De Burmilla: een zeldzame kat met een betoverende uitstraling

Kattenrassen » De Burmilla: een zeldzame kat met een betoverende uitstraling
burmilla liggend op de grond

De Burmilla is een elegante kat die erg zeldzaam is. Het ras is vrij nieuw en nog niet door alle registers erkend. Wel wordt deze kat steeds populairder. Maar waar komt deze kat dan vandaan? De kat komt voort uit een kruising van de Pers en de Burmees en heeft hierdoor een erg fijn karakter. Benieuwd wat er zo fijn aan het karakter van de Burmilla is en waarom deze kat een perfecte toevoeging is voor in huis? Je leest het in dit artikel!

 

De afkomst: een ongelukje dat goed heeft uitgepakt

Het is echt waar, de Burmilla komt voort uit een ongelukje. Er vond ongepland een kruising plaats tussen een Chinchilla pers (kater) en een Lila Burmees (poes) waaruit een nestje met 4 bijzondere kittens voortkwam. Deze kitten hadden een bijzonder zwart kleurpatroon. Men vond de kittens een aantrekkelijk uiterlijk hebben waarna er in het bijzonder op deze kittens werd gefokt. Daaruit is de Burmilla ontstaan. Ongeveer 40 jaar geleden werd met dit fokken begonnen.

Het ras is nog erg zeldzaam en zit daardoor nog een beetje in de experimentele fase. Het ras is ook nog niet door al de registers erkend maar wordt wel steeds populairder.

 

Het karakter: een bijzondere combinatie van de karakters van de Burmees en de Pers

De Burmilla is een liefdevolle kat die erg veel van zijn eigenaar houdt. De kat is erg speels en blijft dit ook tot op hogere leeftijd. De Burmilla heeft de energie en ondeugendheid van een Burmees terwijl tegelijkertijd de zachtaardigheid van een Pers sterk naar voren komt. De kat is erg actief en slaapt relatief weinig. Deze aantrekkelijke combinatie maakt dat deze kat steeds populairder wordt.

Daarnaast is de Burmilla makkelijk in de omgang en kan de kat goed overweg met kinderen en andere dieren. De kat word graag geaaid en houd enorm van spelen. Hij kan veel miauwen maar over het algemeen hebben deze katten geen harde miauw. Dit komt jouw ochtendrust ten goede, aangezien katten er soms nog wel eens in slagen om hun baasje wakker te miauwen in de vroege ochtend.

burmilla infographic

Het uiterlijk: een gespierd en elegant lichaam

De Burmilla heeft een gemiddelde grootte voor een kat maar is wel vrij gespierd. De kat heeft een elegante uitstraling aangezien het lichaam mooi in verhouding is. De kat is redelijk compact, heeft een brede en ronde borst en slanke sterke benen. De staart heeft een gemiddelde grootte en heeft een afgeronde punt. Over het algemeen weegt een Burmilla tussen de 4 en de 7 kilogram. Katers zijn hierbij wat zwaarder dan poezen.1

Het lichaam van de Burmilla is medium van lengte maar heeft een vrij grote omvang. Zeker bij de langharige variant is de kat een vrij grote verschijning. De kat heeft een afgeronde borst die vrij breed is. De rug van de kat is recht en heeft net iets van een buiging. Hierdoor staat de kat iets voorover aangezien de achterpoten iets langer zijn dan de voorpoten. De poten zelf zijn goed stevig met sterke botten. Hierdoor staat de Burmilla erg stevig op de grond. De pootjes zelf staan mooi in verhouding met de poten en zijn ovaal van vorm. De staart van de kat is medium tot lang van lengte en redelijk dik bij de basis. De staart loopt een beetje af tot een rond einde.

Verder heeft de Burmilla een ronde kop met een brede en korte snuit. Hierbij hebben volwassen katers wat vollere wangen dan poezen. De oren hebben een normaal formaat, staan breed op de kop en hebben aan het einde een afronding. Daarnaast heeft de Burmilla grote ogen die ver uit elkaar staan. Deze ogen hebben altijd een groenige kleur. In de meeste gevallen is dit groengoud waarbij de kleur in de jeugd van de kat geler lijkt. De ogen worden steeds groenere naarmate de kat ouder wordt. Om de ogen van de Burmilla zit in de meeste gevallen een mooie donkere rand, net alsof de kat eyeliner draagt.

burmilla zittend op een kleedje

De vacht van de Burmilla

De vacht van de Burmilla kan zowel kortharig als half-langharig zijn. De vacht is glanzend, fijn en voelt zijdezacht aan. Wat het een fijne ervaring maakt om deze mooie katten te aaien. Doordat de Burmilla een ondervacht heeft staat de vacht iets van het lichaam af. De basiskleur van de vacht van een Burmilla is doorgaans zilver van kleur maar kan in sommige gevallen ook goudachtig zijn. De vacht van de Burmilla is tipped. Dit betekent dat alleen de uiterste top van de haren gekleurd is. De kleuren die bij deze tipping van de Burmilla voorkomen zijn:

  • Zwart
  • Blauw
  • Chocoladebruin
  • Lila
  • Karamel
  • Beige
  • Abrikoos

De kat heeft dus een zilveren/gouden basiskleur met een tipping in bovenstaande kleuren. Naast deze tipping kan de vacht van de Burmilla ook voorkomen in het schildpadpatroon. Hierbij is er sprake van een mix tussen twee kleuren.

 

De opvoeding van de Burmilla

Voor de ontwikkeling van een kitten is het van groot belang dat deze bij de moederkat op kan opgroeien. De moederkat brengt de kitten levenservaring bij en bereid deze als het ware voor op zijn verdere leven. Daarnaast is het belangrijk dat de Burmilla tijdens zijn opvoeding gewend raakt aan menselijke aanrakingen en gewend raakt aan de gang van zaken in een huishouden. Als een kitten is gewend aan mensen en menselijke aanraking zal zijn verzorging ook een stuk gemakkelijker zijn. Als fokker is het dus erg belangrijk om hier voldoende aandacht aan te besteden. Wanneer je kitten in de beginfase van zijn leven een goede opvoeding heeft gehad gaat het leven de kat een stuk soepeler af. En jou dus ook!

Een kat heeft twee socialiseringsperioden waarin de kat aan vreemde geluiden, andere dieren en menselijke aanrakingen gewend kan raken. Deze perioden duren totdat de kitten zo’n 14 weken oud is, dit is ook de leeftijd waaropw de meeste fokkers hun kittens meegeven aan hun nieuwe gezin.

 

De verzorging: focus je vooral op de vacht

Om je kat in een goede gezondheid te houden is het belangrijk om de kat goed te verzorgen. Zo kan het handig zijn om het gebit van de kat goed te onderhouden. Door af en toe de tanden van je Burmilla te poetsen blijft het gebit in een goede staat en voorkom je problemen. Daarnaast is het schoonmaken van de ogen en oren een belangrijk onderdeel van de verzorging. Door op regelmatige basis de oren en ogen schoon te maken blijft je kat een frisse uitstraling houden en voorkom je infecties. Ditzelfde geld voor het knippen van de nagels. Door de nagels op regelmatige basis te knippen voorkom je dat ze vergroeien. Hiervoor is het ook aangeraden een krabpaal in huis te nemen, zo kan de kat zelf ook zijn nagels onderhouden.

De vacht heeft – zeker in vergelijking met andere katten – wel redelijk wat verzorging nodig. Het is belangrijk om de vacht meerdere keren per week te borstelen om de dode haren te verwijderen. Door dit te doen blijft de vacht er gezond uitzien en blijft deze mooi glanzend. Wanneer je Burmilla in een ruiperiode zit – de periode waarin de kat van vacht wisselt – kan het verstandig zijn om de vacht nog wat vaker te borstelen.

Zoals eerder vermeld is de Burmilla een vrij actieve kat. Het is dan ook belangrijk dat de kat voldoende lichaamsbeweging krijgt. Door voldoende actieve speeltjes in huis te halen kun je de Burmilla helpen om zijn energie kwijt te kunnen. Daarnaast is de Burmilla erg goed in klimmen. De kat heeft dan ook behoefte aan krabpalen en zitplankjes. Zorg ervoor dat je deze aanschaft, daar zul je je kat erg gelukkig mee maken.

burmilla lopend buiten

De voeding die de Burmilla nodig heeft

Voor elke kat is een goed en voedzaam voedingspatroon van groot belang. Het is hierbij belangrijk dat je de voeding afstemt op het karakter van je kat. Zo kunnen erg actieve katten wel wat extra voeding en voedingstoffen gebruiken dan minder actieve katten. Op deze manier voorkom je ook mogelijk overgewicht bij katten die wat minder actief zijn.

Als we kijken naar het soort voedsel dat een kat nodig heeft is het belangrijk om te kijken naar het natuurlijke voedsel van de kat. Van nature eten katten muizen. Katten zijn dus echte vleeseters aangezien muizen voor meer dan 75% uit vlees bestaan. Dit vlees zit dan ook boordevol met alle gezonde eiwitten die de kat nodig heeft. Dit maakt ook dat Katten slecht zijn in het verwerken van koolhydraten. Wanneer je op zoek gaat naar voedsel voor je Burmilla kun je dus het best kiezen voor voedsel met weinig koolhydraten.

Over het algemeen wordt voorgeschreven om je kat vooral droog voedsel van een hoge kwaliteit te geven en dit af en toe met nat voedsel af te wisselen. Droog voedsel, zoals kattenbrokken, zijn erg belangrijk voor katten om het ontstaan van tandsteen te voorkomen. Nat voedsel kan daarentegen weer belangrijk zijn omdat de kat uit zichzelf niet erg veel drinkt. Aan de hand van nat voedsel kun je een kat die te weinig vocht opneemt wat meer vocht op laten nemen.

In de meeste gevallen is er wel speciaal kattenvoer te verkrijgen afgestemd op de behoeftes van een bepaald ras. Het is hierbij altijd belangrijk om de etiketten te bekijken. Je kan bijvoorbeeld nagaan of er geen toegevoegde middelen in het kattenvoer zitten die schadelijk voor je kat kunnen zijn.

 

Ziektes die bij de Burmilla voorkomen

Over het algemeen is de Burmilla een erg gezonde kat. Fokkers testen de ouderkatten goed op erfelijke aandoeningen. Een document dat fokkers met de kittens meegeven garandeert de afwezigheid van erfelijke ziektes. Toch komen er heel af en toe nog weleens wat aandoeningen en ziektes bij deze kat voor. Ziektes die weleens bij het Burmilla-ras voorkomen zijn:

  • Nierafwijkingen
  • Allergische aandoeningen
  • Droge keratoconjunctivitis

Bij nierafwijkingen werken de nieren na verloop van tijd minder goed. Het nierweefsel wordt aangetast met vaak fatale gevolgen. De kat krijgt minder zin in eten, moet vaak plassen en wordt steeds magerder. Na verloop van tijd is het lichaam van de kat mede vanwege uitdroging op waardoor de kat kan komen te overlijden.

Allergische aandoeningen zijn per kat verschillend. Het kan zijn dat je kat allergisch is voor bepaalde stoffen met een allergische reactie als gevolg. Je kan hierbij denken aan jeukende en tranende ogen maar ook het niezen en snotteren kunnen kenmerken zijn van een allergische reactie. Houdt dit goed in de gaten zodat je eventuele allergieën snel kunt vaststellen.

Wanneer een kat last heeft van droge keratoconjunctivitis heeft de kat last van droge ogen. De kat maakt te weinig tranen aan waardoor er een kleverige slijm ontstaat. Wanneer je hier niets aan doet heb je de kans dat je kat blind wordt. Dit moet je natuurlijk absoluut zien te voorkomen!

 

Hoe oud kan een Burmilla worden?

Een Burmilla wordt doorgaans rond de 15 jaar oud. Wel zijn er meerdere factoren die van invloed zijn op de levensverwachting van een kat. Zo vergroot een goede verzorging de levensverwachting. Door een goede verzorging blijft je Burmilla langer gezond waardoor deze waarschijnlijk ook langer blijft leven. Ziektes verkorten de levensverwachting. Wanneer je kat te maken krijgt met bijvoorbeeld een nierafwijking is de kans groot dat deze minder dan 15 jaar oud wordt. Blijf daarom altijd alert op eventuele veranderingen in de gezondheid van de kat. Zo zullen jij en je maatje nog lang plezier van elkaar hebben.

burmilla kittens

Wat moet jij weten voordat je een Burmilla in huis neemt?

Voordat je een kat in huis neemt is het verstandig om je goed in te lezen. Ga eerst bij jezelf na wat voor soort kat je graag in huis zou willen en of dit karakter in je huishouden past. Katten hebben namelijk verschillende karakters. Als je op zoek bent naar een energieke en tolerante kat is de Burmilla een goede keuze en een uitstekende aanvulling voor bij jou in huis.

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de kat een goede opvoeding heeft gehad. De eerste 14 weken van een kat zijn het belangrijkste met betrekking tot zijn opvoeding en de effecten van deze eerste 14 weken zijn in het verdere leven van de kat terug te zien. Het is belangrijk dat de kat in deze periode bij zijn moeder opgroeit en gewend raakt aan menselijke aanrakingen. Het is ook van belang om goed naar de ouders te kijken. Hier kun je meestal wel aan zien of de katten goed zijn opgevoed of niet.

Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de kat ontwormd, ingeënt en eventueel gechipt is. In de meeste gevallen zorgt de fokker voor al deze zaken. Het kan geen kwaad om dit te dubbelchecken, aangezien het van groot belang is voor de gezondheid van de kat. Zo kan je er zeker van zijn dat jij een gezonde kat mee naar huis neemt.

 

Aan wat voor prijs moet je denken?

Een prijs die rond de 1000 euro ligt, dat betaal je al snel voor de Burmilla. De Burmilla is vrij zeldzaam. Fokkers moeten de klassieke lijn van de Burmilla aanhouden waardoor de kat niet veel verkrijgbaar is. Doordat de kat niet veel verkrijgbaar is kunnen de prijzen al snel aardig oplopen. Mocht je een Burmilla weten te bemachtigen dan zul je er zeker al snel iets van 1000 euro voor moeten betalen.

Naast deze kosten van aanschaf zul je ook het nodige materiaal in huis moeten halen. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een kattenbak, kattenmand en speeltjes. Maar ook dierenartskosten en Ook een klimpaal is verstandig aangezien de Burmilla erg van klimmen houdt. De totale kosten voor verdere verzorging bedragen al snel iets van 500 euro op jaarbasis. Het is dus goed om hier van tevoren rekening mee te houden.

 

Heb jij een Burmilla weten te bemachtigen?

De Burmilla is een vrij zeldzaam, maar daarom ook juist een erg populair kattenras. Als jij deze kat hebt weten te bemachtigen mag jij jezelf gelukkig prijzen. Al met al zijn wij erg benieuwd of jullie een Burmilla in huis hebben en wat deze kat volgens jullie zo speciaal maakt. Je kunt dit laten weten door middel van het achterlaten van een reactie op dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Burmilla?

De gemiddelde schofthoogte van de Burmilla zit tussen de 20 en 25,5 centimeter. Hierbij wegen volwassen katten bij dit ras zo’n 4 tot 7 kilogram. Daarnaast wegen de poezen vaak wat minder dan de katers. Deze redelijk gespierde katten zijn van middelgroot formaat en hebben een elegante uitstraling. Ondanks het feit dat deze katten van gemiddelde grootte zijn, zorgt hun wat brede omvang ervoor dat dit ras een vrij grote verschijning kan zijn.

 

Kan de Burmilla goed alleen zijn?

De Burmilla wordt het liefst niet voor lange periodes alleen gelaten. Het is een sociale kat die graag samen met zijn baasje is. Ze zijn ook nog eens erg speels, en blijven er tot een hoge leeftijd van genieten om samen met hun baasje te spelen. Hij heeft dan ook een baasje nodig die hier de tijd voor heeft. Het is daarom niet zo’n goed idee om de kat in huis te halen als jij niet vaak thuis bent. Zo kan je de eisen van de kat niet bijhouden. Dit kan de kat eenzaam laten voelen en zijn gezondheid verslechteren. Ook kan dit resulteren in ongewenst gedrag. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het expres krabben van meubels en gordijnen.

Om de kat gemakkelijker alleen te kunnen laten is het echter wel een idee om een tweede huisdier aan te schaffen. Zo is de Burmilla nooit echt alleen thuis en heeft hij een maatje om zich mee te vermaken.

 

Bronnen

[1] Bron: Cat Breeds of the World – Paddy Cutts.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 14 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Wij wonen in Spanje en hebben al zes jaar een Burmilla! Wij kochten de onze bij een Engelse kweker op Mallorca. Ze zou een nazaat zijn van de pers die bij Spectre( James Bond) op de arm zit in de film ,zij levert al jaren katten voor films. Het is er aan te zien hoor, deze Burmilla is lekker verwaand en weet dat hij knap is haha. Een lieve en zachtaardige poes, maar wel een beetje angstig voor vreemden en harde geluiden. Ze verstopt zich tot alles weer rustig is, dat laten wij dan natuurlijk toe en gunnen haar de rust . Recent kochten we nog een pomerania en dat gaat goed, ik heb de indruk dat ze zelfs meer speelt nu ze ziet dat de hond dat ook doet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *