De Exotische Korthaar: de perfecte toevoeging voor je gezin

Kattenrassen » De Exotische Korthaar: de perfecte toevoeging voor je gezin
exotische korthaar liggend bij een raam

De Exotische Korthaar valt technisch gezien in de korthaar categorie, maar heeft alle eigenschappen van één langhaar in het bijzonder: de Perzische kat. De Exotische Korthaar heeft van nature een zacht karakter, is redelijk zelfstandig en goed met kinderen. Wil je meer weten over deze bijzondere kat? Lees dan zeker verder!

 

De afkomst: ontstaan in Amerika

De Exotische Korthaar is ontstaan doordat Amerikaanse fokkers de Amerikaanse korthaar wouden verbeteren. Ze wilden het zilver in de lijnen van de Amerikaanse korthaar meer naar voren krijgen en vonden dat de kat ook een stevigere bottenbouw mocht krijgen. Om dit te bereiken hebben ze de Amerikaanse korthaar gekruist met het Perzische ras. Dit resulteerde in de Exotische Korthaar.

De Exotische Korthaar werd voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten in de jaren ’60, en tijdens de jaren ’80 werd de Britse versie van deze katten ook steeds populairder. Toen de Exotische Korthaar voor het eerst gefokt werd in de Verenigde Staten was er veel kritiek van een groot deel van de Amerikaanse fokkers. Zij vonden dat het Amerikaanse korthaar ras was vervuild door het Perzische ras, wat toen veel werd gezien als een ‘boerenkattenras’ dat minderwaardig was ten opzichte van de Amerikaanse korthaar.

Dit veranderde toen de Exotische Korthaar als ras erkend werd en dus als nieuw ras gefokt mocht worden. De naam komt van de twee kattenrassen waar de Exotische Korthaar van afstamt: ‘exotisch’ verwijst naar de Perzische afkomst en korthaar naar het feit dat de kat kortharig is en afstamt van de Amerikaanse Korthaar. Tegenwoordig wordt de kat specifiek gefokt om te lijken op een Pers maar dan met een kortharige vacht.1

 

Het karakter: liefdevol en zacht

Net als het uiterlijk, lijkt het karakter van de Exotische Korthaar ook erg veel op dat van de Pers. Beide katten zijn erg liefdevol en zacht van karakter. Daarbij is de kat ook redelijk aanhankelijk maar ook erg zelfstandig.

De Exotische Korthaar is graag bij je in buurt. Deze katten houden ervan om te spelen en zullen dat dan ook vaak van je vragen. Als ze je vragen om te spelen zullen ze dit doen door je te achtervolgen met een speeltje, ze miauwen namelijk niet veel. Ze zijn heel geduldig en als ze niet willen spelen zullen ze simpelweg bij je op schoot gaan liggen, aangezien het echte knuffelberen zijn.

Naast dat de Exotische Korthaar heel speels en aanhankelijk is, zijn de katten ook heel nieuwsgierig. Als er wat gebeurt in huis zullen ze er zijn om alles in de gaten te houden en als je van plan bent om meubels te verplaatsen zullen ze in de weg lopen. Al met al zijn het over het algemeen rustige katten die houden van aandacht, maar die ook zeker hun gekke momenten hebben. Het karakter van de Exotische Korthaar past perfect in een gezin, ze kunnen namelijk erg goed overweg met kinderen vanwege hun lieve en zachte karakter. Daarnaast is het makkelijker om de kat voldoende aandacht te geven door dit te verdelen over de mensen in huis. Zo weet je zeker dat de kat genoeg aandacht krijgt!

Exotische korthaar infographic

Het uiterlijk: een lieve ronde kop met grote ronde ogen

De Exotische Korthaar is bijna een exacte kopie van de Pers. Het enige verschil is de korte vacht. De kat heeft een ronde kop met brede kaken, volle wangen, grote ronde ogen en een klein kort snuitje. De bouw van de kat is stevig en rond, dit maakt dat de kat er een beetje dik uit ziet. Het meest kenmerkende aan de Exotische Korthaar is de lieve uitstraling van de bolle kop en de grote ogen.

De vacht is zacht, dik, vol en natuurlijk kort. De Exotische Korthaar is ideaal voor de ‘luie’ kattenhouder, aangezien de vacht veel minder aandacht nodig heeft dan de Pers of andere langharige katten. De kleur van de vacht kan zowel effen als oneffen zijn. De kleuren die het meest voorkomen zijn:

 • Effen kleuren: blauw, zwart, rood en chocolate.
 • Colourpoint: Blue Point en Lilac tabby Point.
 • Gevlekt: Zwart en rood.
 • Schildpad: Zilver gemarmerd.
 • Shaded: Silver en Golden.

 

De opvoeding

De Exotische Korthaar is een hele sociale kat. Net zoals bij elke kat is het natuurlijk wel belangrijk dat ze als kitten socialiseren en dus wennen aan mensen, vreemde geluiden en andere dieren. Omdat de Exotische Korthaar zo sociaal is zal de gewenningsfase niet lang duren. En als ze eenmaal gewend zijn ervaar je daar ook geen problemen meer mee.

De socialisatie van katten word de socialisatieperiode genoemd en duurt tot een kat zo’n 14 weken oud is. Tijdens deze periode leert een kat omgaan met mensen en menselijke aanraking. Zo word de toekomstige verzorging van je kat een stuk makkelijker. Daarnaast is het van groot belang dat de kitten in deze periode contact heeft met zijn moeder. De moederpoes leert haar kittens alles wat zij moeten weten over het verdere kattenleven. Kittens doen daarom ook vaak het gedrag van hun moeder na.

Als de Exotische Korthaar is gesocialiseerd met mensen wennen ze ook erg snel aan de komst van andere katten of dieren. Ze zijn niet graag alleen dus een tweede kat of een ander huisdier kan erg van pas komen om het beestje voldoende aandacht te geven, aangezien ze er niet heel erg van houden om zich te vervelen. Speel daarom ook met de kat, zorg ervoor dat hij zich vermaakt!

De Exotische Korthaar voelt zich het meest thuis binnenshuis. Ze houden veel van het drukke gezinsleven en vinden het heerlijk om door kinderen geaaid te worden. Dat deze kat zich zo op zijn gemak voelt binnenshuis is fijn omdat je de kat zo ook het beste kunt beschermen tegen ziektes, honden, auto’s en mensen die buiten het huis eventuele negatieve invloeden kunnen hebben op jouw kat.

 

De verzorging: minder werk dan de langharige Pers

De Exotische Korthaar wordt ook wel de “lazy man’s persian” genoemd omdat je als eigenaar van een Exotische Korthaar veel minder werk hebt aan de verzorging dan bij een langharige Pers.

Omdat de vacht erg dik en vol is, is het verstandig om hier wel wat aandacht aan te besteden. Het wordt aangeraden om de kat twee keer per week te borstelen en daarna goed door te kammen. Het is wel belangrijk dat dit voorzichtig gebeurt zodat je de vacht niet beschadigd. Daarnaast is het verstandig om de kat één keer per week te wassen om te voorkomen dat de vacht gaat stinken. Deze katten kunnen hun vacht namelijk niet goed schoonmaken doordat deze zo vol is. Na het wassen is het belangrijk dat je de kat goed droog föhnt.

Verder is het verstandig om de tanden van de kat minimaal één keer per week te poetsen om zo parodontitis te voorkomen. Dagelijks poetsen is natuurlijk beter maar het is niet noodzakelijk. De ooghoeken moeten wel dagelijks schoongemaakt worden, zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat en niet twee keer dezelfde hoek van je doekje gebruikt om infecties te voorkomen. De oren moeten ook regelmatig gecontroleerd worden. Als de oren vies zijn maak je ze schoon met een doek die je nat maakt met water en ciderazijn. Voor het schoonmaken van de oren mag je absoluut geen wattenstaafje gebruiken aangezien je hiermee de binnenkant van de oren kan beschadigen. Uiteraard is het ook belangrijk om de kattenbak dagelijks te verschonen.

exotische korthaar kitten

De voeding: kijk naar de activiteit van de kat

De voeding van de Exotische Korthaar hangt af van verschillende factoren. Voornamelijk van de leeftijd, geslacht, grootte en hoe actief de kat is. Geef een actieve kat bijvoorbeeld meer voeding dan een minder actieve kat, de actieve kat verband meer en heeft dus ook meer voedingsstoffen nodig. Zorg er ook voor dat de kat niet teveel voer krijgt, dit kan namelijk leiden tot obesitas wat weer allerlei gezondheidsklachten met zich meebrengt.

Let er bij het aanschaffen van kattenvoer ook op of deze voldoende eiwitten bevat. Het natuurlijke dieet van katten bestaat namelijk uit muizen, die bestaan voor zo’n 75% uit eiwitrijk vlees. Let er om deze zelfde reden ook op dat je kat niet teveel koolhydraten binnenkrijgt. Het lichaam van een kat heeft namelijk nogal moeite om deze te verwerken. Daarnaast is het ook aangeraden om te controleren of het voer niet teveel onnodige toegevoegde stoffen bevat, denk hierbij aan bijvoorbeeld smaakversterkers of een hele hoop conserveermiddelen.

Omdat het forse katten zijn hebben ze een gezond en uitgebalanceerd dieet nodig en mogen ze niet te veel extra traktaties krijgen. Als je zeker wilt weten wat en hoeveel je je kat te eten moet geven, is het verstandig hierover te informeren bij de dierenarts of door te kijken naar de voedingsgidsen van verschillende merken van kattenvoer. Ook bij de fokker waar je je kat vandaan haalt kan je vragen stellen over de voeding, zij hebben hier in het geval dat je te maken hebt met een betrouwbare fokker veel ervaring mee. Houd altijd het etiket in de gaten om de voedingswaarden te checken.

 

Veel voorkomende ziektes

Zowel raskatten als katten van een gemengd ras kunnen last hebben van genetisch bepaalde ziektes. Bij de Exotische Korthaar hebben deze ziektes vooral te maken met de structuur van het gezicht. Dit komt omdat de Exotische Korthaar een brede schedel heeft waardoor onder andere de neus erg klein is, dit kan bijvoorbeeld zorgen voor ademhalingsproblemen of dat de tanden niet goed op elkaar passen. Ziektes waar de Exotische Korthaar mee te maken kan krijgen zijn:

– Een kersenoog, bij een kat wordt dit ook wel een ‘verzakt derde ooglid’ genoemd. Kersenoog is een medische aandoening waarbij het derde ooglid, dat is het roze deel naast het oog, verzakt doordat het groter wordt of omvalt en uitsteekt. Kersenoog kan een permanente aandoening zijn, maar het kan ook zo zijn dat het slechts periodiek aanwezig is. Je kunt kersenoog herkennen aan de volgende symptomen:

 • Een roze bobbel of zwelling bij het oog, die eventueel het oog voor een deel blokkeert;
 • Droge ogen;
 • Hoornvlieszweren;
 • Ontsteking van het hoornvlies;
 • De ogen kunnen niet meer dicht.

Wanneer kersenoog onbehandeld blijft, kan het zo zijn dat de kat de ogen niet of nauwelijks meer kan sluiten. Dit zorgt weer voor veel stress en droge ogen.

– Entropion, dit houdt in dat het ooglid van de kat voor een deel of helemaal naar binnen krult. Dit zorgt ervoor dat het lid over het hoornvlies schuurt wat hoornvliesbeschadiging tot gevolg kan hebben. De symptomen zijn: rode ogen, veel tranen en veel knijpen met de ogen. Onbehandeld worden de klachten alleen maar erger omdat de oogbal automatisch verder terug de schedel in trekt. Alert zijn en op tijd handelen is dus van groot belang.

– Polycystische nierziekte, ook wel PKD genoemd, is een ziekte die kleine vochtzakjes vormt in de nieren van de kat. Deze vochtzakjes worden cysten genoemd. PKD is meestal al aanwezig vanaf de geboorte. De cysten zijn dan nog heel klein, maar ze kunnen snel of langzaam groter worden. Als de cysten groter worden en zich vermenigvuldigen, wordt het steeds moeilijker voor de nieren om hun werk te doen. Uiteindelijk resulteert dit in nierfalen. De ziekte is helaas niet te genezen, maar je kan er wel van alles aan doen om de symptomen te beheersen.2 De symptomen van PKD zijn:

 • Meer dorst
 • Meer plassen
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Minder eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Moeheid
 • Bloed in urine
 • Hoge bloeddruk

– Seborroe oleosa. Dit is een huidaandoening bij een kat die zorgt voor een vette vacht, stank en jeuk bij de kat. Seborroe oleosa is de vette variant van de aandoening seborroe. Seborroe sicca is een variant waarbij de huid droog is en er schilfers ontstaan.3

Seborroe oleosa kan ontstaan door storingen in de vetstofwisseling, bijvoorbeeld door slechte voeding of vertering, of als gevolg van een andere huidaandoening, zoals allergieën of parasieten. Seborroe kan ook ontstaan zonder duidelijke oorzaak. In het laatste geval is het waarschijnlijk dat de kat dit heeft geërfd.

 

Hoe oud kan de kat worden?

De Exotische Korthaar kan wel 15 jaar oud worden. Deze kat kan echter wel met veel erfelijke ziektes of aandoeningen te maken krijgen. Dit komt door de bouw van de kat. De nauwe neus zorgt bijvoorbeeld voor veel ademhalingsproblemen waardoor de kat ook niet tegen hitte kan en het niet-passende gebit kan voor problemen zorgen bij het eten en de vertering. Deze aandoeningen kunnen zijn levensverwachting flink inkorten.

Alhoewel er veel factoren zijn die de Exotische Korthaar tegenwerken, is de gemiddelde levensverwachting zoals genoemd wel 15 jaar of langer. Jij als baasje hebt hier ook invloed op. Door hem goed te verzorgen en hem kwalitatief voedsel te geven zal zijn leeftijdsverwachting hoger worden. Een kat die goed in zijn vel zit is over het algemeen natuurlijk ook gezonder. Het is daarnaast natuurlijk wel verstandig om de gezondheid goed in de gaten te houden en gelijk te handelen wanneer er iets niet goed lijkt. Zo kun je de aandoeningen en ziektes behandelen of beheersen waardoor je kat hier zo min mogelijk last van heeft.

exotische korthaar lopend buiten

Dit moet je weten voor je deze kat in huis haalt

Bij de aankoop van een kat is het belangrijk dat je goed weet waar je op moet letten en wat er van je wordt verwacht als kattenhouder. Bij de Exotische Korthaar is dit ook het geval. Er zijn bijvoorbeeld veel fokkers die een ras verkopen zonder een stamboom. De prijs van deze katten is dan wel heel laag, maar de ‘kwaliteit’ is dat ook.

Deze fokkers willen namelijk snel veel geld verdienen en dit gaat ten koste van de gezondheid van de kat. Let hier dus goed op en kijk tijdens het zoeken van een kat om in huis te halen niet teveel naar de mooiste prijs. Als de kat een echt koopje lijkt te zijn is de kans groot dat de fokker waarbij je hem vandaan haalt niet erg betrouwbaar is.

Een goede fokker van de Exotische Korthaar is aangesloten bij een kattenvereniging en kan de gezondheidscertificaten en de stamboom laten zien. Vaak stellen ze ook tests beschikbaar om er voor de aankoop achter te komen of de kat bijvoorbeeld PKD heeft of een andere erfelijke aandoening. Om in contact te komen met een goede fokker kan je ook contact opnemen met een rasvereniging, zij kunnen jou vaak verder helpen bij jouw zoektocht naar een erkende fokker.

 

Hoeveel kost een Exotische Korthaar eigenlijk?

Voor een Exotische Korthaar betaal je al snel tussen de €700,- en €1.500. De prijs van de Exotische Korthaar hangt van verschillende dingen af. De belangrijkste factor voor het berekenen van de prijs is de stamboom. Des te beter de stamboom, des te duurder de kat. Dit is vaak ook de reden dat katten die gebruikt worden voor shows vaak duurder zijn dan katten die als huisdier zijn bedoelt. De prijs voor een Exotische Korthaar ligt dus ergens tussen de €700,- en €1.500,- en dat hangt helemaal af van de ‘kwaliteit’ en van de fokker.

Daarnaast komen er naast de aanschafskosten van de kat ook nog onderhoudskosten bij. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voer en dierenartskosten. Maar ook aan speeltjes, een klim- of krabpaal en verzorgingsproducten voor bijvoorbeeld de vacht en nagels van je kat.

 

Is de Exotische Korthaar iets voor jou?

Houd jij van lieve, aanhankelijke maar ook redelijk zelfstandige katten? Heb je een groot gezin en niet veel tijd om in je eentje voor een kat te zorgen? Dan is de Exotische Korthaar dé perfecte match. Met de Exotische Korthaar in huis heb je een sociale kat die goed met kinderen, volwassenen en andere huisdieren om kan gaan. Ze geven veel liefde en vragen dat ook van jou. Verder vereisen ze niet veel verzorging en kunnen ze ook prima even alleen zijn. Zou deze kat goed bij jou in huis passen? Laat het weten door te reageren op dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Exotische Korthaar?

De gemiddelde Exotische Korthaar wordt tussen de 25 tot 30 centimeter hoog. Dit noemen we de schofthoogte van de kat. Hun gewicht zit tussen de 3 en 7 kilogram. Katers zijn in de meeste gevalleen een stukje groter en zwaarder dan poezen. De Exotische Korthaar is een middelgrote kat die te herkennen is aan zijn lieve bolle uiterlijk.

 

Kan de Exotische Korthaar goed alleen zijn?

De Exotische Korthaar is liever niet voor lange periodes alleen thuis. Maar een paar uurtjes kunnen deze katten geen kwaad. Ze kunnen namelijk best even zelfstandig spelen of lekker slapen. Het is een erg liefdevol ras die het liefst zo veel mogelijk in de buurt is van hun baasje. Ze zijn namelijk ook erg nieuwsgierig naar alles wat er in huis gebeurt.

Het zijn erg speelse katten en ze spelen dan ook graag met hun baasje. Naast samen spelen vind de Exotische Korthaar het ook heerlijk bij zijn baasje op schoot te liggen. Zorg dus ook dat jij hier als baasje voldoende tijd voor hebt aangezien deze katten flink wat aandacht kunnen opeisen. Voor de grote hoeveelheid liefde die zij aan hun baasje te geven hebben vragen ze dus toch ook wel aardig wat liefde terug.

Daarom passen deze vriendelijke en speelse katten perfect bij gezinnen. Omdat ze zo van aandacht houden komt het goed uit als je dit onder meerdere mensen kan verdelen, zo word hij omringd met alle aandacht die hij maar kan wensen. Hun vriendelijke karakter speelt een grote rol in het feit dat deze katten liever niet te lang alleen zijn. Daarom kan het ook verstandig zijn een tweede kat in huis te halen, het zijn namelijk tolerante katten die zowel met soortgenoten als met kinderen goed overweg kunnen.

Met een tweede kat in huis hebben zij elkaar voor gezelschap als hun gezin van huis is en voorkom je eenzaamheid. Wanneer de kat zich eenzaam voelt en niet genoeg liefde en aandacht krijgt kan hij zich depressief voelen en dit uiten in ongewenst gedrag. Houdt dit dus in gedachten als je overweegt een Exotische Korthaar in huis te nemen.

 

Bronnen

[1] Bron: Cat Breeds of the World – Paddy Cutts

[2] Bron: Oogdierenarts.nl

[3] Bron: Universitair Dierenziekenhuis Utrecht.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 24 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *