De Thai (traditionele Siamees): een mooie variant van de Siamees

Kattenrassen » De Thai (traditionele Siamees): een mooie variant van de Siamees
Thai kat

De Thai staat ook wel bekend als de Thaise kat of de traditionele Siamees. Dit kattenras is ontstaan uit een al bestaand ras: de Siamees. Waar moderne Siamezen vaak slank zijn, is de Thai juist een kat die wat sterker en ronder is. Hierdoor is dit kattenras distinctief genoeg van de moderne Siamees om een eigen ras te zijn. Toch is wel duidelijk dat deze twee rassen tot dezelfde familie behoren. Daarnaast behoort de Thai of traditionele Siamees tot de liefste kattenrassen van dit moment. Wil je meer weten over dit kattenras? Lees dan snel verder voor meer info.

De afkomst: een Siamese kat van het oude soort

Alhoewel dit kattenras tegenwoordig bekend staat als de Thai, zijn er nog veel mensen die naar dit ras refereren als de traditionele Siamees. Dit wordt ook in het Engels gedaan, waar dit ras bekend staat als de Old Style Siamese. Het vertelt je een hoop over de afkomst van dit kattenras. Waar de Siamese kat gestroomlijnd en dun is, heeft de Thai de originele vormen van het ras behouden: wat ronder en gespierder. Zo bleven de oorspronkelijke katten uit Thailand gewaarborgd.

Dit ras is dus afkomst uit Thailand, uit de tijd dat het land nog bekend stond als Siam. De eerste referentie naar de Thai als huisdier stamt uit de 14e eeuw. Het duurde echter tot het einde van de 18e eeuw voordat de eerste Siamese rassen in Europa en Amerika terecht kwamen. Dit is te danken aan kolonisten en handelaars. Siamese kattenrassen werden een ware hype gedurende deze periode. Zo ook de Thai.

In de jaren 50 van de 20ste eeuw begon men met het fokken van de Siamees zoals we dit ras nu kennen. Hierdoor werd de Thai met uitsterven bedreigd. Daarom besloten een aantal fokkers in de jaren 80 om dit ras in stand te houden. Tijdens de jaren 90 werd dit ras ook erkend als een apart kattenras.

Het karakter: actief en intelligent

De Thai is een kat die veel aandacht nodig heeft. Ze zijn graag actief bezig en tevens zijn ze erg op de mens gericht. Je zult ze dus genoeg aandacht moeten geven. Daarnaast is het een aanrader om te beschikken over een beveiligd balkon of een uitloop. De Thai is namelijk niet geschikt om alleen maar binnen te zitten. Het is ook een optie om je kat uit te laten zoals je een hond zou uitlaten, oftewel aan een riempje. Dit werd van oudsher gedaan met dit kattenras. Ook kun je met de Thai prima apporteren. In sommige opzichten lijkt dit kattenras dus op een hond.

Ook behoort de Thai tot de slimste kattenrassen van dit moment. Zo kunnen ze je stemming perfect aanvoelen en troosten ze je meteen als je verdrietig bent. Daarnaast zijn ze dol op de warmte van je lichaam en kruipen ze graag tegen je aan. Het zijn echte knuffeldieren. Ook liggen ze in de nacht graag bij je in bed. Tevens valt het stemgeluid van deze kat op. Ze kunnen meerdere klanken uitstoten, waarbij je vaak al snel doorhebt wat je kat precies bedoelt. Hun stem is duidelijk aanwezig. Het verschilt per Thaise kat of ze veel praten of dat ze alleen maar praten wanneer ze iets nodig hebben (en vaak is dat eten of willen ze spelen).

Daarnaast staat de Thai bekend als een sociaal dier. Hierboven noemden we al het stemgeluid van de kat. Ze kunnen gerust hele gesprekken tegen je voeren. Maar ze zijn ook sociaal als het gaat om het spelen met hun baasjes. Ze zijn er dol op als je hen aandacht geeft en met ze speelt. Ook knuffelen ze graag met je. Daarnaast kan dit kattenras goed omgaan met andere huisdieren. Je doet ze er zelfs een plezier mee als je nog een tweede kat in huis haalt. Zo voorkom je verveling. Dus overweeg je nog om een extra kat te nemen? Dat is zelfs aan te bevelen als je kiest voor deze kat.

Thai spelend

Het uiterlijk: Oosters met een Siamese twist

Alhoewel de voorouders van de Thai uit Zuidoost Azië stammen, heeft deze kat ook veel weg van de Siamees. Verwonderlijk is dit niet, gezien het fokken met dit ras ten grondslag ligt aan wat we tegenwoordig bestempelen als de Thaise kat. Waar de Siamees getypeerd wordt door de dunne en gestroomlijnde vormen, is de Thai wat breder en gespierder. De Thaise kat kun je meer als atletisch omschrijven. De pootjes zijn lang en ook de nek is wat meer gespierd. Volwassen katers wegen veelal rond de 5 kilo, terwijl poezen iets minder wegen dan dat.

De Thai is een Oosterse korthaarkat. Typerend is de vorm van het kopje van dit ras. De vorm van de kop is rond met een mooie neus. Daarnaast is hun voorhoofd lang en plat. Vooral qua hoofd doet de Thai sterk denken aan een Siamees. Vandaar dat hier soms verwarring ontstaat, maar één blik op hun rondere lichaam vertelt je genoeg om te weten dat de Thai geen Siamees is.

Tot slot vallen de mooie ogen van dit kattenras op. Deze ogen hebben de vorm van amandelen en vallen op door hun helderheid. Hun ogen zijn vrijwel altijd voorzien van een mooie en diepe blauwe kleur.

De vachtkleur en vachtpatronen die bij deze kat voorkomen

De vacht van de Thai is voorzien van korte haren. Aangezien dit ras afkomstig is uit Zuidoost Azië, waar een relatief aangenaam klimaat heerst, is er weinig ondervacht aanwezig. Hierdoor zullen deze katten het in de winter wat sneller koud krijgen. Het gebrek aan ondervacht zorgt er wel voor dat deze katten zijdezacht aanvoelen. Je zult ze maar wat graag willen aaien.

Qua kleur zijn de donkere kleuren vaak aanwezig op de kop, de staart en op de poten. De rest van het lichaam van een Thai is lichter van kleur. Dit wordt ook wel Point kleuring genoemd en behoort tot de rasstandaarden van dit kattenras. De volgende basiskleuren of Points kunnen aanwezig zijn bij dit ras:

  • Seal: een zwarte basiskleur met een licht lichaam.
  • Blue: hierbij is er sprake van een verdunningsgen waardoor de zwarte kleur lichter wordt en naar blauw neigt.
  • Chocolade: een bruinere kleur op de staart, de kop en de poten.
  • Cinnamon: een rodere kleur op de staart, de kop en de poten.
  • Fawn: een kaneel achtige kleur op de Point uiteinden.
  • Lila: een verdunde versie van bruin.
  • Red: zoals de naam al aangeeft, is de basiskleur in dit geval rood.
  • Crème: een verdunde variant van rood.

De opvoeding: socialisatie en aandacht is belangrijk

Tijdens het socialiseren van je kat is een belangrijke rol weggelegd voor de fokker. Tot de 12e week is het van groot belang dat dit proces plaatsvindt. Een goede manier om te socialiseren is omgang met de moeder en eventuele broertjes en zusjes. Wanneer je de kat mee naar huis neemt, is het belangrijk dat je het socialiseren voortzet. Zo is het van belang dat je kat aan andere mensen went en eventueel andere huisdieren die je bezit. Gelukkig kan een Thaise kat goed omgaan met andere katten. Ze waarderen het zelfs wanneer er een tweede kat aanwezig is. Zo hebben ze altijd een speelmaatje.

Het is ook een goed idee om je kat te laten wennen aan de aanraking van een mens. Hierbij kun je denken aan aaien, maar de Thai is van nature een kat die graag affectie en knuffels krijgt. Maar je kunt ook denken aan de aanrakingen die nodig zijn voor de verzorging van je kat, zoals het knippen van de nagels. Laat je kat tevens wennen aan ‘vreemde’ geluiden. Dit voorkomt een hoop stress en angst.

Daarnaast draag je bij aan hun opvoeding door je kat genoeg aandacht te geven. Ten eerste zijn Thaise katten intelligent, dus ook intellectueel hebben ze stimulatie nodig. Daarnaast is spelen altijd goed om te doen met je kat. Zo hou je ze lekker bezig, zitten ze beter in hun vel en blijven ze fysiek in conditie. Bovendien is spelen uiterst leerzaam voor een kat. Het belang van genoeg aandacht voor je kat moet niet onderschat worden.

De verzorging: je bent relatief weinig tijd kwijt

Qua verzorging ben je relatief weinig tijd kwijt aan de Thai. Doordat ze nauwelijks een ondervacht hebben, is hun vacht zacht en gemakkelijk om te kammen. Bovendien ontstaan er niet snel klitten. Eén keer per week goed borstelen volstaat. Ook is de Thai zelf graag schoon en poetst hij zichzelf ook grondig en regelmatig. Daarnaast is het aan te raden om eens per maand hun nageltjes te knippen.

Thai close-up

De voeding die jouw kat nodig heeft: let op gezonde voeding!

De Thai heeft al snel de neiging om een buikje te ontwikkelen. Zelfs als je maar één dag te veel eten geeft, kan er al meteen een buikje zichtbaar zijn. Het toont aan hoe belangrijk het is dat je jouw kat elke dag een afgemeten hoeveelheid eten geeft. Dit is in verband met de poten van dit ras ook gezonder voor de kat.

Deze poten zijn namelijk lang en slank, waardoor ze niet geschikt zijn voor het dragen van een kat met een zwaar gewicht. Aangezien de Thai een traditionele Siamees is, zal voedsel voor de Siamees ook geschikt zijn voor de Thai. Let hierbij dus op de dosering, om te voorkomen dat je kat te dik wordt. Dit kan leiden tot andere gezondheidsproblemen.

  

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Thai is onder meer ontstaan doordat er gefokt werd met Siamese katten. Dit ras staat er om bekend dat er in vroegere jaren inteelt heeft plaatsgevonden. Hierdoor zijn een aantal erfelijke ziektes aanwezig bij dit kattenras. Ten eerste kunnen er kittens met een waterhoofd geboren worden.

Dergelijke kittens worden niet oud. Daarnaast kan een Thai een knikstaart hebben. Ook retinale atrofie is een aandoening die voorkomt bij Thaise katten. Dit is een ziekte aan het netvlies wat zich manifesteert in de vorm van problemen met het zicht. Deze ziekte kan vanaf het tweede jaar leiden tot problemen, wat veelal begint met nachtblindheid.

Thaise katten kunnen last krijgen van hun hart naarmate ze ouder worden. Een voorbeeld hiervan is Endocardiale Fibroelastosis. Dit is een verdikking van de wand van het hart die zich kan verspreiden naar andere onderdelen van het hart, met hartfalen tot gevolg. Daarnaast kan Ductus Arteriosus voorkomen, maar dat manifesteert zich over het algemeen bij jonge kittens.

Helaas komen meerdere soorten kanker bij dit kattenras voor. Soms kan dit ontstaan door een aangeboren afwijking, maar het is ook mogelijk dat er problemen ontstaan door een defect in de stofwisseling. Hierbij moet wel gesteld worden dat het goed mogelijk is dat jouw kat geen last heeft van deze ziektes.

Hoe oud kan de Thai/traditionele Siamees worden?

De gemiddelde leeftijd die de Thai kan bereiken ligt rond de 15 jaar. Deze katten zijn van nature sterk en atletisch, waardoor het behalen van een hoge leeftijd tot de mogelijkheden behoort mits je goed voor jouw kat zorgt. Hiermee bedoelen we niet alleen voldoende aandacht en beweging, maar ook voedsel van een goede kwaliteit. Voldoe je aan deze voorwaarde, dan is het goed mogelijk dat jouw Thaise kat ouder dan 15 jaar kan worden.

Wat je moet weten voordat je deze kat in huis neemt

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: koop een Thai of traditionele Siamees altijd bij een erkende fokker. We waarschuwen hier altijd voor in al onze artikelen over kattenrassen, maar dit doen we met een reden. Er zijn namelijk genoeg broodfokkers in de wereld die geen gezonde kittens verkopen. Dit is natuurlijk hartstikke zielig, zowel voor het beestje als voor het baasje. Dit soort verdriet willen we voorkomen.

Daarom raden we altijd aan dat je goed je research doet voordat je overgaat tot een definitieve aankoop. Check of een fokker lid is van een rasclub, controleer of de fokker niet vele verschillende rassen verkoopt en ga niet voor het beste koopje qua prijs. Daarnaast is het ook belangrijk dat je jouw kat niet te vroeg in huis krijgt. Tijdens de eerste 12 weken dient een kat optimaal te socialiseren. Hier zorgt een goede fokker voor.

Schroom ook niet om de staat van je kitten te bekijken. Ziet het diertje er moe uit en glanst de vacht helemaal niet, dan is dit geen goed teken. Ook de mate van vuil in de oren of neus is een indicator. Vraag na over zowel het ontwormen als de vaccinatie van het beestje. Zo weet je zeker dat je een gezonde kitten aanschaft.

Vraag jezelf daarnaast af of je een goede match bent met een Thaise kat. Dit kattenras heeft een baasje nodig die genoeg aandacht aan hen schenkt, die graag met de kat bezig is en niet vele dagen van huis is. De Thaise kat kan goed omgaan met zowel kinderen als andere huisdieren, zeker wanneer ze hier mee zijn opgegroeid. De gezinssamenstelling kan dus geen spelbreker zijn.

Aan wat voor prijs moet je denken?

Een Thaise kat kost rond de €500. Wil je een Thaise kat aanschaffen? Dan moet je al snel denken aan een prijs in die richting. Dit zijn alleen de aanschafkosten, want je hebt ook nog andere kosten zoals goede voeding en controles bij de dierenarts. Bij een prijs die veel lager is dan €500, moet je al gauw wantrouwend zijn richting de fokker.

Het fokken van goede katten is een prijzige hobby. Het goed verzorgen van kittens, het ontwormen en voorzien van de benodigde vaccinaties kost een flinke prijs. Vandaar dat de prijs van een raskat ook hoog hoort te zijn. Wel is het altijd goed om de prijzen te vergelijken, zodat je nooit te veel of te weinig betaalt voor jouw kat.

Kies jij ook voor de Thai/traditionele Siamees?

Je hebt hierboven kunnen lezen wat de Thai of traditionele Siamees zo bijzonder maakt. Het is een lieve, leuke, energieke en speelse kat die een leuke compagnon is als huisdier. Wie weet zit je er wel over na te denken om een Thaise kat in huis te halen, maar het is ook goed mogelijk dat je al over een Thai beschikt.

Aarzel dan niet om een reactie achter te laten op dit artikel, wij horen graag leuke verhalen van de baasjes van Thaise katten. Misschien heb je wel een leuk filmpje van je kat die tegen je praat? Laat daarom een reactie achter op dit artikel en vertel ons meer!


Veelgestelde vragen over de Thai

De Thai word gemiddeld zo’n 25 tot 30 centimeter hoog. Een volwassen kater weegt gemiddeld zo’n 5 kilo terwijl de vrouwtjes net iets onder dat gewicht blijven. De katten zitten qua grote vaak net wat boven die van een gewone huiskat.

In Thailand staat de Thai ook wel bekend als de ‘Wischien-Mas’ en ‘Wischien-Maat’, wat zich vertaald naar ‘Moon diamond’ en ‘Gold Diamonds’.  tussen deze namen krijgt vooral de laatste tegenwoordig de voorkeur.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 4 Average: 3.3]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

3 reacties

  1. We hebben zelf 2 x een Thai Siamees gehad, die 1e werd 13 jaar oud, altijd in goede gezondheid geweest. Ging mee wandelen aan een tuigje, reed mee in onze fietsmand, heel aanhankelijk en lief. We willen heel graag terug een Thai hebben, eventueel een herplaatsing, volwassen kat of kitten. Is er iemand, die ons daarbij wa hulp kan bieden? Alvast bedankt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *