De Australian Mist: alles over dit kattenras

Kattenrassen » De Australian Mist: alles over dit kattenras
Australian Mist kat

De Australian Mist, vroeger ook wel bekend als de Spotted Mist, is het eerste kattenras dat helemaal in Australië tot stand is gekomen. Hier is hij ontstaan uit een kruising tussen een Burmees, Abessijn en kortharige huiskatten. Zijn naam heeft hij te danken aan zijn haast ‘’mistige’’ vachtpatroon. Het zijn speelse, zachtaardige en huiselijke katten die dan ook erg gewenst zijn om hun uiterst tolerante karakter. Ben jij benieuwd wat dit ras nog meer zo geliefd maakt? Lees dan snel verder! 

 

De geschiedenis van de Australian Mist 

De Australian Mist is een echt Australisch kattenras dat in de jaren 70’ is ontstaan in New South Wales. Hier stelde dokter Truda Staele een programma op om een nieuw kattenras te ontwikkelen. Haar doel was om een kattenras te creëren dat erg huiselijk en mensgericht zou zijn. Ze wilde deze katten naast hun huislijke karakter ook een specifiek uiterlijk laten ontwikkelen, namelijk de bouw van een Burmees en een gevlekt tabby patroon.  

Daarom is dit ras voor een groot deel ontstaan uit de Burmees die zijn bijdrage heeft geleverd in de vorm van de lichaamsbouw, het sociale karakter en vier van de zes kleuren waarin de Australian Mist voorkomt. De missende twee kleuren zijn te danken aan de Abessijn. De Abessijn heeft naast deze twee kleuren ook de nodige ticking en vrolijke aard met zich meegenomen. De vlekken waar Truda Staele zo naar verlangde voor dit unieke ras was een bijdrage van de gewone tabby huiskat.  

In 1980 werden de eerste kittens uit deze bijzondere kruising geboren, de eerste Australian Mist katten die toen nog bekend waren als de Spotted Mist. Deze naam had hij te danken aan het feit dat het de bedoeling was dat de Australian Mist een gevlekte kat zou zijn. 

 

Het karakter 

De Australian Mist staat er om bekend om een uiterst tolerant, speels en vriendelijk karakter te hebben, waar hij ook specifiek op is gefokt. Het is dus niet per ongeluk dat deze kat over zo’n zachtaardig karakter beschikt. Het zijn echte gezelschapskatten die het heerlijk vinden tijd door te brengen met hun baasje. Dit maakt ze ook erg geschikt als gezinskat aangezien hun geduldige en speelse karakter ervoor zorgt dat ze goed kunnen omgaan met zowel andere huisdieren als met kinderen.  

Het zijn speelse en levendige katten die ook tot latere leeftijd hun speelse karakter blijven houden. Hun liefde voor spelen is er niet zomaar uit te krijgen. De Australian Mist vind het ook nog eens heerlijk om actief bezig te zijn. Daarom is het ook leuk om deze katten trucjes te leren en lekker met hem te spelen.   

Deze liefdevolle katten vormen snel hechte banden met hun baasje en willen graag altijd in de buurt zijn. Ze houden van aandacht en hebben een hoop liefde te geven aan alle leden van zijn gezin. Net zoals de meeste andere katten is de Australian Mist zelfstandig. Het zijn geduldige katten die daarom ook niet snel krabben of bijten, en het niet erg vinden om aangeraakt of opgepakt te worden. Daarnaast zijn het echte binnen katten, maar sommigen kunnen wel over worden gehaald om aan de lijn even buiten te gaan wandelen.  

Australische mist

Het uiterlijk van de Australian Mist 

Naast zijn prachtige karakter heeft de Australian Mist ook een erg mooi uiterlijk. Zijn lichaam is van gemiddeld voormaat in zowel de lengte als de grootte. Hij is mooi gespierd met een ronde en brede borst. Vanwege zijn spieren is de kat vaak wat zwaarder dan hij misschien lijkt. Hij heeft middelgrote, poten en wat kleine ovale voeten. Zijn staart is van gemiddelde lengte en loopt taps toe. 

Hun hoofd is ronde wigvorm met een stevige kin. Hij heeft mooie grote ogen die hij te danken heeft aan de Burmees. Zijn ogen zijn meestal groen van kleur. De neus van de Australian mist is breed en lang en heeft een lichte boog. Ook zijn oren zijn van gemiddeld voormaat en staan breed op zijn kop. Zijn oren zijn breed en lopen toe in een afgeronde punt die enigszins naar buiten staat.  

 

De vacht 

De vacht van de Australian Mist is kort en glanzend. Hij heeft geen ondervacht. De korte vacht van de Australian Mist komt voor in meerdere verschillende kleuren, en bestaat uit een gevlekt marmerpatroon waar hij de naam ‘’mist’’ aan te danken heeft. De verschillende kleuren waarin de Australian Mist het meest voorkomt zijn: 

  •  Perzik 
  •  Goud 
  •  Chocolade 
  •  Lila 
  •  Karamel 
  •  Bruin 
  • Blauw

Bij al deze kleuren komt zijn unieke ‘’mist’’ patroon voor. Zijn vacht is vaak lichter op zijn buik en kin dan op de rest van zijn lichaam. De Australian Mist is vooral te herkennen aan de ringen en strepen op zijn staart en poten. Deze streepmarkeringen bevinden zich ook in de vacht op zijn kop. 

 

De opvoeding 

Net zoals bij elke andere kat is een goede opvoeding van groot belang. Deze opvoeding gebeurt tijdens de socialisatieperiode van een kat. Dit duurt tot een kat zo’n 14 weken oud is. In deze periode leert hij alles over het kattenleven van zowel zijn moeder als van de fokker waarbij hij opgroeid. 

Deze periode is van groot belang voor zowel de mentale als fysieke gezondheid van een kat. In deze eerste weken van zijn leven leert hij omgaan met vreemde geluiden, andere dieren en met mensen en menselijke aanraking. Dit speelt allemaal een grote rol in het opvoeden van de kat zodat hij kan opgroeien als een sociale en onverschrokken kat. Wanneer hij namelijk niet goed is gesocialiseerd kan dit voor mentale problemen zorgen bij katten, zo kunnen ze angstig of erg agressief worden. Maar het kan het ook erg lastig maken hem te verzorgen wanneer hij niet goed is gewend aan menselijk contact. Het totale tegenovergestelde van wat je voor je kat wil natuurlijk. 

Om te zorgen voor een succesvolle socialisatieperiode is het van enorm belang dat de moederpoes in de buurt is, samen met eventuele broertjes of zusjes. Zij zorgen voor een vertrouwde veilige omgeving waar de kitten zich de eerste paar weken van zijn leven kan ontwikkelen. Maar de moederpoes leert de kitten ook hoe hij zich moet gedragen en hoe hij zichzelf schoon houdt. Een kitten leert veel door zijn moeder na te doen en moet dan ook zeker bij haar in de buurt kunnen zijn. 

Wanneer je je kitten gaat bezoeken is het verstandig om altijd veel vragen te stellen over de socialisatie en verzorging van jouw kitten. Zo kan je goed nagaan of deze belangrijke periode goed is verlopen en of je een blije gezonde kat mee naar huis krijgt. 

 

De verzorging van de Australian mist 

De Australian Mist heeft over het algemeen geen uitgebreide verzorging nodig. Zijn korte vacht hoeft maar eens in de week gekamd te worden met een kam of borstel. Meestal zijn deze katten zelf al erg goed in het onderhouden van hun vacht. Ondanks dat vind de Australian Mist de aandacht die bij het kammen komt kijken alles behalve een probleem.  

Maar niet alleen de vacht is belangrijk als het gaat om de verzorging van je kat. Ook de nagels moeten eens in de zoveel tijd worden geknipt. Dit hoeft echter niet vaak, alleen als ze te lang zijn gegroeid. Houdt dit als baasje dus goed in de gaten. Het is voor het verzorgen van de nagels van je kat aangeraden om een stevige krabpaal aan te schaffen zodat hij ze zelf ook kan schoonmaken en onderhouden. 

Daarnaast is het ook verstandig om te letten op de ogen en oren van je kat. Hier kan nog wel eens  vuil op komen te hopen aangezien de kat daar zelf niet bij kan. De taak is dus aan jou als baasje om deze plekjes voorzichtig schoon te maken met een vochtige doek. Let er hierbij echter wel op dat je niet twee keer dezelfde hoek van het doekje gebruikt, zo kan je infecties verspreiden en dat wil je natuurlijk niet. 

 

Welke voeding heeft de Australian Mist nodig? 

De Australian Mist heeft geen specifieke of speciale voeding nodig al is het alsnog aangeraden ervoor te zorgen dat hij kwalitatief te eten krijgt. Stem zijn voedsel af op zijn leeftijd en hoe actief hij is, een actieve en jonge kat zal bijvoorbeeld meer voeding nodig hebben dan een al wat oudere minder actieve kat. Dit kan echter per kat verschillen dus let op het gedrag van je kat en stem zijn porties daarop af. 

Als we het hebben over kattenvoer kunnen we het hebben over natvoer of droogvoer. Beiden met hun eigen voor- en nadelen. Daarom kiezen de meeste katteneigenaren ook voor een mix van beiden om hun kat mee te voeren. Wanneer we spreken van natvoer hebben we het veelal over rauw vlees. Dit lijkt het meeste op wat een kat van nature ook zou eten. Daarnaast bevat natvoer vocht, wat aangezien katten van zichzelf vaak weinig water drinken, erg goed kan zijn voor zijn vochtgehalte. Een nadeel is echter wel dat het minder lang houdbaar is dan droogvoer. 

Wanneer we van droogvoer spreken hebben we het over kattenbrokken, deze helpen de kat goed bij het onderhouden van zijn gebit. Door op de harde stukjes te bijten slijt namelijk tandsteen en ander vuil van zijn tanden af. Naast het feit dat het erg bevorderlijk is voor de gezondheid van de tanden van de kat bevat droogvoer echter wel wat meer koolhydraten dan natvoer.  

Let er wel op dat je je kat voldoende eiwitten binnen laat krijgen, van nature is een kat een echte vleeseter die zijn energie uit dierlijke eiwitten haalt. Let er daarom ook op dat hij niet teveel koolhydraten binnen krijgt, katten kunnen deze namelijk niet goed verwerken. Lees ook altijd goed na op de etiketten van kattenvoer of het geen onnodige smaak of conserveermiddelen bevat, dit is vaak niet al te gezond voor je kat. 

Australian mist close-up

Welke ziektes komen er veel bij de Australian Mist voor? 

De Australian Mist is een gezond ras waar geen ras specifieke ziektes bij bekend zijn. Hij is echter wel vatbaar voor een aantal kateigen ziektes zoals aandoeningen aan de urinewegen, Lintwormen of problemen aan de ogen. Maar veelal niks wat niet kan worden opgelost met een bezoekje aan de dierenarts. 

 

Hoe oud wordt de Australian Mist? 

De gemiddelde Australian Mist wordt tussen de 15 en 18 jaar oud. Een aardige leeftijd voor een raskat. Om de levensverwachting van je kat te ondersteunen is het verstandig goed op zijn gezondheid te letten zodat je er tijdig bij kan zijn als je merkt dat hem wat mankeert. Jij als baasje hebt natuurlijk een grote invloed op hoe oud je kat wordt, en een goede verzorging is de eerste stap naar een gezonde kat waar je nog lang van zult kunnen genieten. 

 

Hoeveel kost een Australian Mist? 

De Australian Mist kost gemiddeld tussen de €600 en €1,000. Deze prijs kan echter per fokker verschillen. Ga echter niet af op de beste koopjes, als een fokker een Australian Mist aanbiedt voor een veel lagere prijs dan gemiddeld is dit meestal geen goed teken.  

Naast de kosten van het aanschaffen van jouw kat komen er natuurlijk ook nog andere kosten bij kijken, zoals de kosten voor de dierenarts of speelgoed. Maar ook voer, een krab- of klimpaal, een kattenbak en verzorgingsproducten mogen van de lijst van extra kosten niet ontbreken. Deze prijzen kunnen in een jaar een flink bedrag vormen. Houdt dit dus in gedachte wanneer je overweegt een Australian Mist in huis te nemen. 

 

Veelgestelde vragen

Het sociale, lieve en tolerante karakter van deze kat heeft jou misschien wel helemaal verliefd gemaakt op de mooie Australian Mist. Maar je kan uiteraard niet zomaar een kat in huis halen zonder goed te overwegen of deze wel goed bij jou past. Daarom is het goed om te onthouden wat de behoeftes van de Australian Mist zijn zodat hij kan inschatten of jij deze kan voldoen. Deze zachtaardige katten hebben namelijk een hart vol liefde te geven aan hun baasje maar willen daar natuurlijk wel hun eerlijke deel aandacht voor terug. Het is niet een kat die altijd maar zijn eigen ding zal willen doen en vereist daarom ook wel redelijk wat aandacht. Bedenk goed of jij hem dit kan bieden. 

Daarnaast is een Australian Mist graag actief, zorg dus dat jij hem hier de ruimte voor kan geven en er voor kan zorgen dat hij voldoende speelgoed heeft zodat hij zijn energie kwijt kan. Daarnaast is dit ras een uitstekende keuze voor zowel gezinnen als singles en ouderen. Hij is vriendelijk en tolereert een hoop. Als hij bij je past kan hij zeker een goede toevoeging zijn aan je huishouden en je beste maatje worden.  

De Schofthoogte van de Australian Mist zit gemiddeld tussen de 20 en 25 centimeter. Een volwassen kat weegt veelal tussen de 3,5 en 6 kilogram. De mannetjes zijn hierbij vaak wat groter en zwaarder dan de vrouwtjes. De Australian Mist is een middelgrote kat met een liefdevol karakter. Opvallend aan het uiterlijk van deze kat is echter ook het feit dat het soms wel twee jaar kan duren voordat zijn vachtkleur volledig is ontwikkeld. 

De Australian mist is een echte gezinskat die maar wat kan genieten van gezelschap om zich heen. Hij is er daarom dan ook niet zo’n grote fan van om voor lange periodes alleen te zijn. Meer dan een paar uur zonder zijn baasje is niet bepaald waar deze zachtaardige kat op zit te wachten. Daarom is het een goed idee om een tweede kat aan te schaffen als je weet dat je wat vaker van huis zult zijn dan jouw Australian Mist zal tolereren. Zijn sociale en tolerante karakter maakt dit geen enkel probleem. Zo heeft hij een maatje om hem gezelschap te houden en voorkom je dat hij zich eenzaam zal gaan voelen wanneer jij bijvoorbeeld weg bent om te gaan werken. 

Let wel op dat je de kat alsnog niet vaak lang alleen laat want ook met een katachtig maatje aan zijn zij zal hij het gezelschap van zijn baasje gaan missen. Houdt dit ook goed in gedachte wanneer je een Australian Mist in huis wil nemen. Ze houden van aandacht en hebben dan ook een baasje nodig die hen dit kan geven. 

Heb jij een Australian Mist in huis? 

Heb jij misschien een Australian Mist in huis? Dan zijn wij enorm nieuwsgierig naar jou ervaringen met dit ras! Of misschien heeft de Australian Mist na het lezen van dit artikel wel jouw hart veroverd en ben je van plan er een aan te schaffen? In dat geval zijn wij erg benieuwd naar wat jou tot dit ras heeft aangetrokken. Deel daarom alle leuke verhalen gerust in de reacties onder dit artikel. Wij kijken er naar uit om ze te lezen! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *