De Cymric: Rasbeschrijving, Karakter en Foto’s

Kattenrassen » De Cymric: Rasbeschrijving, Karakter en Foto’s
Cymric kitten

De Cymric is haast een langharige versie van de Manx. Hij heeft dan ook net als de Manx een stompstaart. Zijn forse lichaamsbouw en mooie haren zorgen er samen met zijn gebrek aan een staart voor dat hij een uiterst unieke verschijning is. Maar niet alleen zijn uiterlijk maakt deze kat zo bijzonder, ook zijn sociale en mensgerichte karakter maakt hem erg aantrekkelijk. De Cymric is echter geen kat die makkelijk te fokken is en is dan ook erg zeldzaam. Ben jij benieuwd waarom dit is? Lees dan snel verder! 

 

Geschiedenis 

De Cymric is een langharige variant van de Manx, die oorspronkelijk is ontstaan op het eiland Man, in de Ierse zee. Katten met stompstaarten waren hier al een lange tijd te vinden, zo ook de Manx, waar de Cymric van afstamt. De Manx heeft al eerder langharige kittens voortgebracht, maar deze werden nooit als uniek ras erkend en slechts gezien als gemuteerde Manx katten. Dit veranderde echter in de jaren 60’ toen men in Canada deze langharige Manx katten gericht begonnen te fokken. Hieruit ontstond de Cymric. 

De Cymric is door zowel de Canadian Cat Association (CCA) als de The International Cat Association (TICA) erkend als uniek ras. Zo heeft de Cymric onder deze associaties ook een eigen rasstandaard als het op shows aankomt. De Cat Fanciers Association (CFA) erkend de kat echter alleen als langharige variant van de Manx. 

 

Het karakter van de Cymric

De Cymric is een lieve, mensgerichte kat. Het zijn echte actievelingen, ze vinden het heerlijk om te jagen of spelen. Ze zijn daarnaast ook nog eens enorm nieuwsgierig en houden het liefst overal een oogje in het zeil. Je zult dan ook niet al te verbaasd moeten zijn wanneer jouw Cymric je overal in huis volgt, deze nieuwsgierige aagjes laten niks wat er in huis gebeurt aan zich voorbijgaan. Wanneer hij merkt dat er iets niet helemaal pluis is zal hij ook zeker van zich laten horen.  

Daarnaast heeft de Cymric ook zijn kalme kanten. Zo ligt hij graag bij zijn baasje op schoot om lekker te worden geaaid en samen te knuffelen. De Cymric is dan ook een vrij aanhankelijke kat die zoals geen ander kan genieten van de mensen om zich heen. Hij is erg sociaal en kan goed omgaan met soortgenootjes of vriendelijke honden. Ideaal als je als baasje graag een huis vol dierenvrienden wilt. Maar ook met kinderen kan de kat goed opschieten, waardoor hij goed binnen gezinnen past.  

Cymric kat

Uiterlijk 

De Cymric heeft een stevig gebouwd, middelgroot lichaam. Hij is compact en goed gespierd met een brede borst en een korte rug. Zijn romp is in de meeste gevallen volledig rond, wat wordt geaccentueerd door het feit dat de meeste Cymric katten geen staart hebben. De poten van dit ras zijn Stevig en gespierd, waarbij zijn voorpoten korter zijn dan zijn achterpoten. Zijn voetjes zijn rond en van gemiddelde grootte. 

De staart van de Cymric is uiteraard een van zijn meest welbekende kenmerken. Maar niet elke Cymric is zonder staart geboren. Net zoals bij de Manx komt de staart van de Cymric in verschillende lengtes voor. Zo kan hij zelfs een staart hebben die gemiddeld de helft van de lengte is als die van de meeste andere katten, of kan hij maar een klein stompje hebben van ongeveer drie centimeter lang. Zo kan dit per kat verschillen of zij een kleine, of misschien wel helemaal geen staart hebben. 

Zijn kop is vol en rond met een lichte verbuiging die van zijn voorhoofd doorloopt tot zijn neus. Hij heeft ronde wangen met een sterke kin en snuit. Zijn oren zijn redelijk klein van formaat met een wijde basis die richting de top steeds smaller afloopt tot een ronde punt. De ogen van de Cymric zijn groot en rond en komen in meerdere kleuren voor.  

 

De vacht van de Cymric 

De Cymric heeft een mooie, halflange vacht die zijdeachtig aanvoelt. Daarnaast heeft hij een lekkere dikke ondervacht. Op zijn buik en kraag heeft hij een extra dikke vacht in vergelijking met de rest van zijn lichaam. Deze stralende vacht komt in meerdere kleuren en patronen voor. Een aantal van de meest voorkomende kleuren van de Cymric zijn onder andere: 

  • Wit 
  • Blauw 
  • Rood 
  • Zwart 
  • Crème  
  • Zilver 
  • En bruin 

Naast deze kleuren komt de dikke vacht van de Cymric ook voor in verschillende patronen, waaronder: 

  • Tortoiseshell 
  • Bicolor 
  • Calico 
  • Tabby 
  • Ticking 
  • Smoke 
  • Shaded 

Alle vachtkleuren, -patronen en oogkleuren die bij de Cymric voor kunnen komen worden door rasverenigingen van de Cymric erkend.  

 

Opvoeding 

De basis van de opvoeding van de Cymric is zijn socialisatie. Het is erg belangrijk dat een kitten vanaf jonge leeftijd al goed wordt gesocialiseerd en gewend raakt aan zijn omgeving. Dit gebeurt allemaal tijdens de socialisatieperiode. Dit is de periode waarin de kitten leert omgaan met menselijk contact, andere dieren en vreemde geluiden. De socialisatieperiode duurt tot een kitten gemiddeld 14 weken oud is, en hij spendeert deze periode dan ook vrijwel geheel bij de fokker. Daarom is het erg belangrijk dat je een fokker vindt die betrouwbaar is, zo kan je zeker zijn dat jouw kitten goed is gesocialiseerd. 

Daarnaast zal een kitten tijdens deze periode van de moederpoes leren hoe hij zich moet gedragen. Zij leert hem grenzen in zijn gedrag en bijvoorbeeld ook hoe hij zich moet wassen. Een kitten leert veel door het gedrag van zijn moeder na te doen. Het is dan ook erg belangrijk dat de moederpoes tijdens de socialisatieperiode aanwezig is. Wanneer een kitten te vroeg van zijn moeder wordt weggehaald kan dit zorgen voor mentale problemen. Zo kan een kitten agressief of angstig worden, in plaats van dat hij een nieuwsgierige en sociale kat wordt.  

Door contact met de fokker leert een kitten omgaan met menselijk contact en verzorging. Dit is ook zeker geen overbodig onderdeel in zijn opvoeding. Wanneer je kitten gewend is aan de handelingen die bij zijn verzorging komen kijken zal het een stuk makkelijker zijn hem te blijven verzorgen naarmate hij ouder wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het knippen van zijn nagels of het schoonmaken van zijn oren. 

De opvoeding van een kitten gaat echter gewoon verder wanneer hij bij zijn nieuwe baasje in huis komt. Nu is het helemaal aan jou om hem aan te leren waar hij zijn behoefte moet doen, waar hij wel en niet aan mag krabben en waar hij mee mag spelen. Dit is de tijd dat je jouw kat jouw huisregels aanleert en hem een routine geeft voor eten, verzorging en slapen. Een vaste routine zal een kitten sneller op zijn gemak stellen wanneer hij net is verhuisd, zo weet hij goed wat hij kan verwachten.  

 

Verzorging 

De Cymric heeft een dikke, halflange vacht. Het is dan ook aangeraden hier zo’n 3 tot 4 keer per week even een borstel doorheen te halen, zo verwijder je dode haren die haarballen hadden kunnen veroorzaken. Ook voorkom je zo dat zijn vacht gaat klitten. Geef zijn vacht wat extra aandacht wanneer je kat in de rui is. Dit is de periode waarin een kat tussen seizoenen van vacht wisselt en meer haar kan verliezen. Zo weet je zeker dat de vacht van je kat in goede conditie blijft.  

Daarnaast is het verstandig zijn nagels, oren en ogen regelmatig te verzorgen. Bij zijn ogen en oren is de kans groot dat er oog- of oorsmeer ophoopt, katten kunnen deze plekken zelf namelijk niet zo goed schoonmaken. Daarom is dit iets wat je als baasje goed in de gaten moet houden. Om zijn ogen en oren schoon te maken heb je een vochtig doekje nodig waarmee je het vuil voorzichtig wegveegt. Let er hierbij goed op dat je voor elk oor of oog een nieuwe hoek van je doekje gebruikt, zo voorkom je eventuele infecties. 

Maar niet alleen zijn oren en ogen verdienen wat extra aandacht, ook de nagels van jouw kat kunnen af en toe wel wat onderhoud gebruiken. Katten zijn zelf al erg goed in het verzorgen en schoonmaken van hun nagels, maar soms is wat extra hulp niet overbodig. Knip zijn nagels daarom een aantal keer per jaar om ze in goede conditie te houden. Schaf daarnaast ook een stevige krabpaal aan voor je kat zodat hij zoals eerder benoemd zelf ook zijn nagels kan verzorgen. 

Cymric manx

Voeding 

De Cymric heeft geen speciaal dieet nodig, al is het wel aangeraden goed te letten op zijn porties om overgewicht te voorkomen. Dit kan namelijk nogal een dingetje zijn bij katten. Aangezien de Cymric van zichzelf al redelijk stevig gebouwd is,  is de kans vrij groot dat hij snel zwaarder zal worden. Daarom is het aan jou als baasje om goed te letten op hoeveel hij eet. Een actieve kat heeft bijvoorbeeld meer voedsel nodig dan een wat minder actieve kat.  

Als het gaat om de soorten voer die je aan je kat kunt geven heb je de keuze tussen nat- en droogvoer. Een hoop baasjes kiezen ervoor om hun kat een afwisseling van beide te geven. Als baasje is het echter altijd verstandig om te kijken waar de voorkeur van jouw kat naartoe gaat. Een afwisseling van zowel droog- als natvoer is echter nog steeds verstandig, aangezien beiden positief kunnen bijdragen aan de gezondheid van je kat. Zo bevat natvoer (waaronder veelal rauw vlees wordt verstaan) vocht. Dit is erg goed voor katten aangezien zij van nature weinig water drinken en ze zo alsnog wat extra vocht binnenkrijgen. Het nadeel aan natvoer is echter wel dat het minder lang houdbaar is.  

Daarnaast hebben we ook droogvoer, waar meestal brokken mee worden bedoeld. Deze harde kattenbrokken helpen je kat zijn gebit te onderhouden door vuil en tandsteen weg te slijten. Zo zorg je ervoor dat het gebit van je kat gezond blijft. Het vervelende aan droogvoer is echter wel dat het vaak wat meer koolhydraten bevat dan natvoer, en omdat katten grote hoeveelheden koolhydraten maar moeilijk kunnen verwerken is het niet ideaal om dit zijn volledige dieet te maken. 

 

Ziektes 

De Cymric is over het algemeen een gezond ras. Zijn gebrek aan een staart kan echter wel voor problemen zorgen. Hij deelt dan ook een hoop gezondheidsklachten met de Manx, die ook staartloos is. Vanwege deze genetische aandoening is de kans groot dat je kat vanaf jonge leeftijd al te maken krijgt met problemen zoals Artritis of Manx Syndroom. Artritis kan zorgen dat je kat last krijgt van ontstekingen in zijn gewrichten en pijn heeft wanneer hij zich beweegt. Artritis op den duur ook nog meer nare gevolgen met zich meedragen zoals darmblokkades. Er is helaas geen geneesmiddel voor Artritis in katten.  

Daarnaast kan de Cymric te maken krijgen met Manx Syndroom. Manx Syndroom is een verzamelnaam voor meerdere gezondheidsklachten die kunnen worden veroorzaakt door het gen dat de groei van hun staart en wervelkolom tegenhoudt. Vanwege deze te korte wervelkolom kan de Cymric te maken krijgen met klachten zoals afwijkingen aan de urinewegen en darmen, maar ook verlamming in de achterpoten. Daarnaast zorgt deze afwijkende wervelkolom er in veel gevallen voor dat de kat geen goed postuur kan aannemen en sommige spieren niet onder controle heeft. Een kat met Manx Syndroom wordt vaak niet ouder dan 5 jaar oud. 

Zorg ervoor dat je je Cymric regelmatig naar de dierenarts brengt voor controle. Zo kan je vaststellen wanneer hem of haar wat mankeert, maar kan je ook zeker zijn dat zijn gezondheid niet verslechterd indien hij last heeft van een van deze ziekten. 

 

Hoe oud wordt de Cymric? 

De Cymric wordt gemiddeld tussen de 8 en 14 jaar oud. Een normale leeftijd voor een raskat. Het zijn over het algemeen gezonde katten. Om er echter als baasje voor te zorgen dat dit zo blijft is het verstandig hem een goede verzorging te geven. Denk hierbij aan kwalitatief voer en genoeg activiteit, maar ook aan het verzorgen van bijvoorbeeld zijn vacht en nagels. 

Let daarnaast goed op het gedrag van je kat. Wanneer hij zich vreemd gedraagt kan het zijn dat hem wat mankeert. Zorg daarom dat je hier alert op blijft, katten hebben nog wel eens de neiging pijn te verbergen. Als je er snel bij kan zijn is de kans groot dat je maatje op tijd kan worden behandeld en jullie nog lang van elkaars gezelschap kunnen genieten. 

 

Hoeveel kost de Cymric? 

De Cymric kost gemiddeld tussen de 700 en 900 euro. Een aardige prijs aangezien deze zeldzame kat vrij moeilijk te fokken is. Dit komt vanwege de gen mutatie die de kenmerkende staartloosheid van de kat veroorzaakt. Deze zorgt er namelijk voor dat een groot procent van kittens niet overleven, waardoor de nestjes van de Cymric erg klein zijn. 

Het is geadviseerd een Cymric aan te schaffen van een asiel en niet van een fokker. Zo hoef je geen bijdrage te leveren aan het fokken van katten die vanwege hun genetische mutaties enorme gezondheidsrisico’s lopen, en geef je een warm huisje aan een kat die dat nodig heeft. 

Als je de kat wel bij een fokker aanschaft wordt het aangeraden goed op te letten of deze betrouwbaar is en zijn katten goed behandeld. Er zijn helaas ook fokkers die de staarten van de Cymric expres korter snijden, en dit is natuurlijk niet het soort persoon waar jij jouw kat vandaan wil halen. Daarnaast kan je bij zo’n fokker niet garanderen dat je een gezonde kat mee naar huis krijgt. 

 

Veelgestelde vragen

Als jij na het lezen van dit artikel helemaal verliefd bent geworden op de bijzondere Cymric is dit uiteraard totaal begrijpelijk. Maar wat nou als je er een in huis wilt halen? Dat kan nog wel eens een uitdaging worden aangezien deze bijzondere katten niet erg veel worden aangeboden. Vanwege het feit dat veel kittens van de Cymric niet overleven zijn hun nestjes een stuk kleiner dan die van de meeste katten. Daarom kan het ook een tijd duren voordat je een betrouwbare fokker hebt gevonden die nog een plekje open heeft op zijn wachtlijst. Dit is ook een van de redenen dat het wordt aangeraden de Cymric bij een asiel te adopteren en hem niet bij een fokker te kopen. 

Daarnaast kan je met een Cymric duur uit zijn als het gaat om dierenartskosten. Vanwege hun hoge risico op ziektes zoals Artritis moet je er zeker rekening mee houden dat je het geld hebt om jouw kat indien nodig te laten behandelen. Je zult ook de tijd moeten hebben om regelmatig met je kat naar de dierenarts te gaan voor controle. Haal dus niet zomaar een Cymric in huis zonder hier eerst goed bij stil te staan.  

De Schofthoogte van de Cymric zit gemiddeld tussen de 20 en 30 centimeter. Een volwassen kat zal qua gewicht vaak tussen de 3 tot 6 kilogram zitten. Hierbij zijn de katers vaak wat zwaarder en groter dan de poezen. De Cymric is een middelgrote kat met een grove lichaamsbouw die te vergelijken is met die van de Britse Korthaar. Hun dikke halflange haar geeft hun lichaam een ronde uitstraling.  

De Cymric is een kat die een hoop aandacht nodig heeft van zijn baasje, hij zal het dan ook niet zo kunnen waarderen om voor langer periodes alleen te worden gelaten. Wanneer je langer dan een paar uur per dag weg bent voor werk of boodschappen is de Cymric misschien niet de beste keuze voor jou. Deze aanhankelijke katten zijn graag bij hun baasjes in de buurt, of dit nou is om samen te spelen, om lekker op de bank te knuffelen of omdat ze gewoon nieuwsgierig zijn naar wat je aan het doen bent. Het zijn echte gezelschapskatten die zich snel eenzaam kunnen gaan voelen wanneer hun baasje vaak lang van huis is.  

Deze sociale katten gaan echter erg goed om met soortgenoten of vriendelijke honden. Het is dan ook aangeraden om een tweede huisdier in huis te halen zodat jouw kat niet alleen hoeft te zijn wanneer jij van huis bent. Zo kunnen zij elkaar gezelschap houden en voorkom je dat je kat zich eenzaam of depressief zal gaan voelen. Dit kan zich gaan uiten in verlatingsangst of andere ongewenste eigenschappen. Dit is natuurlijk niet wat je voor je maatje wilt. Houdt dit dus in gedachten wanneer je overweegt een Cymric in huis te nemen. Wanneer je er echter zeker van bent dat jij deze unieke kat de aandacht kan geven die hij nodig heeft zal hij zeker je beste maatje kunnen worden, en een uitstekende toevoeging zijn aan je huishouden! 

Heb jij een Cymric in huis? 

Heb jij toevallig een Cymric in huis en heb je misschien tips voor onze lezers? Of ben je na het lezen van dit artikel helemaal verliefd geworden op dit bijzondere ras? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel! Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze mooie katten! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *