De Brits Langhaar: de langharige variant van de Brits Korthaar

Kattenrassen » De Brits Langhaar: de langharige variant van de Brits Korthaar

De Brits Langhaar is een langharige variant van de Brits Korthaar die voortkomt door deze kat met een Pers te kruisen. Op de vacht na zijn beide katten vrijwel identiek. Alleen de vacht van de Brits Langhaar is langer dan dat van de Brits korthaar. Deze langere vacht vereist wel wat meer aandacht dan de kortere vacht van de Brits Korthaar. Benieuwd wat voor extra aandacht de vacht vereist, en wat deze langharige kat nog meer uniek maakt? Lees dan vooral verder!

 

De afkomst: een kruising van de Brits Korthaar met een Pers

De afkomst van de Brits Langhaar is identiek aan die van de Brits Korthaar. De Brits Langhaar is namelijk een langharige variant van de Brits Korthaar. Niet alle registers beschouwen de kat hierdoor ook als apart ras.

Een ouder kattenras dan de Brits Korthaar die afkomstig is uit Groot-Brittannië ga je niet vinden. Het verhaal gaat dat de Brits Korthaar door Romeinse soldaten van Egypte naar Groot-Brittannië is gebracht. Hierbij had de kat een praktische functie. De katten dienden ter bescherming voor ongedierte. Voor een erg lange periode heeft de kat in afzondering in Groot-Brittannië geleefd. Toen eind negentiende eeuw steeds meer aandacht kwam voor de schoonheid en persoonlijkheid van de kat kwam hier verandering in. Er ontstonden kattenshows waarbij de Brits Korthaar meteen populair was.

Tussen 1914 en 1918 vonden er kruisingen plaats tussen de Brits Korthaar en Persen. Uit deze kruisingen ontstond een langharige variant. Deze langharige variant werd de Brits Langhaar genoemd. Deze langharige variant is niet door al de registers erkend als apart ras. Alleen The International Cat Association (TICA) heeft de Brits Langhaar geregistreerd als apart ras kat. Hierbij heeft dit ras in 2009 de kampioenschap status gekregen waardoor het ras ook mee kan doen aan wedstrijden op kattenshows.

 

Het karakter: een rustige en vriendelijke kat vol liefde

De Brits Langhaar is een erg vriendelijke kat vol liefde. De kat houdt erg veel van aandacht maar is niet veeleisend. Zo kan dit ras kat zich erg goed zelf vermaken en wacht het geduldig totdat je thuiskomt van bijvoorbeeld je werk. De kat is erg loyaal en toegewijd naar zijn of haar eigenaar. De kat bouwt echt een band op met zijn of haar baasje(s) waarbij de kat vaak voorkeur heeft voor een persoon.

De Brits Langhaar is niet heel erg actief maar kan soms wel gekke momenten hebben waarbij de kat zich als een kleine kitten gedraagt. Op zo’n moment wil de kat lekker spelen en gek doen. Het is hierbij wel op te merken dat de kat graag met beide voeten op de grond staat. Een Brits Langhaar houdt er niet echt van om te klimmen, klauteren en te springen. De kat houdt er ook niet van om de hele tijd opgetild te worden. Dit maakt dat de Brits Langhaar ook geen echte schootkat is.

Over het algemeen is de Brits Langhaar goed te combineren met andere dieren. Wanneer je bijvoorbeeld ook een hond hebt is dit goed te combineren met een Brits Langhaar. Wel is het belangrijk dat je de hond en de kat langzaamaan elkaar laat wennen. Wanneer je dit op een goede en rustige manier doet kunnen je hond en deze kat uiteindelijk ook erg goede maatjes worden.

Al met al is de Brits Langhaar dus een rustige en liefdevolle kat met veel geduld. De kat past zich snel aan in verschillende situaties en is erg goed met kinderen en andere dieren te combineren. Dit maakt de Brits Langhaar een perfecte gezinskat.

Brits langhaar infographic

Het uiterlijk: een vrij grote kat met een krachtige uitstraling

Het uiterlijk van de Britse Langhaar is op de vacht na identiek aan dat van de Brits Korthaar. Het is een middelgrote tot grote kat met een vrij compact lichaam. Vanwege de lange haren lijkt het formaat van de Brits Langhaar een stuk groter dan dat van de Brits Korthaar. Het gewicht van deze kat is doorgaans tussen de 3,5 en de 8 kilogram. Katers zijn hierbij vaak wat groter en daardoor ook wat zwaarder dan poezen. Daarnaast zijn ook de kaken van een kater vaak wat meer ontwikkeld dan die van een poes.

Het lichaam van de Brits Langhaar is een beetje gedrongen en vrij gespierd. De kat heeft hierdoor een vrij krachtige uitstraling. De borst is mooi afgerond en ook de schouders zijn vrij breed. De heupen zijn vrijwel dezelfde breedte als de schouders waardoor de lijnen van het torso vrij recht zijn. De rug is – in tegenstelling tot andere katten – vrij recht. De poten zijn medium tot klein van formaat. Het is hierbij op te merken dat de afstand tussen de grond en de buik kleiner is dan de afstand tussen de buik en de rug van de kat. De pootjes zijn rond van vorm en in verhouding tot de poten vrij groot van formaat. De staart heeft een vrij dikke basis en is vrij recht. Verder loopt de staart langzaam af tot een beetje een afgerond einde. De staart is minder lang dan de lengte van het lichaam.

De kop van de Brits Langhaar is mooi afgerond en heeft een mooie afgeronde snuit. De snuit is vrij breed en staat mooi in verbinding met de jukbeenderen. Verder heeft de kat ook een mooie stevige kin in dezelfde lijn als de neus. De kat heeft wat bolle wangen en ook boven op het voorhoofd is alles mooi afgerond. Bij katers is de kop groot van formaat terwijl de kop bij poezen medium van formaat is. De oren zijn klein tot medium in grootte en hebben een brede basis. Verder zijn de oren goed afgerond en staat ze vrij breed boven op de kop. De ogen zijn groot en rond van vorm. Ze staan vrij breed uit elkaar mede vanwege de breedte van de neus. Bij voorkeur hebben de ogen een intense kleur. De kleur moet in ieder geval goed samengaan met de vachtkleur.

britse langhaar kittens

De vacht van de Brits Langhaar

De vacht van de Brits Langhaar is in tegenstelling tot de Brits Korthaar een stuk langer. De vacht is halflang en de kat heeft vaak een goed geplooide kraag. De vacht is vrij dicht en dik en staat van het lichaam af. Verder is de vacht vrijwel overal hetzelfde van lengte.

De mogelijkheden van vachtkleur en vachtpatronen zijn hetzelfde als bij de Brits Korthaar. Er zijn meerdere kleuren en patronen die bij deze kat voor kunnen komen. Een aantal varianten die bij de Brits Langhaar voor kunnen komen zijn:

  • Schildpad: Bij dit patroon worden twee kleuren door elkaar gemixt. De vermenging van deze kleur zorgt voor een soort schildpad effect.
  • Witte vlekken: Hierbij wordt wit met een andere kleur gemengd. De patronen zijn willekeurig en bij iedere kat verschillend.
  • Tweekleurige schildpad: Dit is een combinatie van het schildpad patroon en de witte vlekken.

Naast deze patronen komt de Brits Langhaar ook in meerdere kleuren voor. Voor de precieze uiterlijke kenmerken en mogelijkheden van de vacht is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard van de Brits Langhaar.

 

De opvoeding: laat je kat goed wennen aan menselijk contact

Het is voor een kat erg belangrijk dat er voldoende aandacht aan de socialisatie wordt besteed als de kat nog een kitten is. Het is belangrijk dat een kitten al vanaf jonge leeftijd leert omgaan met vreemde geluiden, andere dieren maar ook menselijke aanrakingen. Door dit al op jonge leeftijd te doen voorkom je dat een kat angststoornissen ontwikkeld en mensenschuw wordt. Een kitten leert hoe het leven werkt en dat het bijvoorbeeld helemaal niet zo eng is om opgepakt te worden.

De periode waarin het belangrijk is om hier voldoende aandacht aan te besteden wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd. Deze periode bestaat uit twee periodes en duurt veelal tot een kitten 14 weken oud is. Aangezien de meeste fokkers kittens aan hun nieuwe baasje meegeven wanneer deze een leeftijd van ongeveer 13 weken hebben bereikt vindt deze periode vrijwel helemaal bij de fokker plaats. Omdat deze periode zo belangrijk is, is het ook een goed teken wanneer het nogal lang duurt tot je jouw kitten mee naar huis krijgt.

Wanneer je jouw kitten bij een fokker vandaan haalt is het dan ook erg belangrijk om goed te kijken of de fokker hier voldoende aandacht aan heeft besteed. Kijk hierbij goed naar het gedrag van de kittens. Wanneer de kittens mensenschuw zijn is dit geen goed teken. Het is voor de ontwikkeling van een kitten bovendien erg belangrijk dat deze in aanwezigheid van de moederkat is opgegroeid aangezien dit een vertrouwde omgeving is. Vraag dit ook altijd even goed na. Ook kan je aan de moederpoes vaak zien of de katten juist worden behandeld bij een fokker. Als de moederpoes er niet fit en goed verzorgd uitziet is dit vaak geen goed teken.

Let ook goed op of jouw fokker wel genoeg tijd en aandacht steekt in het verzorgen van zijn katten. Merk jij dat de fokker misschien wel heel veel verschillende rassen tegelijk fokt? Dan is dat vaak een teken dat zij het alleen voor het verdienen doen. Het juist fokken van raskatten vereist veel tijd en is ook zeker niet goedkoop, daarom hebben de meeste van deze katten een aardig prijskaartje. Doe daarom goed je research, en kijk niet alleen naar de beste koopjes.

Wanneer je jouw kat meekrijgt van de fokker is het belangrijk dat deze de regels in het nieuwe huis leert kennen. Dit is een belangrijk onderdeel van de opvoeding waar jij als baasje een grote invloed op hebt. Het is belangrijk dat je je kat aanleert wat goed en slecht gedrag is zodat de kat zich goed gaat gedragen. Dit kun je doen door je kat bij slecht gedrag streng aan te spreken en je kat bij goed gedrag te belonen. Door dit direct na een bepaalde handeling te doen zal je kat een positief of negatief verband herkennen. Dit zal er uiteindelijk in resulteren dat je kat het gewenste gedrag meer gaat vertonen.

brits langhaar liggend tussen planten

De verzorging: doe je kat regelmatig in bad

Voor de gezondheid van je kat is het belangrijk dat je deze goed verzorgt. Een goede verzorging van je kat bestaat uit meerdere onderdelen. Ten eerste is het belangrijk lichaam van je kat goed te verzorgen. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld een goede verzorging van de vacht en het goed schoonhouden van de ogen en oren. Daarnaast is het belangrijk dat je kat voldoende beweging krijgt. Katten met een goede conditie zijn over het algemeen een stuk gezonder. Als laatst is het ook erg belangrijk dat je jouw kat van goede voeding voorziet en dit goed op het energieverbruik van de kat afstemt.

Het in goede conditie houden van de vacht van de Brits Langhaar kost iets meer tijd dan dat van de Brits Korthaar. Door de vacht dagelijks te borstelen voorkom je het ontstaan van klitten. Mocht je toevallig wel een klit tegenkomen, borstel deze dan zachtjes uit de vacht. Daarnaast is het ook verstandig om je Brits Langhaar regelmatig in bad te doen. Door dit op regelmatige basis te doen blijft de vacht er mooi glanzend uitzien. Het is belangrijk om dit al van jongs af aan op vaste momenten te doen zodat je kat er gewend aan raakt en er uiteindelijk zelfs van kan genieten.

Naast de vacht is het ook belangrijk dat je de nagels van je kat goed verzorgt. Aangezien katten van nature krabben om onder andere het vuil onder de nagels vandaan te halen is het verstandig om een krabpaal in huis te halen. Naast het in huis halen van een krabpaal voorkom je het ontstaan van vergroeiingen door de nagels minimaal een paar keer per jaar te knippen.

Het is ook belangrijk dat je de kat goed schoonhoudt. Door je kat regelmatig een bad te geven kom je al een heel eind maar het is belangrijk om extra op de oren en ogen te letten. Hier wil vuil zich namelijk nog wel eens ophopen. Wanneer je dit niet tijdig weghaalt kunnen hier infecties uit voortkomen.

Als laatst is het belangrijk dat je kat voldoende beweging krijgt. Katten hebben namelijk nogal een aanleg voor overgewicht. Zeker als een kat niet zo actief is – zoals bij de Brits Langhaar het geval is – kan een kat wel eens te zwaar worden. Bovendien zit een kat met een goede conditie een stuk beter in zijn vel en blijft deze over het algemeen een stuk gezonder. Als baasje kun je hier aan bijdragen door voldoende met je kat te spelen maar ook door voldoende actieve speeltjes in huis te halen.

 

De voeding: kijk goed naar de ingrediënten

Naast een goede verzorging is het ook erg belangrijk dat je jouw kat van goede voeding voorziet. Het is hierbij belangrijk dat je voor kwaliteitsvoedsel kiest met de goede voedingsstoffen. Aangezien katten van nature echte vleeseters zijn haalt een kat de meeste voedingstoffen uit natuurlijke eiwitten en voldoende vetten. Het heeft dus geen zin om je kat een dieet vol granen en groenten voor te schotelen.

Een goede optie is om je kat van nat voedsel zoals rauw vlees te voorzien. Vlees bevat vrijwel al de voedingstoffen die een kat nodig heeft en lijkt bovendien erg op het natuurlijke voedsel van een kat. Bovendien helpt nat voer bij het op niveau houden van het vochtpeil van een kat. Dit aangezien katten van nature maar weinig drinken. Een nadeel is dat rauw vlees niet heel lang houdbaar is en dat het vaak veel rommel geeft.

Een alternatief voor vlees is droog voer zoals kattenbrokken. Kattenbrokken zijn wel lang houdbaar en geeft maar weinig rotzooi. Een nadeel is alleen dat kattenbrokken niet echt op het natuurlijke voedsel van een kat lijkt en dat het vaak veel koolhydraten bevat. Wanneer je van plan bent om je kat van droog voer te voorzien is het belangrijk om goed naar de ingrediënten die op het etiket staan te kijken. In veel gevallen is er wel voer beschikbaar dat specifiek voldoet aan de eisen van een bepaald ras kat. Voor kittens van de Brits Korthaar en de Brits Langhaar is ROYAL CANIN British Shorthair Kitten hiervan een goed voorbeeld:

Naast het soort voedsel is het ook belangrijk dat je de voedseltoevoer van jouw kat afstemt op het energieverbruik van je kat. Als baasje kun je een kat die heel actief meer voedsel geven dan een kat die een stuk minder actief is. Een kat die actiever is verbruikt nu eenmaal meer energie waardoor de kat ook meer energie uit zijn voedsel moet halen. Ook kan je als je er zelf niet helemaal uitkomt bij de dierenarts navragen wat voor jouw kat de beste porties zijn.

brits langhaar staand

Ziektes die veel voorkomen bij de Brits Langhaar

Net als mensen kunnen ook katten in hun leven te maken krijgen met ziektes. Twee ziektes die relatief vaak bij de Brits Langhaar voorkomen zijn de Polycystic Kidney Disease (PKD) en  Hypertrofische Cardiomypathie (HCM). Dit zijn twee erfelijke ziektes waardoor de meeste fokkers ook goed op deze ziektes testen. Door hier goed op te testen wordt de kans dat de ziektes aan het nestje wordt meegegeven zo klein mogelijk. Wanneer je een kitten bij een fokker vandaan haalt krijg je in veel gevallen ook een document mee waarin de afwezigheid van bepaalde ziektes wordt gegarandeerd. Bij de Brits Langhaar zou dit dus het geval zijn voor PKD en HCM.

De Polycystic Kidney Disease is een erfelijke nierafwijking waarbij de werking van de nier na verloop van tijd achteruitgaat. Deze ziekte is te herkennen doordat je kat een verminderde eetlust krijgt, de kat een stuk magerder wordt, minder actief is en bleke slijmvliezen kan krijgen. Daarnaast kan hij erg veel gaan drinken en plassen waardoor de kat ook last krijgt van uitdroging.

Hypertrofische Cardiomyopathie is een erfelijke hartafwijking waarbij het bloed minder goed door het lichaam wordt gepompt. De ziekte is te herkennen doordat de kat minder gaat eten, last krijgt van de ademhaling en zelfs verlamd kan raken aan de achterpoten. Wat deze aandoening erg verradelijk maakt is dat er niet altijd symptomen zijn waar de aandoening aan is te herkennen. Zo is het ook mogelijk dat de kat komt te overlijden zonder dat deze echt klachten heeft gehad.

 

Hoe oud kan de Brits langhaar worden?

Een Brits Langhaar wordt doorgaans tussen de 12 en de 17 jaar oud. Hoe oud jouw kat wordt is afhankelijk van meerdere factoren. Zo is het met een goede verzorging en veel liefde goed mogelijk dat jouw kat ouder dan 17 jaar wordt maar wanneer jouw kat met een ziekte te maken krijgt kan je kat ook vroegtijdig komen te overlijden. Let dus goed op het gedrag van je kat, merk je dat er wat mankeert? Breng ze dan zo snel mogelijk naar de dierenarts. Zo is de kans dat jij en je maatje nog lang van elkaar zullen kunnen genieten groter.

 

Wat jij moet weten voordat jij de Brits Langhaar in huis neemt

Wanneer je van plan bent om een Brits Langhaar in huis te nemen is het belangrijk om je goed in te lezen. Bedenk goed bij jezelf of het karakter van de kat goed bij jouw huishouden past en of je ook tijd hebt om je kat goed te verzorgen en van voldoende liefde te voorzien. Heb je bijvoorbeeld een hele drukke baan waardoor je niet veel thuis bent? Ga dan goed na of het in huis hebben van een kat wel zo slim is.

Daarnaast is het belangrijk om de goede spullen in huis te halen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een goede kattenbak, kattenmand maar ook voldoende speeltjes in huis te hebben. Wanneer je jouw kat meekrijgt van bijvoorbeeld een fokker kan de kat zich gelijk nestelen in zijn of haar nieuwe onderkomen. Voor een kat is dit erg fijn.

Het is ook belangrijk dat je kat is ontwormd, ingeënt en eventueel is gechipt. In de meeste gevallen zorgt de fokker voor al deze zaken maar het is altijd handig om dit even goed na te vragen. Daarnaast is het verstandig om je kat te laten castreren of steriliseren om te voorkomen dat er onverwachts kittens ter wereld worden gebracht.

Er zijn ook rasclubs die zich inzetten voor het welzijn van een bepaald ras en hun eigenaren. Voor de Brits Kort- en Langhaar is Rasclub Brits Kort- en Langhaar van Felikat hier een goed voorbeeld van. Deze rasclub zet zich in voor de goede gezondheid van beide soorten en treed ook op als bemiddelaar. Zo is het mogelijk om via de rasclub in aanmerking te komen voor kittens of voor een herplaatsing van een kat.

brits langhaar kitten buiten

Aan wat voor prijs moet je denken?

Een Brits Langhaar kost doorgaans tussen de €650 en de €800. Het is hierbij wel op te merken dat er meerdere factoren van invloed zijn op de prijs van een kat. Zo kan er verschil in prijs zijn tussen katten met verschillende uiterlijke kenmerken maar kan ook de prijs per fokker erg verschillen. Over het algemeen geld dat katten die geschikt zijn als showkat of voor de fok een stuk duurder zijn dan katten bedoeld als huisdier.

 

Kies jij ook voor de Brits Langhaar?

De Brits Langhaar is een erg lieve en rustige kat met een mooi uiterlijk. Dit is ook een van de redenen waarom deze kat samen met de Brits Korthaar erg populair is. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met dit ras en de reden waarom jullie voor dit ras kat hebben gekozen. Je kunt dit laten weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Veelgestelde vragen over de Brits Langhaar

De Gemiddelde schofthoogte van de Brits Langhaar zit tussen de 27 en 35,5 centimeter. Deze katten wegen als zij volwassen zijn tussen de 3,5 en 8 kilogram. De poezen zijn bij deze katten vaak wat kleiner en lichter dan de katers. Het is net als de Brits Korthaar een middelgroot tot groot kattenras. De Brits Langhaar is een robuuste kat met een compacte bouw.

De Brits Korthaar kan erg zelfstandig zijn, en kan dan ook goed alleen zijn. Het zijn geen veeleisende katten en ze kunnen zichzelf goed vermaken. Natuurlijk vinden deze katten het net als elk ander heerlijk om met hun baasje te kroelen of even te spelen, maar ook even zelf slapen of spelen vinden ze geen probleem. Het zijn sociale beestjes, maar vinden het fijner om op hun eigen termen interactie op te zoeken met hun gezin. Omdat de kat niet zo veeleisend is maakt het hem dus geschikt voor mensen die veel weg zijn van huis, al moet je de kat alsnog niet te lang alleen laten!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *