De Brits Korthaar: een rustige kat die zich snel aanpast

Kattenrassen » De Brits Korthaar: een rustige kat die zich snel aanpast
Brits korthaar buiten

De Brits Korthaar is een van de populairste kattenrassen in Nederland en daarbuiten. Het is een ietwat stevige kat met korte haren, is eenvoudig in de omgang en eist niet veel aandacht. De Brits Korthaar is vooral zo populair vanwege het speciale karakter. Wil je meer weten over deze populaire kat? Lees dan vooral verder!

 

De afkomst: het oudste kattenras afkomstig uit Groot-Brittannië

De Brits Korthaar is het oudste kattenras dat afkomstig is uit Groot-Brittannië. Er gaan verhalen rond dat de Romeinen de Brits Korthaar naar Groot-Brittannië hebben gebracht, waarbij de kat diende als bescherming tegen ongedierte. Lange tijd heeft de kat in isolatie geleefd. Dit veranderde nadat Britse katteneigenaren vanaf de negentiende eeuw meer naar de eigenschappen van katten gingen kijken. Er kwam meer aandacht voor de schoonheid, kracht en de persoonlijkheid van katten.

Dit zorgde er ook voor dat in 1871 de eerste kattenshow werd georganiseerd. De kattenshow werd gehouden in ‘’The Crystal Palace’’ in London en was meteen een groot succes. Op deze kattenshow was de Brits Korthaar het eerste erkende kattenras. De kat was meteen populair.

Na 1871 is de kat nog gekruist met Perzen waardoor de Brits Korthaar wat voller werd in het lichaam en de kop. Uit deze kruisingen ontstond de Britse langhaar. Na de Tweede Wereldoorlog waren er niet veel Britse kortharen meer. Het kattenras is na de oorlog gekruist met een groot aantal andere kattenrassen om de genenpool weer te vergroten.

 

Het karakter: een rustige kat die zich makkelijk aanpast

De Brits Korthaar is een rustige kat met veel geduld. De kat past zich snel aan en is erg vriendelijk. Het humeur van de kat is vrij stabiel en de kat houdt erg van gezelschap. Het is dan ook belangrijk dat je voldoende tijd aan de kat besteed. Desondanks kan de kat ook goed op zichzelf zijn. De Brits Korthaar kan zichzelf prima vermaken maar kan soms ook lange tijd slapen.

De kat houdt van aandacht en vindt het fijn om geaaid te worden. Hoewel dit type kat goed alleen kan zijn, komt het toch vaak voor dat ze afhankelijk zijn van hun baas en veel tijd met hem of haar door willen brengen. De kat optillen of op schoot zetten? Dat vinden ze over het algemeen een stuk minder fijn. Het zijn dus geen schootkatten.

brits korthaar infographic

Het uiterlijk: een ronde kop met volle wangen

De Brits Korthaar is een middelgrote tot grote kat. De katten zijn meestal tussen de 3,5 en 8 kilogram zwaar, waarbij katers steviger zijn dan poezen. Katers hebben bovendien in veel gevallen meer ontwikkelde kaken dan poezen. De Brits Korthaar blijft lang doorgroeien. In sommige gevallen zijn ze pas na 3 jaar uitgegroeid!

De kop van deze kat is stevig. Ze hebben een bolle ronde kop met volle wangen. Daarnaast heeft de kat een korte maar wel brede neus en kleine afgeronde oren. De kat heeft grote ogen die vrij ver uit elkaar staan en van verschillende kleuren kunnen zijn. Soms komt het voor dat de kat twee verschillende kleuren ogen heeft. Het is een gespierde kat met een brede borst en sterke schouders. De staart is kort en vrij breed.

Zoals de naam al doet vermoeden heeft de Brits Korthaar een korte vacht. De vacht heeft een hoge dichtheid en de haren zijn fijn. De kat komt in meerdere kleuren voor en kan zowel effen als oneffen zijn. De Brits Korthaar kan bovendien witaftekeningen en pointaftekeningen hebben.

 

De opvoeding: zorg ervoor dat je kitten wordt gesocialiseerd

Bij kittens is het belangrijk dat ze wennen aan mensen. Het is belangrijk dat kittens wennen aan menselijke aanrakingen zodat verzorgende handelingen mogelijk worden. Als jouw kitten eenmaal aan menselijke aanrakingen is gewend wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de nagels van je kitten te knippen, niet onbelangrijk!

Verder is het van belang dat jouw kitten went aan andere dieren en onbekende geluiden. Als jouw kitten hier niet aan went kunnen er klachten op het gebied van angst en stress bij de kitten optreden. Dit kan leiden tot meerdere problemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan problemen met betrekking tot de huid van de kitten of problemen met het immuunsysteem. Ook gedragsproblemen kunnen ontstaan. De kitten kan zich bijvoorbeeld erg agressief gaan gedragen. Absoluut niet wat je wilt!

Het is dus belangrijk dat de kat goed wordt gesocialiseerd. Dit is vooral van belang wanneer de kitten tussen de 2 en de 7 weken oud is. Naast deze eerste socialisatieperiode wordt ook wel van een tweede socialisatieperiode gesproken. Deze stopt zodra de kitten 14 weken oud is. Wanneer je jouw kitten wilt halen bij een fokker die aangesloten zit bij een kattenvereniging, krijg je jouw kitten pas mee als deze minimaal 13 weken oud is. De kitten heeft dan vrijwel de hele socialisatieperiode bij de fokker doorbracht. Het is verstandig om goed na te gaan of de fokker voldoende aandacht heeft besteed aan dit socialisatieproces.

Britse korthaar liggend

De verzorging

Als je een kitten al op jonge leeftijd weet te socialiseren en gewend te laten raken aan menselijke aanrakingen, raakt deze ook beter gewend aan de verzorging. Het knippen van de nagels, tandenpoetsen en borstelen van de vacht zal je hierdoor makkelijker afgaan. De vacht van de Brits Korthaar vereist niet extreem veel aandacht. Een keer in de week borstelen en kammen is voldoende.

Katten hebben wel periodes waarin ze van vacht veranderen. Dit wordt ook wel de ruiperiode genoemd. In deze periode kan het verstandig zijn om de kat wat vaker te kammen om de losse haren uit de dikke vacht vandaan te halen. Bij dit kammen kun je het best gebruik maken van een grote metalen kam of van een Slicker borstel.

 

De voeding die de Brits Korthaar nodig heeft

Naast de verzorging is het belangrijk om op de voeding van de Brits Korthaar te letten. Aangezien de kat stevig is gebouwd neigt de Brits Korthaar naar overgewicht. Zeker in de kitten-fase van de kat is het van groot belang dat de kat niet veel meer energie opneemt uit het eten dan dat de kat daadwerkelijk verbruikt. Het is belangrijk om de energietoevoer uit het eten aan te passen aan de hoeveelheid activiteit van de kat. Actievere katten kunnen daarom meer voer krijgen dan minder actieve katten.

Het is ook goed om te weten dat de Brits Korthaar sterke spieren heeft. Het voer moet daarom voldoende eiwitten bevatten. Er zijn meerdere soorten kattenvoer op de markt die speciaal voor de Brits Korthaar zijn samengesteld. Zo heeft Royal Canin kittenvoer speciaal afgestemd op de Brits Korthaar in het assortiment. Dit kattenvoer is volledig afgestemd op de behoeftes van de Brits Korthaar.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

Net als bij mensen kunnen ook katten te maken krijgen met verschillende soorten ziektes. Twee veel voorkomende ziektes bij de Brits Korthaar zijn de Polycystic Kidney Disease (PKD) en de Hypertrofische Cardiomypathie (HCM).

– Polycystic Kidney Disease

De Polycystic Kidney Disease is een nierafwijking die erfelijk is. Als een kat last heeft van deze erfelijke ziekte zal de nierfunctie op den duur achteruit gaan. De klachten zijn vaak pas in een laat stadium te herkennen. In de meeste gevallen is het nierweefsel in dat geval al meer dan 70% aangetast. Dat is een heel hoog percentage! Het is daarom goed om alert te zijn op bepaalde klachten. De volgende klachten kunnen namelijk wijzen op PKD:

  • De kat heeft minder zin in eten;
  • De kat wordt magerder;
  • De kat drinkt en plast veel;
  • De kat is minder actief;
  • De kat heeft last van uitdroging;
  • De kat heeft bleke slijmvliezen die voortkomen uit; bloedarmoede en braken.

PKD is een erfelijke ziekte. Het is daarom van groot belang om niet te gaan fokken met katten die PKD hebben. Het wordt aangeraden om van tevoren een DNA test te doen.

– Hypertrofische Cardiomyopathie

Hypertrofische Cardiomyopathie is een hartafwijking die erfelijk is. Bij deze ziekte wordt minder bloed rondgepompt waardoor de kans op trombose aanzienlijk wordt vergroot. Daarnaast is het ook mogelijk dat er vochtophoping plaatsvindt in de longen en borstkas en kan de werking van de hartkleppen afnemen.

De ziekte wordt meestal op jonge leeftijd opgemerkt. Er zijn niet altijd symptomen en het kan voorkomen dat een kat plotseling overlijdt zonder dat de kat klachten had. Ook is het mogelijk dat de kat wel klachten ontwikkelt. De ziekte is niet te genezen. Er is wel medicatie beschikbaar die klachten als gevolg van HCM kan verlichten.

De volgende klachten kunnen wijzen op HCM:

  • De kat heeft een slechte eetlust;
  • De kat heeft last van benauwdheid;
  • De kat heeft een versnelde ademhaling;
  • De kat heeft last van verlamming in de achterpoten.

Ook HCM is een erfelijke ziekte. Het is dus van groot belang om niet te gaan fokken met katten die HCM hebben. Het wordt aangeraden om van tevoren een DNA test te doen.

bruine britse korthaar liggend

Hoe oud kan de Brits Korthaar worden?

De Brits Korthaar wordt gemiddeld genomen ongeveer 15 jaar oud. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de verzorging en de gezondheid van de kat. Bij een goede verzorging, waarbij de kat erg gezond blijft, kan de Brits Korthaar ook ouder worden dan 15 jaar. Krijgt de kat te maken met bepaalde ziekten en/of aandoeningen? Dan ligt de levensverwachting juist weer lager.

 

Wat jij moet weten voordat jij de Brits Korthaar in huis neemt

Om een Brits Korthaar in huis te nemen heb je geen specifieke ervaring in het houden van huisdieren nodig. Wel is het belangrijk dat je jezelf van tevoren goed informeert zodat je weet wat je te wachten staat. Als je een Brits Korthaar met papieren in huis wil nemen is het verstandig om een bezoekje te brengen aan een fokker die aangesloten is bij een ras- of kattenvereniging. Na dertien weken geven Nederlandse fokkers de kitten mee aan de nieuwe eigenaar. Bovendien worden door de kattenverenigingen allemaal extra eisen gesteld. Zo moeten de fokdieren getest zijn op bepaalde erfelijke aandoeningen en blindheid.

Bij de aanschaf van een Brits Korthaar is het ook verstandig om na te vragen of de ouderdieren getest zijn op de ziektes HCM en PKD; deze ziektes komen nogal eens voor bij de Brits Korthaar. Daarnaast is het belangrijk dat je geen kitten koopt als de moederpoes niet aanwezig is. Voor de ontwikkeling van een kitten is het erg belangrijk dat deze in een huiselijke kring wordt opgevoed in het bijzijn van de moederkat. Ook is het van groot belang dat de kat is ingeënt, ontwormd en eventueel is gechipt.

Brits Korthaar

Hoeveel kost een Brits Korthaar?

De prijs van een Brits Korthaar ligt meestal tussen de 500 en de 800 euro. De prijzen kunnen verschillen per fokker. Naast deze aanschafkosten moet je – als je de Brits Korthaar in huis neemt – ook rekening houden met andere kosten. Je zult bijvoorbeeld een kattenbak, een kattenmandje maar ook speelgoed voor de kat aan moeten schaffen.

Daarnaast zul je kosten maken voor de verzorging van je kat. Voor het goed verzorgen van je kat ben je al snel 500 euro op jaarbasis kwijt. Denk hierbij aan kosten voor het voer van je kat en dierenartskosten. Het is ook mogelijk om een ziektekostenverzekering voor de kat af te sluiten zodat je bij eventuele ziektes en aandoeningen niet voor onverwacht hoge kosten komt te staan.

 

Kies jij ook voor dit ras?

Heb jij al een Brits Korthaar in huis of ben je van plan om er een in huis te nemen? Laat dan van je horen! Wij zijn erg benieuwd waarom je voor dit kattenras kiest en wat deze kat volgens jou zo speciaal maakt. Je kunt dit laten weten door middel van het achterlaten van een reactie op dit artikel!

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 25 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Het zijn de liefste knuffelkatten die er zijn ook wel de labrador onder de katten genoemd…ze zijn super aanhankelijk ik ben er b lij mee

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *