De Balinees


balinees kat buiten spelen

De beslissing is genomen: Je hebt gekozen voor een Balinees: een prachtige, langharige raskat. Hieronder staan tips en weetjes over de kat van je keuze die je kunnen helpen vanaf het begin een goede verstandhouding te hebben met je kat en hem of haar de juiste verzorging te geven.

De geschiedenis van de Balinees

Als je naar de naam kijkt, zou je denken dat de Balinees van het eiland Bali afkomstig is. Dit is niet het geval. Rond 1800 werden er Siamese katten, afkomstig uit Thailand naar Engeland en de Verenigde Staten gebracht. Deze katten hadden lange haren. Deze Siamezen werden verkocht aan liefhebbers, maar er mocht niet mee doorgefokt worden. Indien er geen baasje voor deze katten werd gevonden, werden ze afgemaakt. Zo’n 30 jaar later werden deze katten voor het eerst tentoongesteld op exposities. Jaren later werd er uiteindelijk begonnen met fokken van de katten. De naam ‘langharige Siamees’ vond men te lang en vervolgens legde iemand de link met een Balinese danseres; de katten en de danseressen hadden allebei dezelfde sierlijke uitstraling. In eerste instantie werd er alleen gefokt met Balinezen die de kleuren ‘seal’, (zwart) ‘chocolate’(bruin),’lilac'(bruin-grijs) of ‘blue’ (zwart met een blauwe gloed) hadden, maar later kwamen daar de kleuren ‘rood’, (roodharige puntjes) çream’, (Cremekleur in de puntjes)’tabby’(gestreept). De kleuren zijn hoofdzakelijk de kleuren die in de punten van de haren zitten.

balinees sociaal dier

Het karakter van de Balinees

De Balinees is een kat die erg veel interactie wil hebben met zijn baasje: Hij wil graag de aandacht en kan deze aandacht ook echt opeisen door hard te spinnen. Ook kan soms urenlang achter elkaar praten met de mensen in de omgeving. Deze kat houdt van spelen en van reuring in huis. Daarom is hij ook zeer geschikt in een gezin met kinderen. De kat is niet graag alleen thuis en dus minder geschikt voor iemand die veel van huis is. Een oplossing hiervoor is om er nog een kat bij te nemen!

balinees mooi

De uiterlijke kenmerken en de lichaamsbouw van de Balinees:

De Balinees heeft veel weg van de Siamees, alleen is de Balinees langharig. Door de jaren heen is het uiterlijk van de Balinees iets veranderd ten opzichte van de eerste Balinezen. De oorspronkelijk Balinees was wat dikker en had een minder driehoekig hoofd en ook kleinere oren. De tegenwoordige Balinees is erg slank, gespierd en de vorm van de kop doet denken aan een driehoek. De lange haren lijken op zijde en vooral de achterkant van het beestje is erg dicht behaard. Het gewicht ligt tussen de 3 en 5 kilo. De kleur ogen van de Balinees zijn felblauw en geven de kat een zeer expressieve uitstraling.

balinees kleur

De verzorging van de Balinees:

De vacht met de mooie, zijdeachtige lange haren roept associaties op met veel verzorging. Dit is echter niet waar: af en toe de vacht goed borstelen en er met een doek overheen wrijven is voldoende. Deze simpele verzorging komt doordat dit dier weinig ondervacht heeft. Als de kat in de rui is, kan kattengras helpen de vacht in goede conditie te houden. Wat betreft de voeding verdient voeding met waardevolle eiwitten de voorkeur met een op het ras samengestelde hoeveelheid koolhydraten. Zelf bereiden van het voer volgens vastgestelde richtlijnen is een goede aanrader, maar vraagt wel een goede kennis wat betreft de samenstelling van het voer. Tijdens de jaarlijkse controle bij de dierenarts kun je naar de geschikte soorten voer vragen.
Een kat zoals de Balinees vrij buiten laten rondlopen is een reden tot zorg. De kat is door zijn dure ras een gewild dier voor diefstal. Het beste kun je een stuk tuin of balkon beveiligen en daar een uitdagende speel-en klimplek maken.

balinees kitten

Welke ras ziektes kunnen voorkomen bij de Balinees?

Bepaalde erfelijke ziektes of incest kunnen ontstaan als er op een onverantwoordelijke manier met de kat is gefokt. Zorg daarom dat je zeker weet dat de fokker van jouw keuze is aangesloten bij een fokkersvereniging. Ook wat betreft de socialisering en voeding van je kitten is dit een vereiste.

Waar moet je op letten als je een kitten van het Balinese ras koopt?

In de eerste plaats is het belangrijk dat een kitten de eerste twaalf weken bij zijn moeder is gebleven. Van haar en de eventuele aanwezige andere kittens leert het kleintje belangrijke dingen. Vraag ook naar de papieren die aantonen dat de kat van je keuze en raszuivere Balinees is. Voor een echte raskat moet je rekenen op een aanschafprijs van minstens 500 euro.

balinees kat

Wat kost een kitten van dit ras?

Zoals hierboven vermeld is, is een kitten kopen een dure aanschaf. Soms kun je echter in een asiel of via de dierenbescherming goedkopere, maar wel raszuivere kittens kopen. Neem echter de tijd om een verantwoorde keus te maken, in het belang van jezelf, maar zeker in het belang van je toekomstige kat!

balinees vacht

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 4.5]
Delen
 • 34
 • 16
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  64
  Shares
 •  
  64
  Shares
 • 34
 • 16
 • 14
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

1 reactie op dit artikel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *