De Egyptische Mau: een kat met een exotische uitstraling  

Kattenrassen » De Egyptische Mau: een kat met een exotische uitstraling  
egyptische mau liggend

De Egyptische Mau is een erg slimme kat met een exotische uitstraling. De kat houdt veel van menselijk contact en is binnen zijn familie erg sociaal naar iedereen. Wanneer je een Egyptische Mau in huis neemt is de kans zeer groot dat deze zich met veel dagelijkse bezigheden bemoeit. Bovendien moet je niet schrikken als de kat eens boven op je schouder springt. Deze katten kunnen erg hoog springen waardoor ze ook gek zijn op klimpalen. Ben je benieuwd waarom de Egyptische Mau zo hoog kan springen? Je leest het hier. 

 

De afkomst: een kat die naar alle waarschijnlijkheid al een eeuwigheid bestaat 

De Egyptische Mau is een kat die naar alle waarschijnlijkheid al een lange periode bestaat. In oude tekeningen in de tombes van Egypte – die afkomstig zijn uit de oudheid – staat al een kat afgebeeld die veel overeenkomsten met de Egyptische Mau vertoont. De claims dat de hedendaagse Egyptische Mau ook daadwerkelijk van deze kat afstamt zijn alleen ongegrond. Hier zijn tot op de dag van vandaag geen harde bewijzen voor.  

Bij het ontstaan van de Egyptische Mau zoals we die nu kennen heeft de Russische prinses Natalie Troubetzkoy een grote rol gespeeld. Deze Russische prinses die uit Rusland was verbannen importeerde in 1956 meerdere Egyptische katten naar Italië. Dit was een klein groepje katten dat de basis legde voor de hedendaagse Egyptische Mau. Eind vorige eeuw zijn er meer katten uit Egypte geïmporteerd zodat de genenpool iets was vergroot. 

 

Het karakter: een kat die in zijn eigen omgeving erg aanwezig is  

De Egyptische Mau is een erg slimme kat en is erg loyaal naar zijn of haar eigenaar. Over het algemeen dit ras kat erg aanhankelijk maar de kat kan ook erg gevoelig en verlegen zijn. Dit is zeker het geval wanneer het onbekende mensen over de vloer komen. In de eigen omgeving met bekende mensen lijkt het daarentegen alsof deze kat geen angst kent en is de kat bovendien erg aanwezig.  

De kat heeft een mooi karakter en is erg sociaal naar iedereen binnen zijn familie. Een Egyptische Mau verwacht ook echt deel te nemen in de familie en is erg interactief. Wanneer je met je dagelijkse bezigheden bezig bent is de kans erg groot dat je kat even een kijkje komt nemen. De bouw van de kat is dusdanig dat deze erg snelle reflexen heeft, waardoor de kat onder andere ook erg hoog kan springen. Je moet er dus niet van schrikken als je Egyptische Mau boven op je schouder of de koelkast springt. 

Egyptische Mau infographic

Het uiterlijk: een atletisch lichaam met een exotische uitstraling  

De Egyptische Mau heeft een beetje een exotische uitstraling. Dit komt mede vanwege het gevlekte patroon van de vacht. De vacht bevat allemaal kleine vlekjes waardoor deze kat een beetje een jungle uitstraling krijgt. Dit is vrij bijzonder aangezien de Egyptische Mau de enige gedomesticeerde kat is die dit patroon helemaal van nature heeft gekregen. Verder is de kat normaal van formaat en heeft de kat een sterke uitstraling. Het lichaam is vrij gespierd en de kat heeft een alerte uitstraling. Een Egyptische Mau heeft over het algemeen een erg goede conditie. Het lichaamsgewicht ligt doorgaans tussen de 2,5 en de 5 kilo. Het is hierbij wel op te merken dat katers vaak iets groter van formaat zijn dan poezen en daardoor ook wat zwaarder wegen.  

Het lichaam is – ten opzichte van andere katten – ook normaal van formaat en ziet er vrij elegant uit. Dit komt omdat de Egyptische Mau goed ontwikkelde spieren heeft die goed zichtbaar zijn en omdat de verschillende onderdelen van het lichaam in mooie verhoudingen zijn. Katers zijn over het algemeen iets gespierder dan poezen en dit is vooral bij de nek en schouders te zien. De spieren zijn hier bij katers meer ontwikkeld dan bij poezen. De staart is normaal van grootte, heeft een dikke basis en loopt wat puntig af.

Verder zijn de achterpoten iets langer dan de voorpoten waardoor de kat iets op zijn tenen staat als deze rechtop staat. Wat bij de Egyptische Mau opmerkelijk is, is dat de huid bij het achterbeen vanaf de zijkant tot aan de knie wat losser zit. Dit maakt deze kat erg flexibel. Doordat de kat zo flexibel is heeft deze een erg snelle reactie en kan die erg hoog springen. De pootjes zijn relatief klein en zien er erg sierlijk uit. De pootjes zijn in de vorm van een ovaal en de Egyptische Mau heeft bij de voorpoten vijf tenen en bij de achterpoten vier tenen.  

De Egyptische Mau heeft een wigvormige kop die qua formaat mooi in verhouding met het rest van het lichaam is. De kat heeft niet hele volle wangen maar wel een stevige kin. De snuit staat in dezelfde lijnen als de wig en is normaal van formaat. De snuit is niet afgepunt zoals je bij sommige andere katten weleens ziet. De grootte van de oren zit tussen normaal en groot in en hebben een brede basis. Het haar op de oren is vrij kort en tussen de oren zit veel ruimte. De ogen van de Egyptische Mau zijn erg alert en zijn groot van formaat. Ze zijn in de vorm van een amandel en staan een beetje schuin in de richting naar de oren. De ogen van een Egyptische Mau zijn altijd groen van kleur.  

egyptische mau kitten

De vacht van de Egyptische Mau 

De vacht van de Egyptische Mau is niet kort maar ook niet echt lang. Er wordt ook wel gezegd dat de vacht medium van formaat is. Wat de vacht van deze kat erg bijzonder maakt is het gevlekte patroon. De Egyptische Mau is de enige gedomesticeerde kat die dit patroon helemaal van nature heeft gekregen. De mens heeft hier geen invloed op gehad.  

De markeringen van dit gevlekte patroon zijn over het hele lichaam te vinden en in verschillende vormen en formaten. De markeringen zijn vrij scherp en staan in goed contrast met de blekere basisvacht. Doordat deze vacht helemaal natuurlijk is ontstaan komt deze ook alleen in de natuurlijke kleuren voor. Dit zijn: 

  • Zilver 
  • Brons 
  • Rookkleur  

Bij de zilveren variant van de Egyptische Mau is de basisvacht zilver van kleur. Bij het hoofd, de schouders, de benen, de rug en de staart is deze kleur bleekzilver en aan de onderkant van de kat vervaagt deze kleur nog meer. De markeringen zijn in dezelfde kleur als houtskool en hebben een witte/bleekzilveren ondervacht. Het neusleer bij deze kat is baksteenrood van kleur en de kussens van de pootjes zijn zwart van kleur waarbij de ruimte tussen de tenen ook zwart is.  

De bronzen variant van de Egyptische Mau heeft een warme bronzen basiskleur bij het hoofd, de schouders, de buitenbenen, de rug en de staart. Boven op de rug is de vacht het donkerst van kleur. Wanneer je via de zijkant naar beneden gaat wordt deze steeds lichter. Aan de zijkant is de vacht geelbruin van kleur en aan de onderkant meer crème ivoor. De markeringen zijn bruinzwart van kleur en hebben een warm bruine ondervacht. Het neusleer van deze kat is baksteenrood en de kussens van de pootjes zijn zwart of donkerbruin van kleur. Ditzelfde geld voor de ruimte tussen de tenen.  

Tot slot kan een Egyptische Mau ook voorkomen in een smoke variant. Hierbij is de vacht van de kat in een rookkleur. De kat heeft hierbij een bleke zilveren grondkleur bij het hoofd, de schouders, de poten, de staart en de onderkant. Het uiteinde van de haren is hierbij zwart waardoor je een soort rookeffect krijgt. De markeringen zijn ook zwart van kleur met een witte tot bleekzilveren ondervacht. Ondanks dat zowel de top van de basisvacht als de markeringen zwart van kleur zijn is er wel een duidelijk onderscheidt tussen deze twee te zien. Het neusleer bij deze kat zwart van kleur net als de kussens van de pootjes.  

Voor meer informatie over de vachtkleuren en de verschillende kleurencombinaties bij de Egyptische Mau is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard. 

2 volwassen egyptische mau katten op een plank

De opvoeding: laat de kat goed wennen aan menselijk contact  

De eerste fase in het leven van een kitten is een van de belangrijkste periodes wat opvoeding betreft. Kittens kennen twee zogenoemde socialisatieperioden. Deze perioden vinden plaats tot de kitten ongeveer 14 weken oud is. In deze perioden wordt een kitten als het ware op zijn verdere leven voorbereid. De kitten leert gewend te raken aan menselijke handelingen, leert om te gaan met vreemde geluiden maar leert ook zijn plaats in een huishouden kennen. Zo zal een kitten in deze perioden ook leren omgaan met andere dieren. Bij deze socialisatieperioden is het belangrijk dat een kitten in de aanwezigheid van de moederkat opgroeit. De moederkat speelt een erg belangrijke rol in de opvoeding van een kitten.  

De meeste raskatten komen bij fokkers vandaan die de kittens over het algemeen pas meegeven wanneer ze een leeftijd van ongeveer 13-14 weken hebben bereikt. Dit betekent dat een kitten vrijwel de hele socialisatieperioden bij de fokker doorbrengt. Wanneer je op zoek gaat naar een kitten om in huis te nemen is het dus verstandig om te kijken of de fokker hier voldoende aandacht aan heeft besteed. Dit kun je doen door een aantal vragen aan de fokker te stellen maar het kan ook handig zijn om goed naar de moederkat te kijken. Vaak kun je aan de moederkat wel zien onder wat voor omstandigheden een kitten opgroeit.  

Na de socialisatieperioden stopt de opvoeding niet. Wanneer je jouw kitten in huis krijgt is het belangrijk dat je goed aangeeft wat goed gedrag en wat slecht gedrag is. Dit kun je doen door je kat bij slecht gedrag licht te straffen – door de kat bijvoorbeeld streng aan te spreken – terwijl je de kat bij goed gedrag juist beloond. Op het gebied van beloning kun je denken aan bijvoorbeeld het geven van een snoepje of een aai over de bol.  

 

De verzorging: bij een goede verzorging zit je kat lekkerder in zijn vel  

Wanneer je kat in een goede staat van gezondheid verkeert, zit deze ook lekkerder in zijn vel. Een goede verzorging speelt hier een belangrijke rol in. De verzorging van een kat bestaat uit verschillende onderdelen. Zo heb je bijvoorbeeld de verzorging aan het lichaam maar bijvoorbeeld ook verzorging in de vorm van voldoende beweging.  

De vacht van de Egyptische Mau heeft in vergelijking met andere katten maar weinig verzorging nodig. Eens in de paar weken is voor de gezondheid van de vacht al voldoende. Hierbij is wel op te merken dat de Egyptische Mau er erg van houdt om geborsteld te worden. Wanneer de kat vaker geborsteld wordt voelt die zich meer met zijn baasje verbonden. Het is dus aan te raden om je kat regelmatig te borstelen. Dit is eenvoudig te doen tijdens bijvoorbeeld het spelen.  

Naast de vacht is het ook belangrijk om het gebit van je kat goed te verzorgen. Dit kun je doen door voldoende hard voedsel in huis te halen. Bij hard voedsel – zoals bijvoorbeeld kattenbrokken – blijft het gebit van je kat in goede staat en wordt tandsteen voorkomen. Naast het in huis halen van hard voedsel is het ook verstandig om de tanden van je kat te poetsen. Het best is om dit op dagelijkse basis te doen maar wanneer je hier niet aan toekomt is eens in de week ook voldoende.  

Het is ook belangrijk dat je de nagels van je Egyptische Mau goed verzorgt. Het is hierbij handig om een krabpaal in huis te halen zodat de kat lekker kan krabben. Naast het in huis halen van een krabpaal is het ook verstandig om de nagels van je kat regelmatig te knippen. Hiermee verzeker je dat de nagels in goede conditie blijven.  

Bij de ogen en oren van een kat kan nogal eens wat vuil ophopen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld oog- en oorsmeer. Het is belangrijk dat je dit als baasje goed schoonmaakt om bijvoorbeeld infecties te voorkomen. Je kan hierbij een vochtig doekje gebruiken en het vuil voorzichtig weghalen. Het is hierbij wel belangrijk dat je bij de verschillende ogen en oren een ander gedeelte van het doekje gebruikt zodat je de kans op het verspreiden van een infectie zo klein mogelijk houdt.  

Katten zijn over het algemeen ook erg gesteld op hygiëne. Het is dus zaak dat je de kattenbak van je kat goed schoonhoudt. Wanneer je dit niet doet kan het zo zijn dat je kat zijn behoefte ergens anders gaat doen en hier zit je natuurlijk niet op te wachten. Hoe vaak je de kattenbak moet verschonen hangt af van hoeveel de kattenbak wordt gebruikt. Doorgaans is het verstandig om de kattenbak elke 2 tot 6 weken te verschonen.  

Een onderdeel van de verzorging van een kat dat vaak over het hoofd wordt gezien is beweging. Het is voor de conditie van je kat van groot belang dat de kat voldoende beweging krijgt. Bovendien helpt dit ook bij het voorkomen van overgewicht. Door voldoende met je kat te spelen en voldoende actieve speeltjes in huis te halen zorg je ervoor dat je kat aan zijn dagelijkse beweging komt. egyptische mua met een boomstronk

De voeding: katten zijn echte vleeseters  

Voor de gezondheid van een kat is het belangrijk dat deze een afwisselend dieet van hard en nat voedsel krijgt. Onder hard voedsel vallen kattenbrokken die goed zijn voor de gezondheid van het gebit van je kat. Door op de harde brokken te kauwen wordt tandsteen voorkomen en blijft het gebit van je kat in een goede staat. Onder nat voer verstaan we onder andere rauw vlees. Nat voer is belangrijk voor een kat aangezien katten uit zichzelf maar weinig drinken. Aan de hand van nat voedsel is de vochtinname van een kat beter op peil te houden. Bovendien is rauw vlees een erg goede voedingsbron voor katten.  

Katten zijn van nature namelijk echte vleeseters. Het natuurlijke voedsel van katten is de muis. Aangezien een muis voor het grootste gedeelte uit vlees bestaat halen katten ook de meeste voedingsstoffen uit vlees. Het is dus belangrijk dat het voedsel van een kat veel eiwitten bevat. Daarentegen hebben katten moeite met het verwerken van koolhydraten. In de zoektocht naar geschikt voedsel voor je Egyptische Mau is het dus belangrijk dat je goed kijkt naar de hoeveelheid eiwitten en koolhydraten in het voedsel. Het is dus verstandig om goed naar de etiketten met ingrediënten te kijken. Je kunt dan ook controleren of er geen onnodige hulpstoffen en smaakversterkers in het voer aanwezig zijn.  

Tot slot is het erg belangrijk om de energietoevoer bij een kat goed op het energieverbruik af te stemmen. Hierbij kun je katten die erg actief zijn meer voedsel geven dan katten die minder actief zijn. Dit is belangrijk om overgewicht te voorkomen en je kat in goede conditie te houden. 

 

Ziektes die veel voorkomen 

Als baasje heb je een grote rol in de gezondheid van je kat. Aan de hand van een goede verzorging en voeding kun je je kat in goede conditie brengen en een gezond leven laten leiden. Het is hierbij wel op te merken dat je geen volledige controle over de gezondheid van je kat hebt. Net als mensen kunnen ook katten te maken krijgen met ziektes. Bij elk soort kat is de kans aanwezig dat deze ziek wordt. Fokkers die beweren dat dit niet het geval is spreken vaak niet de waarheid of weten niet beter.  

Wanneer je je kitten bij een fokker vandaan haalt is het belangrijk dat je goed nagaat over de ouders getest zijn op bepaalde ziektes. Er zijn bij katten namelijk een aantal erfelijke aandoeningen die redelijk vaak voor kunnen komen. Door de oudere katten op deze ziektes te laten testen wordt de kans zo klein mogelijk gemaakt dat deze ziektes aan het nestje worden doorgegeven. De meeste fokkers geven dan ook een document mee waarin de afwezigheid van deze erfelijke ziektes wordt gegarandeerd.  

De Egyptische Mau is over het algemeen erg gezond. Een ziekte die nog wel eens voor wil komen is Hypertrofische Cardiomypathie (HCM). Dit is een erfelijke ziekte aan het hart. Bij deze ziekte wordt het bloed minder goed door het lichaam gepompt en neemt de werking van de hartkleppen af. Wanneer je kijkt voor een Egyptische Mau is het dus belangrijk dat de fokker de ouderdieren op deze erfelijke ziekte heeft laten testen. Op deze manier wordt de kans op het doorgeven van deze ziekte aan het nestje zo klein mogelijk gemaakt. 

2 egyptische mau kittens

Hoe oud kan de Egyptische Mau worden? 

Een Egyptische Mau wordt doorgaans tussen de 12 en de 16 jaar oud. Hoe oud jouw Egyptische Mau precies wordt hangt alleen van meerdere factoren af. Zelf heb je een grote invloed op de levensverwachting aan de hand van hoe je je kat verzorgt en wat voor voedsel je je kat voorschotelt. Er zijn alleen ook factoren van invloed waarop je minder invloed uitoefent. Je kan hierbij denken aan ziektes die de levensverwachting van je kat flink doen afnemen.  

 

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt 

Voordat je een Egyptische Mau in huis neemt is het belangrijk dat je goed weet wat je te wachten staat. Het is belangrijk om goed naar het karakter van de kat te kijken om zo een inschatting te maken of de kat goed in je huishouden past. Daarnaast is het belangrijk dat je de taken op het gebied van opvoeding en verzorging niet onderschat en hier voldoende tijd voor hebt. De kat mag niet de dupe worden van jouw drukke leven. Het is ook belangrijk om de juiste spullen in huis te halen. Je kan hierbij denken aan een kattenbak, kattenmand en speeltjes. Ook een krabpaal is handig voor de gezondheid van de nagels van je kat. Hier moet je alleen wel maar net ruimte voor hebben.  

Het is ook belangrijk dat je een goede fokker vindt die voldoende aandacht aan de socialisatie van je kitten heeft besteed. Het is hierbij handig om naar de moederkat te kijken. Over het algemeen geld dat wanneer de moederkat er goed en gezond uitziet dit bij de kittens ook het geval zal zijn. Daarnaast is het belangrijk dat de kittens zijn ontwormd, van de basis inentingen zijn voorzien en eventueel in gechipt.  

Er zijn ook speciale rasclubs die zich inzetten voor de algemene gezondheid van hun ras kat. Deze rasclubs bestaan uit eigenaren en fokkers die samen een club vormen waarin ze informatie delen en elkaar helpen. Via deze rasclubs is het vaak ook mogelijk om in contact te komen met fokkers en om op een wachtlijst te komen staan. The Egyptian Mau Club is een zo’n rasclub voor de Egyptische Mau.   

Egyptische mau tussen de gordijnen

Aan wat voor prijs moet je denken? 

Voor een Egyptische Mau betaal je tussen de €600 – €1500Overigens, over het algemeen geldt dat dat de prijzen enorm verschillen. Dit bedrag kan namelijk erg verschillen per fokker en is van meerdere factoren afhankelijk. Wanneer er bijvoorbeeld erg veel vraag naar een bepaald ras kat is terwijl het aanbod maar gering is kan een fokker ervoor kiezen om een hoger bedrag te vragen. Vaak staan er toch voldoende mensen op de wachtlijst die wel iets meer voor een kitten over hebben.  

 

Kies jij ook voor de Egyptische Mau? 

De Egyptische Mau is een erg sierlijke kat met een vrij atletisch lichaam. De kat staat er onder andere om bekend dat deze heel hoog kan springen. Wij zijn dan ook erg benieuwd naar jullie verhalen. Springt jouw Egyptische Mau wel eens op je schouder of koelkast? Of heb je een ander gek verhaal? Laat het weten door een reactie achter te laten op dit artikel!  

 

Veelgestelde vragen over de Egyptische Mau

De Egyptische Mau word gemiddeld tussen de 20 en 35 centimeter hoog. Zijn gewicht ligt veelal tussen de 2,5 en 5 kilogram. Het zijn katten van gemiddelde grootte. De katers zijn bij dit ras een stukje groter dan de vrouwtjes, vanwege dit verschil in grootte zijn de katers vaak ook zwaarder. De Egyptische Mau heeft een sterk gespierd lichaam met een opvallend gevlekt patroon, dit geeft hem een bijzondere exotische uitstraling.  

Over het algemeen houdt de Egyptische Mau er niet erg van om alleen te zijn. Mocht je ze wel alleen laten is het aan te raden om een tweede kat in huis te hebben voor gezelschap. Anders kan het voorkomen dat je kat zich verlaten voelt en eenzaam wordt. Dit is natuurlijk niet bevorderlijk voor zijn welzijn.

Deze katten zijn erg sociaal en mensgericht, en vinden het heerlijk om met hun baasjes om te gaan. Het liefst zijn deze katten overal waar jij ook bent. Ze zijn daarnaast ook nog eens erg speels, samen met hun baasje spelen word dus ook erg op prijs gesteld.  

Verassend genoeg is de Egyptische Mau een grote fan van water. In tegenstelling tot een hoop andere kattenrassen vindt de Egyptische Mau water totaal geen probleem, ze vinden het zelfs leuk om mee te spelen. Zo kan je maar beter een handdoekje onder zijn waterbak leggen, want ook hier zal je kat graag mee spelen.

Sommigen vinden water zelfs zo leuk dat ze zichzelf aanleren de kraan open te draaien. Als ze dit eenmaal onder de knie hebben kan je verwachten de kat vaak spetterend in het water aan te treffen. Voor je het weet is het een heel waterballet met deze katten!  

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 3 Average: 2.3]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Graag informatie.2 maukatten cadeau gekregen.Ze hebben 7 maanden in een kennel gezeten.
    Ik krijg ze niet gesocialiseerd.Ze zijn al 6 maanden bij mij.Het vrouwtje is gesteriliseerd.het mannetje
    nog niet gekasteerd.Als iemand interesse heeft kunnen ze bij mij opgehaald worden gratis.Mijn huis is groot 2 verdiepingen.Ze kunnen naar buiten.Dat gaat allemaal perfect.Maar ze willen niets van mij weten.ik denk dat het ook niet komt.Ik hoop dat jullie informatie voor mij hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *