De Ceylon: Alles over dit kattenras

Kattenrassen » De Ceylon: Alles over dit kattenras
Ceylon kat

De Ceylon is een klein, wild kattenras. Hij is afkomstig van het eiland Sri Lanka. Het is een natuurlijk ras, wat inhoud dat de mens geen invloed heeft gehad op zijn ontwikkeling. Deze katten hebben ondanks hun wilde roots een lief en volgzaam karakter. Ze zijn geduldig en raken gemakkelijk aan hun baasjes gehecht. Ook kinderen kunnen goed met deze speelse katten omgaan. De Ceylon is echter wel een enorm zeldzaam ras. Ben jij benieuwd waarom dit is? Lees dan snel verder!

 

De Geschiedenis van de Ceylon

De Ceylon komt oorspronkelijk van het eiland Sri Lanka, hier is hij zonder de invloed van mensen ontstaan. Vanwege het cobra patroon op het hoofd van de kat werd er gezegd dat de boeddha zelf zijn stempel op de Ceylon heeft gedrukt. Hierdoor werd hij heilig verklaard door het lokale volk.

De Ceylon was in de jaren 80’ nog niet erg populair, dit veranderde echter nadat dokter Paulo Pellegata een bezoekje bracht aan het eiland. Hij is degene die het unieke uiterlijk van de Ceylon opmerkte en de kat mee naar huis nam. In Italië stelde hij de kat tentoon, waarna een hoop mensen geïnteresseerd zijn geraakt in zijn fokmogelijkheden. Ondanks dat de kat in meerdere landen tentoon werd gesteld steeg hij vanwege zijn hoge prijskaartje maar langzaam in populariteit. De kat is dan ook tot de dag van vandaag erg zeldzaam. Mensen die er een in huis hebben mogen zeker erg trots zijn op hun maatje.

Langzaamaan verloor de kat zijn wilde kwaliteiten, maar zijn grote ogen en oren heeft hij nog wel overgehouden van zijn wilde afkomst. Het ras werd in 1993 voor het eerst officieel erkend door The International Cat Association (de TICA).

 

Het karakter

Het karakter van de Ceylon is ondanks zijn wilde afkomst lief en speels. Deze eilandkat vindt het maar wat leuk om te spelen. Zorg dus voor een hoop speeltjes waar hij zich mee kan vermaken. Naast zijn actieve kant heeft hij echter ook zijn kalmere kant. Zo vind hij het heerlijk om bij zijn baasje te liggen en samen te relaxen.

De Ceylon is een sociale kat die zich goed aan zijn omgeving kan aanpassen, al kan hij wat schuw zijn tegenover vreemden. Hij kan goed sterke banden opbouwen met zijn baasjes, en ook met kinderen en andere huisdieren kan de Ceylon het goed vinden. Deze katten vinden het heerlijk om het midden van de belangstelling te zijn en passen goed binnen gezinnen.

Hij kan zich zowel binnen als buiten goed vermaken. Ideaal dus, of je nou een klein appartement hebt of een groot huis met een tuin. Zolang de Ceylon genoeg speelgelegenheid heeft is hij tevreden.

 

 

Het uiterlijk

De Ceylon is een middelgrote, slanke kat. Hun lichamen zijn ondanks hun slanke figuur mooi gespierd. Hun benen zijn fijngebouwd en van gemiddelde lengte met kleine ronde pootjes. De voorpoten van de Ceylon zijn wat korter dan zijn achterpoten waardoor hij iets voorover staat.

Zijn kop is rond en klein in vergelijking met zijn lichaam. Daarbij hebben ze ronde wangen, hoge jukbeenderen en een smalle snuit. De Ceylon heeft mooie grote ogen die zowel geel als groen kunnen zijn. Zijn ogen zijn rond van onder en amandelvormig aan de bovenkant. Hun oren staan hoog op hun kop en zijn gemiddeld tot groot van formaat. De oren lopen taps toe tot een afronde punt. De staart van de Ceylon is vrij kort en loopt taps toe tot een ronde punt.

 

De vacht

De vacht van de Ceylon is kort en ligt dicht tegen zijn huid. Zijn vacht voelt zijdeachtig en zacht aan. Aangezien deze katten vrijwel geen ondervacht hebben is hun vacht vrij dun. Dit maakt het makkelijk te onderhouden, en zorgt ook nog eens dat de Ceylon niet veel haar achterlaat. De vacht van dit ras is van nature een askleur, ook wel manilla genoemd, met een zwart ticking patroon. Op de lichtere plekken van zijn vacht bevindt zich meestal een abrikoos of kaneel kleur. Andere kleuren waarin de Ceylon voorkomt zijn rood, blauw, crème en goud.

Het vachtpatroon van de Ceylon wordt ticking genoemd. Dit houdt in dat de haren van de kat banden van drie verschillende kleuren hebben. Dit is een afwisseling van donkere en lichte tinten die voor de mooie schaduwen in zijn vacht zorgen. Het ticking patroon is  donkerder op de rug, maar ook op zijn flanken en schouders. Zijn buik, kin en poten zijn een lichtere kleur. Op zijn wangen staan meestal zo’n 2 tot 3 strepen, en op zijn hoofd bevindt zich een cobra patroon.

 

De opvoeding van de Ceylon

Het begin van een goede opvoeding van de Ceylon is de socialisatie. Met een goede socialisatie zal een kitten tot een nieuwgierige en sociale kat opgroeien. De socialisatie van een kitten gebeurt tijdens de socialisatieperiode, dit is de periode waarin de kitten leert wennen aan zijn omgeving en leert hoe hij zich moet gedragen. Deze periode is belangrijk voor de ontwikkeling van een kitten, zowel mentaal als fysiek. Wanneer er iets fout gaat tijdens zijn socialisatieperiode, bijvoorbeeld wanneer de kitten te vroeg wordt weggehaald bij de moederpoes, kan dit zijn welzijn negatief beïnvloeden. Zo kunnen kittens hierdoor agressief of angstig worden.

Omdat de socialisatieperiode duurt tot een kitten gemiddeld 14 weken oud is, brengt hij deze vrijwel geheel door bij de fokker. Maar ook wanneer hij bij zijn nieuwe baasje intrekt heeft hij nog veel te leren. Vanaf nu is het helemaal aan jou als baasje om hem de huisregels te leren en hem een routine aan te leren. Leer hem bijvoorbeeld wanneer hij te eten krijgt, wanneer hij gaat slapen en wanneer je hem verzorgd. Routine helpt kittens sneller gewend te raken aan hun nieuwe omgevingen, zo weten zij wat ze wanneer kunnen verwachten en komen ze niet voor verassingen te staan. Ook voor jou als baasje is het fijn om een routine te hebben, zo weet je zeker dat je de tijd voor je kitten vrijmaakt en je niets vergeet.

 

De verzorging

Als het gaat om verzorging is de Ceylon niet veeleisend. Vooral zijn korte vacht is makkelijk te verzorgen, 1 of 2 keer per week borstelen is voldoende. Op deze manier help je je kat bij het verwijderen van dode haren, en voorkom je dat hij last krijgt van haarballen.

Naast zijn vacht kunnen zijn ogen, oren en nagels ook wat extra aandacht gebruiken. Zo kan bij zijn ogen en oren vuil ophopen waar de kat zelf niet bij kan. Dit kan jij als baasje makkelijk voor hem schoonmaken met behulp van een vochtig doekje. Let er wel op dat je niet meerdere keren dezelfde hoek van het doekje gebruikt om infecties te voorkomen. Ook de nagels van de kat hebben wat verzorging nodig. Knip deze daarom een aantal keer per jaar, dit hoeft niet vaak, en schaf een stevige krabpaal aan. Zo zorg je ervoor dat de nagels van jouw Ceylon in goede conditie blijven.

Ceylon

Welke voeding heeft de Ceylon nodig?

De Ceylon is een van nature gezonde kat die geen specifieke voeding nodig heeft om gezond te blijven. Zolang hij een gebalanceerd dieet krijgt zal dit ras zich goed in zijn vel voelen. Als jouw Ceylon veel buiten komt is de kans groot dat hij zijn dieet af en toe eens opleukt met een muis die hij heeft gevangen. Dit is namelijk wat hij van nature op het eiland waar hij vandaan komt ook zou eten. Geef hem daarom voer dat rijk is aan de dierlijke eiwitten die hij ook uit zijn prooi zou halen.

Als het gaat om het kiezen van voer kan dit nog wel een uitdaging zijn. Je hebt namelijk een hoop keuze. Zo heb je zowel nat- als droogvoer. Deze soorten voeding hebben allebei  een hoop voordelen voor de gezondheid van je kat. Daarom kiezen de meesten poezenbazen voor een afwisseling van beiden.

Onder natvoer wordt meestal rauw vlees verstaan. Dit is erg goed voor je kat aangezien rauw vlees lijkt op wat hij van nature eet, en veel goede eiwitten en vocht bevat. Vooral dit vocht is handig aangezien een kat van zichzelf weinig water drinkt. Zo krijgt hij toch wat meer vocht binnen! Natvoer is echter wel minder lang houdbaar dan droogvoer, wat een nadeel kan zijn.

Als het gaat om droogvoer hebben we het veelal over kattenbrokken. Deze zijn erg goed voor het gebit van je kat. Zo slijten de harde brokken vuil en tandsteen van zijn tanden af. Erg handig om te zorgen dat het gebit van je kat sterk blijft. Droogvoer bevat echter wel meer koolhydraten dan natvoer. Katten hebben nogal moeite met het verwerken van grote hoeveelheden koolhydraten, wat het niet zo’n goed idee maakt om je kat alleen maar brokken te geven.

 

Welke ziektes zijn er bij de Ceylon bekend?

De Ceylon is een sterk en gezond ras waarbij geen erfelijke ziektes voorkomen. Wel is hij vatbaar voor eventuele parasitaire ziektes die bij vrijwel alle kattenrassen voorkomen. Voorbeelden van deze ziektes zijn hondsdolheid, calicivirus en rhinotracheitis. Het is belangrijk je kat jaarlijks bij de dierenarts te laten controleren en hem wanneer nodig te ontwormen. Wees ook alert op zijn gedrag, zo heb je snel door wanneer hem wat mankeert en kan je hem op tijd laten behandelen.

 

Hoe oud wordt de Ceylon?

De Ceylon wordt gemiddeld tussen de 14 en 16 jaar oud. Geen ongewone leeftijd voor een raskat. Als baasje heb jij uiteraard veel invloed op de levensverwachting van jouw kat. Daarom is het belangrijk hem goed te verzorgen en op zijn gezondheid te letten. De gezondheid van een kat heeft namelijk een grote invloed op hoe oud hij kan worden. Wanneer je een verandering in het gedrag van je kat merkt is de kans aanwezig dat hem wat mankeert. Wees hier dus alert op en breng hem op tijd naar de dierenarts zodat hij kan worden behandeld. Op deze manier zullen jij en je maatje nog lang van elkaar kunnen genieten.

 

Hoeveel kost de Ceylon?

De prijs van de Ceylon zit gemiddeld tussen de €1000 en €2500 euro. Hierbij is wel op te merken dat de prijs per fokker kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld liggen aan of je op zoek bent naar een huiskat of een showkat. Maar niet alleen de aanschafskosten van de Ceylon zijn belangrijk om te weten. Er komen namelijk ook kosten voor bijvoorbeeld de dierenarts, voer, speeltjes en verzorgingsproducten kijken wanneer je een Ceylon in huis haalt.

De Ceylon is een enorm zeldzaam ras dat niet veel wordt aangeboden buiten Aziatische landen, waar zij worden gefokt. Het kan dus goed zijn dat het aanschaffen van de Ceylon een uitdaging wordt. Zijn zeldzaamheid is ook zeker een van de redenen dat dit ras een aardig prijskaartje heeft. Als jij graag een Ceylon in huis wil nemen is het een goed idee om eerst bij een dierenasiel langs te gaan en er daar een te adopteren.

 

 

Veelgestelde vragen

Zoals eerder benoemd zijn deze katten erg zeldzaam. Het is daarom verstandig om goed je research te doen voordat je een Ceylon aanschaft. Het zal hoogst waarschijnlijk ook niet makkelijk worden om een fokker te vinden in Nederland. De kans is groot dat hij uit het buitenland zal moeten komen, wat aardig wat kan gaan kosten. Houdt dit goed in gedachten en ga eerst op zoek bij een dierenasiel als je graag een Ceylon aan je huishouden toe wilt voegen.

De gemiddelde schofthoogte van de Ceylon zit tussen de 25 en 35,5 centimeter. Een volwassen kat weegt zo’n 3 tot 6 kilogram. Katers zijn in de meeste gevallen wat groter en zwaarder dan poezen. Ze zijn gemiddeld van grootte met slank gespierde lichamen.

De Ceylon is een kat die graag bij zijn baasje is maar zich ook prima even zelfstandig kan vermaken. Het zijn echter echte gezelschapsbeestjes die zich het best voelen wanneer zij menselijk gezelschap om zich heen hebben. Hij zal het zoals de meeste katten niet kunnen waarderen om voor lange periodes alleen te zijn.

Deze katten kunnen zich erg hechten aan de aandacht van hun baasje, al zullen ze zich niet opdringen als je druk bezig bent. Het is een aanrader deze kat samen met een soortgenootje aan te schaffen zodat zij elkaar kunnen vermaken wanneer jij bezig bent of weg moet.

Wanneer je jouw kat te vaak voor lange periodes alleen laat kan dit nare gevolgen hebben voor zijn welzijn. Zo kan hij depressief worden, zich eenzaam voelen of verlatingsangst krijgen. Dit kan ook voor ongewenste gevolgen in zijn gedrag zorgen. Bedenk dus goed of jij de Ceylon de tijd en liefde kan geven die hij vereist.

Heb jij een Ceylon in huis?

Ben jij na het lezen van dit artikel helemaal verliefd geworden op de Ceylon? Of heb je misschien al een van deze unieke katten in huis? Dan zijn wij erg nieuwsgierig naar jullie ervaringen met dit ras! Wat maakt de Ceylon voor jou zo speciaal, en heb je misschien tips voor onze lezers? Laat het ons allemaal weten in de reacties onder dit artikel! Wij kijken uit naar jullie verhalen!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *