen en bouwt hechte banden met zijn familie. De kat is een ideale toevoeging aan het gezin.

Amerikaanse Bobtail infographic

Het uiterlijk: een gespierde kat met een korte staart

De Amerikaanse Bobtail staat bekend als een vrij forse kat. De kat is medium tot groot van formaat en heeft krachtige spieren. Dit maakt dat deze kat een vrij grote verschijning is. De kat straalt erg veel kracht uit en heeft een atletisch lichaam. Hierbij heeft de Amerikaanse Bobtail een nogal wild uiterlijk waardoor de kat een vrij intimiderend kan overkomen. De kat weegt doorgaans 3 tot 7 kilogram waarbij katers een stuk zwaarder zijn dan poezen. Het kan wel een tijdje duren voordat de Amerikaanse Bobtail helemaal volgroeid is. Meestal neemt het 2 tot 3 jaar in beslag voordat de kat zijn volwassen lengte heeft bereikt.

Het lichaam van de kat is vrij lang en rechthoekig doordat de heupen vrijwel even breed zijn als de borst. Hierbij heeft de kat een volle en brede borst en prominente schouderbladen. Dit geeft de kat echt de uitstraling van een jager. Verder zijn de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De rug loopt hierdoor iets schuin naar beneden. De poten zijn van normale grootte en zijn goed in verhouding met de rest van het lichaam.

De poten hebben een goede lengte, zijn vrij gespierd en hebben dikke botten. Dit maakt dat de Amerikaanse Bobtail erg stevig op de grond staat. De pootjes zijn ook vrij groot en rond van vorm. De staart van de kat is vrij kort en flexibel maar wel breed bij de basis. Hierbij kan de staart zowel recht, een beetje rond of geknikt zijn. Ondanks dat de staart vrij kort is zie je deze wel boven de rug uitsteken als de kat alert is.

De kop van de Amerikaanse Bobtail is wigvormig. Hij is normaal van grootte en staat mooi in verhouding met de rest van het lichaam. Op de kop zijn de jukbeenderen erg goed zichtbaar en is ook de snuit goed aanwezig. De neus van deze kat is vrij breed en hij heeft een sterke kin die in dezelfde lijn als de neus staat. Hun oren zijn gemiddeld van grootte en hebben licht afgeronde topjes. Ze staan vrij breed uit elkaar en hebben een brede basis. De ogen van de Amerikaanse Bobtail zijn vrij groot en zijn amandelvormig. Daarnaast staan de ogen vrij diep in de kop en geven de kat een scherpe en alerte uitstraling.

 

De vacht: zowel kortharig als langharig

Wist je dat de Amerikaanse Bobtail geen specifiek uiterlijk heeft? Deze kat komt in verschillende kleuren voor. Ook allerlei soorten patronen kunnen voorkomen. De Amerikaanse Bobtail heeft of lange haren of korte haren, beide typen komen voor. Een super diverse kat dus. De vacht kan soms wat stug aanvoelen, hoewel dat niet zo lijkt. Wat betreft de verschillende haarlengtes het volgende.

De kortharige vacht: als jouw kat kort haar heeft kan deze prima naar buiten zonder dat het haar erg in de knop raakt. Dit komt doordat de kat een dubbele vacht heeft. De ondervacht wordt beschermd door een tweede laag. Dit maakt dat de vacht weerbestendig is.

De langharige vacht:
als jouw kat lang haar heeft, hangt het af van het seizoen of deze naar buiten kan. Het langere haar zit namelijk op de kraag, de buik en de staart. Ook op de poten van de Amerikaanse Bobtail komt lang haar voor. Vrijwel het hele lichaam. Omdat de vacht per seizoen verandert is het goed om met name in de winter meer aandacht te besteden aan de vacht. Voor de precieze vachtkleuren en patronen kun je het best een kijkje nemen in de rasstandaard van de Amerikaanse Bobtail.  

 

De opvoeding: bouw een goede vertrouwensrelatie op

Het is belangrijk dat kittens van jongs af aan een goede relatie opbouwen met hun baasje. Door de kitten te belonen met goed gedrag gaat het beestje beter begrijpen wat wel en niet mag. Wel wordt afgeraden om het beestje erg te straffen, aangezien dit de relatie beschadigd en dat is nou net wat zo belangrijk is. Wel is het cruciaal een directe reactie te geven op ongewenst gedrag. Het is belangrijk dat dit meteen gebeurt zodat de kitten deze reactie associeert met gedrag wat niet mag. Dat is namelijk het doel, dat het beestje leert wat wel en niet mag.

Zorg ook voor een duidelijke routine als je jouw kat in huis krijgt. Zo zal de kat sneller wennen aan zijn nieuwe omgeving, en weet hij wat hij kan verwachten. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je de kat op een vast tijdstip voert of verzorgd. Routine is erg belangrijk om een kat zich op zijn gemak te laten voelen.

Daarnaast is het heel belangrijk dat de kitten leert om te gaan met nieuwe prikkels, zoals geluiden, mensen en dieren. Dit wordt ook wel socialiseren genoemd. Wanneer een kat bijvoorbeeld niet gewend is aan mensen aanrakingen, kan dit de verzorging vermoeilijken. Een goede socialisatie in de eerste weken van het leven van de kitten zorgt ervoor dat het knippen van nagels, borstelen van de vacht en tandenpoetsen je makkelijker zal afgaan in de rest van zijn kattenleven.

Het is enorm fijn voor de kitten als de kitten tijdens de socialisatie periode bij de fokker bij zijn moeder is gebleven. Deze periode duurt gemiddeld 14 weken en is erg belangrijk voor de ontwikkeling van de kitten. Hier heb jij als toekomstig baasje weinig invloed over. Zo leren ze hier alles over het kattenleven van de moederpoes, en raken ze gewend aan mensen en verzorging door de fokker.

Een goede band tussen de moeder en haar kitten is van enorm belang voor de mentale gezondheid van de kitten. Als de kittens mentaal in orde zijn, zijn ze beter in staat om zich aan te passen aan veranderingen. Zo zijn ze ook beter in staat om de grootste verandering, zoals het krijgen van een nieuw baasje, op te vangen. Wanneer een kitten niet bij zijn moeder is gebleven kan dit nadelige gevolgen met zich meebrengen. Ze kunnen bijvoorbeeld banger worden, waardoor de kans op een succesvolle opvoeding kleiner wordt. Dit is natuurlijk het laatste wat je wil als je een nieuwe kitten aanschaft. Controleer daarom altijd hoe het leven van de kitten eruit zag voordat die bij jou in huis komt.

Koop jouw kitten dan ook alleen bij een erkende fokker die lid is van een rasvereniging. Zo kan je er van uit gaan dat jouw kitten goed is gesocialiseerd en dus geen angststoornissen of andere gedragsproblemen ontwikkeld.

amerikaanse bobtail kitten staand

De verzorging van de Amerikaanse Bobtail

De Amerikaanse Bobtail staat erom bekend dat ze redelijk eenvoudig te verzorgen zijn. Dit geldt voor zowel de kortharige als de langharige variant. Wel moet de vacht regelmatig worden geborsteld, een wekelijks kambeurt is daarmee voldoende. Tijdens de rui periode is het belangrijk dat de vacht 2 a 3 keer per week wordt geborsteld om de optimale conditie te behouden. De oren zijn erg gevoelig voor verwonding en infectie, het is daarom verstandig om de oren elke week te controleren en indien nodig schoon te maken.

Door te krabben markeert een kat zijn territorium. Ook grote katachtige doen dit bij belangrijke plekken, zoals slaapplekken. Hoe meer de kat krabt, hoe duidelijker zijn territorium en des te veiliger de kat zich voelt. Het is aan de ene kant fijn dat de kat zich veilig en fijn voelt, maar voor bijvoorbeeld jouw bank en deurposten is dit minder fijn. Daarnaast draagt dit krabben ook bij aan het onderhouden van de nagels. Zo groeien ze niet te lang en blijven ze scherp. Het is daarom handig om producten in huis te nemen die de verzorging van je kat versimpelen, zoals een krabpaal.

Het is voor een kat ook erg belangrijk dat deze voldoende beweging krijgt. Katten zijn van nature erg actief. Doordat katten van nature zo actief zijn hebben ze ook aanleg voor overgewicht wanneer ze wat minder bewegen. Wanneer je een kat in huis neemt is het belangrijk dat je goed kijkt of de kat wel voldoende beweging krijgt. Als baasje speel jij hierbij een belangrijke rol. Door voldoende met je kat te spelen en ook actieve speeltjes in huis te halen kun je ervoor zorgen dat je kat voldoende beweging krijgt. Op deze manier voorkom je overgewicht en houdt je je kat in een goede conditie. Ook voeding speelt hierin een rol. Een goed dieet doet al wonderen voor de gezondheid van je kat.

Voor meer informatie over de vachttypen en patronen van katten klik hier.

Voor meer informatie over het verzorgen van de kattenvacht klik hier.

 

De voeding: zorg voor afwisseling tussen droogvoer en natvoer

Het dieet van uw American Bobtail hangt af van zijn leeftijd, activiteitsniveau en algehele gezondheid. Over het algemeen is het belangrijk dat jouw kat gevoed worden met hoogwaardige, eiwitrijke voeding. Voor de Amerikaanse Bobtail is het belangrijk dat de kat genoeg eiwitten binnenkrijgt aangezien het een grote, gespierde kat is. Als je wat variatie aan het dieet van de bobcat wilt toevoegen, kun je proberen om natvoer meerdere keren per week te mengen met droogvoer.

Wat zijn de voordelen van droogvoer?

Een van de belangrijkste voordelen van droogvoer is dat het gemakkelijk op te bergen is en gemakkelijk aan uw kat kan worden gegeven. Het kan de hele dag in een voederbak worden bewaard zonder bederf. Hierdoor kan uw kat regelmatig eten, waardoor het erg geschikt voor het ondersteunen van gezonde eetgewoonten. Als droogvoer goede ingrediënten bevat, helpt het ook om de gezondheid van de tanden te behouden. Het geruwde oppervlak is een beetje schurend en helpt de hoeveelheid tandplak op kattentanden onder controle te houden.

Wat zijn de voordelen van natvoer?

Veel katten drinken overdag niet veel, dit zorgt ervoor dat ze niet genoeg water binnenkrijgen, zij hebben voedsel nodig om de hoeveelheid water die ze binnenkrijgen aan te vullen. Het belangrijke voordeel van natvoer is dat het uw kat van extra vocht kan voorzien. Hierdoor krijgt de kat niet alleen voldoende vocht, maar neemt ook de kans op gezondheidsproblemen zoals nier- of urinewegaandoeningen af. Natvoer heeft ook het extra voordeel dat het een sterker aroma heeft dan droogvoer. Dit is belangrijk voor katten omdat ze sterk afhankelijk zijn van geur in plaats van smaak. Ook komt natvoer het sterkst overeen met wat de katten in het wild zouden eten.

Voor meer informatie over voeding klik hier.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

Over het algemeen is de Amerikaanse Bobtail een gezond ras. Toch zijn ze wel vatbaar voor ziektes zoals heupdysplasie. dit kan verlamming, kreupelheid en artritis in de heupgewrichten veroorzaken. daarnaast kunnen de katten ook andere veelvoorkomende gezondheidsproblemen ervaren, zoals: polycystische nierziekte (PKD), een ziekte die wordt gekenmerkt door cysten in één of beide nieren.

Symptomen bij PKD zijn de volgende:

  • De kat heeft minder zin in eten
  • De kat wordt magerder
  • De kat drinkt en plast veel
  • De kat is minder actief
  • De kat heeft last van uitdroging
  • De kat heeft bleke slijmvliezen die voortkomen uit bloedarmoede en braken.

Een andere veelvoorkomend probleem is hypertrofische cardiomyopathie: verdikking van de hartspier.

Symptomen van een verdikking van de hartspier zijn de volgende:

  • De kat heeft slechte eetlust
  • De kat heeft last van benauwdheid
  • De kat heeft een versnelde ademhaling
  • De kat heeft last van verlamming in de achterpoten

Bij voornamelijk kittens is parvovirus een ernstige infectie. De infectie tast het maagdarmkanaal aan en kan ook de baarmoeder aantasten. Het is een erg besmettelijke infectie die lang kan overleven.

Als je je zorgen maakt over de gezondheid van je kat is het verstandig om te overleggen met de dierenarts. Dit is belangrijk om de gezondheid van de kat goed te monitoren. Daarnaast ligt de levensverwachting hoger bij katten die goed zijn verzorgd en dus in een gezonde staat verkeren. Twijfel dus niet om je kat te laten controleren als je merkt dat hij zich vreemd gedraagt. Je wil natuurlijk zo lang mogelijk van de gezelschap van je kat kunnen genieten.

amerikaanse bobtail staand op een hek

Hoe oud kan de Amerikaanse Bobtail worden?

Gemiddeld wordt de Amerikaanse Bobtail tussen de 13 en 15 jaar oud. De Amerikaanse Bobtail is volwassen wanneer hij 2 tot 3 jaar oud is. De gemiddelde leeftijd van het ras is natuurlijk afhankelijk van de leefwijze van de kat, hier heb jij als baas dus een enorme invloed op. Het gemiddelde is natuurlijk niet altijd geldend. De ene kat wordt ouder, de andere kat wordt jonger. Het hangt allemaal af van de verzorging en of de kat gezond is.

 

Wat moet jij weten voordat je deze kat in huis neemt?

Allereerst is het handig dat je jezelf goed informeert over de aanschaf van een kat voordat je naar een fokker gaat. Wanneer je kiest voor een American Bobtail moet je op zoek gaan naar een fokker die bekend staat onder een goede naam. Waarschijnlijk zal de fokker je een aantal vragen stellen om te kijken of jij en dit ras goed bij elkaar passen. Daarnaast kan je ervan uitgaan dat er voor dit soort een wachttijd is, maar het is zeker het wachten waard! En het is ook zeker een goed teken als het wat langer duurt tot je jouw kitten mee naar huis mag nemen. Dit kan aantonen dat de kitten goed wordt gesocialiseerd.

Het is belangrijk dat de fokker van je kitten een bewijs heeft van vakbekwaamheid en dat diegene zich aan de wetgeving heeft gehouden (zoals geen medische ingrijpen zonder medische noodzaak). Let wel op dat dit vaak randvoorwaarden zijn. Het uitgangspunt is dat jij als toekomstig baasje goed moet gaan bepalen in hoeverre de kittens goed zijn behandeld.

Wil je nog veel meer weten over katten? dan kun je terecht bij een van de grootste katten verenigingen Felikat. Felikat is een van de twee verenigingen die op het moment van schrijven in Nederland zijn gevestigd en is aangesloten bij FIFe, de International Fédération Féline. Fédération Internationale Féline is een overkoepelende organisatie die 40 landen omvat.

 

Aan wat voor prijs moet je denken?

Over het algemeen zal je ongeveer tussen de 500 en de 750 kwijt zijn aan de Amerikaanse Bobtail. Dit is ook de gemiddelde prijs van een raskat. De prijzen van een raskat verschillen, zo ook bij de Amerikaanse Bobtail. Dit kan liggen aan het soort fokker waar je jouw kat vandaan haalt, wat de gezondheid is en natuurlijk hoe oud de kat is. Het fokken van raskatten is geen goedkope taak, dit zie je dan ook zeker terug in de prijs. Ga echter niet op zoek naar de beste koopjes, een goedkope fokker kan een teken zijn dan de kittens toch niet optimaal worden verzorgd en gesocialiseerd.

drie amerikaanse bobtails liggend

Kies jij ook voor de Amerikaanse Bobtail?

Heb jij deze kat al in huis? Of ben je van plan om een Amerikaanse Bobtail kitten in huis te nemen? Wij zijn erg benieuwd naar je keuze en vooral waarom je deze kat in huis hebt gehaald of in huis wil gaan halen. Wat vind jij speciaal aan deze katten?  Laat het ons weten door te reageren op dit artikel!

 

Veelgestelde vragen over de Amerikaanse Bobtail

De Amerikaanse Bobtail is er geen fan van om voor een lange periode alleen te zijn. Al vinden ze een paar uurtjes op zichzelf geen groot probleem. Maar toch hebben ze liever gezelschap. Het zijn katten die echt wel van een hoop aandacht genieten, en als ze dit niet krijgen kunnen ze daar erg ongelukkig van worden. Ze vinden het heerlijk om bij hun baasje op schoot te liggen of om even geaaid te worden.

Het zijn geduldige en rustige katten, en ze kunnen met zowel mensen als met andere dieren goed omgaan. Zorg wel dat je de kat laat wennen aan eventuele nieuwe huisdieren. Daarnaast kan de Amerikaanse Bobtail goed omgaan met kinderen. Hij is dus erg geschikt als gezinskat. Veel gezelschap om zich heen zal ook erg positief zijn voor dit ras, veel baasjes zorgen er natuurlijk voor dat de kat meer dan genoeg aandacht krijgt.

De Amerikaanse Bobtail wordt gemiddeld tussen de 25 en 35,5 centimeter hoog. Hun gewicht zit tussen de 3 en 7 kilogram. Deze katten zijn middelgroot tot groot. Zijn atletische lichaam en spieren geven hem een krachtige uitstraling. Ook hun wilde uiterlijk draagt bij aan een indrukwekkende verschijning. Katers zijn een stuk groter dan de poezen, en door dit verschil in grootte zit er ook een verschil in gewicht. De Katers zijn namelijk ook een stuk zwaarder dan de Poezen. De Amerikaanse Bobtail doet er lang over tot hij helemaal volgroeid is, dit kan wel 2 tot 3 jaar duren.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *