De Bengaal


bengaalse kitten

Een kattenras wat precies tussen de normale huiskat en de wilde katten staat is de Bengaal. De Bengaal is een herkenbare kat die niet zomaar in elk huishouden goed thuishoort. Omdat het ras zo dicht bij de wilde katten staat, heeft de kat wat meer actie nodig en is de kat ook heel intelligent. De Bengaal heeft dus wat meer uitdaging nodig dan verschillende andere rassen. Toch is het niet onmogelijk om een Bengaal als huisdier te houden en kan die uitdaging het ook ontzettend leuk maken. In deze tekst gaan we een kijkje nemen in de wereld van de Bengaal. Zo gaan we kijken naar de geschiedenis van het ras, het uiterlijk en de lichaamsbouw, maar ook naar eventuele gezondheidsproblemen die specifiek voorkomen bij het ras.

De geschiedenis van de Bengaal

De Bengaal is dus een kruising tussen een wilde kat en een huiskat. Wanneer je een Bengaal koopt is het niet het geval dat een van de ouders wild is en de andere ouder een huiskat, maar pas vanaf de vijfde generatie heeft deze kat hetzelfde karakter als een tamme huiskat. Een eerste generatie is dus een huiskat gekruist met een wilde kat. Bij de tweede generatie wordt de eerste generatie gekruist met een huiskat en zo gaat dit rijtje dus door tot er een vijfde generatie ontstaat. Het doel van het kruizen van de wilde kat met de huiskat was om een kat te creëren met het uiterlijk van een wilde kat, maar dan met een vriendelijker een rustiger karakter. Het karakter van een huiskat. Ook zijn er verschillende experimenten gedaan om een kat te creëren welke immuun zou zijn voor katten leukemie. Uiteindelijk is dit dan ook gelukt en is dus de Bengaal ontstaan. Het ras is sinds 1983 ook officieel herkend als kattenras zoals dat betaamt door de TICA wat staat voor The International Cat Association.

bengaalse kitten

Het karakter van de Bengaal

Een Bengaal is dus een ras wat meer uitdaging nodig zal hebben dan een rustiger ras. Het ras is inmiddels vanaf de vijfde generatie dus tam, maar alsnog heeft het ras een temperament waar je mee om moet kunnen gaan. Wanneer je een Bengaal wil vermaken dan heeft het dier meer nodig dan een knuffeltje of speeltje waarmee je andere katten prima kan vermaken. Bij een Bengaal kun je er dan beter voor kiezen om hem goed te trainen, bijvoorbeeld met een clicker. Een Bengaal is gek op water en op klimmen. Het is dan ook belangrijk om hem op een plek te laten wonen waar hij vrij kan klimmen zonder dat hij hierdoor in gevaar is of een hoop vernielt. Een Bengaal is gek op ruimte en daarom is een afgesloten tuin bijvoorbeeld ideaal voor het ras. Hier kan hij klimmen wat hij wil en daarnaast ook wellicht met water in aanraking komen. Je wil voorkomen dat de Bengaal zich gaat vervelen en door hem een uitdagende omgeving te geven waar hij naar hartenlust zijn gang kan gaan, ga je dit tegen. Een Bengaal staat natuurlijk niet alleen bekend om zijn pittige karakter, maar juist ook om zijn betrouwbare en vriendelijke karakter. Andere karaktertrekken die passen bij de Bengaal zijn nieuwsgierig en attent.

bengaalse kat springend

Het uiterlijk en de lichaamsbouw van de Bengaal

De wilde achtergrond van de Bengaal zie je ook terug in zijn uiterlijk en lichaamsbouw. Het ras heeft een slank en langgerekt lichaam wat echt komt vanuit het uiterlijk van de wilde kat. Zoals we al aangaven vindt de Bengaal het fijn om te klimmen en dat kan hij hartstikke goed door de gespierde en lange achterpoten. Ook kan hij flink hoog en ver springen. Qua vacht zijn er twee verschillende Bengalen te onderscheiden. De eerste soort is de Marbled Bengaal. Marbled houdt in dat de kat strepen heeft in zijn vacht. De tweede soort is de Spotted Bengaal. Bij spotted gaat het om een vacht die, zoals de naam al doet vermoeden, gestipt is. De vacht van de volwassen Bengaal staat bekend omdat deze heel erg zacht is.

bengaalse katten

De verzorging van de Bengaal

Een Bengaal heeft niet veel verzorging nodig qua zijn vacht. Omdat de kat zichzelf goed schoonhoudt, hoef jij hier niet veel aan bij te dragen. Het belangrijkste bij de verzorging van een Bengaal heeft te maken met de ruimte die hij nodig heeft. Hij moet, zoals we al benoemd hebben, voldoende ruimte en bewegingsmogelijkheid hebben. Hierdoor blijft de Bengaal netjes op gewicht. Daarnaast heeft de Bengaal goede voeding nodig. Ook heeft de Bengaal natuurlijk een schone, frisse kattenbak nodig welke voldoende schoongehouden wordt. Per Bengaal die iemand als huisdier heeft, wordt aangeraden om een kattenbak in huis te nemen en daarnaast nog een extra. Jaarlijks een check-up bij de dierenarts is bij elk kattenras een goed idee en dus ook bij de Bengaal.

bengaalse kitten schattig

Veel voorkomende ziektes van de Bengaal

Raskatten staan er vaak om bekend dat er erfelijke ziektes kunnen voorkomen door het fokken van de katten. Bij Bengalen is dat niet anders. Ook Bengalen hebben ziektes die typisch zijn bij het soort kat. Omdat de Bengaal een grote kat is, kan hij snel last krijgen van zijn heupen in de vorm van heupdysplasie. Heupdysplasie kan pijn veroorzaken bij het lopen en is dus heel vervelend voor de kat. Een andere erfelijke ziekte die veel kan voorkomen bij de Bengaal is PRA, ofwel progressieve retina atrofie. Dit is een ziekte aan de ogen waar de kat uiteindelijk zelfs blind door kan raken op jonge leeftijd. Als laatste kan het zijn dat de kat sneller last krijgt van blaasgruis of urinewegstenen. Het is bij een Bengaal, net als bij eigenlijk alle andere raskatten, ontzettend belangrijk dat je de kat koopt bij een goede fokker die ook betrouwbaar is.

bengaalse kat buiten

Extra informatie over de Bengaal

Er zijn een hoop manieren hoe je dus Bengaal kan vermaken. Zoals we al aangaven kan dit bijvoorbeeld in een tuin waar de kat met plezier kan klimmen, maar ook een balkon zou hiervoor geschikt kunnen zijn mits deze voldoende beschermd is. Ook denkspelletjes voor de Bengaal zijn zeker gewenst. Hiermee test je de intelligentie van de Bengaal en kun je hem uitdagen. De Bengaal is heel blij met water en wanneer het erg warm is, is het dan ook leuk om spelletjes met de kat te doen in een bak water. Hierdoor wordt hij uitgedaagd, maar kan hij ook lekker afkoelen door het water.

bengaalse binnen

Wat kost een Bengaal als kitten

Wanneer dit dus echt het ras is waar je een kat van wil kopen, wil je natuurlijk weten hoeveel het kost om een Bengaal aan te schaffen. Er zijn een hoop verschillende prijzen te vinden dus een echte gemiddelde prijs is lastig aan te geven, maar ongeveer ligt dat rond de 1.000 euro. Mocht het een dier zijn met een stamboom bij een officiële fokker dan ga je vaak al naar de 1.500 euro. Bij de Bengaal is er dan ook nog een verschil tussen de kleuren die we al besproken hebben. De Spotted Bengaal en de Marbled Bengaal. Hoe zeldzamer het patroon is, hoe duurder de kitten dan ook zal zijn. Wat de kitten dan ook mag kosten, het is heel belangrijk om in zee te gaan met een betrouwbare fokker die niet zomaar kittens fokt, maar echt weet waar hij mee bezig is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 4]
Delen
 • 33
 • 22
 • 12
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  67
  Shares
 •  
  74
  Shares
 • 37
 • 22
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *