De Burmees


burmees kat soort ras

Een kat met een prachtige schoonheid, een rustig, aanhankelijk, sterk karakter en een zoete miauw. Hij is schattig, harig en behoort momenteel tot de populairste kattenrassen ter wereld. Het wordt beschouwd als een van de mooiste rassen die er bestaat. Een mysterieuze en opvallend uitziende kat. Het is interessant om dit ras een beetje beter te leren kennen.

De geschiedenis

De exacte oorsprong van deze raskat is niet bekend. Men denkt dat dit kattenras afstamt van de heilige katten die werden aanbeden in de boeddhistische tempels op het grondgebied van Birma, momenteel Myanmar, Azië. De reden dat deze voorouders werden vereerd, was dat de priesters geloofden dat de gelovigen in de vorm van deze dieren naar de aarde terugkeerden.

De legende wil dat een tempelpriester gewijd aan de ‘gouden saffierogige godin’ een zeer gewaardeerde witte kat bezat die altijd aan zijn zijde was in gebeden. Op een nacht werd de tempel binnengevallen en, in een poging om ontheiliging te voorkomen, werd de priester gedood voor het beeld van de godin. Wanhopig sprong de kat op het levenloze lichaam van haar eigenaar en er vond een transformatie plaats – haar ledematen werden donker als aarde, haar lichaam zo goud als de zon en haar ogen zo diepblauw als die van de godin en alleen haar poten die in contact waren met de doden bleven wit alsof ze handschoenen waren. Daarna hadden alle katten die in de tempel werden geboren dezelfde markeringen en kleuren.

Men zegt dat dit ras later naar Europa is gekomen doordat een kat omstreeks 1920 in een schip was geklommen en naar Europa was gevaren. Deze aristocratisch ogende kat werd gekruist met andere kattenrassen dat uiteindelijk heef dit geresulteerd in het ras zoals wij het nu kennen.

burmees kitten

Het karakter

Het geweldige karakter van de Burmees maakt het tot een ideaal gezelschapsdier. Ook voor kinderen. Ze hebben de neiging om erg aanhankelijke katten te zijn, dus ze houden ervan contact te hebben met mensen. Ze zijn speels en leuk. Ze houden ervan om de omgeving te verkennen, alles wat beweegt of wat lawaai maakt wekt hun interesse. Omdat deze katten goed gespierd zijn en een sterk lichaam hebben, klimmen ze graag op zeer hoge plaatsen.

De Burmees wordt beschouwd als een zeer intelligente en nieuwsgierige kat. Ook is het een stille kat met betrekking tot het maken van spingeluiden. Hij maakt geen geluiden zoals andere katten dit doen. In hoogst zeldzame situaties kan je een Burmees geluid horen maken. Deze katten zijn echter wel zeer communicatief, hebben een zoete en melodische miauw, ze zullen niet aarzelen om gesprekken met je te voeren.

Het is een uitstekend maatje om in huis te nemen omdat het dier heel goed met andere katten en honden en ook kinderen kan opschieten. Ze zijn altijd alert op alles wat er om hen heen gebeurt. Het is een gevoelig ras en als ze zich genegeerd voelen, kunnen ze ook heel verdrietig worden. Het is geen kat om lang alleen te zijn.

burmees kat

Het uiterlijk en de lichaamsbouw

De Burmees is middelgroot en weegt tussen de 3 en 5 kilo, waarbij vrouwtjes lichter zijn dan mannetjes. Het lichaam is sterk, met ronde vormen en sterke benen. De staart is breed en recht en eindigt aan de punt als een afgeronde borstel. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten. Het heeft een goede botstructuur naast een robuust spierstelsel. De kop heeft volle, ronde wangen en zeer sterke kaken. De snuit is breed en goed ontwikkeld, maar kort. De ogen zijn aan de onderkant rond en de bovenkant volgt een rechte lijn. De vacht is kort, fijn en zacht, de haarkleur is lichter aan de wortel en donkerder naarmate hij de punt bereikt. De vacht is glanzend en de meest voorkomende kleur is beige, met donkerbruine aftekeningen op het gezicht. Ze zijn wit bij de geboorte en tonen hun echte kleur pas in de tweede week.

burmees slapend

De verzorging

Dit kattenras heeft geen speciale verzorging nodig. Het is wel noodzakelijk om kwalitatief goed voer te geven, met de juiste hoeveelheid, want dit ras is gevoelig voor obesitas. Ook is het belangrijk dat ze veel kunnen bewegen. Het is een kat die veel behoefte heeft aan spelen en naar buiten gaan. Ook moet je de vacht verzorgen door het regelmatig te borstelen om deze glanzend, schoon en vrij van dood haar te houden dat haarballen kan veroorzaken.

 

Veel voorkomende ras ziektes

De Burmees kent erfelijke aandoeningen. Een daarvan is Lysosomal storage disease. Dit is een auto-immuun ziekte waarbij spierzwakte optreedt. Hier wordt de kat zwak en loom van. Gelukkig is hier behandeling voor mogelijk. Ook is deze kat gevoelig voor huidkanker en blaasgruis.

Om dit poesje gezond te houden, is het natuurlijk ook noodzakelijk om de vaccins en ontwormings kuren up-to-date te hebben, volgens het schema dat door de dierenarts is aangegeven.

Extra weetje of info als je dit ras wilt kopen

Een Burmees is een kat die graag in gezelschap van andere dieren of mensen is. Het is daarom een goed idee om meer katten of anderen dieren bij een Burmees te plaatsen. Er is dan altijd een ander die de Burmees gezelschap kan houden als je als eigenaar niet thuis bent. Als de kat te lang alleen is kan het depressief worden

Het is een kat die zich heel gemakkelijk kan aanpassen aan kleine ruimtes. En ook als je geen tuin hebt, past dit beestje zich goed aan. Wel is het belangrijk om te weten dat het voor deze katten erg belangrijk is dat hij altijd speelgoed tot zijn beschikking heeft zodat hij zijn energie kwijt kan.

Deze kat hecht zich heel erg aan zijn baasje Het beestje kan zich daarom wel eens ongemakkelijk voelen bij het bezoek van vreemden. Ze kunnen dan heel gereserveerd worden en in sommige gevallen wat agressief reageren. Dit is wel iets waar je mee moet oppassen.

burmees lichaamsbouw

 

Hoeveel kost een kitten van dit kattenras?

Een Burmees is een raskat. Er is daardoor geen standaardprijs voor een kitten te noemen. De fokker bepaalt de prijs in deze en dit heeft alles te maken met de uitgaven die de fokker heeft gehad voor het grootbrengen van de kitten. Het hebben van een nestje raskatten is een kostbare aangelegenheid en dit zal zich vertalen in een prijs naar de koper. Reken voor een Burmees zo rond de 850 tot 1000 euro.

Ben je van plan om dit mooie dier aan te schaffen? We wensen je veel geluk en plezier met dit sociale, vriendelijke poezenkind.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Delen
 • 28
 • 24
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  59
  Shares
 •  
  59
  Shares
 • 28
 • 24
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *