De German Rex Rasbeschrijving (en foto’s)

Kattenrassen » De German Rex Rasbeschrijving (en foto’s)
German Rex kat

De German Rex komt zoals je aan zijn naam kan raden van oorsprong uit Duitsland. Het zijn elegante katten met een gekrulde of golvende vacht. Dit is een bekende mutatie die bij alle Rex katten voorkomt. De German Rex is levendig en een echte allemansvriend. Gezelschap is bij dit ras altijd welkom. Daarnaast is hij intelligent en leert hij graag nieuwe spelletjes en trucjes. Ben jij benieuwd wat voor trucjes dit zijn? Lees dan zeker verder! 

 

De geschiedenis van de German Rex 

De German Rex is een natuurlijk ontwikkeld ras, dat in 1940 voor het eerst in Duitsland werd gespot. Al was hij niet de eerste gekrulde kat die daar voorkwam. De German Rex werd echter pas in 1951 erkend, een jaar nadat de Cornish Rex werd ontdekt.  

De eerste German Rex werdt kort na de tweede wereldoorlog gevonden door Rose Scheuer-Karpin. Zij vond de kat zwervend in Oost-Berlijn en noemde haar Lammchen, wat lam betekent. Lammchen was een wilde zwarte poes met de golvende vacht die ook eerder aan was getroffen bij de Cornish Rex. Deze vacht is ook een van de dingen die Rose ertoe drongen de poes mee naar huis te nemen.  

Lammchen is vaak met andere katten gekruist, en heeft veel nestjes gehad. Deze kittens hadden vrijwel alleen maar stijl haar in plaats van krullen. In 1957 heeft zij echter twee gekrulde kittens voortgebracht. Zowel met haar kittens als met Lammchen is later verder gefokt om het German Rex ras uit te breiden. In 2005 kregen wij in Nederland de eerste German Rex katten. Deze worden nog steeds kleinschalig gefokt, 

In 1982 werd de German Rex erkend door de Federation Internationale Feline, ook wel bekend als FIFe. De German Rex was echter minder populair dan de Cornish- en Devon Rex. Ze werden ook minder gefokt, waardoor er nu maar weinig exemplaren van over zijn. Hij is daarom ook veel zeldzamer dan andere Rex varianten.  

 

Het karakter van de German Rex 

De German Rex is een sociale, levendige en intelligente kat. Hij is loyaal aan zijn baasje en vind het heerlijk om te kroelen. Daarnaast kan deze vriendelijke kat goed omgaan met vreemden en andere dieren. Hij is nieuwsgierig en niet verlegen. Vreemdelingen zijn voor hem alleen maar meer speelmaatjes.  

Hij vindt het vanwege zijn actieve karakter dan ook heerlijk om te spelen. Hij heeft hier ook genoeg gelegenheid voor nodig om gezond en gelukkig te blijven. Haal daarom genoeg stimulerende kattenspeeltjes in huis, en laat hem niet alleen maar in zijn eentje spelen. Door samen met je kat te spelen bouw je een sterke band op en hou je hem goed fit.  

Daarnaast kan je deze kat een hoop leuke trucjes leren. Omdat hij zo intelligent is zal hij deze waarschijnlijk makkelijk aanleren. Denk bijvoorbeeld aan apporteren, deuren openen of acrobatische trucjes zoals door hoepels springen. Hij kan zijn gezin eindeloos vermaken met zijn praktijken. 

 

Het uiterlijk van de German Rex 

Het lichaam van de German Rex is gespierd en gemiddeld van grootte. Hij heeft een stevige ronde borst, en een rechte rug. Zijn poten zijn middellang met ronde voetjes. Daarbij is dit ras vrij slank gebouwd. De Kop van de German Rex is rond en staat goed in verhouding met zijn lichaam. Hij heeft een prominente kin en ronde wangen.  

De ogen van de German Rex zijn rond en alert. Deze zijn Blauw, Geel of groen. De oogkleur van de German Rex is meestal afhankelijk van zijn vachtkleur. Zijn oren staan redelijk ver uit elkaar en zijn net zoals zijn lichaam middelgroot. Ze hebben een brede basis die omhoog toeloopt tot een afgeronde punt. De staart is gemiddeld van lengte en loopt vanaf een brede basis tot een ronde punt af.  

German Rex

De vacht

De vacht is een van de meest bekende kenmerken van de German Rex. Deze is kort, donzig en voelt zijdezacht aan. Hij heeft geen ondervacht. Zijn vacht kan zowel gekruld als golvend zijn. Daarnaast komt zijn vacht in meerdere kleuren voor, onder andere: 

  • Wit 
  • Zwart 
  • Crème  
  • Blauw 
  • Kaneel 
  • En lavendel 

Uitzonderingen van erkende kleuren zijn echter lila, chocolate en colourpoint. Daarnaast kan zijn vacht in meerdere patronen voorkomen. Denk hierbij aan tabby, calico, tweekleurig of tortoiseshell. Niet alleen de vacht van de German Rex is echter gekruld. Ook zijn snorharen kunnen licht gekruld zijn.  Dit verschilt vaak per kat. 

 

De opvoeding  

Zoals bij vrijwel elk ras, begint de opvoeding van de German Rex bij de socialisatieperiode. Deze periode duurt tot een kitten gemiddeld 14 weken oud is. In deze periode leert hij zijn omgeving kennen en hoe hij zich moet gedragen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hoe hij zich moet gedragen tegenover andere dieren, menselijk contact of vreemde geluiden. Dit zijn allemaal belangrijke dingen waar een kitten mee om moet kunnen gaan om niet angstig te worden tegenover de wereld. Leert hij hier niet mee omgaan of wordt hij te snel bij zijn moeder weggehaald, dan kan dat zorgen voor problemen in zijn gedrag. Zo kan hij agressief worden of angstig. Terwijl je juist wil dat je kitten nieuwsgierig en ondernemend wordt.  

Bij het opvoeden van een kitten speelt de moederpoes misschien wel de grootste rol. Zij leert hem alles wat hij moet weten over het kattenleven. Zo leert ze hem hoe hij zich moet wassen en gedragen. Een kitten leert dan ook veel door het gedrag van zijn moeder na te doen. Zorg daarom dat zij aanwezig is tijdens zijn socialisatie en dat ze een goede band met elkaar opbouwen.  

Maar ook de fokker speelt een belangrijke rol. Hij leert de kitten voornamelijk omgaan met menselijk contact. Bijvoorbeeld de handelingen die bij zijn verzorging horen of geaaid worden. Dit is erg handig aangezien dit ervoor zorgt dat het in de toekomst makkelijker zal zijn je kat te verzorgen. Ze kunnen het hierdoor zelfs leuk vinden en als een spelletje gaan zien. Wat doorgaans ook goed is voor de onderlinge band tussen jou en je kat. 

Daarnaast leert de fokker de kat dingen zoals hoe hij een kattenbak gebruikt, waar hij aan mag krabben en waar hij mee mag spelen. Dit is allemaal erg handig voor zijn toekomstige baasje, aangezien dit het makkelijk maakt om je kat jouw huisregels aan te leren. 

 

Hoe verzorg je de German Rex? 

De korte vacht van de German Rex heeft niet veel verzorging nodig. Eens per week een borstelbeurt is voor deze katten voldoende. Wel hebben ze af en toe een bad nodig, aangezien hun vacht wat vettig kan worden.  

Daarnaast is het verstandig zijn oren en ogen af en toe wat extra aandacht te geven. Omdat katten niet zo goed bij deze plekken kunnen kan het zijn dat hier vuil ophoopt. Dit kan je als baasje echter makkelijk voor je kat oplossen. Gebruik hiervoor een vochtige doek en veeg het vuil voorzichtig weg. Let er hierbij op dat je per oog en oor een andere hoek van het doekje gebruikt om infecties te voorkomen. 

Schaf daarnaast ook een stevige krabpaal aan voor je German Rex. Zo kunnen zij hun nagels goed onderhouden zonder jouw meubels hiervoor te gebruiken. Het kan echter geen kwaad om hun nagels een paar keer per jaar te knippen. Dit hoeft echter niet vaak en alleen wanneer zijn nagels te lang zijn. 

 

Welke voeding heeft een German Rex nodig? 

De German Rex heeft geen specifiek dieet nodig. Zolang hij kwalitatief te eten krijgt zal hij sterk en gezond blijven. Je kan hem het beste voer geven wat veel dierlijke eiwitten bevat en weinig koolhydraten. De eiwitten dragen bij aan het onderhouden van zijn spieren, zo kan hij de hele dag actief blijven zonder spierschade op te lopen. Deze eiwitten zitten ook in het voer wat hij van nature zou eten, voornamelijk in prooi zoals muizen. Koolhydraten zijn echter niet erg goed voor je kat. Hun lichamen kunnen deze namelijk niet goed verwerken. 

Wanneer het aankomt op soorten kattenvoer hebben we het veelal over droog- en natvoer. Deze hebben allebei hun eigen voordelen, waardoor veel poezenbazen kiezen voor een afwisseling van beiden. Onder natvoer wordt meestal rauw vlees of vis bedoeld. Dit voer bevat meestal wat extra vocht. Dit is erg handig aangezien katten uit zichzelf niet veel drinken, en ze zo toch nog wat extra water binnen krijgen. Natvoer is wel minder lang houdbaar dan droogvoer, wat een nadeel kan zijn. 

Als het gaat om droogvoer hebben we het veelal over kattenbrokken. Deze zijn erg handig bij het onderhouden van het gebit van je kat. De harde brokken slijten tandsteen en ander vuil van zijn tanden af. Zo blijft zijn gebit gezond en sterk, en dat door alleen maar wat brokjes te eten!  

 

Welke ziektes komen er bij de German Rex voor? 

 De German Rex is over het algemeen een gezond ras. Er zijn bij deze katten ook geen erfelijke ziektes bekend. Ze zijn echter wel vatbaar voor ziektes zoals hypertrofische cardiomyopathie en patella luxatie.  

Hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte aan het hart van de kat. Deze zorgt ervoor dat de hartspier wordt verdikt. Bij mensen kan dit ook voorkomen na een hoop inspanning, bij ons is dit normaal en zelfs handig. Bij katten is dit niet het geval, hier kan het zorgen voor hartfalen of zelfs plotselinge sterfte. Wanneer de hartspier verdikt zorgt dit ervoor dat de linker kamer van het hart kleiner wordt. Dit heeft tot gevolg dat er te weinig ruimte is in het hart om genoeg bloed door het lichaam te pompen. Ook zorgt dit dat er minder bloed vanuit de longen naar het hart kan worden gepompt waardoor er bloed op kan hopen in de longen. 

Patella luxatie is een aandoening waarbij de knieschijf van de kat uit de kom kan springen. In de meeste gevallen gaat deze vanzelf weer terug op zijn plaats, maar dit is niet altijd zo. In sommige gevallen valt het gewricht niet meer vanzelf terug op zijn plek, waardoor de kans groot is dat er chirurgisch moet worden ingegrepen.  

German Rex kittens

Hoe oud wordt de German Rex? 

De German Rex wordt gemiddeld tussen de 12 en 15 jaar oud. Geen ongewone leeftijd voor een raskat. Het is over het algemeen ook een gezond ras. Om zijn leeftijdsverwachting echter te verhogen is een goede verzorging belangrijk. Zolang jouw kat goed wordt verzorgd is de kans groot dat hij lang gezond blijft en ook langer zal blijven leven.  

Laat je kat ook regelmatig controleren bij de dierenarts, en let goed op ongewoon gedrag. Zo kan je er op tijd bij zijn wanneer je kat wat mankeert, en kan je er zeker van zijn dat hij gezond is. Op deze manier kunnen jij en je kat haast gegarandeerd nog lang van elkaar genieten. 

 

Hoeveel kost de German Rex? 

De German Rex kost gemiddeld tussen de €500 en €1200 euro. Dit bedrag kan echter per fokker verschillen. Deze katten zijn erg zeldzaam en zullen niet gemakkelijk te vinden zijn. Je mag dus zeker van geluk spreken als jij er een in huis weet te halen. Naast de aanschaffingskosten van de German Rex komen er ook standaard onderhoudskosten kijken bij het in huis halen van deze kat. Denk hierbij aan dierenartskosten, voer, speeltjes en verzorgingsproducten. Deze prijzen kunnen in een jaar een aardig bedrag vormen. Bedenk dus van tevoren of jij het geld hiervoor over hebt.  

 

Veelgestelde vragen

De German Rex is een van de zeldzaamste katten die er zijn. Iedereen die er dus een weet te vinden mag van geluk spreken. Als jij er graag een in huis wil nemen zal dit nog wel een uitdaging kunnen worden aangezien hij in Nederland maar kleinschalig wordt gefokt. Wat ervoor kan zorgen dat de wachtlijsten erg lang zijn.  

Daarnaast is het erg belangrijk dat de German Rex gezelschap om zich heen heeft en niet te vaak lang alleen is. Deze sociale katten zullen dit namelijk niet erg kunnen waarderen, wat kan leiden tot eenzaamheid en andere problemen. Denk daarom goed na of jij hem voldoende aandacht en liefde kan geven.  

Hij heeft naast sociaal contact ook mentale stimulatie nodig. Denk hierbij aan spelletjes en puzzels. Als deze intelligente katten niet genoeg worden uitgedaagd kan het zomaar zijn dat hij zich gaat vervelen en dingen gaat vernielen. Dat is natuurlijk niet wat je wil. Houdt dit dus goed in gedachte voordat je een German Rex aanschaft. 

De schofthoogte van de German Rex zit tussen de 25 en 30,5 centimeter. Een volwassen kat zal tussen de 2,5 en 5 kilogram wegen. Hierbij zijn katers vaak groter en zwaarder dan poezen. Het zijn middelgrote katten met een gedrongen lichaamsbouw. 

De German Rex is een erg mensgerichte kat die liever niet voor lange periodes alleen is. Hij is erg aan gezelschap gehecht. Laat hem daarom niet langer dan een paar uur lang alleen. Wanneer jij te vaak lange dagen weg bent voor werk of ander zaken kan dit slechte invloed hebben op zijn welzijn. Het is daarom een aanrader een tweede huisdier in huis te nemen. Zo heeft jouw German Rex altijd een maatje in huis, en zal hij zich minder snel eenzaam gaan voelen. 

Wanneer je kat zich eenzaam gaat voelen omdat je vaak van huis bent kan dit vervelende gevolgen hebben. Zo kan je kat depressief worden of verlatingsangst ontwikkelen. Hij kan ook ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals constant miauwen of krabben aan meubels. Dit is natuurlijk niet wat je wil. Ze hebben veel aandacht nodig, en jij als baasje moet hem dit ook kunnen geven. Denk daarom goed na voordat je een German Rex aanschaft. 

Heb jij een German Rex in huis? 

Ben jij een van de gelukkige mensen die een German Rex in huis heeft? En heb jij misschien tips of verhalen voor onze lezers? Of ben je na het lezen van ons artikel helemaal verliefd geworden op deze gekrulde katten? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel, we zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met dit mooie ras! 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *