De Balinees: een langharige en elegante kat

Kattenrassen » De Balinees: een langharige en elegante kat
balinees kat buiten spelen

De Balinees is een afstammeling van de Siamees. Het is eigenlijk de langharige variant van de Siamees, maar heeft toch zijn eigen naam gekregen. Het is een door fokkers ontwikkeld ras en was een lange tijd niet erkend als een echt ras. Het is een erg aanhankelijk kat met een elegant uiterlijk. De bekendste kenmerken zijn de azuurblauwe ogen en de enorme sprongen die de Balinees met gemak kan maken. Denk jij te weten hoe de Balinees aan zijn naam is gekomen? Waarschijnlijk zit je er naast. Lees maar snel verder!

De afkomst: Nee helaas, niet uit Bali!

Bij de naam Balinees denk je vast snel aan Bali, dit is alleen niet het geval met betrekking tot de oorsprong van de Balinees. Het ras kent wel zijn oorsprong in het Oosten, maar vanuit Thailand. De Balinees is ook geen natuurlijk ontstaan ras, maar is ontstaan door fokken van de Siamees. Nog in de 19e eeuw werden Siamese katten vanuit Thailand naar het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten gebracht. In deze landen werden ze vervolgens aan de hand van een fokprogramma doorgefokt.

De nestjes die hieruit voortkomen bevatte af en toe een langharige Siamese kitten. Deze werden niet als rasechte Siamezen gezien, dus ze werden verkocht als gewone huisdieren. De waarde van deze dieren was zelfs zo laag dat als er niet genoeg liefhebbers voor de langharige Siamezen waren, ze gewoon werden afgemaakt.

In 1950 toen de fokprogramma’s voor de Siamezen zich dusdanig ontwikkeld hadden, kwamen er nog wel eens langharige Siamezen kittens voor. Pas vanaf dit moment waren de fokkers toch wel gecharmeerd met dit uiterlijk en besloten ook deze door te fokken. Ze kwamen er toen achter dat als beide ouders langharige Siamezen zijn, het hele nestje kittens ook langharig werd.

In 1950 werd dit ras dan ook uiteindelijk echt erkend in de Verenigde Staten. Alleen werden de fokkers het niet eens over de naam voor dit ras. Het oorspronkelijke idee was om het ras de Langharige Siamees te noemen, maar er moest volgens sommige fokker meer onderscheid gemaakt worden met de Siamees. Daarom keken de fokkers goed naar het dier en vonden de elegante en sierlijke bewegingen die ze van naturen maken goed passen bij Balinese tempel dansers. Zo is uiteindelijk de naam Balinees bedacht.

balinees sociaal dier

Het karakter: een spraakzame hoogspringer

De Balinees is een erg actieve kat. Deze trekjes hebben ze van de Siamese voorouders overgenomen. Het meest kenmerkende aan de Balinees is dan ook wel hun drang om overal op de springen. Boven op een hoge kast of op de deur, ze draaien hun hand er niet voor om. Het is daarom voor de Balinees wel belangrijk om genoeg ruimte te hebben om deze actieve houding te kunnen uiten. Een tuin of ruime woning is daarom beter geschikt voor de Balinees dan een krap appartement.

Verder is de Balinees een erg liefdevolle en aanhankelijke kat. De Balinees komt graag bij zijn eigenaren op schoot zitten om lekker geaaid te worden en beantwoord dit dan ook door luid te spinnen. Door de aanhankelijkheid is dit ras niet geschikt om lang alleen thuis te laten. De Balinees houdt ervan om de hele dag beziggehouden door alles wat er in huis gebeurt. Ze houden ook erg veel van speeltjes, maar worden het liefst door hun baasjes beziggehouden. Daarom is de Balinees ook erg geschikt voor gezinnen met kinderen of met andere dieren.

Verder is de Balinees wat rustiger dan de Siamese voorouders. Een eigenschap die de Balinees ook van zijn voorouders heeft overgenomen is het spraakzame karakter. Ze laten dan ook graag hun stem horen en dit is een wat zachtere stem dan de meeste Siamezen. De Balinees kan zomaar urenlang een gesprek voeren met zichzelf of met zijn baasjes.1

Balinees infographic

Het uiterlijk: een elegante en slanke uitstraling

De Balinees is een slanke kat die er gespierd en soepel uitziet. Ze behoren tot de middelgrote katten en zijn redelijk licht met een gewicht tussen de 2,5 en 5 kilogram. Hierbij zijn de mannetjes vaak iets zwaarder dan de vrouwtjes.

De bouw van de Balinees is tegenwoordig anders dan dat die vroeger was. Het ras was altijd redelijk stevig gebouwd met een ronde kop en kleine oren. Tegenwoordig vinden de fokkers dat het beeld van de Balinees meer naar een slanke kat toe moest met een driehoekige kop en grotere oren. Dit is het beeld dat de Siamees heeft en na gericht fokken lijkt de Balinees hier ook meer op. Het ‘originele’ uiterlijk wordt door bijna geen enkele fokkerij meer aangehouden.

De kop van de Balinees is dus driehoekig met een vlakke en fijne snuit. Hierop staan grote, brede oren die flink uit elkaar staan met veel haar erop. De ogen zijn amandelvormig en staan bekend om hun diepblauwe kleur. De rest van het lichaam is slank met fijne botten, waardoor het uiterlijk mager aandoet. Ook de staart is dun en lang. En tot slot geldt deze slanke structuur ook voor de poten, die lang zijn en eindigen in ovale voetjes met plukjes haar tussen de tenen.

De vacht van de Balinees is langharig en erg zacht. Dit is dus een vacht die wel wat meer aandacht vereist dan de meeste kortharige katten. Alleen heeft dit ras geen ondervacht. Dit is een korte donsachtige vacht die zich onder de zichtbare haren bevindt. Deze ondervacht zorgt voor een isolerende werking, maar die is bij de Balinees niet nodig dankzij zijn lange vacht. Hierdoor is de vacht alsnog makkelijk te kammen.

 

De vachtkleur en vachtpatronen die voorkomen

De Balinees heeft van zijn Siamese voorouders het vachtpatroon geërfd. Dit patroon heet colourpoint. Dit patroon heeft als kenmerk dat alleen bepaalde delen van de vacht gekleurd zijn. Het patroon ontstaat door een mutatie van een gen die ervoor zorgt dat er minder pigment aangemaakt wordt. Deze mutatie is temperatuur afhankelijk, wat betekend dat de mutatie meer invloed heeft op warme plekken. Dit zorgt ervoor dat op warme plekken de vacht lichter is. Dit zijn plekken als de buik en de hals. Koudere plekken als de snuit, staart en poten kleuren dan ook donkerder.

Wanneer de Balinees geboren wordt vertoond de vacht nog geen colourpoint patroon. Dit ontwikkelt zich pas later en is na een jaar ongeveer zijn permanente kleur.

– De vachtkleuren

De vacht van de Balinees moet voldoen aan de kleuren die ook voor de Siamees zijn toegestaan. In Amerika zijn ze strenger met betrekking tot de kleuren en dit mogen alleen de eerste vier genoemde kleuren zijn van onderstaande lijst. In Europa zijn ze hier minder streng in. De kleuren voor de Balinees en Siamees worden vaak samen met het patroon benoemd. Dus in plaats van Lila, wordt er Lila-point gezegd.

De toegestane kleuren van dit ras zijn:

  • Seal: Deze kleur wordt vaak seal genoemd, maar hiermee wordt de kleur zwart bedoeld voor de Siamees. De koude delen van het lichaam vertonen dus zwart.
  • Blauw: Dit is een verdunning van het zwart. Deze kleur blauw is niet het blauw zoals je misschien doet vermoeden. Door het verdunnen wordt de kleur grijzig en dit kan uitslaan naar het blauw.
  • Chocolade: Dit is een romige bruine kleur.
  • Lila: Lila is een verdunning van de chocolade kleur.

Dit zijn de meest voorkomende kleuren van de Balinees. Verder komen de volgende kleuren ook wel voor, maar niet onder de Amerikaanse Balinezen:

  • Kaneel
  • Rood
  • Fawn: een verdunde kleur van kaneel.
  • Crème
  • Wit: bij deze kleur heeft de vacht van de Balinees helemaal geen colourpoint patroon en is die volledig wit.

balinese kat liggend in bed

De opvoeding: zorg ervoor dat je kitten wordt gesocialiseerd

Bij kittens is het belangrijk dat ze wennen aan mensen. Het is belangrijk dat kittens wennen aan menselijke aanrakingen zodat verzorgende handelingen mogelijk worden. Als jouw kitten eenmaal aan menselijke aanrakingen is gewend wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de nagels van je kitten te knippen, niet onbelangrijk!

Verder is het van belang dat jouw kitten went aan andere dieren en onbekende geluiden. Als jouw kitten hier niet aan went kunnen er klachten op het gebied van angst en stress bij de kitten optreden. Dit kan leiden tot meerdere problemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan problemen met betrekking tot de huid van de kitten of problemen met het immuunsysteem. Ook gedragsproblemen kunnen ontstaan. De kitten kan zich bijvoorbeeld erg agressief gaan gedragen. Absoluut niet wat je wilt!

Het is dus belangrijk dat de kat goed wordt gesocialiseerd. Dit is vooral van belang wanneer de kitten tussen de 2 en de 7 weken oud is. Naast deze eerste socialisatieperiode wordt ook wel van een tweede socialisatieperiode gesproken. Deze stopt zodra de kitten 14 weken oud is. Wanneer je jouw kitten wilt halen bij een fokker die aangesloten zit bij een kattenvereniging, krijg je jouw kitten pas mee als deze minimaal 13 weken oud is. De kitten heeft dan vrijwel de hele socialisatieperiode bij de fokker doorbracht. Het is verstandig om goed na te gaan of de fokker voldoende aandacht heeft besteed aan dit socialisatieproces.

balinese kitten

De verzorging van de Balinees

Het is aan te raden om al op jonge leeftijd veel met de kitten om te gaan. Voor de meeste mensen zal dit uiteraard geen probleem zijn. Zo kan de kitten wennen aan de menselijke aanrakingen en worden ze hier op latere leeftijd niet bang voor. Algemene verzorging van de kat zal dan veel makkelijker gaan.

De Balinees is verder niet moeilijk in de verzorging. Het is een dier die veel kan hebben. De vacht is wel langharig, dus probeer deze zeker 2 à 3 keer per week te kammen. Zo kam je alle dode haren en eventueel viezigheid weg. Ook is het een goed moment om de vacht te controleren op ongedierte, zoals teken en vlooien.

Verder is het verstandig om goed te letten op overgewicht. De Balinees is van zichzelf erg slank, dus een beetje overgewicht zal niet snel opvallen. Ook zorgt de lange vacht voor een soort mantel die een eventueel hangend buikje zou kunnen verbergen. Genoeg bewegingsruimte is in principe voldoende om overgewicht te voorkomen en aan te pakken.

balinees kleur

De voeding die jouw kat nodig heeft

Onder verzorging van de kat valt natuurlijk ook de voeding. De Balinees heeft niet een speciaal soort voedsel nodig, maar bezuinig hier niet op. Een goede kwaliteit voedsel komt de gezondheid van de kat altijd ten goede. De Balinees heeft soms wel eens de neiging om overgewicht te krijgen, desondanks zijn actieve karakter. Mocht de Balinees naar overgewicht neigen, denk dan iets beter om de dosering van zijn voeding. De Balinees ziet er van nature redelijk mager uit, maar dit is een gezond uiterlijk voor de kat. Mocht de Balinees wat overgewicht hebben, dan kan dit zijn springende eigenschappen in de weg gaan zitten. Hierdoor kan de Balinees allerlei andere klachten oplopen.

Probeer voor de Balinees voer in huis te halen dat wat hoger in eiwitten is. Katten die actief zijn en een gespierd uiterlijk hebben, kunnen deze eiwitten goed gebruiken om hun lichaam te behouden. Ook een vleesmaaltijd kan de Balinees wel waarderen, dit zijn ook erg eiwitrijke maaltijden.

 

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Balinees heeft aanleg voor een erfelijke ziekte afkomstig van de Siamees. Gelukkig is dit niet een hele erge ziekte en kan de Balinees hier alsnog oud mee worden.

HCM

HCM staat voor hypertrofische obstructieve cardiomyopathie. Dit is een hartziekte die zorgt voor een verdikking van het weefsel van het hart. De kat zelf heeft hier niet veel last van en kan onderzocht worden door middel van een echo. De katten die deze ziekte hebben worden niet meer gebruikt om te fokken. Dit zorgt ervoor dat de ziekte zich niet verder verspreid.

balinees mooi

Hoe oud kan de Balinees worden?

De Balinees wordt gemiddeld tussen de 8 en 13 jaar oud. Dit is wel een beetje onder de gemiddelde levensverwachting in vergelijking met andere rassen. Het spectrum is breed en een goede verzorging van de Balinees kan zorgen voor een hogere levensverwachting. Regelmatig voor controle naar de dierenarts, goede voeding en voldoende beweging dragen allemaal bij aan de gezondheid van de kat.

 

Wat jij moet weten voordat jij dit type ras in huis neemt

De Balinees is een langharige kat, en dit vergt toch wel wat extra verzorging. Het wordt aangeraden om de vacht dagelijks aandacht te geven, dus zorg dat je hier de tijd voor hebt en neemt. Verder is het ook een erg aanhankelijke kat. Ze houden ervan om veel aandacht te krijgen, dus een drukke levensstijl buitenshuis zal waarschijnlijk niet ideaal zijn voor de Balinees. Een gezin met kinderen past echter wel erg goed bij de Balinees. Hoe drukker hoe beter de Balinees zich vermaakt.

Daarnaast is een kenmerkende eigenschap van de Balinees dat ze van hoogtes houden. Daarom is het verstandig om zitjes voor de Balinees in huis te halen op hoogte. Bijvoorbeeld een hoge krabpaal met daarbovenop een mandje. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld bovenop een kast wat ruimte te maken voor de kat. De Balinees draait er namelijk zijn hand niet voor om, om hier zomaar op te springen.

Tot slot is het voor mensen die allergisch zijn voor katten handig om te weten dat de Balinees soms wordt bestempeld als een hypoallergene kat. Er zijn bepaalde enzymen in het speeksel van katten die allergische reacties kunnen veroorzaken. Uit onderzoek is gebleken dat dit bij de Balinees flink minder is dan bij de meeste katten. Alleen zijn deze enzymen nog steeds wel aanwezig, dus alsnog kan dit voor allergische reacties zorgen.

Voor de aanschaf van een kitten is het belangrijk dat je dit bij een bekende fokker doet. Er worden nog wel eens ras katten voor een zachter prijsje aangeboden, maar vaak klopt het papierwerk die laat zien dat het om een echte ras kat gaat van geen kant. Daarnaast is het belangrijk dat je geen kitten koopt als de moederpoes niet aanwezig is. Voor de ontwikkeling van een kitten is het erg belangrijk dat deze in een huiselijke kring wordt opgevoed in het bijzijn van de moederkat. Ook is het van groot belang dat de kat is ingeënt, ontwormd en eventueel is gechipt.

Een van de grote verenigingen is Felikat. Felikat is één van de twee verenigingen die op het moment van schrijven in Nederland bestaan en die zijn aangesloten zijn bij de FIFe, de Fédération Internationale Féline. Mundikat is de andere vereniging. De Féderation Internationale Féline is een overkoepelend orgaan waarbij 40 landen zijn betrokken.2

Na dertien weken geven Nederlandse fokkers de kitten mee aan de nieuwe eigenaar. Bovendien worden door de kattenverenigingen allemaal extra eisen gesteld. Zo moeten de fokdieren getest zijn op bepaalde erfelijke aandoeningen en blindheid.3

balinees liggend op zijn rug

Aan wat voor prijs moet je denken?

Voor een Balinees betaal je rond de €500. De Balinees is een ras kat met een vrij normaal prijskaartje. De Balinees kost daarom meestal rond de €500, wat een vrij normale prijs is. Bij een bekende fokker zal dit al snel wat hoger zijn, maar dit is dan ook zeker wel vertrouwd. Maar natuurlijk is alleen de aanschaf van de kat nog niet alles. Ook moet er een kattenbak met kattengrit komen, kattenvoer en bakjes voor het voer en water.

Verder moet je voor de Balinees ook zeker rekening houden met zijn springende karakter. Extra mandjes op hoge plekken of grote krabpalen met een zitplatform bovenop kosten ook flink wat geld. En het is zeker wel aan te raden om dit voor de Balinees in huis te halen om ze op hun gemak te stellen. Ook zijn het erg speelse katten, dus ook op speeltjes hoeft niet bezuinigd te worden.

balinees kat

Kies jij ook voor de Balinees?

Heb jij al een Balinees in huis of ben je van plan om er een in huis te nemen? Laat dan van je horen! Wij zijn erg benieuwd waarom je voor dit kattenras kiest en wat deze kat volgens jou zo speciaal maakt. Je kunt dit laten weten door middel van het achterlaten van een reactie op dit artikel!

 

Bronnen

[1] The Cat Encyclopedie – The Definitive Visual Guide.

[2] Meer informatie kun je vinden via https://fifeweb.org/index.php, de website van de Fédération Internationale Féline.

[3] De FNK standaarden 2014 voor de erkende kattenrassen zijn te vinden op: https://www.f-n-k.nl/index.html.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 16 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *