De Ocicat


ocicat kat schattig

Ben jij van plan om nieuw kattenvriendje in huis te nemen? Dan zijn er heel wat soorten waaruit je kunt kiezen. Een van de meest populaire kattenrassen is de Ocicat. Hieronder ontdek je meer over dit lief beestje!

Waar komt de Ocicat vandaan?

De Ocicat is afkomstig uit de Verenigde Staten van Amerika, meer bepaald uit Michigan. Ze werd in 1964 voor het eerst gefokt. Deze schoonheid is een kruising tussen een Chocolate Point Siamees en een Siamees-Abessijnhybride. Het beestje werd vernoemd naar de ocelot, een Zuid- Amerikaanse wilde kat. Nadien werd het ook gekruist met de American Shorthair, waardoor er stevigere, grotere katten ontstonden in allerlei prachtige kleurtjes.

ocicat kat ras

Het uiterlijk van de Ocicat

De Ocicat heeft een korte vacht die glad, zacht en glanzend is, ze voelt satijnachtig aan. De korte zachte vacht zorgt ervoor dat de vacht makkelijk te onderhouden is. De vacht heeft een gevlekt patroon. De Ocicat komt voor in volgende kleuren: black spotted (tawny), blue spotted, chocolate spotted, lilac spotted, cinnamon spotted en fawn spotted, daarnaast zijn deze vachtkleuren er ook op een zilveren ondergrond, hierdoor komt het totaal op 12 verschillende kleuren.

De kop van de Ocicat heeft een matige vorm, net iets langer dan breed. Het snuitje is eveneens breed en heeft een lichte vierkante indruk. Daarnaast heeft de Ocicat een stevige kin en grote oren die wijd uiteen staan. De ogen zijn groot, ietwat schuin geplaatst en amandelvormig. De Ocicat heeft een stevig lichaam en gespierde poten, waarbij de achterste poten langer zijn dan de voorste. De Ocicat is een middelgrote kat die gemiddeld tussen de 3,5 en 5 kilo weegt, katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen.

Wat zijn de typische karaktertrekken van een Ocicat?

Een Ocicat is erg prachtig, maar naast het uiterlijk van het diertje is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de typische karaktertrekken van dit ras zijn. Een Ocicat is een goede aanwinst, want deze soort kat is vriendelijk, energierijk en goed in de omgang met kinderen.

De Ocicat is lief, nieuwsgierig, aanhankelijk en intelligent. Een Ocicat is geen kat op om zijn eentje te blijven, tenzij je er veel tijd voor vrij kunt maken. Je kunt er voor kiezen om een tweede kat bij te nemen, maar ook met honden leven ze makkelijk samen door hun zachte aard. Ze moeten er wel aan gewend geraakt zijn van jongs af aan. Aan de andere kant, kan een Ocicat ook erg dominant zijn, ze hebben een starende blik, waardoor je ze niet zomaar kunt samen zetten met zomaar eender welk ander kattenras. Dit kan je dus best navragen aan de fokker.

Heb je graag een kat die je trucjes kunt aanleren? Dan is een Ocicat een ideale keuze. Ze zijn zo slim, dat je ze kunt leren om deuren en laden te openen. Ook apporteren en aan de leiband lopen kan hen aangeleerd worden. Als je een Ocikat wilt, dan kan je het best een huis met een tuin of veel speelruimte hebben, doordat deze katten zo energierijk zijn. Je kunt deze kat wel binnenhouden, maar zorg er dan voor dat je voldoende speeltjes in huis hebt. De kat moet zijn energie kwijt kunnen!

Hoe verzorg je een Ocicat het best?

Een Ocikat heeft geen speciale verzorging nodig. Zijn zachte vacht zorgt er zelfs voor dat je de kat makkelijk kunt borstelen en dat vindt hij erg fijn! Daarnaast kan je ook de nageltjes af en toe knippen, zodat hij zichzelf niet bezeert.

Veel voorkomende ziektes bij de Ocikat

De Ocikat is een vrij nieuw rassensoort, daarom is het nog niet zo erg duidelijk welke ziektes er veel bij deze katten voorkomen. Maar net zoals bij de Siamees en de Abessijn, komt amyloïdose wel vaak voor. Omdat het ras uit deze twee rassen is ontstaan. Daarnaast komt ook de oogziekte PRA vaak voor. Deze oogziekte zorgt ervoor dat het netvlies van de ogen van de kat verslechtert, waardoor hij helemaal blind kan worden. Ook moet je opletten voor een verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen, want hierdoor kan de kat al op een erg jonge leeftijd sterven. Het is dus belangrijk dat je de Ocicat regelmatig op deze ziektes laat testen bij de dierenarts!
Waar moet je op letten als je een Ocicat wilt kopen?

Een kat is natuurlijk niet zomaar een nieuwe outfit die je koopt, het is een levend wezentje dat veel liefde en aandacht nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat je voor je aankoop van een Ocicat op een aantal dingen zult letten.

Koop de Ocikat niet zomaar overal

Net zoals bij elke raskat, is het bij de Ocikat belangrijk dat je goed nadenkt over de plaats waar je hem gaat kopen. Er is jammer genoeg ook bij katten sprake van zogenaamde broodfok. Wil je weten of je een veilige keuze maakt? Zorg ervoor dat je kiest voor een kweker die niet tien verschillende rassen kweekt, anders wil dit zeggen dat hij dit enkel doet voor het geld. Daarnaast moet je het best ook over de mogelijkheid beschikken om de moederkat te kunnen zien. En als je lang moet wachten op je kitten, dan is ook dat een goed teken! Daarom hebben veel goede kwekers een wachtlijst.
Let op uiterlijke tekenen van gezondheid

Als je het katje gaat bekijken, dan is het belangrijk om erop te letten of het katje er gezond uitziet. Zijn de oogjes helder en de oortjes proper? Is de neus schoon? Is de vacht glanzend, glad en schoon aaneengesloten? Al deze kleine dingetjes zijn indicators voor de gezondheid van de kat.

Stel belangrijke vragen

Als je een raskat koopt, dan is het belangrijk dat je de nodige vragen stelt. Zijn de kittens ontwormd op 3,5 en 7 weken leeftijd? Heeft de kitten vaccinaties gekregen op 9 en 12 weken?
Kijk naar het sociaal gedrag van de kat

Naast de gezondheid, is het ook belangrijk dat je let op het sociaal gedrag van de kitten. Een kitten hoort namelijk speels en nieuwsgierig te zijn. Als je merkt dat de kitten naar je blaast of er moeite mee heeft dat je hem wilt oppakken, dan is de kans groot dat je een kitten hebt die minder sociaal is. Als je echt een aaibare poes zoekt, dan kan je dit dus best vermijden.
Let op de leeftijd

Hoe oud is de kitten die je wilt kopen? Kittens mogen namelijk pas weg van de moeder, vanaf 7 weken, anders kunnen er zich gedrags- en gezondheidsproblemen ontwikkelen bij de kat. Let daar dus zeker op! Het is zelfs nog beter om te wachten tot 9 a 10 weken.

Inspecteer de omgeving

Nog iets waar je op kunt letten, om te bepalen dat je een goede koopplaats gevonden hebt: de omgeving. Niet enkel de kitten, maar ook de omgeving moet schoon zijn. Dat wil dus zeggen dat het eten van de kitten schoon moet zijn, maar ook de waterbakjes, de kattenbak en het huis zelf. Waarom ook de omgeving erg belangrijk is? De omgeving zal je veel vertellen over hoe de kitten is opgegroeid. De eerste 9 weken zijn voor de kitten cruciaal, ze leren dan om te gaan met mensen. Als het huis niet proper is, dan kan het zijn dat de kitten verwaarloosd werd, waardoor het een angst gekregen heeft van mensen. Daarnaast moet de kitten ook leren dat huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, geen monsters zijn.

Let op de moederpoes

Ook de moederpoes kan een goede indicator zijn van of het katje gezond is of niet. Als de moederpoes een sociaal karakter heeft, dan is er een groot kans dat de kitten dit ook zal hebben. De moederpoes kan vermagerd zijn door melk te geven, maar een gezonde moederpoes ziet er toch steeds fris en schoon uit.

Hoeveel kost een Ocicat?

Benieuwd wat zo’n schattige Ocicat kost? Je moet dan eerst weten dat de prijs afhankelijk is van kweker tot kweker, maar reken toch dat je geen Ocikat zult vinden onder de prijs van 750 euro. Moest je toch eentje tegen komen die heel wat goedkoper is, dan zou je je beter zorgen maken, want verantwoord fokken van raskatten is namelijk een zeer kostbare aangelegenheid.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 3 Average: 4.7]
Delen
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  1
  Share
 •  
  1
  Share
 •  
 • 1
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

1 reactie op dit artikel.

 • Avatar Margit schreef:

  Fijne heldere beschrijving van de Ocikat, qua verzorging, risico’s op ziektes, eigenlijk alles waar je als eventueel toekomstige “butler” rekening mee dient te houden. Niet alleen voor de kat maar ook als baasje is t goed om zo te lezen waar je zoal op moet letten bij de aanschaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *