De Blauwe Rus: een uniek kattenras

De blauwe rus kat buiten

De Blauwe Rus is een kattensoort die zich kenmerkt door zijn typische blauw-grijze vacht. Het is een kattenras dat qua karakter rustig is, maar desalniettemin een eigen wil heeft. Door zijn rustige karakter is de Blauwe Rus geschikt om te houden in een appartement. Het is geen kat die per se naar buiten wil. Daarnaast heeft dit kattenras weinig last van ras-typische ziektes.

 

De afkomst van de Blauwe Rus

Wat exact de afkomst is van de Blauwe Rus is onduidelijk. Rond 1875 werd het kattenras voor het eerst tentoongesteld in Londen, Engeland. Het verhaal gaat dat voor die tentoonstelling de blauwgrijze kat al wel voorkwam in Engeland. De kat zal oorspronkelijk uit Rusland afkomstig zijn en van hieruit zijn meegenomen door kooplieden op schepen om muizen te verjagen.

Een ander verhaal is dat de Blauwe Rus een echte Tsarenkat was in Rusland, die door Engelsen, vanwege zijn mooie vacht, naar Engeland is meegenomen. Dat de Blauwe Rus afkomstig is uit een wat kouder land kan worden opgemaakt uit zijn dikke vacht. Leuk aan een Blauwe Rus is, onder andere, dat de kleur en het karakter van de kat een product zijn van de natuur. De Blauwe Rus is een kattenras dat niet is ontstaan door het handelen van de mens, het kruisen van verschillende rassen, maar op een natuurlijke manier.

Vanaf de tentoonstelling van de Blauwe Rus in Londen rond 1875 is bekend dat er voor het eerst gefokt werd met de kat. Tijdens de tentoonstelling werd de Blauwe Rus gepresenteerd onder de naam “Arkhangelsk kat”. Dit is de omgeving waar de kat vermoedelijk vandaan komt. Pas vanaf 1939 werd de naam “Blauwe Rus” aangenomen als de officiële naam voor het ras.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierf dit kattenras bijna uit. In de periode van de jaren veertig en de jaren vijftig waren er verschillende fokkers in zowel Engeland als Zweden die het kattenras nieuw leven in wilden blazen. Maar er waren niet zoveel katten meer om mee te werken. Het gevolg hiervan is dat ervoor gekozen werd om de Blauwe Rus te kruisen met een zogenaamde ‘Bluepoint Siamees’. Aangezien de Blauwe Rus al iets van de Siamees in zich heeft zitten, werden deze punten daardoor nog meer versterkt. Dat was op zich al een probleem, maar een nog groter probleem was dat de Siamees een aantal genetische afwijkingen met zich mee kan brengen die hierdoor doorgefokt werden in de Blauwe Rus.

Door deze nadelen voor het kattenras, werden de meer Siamese Blauwe Russen niet meer geaccepteerd in kattenshows rond de jaren zestig. De Zweedse kattenfokkers zijn toen overgaan op het kruizen van Blauwe Russen met Scandinavische katten om op die manier het kattenras beter te bestendigen. Dit is ook het type Blauwe Rus wat we nu kennen.

De blauwe rus kat

Het karakter: een rustig karakter

De Blauwe Rus staat bekend om zijn rustige karakter. Het is een type kat dat niet per se naar buiten moet. Hierdoor kan de kat perfect in een appartement worden gehouden. Ondanks zijn rustige karakter moet er wel gespeeld worden met de kat. De kat moet de ruimte hebben om lekker te kunnen spelen.

De Blauwe Rus is een zachtaardige kat die, net als veel katten, behoefte heeft aan regelmaat. Deze kattensoort raakt enorm gehecht aan zijn eigenaar. In de meeste gevallen is het een echte schootkat die lekker bij je komt zitten kroelen. Het is een zachtaardige kat die desalniettemin een pittig karakter kan hebben. De kat kan het niet eens zijn met een bepaalde situatie. Dit laat hij merken, maar zelden door te bijten of klauwen. De Blauwe Rus kan door zijn zachte karakter prima in een gezin vertoeven, mits de kat goed gesocialiseerd is als kitten. Wat wel altijd geldt met kinderen is dat dieren en kinderen in de gaten moeten worden gehouden. Kinderen kunnen onverwachtse reacties hebben waar de kat op kan reageren en andersom.

De meeste Blauwe Russen blijven speels en actief tot op zeer hoge leeftijd. Het is een intelligente kattensoort die uitgedaagd moet worden om enthousiast en vrolijk te blijven. Doordat Blauwe Russen zich erg hechten aan hun eigenaren en zelfs soms eenkennig kunnen worden, houden ze vooral van spelen met mensen. De kat is mensgericht en heel sociaal. Wanneer je niet vaak thuis bent, is het goed om twee katten in huis te nemen. Anders wordt de Blauwe Rus erg ongelukkig en eenzaam.

Ondanks dat bepaalde karaktereigenschappen erg vaak voorkomen bij het betreffende kattenras ontwikkelt de kat een eigen karakter. Dit kan beïnvloed worden door de omgeving waar de kat als kitten opgroeit, hoe oud hij is wanneer hij weggehaald wordt bij zijn moeder. Ook de omgeving waar de kat verder opgroeit speelt een rol.

Blauwe Rus infographic

Het uiterlijk: drie soorten Blauwe Russen

De Blauwe Rus is, zoals de naam al doet vermoeden, een kat die een blauw-grijze vacht heeft. Er zijn drie soorten Blauwe Russen. Dit komt omdat er rond de Tweede Wereldoorlog meer gekruist is om het ras in stand te kunnen houden. Door deze kruisingen zijn drie takken Blauwe Russen ontstaan die allemaal net iets van elkaar afwijken in lichaamsbouw. Je hebt de:

 • Siberisch/Scandinavische soort;
 • Amerikaanse soort;
 • Engelse soort.

De Amerikaanse soort wordt gezien als het meest elegant qua lichaamsbouw. De Amerikaanse Blauwe Rus is middelgroot, heeft een licht blauw-grijze vachtkleur en heeft oren die ver uit elkaar staan. De Siberisch/Scandinavische soort is wat kleiner dan de Amerikaanse en heeft een wat donkerdere vacht. De Siberisch/ Scandinavische Blauwe Rus heeft net als de Amerikaanse soort een elegant lichaam en ver uit elkaar staande oren. Dit is anders bij de Engelse Blauwe Rus. De oren van de Engelse Blauwe Rus staan dichter bij elkaar en de kat heeft over het algemeen een meer krachtige dan elegante lichaamsbouw. Een echte Blauwe rus heeft fel groene ogen.

Deze fel groene ogen liggen in een wigvormige kop. Net als de oren staan de ogen relatief ver uit elkaar. Het hoofd van een Blauwe Rus oogt erg vriendelijk. Dit is te danken aan de zogenaamde ‘snorhaarkussentjes’. Door deze snorhaarkussentjes lijkt de kat altijd een beetje te glimlachen. De Blauwe Rus heeft een blauw-grijze vacht, maar naast die blauw-grijze vacht hebben ook de voetzooltjes en het neusleertje een haast blauw-paarse kleur. Wanneer de kat dit niet heeft, mag officieel niet worden gesproken van een Blauwe Rus.

De Blauwe Rus heeft over het algemeen een blauw-grijze vacht, maar sommige rasverenigingen erkennen ook een witte en een zwarte vacht bij de ‘Blauwe’ Rus. Deze Russen hebben dezelfde typische dichte, volle vacht en het atletische lichaam dat zo typerend is voor de Blauwe Rus. Ook hebben de Witte en Zwarte Rus fel groene ogen. Deze Russen met een afwijkende vachtkleur worden door veel rasverenigingen alleen niet erkent als echt Rus.

De blauwe rus slapend

Het lichaam

Onafhankelijk van de ‘tak’ waar de Blauwe Rus uitkomt (Siberisch/Scandinavisch, Amerikaans of Engels), heeft de Blauwe Rus een atletisch en gespierd lichaam. Het is een middelgrote tot kleine kattensoort die een elegante houding heeft. Dit komt doordat de Blauwe Rus een kruising is waar, onder andere, de Siamees in voorkomt. De Siamese kat is één van de bekendste kattensoorten die er is. Het ras heeft een ontzettend slank en elegant voorkomen. De Engelse variant van de Blauwe Rus heeft een meer krachtig uiterlijk en is daardoor iets minder elegant van lichaam.

De Blauwe Rus heeft een dikke vacht. In eerste instantie oogt de Blauwe Rus een stuk molliger dan hij in werkelijkheid is. De katten die tot deze kattensoort behoren wegen meestal zo’n 3 tot 5 kilo en de katers 4,5 tot 6 kilo.

 

De vachtsoort

De Blauwe Rus heeft een dikke vacht. Dit komt waarschijnlijk omdat de kat in Rusland is ontstaan. Door het koude klimaat in Rusland heeft een kat daar een goede dikke vacht nodig om te kunnen overleven. De Blauwe Rus heeft een dubbele vacht en is, voor zover bekend, het enige kattenras dat zo’n dubbele vacht heeft. De vacht is ook enorm zacht door die dubbele structuur. Het voelt haast aan als pluche. De dubbele vacht bestaat uit een onder- en bovenvacht. De haren van de onder- en bovenvacht hebben dezelfde lengte. Hierdoor voelt de kat ontzettend zacht aan. De Blauwe Rus verhaart niet tot nauwelijks vanwege die dubbele, plucheachtige vacht.

blauwe rus staand

De vachtkleur

De vachtkleur van de Blauwe Rus is typisch blauw-grijs en egaal. Wanneer de kat een andere kleur heeft, een marmering of een ander soort tekening in zijn vacht heeft, is het volgens de richtlijnen geen echte Blauwe Rus. Naast dat er drie verschillende soorten Blauwe Russen ontstonden (de Engelse, Amerikaanse en Syberisch/Scandinavische), werden er ook ‘Blauwe’ Russen gefokt met een witte en zwarte vachtkleur. Deze Russen worden alleen door de meeste rasverenigingen niet erkent als Russen. De uiteinden van de haren in de vacht van de Blauwe Rus hebben geen tot weinig pigment. Dit maakt dat de Blauwe Rus een zilverachtige glans over zich heen heeft.

De kleur van de Blauwe Rus moet altijd egaal zijn. Bij kittens kunnen nog wel zogenaamde ‘spookmarkeringen’ voorkomen. Dit kunnen strepen, stippen of een soort marmering zijn. Deze markeringen worden spookmarkeringen genoemd, omdat ze binnen een jaar verdwijnen. De Blauwe Rus krijgt dan zijn typische egaal blauwe vacht.

 

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

De Blauwe Rus is als kitten een erg actieve, speelse kat. Zoals bij alle katten verloopt het proces rondom socialisatie van de Blauwe Rus totdat de kat ongeveer twaalf weken oud is. Als de kat eerder bij de moeder wordt weggehaald, loop je het risico dat de kat niet goed gesocialiseerd is. Dit kan leiden tot onwenselijk gedrag. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bijten, slaan en krabben aan meubels.

De Blauwe Rus begint erg actief, maar wordt wat rustiger naarmate hij ouder wordt. De kat heeft een wat rustiger karakter. Hij blijft wel behoorlijk actief tot op hoge leeftijd. De Blauwe rus is dol op spelen. Vooral met mensen. Het is een intelligente kat. Daarom moet je de kat blijven uitdagen. Dit kun je op verschillende manieren doen. Bijvoorbeeld door zogenaamde ‘intelligente’ voerbakjes. Hiermee moet de kat zelf uitzoeken waar hij zijn brokjes kan vinden. Ook kun je met speciale kattenhengeltjes proberen het jachtinstinct van de kat te stimuleren.

Een Blauwe Rus hecht zich enorm aan zijn eigenaar, maar kan hierin eenkennig worden. Let hier op in de opvoeding. Wat je zelf kunt doen om dit te voorkomen is niet schromen om mensen uit te nodigen. Daarnaast moet je erop toezien dat de kat niet jonger is dan twaalf weken wanneer jij hem in huis neemt.

 

De verzorging: dat kost je weinig tijd

Al eerder bespraken we de unieke dubbele vacht van dit kattenras. Voor de baasjes gaat deze vacht gepaard met een aangenaam voordeel. Je bent weinig tijd kwijt aan het onderhouden van de vacht van de Blauwe Rus. Eén keer per week borstelen met een goede kam is voldoende om de vacht in goede conditie te houden. Daarnaast is het aan te raden om de kat genoeg aandacht te geven in de vorm van spelletjes. Zowel mentaal als fysiek heeft dit kattenras uitdaging nodig. Dit dient het baasje hem te bieden. Dit levert een gelukkigere en gezondere kat op.

 

De voeding: zorg voor voldoende eiwitten

De Blauwe Russen is een sterk kattenras. De kat is gespierd en atletisch, waardoor een dieet met voldoende eiwitten een aanrader is. Katten zijn echte vleeseters. Het verwerken van koolhydraten gaat hen niet goed af. Daarom is het aan te raden om te kiezen voor een dieet met een groot vleesaandeel.

blauwe rus buiten

Ziektes die veel voorkomen

De Blauwe Rus is een gezegend kattenras. Voor zover nu bekend is, komt bij dit ras geen erfelijke ziektes voor. Dit komt onder meer doordat de Blauwe Rus op een natuurlijke wijze is ontstaan. Dit voorkomt veelal dergelijke problemen. Natuurlijk is het alsnog een aanrader om je kat jaarlijks te laten checken door een dierenarts en dat het dier al zijn inentingen krijgt. Zo houd je de kat gezond.

 

Gemiddelde leeftijd die een Blauwe Rus bereikt

Gemiddeld wordt een Blauwe Rus tussen de 15 en 20 jaar oud. Deze hoge leeftijd kan hij onder meer bereiken dankzij het gebrek aan ras-typische erfelijke ziektes. Daarnaast is het een belangrijke taak als baasje om de kat gezond te houden. Zorg ervoor dat je kat genoeg beweging krijgt. En daarnaast goed en gezond eten voorgeschoteld krijgt. Dan kun je lang plezier hebben van de Blauwe Rus en is het goed mogelijk dat hij de grens van twintig jaar passeert.

De blauwe rus kat 2

Wat moet jij weten voor je deze kat in huis haalt?

Alhoewel de Blauwe Rus een rustige kat is, is het tegelijkertijd ook een kattenras dat graag bezig is. Hierbij maakt het weinig uit of de activiteit fysiek of mentaal is. De Blauwe Rus is namelijk zowel intelligent als atletisch. Als baasje moet je dan ook veel bezig zijn met je kat. Als je niet hiertoe bereid bent of geen tijd hiervoor hebt, kun je beter voor een ander ras kiezen dat zichzelf goed kan bezighouden.

Heb je een familie met kinderen en misschien een ander huisdier? De Blauwe Rus staat er om bekend dat het zowel geduld heeft met kinderen als met andere huisdieren. Hierdoor is een Blauwe Rus vrijwel geschikt voor iedere huiselijke situatie. Het belangrijkste is vooral dat er genoeg te doen is en dat de kat genoeg aandacht krijgt. Dat komt zeker goed met kinderen in huis.

Tot slot willen we je op het hart drukken om altijd te kiezen voor een erkende fokker. Dergelijke fokkers zijn over het algemeen lid van een rasclub. Ook is het goed wanneer je even moet wachten totdat je de kat mag ophalen. Naast de eerste zeven weken zijn de weken tot en met week twaalf belangrijk voor de socialisatie van een kat. Daarom hebben ze tijd rondom hun moeder en eventuele broers en zusjes nodig. Een goede fokker zorgt ervoor dat dit proces vlekkeloos verloopt. Daarnaast kun je altijd nog zaken checken zoals de staat van de kitten zelf, de ontworming en de vaccinaties. Zo weet je zeker dat je geen kat in de zak koopt.

blauwe rus liggend op een laptop

Extra weetje of info als je dit ras wilt kopen

Momenteel zijn er 3 grote fok-takken. De Siberische/Scandinavische tak is kleiner, heeft wijd uiteenstaande oren, een donker uiterlijk en heeft een elegant voorkomen. Dit soort heeft een verlegen karakter. De Amerikaanse tak heeft een lichtere kleur, wijd uiteenstaande oren, is zeer elegant, sociaal en is een mensenvriend. De Engelse tak is sterk, heeft de oren meer bij elkaar staan en combineert het karakter van de andere 2 takken. Het ras heeft een goede genetische diversiteit door een kruising van de verschillende takken.

Wat kost een Blauwe Rus gemiddeld?

De prijs van een kitten begint in Nederland bij ongeveer €400 tot €600 voor een exemplaar zonder stamboom. De prijs voor een exemplaar met stamboom zal afhangen of er sprake is van een show-, fok-, of huisdierenkwaliteit. Een hele goede fokker kan het onderscheid vroeg bepalen omdat de kittenvacht nog zal wisselen en ook de stand van de oren kan veranderen. Natuurlijk koop je in dit geval de kitten bij een erkende fokker die gebruik maakt van een raszuiver dekkater voor de moederpoes. De kat heeft een stamboom, is ontwormd en heeft de benodigde injecties ontvangen. Ook zal de kat niet eerder dan 3 maanden oud aan het nieuwe baasje worden gegeven. Als er sprake is van topkwaliteit met gerenommeerde ouders dan kan de prijs oplopen tot ongeveer €2200 per kitten.

 

Kies jij ook voor de Blauwe Rus?

Hierboven heb je kunnen lezen wat een Blauwe Rus zo uniek maakt. Wie weet overweeg je wel om een Blauwe Rus in huis te halen. Natuurlijk kan het ook zo zijn dat je al zo’n kanjer in huis hebt. Wat je situatie ook is, wij horen graag je verhalen. Waarom overweeg je om deze kat in huis te halen? Als je al een Blauwe Rus in huis hebt; waarom heb je voor dit ras gekozen? Wij vinden het leuk als je een reactie achterlaat op dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 60 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Dit bericht heeft 3 reacties.

 1. Avatar
  Steurbaut Walter

  Beste,
  We zijn op zoek naar een blauwe rus, kitten, mag zonder stamboom.

 2. Avatar
  Fridy Strijbosch

  Ik heb een blauwe rus uit het asiel, ongelooflijk.
  In het begin veel problemen mee gehad, hij beet namelijl en niet zo’n beetje.
  Het beest had natuurlijk van alles meegemaakt, was al 8 jaar.
  Met veel tijd en geduld heb ik nu de liefste en knapste kater.
  Hij is uitgesproken lief, trouw als een hond.
  Hij is nu bijna 13 jaar.

 3. Avatar
  Marianne

  Ik heb via een kennis waar Misty (nu 4 jr.)eerst is geweest haar in februari in Duitsland gehaald bij een tantezegger van die kennis. Misty heeft veel meegemaakt/ik ben nu de 5e eigenaar. Ze is erg lief, met kleine eigenaardigheden maar ze mag zichzelf zijn hier. En in principe blijft ze ook bij mij tot haar dood. Ze is een mooie blauwe Rus, zonder papieren , maar daar ga ik ook nooit voor bij een poes/kat. Ik ben erg blij dat ze Misty is , zoals ze is. Lief, soms dol en gek , aanhankelijk en soms gewoon geen zin in mij. Heerlijk.

Geef een antwoord