De Cornish Rex: een slimme kat die erg van spelletjes houdt

Kattenrassen » De Cornish Rex: een slimme kat die erg van spelletjes houdt
cornish rex staat buiten

De Cornish Rex is een erg sierlijke kat met een aantal bijzonder kenmerken. Zo heeft de kat erg grote oren die hoog op het hoofd staan en is de vacht een beetje gekruld. De vacht wordt hierdoor ook wel eens vergeleken met de vacht van een lam. Het is belangrijk om bij de opvoeding goed rekening te houden met het speelse karakter van deze kat. Ben je benieuwd hoe je dit kan doen? Je leest het hier!

 

De afkomst: van een uitzondering in het nest naar een nieuw kattenras

De Cornish Rex is afkomstig uit Cornwall in Engeland. Dit ras verscheen in 1950 in een nest van boerderijkatten. In dit nest zat Kallibunker, de eerste Cornish Rex. Kallibunker week erg af van zijn nestgenootjes. Dit kwam omdat de kat rijen met gekrulde vacht had waardoor de kat een beetje het uiterlijk van een lammetje had.

Naarmate de kat ouder werd, werden de verschillen met de nestgenootjes steeds duidelijker. De Cornish Rex was een uit zichzelf ontstaande mutatie en had in tegenstelling tot de zijn nestgenootjes een lang en slank lichaam met fijne botten. De mutatie kwam voort uit een recessief gen.

Het uiterlijk van de Cornish Rex viel in de smaak, waarna besloten werd om hierop door te fokken. In de eerste fase werd er met de katten onderling gefokt. Dit leidde alleen tot bepaalde gezondheidsproblemen. Fokkers besloten daarom om ze met andere rassen te kruisen. De kat werd onder andere gekruist met de Amerikaans en Brits korthaar en de Siamees.

 

Het karakter: een levendige kat die zijn hele leven speels blijft

De Cornish Rex is een kat die veel liefde geeft. De kat houdt van interactie met mensen en neemt daarom graag deel uit van het gezinsleven. De Cornish Rex is erg actief en heeft een speels karakter. Dit speelse karakter houdt hij zijn hele leven lang. Hij vindt het heerlijk om lekker spelletjes te spelen met zijn baasje. Een van zijn favoriete spellen is het weggooien en terugbrengen van een speeltje. Vanwege het speels karakter van deze kat is het erg belangrijk om voldoende actieve speeltjes in huis te halen.

De Cornish Rex is ook een erg slimme kat. Zo kan de kat in veel gevallen kleine objecten met zijn pootjes oppakken. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld een kleine knuffel maar ook materialen zoals pennen en potloden. Het is dus van groot belang dat je je eigendommen niet rond laat slingeren.

Ondanks dat het een erg levendige en actieve kat is houdt de kat ook erg van lekker knuffelen op de bank. Daarnaast kan de Cornish Rex goed overweg met andere dieren. Heb je bijvoorbeeld een hond in huis? Geen paniek! Een Cornish Rex kan over het algemeen erg goed overweg met honden en laat zich niet kennen. Het is dus niet zo dat de kat bij aanwezigheid van de hond zich verstopt. Mede vanwege het slimme en speelse karakter wordt de Cornish Rex ook wel als een hond in een kattenlichaam gezien.

Cornish Rex infographic

Het uiterlijk: een kat met mooie rondingen en een gekrulde vacht

De Cornish Rex is een erg sierlijke kat met mooie rondingen en een gekrulde vacht. De katten hebben vrij grote oren die in combinatie met de gekrulde vacht hem een bijzonder uiterlijk geven. De kat heeft een redelijke normale grootte maar is iets kleiner dan het gemiddelde. Ondanks dat de Cornish Rex niet heel groot is, is de kat toch verrassend zwaar. De Cornish Rex weegt doorgaans tussen de 2 en de 5 kilo waarmee het hetzelfde gewicht heeft als enkele katten die aanzienlijk groter zijn. Verder zijn katers over het algemeen een stukje groter en zwaarder dan poezen. Het verschil tussen katers en poezen is alleen nooit erg groot.

Het lichaam van de Cornish Rex is klein tot medium van grootte. Het lichaam is erg slank en wat lang uitgerekt. De torso van de kat is nooit in de vorm van een buis maar heeft mooie rondingen. Dankzij de mooie rondingen is deze kat dan ook allesbehalve plat te noemen. De rug is natuurlijk gebogen en de andere contouren van de kat zijn ook mooi gerond. Verder zijn de heupen en dijen vrij gespierd en in vergelijking met de rest van het lichaam ook vrij groot van formaat. Ook het romp is vrij gespierd en mooi afgerond. De Cornish Rex heeft daarnaast erg lange en slanke benen. De kat staat dan ook hoog op zijn poten wat veel mensen er erg mooi uit vinden zien. De poten zelf zijn een beetje in ovaalvorm en zien er mooi uit. De kat heeft bij zijn voorpoten 5 tenen en bij zijn achterpoten 4 tenen. De kat heeft ook een lange en slanke nek wat mooi bij het de rest van het lichaam past. De staart van de Cornish Rex is lang, slank en gepunt op het einde. Doordat de staart zo lang en slank is, is deze ook erg flexibel.

De kop van de Cornish Rex is zeker in vergelijking met de rest van het lichaam klein van formaat. De kop heeft een beetje de vorm van een ei. Dit betekent dat de kop een stuk minder breed dan lang is. In de meeste gevallen is de lengte ongeveer een derde langer dan de breedte. Naast de eivormige kop heeft de Cornish Rex een wat gerond en bol voorhoofd. Daarnaast heeft de kat een goed ontwikkelde kin en is de botstructuur bij de wang vaak zichtbaar. De kat heeft een Romeinse neus met een prominente brug. Dit betekent dat je de neus duidelijk boven de kop uit ziet steken.

De ogen zijn van normale grootte en zijn een beetje ovaal. De ogen staan een beetje schuin in de kop naar boven toe. Tussen beide ogen zit minimaal een oogbreedte. Dit is normaal en bij de meeste katten het geval. De ogen hebben een heldere en intense kleur die in overeenstemming is met hun vacht. Naast deze heldere ogen heeft de Cornish Rex erg grote oren die samen met de gekrulde vacht kenmerkend zijn voor deze kat. De oren zijn breed in de basis en lopen mooi af. Wat de oren naast de grootte nog meer zo kenmerkend maakt, is dat deze erg hoog op de kop van de Cornish Rex zitten. De snorharen en wenkbrauwen van de kat zijn altijd in de vorm van een krul.

 

De vacht: gekruld en zacht

De Cornish Rex heeft een erg korte vacht die heel zacht aanvoelt. De vacht is vrij dicht en voelt wat zijdeachtig aan. De vacht van de Cornish Rex is erg kenmerkend aangezien deze wat gekruld is. Doordat de vacht erg zacht is en een beetje een krulling heeft wordt deze vaak vergeleken met de vacht van een lam. Deze krulling vindt over vrijwel het hele lichaam van de Cornish Rex plaats. De krulling loopt van de kop langs de rug, zij, heupen en buik tot aan het puntje van de staart. De krulling verschilt wel per kat. De ene kat kan veel meer gekruld zijn dan de andere kat. De vacht bij de kin, borst en buik is over het algemeen wat korter dan bij de rest van het lichaam.                                                                             

De Cornish Rex komt in meerdere kleurencombinaties voor. Hierbij wordt in de rasstandaard onderscheid gemaakt tussen de volgende kleuren:

 • Solid Colors
 • Chinchilla Silver en Shaded Silver Colors
 • Smoke Colors
 • Tabby Colors
 • Parti-Colors
 • Calico
 • Bi-Colors
 • Pointed Colors

– Solid

Met Solid Colors wordt de bedoeld dat de Cornish Rex een effen kleur heeft. Dit kunnen meerdere kleuren zijn waarbij bij elke kleur vacht de kleur van het neusleer en de pootjes kan verschillen. Bij alle soorten Cornish Rex met een effen kleur zijn de ogen goudkleurig. De Cornish Rex komt in totaal in 7 effen kleuren voor.

– Silver

Met chinchilla silver wordt een witte Cornish Rex bedoeld met een glinsterende uitstraling. De shaded silver variant heeft een wat donkerdere uitstraling. Het neusleer is baksteenrood bij deze katten en de pootjes zijn zwart van kleur. Beide soorten hebben groene of blauwgroene ogen.

– Smoke

Bij een Cornish Rex met een smoke color zijn de haren van de vacht onderverdeeld in twee kleuren. De basis van de vacht is hierbij lichter dan de top van de vacht. Bij de klassieke variant is de basis van de vacht wit van kleur en het uiteinde zwart. Bij de Cornish Rex zijn er 10 varianten van smoke color mogelijk. De kleur van het neusleer en de pootjes zijn hierbij afhankelijk van de smoke color. Wel zijn de ogen bij smoke color altijd goud van kleur.

– Tabby

Met een tabby vacht worden meerdere vachtpatronen bedoeld. Bij de Cornish Rex zijn maar liefst 16 verschillende combinaties in kleuren en patronen mogelijk die onder tabby vallen. Hierbij zijn de ogen altijd goud van kleur en is de kleur van het neusleer en de pootjes afhankelijk van de kleuren en patronen van de vacht.

– Parti-Color                                                                                                                            

Met parti-color wordt een vacht met meerdere kleuren bedoeld. Hierbij heeft de kat een dominante kleur vacht die wordt afgebroken door gebieden met andere kleuren. Bij de Cornish Rex zijn hier 4 verschillende varianten van. De kleur van het neusleer en de pootjes is hierbij afhankelijk van de variant. De oogkleur van de kat is wel altijd goud.

– Calico

Met een calico vacht wordt een vacht bedoeld met drie kleuren. De vacht heeft wit als basiskleur en bevat als het ware lapjes vacht in de twee andere kleuren. De kleur van het neusleer, de pootjes en de ogen kunnen verschillen per kleurencombinatie. De Cornish Rex met een calico vacht komt in totaal voor in 16 kleurencombinaties.

– Bi-Color                                                                                                                                 

Een Cornish Rex kan ook twee kleuren (bi-color) bevatten. Hierbij bestaat de vacht van de kat uit twee kleuren. De kleur van het neusleer, de pootjes en de ogen verschillen ook hierbij weer per kleurencombinatie.

– Pointed

Een Cornish Rex met pointed colors heeft bepaalde punten van de vacht in een andere kleur dan de basisvacht. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld het masker, de oren, de voeten, de poten en de staart. De Cornish Rex komt in meerdere soorten pointed colors voor waarbij de oogkleur vrijwel altijd blauw is. Het neusleer en de pootjes zijn hierbij in dezelfde kleuren als de pointed colour.

De vacht van de Cornish Rex kan dus uit veel verschillende kleuren en patronen bestaan. Wil je alle specifieke mogelijkheden op het gebied van vachtkleur en patronen weten? Dan is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard van de Cornish Rex.

cornish rex liggend

De opvoeding: zorg voor een goede socialisatie van je kitten

Wanneer je besluit om een Cornish Rex in huis te nemen, dan haal je deze waarschijnlijk bij een fokker vandaan. Het is belangrijk dat je goed kijkt naar hoe de fokker met zijn kittens omgaat. De eerste fase in het leven van een kat is namelijk erg belangrijk voor het verdere verloop van het leven.

Katten kennen zogenoemde socialiseringsperioden. Dit zijn twee perioden die erg belangrijk zijn in de opvoeding van een kat. In deze perioden wordt een kitten voor het eerst door mensen aangeraakt en raakt het gewend aan deze aanrakingen. Naast het wennen aan menselijk aanrakingen leren kittens in deze periode omgaan met vreemde geluiden en leren ze de gang van zaken in een huishouding.

In deze fase van de opvoeding is het erg belangrijk dat de kitten in aanwezigheid is van de moederkat en zijn nestgenoten. De moederkat bereid haar nest als het ware voor op het verdere leven, en mensen kunnen deze taak maar moeilijk op zich nemen. Zonder deze fase goed te doorlopen wordt de kans op angststoornissen en andere aandoeningen veel groter. Dit is met name het geval wanneer ze abrupt uit hun nest worden gehaald om met een nieuwe eigenaar mee te gaan.

Wanneer je van plan bent om een kitten bij een fokker vandaan te halen, dan is het verstandig om goed te kijken in wat voor omstandigheden je kitten is opgevoed. Je kunt dit doen door vragen te stellen aan de fokker, maar bijvoorbeeld ook door goed naar de moederpoes kijken. Wanneer de moederpoes er fit en gelukkig uitziet kun je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat de fokker goed met de katten omgaat en hier voldoende aandacht aan heeft besteed.

 

De verzorging: zorg dat je kat voldoende beweegt

De verzorging van de Cornish Rex komt redelijk overeen met die van andere katten. De vacht van de Cornish Rex heeft zelfs minder verzorging nodig dan gemiddeld. Mede vanwege de korte haren is een keer in de week borstelen meer dan voldoende. Het is hierbij handig om gebruik te maken van een babyborstel.

Naast de vacht is het ook verstandig om de het gebit van je Cornish Rex regelmatig te verzorgen. Idealiter poets je elke dag de tanden van je Cornish Rex maar wanneer je hier niet aan toe komt volstaat 1 keer in de week ook. Dit poetsen is erg belangrijk om tandsteen te voorkomen. Over het algemeen geldt dat wanneer het gebit van je Cornish Rex in goede staat is je kat zelf ook lekkerder in zijn vel zit.

De verzorging van vuil bij de ogen en oren is ook belangrijk. Dit is belangrijk om het ontstaan van infecties te voorkomen. Bovendien ziet het er ook een stuk frisser uit. Wanneer je van plan bent om bijvoorbeeld het vuil bij de ogen van je Cornish Rex vandaan te halen is het verstandig om een doekje te gebruiken dat een beetje vochtig is. Het is hierbij wel van belang dat je per oog een ander gedeelte van het doekje gebruikt om de verspreiding van een infectie van het ene naar het andere oog te voorkomen.

Voldoende beweging is ook een belangrijk onderdeel bij de verzorging van je Cornish Rex. Door voldoende met je kat te spelen en ook voldoende speeltjes in huis te halen, blijft je kat in goede conditie en verklein je de kans op gezondheidsproblemen.

 

De voeding: kijk goed naar de etiketten

Wat voeding betreft is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat katten van nature voornamelijk vlees eten. Van nature jagen katten op muizen die voor meer dan 75% uit vlees bestaan. Katten hebben daarom moeite met het verwerken van bijvoorbeeld koolhydraten en halen hun energie dus vooral uit eiwitten. Wanneer je op zoek bent naar het juiste voedsel voor je kat is het daarom verstandig om voedsel met voldoende eiwitten te nemen.

Naast het vinden van het juiste voedsel voor je kat is het ook erg belangrijk dat je de juiste hoeveelheid voedsel aan je kat geeft. Bij katten is het erg belangrijk om de energietoevoer goed af te stellen op het energieverbruik. Hierbij is het verstandig om katten die erg actief zijn meer voedsel te geven dan katten die minder actief zijn.

Over het algemeen zijn er twee soorten voedsel voor een kat. Droog voedsel en nat voedsel. Idealiter bestaat het dieet van een kat uit een combinatie van beide soorten voedsel. Bij droog voedsel kun je bijvoorbeeld denken aan kattenbrokken. Kattenbrokken zijn erg belangrijk voor het gebit van een kat. Door op dit harde voedsel te kauwen blijft het gebit van je Cornish Rex in goede staat en wordt tandsteen voorkomen. Het komt echter niet erg overeen met wat de kat van nature zou eten, en bevat daarnaast vaak wat meer koolhydraten. Met nat voedsel worden bijvoorbeeld rauwe vleeswaren bedoeld. Aangezien katten van nature echte vleeseters zijn halen katten erg veel voedingsstoffen uit rauw voedsel. Katten hebben bovendien een lage vochtopname waardoor nat voedsel kan helpen bij het op peil houden van het vochtniveau van je kat.

Al met al is het belangrijk dat je kat een dieet krijgt met voedsel waar het voldoende voedingstoffen uit kan halen en waarbij de hoeveelheid goed is afgesteld op de activiteiten van je kat. Bij het uitzoeken van geschikt voedsel is het altijd verstandig om naar de etiketten te kijken. Zo kun je kijken wat voor toegevoegde stoffen kattenbrokken bijvoorbeeld bevatten en of dit niet schadelijk is voor jouw kat.

cornish rex kittens buiten

Ziektes: houdt rekening met een aantal erfelijke aandoeningen

Als baasje heb je een grote invloed op de gezondheid van je kat. Door je kat veel liefde, voldoende beweging en goed voedsel te geven kun je de levensverwachting van je kat aanzienlijk vergroten. Helaas kunnen ook katten, net als mensen, te maken krijgen met ziektes en aandoeningen. Hierbij zijn er een aantal erfelijke aandoeningen die bij veel kattenrassen voorkomen. De Polycystic Kidney Disease (PKD) en Hypertrofische Cardiomyopathie (HCM) zijn hier een voorbeeld van. PKD is een erfelijke nierafwijking waarbij de nierfunctie op den duur achteruitgaat. HCM is een erfelijke hartafwijking waarbij het bloed minder goed rondgepompt kan worden en de werking van de hartkleppen afneemt.

Aangezien beide ziektes erfelijk zijn en redelijk vaak voor kunnen komen, testen vrijwel al de fokkers op deze ziektes. Bij de meeste fokkers krijg je bij het ophalen van je kitten ook een document mee waar de afwezigheid van deze ziektes is gegarandeerd. De ouders dienen vrij te zijn van dit soort erfelijke ziektes zodat de kans zo klein mogelijk is dat ze deze ziektes aan de nakomelingen meegeven.

Naast deze algemene ziektes zijn er ook enkele ziektes die bij de Cornish Rex relatief vaker voorkomen dan bij andere katten. De belangrijkste ziektes die specifiek bij de Cornish Rex voor kunnen komen zijn:

 • Feline infectieuze peritonitis
 • Progressieve retina atrofie
 • Patella Luxatie

Feline infectieuze peritonitis is een ziekte dat door een virus tot stand komt. Dit virus is over de hele wereld aanwezig. Er zijn dus geen gebieden waar je kat meer of minder kans heeft om het virus op te lopen. Bij deze ziekte zijn geen vaste symptomen. De symptomen kunnen verschillen per kat. In veel gevallen is er telkens een afwisseling tussen koorts en geen koorts en eetlust en geen eetlust. Feline infectieuze peritonitis heeft altijd de dood tot gevolg.

Progressieve retina atrofie is een aandoening waarbij de kat steeds slechter gaat zien. Het netvlies van de kat wordt langzaam aangetast en in de meeste gevallen is de kat een aantal maanden na de geboorte blind. Het is ook mogelijk dat de kat slechts voor een gedeelte blind wordt.

Patella luxatie is een aandoening waarbij een kat een losse knieschijf heeft. Zonder dit te behandelen wordt de knieschijf na verloop van tijd steeds slechter. Het is dus van belang om hierbij op tijd in te grijpen. Er zijn meerdere behandelingen tegen deze aandoening. Deze aandoening is te herkennen doordat de kat de knieschijf probeert te ontlasten.

 

Hoe oud kan de Cornish Rex worden?

De levensverwachting van een Cornish Rex is tussen de 12 en de 18 jaar. Als baasje heb je een grote invloed op deze levensverwachting. Door je Cornish Rex goed te verzorgen zal de levensverwachting van je kat toenemen. Helaas heb je als baasje geen invloed op mogelijke erfelijke ziektes.

 

Wat jij moet weten voordat jij dit ras in huis neemt

Voordat je een Cornish Rex in huis neemt is het van belang dat je je goed voorbereid. Het is belangrijk dat je goed weet wat er allemaal bij het hebben van een Cornish Rex komt kijken. Wanneer je dit goed duidelijk hebt en denkt er klaar voor te zijn dan kan de zoektocht daadwerkelijk beginnen.

Wanneer je graag een Cornish Rex in huis wilt dan is het verstandig om op zoek te gaan naar een geschikte fokker. Het is hierbij van belang om goed te kijken hoe de kittens bij deze fokker worden opgevoed en of er voldoende aandacht aan de socialisatie is besteed. Daarnaast is het goed om na te gaan of de kittens al zijn ontwormd, van de basisinentingen zijn voorzien en of de kitten al is gechipt. Dit kan je gewoon navragen bij de fokker waar je jouw kat vandaan wilt halen.

Er zijn meerdere rasclubs die zich bezighouden met het welzijn van hun raskat. Het is in veel gevallen ook mogelijk om je bij deze clubs aan te melden om aanspraak te maken op kittens als deze beschikbaar zijn. Een voorbeeld van een rasclub van de Cornish Rex is de Rex Cat Club.

Het is ook belangrijk dat je de juiste materialen in huis hebt. Een kat moet kunnen beschikken over een kattenmand, kattenbak maar ook de nodige speeltjes. Deze speeltjes zijn belangrijk omdat een kat aan de hand van speeltjes actief en in een goede conditie blijft.

cornish rex liggend buiten

Wat kost een Cornish Rex?

De prijs voor een Cornish Rex ligt rond de €700 en €1200. Dit bedrag kan wel per fokker verschillen. Sommige fokkers staan bekend om hele mooie raskatten en kunnen vanwege hun goede reputatie een hoger bedrag vragen.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met andere kosten. Je kunt hierbij denken aan de aanschaf van een kattenmand, kattenbak en speeltjes. Ook de kosten van verzorging moeten niet onderschat worden. De jaarlijkse kosten voor het voer en de dierenarts bedragen al snel rond de €500 op jaarbasis.

 

Kies jij ook voor de Cornish Rex?

Heb jij een Cornish Rex in huis? dan heb jij vast wel wat leuke verhalen over deze unieke kat! Veel mensen nemen een Cornish Rex in huis vanwege de bijzondere vacht en de excentrieke oren. Deze kat heeft natuurlijk veel meer eigenschappen wat deze kat erg aantrekkelijk maakt. Wat vind jij bijzonder aan dit ras? Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze kat en wat jullie heeft doen besluiten om een Cornish Rex in huis te nemen. Je kunt dit laten weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Hoe groot wordt de Cornish Rex?

De Schofthoogte van de Cornish Rex zit vaak tussen de 25 en 35 centimeter. Hun gemiddelde gewicht zit tussen de 2 en de 5 kilogram, wat vrij bijzonder is aangezien deze katten niet erg groot zijn. Het zijn klein tot middelgrote katten. De katers van dit ras zijn gemiddeld net wat groter en zwaarder dan de poezen, het verschilt echter maar weinig. Ze hebben slanke lichamen die wel uitgerekt lijken te zijn. Wat opvallend is aan het lichaam van deze katten zijn de rondingen die hij heeft. De Cornish Rex is namelijk alles behalve plat en recht gebouwd.

 

Kan de Cornish Rex goed alleen zijn?

De Cornish Rex kan best een tijdje alleen zijn. Het is echter geen goed idee om hem langer dan een dag alleen te laten. Het zijn erg liefdevolle katten die maar wat graag aandacht krijgen van hun baasjes. Ze zijn actief en sociaal en zullen zich makkelijk gaan vervelen als ze te lang alleen worden gelaten. Het is dan ook een goed idee om nog een kat aan te schaffen in het geval dat je jouw Cornish Rex vaak alleen moet laten. Zo kunnen de katten elkaar vermaken terwijl jij van huis bent. Dit zorgt ervoor dat de kans dat de kat ongewenst gedrag gaat vertonen erg klein wordt. Dit kan namelijk nog wel eens voorkomen als een kat zich eenzaam voelt en zich gaat vervelen.

 

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *