De California Spangled: Rasbeschrijving

Kattenrassen » De California Spangled: Rasbeschrijving
California Spangled kat

De California Spangled is met zijn mooie gevlekte vacht een bijzondere verschijning. Zijn vlekpatroon heeft zelfs wat weg van die van de Afrikaanse Koningsluipaard. Maar ondanks zijn wilde uiterlijk is hij sociaal, lief en actief. Deze lieflijke persoonlijkheid is in combinatie met zijn wilde uiterlijk een echte aandachtstrekker. Ben jij benieuwd waar deze kat zijn unieke uiterlijk vandaan heeft? Of wil jij gewoon meer weten over deze wild uitziende huiskat? Lees dan snel verder!

 

Geschiedenis

De California Spangled komt van origine uit de Verenigde Staten. Dit ras is ontwikkeld door Paul Arnold Casey uit Californië. Paul Casey wilde een ras dat het wilde gevlekte uiterlijk van een wilde kat had zonder echt bloed gerelateerd te zijn.

De motivatie voor het ontwikkelen van deze kat was echter om mensen meer bewust te maken van het stropen van Luipaarden voor hun vacht. Door de California Spangled zijn bijzondere gevlekte vacht te laten ontwikkelen hoopte Paul de vraag naar Luipaard vacht te verminderen. De verkoop van deze katten werd dan ook gebruikt om geld op te halen voor bedreigde katachtigen in Amerika.

Om dit bijzondere uiterlijk na te bootsen heeft Paul een hoop verschillende katten gekruist. Onder andere de Abessijn, Siamees, Manx, Pers, zowel Britse als Amerikaanse Kortharen en Afrikaanse en Aziatische straatkatten zijn gebruikt om Pauls idee tot leven te brengen. In 1985 werd dan ook de eerste California Spangled gecreëerd, en in 1986 werd deze via de Neiman Marcus Kerst catalogus aan iedereen geïntroduceerd. Tegenwoordig is de California Spangled echter enorm zeldzaam en daarom ook niet meer erkend door de TICA, The International Cat Association.

 

Karakter

Het karakter van de California Spangled is heel wat anders dan zijn wilde uiterlijk je zou laten denken. Het zijn lieve, sociale en actieve katten die het maar al te leuk vinden omringd te zijn met mensen, of het nou is om lekker te knuffelen of om samen te spelen. Ze zijn vanwege hun liefde voor aandacht dan ook graag het middelpunt van belangstelling. Maar ondanks hun liefde voor menselijk contact kunnen ze zich ook prima zelf vermaken.

Daarnaast zijn het ook erg intelligente katten, wat het leuk maakt om ze trucjes aan te leren. Zo kan je ze bijvoorbeeld leren aan een riem te lopen. Deze actieve katten vinden het maar al te leuk om zowel alleen als met hun baasje te spelen. Zorg dan ook dat ze hier genoeg gelegenheid voor hebben door hier voldoende speeltjes voor in huis te halen.

De California Spangled is vanwege zijn sociale karakter ook geschikt voor gezinnen. Zowel kinderen als goed opgevoede huisdieren zijn voor deze kat geen probleem. Ze kunnen goed omgaan met kinderen van vrijwel alle leeftijden en vinden het alleen maar leuk om een speelmaatje te hebben. Of dit nou hun volwassen baasje, een ander huisdier of een kind is. Vreemde dieren zijn echter wel een uitdaging aangezien de California Spangled hier niet zo’n grote fan van is.

 

Uiterlijk van de California Spangled

Zoals eerder benoemd is het uiterlijk van de California Spangled erg uniek. Zijn wilde uiterlijk maakt hem haasteen luipaard in huiskat formaat. Het zijn middelgrote tot grote katten met mooie en sterk gespierde lichamen. Dit geeft ze hun kenmerkende wilde en jagersachtige uitstraling. Zijn poten zijn stevig gespierd met ronde voetjes die mooi in verhouding staan. De Staart van deze kat is van gemiddelde lengte en loopt taps toe, ook op de staart vertoont de kat zijn mooie vachtpatroon.

Hun hoofd is van gemiddelde grootte met hoge wangen en dikke snorhaarkussens. Ze hebben kleine tot middelgrote rechtopstaande oren met een afgeronde punt. Hun amandelvormige ogen zijn een blauwe kleur wanneer ze worden geboren maar worden groener naarmate de kat ouder wordt. Bij de witte variant van de California Spangled blijven de ogen echter vaak blauw. Om de ogen van de kat zit een mooie donkere lijn die het haast laat lijken alsof de kat eyeliner draagt.

 

De vacht

Het meest opvallende kenmerk van de California Spangled is zijn bijzondere gestipte vacht. Deze vacht is kort en glad zonder dicht tegen de huid van de kat aan te liggen. Zijn vachtpatroon bestaat uit de unieke rozetten en ringen die we kennen van wilde katten zoals de Jaguar of het luipaard. Zijn vlekken komen  voor in verschillende vormen zoals rond, ovaal of driehoekig. De California Spangled komt voor in zowel een tabby als een sneeuwluipaard kleurpatroon. Kleuren waarin dit ras veelal voorkomt zijn:

  • Zwart
  • Charcoal
  • Bruin
  • Bronze
  • Rood
  • Blauw
  • Goud
  • En zilver

Al deze kleuren vertonen de unieke spotpatronen waar dit ras zijn wilde uiterlijk aan te danken heeft. Op zijn snuit en buik is de vacht van de California Spangled wat lichter dan op zijn rug en staart, of bovenop zijn kop. Alle gevlekte California Spangled katten worden met hun spotpatroon geboren. Kittens met het sneeuwluipaard patroon worden echter wit geboren.

 

De opvoeding

Het goed opvoeden van de California Spangled begint zoals bij vrijwel elke andere kat bij een goede socialisatie. Dit gebeurt tijdens de Socialisatieperiode en duurt tot een kat zo’n 14 weken oud is. Tijdens deze periode leert een kitten de wereld kennen en leert hij omgaan met menselijk contact, andere dieren en met vreemde geluiden. Het meeste leert een kitten in deze periode van de moederpoes. Het is dan ook van groot belang dat zij tijdens zijn opvoeding aanwezig is. Zij leert hem alle basics die een mens hem niet kan leren, zoals hoe hij zich moet wassen en gedragen.

Een goede socialisatie is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat een kat zonder problemen groot wordt. Wanneer dit namelijk fout gaat kan het gebeuren dat hij gedragsproblemen ontwikkeld, zo kunnen katten agressief of angstig worden in plaats van speels en nieuwsgierig. Dit is uiteraard niet wat je voor je kat wilt.

Het is daarom van belang dat je een erkende en betrouwbare fokker uitzoekt aangezien katten vrijwel hun hele socialisatieperiode bij de fokker doorbrengen. Wanneer je met een betrouwbare fokker te maken hebt kan je er haast altijd van uitgaan dat hij of zij genoeg tijd en aandacht heeft gestoken in het socialiseren van jouw kitten. Het is echter altijd verstandig om hier veel vragen over te stellen om er zeker van te zijn dat je een blije en gezonde kitten meekrijgt.

California Spangled

De verzorging

Het verzorgen van de vacht van de California Spangled is erg simpel aangezien deze mooi kort is. Eens in de week borstelen is genoeg om dode haren te verwijderen en haarballen te voorkomen. Ook is deze wekelijkse borstelbeurt goed om zijn vacht mooi glad te houden.

Naast het verzorgen van zijn vacht is het ook aan te raden goed te letten op het schoonhouden van zijn ogen en oren. Omdat katten hier zelf vaak niet bij kunnen wil hier nog wel eens wat oog- of oorsmeer ophopen. Dit kun jij als baasje echter gemakkelijk schoonmaken met een vochtige doek. Zorg wel dat je erop let dat je bij elk oog of oor een ander deel van het doekje gebruikt om infecties te voorkomen.

Ten slotte is ook het onderhouden van de nagels van je kat belangrijk. Dit hoeft niet vaak, een paar keer per jaar is in de meeste gevallen voldoende. Ook is het aangeraden een stevige krabpaal aan te schaffen zodat jouw kat ook zelf zijn nagels kan onderhouden.

 

Welke voeding heeft de California Spangled nodig?

De California Spangled heeft geen speciaal dieet nodig. Al is het uiteraard wel aan te raden hem voeding van hoge kwaliteit te geven. Als het gaat om kattenvoer is er keuze uit droogvoer en natvoer. Beiden hebben zo hun voor en nadelen, daarom kiezen de meeste kattenbaasjes voor een afwisseling van beiden.

Onder droogvoer verstaat men veelal kattenbrokken, deze zijn vooral goed omdat ze lang houdbaar zijn en bijdragen aan de gezondheid van het gebit van je kat. Ze bevatten vaak wel meer koolhydraten dan natvoer, dit is minder goed voor katten aangezien zij moeite hebben grote hoeveelheden koolhydraten te verwerken. Daarom is het goed om dit af te wisselen met natvoer. Onder natvoer valt bijvoorbeeld rauw vlees. Natvoer is vooral goed voor katten omdat dit het meest lijkt op wat zij van nature zouden eten, en omdat dit voer meestal wat vocht bevat helpt het ook om het vocht gehalte van je kat op pijl te houden. Katten drinken van zichzelf namelijk niet veel. Het nadeel met natvoer is echter wel dat dit minder lang houdbaar is dan droogvoer.

Als het gaat om de porties die je jouw kat het beste kan voeren hangt dit af van hoe actief en hoe oud jouw kat is. Is jouw kat bijvoorbeeld nog maar een paar jaar oud en is hij de hele dag in de weer? Dan kun je hem het beste wat meer voedsel geven dan een wat oudere kat die minder actief is. Dit kan  per kat verschillen dus hier moet jij als baasje de beste inschatting over doen.

 

Welke ziektes komen veel voor bij de California Spangled?

Als het gaat om veel voorkomende ziektes bij de California Spangled zijn er eigenlijk geen ziektes bekend. Het is over het algemeen een gezond ras zonder  ras specifieke ziektes. Dit betekent echter niet dat de kat helemaal niet ziek kan worden. Er zijn ook ziektes die bij de meeste katten voor kunnen komen en zo ook bij de California Spangled. Zorg dus dat je het gedrag van je kat goed in de gaten houdt. Zo heb je snel door wanneer jouw kat wat mankeert en kun je hem op tijd laten behandelen. Een jaarlijkse checkbeurt is ook geen overbodige luxe om zeker te zijn dat je kat gezond is.

 

Hoe oud wordt de California Spangled?

De California Spangled wordt gemiddeld tussen de 9 tot 16 jaar oud. Een normale leeftijd voor een raskat. Om er echter voor te zorgen dat je kat zo oud mogelijk wordt is het belangrijk dat jij als baasje voor een goede verzorging zorgt. Wanneer je jouw kat goed verzorgd zal hij gezonder blijven en lekker in zijn vel zitten.

Ziektes kunnen ook effect hebben op de leeftijd van je kat. Hier kan jij als baasje niet altijd wat aan doen. Let dus goed op zijn gedrag en breng hem naar de dierenarts wanneer je denkt dat hem wat mankeert. Hoe sneller je erbij bent hoe groter de kans is dat je nog lang van je maatje zult kunnen genieten.

 

Hoeveel kost een California Spangled?

De California Spangled kost gemiddeld zo’n €800 tot €1500. Deze prijs kan echter per fokker anders zijn. De prijs tussen een showkat en een huiskat zullen veelal ook verschillen, zo ben je minder geld kwijt als je op zoek bent naar een kat voor in huis dan een kat voor shows.

Let er goed op dat je wanneer je op zoek gaat naar een kat om aan te schaffen je niet alleen af gaat op de beste koopjes. Zit de prijs van een kat ver onder het gemiddelde en lijkt de prijs te goed om waar te zijn? Dan is deze dat meestal ook. Wanneer je zo’n goedkope prijs treft is de kans groot dat je te maken hebt met een broodfokker. Bij broodfokkers kan je niet zeker zijn dat de katten goed worden verzorgd en opgevoed. Let daarom goed op of de fokker waar jij jouw kat vandaan haalt betrouwbaar is.

Daarnaast zijn de aanschafkosten van jouw kat niet de enige kosten die komen kijken bij het in huis halen van een California Spangled. Ook kosten voor de dierenarts, voer, speelgoed en verschillende verzorgingsproducten komen erbij kijken. Houdt dit  goed in gedachten voordat je de California Spangled aanschaft.

 

Veelgestelde vragen

Wanneer je overweegt een California Spangled in huis te nemen is het goed om te weten dat deze katten enorm zeldzaam zijn. Het zal dus niet simpel zijn om er een aan te schaffen, en het zal ook nogal wat kunnen gaan kosten. Zorg dus dat je goed overweegt of je dit ervoor over hebt.

Daarnaast heeft de California Spangled veel ruimte nodig om te spelen, hij houdt erg van hoge plekken en zal het dan ook waarderen als er een paar stevige klim- en krabpalen in huis zijn. Zo kan hij comfortabel een oogje in het zeil houden op zijn huishouden. Al in al is de California Spangled een unieke verschijning zowel qua uiterlijk als innerlijk. Als jij een van de gelukkige bent om een van deze katten in huis te hebben zal je zeker een maatje hebben voor het leven.

Gemiddeld zit de schofthoogte van de California Spangled tussen de 20 en 25,5 centimeter. Het gewicht van een volwassen kat is zo’n 3,5 tot 8 kilogram. Vrouwtjes zijn hierbij vaak wat lichter en kleiner dan de mannetjes. De California Spangled is een middelgrote tot grote kat maar is dit meer in de breedte en lengte dan in zijn hoogte. Het duurt gemiddeld 2 jaar tot de California Spangled volgroeid is, wat veel langer is dan de meeste andere kattenrassen.

De California Spangled is liever niet voor lange periodes alleen, ze staan er dan ook om bekend nogal aanhankelijk te kunnen zijn. Deze katten hebben een hoop gezelschap en mentale stimulatie nodig om gelukkig te zijn. Ze hebben dan ook een baasje nodig die hier de tijd voor heeft. Dit is uiteraard lastig wanneer hun baasje de hele dag van huis is. Omdat deze katten nogal wat aandacht vereisen passen ze goed in gezinnen. Hier is de kans groot dat er altijd wel iemand thuis zal zijn die hun gezelschap kan houden.

Ook is het een goede oplossing om een tweede kat of een vriendelijke hond aan te schaffen. Zo zullen ze elkaar kunnen vermaken en zullen ze zich minder snel eenzaam voelen. Wanneer je California Spangled zich eenzaam gaat voelen kan dit namelijk zorgen dat dit zich gaat uiten in ongewenst gedrag. Dit is uiteraard niet wat je wilt. Als baasje wil je uiteraard niet dat je maatje zich ellendig voelt wanneer jij  weg bent. Zorg daarom dat je goed overweegt of jij je kat de aandacht die hij nodig heeft kan geven voordat je er een in huis haalt.

Heb jij een California Spangled in huis?

Ben jij toevallig een van de gelukkigen die een California Spangled in huis heeft en heb je misschien wat tips of leuke verhalen voor onze lezers? Of heb jij na het lezen van dit artikel misschien een nieuwe liefde ontwikkeld voor dit mooie ras? Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met dit ras en wat de California Spangled voor jou zo speciaal maakt! Laat het ons allemaal gerust weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *