De Dragon Li: een speelse kat die ook van jagen houdt

Kattenrassen » De Dragon Li: een speelse kat die ook van jagen houdt
dragon li staand buiten

De Dragon Li is buiten China een vrij nieuw kattenras. Hoewel de kat waarschijnlijk al enkele eeuwen in China bestaat staat het kattenras pas sinds 2010 bij de CFA geregistreerd. Het is een lieve maar ook erg intelligente kat. Dit heeft een man uit China wel bewezen door hem een bijzonder trucje aan te leren. Benieuwd wat voor trucje dit is? Je leest het hier!

 

De afkomst: een eeuwenoude kat die pas sinds kort wordt erkend

Deze kat is al eeuwenoud maar is wel pas sinds kort erkend. De Dragon Li is waarschijnlijk zelfs een van de oudste katten afkomstig uit China. Uit verschillende verhalen is dan ook op te maken dat de kat al meerdere eeuw in China leeft. Buiten China waren alleen niet veel mensen van deze kat op de hoogte. Voor de rest van de wereld is deze kat een soort nieuwkomer.

In 2003 is de Dragon Li voor het eerst erkend als een experimenteel ras. Langzaamaan is de kat steeds wat populairder geworden en was de kat ook meer buiten China te vinden. Steeds meer organisaties erkenden het kattenras en in 2010 werd dit kattenras ook door de Cat Fanciers’ Association erkend. Het is een natuurlijk ras en komt niet voort uit kruisingen tussen verschillende soorten katten.1

 

Het karakter van de Dragon Li

De Dragon Li is een erg vriendelijke kat die erg loyaal is. De kat herkent goed wie zijn baasje is en komt vrijwel altijd weer thuis. Met mensen is de kat zachtaardig maar de kat wordt ook gezien als een slimme jager. De kat is erg actief en gaat dan ook graag naar buiten. Dit maakt deze kat daarom ook niet geschikt voor in een appartement of een flatgebouw. Deze natuurlijke jager zou hier doodongelukkig worden. Dat is natuurlijk niet wat je wilt!

Zoals vermeld is de Dragon Li zachtaardig richting mensen. De kat is dan ook geschikt voor families met kinderen en andere dieren. Het is hierbij wel van belang om de andere dieren en je kinderen op een voorzichtige manier aan de Dragon Li te introduceren. Op deze manier kunnen ze goed aan elkaar wennen.

De Dragon Li is een erg slimme kat die erg goed kan jagen. Je moet er dus niet van schrikken als de kat eens met een dode muis aan komt zetten. Naast dat deze kat slim is in het jagen is de kat ook op andere vlakken erg slim. Zo is het mogelijk om deze kat trucjes aan te leren. In China is het een man zelfs gelukt om de kat de ochtendkrant te laten ophalen!

Dragon Li infographic

Het uiterlijk van de Dragon Li: een kop

De Dragon Li is een vrij grote kat. Ze hebben een gespierd lichaam en sterke gespierde poten. Het lichaam is stevig van vorm, rechthoekig van vorm en iets langer dan de staart. Een Dragon Li weegt doorgaans tussen de 4 en de 5 kilogram. Katers zijn hierbij in de meeste gevallen een stukje zwaarder dan poezen. Een Dragon Li is pas op zijn derde helemaal volgroeid.

De kop van de kat heeft een beetje de vorm van een hexagoon. De kop is niet helemaal rond maar lijkt wat hoekig en in de vorm van een diamant. Daarnaast heeft de Dragon Li een lange en rechte neus en oren van een normaal formaat. De oren staan redelijk ver van elkaar en hebben scherpe punten. De ogen van de Dragon Li zijn vrij helder en zijn groen, geel of bruin van kleur.[2]

 

De vacht en kleur: de bruine tabby mackerel

De Dragon Li heeft een korte en dichte vacht. De kat komt alleen voor in een bruine tabby mackerel kleuring. De kat heeft hierbij lange, verticaal lopende strepen over het lichaam. Op de kleuren na lijkt de vacht dus enigszins op die van een tijger. De haren zijn hierbij zwart bij de wortel, lichtgeel in het midden en bruin aan het uiteinde.

De haren op de buik en op de kin zijn wat lichter van kleur. Hier is het tabby patroon ook bijna niet aanwezig. Daarnaast heeft de kat zwarte cirkels op de vacht rond de poten en zwarte cirkels rondom zijn staart. Het uiteinde van de staart is helemaal zwart.

 

De opvoeding: zorg voor aanwezigheid van de moederkat

Het is belangrijk dat de Dragon Li wordt opgevoed in de nabijheid van de moederkat. De moederkat heeft namelijk een grote rol in de opvoeding van haar kittens. Samen met de broers en zussen geeft de moederkat levenservaring aan haar kittens. Ze leert ze als het ware hoe het leven werkt en leert ze enigszins zelfstandig te worden. Ze bereid haar kittens voor op het verdere leven.

Ook de fokker of de huiselijke kring waarin een kitten opgroeit speelt hier een belangrijke rol in. Het is voor een kitten erg belangrijk om al op jonge leeftijd gewend te raken aan menselijk contact zodat het verzorgen van een kat een stuk eenvoudiger wordt. Het is belangrijk om hier in de socialisatieperiodes van een kitten goed op te letten.

Deze belangrijke fase in het leven van de kitten heet de socialisatie periode. Deze periode duurt totdat een kitten zo’n 14 weken oud is. Als de socialisatieperiode goed verloopt zal de kat hier de rest van zijn leven plezier van hebben. Een goede socialisatie voorkomt namelijk eventuele gedragsproblemen zoals angsten of agressie.

dragon li slapende kittens

De verzorging

Het is belangrijk dat je kat al op jonge leeftijd gewend is geraakt aan menselijke aanrakingen zodat verzorging op latere leeftijd ook eenvoudiger wordt. Voor een goede gezondheid van de kat is het noodzakelijk om je kat op regelmatige basis goed te verzorgen. Zo is het verstandig om de vacht van je Dragon Li op wekelijkse basis door te kammen om dode haren te verwijderen en klitten te voorkomen. Wanneer je kat in de ruiperiode zit – de periode waarin een kat van vacht verwisseld – is het verstandig om je kat nog wat vaker te kammen.

Naast het regelmatig kammen van de haren is het verstandig om de tanden van je kat goed te poetsen. Door te tanden van je kat op regelmatige basis goed te poetsen voorkom je het ontstaan van tandsteen en blijft het gebit van je kat in goede conditie. Het is het beste om dit dagelijks te doen, als je hier de tijd niet voor hebt is het ook voldoende om dit wekelijks te doen.

Ook het knippen van de nagels is een belangrijk onderdeel van de verzorging van je Dragon Li. De nagels van een kat groeien vrij snel en het is belangrijk om deze goed te verzorgen. Door de nagels op regelmatige basis te knippen blijven ze mooi gezond en voorkom je vergroeiing. Over het algemeen is een keer in de week knippen voldoende. Het is ook aangeraden een krabpaal in huis te halen zodat jouw kat ook zelf zijn nagels kan onderhouden.

Daarnaast is het belangrijk om de oren en ogen goed schoon te maken. Je kunt hierbij een zacht vochtig doekje gebruiken. Het is hierbij belangrijk dat je per oor en oog een ander deel van het doek gebruik. Op deze manier voorkom je het ontstaan van een infectie.

Als laatst is het erg belangrijk om de kattenbak van je kat goed schoon te houden. Katten zijn erg op hygiëne gesteld en doen hun behoefte het liefst in een schone omgeving. Door de kattenbak goed schoon te houden voorkom je bovendien dat je kat ergens anders in je woning zijn behoeftes doet.

 

De voeding: let op de hoeveelheid voedsel

Bij de voeding van een kat is het belangrijk om op meerdere zaken te letten. Je moet namelijk goed kijken naar hoeveel voedsel je je kat geeft, maar ook wat voor voedsel je je kat geeft. Met een gezond en evenwichtig dieet blijft je kat goed gezond en voorkom je een hoop ellende. Met de juiste voeding zit een kat ook lekker in zijn vel, een kat die lekker in zijn vel zit zal over het algemeen ook een stuk gelukkiger.

Het eerste waar je op moet letten is dus de hoeveelheid voedsel dat je aan je kat geeft. Het is belangrijk om dit goed af te stellen op de hoeveelheid beweging van je kat. Je moet goed kijken hoe actief jouw kat is en hoeveel energie je kat uit het voedsel moet halen. Zo kunnen actievere katten die meer bewegen meer voedsel nodig hebben dan minder actieve katten.

Naast de hoeveelheid is ook het soort voedsel dat je aan je kat geeft erg belangrijk. Katten zijn van nature vleeseters (muizen) waardoor het belangrijk is om het dieet van je kat hier ook op af te stemmen. Mede doordat katten echte vleeseters zijn kunnen ze koolhydraten niet zo goed verwerken. Het is dus belangrijk dat de voeding voor je kat niet te veel koolhydraten bevat.

Voor de meeste raskatten is er wel voedsel speciaal voor dat specifieke ras op de markt. Dit voedsel is helemaal afgestemd op de behoeftes van deze kat zodat je zeker weet dat je goed zit. Het is wel verstandig om altijd de etiketten eens door te lezen om te kijken wat voor toegevoegde stoffen er in het voedsel zitten. Op deze manier weet je ook zeker dat je geen verkeerd voedsel aan je kat geeft. Want als je kat moet overgeven in huis doordat hij niet het juiste voedsel heeft gekregen is dat natuurlijk niet wat je wilt.

dragon li liggend bij een raam

Ziektes die veel voorkomen bij de Dragon Li

De Dragon Li is over het algemeen een vrij gezonde kat. Er zijn geen specifieke ziektes die enkel bij dit ras voorkomen. Voor algemene ziektes die bij katten voorkomen kun je ons volgende artikel raadplegen: [voeg artikel over ziektes bij katten in]

De meeste fokkers van raskatten geven een document mee met de kitten waarin de afwezigheid van enkele erfelijke ziektes wordt gegarandeerd. Wanneer je van plan bent om jouw kitten ook bij een fokker vandaan te halen is het dan ook verstandig zo’n document te vragen. Zo ben je ervan verzekerd dat jouw kat gezond mee naar huis komt.

 

Hoe oud kan de Dragon Li worden?

Een Dragon Li wordt doorgaans tussen de 9 en 16 jaar oud. Hoe oud je kat precies wordt hangt van meerdere factoren af. Wanneer je je kat erg goed verzorgd is de kans groter dat je kat langer blijft leven. Ziektes en aandoeningen kunnen deze levensverwachting weer verminderen. Houdt het gedrag van jouw kat dus goed in de gaten zodat je er op tijd bij bent wanneer hem of haar wat mankeert. Zo kan je kat zo snel mogelijk de nodige hulp ontvangen.

 

Wat jij moet weten voordat je de Dragon Li in huis neemt

Om een Dragon Li in huis te nemen hoef je niet per se ervaring met huisdieren te hebben. Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden voordat je een Dragon Li in huis neemt. Je kunt hierbij denken aan het opdoen van informatie door online artikelen (zoals deze) te raadplegen. Op deze manier kom je er achter wat voor soort kat een Dragon Li is en of het karakter van de kat goed in je huishouden past. Ook is het van belang om voldoende voorbereidingen te treffen. Zo zal je bijvoorbeeld een kattenbak, kattenmandje en speelgoed aan moeten schaffen.

Naast deze zaken is het ook belangrijk om goed naar de kitten zelf te kijken. Haal je je kitten bij een fokker? Kijk dan goed of de fokker voldoende aandacht aan de opvoeding van de kitten heeft besteed. Ook kan het handig zijn om naar de moederkat te kijken. Als de moederkat er goed uitziet kun je ervan uitgaan dat haar kittens ook goed zijn verzorgd en opgevoed. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de kitten is ontwormd, ingeënt en eventueel gechipt.

gapende dragon li

Aan wat voor prijs moet je denken?

Over het algemeen betaal je tussen de €500 en de €750 voor een gezonde kitten van een raskat. De prijs voor een Dragon Li hangt af van de fokker. Het is zeker in Nederland nog niet een hele bekende kat waardoor het aanbod van deze kat hier ook wat lager is. Doordat het aanbod van de Dragon Li enigszins laag is kan het voorkomen dat je iets meer voor deze kat betaald. Dit verandert natuurlijk als de kat op steeds meer plekken voorkomt en dus bekender is.

Naast de prijs voor het aanschaffen van deze kat komen er ook onderhoudskosten bij kijken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld speeltjes, een klim- of krabpaal, voer, verzorgingsproducten en dierenartskosten. Deze mogen natuurlijk niet worden vergeten aangezien dit belangrijk is voor het welzijn van de kat.

 

Ben jij in het bezit van een Dragon Li?

Wil jij graag een Dragon Li aanschaffen of ben jij in het bezit van een Dragon Li? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met deze mooie kat. Wat heeft dit ras voor jou zo aantrekkelijk gemaakt? Is jouw Dragon Li ook een echte jager? Heb je jouw Dragon Li ook een leuk trucje aan kunnen leren? Al deze ervaringen willen wij graag van jullie horen! Laat het ons en onze lezers weten door een reactie achter te laten op dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Dragon Li?

Gemiddeld word de Dragon Lee zo’n 25 tot 35 centimeter hoog. Dit is zijn schofthoogte. Het gewicht van een volwassen kat zit veelal tussen de 3 en 5 kilogram. Hierbij zijn de katers vaak wat groter en zwaarder dan de poezen. De Dragon Li is een middelgrote tot grote kat. Opmerkelijk aan deze katten is dat zij pas op hun derde helemaal volgroeid zijn.

 

Kan de Dragon Li goed alleen zijn?

De Dragon Li kan over het algemeen prima een paar uur alleen zijn. Als zijn baasje bijvoorbeeld op werk is of even boodschappen is gaan doen. Langer dan een paar uur is over het algemeen geen goed idee als jouw Dragon Li de enige kat in huis is. Deze zachtaardige en loyale kat is erg gesteld op het gezelschap van zijn baasje maar kan ook goed omgaan met andere huisdieren. Veel baasjes van deze katten hebben zelfs opgemerkt dat deze kat misschien wel beter met honden kan omgaan dan met andere katten. Daarom is het een goed idee om een vriendje aan te schaffen voor jouw kat als je vaak lang van huis bent. De Dragon Li doet het daarnaast ook goed met kinderen en is dus ook zeer geschikt voor gezinnen. Dit zal de kat ook gelukkig maken aangezien dit de kans vergroot dat er altijd gezelschap voor hem in huis is.

Dit is dan ook zeker geen ras dat je aan moet schaffen als je weet dat je geen tijd hebt hem voldoende aandacht te geven. Net zoals de meeste katten kan de Dragon Li zich namelijk eenzaam en depressief gaan voelen als hij merkt dat er weinig tijd voor hem wordt gemaakt. Houdt dit dan ook zeker in gedachten als je erover nadenkt deze kat in huis te nemen.

 

Hoe heet de Dragon Li in China?

Verassend genoeg heet de Dragon Li alleen zo buiten China. Binnen China is de kat bekend als ”Li Hua Mao”. Dit vertaald naar ”Fox Flower Cat” ofwel ”Vosbloemenkat”. De naam Dragon Li hebben deze katten waarschijnlijk te danken aan de connectie die China’s cultuur en geschiedenis heeft aan de draak en de Chinese afkomst van de kat.

 

Bronnen

[1] Kijk voor meer informatie op https://cfa.org.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 14 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *