De Exotische Korthaar: de perfecte toevoeging voor je gezin

exotische korthaar liggend bij een raam

De Exotische Korthaar valt technisch gezien in de korthaar categorie, maar heeft alle eigenschappen van één langhaar in het bijzonder: de Perzische kat. De Exotische Korthaar heeft van nature een zacht karakter, is redelijk zelfstandig en goed met kinderen. Wil je meer weten over deze bijzondere kat? Hier kun je er alles over lezen.

 

De afkomst: ontstaan in Amerika

De Exotische Korthaar is ontstaan doordat Amerikaanse fokkers de Amerikaanse korthaar wouden verbeteren. Ze wilden het zilver in de lijnen van de Amerikaanse korthaar meer naar voren krijgen en vonden dat de kat ook een stevigere bottenbouw mocht krijgen. Om dit te bereiken hebben ze de Amerikaanse korthaar gekruist met het Perzische ras. Dit resulteerde in de Exotische Korthaar.

De Exotische Korthaar werd voor het eerst gefokt in de Verenigde Staten in de jaren ’60 en tijdens de jaren ’80 werd de Britse versie ook steeds populairder. Toen de Exotische Korthaar voor het eerst gefokt werd in de Verenigde Staten was er veel kritiek van een groot deel van de Amerikaanse fokkers. Zij vonden dat het Amerikaanse korthaar ras was vervuild door het Perzische ras, wat toen veel werd gezien als een ‘boerenkattenras’ dat minderwaardig was ten opzichte van de Amerikaanse korthaar. Dit veranderde toen de Exotische Korthaar als ras erkend werd en dus als nieuw ras gefokt mocht worden. De naam komt van de twee kattenrassen waar de Exotische Korthaar van afstamt: ‘exotisch’ verwijst naar de Perzische afkomst en korthaar naar het feit dat de kat kortharig is. Tegenwoordig wordt de kat specifiek gefokt om te lijken op een Pers maar dan met een kortharige vacht.1

 

Het karakter: liefdevol en zacht

Net als het uiterlijk, lijkt het karakter van de Exotische Korthaar ook erg veel op dat van de Pers. Beide katten zijn erg liefdevol en zacht van karakter. Daarbij is de kat ook redelijk aanhankelijk maar ook erg zelfstandig.

De Exotische Korthaar is graag bij je in buurt. Deze katten houden ervan om te spelen en zullen dat dan ook vaak van je vragen. Als ze je vragen om te spelen zullen ze dit doen door je te achtervolgen met een speeltje, ze miauwen namelijk niet veel. Ze zijn heel geduldig en als ze niet willen spelen zullen ze simpelweg bij je op schoot gaan liggen, aangezien het echte knuffelberen zijn.

Naast dat de Exotische Korthaar heel speels en aanhankelijk is, zijn de katten ook heel nieuwsgierig. Als er wat gebeurt in huis zullen ze er zijn om alles in de gaten te houden en als je van plan bent om meubels te verplaatsen zullen ze in de weg lopen. Al met al zijn het over het algemeen rustige katten die houden van aandacht, maar die ook zeker hun gekke momenten hebben. Het karakter van de Exotische Korthaar past perfect in een gezin, ze kunnen namelijk erg goed overweg met kinderen vanwege hun lieve en zachte karakter. Daarnaast is het makkelijker om de kat voldoende aandacht te geven door dit te verdelen over de mensen in huis. Zo weet je zeker dat de kat genoeg aandacht krijgt!

Exotische korthaar infographic

Het uiterlijk: een lieve ronde kop met grote ronde ogen

De Exotische Korthaar is bijna een exacte kopie van de Pers. Het enige verschil is de korte vacht. De kat heeft een ronde kop met brede kaken, volle wangen, grote ronde ogen en een klein snuitje. De bouw van de kat is stevig en rond, dit maakt dat de kat er een beetje dik uit ziet. Het meest kenmerkende aan de Exotische Korthaar is de lieve uitstraling van de bolle kop en de grote ogen.

De vacht is zacht, dik, vol en natuurlijk kort. De Exotische Korthaar is ideaal voor de ‘luie’ kattenhouder, aangezien de vacht veel minder aandacht nodig heeft dan de Pers of andere langharige katten. De kleur van de vacht kan zowel effen als oneffen zijn. De kleuren die het meest voorkomen zijn:

 • Effen kleuren: blauw, zwart, rood en chocolate.
 • Colourpoint: Blue Point en Lilac tabby Point.
 • Gevlekt: Zwart en rood.
 • Schildpad: Zilver gemarmerd.
 • Shaded: Silver en Golden.

 

De opvoeding

De Exotische Korthaar is een hele sociale kat. Net zoals bij elke kat is het natuurlijk wel belangrijk dat ze als kitten socialiseren en dus wennen aan menselijke aanrakingen, zodat de verzorging later geen problemen oplevert. Omdat de Exotische Korthaar zo sociaal is zal de gewenningsfase niet lang duren. En als ze eenmaal gewend zijn ervaar je daar ook geen problemen meer mee.

Als de Exotische Korthaar is gesocialiseerd met mensen wennen ze ook erg snel aan de komst van andere katten of dieren. Ze zijn niet graag alleen dus een tweede kat of een ander huisdier kan erg van pas komen om het beestje voldoende aandacht te geven, aangezien ze er niet heel erg van houden om zich te vervelen. Speel met de kat, zorg ervoor dat hij zich vermaakt!

De Exotische Korthaar voelt zich het meest thuis binnenshuis. Ze houden veel van het drukke gezinsleven en vinden het heerlijk om door kinderen geaaid te worden. Dit is fijn omdat je de kat zo ook het beste kunt beschermen tegen ziektes, honden, auto’s en mensen die buiten het huis eventuele negatieve invloeden kunnen hebben op jouw kat.

 

De verzorging: minder werk dan de langharige Pers

De Exotische Korthaar wordt ook wel de “lazy man’s persian” genoemd omdat je als eigenaar van een Exotische Korthaar veel minder werk hebt aan de verzorging dan bij een langharige Pers.

Omdat de vacht erg dik en vol is, is het verstandig om hier wel wat aandacht aan te besteden. Aangeraden wordt om de kat twee keer per week te borstelen en daarna goed door te kammen. Het is wel belangrijk dat dit voorzichtig gebeurt zodat je de vacht niet beschadigd. Daarnaast is het verstandig om de kat één keer per week te wassen om te voorkomen dat de vacht gaat stinken. Deze katten kunnen hun vacht namelijk niet goed schoonmaken doordat deze zo vol is. Na het wassen is het belangrijk dat je dat kat goed droog föhnt.

Verder is het verstandig om de tanden van de kat minimaal één keer per week te poetsen om zo parodontitis te voorkomen. Dagelijks poetsen is natuurlijk beter maar het is niet noodzakelijk. De ooghoeken moeten wel dagelijks schoongemaakt worden, zorg ervoor dat je voorzichtig te werk gaat om infecties te voorkomen. De oren moeten ook regelmatig gecontroleerd worden. Als de oren vies zijn maak je ze schoon met een doek die je nat maakt met water en ciderazijn. Voor het schoonmaken van de oren mag je absoluut geen wattenstaafje gebruiken aangezien je hiermee de binnenkant van de oren kan beschadigen. Uiteraard is het ook belangrijk om de kattenbak dagelijks te verschonen.

exotische korthaar kitten

De voeding: kijk naar de activiteit van de kat

De voeding van de Exotische Korthaar hangt af van verschillende factoren. Voornamelijk van de leeftijd, geslacht, grootte en hoe actief de kat is. Zorg ervoor dat de kat niet te veel voer krijgt, dit kan namelijk leiden tot obesitas wat weer allerlei gezondheidsklachten met zich meebrengt. Omdat het forse katten zijn hebben ze een gezond en uitgebalanceerd dieet nodig en mogen ze niet te veel traktaties krijgen. Als je zeker wilt weten wat en hoeveel je je kat te eten moet geven, is het verstandig hierover te informeren bij de dierenarts of door te kijken naar de voedingsgidsen van verschillende merken van kattenvoer. Houd altijd het etiket in de gaten om de voedingswaarden te checken.

 

Veel voorkomende ziektes

Zowel ras katten als katten van een gemengd ras kunnen last hebben van genetisch bepaalde ziektes. Bij de Exotische Korthaar hebben deze ziektes vooral te maken met de structuur van het gezicht. Dit komt omdat de Exotische Korthaar een brede schedel heeft waardoor onder andere de neus erg klein is, dit kan bijvoorbeeld zorgen voor ademhalingsproblemen of dat de tanden niet goed op elkaar passen.

– Een kersenoog bij een kat wordt ook wel een ‘verzakt derde ooglid’ genoemd. Kersenoog is een medische aandoening waarbij het derde ooglid, dat is het roze deel naast het oog, verzakt doordat het groter wordt of omvalt en uitsteekt. Kersenoog kan een permanente aandoening zijn, maar het kan ook zo zijn dat het slechts periodiek aanwezig is. Je kunt kersenoog herkennen aan de volgende symptomen:

 • Een roze bobbel of zwelling bij het oog, die eventueel het oog voor een deel blokkeert;
 • Droge ogen;
 • Hoornvlieszweren;
 • Ontsteking van het hoornvlies;
 • De ogen kunnen niet meer dicht.

Wanneer kersenoog onbehandeld blijft, kan het zo zijn dat de kat de ogen niet of nauwelijks meer kan sluiten. Dit zorgt weer voor veel stress en droge ogen.

– Entropion houdt in dat het ooglid van de kat voor een deel of helemaal naar binnen krult. Dit zorgt ervoor dat het lid over het hoornvlies schuurt wat hoornvliesbeschadiging tot gevolg kan hebben. De symptomen zijn: rode ogen, veel tranen en veel knijpen met de ogen. Onbehandeld worden de klachten alleen maar erger omdat de oogbal automatisch verder terug de schedel in trekt. Alert zijn en op tijd handelen is dus van groot belang.

– Polycystische nierziekte, ook wel PKD genoemd, is een ziekte die kleine vochtzakjes vormt in de nieren van de kat. Deze vochtzakjes worden cysten genoemd. PKD is meestal al aanwezig vanaf de geboorte. De cysten zijn dan nog heel klein, maar ze kunnen snel of langzaam groter worden. Als de cysten groter worden en zich vermenigvuldigen, wordt het steeds moeilijker voor de nieren om hun werk te doen. Uiteindelijk resulteert dit in nierfalen. De ziekte is helaas niet te genezen, maar je kan er wel van alles aan te doen om de symptomen te beheersen.2 De symptomen van PKD zijn:

 • Meer dorst
 • Meer plassen
 • Misselijkheid
 • Braken
 • Minder eetlust
 • Gewichtsverlies
 • Moeheid
 • Bloed in urine
 • Hoge bloeddruk

– Seborroe oleosa is een huidaandoening bij een kat, die zorgt voor een vette vacht, stank en jeuk bij de kat. Seborroe oleosa is de vette variant van de aandoening seborroe. Seborroe sicca is een variant waarbij de huid droog is en er schilfers ontstaan.3

Seborroe oleosa kan ontstaan door storingen in de vetstofwisseling, bijvoorbeeld door slechte voeding of vertering, of als gevolg van een andere huidaandoening, zoals allergieën of parasieten. Seborroe kan ook ontstaan zonder duidelijke oorzaak. In het laatste geval is het waarschijnlijk dat de kat dit heeft geërfd.

 

Hoe oud kan de kat worden?

Deze kat kan wel 15 jaar oud worden. Een Exotische Korthaar kan veel erfelijke ziektes of aandoeningen krijgen. Dit komt door de bouw van de kat. De nauwe neus zorgt bijvoorbeeld voor veel ademhalingsproblemen waardoor de kat ook niet tegen hitte kan en het niet-passende gebit kan voor problemen zorgen bij het eten en de vertering. Alhoewel er veel factoren zijn die de Exotische Korthaar tegenwerken, is de gemiddelde levensverwachting zoals genoemd wel 15 jaar of langer. Het is daarbij natuurlijk wel verstandig om de gezondheid goed in de gaten te houden en gelijk te handelen wanneer er iets niet goed lijkt. Zo kun je de aandoeningen en ziektes behandelen of beheersen waardoor je kat hier zo min mogelijk last van heeft.

exotische korthaar lopend buiten

Dit moet je weten voor je deze kat in huis haalt

Bij de aankoop van een kat is het belangrijk dat je goed weet waar je op moet letten en wat er van je wordt verwacht als kattenhouder. Bij de Exotische Korthaar is dit ook het geval. Er zijn bijvoorbeeld veel fokkers die een ras verkopen zonder een stamboom. De prijs van deze katten is dan wel heel laag, maar de ‘kwaliteit’ is dat ook. Deze fokkers willen namelijk snel veel geld verdienen en dit gaat ten koste van de gezondheid van de kat.

Een goede fokker van de Exotische Korthaar is aangesloten bij een kattenvereniging en kan de gezondheidscertificaten en de stamboom laten zien. Vaak stellen ze ook tests beschikbaar om er voor de aankoop achter te komen of de kat bijvoorbeeld PKD heeft of een andere erfelijke aandoening.

 

Hoeveel kost een Exotische Korthaar eigenlijk?

Voor een Exotische Korthaar betaal je al snel tussen de €700,- en €1.500. De prijs van de Exotische Korthaar hangt van verschillende dingen af. De belangrijkste factor voor het berekenen van de prijs is de stamboom. Des te beter de stamboom, des te duurder de kat. De prijs voor een Exotische Korthaar ligt dus ergens tussen de €700,- en €1.500,- en dat hangt helemaal af van de ‘kwaliteit’ en van de fokker.

 

Is de Exotische Korthaar iets voor jou?

Houd jij van lieve, aanhankelijke maar ook redelijk zelfstandige katten? Heb je een groot gezin en niet veel tijd om in je eentje voor een kat te zorgen? Dan is de Exotische Korthaar dé perfecte match. Met de Exotische Korthaar in huis heb je een sociale kat die goed met kinderen, volwassenen en andere huisdieren om kan gaan. Ze geven veel liefde en vragen dat ook van jou. Verder vereisen ze niet veel verzorging en kunnen ze ook prima even alleen zijn. Zou deze kat goed bij jou in huis passen? Laat het weten door te reageren op dit artikel!

 

Bronnen

[1] Bron: Cat Breeds of the World – Paddy Cutts

[2] Bron: Oogdierenarts.nl

[3] Bron: Universitair Dierenziekenhuis Utrecht.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 24 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord