De Devon Rex: de kat die bekend staat als het natuurwonder


devon rex liggend in een weiland

De Devon rex is een kat die bekend staat als het natuurwonder. Dat klinkt prachtig en dat is het ook. Afkomstig uit Groot-Britannië was er een kitten met grote oren en een gekrulde vacht. Een bijzonder uiterlijk en een sociale kat, dat is wat deze kat kenmerkt. Ben jij benieuwd waarom deze kat als natuurwonder wordt gezien? Meer weten over de Devon Rex? Lees dan verder!

De afkomst van de Devon Rex

De Devon Rex is afkomstig uit Devon, Groot-Brittannië. Mevrouw Cox vond hier eind jaren 50 een kitten met een bijzonder uiterlijk in een nest. Een van de kittens had namelijk erg grote oren en een gekrulde vacht. Dit nest kwam voort uit een kruising van een wilde kat met een gekrulde vacht en een verdwaalde schildpadkat. De Devon Rex is op natuurlijke wijze ontstaan en wordt vanwege het bijzondere uiterlijk ook wel als een natuurwonder gezien.

Mensen hebben geen ingrijpen in dit bijzondere uiterlijk gehad. Het uiterlijk is namelijk helemaal van nature ontstaan. De Cornish Rex was nog geen 10 jaar eerder ook in de buurt van deze omgeving ontdekt en had ook dezelfde bijzonder vacht. Fokkers dachten dat het een goed idee zou zijn om te fokken met de Devon Rex en de Cornish Rex om het voortbestaan van de Devon Rex te garanderen. Deze kruising resulteerde alleen in nestjes met kittens met een normale vacht aangezien beide rassen recessieve genen hebben1.

Door speciale fokprogramma’s in Groot-Britannië, Frankrijk en de Verenigde Staten met andere kattenrassen is het voortbestaan van deze kat uiteindelijk verzekerd2.

devon rex liggend

Het karakter: een erg sociale kat met veel karaktereigenschappen van een hond

Het karakter van de Devon Rex is vrij bijzonder. Veel karaktereigenschappen hebben namelijk wat weg van een hond. Een Devon Rex is erg loyaal, houdt van mensen en kan met vrijwel iedereen overweg. De kat maakt erg veel plezier en houdt ook erg van spelletjes. Het is ook mogelijk om de kat trucjes aan te leren. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan het weggooien en weer ophalen van een speeltje. Een Devon Rex is dan ook vrij intelligent.

Verder is de kat erg sociaal. De kat maakt hierbij geen onderscheid tussen verschillende personen maar kan met iedereen overweg. Een Devon Rex is dan ook geïnteresseerd in alles en iedereen die hij tegenkomt. De kat kan goed overweg met andere dieren en ook met kinderen gaat deze kat goed samen. Ze kunnen eindeloos met kinderen spelen waardoor de kans groot is dat dit echte maatjes worden.

De kat houdt bovendien erg van aandacht. Dit is belangrijk om in je achterhoofd te houden wanneer je van plan bent om een Devon Rex aan te schaffen. De kat zal erg veel tijd met je spenderen en je niet veel met rust laten. Als je ergens mee bezig bent zal de kat hoogstwaarschijnlijk bij je gaan zitten, je aanraken voor aandacht maar ook op je schoot springen. Daarnaast volgt een Devon Rex je graag door het hele huis heen.

Verder is een Devon Rex een echte voedsel jager. Als je lekker van je maaltijd aan het genieten bent zal de kat hoogstwaarschijnlijk bij je komen schooien met een hele zielige blik in zijn ogen. Wanneer je even niet oplet is de kans groot dat je Devon Rex toe zal slaan en je bord leeg eet. Het is dus belangrijk om je bord met eten goed te bewaken3.

 

Het uiterlijk: bijzonder buitenaards

Het uiterlijk van de Devon Rex is om kort te zeggen vrij bijzonder. Veel mensen vinden het uiterlijk iets van een buitenaards wezen weghebben. Het hoofd van een Devon Rex heeft een rare vorm waarbij de jukbeenderen erg goed zichtbaar zijn. Daarnaast heeft de kat bijzonder grote oren waardoor de kat een beetje op een elf lijkt. Ook de ogen zijn erg groot van formaat waardoor deze kat een unieke uitstraling heeft. Verder heeft de kat een erg krullerige vacht die je niet bij heel veel katten terugziet. Een Devon Rex weegt gemiddeld tussen den 2,5 en de 4 kilogram waarbij katers iets zwaarder zijn dan poezen. Katers zijn vaak wat groter van formaat maar de proporties van de lichaamsdelen blijven wel gelijk.

Het lichaam van de Devon Rex is in vergelijking met andere katten normaal van grootte. Het lichaam is hard en gespierd maar daarnaast ook erg lenig. Hierbij is de nek slank en normaal van grootte. De staart is vrij lang, heeft een korte vacht en loopt puntig af. Verder heeft de Devon Rex een brede borst en lange slanke poten. De kat staat hoog op zijn poten waarbij de achterpoten iets hoger zijn dan de voorpoten. De kat staat van nature dus iets naar voren gebogen. Verder zijn de pootjes van de kat ovaal van vorm en heeft de kat bij zijn voorpootjes 5 tenen en bij zijn achterpootjes 4 tenen.

De kop van de Devon Rex is ook vrij bijzonder. De kop is erg breed maar de lengte is nog wel iets langer dan de breedte. Verder zijn de jukbeenderen erg goed zichtbaar wat een erg bijzondere uitstraling aan deze kat geeft. Ook de neus van de Devon Rex is vrij bijzonder. Dit komt omdat de neus een beetje een abrupt einde heeft. De snuit is hierdoor erg kort en bevat vrij grote snorharen. Verder heeft de kat erg grote ogen die vrij ver uit elkaar staan. Tussen de ogen zit meestal wel meer dan een oogbreedte. Naast grote ogen heeft de Devon Rex ook erg grote oren. De oren zijn erg breed bij de basis en lopen wat rond af. Al met al heeft de Devon Rex een erg bijzonder uiterlijk.

devon rex ligt in bed

De vacht van de Devon Rex

De vacht van de Devon Rex is goed vol. Vooral bij de rug, de zijdes de staart en de poten is een volle vacht aanwezig. Bij de nek, de borst een de buik is er vaak wat minder vacht. De vacht voelt erg zacht en fijn aan en is krullig van aard. Dit golvende effect is vooral goed terug te zijn op de plekken waar de vacht van de Devon Rex wat langer is. Bij kittens is de vacht vaak overal erg kort en naarmate de kittens ouder worden ontwikkeld de vacht zich verder. Ondanks dat de vacht kort kan zijn, zijn bij gezonde kittens geen kale plekken aanwezig.

De vacht komt in veel verschillende kleuren en patronen voor. Hierbij is onderscheidt te maken tussen:

 • Solid kleuren
 • Schaduwkleuren
 • Rookkleuren
 • Tabby kleuren
 • Bi-kleuren
 • Puntige patronen

Voor meer informatie over de vachtkleuren en de verschillende kleurencombinaties bij de Devon Rex is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard4.

 

De opvoeding: belonen bij goed gedrag

Voor de ontwikkeling van een kitten is het van groot belang dat deze bij de moederkat opgroeit. Kittens kennen zogenoemde socialisatieperioden waarin ze gewend raken aan sociale interactie. De moederkat speelt hier een belangrijke rol in en bereid een kitten als het ware voor op het verdere leven.

In deze socialisatieperioden raakt een kitten gewend aan de huiselijke sfeer, menselijke aanrakingen en vreemde geluiden. Deze fase is erg belangrijk om bijvoorbeeld het ontstaan van angststoornissen bij je kat te voorkomen. Daarnaast is het belangrijk dat een kitten gewend raakt aan menselijke aanrakingen zodat de verdere verzorging van je kitten ook een stuk eenvoudiger wordt. Je kan hierbij bijvoorbeeld denken aan het knippen van de nagels of het kammen van de vacht van je kitten.

Fokkers geven kittens over het algemeen met hun nieuwe eigenaar mee wanneer deze rond de 14 weken oud zijn. De socialisatieperioden van een kitten vinden plaats tot een kitten ongeveer 14 weken oud is. Wanneer je een kitten bij een fokker vandaan haalt is het dus verstandig om goed te kijken of de fokker voldoende aandacht aan deze socialisatie heeft besteed. Ga bijvoorbeeld na of je kitten in aanwezigheid van de moederkat is opgegroeid en of deze gewend is aan menselijke aanrakingen. Het kan ook verstandig zijn om goed naar de moederkat te kijken. In de meeste gevallen is het zo dat als de moederkat in goede conditie verkeerd en sociaal is dat ditzelfde voor de kittens uit haar nestje geld.

Wanneer je jouw kitten in huis hebt gaat de opvoeding verder. Het is hierbij belangrijk dat je je kat duidelijk maakt wat wel en niet kan. Dit kan je doen door je kat tot de orde te roepen bij gedrag dat niet gewenst is. Denk hier wel goed over na en beperk het straffen van je kat. Je wilt voorkomen dat je kat mensenschuw wordt en je gaat ontwijken.

Naast het tot de orde roepen van je kat is het ook belangrijk om je kat te belonen. Wanneer je kat goed gedrag vertoont kun je de kat belonen met snoepjes of de kat lekker aaien. De kat zal een positief verband ontdekken en dit goede gedrag vaker vertonen.

devon rex knuffelt met man

De verzorging: zorg voor voldoende warmte!

Wanneer je een kat in huis hebt genomen is het belangrijk dat je deze goed verzorgt. Door een kat goed te verzorgen zit deze goed in zijn vel en blijft de kat bovendien langer gezond. Iedere kat heeft een ander soort vacht en per vacht kan de verzorging verschillen. Als je kijkt naar de vacht van de Devon Rex is deze relatief makkelijk te onderhouden. Het is wel belangrijk dat je de vacht erg voorzichtig borstelt aangezien de vacht erg kort en kwetsbaar is. Een keer in de paar weken subtiel borstelen is hierbij voldoende. Je kan er voor de zekerheid ook voor kiezen om met een doek zachtjes over de haren heen te wrijven.

Naast de verzorging van de vacht is de verzorging van het gebit van een kat ook erg belangrijk. Door de tanden van je kat op regelmatige basis te poetsen kun je het ontstaan van tandsteen voorkomen. Het best is om dagelijks het gebit van je Devon Rex te verzorgen. Wanneer je hier niet aan toe komt is een keer in de week vaak ook voldoende.

Naast het gebit is het ook belangrijk om de oren en ogen van je Devon Rex goed te verzorgen. Bij zowel de oren als ogen kan vuil kom komen te zitten. Er kan bijvoorbeeld oor- en oogsmeer ontstaan. Het is belangrijk dat je dit tijdig schoonmaakt om infecties te voorkomen. Wanneer je besluit om dit schoon te maken is het aan te raden om een ietwat vochtig doekje te gebruiken. Het is hierbij belangrijk dat je bij het schoonmaken per oor en oog een ander gedeelte van het doekje gebruikt om een mogelijke verspreiding van de infectie te voorkomen.

Naast de verzorging van de kat zelf is het ook belangrijk dat je de kattenbak van je Devon Rex goed schoonhoudt. Katten zijn erg op hygiëne gesteld en vinden het erg fijn als ze een schoon plekje hebben. Door ervoor te zorgen dat de kattenbak goed schoon is voorkom je bovendien dat je kat de behoefte ergens anders gaat doen.

Als laatst is het erg belangrijk dat je – zeker in de winter – voldoende warme plekken voor je Devon Rex creëert. De Devon Rex is een kat die erg van de warmte houdt. Dit is onder andere terug te zien doordat de kat in de zomer een lekker warm plekje in de zon opzoekt. Ondanks dat de kat vaak ook erg warm aanvoelt heeft een Devon Rex het snel koud. Zeker in de wintermaanden is het verstandig om hier goed op te letten. Als jij het bijvoorbeeld koud hebt kan je ervan uitgaan dat je Devon Rex het ook koud heeft. Zorg voor voldoende warme plekjes in je huis zodat je kat zich lekker op kan warmen.

 

De voeding: let op het energieverbruik

Het is bij katten erg belangrijk dat je de voeding goed op het energieverbruik aanpast. Zo is het verstandig om erg actieve katten meer voer te geven dan minder actieve katten. Het is hierbij belangrijk om energietoevoer goed op energieverbruik aan te passen. Bij de Devon Rex is het extra belangrijk om goed op de hoeveelheid voedsel te letten. Een Devon Rex is een echte voedsel jager en kan maar door blijven eten. Wanneer je je bord met eten niet goed in de gaten houdt is de kans aanwezig dat je kat toeslaat. Naast de hoeveelheid voedsel is het ook erg belangrijk om goed naar het soort voedsel te kijken.

Katten zijn van nature echte vleeseters. Het natuurlijke voedsel van de kat is een muis en deze bestaat voor het overgrote merendeel uit vlees. Wanneer je op zoek gaat naar geschikt voedsel voor je Devon Rex is het belangrijk om hier goed rekening mee te houden. Het is belangrijk dat je voor voedsel kiest dat rijk is aan eiwitten en weinig koolhydraten bevat. Katten hebben namelijk erg veel moeite met het verwerken van koolhydraten.

Ideaal bestaat het dieet van een kat zowel uit droog als nat voedsel. Onder droog voedsel verstaan we bijvoorbeeld kattenbrokken. Kattenbrokken zijn goed voor de gezondheid van het gebit van je kat. Door goed op de droge en enigszins harde brokken te kauwen blijft het gebit van je kat in goede gezondheid en wordt het ontstaan van tandsteen voorkomen. Het is wel belangrijk dat je de etiketten goed leest bij de zoektocht naar kattenbrokken. Het is verstandig om goed naar de toegevoegde stoffen en eventuele smaakversterkers te kijken. Deze zijn namelijk niet altijd even goed voor de gezondheid van je kat. Onder nat voedsel verstaan we voornamelijk rauw vlees. Aangezien vlees rijk is aan eiwitten is dit een erg goede voedselbron. Nat voedsel kan daarnaast vanwege het vocht ook erg belangrijk zijn voor een kat. Katten drinken van nature niet zo veel en door je kat nat voedsel te geven kan deze zijn hoeveelheid vocht goed op peil houden.

Devon rex in een gras weiland

Ziektes die veel voorkomen

Net als mensen komen ziektes ook bij katten voor. Alle katten hebben kans op bepaalde genetische ziektes. Hier zijn geen uitzonderingen op. Het is voor fokkers dus erg belangrijk om goed op deze genetische ziektes te testen. Door goed op bijvoorbeeld de Polycystic Kidney Disease (PKD) en Hypertrofische Cardiomypathie (HCM) te testen wordt de kans dat kittens deze ziektes krijgen zo klein mogelijk gehouden. De meeste fokkers geven met de kittens een document mee waarin de afwezigheid van deze erfelijke ziektes wordt gegarandeerd.

De Devon Rex is over het algemeen een vrij gezond ras. De ziektes die nog weleens bij dit ras voor kunnen komen zijn:

 • Hypertrofische Cardiomypathie (HCM)
 • Patellar luxation
 • Erfelijke myopathy

Hypertrofische Cardiomypathie is een erfelijke hartafwijking waarbij het bloed op den duur minder goed door het lichaam van de kat gepompt wordt. Hierbij wordt onder andere de werking van de hartkleppen minder. Symptomen van deze ziekte zijn een slechte etenslust, benauwdheid bij de kat en een verlamming van de achterpoten.

Patellar luxation is een knieschijf die wat te los zit. Deze aandoening komt veel bij honden maar zeker ook bij katten voor. Deze losse knieschijf kan voortkomen uit verkeerde ontwikkelingen tijdens de groei of door een ongeval waarbij de banden verscheuren. Er zijn niet echt vaste symptomen die op patellar luxation wijzen. Wel kan het zo zijn dat de kat desbetreffende knieschijf vermijdt. Het is bij deze aandoening belangrijk om dit goed te behandelen. Zonder behandeling zal de toestand van de knieschijf alleen maar verslechteren.

Erfelijke myopathy is een erfelijke spierziekte. Deze ziekte is in de eerste weken en maanden al goed te herkennen doordat je kitten wat apart loopt en zijn kop naar beneden heeft hangen. Verder is deze ziekte te herkennen doordat je kat wat moeite heeft met het eten van zijn voedsel, het doorslikken maar ook met het ademen. Bij deze symptomen is het altijd verstandig om bij de dierenarts langs te gaan.

 

Hoe oud kan de Devon Rex worden?

Een Devon Rex wordt doorgaans tussen de 9 en de 15 jaar oud. Hoe oud jouw kat wordt is afhankelijk van meerdere factoren. Zelf heb je een grote invloed op het gebied van voeding en verzorging. Wanneer je je kat goed verzorgt zal deze lekkerder in zijn vel zitten en langer gezond blijven. De levensverwachting zal hierdoor toenemen. Er zijn natuurlijk ook factoren waar je geen invloed op uit kan oefenen. Je kat kan bijvoorbeeld onverwachts met een ziekte te maken krijgen wat de levensverwachting weer doet afnemen.

4 devon rex kittens

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt

Over het algemeen is het erg belangrijk dat je je goed voorbereid als je van plan bent om een huisdier in huis te nemen. Het is verstandig om je goed in te lezen zodat je goed weet wat je te wachten staat. Om een Devon Rex in huis te nemen heb je niet specifiek veel ervaring met het houden van huisdieren nodig. Wel is het belangrijk dat je goed weet wat je te wachten staat op het gebied van opvoeding en verzorging.

Wanneer je specifiek op zoek bent naar een Devon Rex vanwege het speciale uiterlijk en karakter is het verstandig om een fokker te contacteren. Vaak zijn er wachtrijen bij raskatten en kom je op een wachtlijst te staan. Als er dan een kat beschikbaar is word je gecontacteerd.

Bij de zoektocht naar een goede fokker is het verstandig dat je goed kijkt of de fokker voldoende aandacht aan de socialisatie van de katten besteed en naar de fysieke gesteldheid van de moederkat. Ook is het belangrijk om goed na te gaan of de katten al zijn ontwormd, van de basisinentingen zijn voorzien en eventueel gechipt zijn.

Van verschillende rassen zijn ook rasclubs. Dit zijn clubs die zich inzetten voor het voortbestaan en de gezondheid van een bepaald ras. Via deze rasclubs is het vaak ook mogelijk om op een wachtlijst te komen om in aanmerking te komen voor een raskat. De Devon Rex breedclub is een voorbeeld van een rasclub van de Devon Rex.

 

Aan wat voor prijs je moet denken

Raskatten kosten doorgaans rond de €500. Het is wel belangrijk om op te merken dat dit bedrag per fokker verschilt en afhankelijk is van vraag en aanbod. Als de vraag naar een bepaald soort ras hoog is en er weinig nestjes beschikbaar zijn kan een fokker ervoor kiezen om een hogere prijs te vragen.

 

Deel jouw ervaringen met de Devon Rex

De Devon Rex is een kat met een bijzonder uiterlijk en een erg actief karakter. Mede vanwege dit actieve karakter zijn wij erg benieuwd naar jullie ervaringen. Wat is bijvoorbeeld het gekste wat jouw Devon Rex heeft gedaan? Laat het weten aan de hand van een reactie op dit artikel!

Bronnen

[1] Een recessief gen komt alleen tot uiting als er gen dominant gen aanwezig is.

[2] Bron: The Cat Encyclopedia – the definitive visual guide.

[3] Bron: Cat Franciers’ Association: The Devon Rex

[4] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://cfa.org/wp-content/uploads/2019/06/devon-rex-standard.pdf, deze staat op de officiële website van de Cat Franciers’ Association.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 10 Average: 4.7]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *