De Heilige Birmaan: een rustige kat die veel liefde geeft

Kattenrassen » De Heilige Birmaan: een rustige kat die veel liefde geeft
heilige birmaan

De Heilige Birmaan is een erg rustige kat die veel liefde te geven heeft. De kat is vrij tolerant en kan goed met kinderen en andere dieren omgaan. De Heilige Birmaan is gemiddeld actief en blijft tot op hogere leeftijd speels. Wel is de kat van nature vrij gedrongen waardoor overgewicht regelmatig voorkomt. Ben je benieuwd hoe je dit kan voorkomen? Lees dan zeker verder!

 

De afkomst: een mysterieus verhaal

Over de afkomst van de Heilige Birmaan gaat een bijzonder verhaal de ronde. De Heilige Birmaan zou afstammen van een witte tempelkat uit Myanmar. Deze witte tempelkatten bevonden zich in de tempel van Lao-Tsun. In deze tempel werd de godin Tsun-Kyan-Kse – een godin met saffierblauwe ogen –door de Mun-Ha priesters aanboden.

Deze tempel is door overvallers overvallen. Bij deze overval zijn er ook enkele priesters omgekomen, waaronder de opperpriester. Volgens de legende plaatste een van de witte tempelkatten zijn poten op het lichaam van de omgekomen opperpriester en keek hierbij recht in de saffierblauwe ogen van het standbeeld van de godin Tsun-Kyan-Kse. Door dit te doen veranderden de ogen van de witte tempelkat in dezelfde saffierblauwe kleur als de ogen van de godin. Daarnaast veranderden de neus, oren, staart en poten in de bruine kleur van de aarde. Het onderste gedeelte van de pootjes – waarmee de kat de opperpriester aanraakte – bleven wit. Na verloop van tijd zouden de rest van de tempelkatten ook in deze kleuren veranderd zijn.

Volgens het verhaal is in 1919 de tempel opnieuw overvallen. Na deze overval hielpen Auguste Pavie en majoor Gordon Russel – twee Fransmannen – bij de wederopbouw van de tempel. Als dank kregen zij twee tempelkatten mee van de priester die zij vervolgens meenamen naar Frankrijk.

In realiteit komt het ras waarschijnlijk uit Frankrijk waar het in de jaren 20 is ontstaan. Het zou kunnen dat de kat afstamt van een kat uit Myanmar maar er gaan ook verhalen de ronde dat de Heilige Birmaan voortkomt uit kruisingen tussen Siamezen, Perzen en huiskatten.

 

Het karakter: een liefdevolle kat die erg van aandacht houdt

De Heilige Birmaan is een erg liefdevolle kat met veel geduld. Het is een speelse kat die erg vindingrijk is en van avontuur houdt. De kat is gemiddeld actief en blijft speels tot op hogere leeftijd. Het is dus belangrijk om voldoende speeltjes in huis te hebben zodat de kat zich goed kan vermaken.

Mede vanwege het liefdevolle karakter is de Heilige Birmaan erg makkelijk in de omgang. De kat houdt ervan om met mensen te zijn en is zowel met mensen als met andere dieren erg sociaal. De Heilige Birmaan houdt van aandacht en maakt dit ook kenbaar door zachtjes te miauwen, kopjes te geven of je voor de voeten te lopen. Ze zijn dan ook graag betrokken met alles wat er in het huis gebeurt.

Wanneer je een Heilige Birmaan in huis haalt moet je er rekening mee houden dat de kat echt van aandacht houdt. De kat zal je door het hele huis volgen en wil deelnemen aan alles wat je onderneemt. De kat is erg behulpzaam en wil je het liefst overal bij helpen. Ben je bijvoorbeeld aan het afwassen of de was aan het opvouwen? Grote kans dat je Heilige Birmaan even een kijkje bij je komt nemen. Met deze kat ben je nooit alleen in huis.

Doordat de Heilige Birmaan zo liefdevol, geduldig en tolerant is, is deze kat een uitstekende keuze voor mensen met kinderen en andere dieren.

Heilige Birmaan infographic

Het uiterlijk: een mysterieuze verschijning

De Heilige Birmaan is een bijzondere verschijning. De kat is medium van grootte en heeft een sterk langwerpig postuur. Een Heilige Birmaan weegt doorgaans tussen de 4,5 en de 8 kilogram waarbij katers vaak wat zwaarder zijn dan poezen. De lengte van de staart is van gemiddelde grootte.

De kop van de Heilige Birmaan is rond van vorm met goed ontwikkelde kaken. Verder heeft de kat een Romeinse neus en vrij kleine oren. Wat verder opvalt – en de kat een beetje een mysterieuze verschijning geeft – zijn de sprekende saffierblauwe ogen en de bijzondere vacht. Een unieke verschijning!

 

De vacht van de Heilige Birmaan

De Heilige Birmaan heeft een halflange tot lange vacht. De vacht voelt erg zacht aan en ziet er vrij weelderig uit. De kat heeft rond de nek een grote geplooide kraag en een dikke en pluizige staart. Ook bij de achterpoten van de Heilige Birmaan is de vacht wat langer.

De Heilige Birmaan is een colour point kat. Dit betekent dat de kat een basiskleur heeft met bepaalde kleurpunten op de vacht. De kat wordt helemaal wit geboren en ontwikkelt kleuren bij het opgroeien. De kat komt in een groot aantal kleuren voor. De kleuren die het meest voorkomen zijn:

  • Seal: dan hebben de points hebben donkerbruine kleur
  • Blauw: dan hebben de points een blauwe kleur
  • Lila: dan hebben de points een paarse / lichtblauwe kleur
  • Chocolade: dan hebben de points hebben donkerbruine kleur; maar lichter dan seal
  • Rood: dan hebben de points hebben rode kleur
  • Crème: dan hebben de points een crème kleur
  • Schildpad: dan hebben de points twee kleuren (in de meeste gevallen rood en zwart)

Deze kleuren kunnen in een egaal patroon voorkomen maar kunnen ook in het lynx patroon voorkomen.

 

De opvoeding: levenservaring van de moeder is erg belangrijk

De Heilige Birmaan krijgt zijn levenservaring door de opvoeding van de moederkat, broers en zussen en mensen die er in het begin van het leven van de kat bij zijn. Het is dan ook erg belangrijk dat een kitten bij de moederkat opgroeit. In de eerste fase van hun leven worden ze fysiek volwassen en worden ze ook als het ware mentaal voorbereid op hun nieuwe thuis en leven.

Dit gebeurt aan de hand van zogenaamde socialisatieperioden. Dit zijn twee perioden in het leven van de kat waarin de kat wordt gesocialiseerd en gewend raakt aan aanrakingen en bewegingen. Dit zorgt er daarnaast ook voor dat het verzorgen van de kat in de toekomst ook soepeler zal verlopen. Deze socialisatie periode duurt gemiddeld zo’n 14 weken.

heilige birmaan kitten

De verzorging van de Heilige Birmaan

Door je kitten in de opvoeding goed te socialiseren wordt de verzorging van de kat ook een stuk makkelijker. Wanneer je kat goed gewend is aan menselijke aanrakingen wordt het makkelijk om de kat te verzorgen. Zo is het belangrijk om af en toe de tanden van je kat te poetsen, de ogen en oren goed schoon te maken en de nagels te knippen. Door dit op regelmatige basis te doen verzorg je je kat goed en zit deze ook lekkerder in zijn vel.

De vacht van de Heilige Birmaan is redelijk makkelijk te onderhouden. De vacht een tot twee keer per week doorkammen is doorgaans voldoende. Dit is belangrijk om het ontstaan van klitten te voorkomen en de vacht er mooi en gezond uit te laten zien. Verder is de Heilige Birmaan van nature vrij gedrongen, dus heeft de kat een korte en brede lichaamsbouw. Het is daarom belangrijk dat de kat voldoende dagelijkse beweging krijgt. Dit kan je doen door bijvoorbeeld voldoende actieve speeltjes in huis te halen.

 

De voeding die de Heilige Birmaan nodig heeft

De Heilige Birmaan is van nature een gedrongen kat. Het is dus belangrijk om onder andere de voeding goed in de gaten te houden om overgewicht te voorkomen. Het is hierbij belangrijk om de hoeveelheid voedsel goed af te stemmen op de beweging van de kat. Heb je een kat die erg actief is? Dan kun je de kat ook meer voedsel geven.

Wat het voedsel zelf betreft is het belangrijk om er rekening mee te houden dat katten van nature echte vleeseters zijn. Katten eten van nature muizen die voor meer dan 75% uit vlees bestaan. Mede hierdoor kunnen katten koolhydraten niet zo goed verwerken. Het is dus belangrijk dat het voer van je kat niet te veel koolhydraten bevat.

Het is bij de voeding voor je kat verstandig om kwaliteit droog voedsel af te wissel met nat voedsel. Goed droog voedsel (kattenbrokken) helpt bij het voorkomen van tandsteen op de tanden van je kat en nat voedsel helpt bij de vochtopname van je kat. Katten drinken van nature namelijk weinig water waardoor het weleens voor kan komen dat een kat te weinig vocht tot zich neemt.

Bij de zoektocht naar het juiste voedsel van je kat is het belangrijk om de etiketten goed door te lezen zodat je precies weet wat je precies aan je kat geeft. In veel voer zitten namelijk smaakversterkers waardoor katten dit voer lekkerder gaan vinden. Deze toegevoegde stoffen zijn alleen niet altijd even goed voor de gezondheid van je kat.

 

Ziektes die veel voorkomen bij de Heilige Birmaan

Net als bij mensen kunnen ook katten met ziektes te maken krijgen. Ook de Heilige Birmaan is vatbaar voor een aantal ziektes en aandoeningen. Wat aandoeningen betreft kan het voorkomen dat de kat scheel kijkt of dat deze een knik in de staart heeft. Over het algemeen komt dit gelukkig vrij weinig voor.

Er zijn ook een aantal algemene kattenziektes die bij de Heilige Birmaan voor kunnen komen. De belangrijkste aandoeningen zijn:

  • Polycystic kidney disease (PKD)
  • Hypertrophic cardiomyopathy (HCM)

PKD is een erfelijke nierafwijking. Bij deze ziekte gaan de nieren na verloop van tijd steeds meer achteruit. Op het moment van ontdekking van de ziekte is het nierweefsel vaak al meer dan 70% aangetast. Bij deze ziekte vermagert de kat en wordt deze steeds minder actief.

HCM is een erfelijke hartafwijking. Bij deze ziekte wordt het bloed minder goed rondgepompt met een vergrootte kans op trombose als gevolg. Daarnaast kan vocht zich in de longen en borstkas gaan ophopen en kan de werking van de hartkleppen afnemen. Bij deze ziekte krijgt de kat last van benauwdheid en een versnelde ademhaling.

Naast deze ziektes is de Heilige Birmaan ook gevoelig voor suikerziekte, FIP (een infectieziekte) en blaasgruis. Bovendien heeft een klein deel van deze katten bloedgroep B. Deze bloedgroep kan voor de afbraak van rode bloedcellen bij kittens leiden met fatale gevolgen.

Voordat je met een Heilige Birmaan gaat fokken is het verstandig om de ouderkatten op erfelijke ziektes en op de bloedgroep te testen.

heilige birmaan liggend op een krabpaal

Hoe oud kan een Heilige Birmaan worden?

De Heilige Birmaan wordt normaal gesproken ongeveer 15 jaar oud. Dit hangt natuurlijk af van de verzorging en van mogelijke ziektes. Met een goede verzorging kan de kat een langere levensverwachting verwachten terwijl de komst van een ziekte de levensverwachting van de kat inkort. Houdt de gezondheid van je kat dus goed in de gaten, zo genieten jij en je kat extra lang van elkaar!

 

Wat moet jij weten voordat je een Heilige Birmaan in huis neemt?

Om een Heilige Birmaan in huis te nemen heb je in principe geen ervaring nodig met het hebben van huisdieren. Wel is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de komst van de kat. Dit kan je doen door je goed in te lezen.

Wanneer je de kat aanschaft is het belangrijk om goed te controleren of de kat een goede opvoeding heeft gehad. Het is belangrijk om te kijken of de kat bij de moeder is opgegroeid – aangezien deze een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van een kitten – en of de eigenaar/fokker voldoende tijd aan de socialisering van de kat heeft besteed. Daarnaast is het belangrijk om na te gaan of de kat is ingeënt, ontwormd is en eventueel van een chip is voorzien. Dit kan je navragen bij de fokker waar je de kat vandaan haalt.

Er is ook een rasclub voor Heilige Birmanen. Bij deze rasclub is veel extra informatie over de Heilige Birmaan te vinden. Het is mogelijk om je kitten in te schrijven. Wanneer je op zoek bent naar een Heilige Birmaan is het mogelijk om via de rasclub een oproep te plaatsen.

 

Aan wat voor prijs moet je denken?

Een Heilige Birmaan kost doorgaan tussen de 800 en de 1000 euro. De prijs voor een Heilige Birmaan kan per fokker verschillen. Naast de kosten voor de kat zelf komen er echter ook nog andere kosten bij kijken. Zo moet je bijvoorbeeld een kattenbak, kattenmandje en speelgoed aanschaffen. De kosten voor voer en de dierenarts moet je ook zeker niet over het hoofd zien. Voor het goed verzorgen van je kat ben je als snel 500 euro op jaarbasis kwijt. Houdt hier dan ook rekening mee tijdens het overwegen deze kat in huis te nemen.

heilige birmaan kitten slapend

Heb jij ook een Heilige Birmaan in huis?

Heb jij een Heilige Birmaan in huis en wil jij jouw ervaring met deze mysterieuze kat graag delen? Dat kan! Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen met deze bijzondere kat. Het kan ons niet gek genoeg, dus kom maar op met die verhalen. Je kunt ons alle leuke verhalen laten weten door middel van het achterlaten van een reactie op dit artikel!

 

Hoe groot word de heilige Birmaan?

De schofthoogte van de Heilige Birmaan ligt gemiddeld tussen de 20 en 25,5 centimeter. Hun gewicht zit tussen de 3 en 8 kilogram. Katers zijn bij dit ras vaak groter en zwaarder dan hun vrouwelijke variant. Het zijn katten van gemiddelde grote. Wat opvalt aan deze katten is hun unieke lichaamsvorm, ze zijn namelijk wat langwerpig. Het zijn daarnaast ook stevig gebouwde katten.

 

Kan de Heilige Birmaan goed alleen zijn?

De Heilige Birmaan kan prima een tijdje alleen zijn. Maar het liefst niet langer dan 12 uur lang. Je kan de kat dus gewoon alleen thuis laten als je op werk of op een evenement bent. Als je kat langer dan dit alleen is kan dit slechte gevolgen hebben op zijn welzijn, hij heeft namelijk het liefste wel gezelschap om zich heen. Als de katten te lang alleen zijn kunnen ze zich gaan vervelen, wat kan lijden tot ongewenst gedrag. Totaal niet wat je van je kat wil.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 16 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

  1. Sinds verleden jaar september hebben wij twee Heilige Birmanen, uit hetzelfde nestje, aangeschaft bij een officiële fokker. Inmiddels zijn de dus “pubers” en de beschrijving hier op de site klopt helemaal! Onze kater (met de naam Wuma) en zijn zusje (heet Lay) zijn inderdaad erg nieuwsgierig. Bij (bijna) alles wat we doen zijn ze aanwezig, ze houden van knuffelen, spelen veel met elkaar ( en met ons), zien er erg leuk uit en omdat ze met z,n, beide zijn kan je ze ook wat langer alleen laten. Ik zou dus altijd aanraden om er twee aan te schaffen. Het zijn binnenkatten maar af en toe mogen ze in onze (grote) tuin waar ze kunnen klimmen/spelen. Ze hebben dan wel een tuigje om, met name in het begin, om weglopen te voorkomen en een van ons is er altijd bij aanwezig. Kortom zoek je een bijzondere kat met fijne eigenschappen en die er ook nog eens bijzonder uitziet? Overweeg dan een Heilige Birmaan (maar dan wel twee!) en je hebt hele lieve huisdieren!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *