De Ocicat: een sociale kat met een wild uiterlijk

Kattenrassen » De Ocicat: een sociale kat met een wild uiterlijk
ocicat kat schattig

Ben jij van plan om een nieuw kattenvriendje in huis te nemen? Misschien is de Ocicat dan wel wat voor jou. Een Ocicat staat met name bekend om zijn bijzondere, wilde vlekkenpatroon en sociale karakter. Deze kat is een van de meest populaire gevlekte katten ter wereld. Met name in de VS is deze kat erg populair, maar hij wordt ook in Europa al door veel mensen enorm gewaardeerd. Wil je meer weten over deze bijzondere verschijning? Benieuwd naar het ontstaan van deze ‘wilde’ huiskat? Lees dan vooral verder!

 

De afkomst: een kat uit de Verenigde Staten

De eerste gevlekte Ocicat ontstond in het begin van de jaren zestig in de Verenigde Staten. Toen een Amerikaanse fokker een chocolate point Siamees met een Abessijn kruiste, met de gedachte point katten te fokken Hierbij ontdekte ze een kitten in het nestje die afweek van de rest. Deze kitten kreeg de naam Tonga en wordt erkend als de allereerste Ocicat ter wereld. De Ocicat is dus eigenlijk per ongeluk ontstaan. Het beestje werd vernoemd naar de Ocelot, een Zuid- Amerikaanse, wilde kat. Ze hebben hier echter geen genetische banden mee. Nadien werd het ook gekruist met de American Shorthair, waardoor er stevigere, grotere katten ontstonden in allerlei prachtige kleuren. Door de Ocicat te kruisen met een Amerikaanse Korthaar kwam ook het mooie gevlekte patroon nog beter naar voren.

In 1966 werd het ras in de VS officieel erkend door de Cat Fanciers Association (CFA) en in 1987, toen het ras ver genoeg ontwikkeld was, kreeg het een kampioensstatus1. Pas in 1992 werd de kat erkend als ras door de Europese kattenvereniging Fédération Internationale Féline (FIFe) en werd de kat ook in Europa erg populair. De Ocicat werd in Nederland voor het eerst gezien in 1995. De Ocicat is dus een relatief nieuw ras.

De Ocicat infographic

Het karakter: intelligent, speels en vriendelijk

Voordat je een Ocicat aanschaft, is het natuurlijk ook belangrijk om te weten wat de typische karaktertrekken van dit ras zijn. Ondanks dat deze kat lijkt op een wilde kat, is zijn karakter en temperament net als elke andere huiskat en het tegenovergesteld van ‘wild’. Deze soort is erg vriendelijk, energiek en goed in de omgang met kinderen. Ook kan een Ocicat zich erg goed aanpassen aan zijn omgeving. Ze vinden het heerlijk om te leven in een groot huis met een tuin waarin ze kunnen spelen, maar de Ocicat kan ook prima binnen leven in een kleinere woning. In het tweede geval is het wel belangrijk dat de kat zijn energie kwijt kan, een krabpaal en voldoende kattenspeeltjes zijn dan erg welkom.

De Ocicat is lief, nieuwsgierig, aanhankelijk en intelligent. Wil je graag een kat die je trucjes kunt aanleren? Dan is een Ocicat een goede keuze. Ze zijn zo slim, dat je ze kunt leren om deuren en lades te openen. Ook apporteren en aan een riempje lopen kan hen aangeleerd worden. Daarnaast is dit ras is erg gehecht aan zijn baasje. Een Ocicat kan door zijn sociale karakter je beste vriendje worden, maar heeft daardoor ook veel tijd en aandacht nodig. Dit ras is daarom niet geschikt voor gezinnen die lange tijd van huis zijn. Een Ocicat kun je niet lang alleen laten.

Om deze kat genoeg gezelschap te bieden kun je er ook voor kiezen om een ander dier in huis te nemen. Zowel met andere katten als met honden kan een Ocicat goed overweg door zijn zachte aard. Het is natuurlijk wel belangrijk dat hij van jongs af aan gewend raakt aan andere huisdieren. Aan de andere kant, kan een Ocicat ook erg dominant zijn. Ze hebben een starende blik die ze gebruiken om te domineren. Hierdoor kun je ze niet zomaar met elk ander ras samen zetten omdat ze bedreigend kunnen overkomen. Wil je je Ocicat gezelschap geven door deze samen te zetten met een ander dier, dan kun je het best bij de fokker navragen wat de beste combinatie is.

Ocicat staand met speeltje

Het uiterlijk van de Ocicat

De Ocicat is een middelgrote tot grote kat met een atletisch, goed gespierd en stevig lichaam. Doordat het lichaam en de poten vrij lang zijn ziet hij er lenig, slank en elegant uit. Als de kat op tilt is hij zwaarder dan je verwacht, dit komt door zijn aanzienlijke bot- en spierontwikkeling. De poezen wegen gemiddeld tussen de 3,5 en 5 kilo, katers kunnen tussen de 6 en 8 kilo wegen.

Om het stevige, harde en tamelijk lange lichaam van deze kat te ondersteunen, bezit hij ook een stevig viertal benen. Deze zijn middellang, gespierd en goed in verhouding met het lichaam. De voeten zijn ovaal en compact, waarbij de voorste voeten vijf tenen hebben en de achterste voeten vier. Het snuitje van de Ocicat is breed en lijkt een beetje vierkant, van de zijkant is de snuit redelijk lang. Daarnaast heeft de Ocicat een stevige kin en redelijk grote oren die wijd uit elkaar staan.

De ogen zijn groot, ietwat schuin geplaatst en amandelvormig. De ogen van de Ocicat zijn meestal amberkleurig of groen. De kop van deze kat is gematigd wigvormig, waarbij een lichte kromming zichtbaar is van de snuit tot de wang. De staart van deze kat is in verhouding vrij lang en loopt taps toe, de punt van de staart heeft altijd een donkere kleur. De vacht van deze kat is een van zijn meest opvallende kenmerken, het gevlekte (spotted) patroon geeft de kat een bijzonder en wild uiterlijk. Het doet denken aan de grote katachtige.

ocicat kat ras

De vacht en vachtkleur van de Ocicat

De Ocicat heeft een korte en glanzende vacht die strak op het lichaam van de kat ligt. De vacht is glad en voelt erg zacht aan. Belangrijk bij de vacht van de Ocicat is dat de kleuren mooi en helder zijn en dat er een duidelijk vlekkenpatroon zichtbaar is. De lichtste kleuren van de vacht zijn meestal te vinden op het gezicht, bij de ogen, op de kin en onderaan de kaken. Het puntje van de staart van de Ocicat is het donkerste gedeelte van de vacht.

Bijzonder aan de Ocicat zijn de verschillende patronen die over zijn vacht lopen. Het meest opvallende patroon is die op zijn romp. Mooie contrasterende vlekken lopen in rijen langs de wervelkolom van de schouders tot de staart. Deze vlekken zijn in het midden het donkerst en tonen een mooi contrast met de lichte ondergrond van de vacht. Iets meer aan de zijkant van de romp zijn vlekken te vinden die iets groter zijn en goed verspreid. Deze vlekken geven de suggestie van een meer klassiek tabby patroon. De buik van de Ocicat bevat ook een goed aantal vlekken.

Op de onderbenen en hals van deze kat zijn onderbroken ringen zichtbaar. Op het voorhoofd van de Ocicat is een streperig tabby patroon te vinden, deze heeft de vorm van de letter ‘M’. Deze markeringen zijn ook op de rest van het hoofd te vinden en gaan over in kleine vlekken op de nek en schouders. Op het hoofd zijn de ogen omrand met een donkere kleur waarna deze meteen overgaat in de lichtste kleur, ook wel ‘mascara’ markeringen genoemd. De staart van de Ocicat heeft weer een ander patroon, namelijk horizontale ringen die helemaal doorlopen tot het eind van de staart. Het puntje van de staart is donker. Deze ringen kunnen afgewisseld zijn met vlekken.

De Ocicat komt in 12 verschillende kleurcombinaties voor en heeft in de meeste gevallen een zilveren of lichte basiskleur. Het vlekkenpatroon van de vacht kan in de volgende kleuren voorkomen:

 • Tawny
 • Chocolade
 • Blauw
 • Lavendel
 • Kaneel
 • Fawn
 • Zwart

Bij de tawny variant heeft de kat zwarte of donkerbruine vlekken op een rossige of bronskleurige ondergrond. Het neusje is hierbij roodkleurig met een zwarte omranding. De voetzooltjes en de staartpunt zijn zwart. Dit is de enige kleur die niet voorkomt met een zilveren basiskleur. De zwarte variant komt juist alleen voor met een zilveren basiskleur. Bij alle andere kleuren kan de vacht zowel warm ivoorkleurig als zilver zijn. Bij de verschillende kleurcombinaties horen ook verschillende kleuren van de punt van de staart, het neusleer en de voetzooltjes. Voor meer informatie over de verschillende kleurcombinaties is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard2.

Ocicat verschuilt achter blaadjes

De opvoeding: socialiseren is belangrijk

Om een optimale band op te bouwen met je kat is het belangrijk om deze van jongs af aan te socialiseren. De socialisatie van je kitten vindt plaats in eerste 14 weken van zijn leven. In deze periode leren kittens omgaan met alle prikkels om hen heen. Ze beginnen met het kopiëren van het gedrag van hun moeder en het maken van interactie met broertjes en zusjes. Omdat dit essentieel is voor een gezonde opvoeding van een kat is het heel belangrijk dat de kittens de eerste twee maanden bij hun moeder blijven. Na deze 8 weken begint de socialisatieperiode tussen mens en dier.

Bij het aanschaffen van een Ocicat is het belangrijk dat deze vanaf jongs af aan gewend raakt aan mensen in zijn omgeving. Een kitten die meteen al in contact komt met verschillende mensen en dieren zal een gezellige en nieuwsgieriger kat worden. Je kunt je kat laten wennen aan menselijke aanrakingen door hem af en toe op te pakken en te aaien. Als jouw kitten eenmaal aan mensen gewend is, zal het verzorgen ook veel makkelijker gaan.

Ook is het belangrijk dat de Ocicat in zijn kitten periode went aan andere dieren en geluiden. Een Ocicat kan zich nogal dominant opstellen, daarom is een goede band tussen jouw Ocicat en andere dieren erg belangrijk. Wordt de kat niet goed gesocialiseerd dan kan dit tot gevolg hebben dat er gedragsproblemen ontstaan. Zo kan een kat zich bijvoorbeeld erg agressief gaan gedragen. Ook kunnen er angst- en stressklachten ontstaan, wat de gezondheid van je kat belemmerd. Dit wil je natuurlijk niet, dus zorg ervoor dat je je kitten goed socialiseert!

 

De verzorging van de Ocicat

De Ocicat heeft geen speciale verzorging nodig. Als je een kitten op jonge leeftijd gewend laat raken aan menselijke aanrakingen, dan zal de verzorging ook veel makkelijker gaan. Denk hierbij aan het knippen van de nagels, tandenpoetsen en het borstelen van de vacht. De vacht van de Ocicat is gemakkelijk te verzorgen. Om deze in goede conditie te houden is het voldoende om de kat een keer per week te borstelen. De Ocicat houdt enorm van aandacht, dus maak van het borstelen een fijn moment voor je kat.

 

De voeding die een Ocicat nodig heeft

Wanneer je jouw kitten ophaalt bij een erkende fokker, dan krijg je vaak een voedingsadvies mee. Om problemen zoals diarree te voorkomen is het belangrijk dat dit advies de eerste periode wordt opgevolgd.

Hoeveel voeding je je volwassen kat geeft is afhankelijk van hoe actief hij is. Heb jij een grote tuin rondom je huis waar hij kan klimmen en klauteren, dan heeft je kat waarschijnlijk ook meer voeding nodig om zijn energielevel aan te vullen. Is je kat minder actief? Dan kun je hem gerust wat minder voer geven. Belangrijk is om ervoor te zorgen dat je kat niet onder- of overvoed raakt. Het waterbakje en het droogvoer moet dag en nacht blijven staan, zodat je kat kan eten of drinken wanneer hij wil.

ocicat starend uit het raam

Veel voorkomende ziektes bij de Ocicat

De Ocicat is een vrij nieuw rassensoort, hierdoor is het nog niet echt duidelijk welke ziektes er veel voorkomen bij deze katten. Omdat een Ocicat uit de Siamees en Abessijn is ontstaan, heeft hij helaas wel twee ziektes overgenomen die ook vaak bij deze rassen voorkomen. Een van deze ziektes is amyloïdose, een afwijking in de eiwitstofwisseling. Door deze ziekte kan de werking van een orgaan of cellen verloren gaan. Daarnaast komt ook de oogziekte PRA vaak voor. Deze oogziekte zorgt ervoor dat het netvlies van de ogen van de kat verslechtert, waardoor hij helemaal blind kan worden. Ook moet je opletten voor een verstoorde energiestofwisseling van de rode bloedcellen, want hierdoor kan de kat al op een erg jonge leeftijd sterven. Het is dus belangrijk dat je jouw Ocicat regelmatig op deze ziektes laat testen bij de dierenarts!

 

Hoe oud kan een Ocicat worden?

De gemiddelde leeftijd van de Ocicat ligt tussen de 15 en 18 jaar. Hoe oud je kat wordt is natuurlijk ook afhankelijk van de verzorging en gezondheid van de kat. Hoe je kat zich emotioneel voelt, speelt een belangrijke rol bij de gezondheid. Geef je hem voldoende aandacht en heeft hij een duidelijk slaap-, eet- en speelritme, dan is de kans dat je kat ouder wordt ook veel groter!

Ocicat kitten

Waar je op moet letten voordat je een Ocicat in huis neemt

Een kat is natuurlijk geen kleine aankoop, het is een levend wezentje dat veel liefde en aandacht nodig heeft. Daarom is het belangrijk dat je voor je aankoop van een Ocicat met een aantal dingen rekening houdt. Ten eerste is het, net zoals bij elke raskat, belangrijk dat je jouw Ocicat bij een erkende fokker koopt. Ook bij katten is er jammer genoeg sprake van zogenaamde broodfok. Wil je weten of je een veilige keuze maakt? Zorg ervoor dat je kiest voor een fokker die niet tien verschillende rassen fokt. Is dit wel het geval dan fokt hij waarschijnlijk alleen voor het geld. Goede fokkers zijn geïnteresseerd in de toekomst van het ras en zijn meestal lid van een rasclub. Daarnaast wordt de bloedlijn van een ras onderscheiden door het gebruik van titels zoals Grand Champion (GC), National Breed (BW) en Agility Titles (AC)5.

Daarnaast is het ook belangrijk dat je zeker weet dat de kitten de eerste 8 weken bij zijn moeder is gebleven. Als je lang moet wachten op je kitten, dan is dat vaak een goed teken!

Ook kan de moederpoes een goede indicator zijn of de kitten gezond is of niet. Als de moederpoes een sociaal karakter heeft, dan is er een groot kans dat de kitten dit ook zal hebben. De moederpoes kan vermagerd zijn door melk te geven, maar een gezonde moederpoes ziet er nog steeds fris en schoon uit.

ocicat 6

Als je de kitten gaat bekijken, dan is het belangrijk om erop te letten of hij er gezond uitziet. Waar je bijvoorbeeld op kunt letten is of de oogjes helder zijn, de oortjes en neus schoon zijn, en of vacht glanzend en schoon is. Al deze kleine dingetjes zijn indicatoren voor de gezondheid van een kat. Ook is het van belang dat je de nodige vragen stelt. Zijn de kittens ontwormd op 3,5 en 7 weken leeftijd? Heeft de kitten vaccinaties gekregen op 9 en 12 weken?

Naast de gezondheid, is het ook belangrijk dat je let op het sociaal gedrag van de kitten. Een kitten hoort namelijk speels en nieuwsgierig te zijn. Als je merkt dat de kitten naar je blaast of het vervelend vindt dat je hem wilt oppakken, dan is de kans groot dat je een kitten hebt die minder sociaal is. Als je echt een aaibare kat zoekt, dan kun je dat het best vermijden.

Nog iets waar je op kunt letten bij de aankoop van de kitten is de omgeving waarin hij is geboren. Niet enkel de kitten, maar ook de omgeving moet schoon zijn. Dat wil dus zeggen dat het eten van de kitten schoon moet zijn, maar ook de waterbakjes, de kattenbak en het huis zelf. Waarom ook de omgeving erg belangrijk is? De omgeving zal je veel vertellen over hoe de kitten is opgegroeid. De eerste 9 weken zijn voor de kitten cruciaal, ze leren dan om te gaan met mensen. Als het huis niet schoon is, dan kan het zijn dat de kitten ook niet goed verzorgd is. Dit kan angst en stress problemen veroorzaken bij de kat. Daarnaast moet de kitten ook leren dat huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, geen monsters zijn.

In Nederland zijn er een aantal rasclubs die zich bezighouden met alles wat te maken heeft met de Ocicat. Zo is er de werkgroep Oci-Minded6 en Ocicat Club Holland7. Daarnaast is ook internationaal bij de Cat Fanciers Association (CFA) veel informatie te vinden over dit ras.

ocicat spelend met de rug toegekeerd

Wat kost een Ocicat?

Een Ocicat kost gemiddeld tussen de €700 en €850 euro. Deze prijs kan per fokker verschillen, maar reken erop dat je geen gezonde Ocicat zult vinden onder de €700. Kom je er toch eentje tegen die heel wat goedkoper is, dan moet je je afvragen of deze fokker het beste voor heeft met de katten. Verantwoord fokken van raskatten is namelijk een zeer kostbare aangelegenheid.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten van de kat. Deze kosten kunnen oplopen tot gemiddeld 400 euro per jaar. Denk hierbij aan een kattenbak, kattenspeeltjes, voer, een krabpaal, verzorgingsproducten en dierenartskosten.

Koop de Ocicat niet zomaar overal

Net zoals bij elke raskat, is het bij de Ocicat belangrijk dat je goed nadenkt over de plaats waar je hem gaat kopen. Er is jammer genoeg ook bij katten sprake van zogenaamde broodfok. Wil je weten of je een veilige keuze maakt? Zorg ervoor dat je kiest voor een kweker die niet tien verschillende rassen kweekt, anders wil dit zeggen dat hij dit enkel doet voor het geld. Daarnaast moet je het best ook over de mogelijkheid beschikken om de moederkat te kunnen zien. En als je lang moet wachten op je kitten, dan is ook dat een goed teken! Daarom hebben veel goede kwekers een wachtlijst.

Let op uiterlijke tekenen van gezondheid

Als je het katje gaat bekijken, dan is het belangrijk om erop te letten of het katje er gezond uitziet. Zijn de oogjes helder en de oortjes proper? Is de neus schoon? Is de vacht glanzend, glad en schoon aaneengesloten? Al deze kleine dingetjes zijn indicators voor de gezondheid van de kat.

Stel belangrijke vragen

Als je een raskat koopt, dan is het belangrijk dat je de nodige vragen stelt. Zijn de kittens ontwormd op 3,5 en 7 weken leeftijd? Heeft de kitten vaccinaties gekregen op 9 en 12 weken?

Kijk naar het sociaal gedrag van de kat

Naast de gezondheid, is het ook belangrijk dat je let op het sociaal gedrag van de kitten. Een kitten hoort namelijk speels en nieuwsgierig te zijn. Als je merkt dat de kitten naar je blaast of er moeite mee heeft dat je hem wilt oppakken, dan is de kans groot dat je een kitten hebt die minder sociaal is. Als je echt een aaibare poes zoekt, dan kan je dit dus best vermijden.
Let op de leeftijd

Hoe oud is de kitten die je wilt kopen? Kittens mogen namelijk pas weg van de moeder, vanaf 7 weken, anders kunnen er zich gedrags- en gezondheidsproblemen ontwikkelen bij de kat. Let daar dus zeker op! Het is zelfs nog beter om te wachten tot 9 a 10 weken.

Inspecteer de omgeving

Nog iets waar je op kunt letten, om te bepalen dat je een goede koop plaats gevonden hebt: de omgeving. Niet enkel de kitten, maar ook de omgeving moet schoon zijn. Dat wil dus zeggen dat het eten van de kitten schoon moet zijn, maar ook de waterbakjes, de kattenbak en het huis zelf. Waarom ook de omgeving erg belangrijk is? De omgeving zal je veel vertellen over hoe de kitten is opgegroeid. De eerste 9 weken zijn voor de kitten cruciaal, ze leren dan om te gaan met mensen. Als het huis niet proper is, dan kan het zijn dat de kitten verwaarloosd werd, waardoor het een angst gekregen heeft van mensen. Daarnaast moet de kitten ook leren dat huishoudelijke apparaten zoals een stofzuiger, geen monsters zijn.

Let op de moederpoes

Ook de moederpoes kan een goede indicator zijn van of het katje gezond is of niet. Als de moederpoes een sociaal karakter heeft, dan is er een groot kans dat de kitten dit ook zal hebben. De moederpoes kan vermagerd zijn door melk te geven, maar een gezonde moederpoes ziet er toch steeds fris en schoon uit.

Kies jij ook voor een Ocicat?

Heb jij al een Ocicat in huis of ben je van plan er een in huis te nemen? Laat het ons weten! Wij zijn erg benieuwd waarom je voor dit ras hebt gekozen en wat jij zo bijzonder vindt aan de Ocicat. Heb je een aantal goede tips voor de lezers? Laat deze dan vooral achter in de reacties onder dit artikel!

Veelgestelde vragen over de Ocicat

De Ocicat is een intelligent en speels kattenras. Deze slimme katten kunnen onder andere trucjes leren zoals apporteren en in een harnas lopen. Ook kunnen ze andere meer hondachtige trucjes leren. Maar ook het openen van deuren en lades kan deze kat aangeleerd worden. Het zijn erg speelse beestjes die graag actief zijn, om deze kat gelukkig te houden is het dan ook aangeraden voldoende speeltjes in huis te halen zodat hij zich ten alle tijden kan vermaken en hun energie kwijt kunnen.

De Ocicat is een kat die meestal helemaal niet schuw is van water. Ze vinden het zelfs leuk. Deze nieuwgierige katten vinden het dan ook heerlijk om met water te spelen. Zo volgen ze hun baasjes ook graag als het tijd is om te douchen of om in bad te gaan. Alles om hun pootjes even in het water te kunnen stoppen. Daarom moeten de baasjes van een Ocicat, die ook een aquarium of vijver hebben deze goed kat proef maken. Anders is er een kans dat ook de gevinde vrienden van deze eigenaren het doelwit worden van de vishobby de Ocicat.

De Ocicat wordt gemiddeld tussen de 22 en 27 centimeter in schofthoogte. Hun lichaam word rond de 30 en 40n centimeter lang van kop tot romp. De poezen van dit ras worden gemiddeld zo’n 3,5 tot 5 kilogram, en de katers zitten vaak tussen de 6 en 8 kilogram in gewicht. De kat zal vaak wat zwaarder voelen dan hij lijk wanneer je hem oppakt. Dit komt vanwege zijn indrukwekkende bot en spiermassa. De Ocicat is een middelgoot tot groot kattenras.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 17 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

5 reacties

 1. Fijne heldere beschrijving van de Ocikat, qua verzorging, risico’s op ziektes, eigenlijk alles waar je als eventueel toekomstige “butler” rekening mee dient te houden. Niet alleen voor de kat maar ook als baasje is t goed om zo te lezen waar je zoal op moet letten bij de aanschaf.

 2. Is er iemand bekend met het “huilen” van Oci katten? Onze kat gaat soms onverklaarbaar huilerig (van zacht tot zeer hard) mauwend door het huis lopen. Soms weten we het te verklaren (zijn we naar bv naar bed gegaan), soms ook niet.

  1. Onze katten hebben dit ook (Geen Oci’s maar Devon Rexen) Het schijnt dat beide rassen incl. Abbessijn nogal vocaal (kunnen) zijn. Het roepen en klagen heeft niet altijd een reden. Bij ons is ’t vaak om eten of inderdaa omdat we naar bed zijn gegaan. Het is soms een uiting van verveling, Deze rassen hebben wat uitdaging nodig en ik heb gemerkt dat wanneer wij vaker met ze spelen (snoepjes verstoppen, lintjes, balletjes) ze minder klagen en roepen.

 3. Ach troost je de Bengaal kan nog veel vocaler zijn om aandacht te vragen en schreeuwt het uit van plezier als he regent en hij in de ren wil om van de regen te genieten, hij is pas tevreden als hij door en doornat is

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *