De Burmees: een echte mensen vriend

Kattenrassen » De Burmees: een echte mensen vriend
burmees kat soort ras

De Burmees is een echte mensenvriend. Hij vindt het heerlijk om in het bijzijn van mensen te zijn. Of het nu gaat om spelen of geaaid worden, de Burmees is van de partij. Dit ras past ideaal in een gezin, zelfs in gezinnen met kleine kinderen. Dit maakt dit ras erg populair. Het omgaan met de Burmees verloopt soepel en is erg fijn. Wil jij meer weten over de Burmees? Lees dan zeker verder.

 

De afkomst: ontstaan door een matroos uit een oosters land

De Burmees kwam naar Amerika in 1930 en is ontstaan door een aparte kat die mee werd genomen door een matroos uit een oosters land. Deze kat werd aan Dr. Joseph G. Thomson gegeven. De kat viel meteen op doordat hij redelijk klein was en een erg compact lichaam had. Eerst werd gedacht dat dit een Siamees was, maar toch waren er opmerkelijke verschillen. Een aantal jaren later werd er een fokprogramma opgezet om meer over deze kat te weten te komen. Zo werd in 1932 een Seal Point Siamese gefokt. Na jarenlang fokken kwam uiteindelijk het ras tot stand wat wij nu kennen als Burmees.

Eerst was de Burmees alleen bekend in Amerika. In 1955 werden de eerste Burmees kittens in Engeland geboren doordat ze hier een tijdje eerder naar Engeland waren geïmporteerd.

De TICA erkende de Burmees als een echt ras in 1979, dit is dus een stuk later dan wanneer hij voor het eerst werd ontdekt en gefokt. Dit heeft alles te maken met de verschillende kleuren die kwamen kijken bij de verschillende manieren van fokken.

Er is een klein verschil aanwezig tussen de Amerikaanse en de Europese Burmees. De Europese Burmees heeft namelijk een langere kop en een langer lichaam, en kan in meer kleuren voorkomen. Om deze redenen wordt er dan soms ook onderscheid gemaakt tussen de Europese en de Amerikaanse Burmees.

 

Het karakter: lief en speels

De Burmees staat bekend als een lief ras dat graag met mensen optrekt. Hij vindt het heerlijk om een spelletje te spelen of om gewoon lekker op schoot te liggen en geaaid te worden. Kinderen vinden het vaak heerlijk om met een Burmees te spelen, omdat ze veel tolereren. Zo kunnen ze gebruikt worden als levende pop, wat regelmatig voorkomt. Ze vinden het niet erg om allerlei verschillende kleren te passen. De kat blijft bovendien zijn hele leven speels waardoor je zijn hele leven met hem kan blijven spelen.

Het is voor deze speelse kat dan ook belangrijk om voldoende gelegenheid te krijgen om zijn energie te uiten. Zorg dan ook voor een variatie van speeltjes, of een veilige buitenomgeving waar hij zowel fysiek als mentaal kan worden uitgedaagd.

De kat is echt op mensen gericht en bouwt een erg goede band met zijn baasje op. De kat is ook goed te combineren met andere dieren zolang je ze maar op een rustige manier aan elkaar introduceert. Doordat de kat zo op de mens is gericht is de kans groot dat je Burmees je van kamer tot kamer volgt. Hij is graag in de aanwezigheid van zijn baasje en vind het bijvoorbeeld ook heerlijk om samen met zijn baasje in een bed te slapen. De Burmees staat ook bekend om zijn zachte en lieve stem. Hij “praat” graag met zijn baasje en komt heel sympathiek over.

De Burmees is dan ook zeer sociaal en heeft aandacht nodig. Wanneer er niemand in huis is zal hij zich snel eenzaam gaan voelen. Het is dus verstandig dat er altijd iemand in huis is als je kiest voor de Burmees. Is dit niet het geval, zorg er dan voor dat er genoeg speeltjes of andere huisdieren in huis zijn. Je zou er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om twee katten te kopen in plaats van een. Zo is er altijd gezelschap, dit is goed voor hun gezondheid.

De kat is bovendien erg zelfverzekerd en kent vrijwel geen angsten. Hij is hierdoor niet verlegen als er mensen bij je over de vloer komen. Doordat hij zo zelfverzekerd is en geen angsten kent is het wel verstandig om de kat binnenshuis te halen. Hij heeft geen idee wat voor gevaren er buitenshuis kunnen zijn waardoor de kans aanwezig is dat de kat buiten in de problemen komt.

 

Waarom lijkt de Burmees op een hond?

De Burmees staat ook wel bekend als de ‘’hond’’ van de katten. Dit komt vanwege het feit dat sommige Burmesen het net als honden leuk vinden om te apporteren. Daarnaast is de Burmees een snelle leerling als het gaat om nieuwe trucjes. De Burmees is ook nog eens erg speels en speelt dan ook graag met zijn baasje.

burmees kitten op krabpaal

Het uiterlijk: een lieve uitstraling met sprekende ogen

De Burmees is een kat dat van medium formaat is, met aardig wat spieren. De kat heeft een erg lieve uitstraling en erg sprekende ogen. Al met al is de kat in een erg goede fysieke conditie. Mede doordat de kat vrij gespierd is, is de kat verrassend zwaar voor zijn grootte. Een Burmees weegt doorgaans tussen de 3 en de 5 kilogram waarbij katers vaak wat groter en zwaarder zijn dan poezen. Ook is de Amerikaanse Burmees dankzij zijn stevigere bouw vaak een stukje zwaarder dan de Europese variant.

Het grote verschil tussen de Amerikaanse Burmees en de Europese Burmees zit hem in de lengte van het lichaam en de kop. De Europese Burmees is namelijk wat langer en kan bovendien in meerdere kleuren voorkomen. Ook is aan de lichaamsbouw te zien met welke Burmees je te maken hebt. Zo heeft de Amerikaanse Burmees een sterke bouw, met een brede borst en kop. Hun snuit is vaak wat korter dan die van hun Europese tegenhanger. Daarentegen is de Europese Burmees slanker met een atletische bouw.

Het lichaam van de kat is medium van grootte en is aardig gespierd. De kat heeft een ruim afgeronde borst maar heeft desondanks toch een vrij compacte uitstraling. De rug van de Burmees is recht van de schouders tot aan de staart. De poten zijn vrij slank maar staan wel mooi in verhouding met de rest van het lichaam. De kat staat stevig op de grond en kan soepel bewegen. De pootjes zijn wat afgerond en de kat heeft net als de meeste katten voor vijf tenen en achter vier tenen. De staart is medium van formaat en recht van vorm.

De kop van de Burmees is normaal van grootte en is mooi afgerond. De snuit is vrij kort en houd mooi de ronde contouren van de rest van de kop aan. De neus heeft een beetje een abrupt einde en de kin is vrij stevig. Verder staan de oren van de kat vrij breed uit elkaar en hebben ze een brede basis. De oren zijn mooi afgerond en staan iets naar voren. Doordat de oren wat naar voren staan heeft de Burmees een vrij alerte uitstraling. Net als de oren staan ook de ronde ogen van de kat vrij breed uit elkaar.

 

Hoe groot wordt de Burmees?

De Burmees wordt tussen de 28 en 31 centimeter hoog, met een gemiddeld gewicht van 3,5 tot 6 kilogram. Het is een middelgroot ras, en de mannetjes zijn vaak wat groter en zwaarder dan de vrouwtjes.  Daarnaast weegt ook de Amerikaanse Burmees vanwege zijn bredere bouw vaak iets meer dan de Europese Burmees.

 

Waarom heeft de Burmees twee verschillende rasstandaarden?

De Burmees heeft vanwege het grote onderscheid tussen de Europese en Amerikaanse variant van dit ras dan ook twee aparte rasstandaarden. Dit is gekomen nadat de Burmees uit zijn oorspronkelijke leefgebied werd overgevaren naar Amerika en Engeland. Het Verschil in rasstandaarden zorgt er echter ook voor dat Burmesen uit de ene regio in een andere regio niet erkend worden als Burmesen.

De Europese Burmees is bijvoorbeeld slanker met een atletische bouw, de Amerikaanse variant heeft echter een bredere meer gespierde bouw en een sterke uitstraling. De Burmees is een van de weinige rassen met meerdere fokstandaarden, dit maakt dit ras dan ook erg uniek.

Burmees infographic

De vacht en vachtpatronen die voorkomen

De vacht van de Burmees is erg kort en licht dicht tegen het lichaam aan. Hierbij is de vacht erg fijn en vrij glanzend. De vacht heeft een soort satijnen structuur wat de vacht erg lekker doet aanvoelen.

Tussen de vacht van de Europese en de Amerikaanse Burmees zitten ook verschillen. De vacht van de Europese Burmees kan voorkomen in tortie kleuren, denk hierbij aan:

  • Blauw
  • Crème
  • Lilac
  • Rood

Het patroon dat bij zowel de Amerikaanse als de Europese Burmees voorkomt is sepia. Het verschil zit hem echter in de kleuren. De amerikaanse burmees kan voorkomen in alle effen en tortie kleuren. Dit is dus een opvallend verschil en hieraan is ook vrij snel te herkennen of je een Amerikaanse Burmees of een Europese Burmees hebt.

 

De opvoeding: zorg voor aandacht en socialisatie

De opvoeding van de Burmees is cruciaal voor zijn levensverwachting. Het is dan ook belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je een Burmees in huis haalt. Een deel van zijn opvoeding wordt gedaan door een fokker. Hier heb jij als toekomstige baasje weinig invloed op. Het enige wat je kunt doen is ervoor zorgen dat je jouw Burmees bij een erkende fokker koopt die aangesloten zit bij een rasvereniging. Wanneer je dat doet kun je ervan uit gaan dat de kitten een goede socialisatieperiode heeft gehad en er klaar voor is om de wijde wereld in te gaan.

Voordat je die kitten koopt is het verstandig om zijn toekomstige leefomgeving te checken. Zijn er dingen die veranderd moeten worden? Zijn er gevaarlijke objecten? Loop even het huis, maar ook de tuin na of er dingen zijn waaraan de kitten zich kan verwonden.

Een belangrijk deel van de opvoeding van de Burmees heeft te maken met routines en structuur. Zodra je een Burmees in huis haalt is het belangrijk dat hij een zo snel mogelijk went aan zijn nieuwe omgeving. Katten bakenen hun territorium af. Wanneer zij in een nieuwe ruimte komen is er nog geen territorium, dit kan voor stress zorgen. Als je dan ook nog geen structuur in plaats hebt dan kan de nieuwe kat erg gestrest raken, dit wil je voorkomen.

Zorg ervoor dat zodra jij een Burmees in huis haalt hij te maken krijgt met een routine rondom eten en slapen. Geef hem elke dag op hetzelfde tijdstip voer. Zorg ervoor dat hij ook steeds op hetzelfde tijdstip verzorgd wordt. Het kan ook verstandig zijn om hem de eerste weken alleen maar in een kamer te laten, voordat hij het hele huis mag gebruiken als speelterrein. Zo kan hij beter wennen aan zijn nieuwe omgeving. Structuur en routine zijn dus belangrijk.

Daarnaast zijn speeltjes ook belangrijk tijdens zijn opvoeding. Zorg ervoor dat deze dus aanwezig zijn. Ook is het verstandig om als je kinderen in huis hebt ze aan te leren hoe ze met hun nieuwe huisgenoot om moeten gaan.

Het belangrijkste met betrekking tot zijn opvoeding is dus om ervoor te zorgen dat hij zich zo snel mogelijk aan kan passen, dat hij genoeg aandacht krijgt en dat hij een vaste routine heeft rondom eten, slapen en verzorging. Op deze manier wordt hij hoogstwaarschijnlijk het gelukkigst en gezondst.

burmees liggend in een grasveld

De verzorging: zorg voor de vacht op wekelijkse basis

De Burmees dient wekelijks verzorgd te worden, dit geldt met name voor zijn vacht. Zijn vacht heeft weinig verzorging nodig. Eens per week borstelen om losse haren te verwijderen zorgt ervoor dat zijn vacht in goede staat blijft. Hij blijft zo mooi glad en glanzend.

Verder zijn er nog een aantal andere dingen belangrijk, denk bijvoorbeeld aan vaccinaties. Dit dient gemiddeld jaarlijks te gebeuren. Ook een gezondheidscontrole is aan te raden.

Daarnaast is het belangrijk om zijn gebit dagelijks schoon te maken. Tandvleesontsteking, maar ook andere aandoeningen aan het gebit, komen vaak voor bij katten. Dit kan voorkomen worden door regelmatig het gebit schoon te maken. Bij de dierenwinkel kun je speciale tandpasta en tandenborstels voor katten kopen. Zo kun je het gebit van jouw Burmees optimaal reinigen en ervoor zorgen dat hij geen gebitsproblemen krijgt.

Zijn nagels dienen ook verzorgd te worden. Dit doet hij deels zelf door aan een krabpaal te krabben. Het is dus belangrijk dat je die eentje aanschaft. Daarnaast is het ook nog om zijn nagels te knippen. Door deze dingen te doen blijven zijn nagels in topconditie en worden ze niet te lang.

Ontstekingen in de oren is ook iets wat bij de Burmees voor kan komen, daarom is het ook verstandig om elke week even zijn oren te checken en deze schoon te maken als dat nodig is.

De verzorging van de Burmees is, vergeleken met andere rassen, vrij eenvoudig. Dit is, naast het feit dat hij zo speels en gezellig is, een van de redenen waarom mensen graag deze kat willen kopen.

 

De voeding die jouw kat nodig heeft

Het voeren van een Burmees dient twee keer per dag te gebeuren. Het is verstandig om dit elke dag rond hetzelfde tijdstip te doen, zo raakt hij hier aan gewend. Tussendoor kun je snacks geven, maar beperk dit aangezien katten de aanleg hebben om overgewicht te kweken.

Als we kijken naar het dieet van de Burmees dan zijn vitamines, mineralen en dierlijke eiwitten en vetten het belangrijkst. Al deze voedingsstoffen kunnen worden gehaald uit dierlijk eten, zoals vlees en vis. Dit moet dan ook de basis van zijn dieet zijn. Kattenvoer bestaat in droge en natte vorm. Het is aan te raden om een combinatie aan je kat te geven van beide soorten voer.

Veel mensen denken dat ze hun kat melk kunnen geven. Ja, dit vinden ze lekker, echter is het vaak lastig om de enzymen die in melk zitten te verteren. Dit kan problemen opleveren. Als je jouw Burmees iets anders wilt geven dan standaard voer, geef hem dan een goed gebakken stukje vlees als snack, of koop speciale snacks bij de dierenspeciaalzaak.

Als je op zoek gaat naar voer voor jouw Burmees, let dan op het etiket van het voer. Ga voor een complete maaltijd. Hier zitten alle vitamines, mineralen en aminozuren in die jouw Burmees nodig heeft om gezond te kunnen leven.

burmees lichaamsbouw

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

Er zijn een aantal aandoeningen die voorkomen bij de burmees, de meest voorkomende zijn:

  • Spierzwakte
  • Blaasgruis
  • Suikerziekte

Naast deze aandoeningen die voor kunnen komen bij de Burmees kan hij ook nog de “standaard”aandoeningen oplopen die bij katten voorkomt, zoals hartproblemen en overgewicht.

Spierzwakte is iets wat niet echt te behandelen is. Tijdens het fokken kan er wel getest worden of de Burmees dit gen bevat. Er wordt steeds vaker gefokt met gezonde katten, dus de kans op deze aandoening wordt wel kleiner.

Blaasgruis komt ook voor en kan vervelende problemen opleveren. Het is het beste om tijdig een dierenarts in te schakelen. De symptomen van deze aandoening zijn:

  • Vaak plassen
  • Op plaatsen plassen waar hij dat voorheen niet deed (in huis)
  • Pijn bij het plassen
  • Bloederige urine

Vaak is het makkelijk vast te stellen of een kat hier last van heeft. Schakel tijdig een dierenarts in als je een van de bovenstaande symptomen merkt.

Suikerziekte is een aandoening waar de Burmees om bekend staat. Het komt namelijk regelmatig voor. Deze aandoening zorgt ervoor dat hij zich zwak voelt en kan ervoor zorgen dat hij uiteindelijk blind wordt. Merk je dat jouw Burmees zich niet gedraagt zoals voorheen, ga dan naar de dierenarts. Hij kan doormiddel van insuline de suikerziekte onder controle krijgen.

Sommige van deze aandoeningen zijn erfelijke bepaald. Echter kun je met gezonde voeding en een gezonde levensstijl al veel problemen bij jouw Burmees voorkomen. Zorg er daarom echt voor dat je dit serieus neemt. Dit is goed voor jouw kat, maar ook voor de kosten die je misschien kwijt bent als je naar de dierenarts moet.

burmees kitten staand

Hoe oud kan deze kat worden?

De Burmees wordt gemiddeld genomen zo’n 9 tot 13 jaar oud. Dit is een mooie leeftijd voor een raskat. De mate van last die hij ervaart van erfelijke aandoeningen bepaald voor een groot deel zijn levensverwachting. Ook zijn opvoeding en dieet hebben hier invloed op. Als baasje heb jij alleen controle over zijn voeding en opvoeding. Focus je hier dan ook op en zorg  ervoor dat dit op orde is, dan kun je het langst genieten van jouw Burmees.

 

Kunnen Burmesen deuren openen?

Burmesen kunnen weldegelijk deuren openmaken. Sommige Burmesen pakken bijvoorbeeld met hun lange nagels de deurklink vast, en met een flinke zwieper van hun lichaam is de deur binnen no time open. Deze katten volgen hun baasje het liefst het hele huis door en laten zich daar ook zeker niet van terughouden door een dichte deur.

 

Wat moet je weten voordat je deze kat gaat kopen

Omdat een Burmees redelijk wat gezondheidsaandoeningen kan oplopen kunnen de ziektekosten van dit ras hoger liggen dan die van andere rassen. Dit is iets om van te voren rekening mee te houden. Heb jij het geld ervoor over om hem, als het nodig is, regelmatig naar de dierenarts te brengen. Verzekeringen zijn mogelijk, maar deze kosten ook geld. Besluit voordat je een Burmees aanschaft of dit iets voor jou is.

 

Aan wat voor prijs moet je denken als je een Burmees gaat kopen?

De aanschaf van een Burmees kost gemiddeld tussen de €600 en €1400. Dit hangt erg af van de fokker. Ook is de Europese Burmees vaak iets duurder dan de Amerikaanse Burmees, houdt hier dus ook rekening mee.

Via www.nkfv.nl kun je in contact komen met fokkers die aangesloten zitten bij deze rasvereniging. Zo kun je op een veilige en eerlijke manier een gezonde Burmees kopen. De kosten per fokker zullen ook hier wat verschillen.

Naast de aanschaf zijn de onderhoudskosten dus ook belangrijk. Houd  hier ook rekening mee. Met name de ziektekosten kunnen oplopen. Ook de kosten voor speeltjes, voer en andere dingen dienen worden meegenomen bij het kijken of je een Burmees  gaat aanschaffen. Reken zeker enkele honderden euro’s per jaar, maar dit kan hoger uitvallen. Dit hangt allemaal af van zijn gezondheid.

 

Kies jij ook voor de Burmees?

Een Burmees is een populaire gezinskat die houdt van spelen en aandacht. Hij past perfect binnen elk gezin. Kies jij ook voor de Burmees? Heb jij misschien al een Burmees in huis? Ook als je overweegt om deze kat in huis te nemen en niet zeker weet of dit type ras voor jou is, laat dan van je horen. Laat ons in de reacties onder dit artikel weten wat jij van dit mooie ras vindt. Wij en onze lezers zijn zeer benieuwd naar jouw (toekomstige) ervaring met dit speelse ras.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 10 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Wat een leuk en goed artikel! Wij hebben 3 burmezen van inmiddels 17 en (over een paar dagen) 16 jaar. Het zijn de moeder en twee dochters. Wij genieten enorm van onze katten. Mijn dochter van 15 jaar is groot geworden met de katten. Als klein meisje zeulde ze de hele dag met 1 van onze burmezen, die alles van haar accepteerde. In de poppenwagen, luier om etc. Je zou zeggen dat een kat dat verschrikkelijk vindt, maar onze kat zocht haar altijd zelf op. Ging zelfs voor haar deur zitten als ze huilde.
    Deuren open maken doet 1 van onze katten ook. Inmiddels hebben we andere deurkrukken en is ze ermee gestopt.
    Visite wordt altijd met veel aandacht ontvangen. Iedereen is leuk en het liefst springen ze op iedereens nek (al is dat veel minder nu ze ouder zijn).
    1 van onze katten heeft lange tijd balletjes geapporteerd. Overal waar ik was, lag ineens een balletje naast me.

    Kort samengevat: een fantastisch ras, met een eigen mening en humor, en vooral heel erg lief en aanhankelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *