De Europees Korthaar: een leuke kat die zich snel aanpast

Kattenrassen » De Europees Korthaar: een leuke kat die zich snel aanpast
europese korthaar in de bosjes

De Europees Korthaar is een kat die erg lijkt op een typische huiskat die in veel Europese dorpen en steden leeft. De Europees Korthaar komt oorspronkelijk uit Scandinavië. Het is een erg speelse kat die zich goed kan aanpassen. Daarnaast is het ook een vrij makkelijke kat die eenvoudig te verzorgen is. Deze eigenschappen maken het dan ook een populair ras in Europa. Ben jij op zoek naar een leuke en gezellige kat en wil je meer weten over de Europees Korthaar? Lees dan vooral verder!

 

De afkomst: een Scandinaviër

De Europees Korthaar komt van origine uit Zweden. De Europees Korthaar is een vrij nieuw ras dat is ontstaan in 1980. Ondanks dat dit ras redelijk nieuw is, is het toch behoorlijk populair en komt hij veel voor in Scandinavië. De Europees Korthaar is een echt ras, maar hij lijkt wel veel op de “normale” huiskat die van nature voorkomend op straat in veel Europese steden. Hier wordt hij daarom vaak mee verward.

Het is niet gek dat deze kat zoveel lijkt op deze gewone huiskat want de Europees Korthaar werd ontwikkeld op basis van deze gewone huiskatten. Een zorgvuldig fokprogramma zorgde ervoor dat alleen de beste katten met het mooiste uiterlijk en de mooiste kleur overbleven1. In 1982 werd de Europees Korthaar als officieel ras geregistreerd door de FIFE en sindsdien is dit ras erg bekend in Europa.

Naast de Europees Korthaar bestaan er nog andere Korthaar rassen. Denk hierbij aan de Brits Korthaar en de Amerikaans Korthaar. Er zijn overeenkomsten tussen deze rassen, maar ze zijn wel op een andere, selectieve wijze gefokt.

 

Het karakter: speels en makkelijk in de omgang

De Europees Korthaar staat bekend om zijn speelse karakter. Hij geniet ervan om zowel binnen als buiten te spelen. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat beide manieren van spelen mogelijk zijn. De Europees Korthaar is erg sociaal, maar hij heeft ook een rustige kant. Dit is ook meteen het grootste verschil met de “normale” kat waar hij zoveel gelijkenissen mee heeft. De katten die van nature voorkomen zijn namelijk veel drukker.

Ook staat de Europees Korthaar bekend om zijn aanhankelijkheid en zijn grote aanpassingsvermogen. Hij houdt ervan om te spelen met gezinsleden. Dit maakt hem de ideale gezinskat. Wel kan het zijn dat dit ras wat terughoudender is bij mensen die hij voor het eerst ziet. Dit is volkomen normaal. Zodra hij een persoon vaker ziet zal hij al snel nieuwsgierig zijn en kennis willen maken.

De Europees Korthaar houdt ervan om te jagen, daarom moet de kat de mogelijkheid hebben om naar buiten te gaan. Door buiten te jagen en te spelen kan hij zijn energie kwijt. Dit ras wordt wel eens gehouden als binnen kat. Dit is mogelijk, maar zorg er dan wel voor dat er voldoende speelmogelijkheden zijn. Zijn die er niet dan gaat hij zich vervelen en kan zijn gedrag veranderen.

Europees korthaar infographic

Het uiterlijk: veel verschillende kleuren en patronen

Het opvallendste kenmerk van de Europees Korthaar is toch wel zijn krachtige lichaam. Hij is niet opvallend groot, maar wel behoorlijk gespierd. Ook is zijn lichaam redelijk lang. Hij heeft een ronde borst, een gespierde nek en een sterk lichaam. De Europees Korthaar wordt gemiddeld tussen de drie en acht kilo. Mannetjes kunnen iets groter en zwaarder zijn dan vrouwtjes.

De poten van de Europees Korthaar zijn middellang en net zo sterk en stevig als het lichaam. De poten worden geleidelijk smaller als ze dichter bij de voeten komen. De voetjes van deze kat zijn ook rond en stevig. Zijn staart is middellang en goed in verhouding met het gehele lichaam. Wat wel opvalt aan zijn staart is dat die redelijk dik begint, maar steeds smaller wordt. Het einde van de staart bestaat uit een ronde punt.

Ook is deze kat te herkennen aan zijn ronde kop. Vooral bij de mannetjes zijn ook de wangen goed ontwikkeld. De neus van de Europees Korthaar is recht en redelijk breed. Zijn ogen zijn groot en rond en moeten helder en duidelijk aanwezig zijn.

 

De vacht van de Europees Korthaar

De Europees Korthaar heeft een korte en dichte vacht die plat tegen het lichaam aan ligt. Dit geeft hem een redelijk slanke uitstraling. Zijn vacht is glanzend en heeft geen ondervacht. De vacht kan verschillende patronen en kleuren hebben.

Alle kleuren vacht zijn mogelijk, behalve een bruine/chocolade achtige en een lila kleur. Naast de vele kleuren die de vacht van deze kat kan hebben, zijn ook veel verschillende patronen te vinden. De meest voorkomende patronen zijn:

 • Smoke
 • Colorpoint
 • Tabby
 • Tortie

Er zijn dus veel combinaties mogelijk qua vachtkleuren en vachtpatronen. Een Europees Korthaar kan meerdere kleuren vacht hebben in meerdere verschillende patronen en tinten. Dit maakt het een divers ras.

 

De opvoeding: de socialisatieperiode is belangrijk

De opvoeding van de Europees Korthaar is in vergelijking met andere raskatten niet heel anders. Het belangrijkste is dat je kitten goed gesocialiseerd wordt. Een kat heeft over het algemeen twee socialisatieperiodes, welke in totaal veertien weken duren. Tijdens de eerste 7 weken leert de kitten alles wat hij moet weten van zijn moeder. Een kitten kan alleen goed ontwikkelen als hij constant in contact is met zijn moeder. Het contact met zijn moeder is essentieel voor het ontwikkelen van een gezonde mentale staat voor de kitten. Veel gedragspatronen worden tijdens deze periode al aangeleerd. Als de kitten ouder wordt kan hij zeker nog nieuwe gedragspatronen ontwikkelen, maar de basis wordt gelegd tijdens deze eerste 7 weken. Daarom is juist die periode zo belangrijk.

Als de kitten 5 tot 9 weken is, is het belangrijk hem meteen te laten wennen aan mensen en dieren. Dit kun je doen door de kitten regelmatig vast te houden en ermee te spelen. Het menselijke contact zorgt ervoor dat de Europees Korthaar gewend raakt aan menselijke aanrakingen. Als je dit niet doet dan kunnen er op latere leeftijd gedragsproblemen optreden. Ook maakt de gewenning aan mensen het verzorgen in de toekomst veel eenvoudiger en aangenamer.

Daarnaast is het belangrijk dat je kitten went aan andere dieren. Door een kitten te laten spelen met andere kittens leert hij sociale contacten te ontwikkelen. Ook het wennen aan andere dieren, zoals honden, is belangrijk om te doen tijdens de socialisatieperiode. Het is dus aan te raden om alleen een Europees Korthaar te kopen die een goede socialisatieperiode heeft gehad van zo’n veertien weken. Dit zorgt ervoor dat de kat de juiste basis heeft en gezond en gelukkig oud kan worden.

europese korthaar kitten

De verzorging: eenvoudig

Het verzorgen van de Europees Korthaar is vrij eenvoudig. De vacht van dit ras is kort en dicht. Dit betekent dat zijn vacht niet veel verzorging nodig heeft. Eens per week goed borstelen is voldoende bij dit ras. Het is wel aan te raden om tijdens de rui, de periode waarin de kat van haren veranderd, zo’n twee of drie keer per week te borstelen. De kans op haarballen en aandoeningen aan de huid door slechte verzorging is tijdens deze periode namelijk groter. Houd hier rekening mee.

Het komt bij alle katten voor dat de nagels af en toe geknipt moeten worden. Het kan lastig zijn om zelf in te schatten hoe je dit op de juiste manier kunt doen. Heb je geen ervaring met het knippen van de nagels van een kat, neem dan contact op met dierenarts over hoe je dit het beste kunt aanpakken. Ook kun je een krabpaal in huis halen zodat de kat zelf zijn nagels kan slijpen en deze schoon kan houden. Een krabpaal is daarnaast een goede plek waar jouw kat zijn energie kwijt kan en het voorkomt dat je kat zijn nagels in je bank of deurpost zet.

Daarnaast is het gunstig voor de gezondheid van de kat om af en toe zijn ogen en oren te controleren op vuil. Dit wil hier nog wel eens ophopen bij katten aangezien zij hier zelf niet goed bij kunnen. Je kan de ogen en oren schoonmaken met een wattenstaafje of een vochtig doekje. Let er hierbij wel op dat je overal een ander deel van het wattenstaafje of doekje gebruikt, zo voorkom je de kans op het verspreiden van eventuele infecties.

Wanneer jouw Europees Korthaar een goede socialisatieperiode heeft gehad wordt het verzorgen ook stuk eenvoudiger. Het knippen van de nagels kan lastig zijn bij katten die een minder goede socialisatieperiode hebben gehad. Daarom is het zo belangrijk dat dit goed gebeurd.

 

De voeding: veel eiwitten en afwisseling

Elke kat heeft een individuele energiebehoefte. Het is daarom belangrijk dat je de voeding van jouw kat aanpast aan zijn levensstijl. Is je kat erg actief en speelt hij veel buiten dan heeft hij ook meer voeding nodig. Door de activiteit en het gewicht van je kat goed in de gaten te houden, kun je een voedingsschema maken die perfect past bij jouw kat. De Europees Korthaar kan vrij actief zijn met jagen en buiten spelen. Hierdoor verbruikt hij veel calorieën. Ook is de Europees Korthaar behoorlijk gespierd. Om deze redenen kan het verstandig zijn om voeding te kopen met wat meer eiwitten. Let er ook op dat de voeding die je voor je kat aanschaft niet teveel koolhydraten bevat, deze verwerken zij namelijk nogal lastig.

Dierlijke eiwitten zijn de basis voor het hebben van een goede gezondheid. Het is belangrijk dat de eiwitten compleet zijn. Dit betekent dat alle aminozuren in deze eiwitten zitten. Deze eiwitten zorgen ervoor dat jouw Europees Korthaar goed herstelt van het jagen en spelen. Royal Canin verkoopt dit soort voeding2. Zij produceren op maat gemaakte voeding voor onder andere katten. Dit kan een goede uitkomst zijn voor de Europees Korthaar.

Voor katten bestaat er droogvoer en natvoer. Droogvoer is geconcentreerder dan natvoer, waardoor je kat minder hoeft te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Ook bevat het weinig vocht en het is langer houdbaar. Natvoer bevat juist veel vocht en kan wat minder lang in de voerbak blijven liggen. Net zoals dat afwisseling goed is voor een mens, is het ook goed voor een kat. Het is daarom verstandig om droogvoer en natvoer af te wisselen. Het voordeel aan natvoer is dat de kat ook direct vocht binnen krijgt. Katten hebben nog wel eens moeite met het binnenkrijgen van voldoende water. Door natvoer toe te voegen aan het voedingsschema van je kat zorg je dat hij goed gehydrateerd blijft.

 

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Europees Korthaar staat bekend om zijn gezonde genen. Het is een sterk en gezond ras. Er zijn geen specifieke ziektes bekend die voorkomen bij dit ras. Toch is hij wel vatbaar voor de standaard aandoeningen die elke kat kan oplopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan overgewicht en veelvoorkomende hartaandoeningen. Hou je kat goed in de gaten om te kunnen herkennen wanneer hij zich goed voelt en wanneer niet. Een gezonde kat is te herkennen aan levendigheid en speelsheid. Merk je dat jouw kat veel teruggetrokkener is dan voorheen? Dan kan er iets mis zijn en is het aan te raden om contact met een dierenarts op te nemen. Aarzel hier dan ook niet mee, hoe eerder je vast kan leggen wat jouw kat mankeert hoe eerder het ook kan worden behandeld.

De Europees Korthaar heeft een redelijk korte en brede neus. Dit kan zorgen voor wat problemen met zijn ademhaling en longen. Er zijn echter nog geen grote bewijzen dat dit veel voorkomt bij specifiek dit ras.

europse korthaar staand op een boomstronk

Hoe oud kan de Europees Korthaar worden?

De Europees Korthaar wordt gemiddeld zo’n 10 tot 16 jaar oud. De levensverwachting van de Europees Korthaar ligt wat hoger dan de gemiddelde raskat. Er zijn zelfs gevallen bekend waarbij een Europees Korthaar maar liefst 20 jaar oud werd.

Ondanks dat dit ras een hoge levensverwachting heeft, hangt de leeftijd die hij kan behalen ook af van de manier waarop hij is opgegroeid en hoe je hem verzorgd. Daarbij is ook de hoeveelheid aandacht die de kat krijgt en de speelmogelijkheden die de kat heeft belangrijk. Dit bepaald zijn mentale en fysieke gezondheid. Als dit in orde is zal de kat ook lekker in zijn vel zitten, ook dit draagt bij aan de levensverwachting van jouw kat.

Daarnaast is ook voeding essentieel. Heeft jouw Europees Korthaar overgewicht dan zal hij minder oud worden. Krijgt jouw Europees Korthaar structureel niet genoeg voedingsstoffen binnen? Dan zal dit ook de levensverwachting verlagen. De juiste verzorging is dus van groot belang als je jouw kat een lang en gelukkig leven wilt geven. Let hier als baasje dus goed op!

 

Wat moet je weten voordat je dit ras in huis neemt

Wanneer je een Europees Korthaar in huis gaat nemen is het heel belangrijk dat je hem voldoende aandacht kunt geven. De Europees Korthaar is een kat die enorm veel van spelen houdt. Het is daarom belangrijk dat er vaak iemand in huis is. Je kunt ervoor kiezen een tweede Europees Korthaar aan te schaffen zodat ze lekker met elkaar kunnen spelen en elkaar gezelschap kunnen bieden. Ook is het aan te raden om een kattenluik in je huis te plaatsen, zo kan hij gaan jagen wanneer hij wil. Verder is het verstandig om genoeg speelmogelijkheden aan te schaffen, denk hierbij aan een goede krabpaal en kattenspeeltjes.

Daarnaast is het verstandig om de Europees Korthaar te kopen bij een erkende fokker. In Nederland zijn er verschillende verenigingen die zich bezighouden met het fokken van katten op een verantwoorde wijze. Een bekende vereniging is de Nederlandse Kattenfokkers Vereniging3. Als je opzoek bent naar een Europees Korthaar dan is het aan te raden om met deze vereniging contact op te nemen.

 

Wat kost een Europees Korthaar?

De Europees Korthaar kost gemiddeld zo’n €700. Deze prijs kan per fokker verschillen. Houd er wel rekening mee dat je een gezonde Europees Korthaar niet zult aantreffen voor een prijs veel lager dan €700. Is dit wel het geval dan moet je je afvragen of je niet te maken hebt met een broodfokker.

Naast de aanschafkosten is het verstandig om rekening te houden met de overige kosten, zoals de kosten voor:

 • De krabpaal
 • Voeding
 • Kattenbak
 • Verzorgingsspullen
 • Speeltjes
 • Medische kosten

De kosten bestaan dus uit aanschafkosten en onderhoudskosten. Onder de aanschafkosten vallen de kat, de kattenbak, de krabpaal, de speeltjes en de verzorgingsproducten. Over het algemeen schaf je deze dingen maar een keer aan, uitzonderingen daar gelaten.

De onderhoudskosten zijn lopende kosten die je eigenlijk elk jaar betaald, dit is de voeding, de verzorgingsproducten en de kattenbakvulling. Deze onderhoudskosten lopen al snel op tot gemiddeld €400 per jaar. Het kan dus behoorlijk wat kosten om jouw kat te verzorgen. Zorg ervoor dat jij genoeg geld beschikbaar hebt om dit te doen en verwaarloos jouw Europees Korthaar niet.

europse korthaar kitten staand

Kies jij ook voor de Europees Korthaar?

Heb jij al een Europees Korthaar in huis? Laat ons dan weten wat je van dit ras vindt. Misschien heeft hij gekke gewoontes? Zijn er dingen opvallend aan het karakter van jouw Europees Korthaar? Heeft hij een voorkeur voor speciale voeding? Of ben jij van plan een Europees korthaar aan te schaffen? Wat heeft jou tot dit ras aangetrokken? Wij en onze lezers zijn benieuwd naar jouw ervaring met de Europees Korthaar. Laat het ons allemaal weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Europees Korthaar?

De Europees Korthaar wordt zo’n 25 tot 35 centimeter hoog. Deze katten wegen gemiddeld tussen de 3 en 8 kilogram, hierbij wegen mannetjes vaak wat meer dan de vrouwtjes. Het zijn middelgrote katten met mooie krachtige lichamen. Daarnaast is ondanks het feit dat het geen overdreven grote katten zijn hun lichaam ook vrij lang.

 

Kan de Europees Korthaar goed alleen zijn?

De Europees Korthaar is een van de weinige katten die best een lange tijd alleen thuis kan zijn. Wel is het hierbij aangeraden een tweede kat in huis te hebben, zo kunnen zij elkaar vermaken en voorkom je eenzaamheid. Natuurlijk vinden ze het veel leuker als hun baasje thuis is om lekker te kroelen of spelletjes te spelen. Desondanks kan de Europees Korthaar er beter mee omgaan om alleen te zijn dan de gemiddelde kat. Je kan ze gemiddeld zo’n 1 tot 3 dagen alleen laten maar als je langer dan dat weg bent kan je beter voor een dagelijkse oppas zorgen. Het zijn redelijk zelfstandige en sterke katten. Maar ze hebben ook zeker een speelse en erg aanhankelijke kant. Maak er daarom geen gewoonte van om je kat lang alleen te laten. Ook als je er twee of meer in huis hebt.

Net zoals elke kat hebben zij natuurlijk een hoop aandacht van hun baasje nodig. Krijgen zij hier te weinig van kan het leiden tot eenzaamheid en ongewenst gedrag. Dit is uiteraard niet wat je als baasje wil. Zorg dus dat je de kat wanneer je thuis bent meer dan genoeg aandacht geeft. Daarnaast vinden deze speelse katten het ook heerlijk om zowel binnen als buiten te kunnen spelen, zorg er dus voor dat hier gelegenheid voor is door bijvoorbeeld een kattenluik en speeltjes aan te schaffen. Zo kan hij zich goed vermaken, ook als jij even van huis bent.

 

 

 

Bronnen

[1] The Cat Encyclopedia – The definitive visual guide

[2] Meer informatie over voeding voor de Europees Korthaar kun je vinden op www.royalcanin.nl

[3] Voor meer informatie over de NKFV kun je terecht op www.nkfv.nl.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 19 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

4 reacties

 1. Goed artikel met veel informatie. Ik heb al sinds 2006 een schat van deze kattensoort en ben nog steeds blij met en verliefd op Hafid (zo heb ik hem genoemd.)

 2. Onze Europese korthaar 11,5 jaar oud, rood van kleur, hebben we gisteren 11/12/2021 moeten laten inslapen door hartfalen. Zijn toestand verslechterde in enkele uren tijd. Vocht op de longen, benauwdheid en geraakte verlamd aan zijn pootjes en staart door een bloedklonter. Het was verschrikkelijk voor ons om dit aan te horen doordat hij konstant hevig huilde, door de pijn. Het was echt zoals een kind verliezen, hij was zo aanhankelijk hij was alles voor ons. Hij werd door ons behandeld als een prins en laat nu een enorme leegte achter. We hebben hem begraven in onze tuin. En tijdens de euthanasie zijn we er bijgebleven tot het einde. We zijn er allebei ziek van en huilen veel.Wat is het mogelijk om dit te verwerken.

 3. ik heb een kat overgenomen van man die naar rusthuis moest , en na enkele maanden had ik 3 kittens , 2 rostje en een grijs tijgerke , en idd , hier hebben ze alle vrijheid , en breken ze mijn kot af , hahhah ;-) , maar maakt me nie uit , lekkker gezellig , en als ik tv kijk komen ze ff gezellig bij mij liggen , love it , straks gaan er 2 de deur uit , geen verkoop , wel eerst passeren bij dierenarts , verplichte chip en sterilisatie , en dan hou ik er eentje , :-)

 4. Beste mensen, naar mijn mening hoeft een europese korthaar niet zo duur te zijn. De mijne kostte 3 jaar geleden 25 eurootjes! Ik dacht dat de kracht van zo’n kat gaat zitten in het feit dat hij redelijk authentiek is, niet doorgefokt of zo. Mvg, Sumone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *