De Himalaya kat: ontspannen met een luxe uitstraling

Kattenrassen » De Himalaya kat: ontspannen met een luxe uitstraling
himalayan kat in een boom

De Himalaya kat is een kruising tussen de welbekende Pers en de Siamees. De Himalaya kat staat vooral bekend om zijn dikke, weelderige vacht en kristal blauwe ogen. Deze soort is behoorlijk ontspannen en wordt graag behandeld als een echte ‘prins’. Ze houden enorm van aandacht en affectie, maar zijn als metgezel vrij stil en niet veeleisend. Om deze redenen is de Himalaya kat een van de populairste rassen ter wereld. Ondanks dat deze kat zich makkelijk aanpast aan zijn omgeving is het toch heel belangrijk dat je hem op een goede manier verzorgd. Wil jij weten hoe je dat doet? Je leest het in dit artikel!

 

De oorsprong van de Himalaya kat

Aan het uiterlijk van de Himalaya kat is vrij snel af te lezen dat hij van Aziatische afkomst is. Dat hij dit uiterlijk heeft is niet raar, de kat stamt namelijk af van de Siamese en Perzische kattenfamilie. Begin de jaren ’30 werd in Zwitserland de Himalaya kat het resultaat van tientallen jaren selectief fokken. Het doel van het fokken was om een kat te creëren met de lichaamsbouw van een Pers, maar met de vacht en de oogkleur van een Siamees.

Dit is uitstekend gelukt, want het fokken eindigde in een Perzische kat met prachtige blauwe ogen en een dikke, Siamees kleurige vacht. Een aantal jaar later kreeg deze kat de naam Himalaya kat. Deze naam heeft hij waarschijnlijk te danken aan het Himalaya konijn, waar de kat qua kleurpatroon gelijkenissen mee vertoont. Pas in 1957 werd het ras erkend onder deze naam, waarna de populariteit van de Himalaya kat enorm toenam.

Ook de Verenigde Staten speelt een beslissende rol in het verdere ontstaan van deze kat.
Na de Tweede Wereldoorlog slaagde een Amerikaanse fokker – Marguerita Goforth – erin om de colourpoint te creëren. In 1957 werd dit ras officieel erkend door de Cat Fanciers’ Association (CFA).

 

Het karakter: slim en ontspannen

Een Himalaya kat kun je herkennen aan zijn ontspannen karakter. Zijn zachtaardige en vriendelijke aard maakt de kat erg geschikt voor zowel ouderen als kinderen. Daarnaast zijn ze ook heel erg aanhankelijk en ontwikkelen ze vaak snel een goede en hechte relatie met hun baasjes. Het kan wel zo zijn dat ze in het begin behoorlijk verlegen zijn. Dit heeft te maken met het feit dat dit ras eerst liever de ‘kat uit de boom kijkt’ voordat ze zich gaan hechten. Dit is normaal. Na verloop van tijd voelt de kat zich meer op zijn gemak en wordt het makkelijker om contact met hem te maken. Als je het vertrouwen van een Himalaya kat eenmaal hebt gewonnen is die niet meer bij je weg te slaan en is het een echte knuffelaar. Ondanks dat deze kat erg veel van aandacht houdt, vindt hij het ook niet erg om af en toe alleen te zijn.

Ook kan dit ras, in tegenstelling tot andere kattensoorten, zich behoorlijk snel aanpassen aan nieuwe situaties en omgevingen. Vaak is het zo dat katten dit lastig vinden en liever een vaste en veilige omgeving hebben. De Himalaya kat is hier wat eenvoudiger in en kan zich snel aanpassen. Ook staat deze soort bekend om zijn intelligentie. Ze leren enorm snel en zijn heel erg makkelijk te trainen. Dit brengt het voordeel met zich mee dat deze kat erg makkelijk een nieuwe routine aan te leren is, bijvoorbeeld rondom het eten of het slapen. Routine en regelmaat is belangrijk voor zowel de kat als voor het baasje. Dat de Himalaya kat is een groot fan is van regelmaat is dus mooi meegenomen! Verder zijn ze erg speels en nieuwsgierig. Ze houden ervan om nieuw speelgoed te ontdekken, dus houd je vooral niet in bij het aanschaffen van de nieuwste kattenspeeltjes!

Himalayan infographic

Het uiterlijk: kristal blauwe ogen en een dikke vacht

Als je een Himalaya kat ziet dan vallen meteen twee dingen op: de heldere, blauwe ogen en de dikke, lange vacht. Andere kenmerken van de Himalaya kat zijn de ronde kop, brede kaken, een opstaande neus en een vrij korte en platte snuit. Daarnaast is dit ras te herkennen aan hun korte poten en middelgrote lichaam. De ogen van deze kat zijn erg bijzonder, ze zijn groot, rond en hebben prachtige blauwe tinten. Door de ogen krijgt de kat een lieflijk en knap uiterlijk. Deze kat wordt door veel mensen ook gekozen vanwege zijn mooie voorkomen. De combinatie van de vacht en de ogen geeft een mooi contrast wat bij veel mensen geliefd is.

 

De vacht van de Himalaya kat

De vacht van de Himalaya kat is lang en valt als een jas over het hele lichaam. De kat heeft een dikke ondervacht, waardoor de vacht erg veel volume krijgt. Tevens heeft de kat een grote en dik geplooide kraag wat door veel mensen als een van de schoonheden van deze kat wordt gezien. De vacht komt in meerdere kleuren voor en heeft altijd een colourpoint.

De colourpoint is een pointaftekening waarbij de vacht donkerder van kleur is bij de oren, de voeten, de staart en op het gezicht. Men vermoedt dat dit door een bepaald gen wordt veroorzaakt. Dit gen zorgt ervoor dat de wat koelere delen van de kat donkerder van kleur worden. De Himalaya kat wordt niet met een colourpoint geboren. De donkere markeringen ontwikkelen zich wanneer de kat ouder wordt. Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer de Himalaya kat in een warme ruimte opgroeit deze pointaftekening zich niet/minder ontwikkeld.

Bij de Himalaya kat is een duidelijk contrast tussen het lichaam van de kat en de colourpoint te zien. Het lichaam van de kat is hierbij een stuk lichter van kleur dan de pointaftekeningen. De kleuren die het vaakst voorkomen bij de Himalaya kat zijn:

 • Zwart
 • Rood
 • Blauw
 • Crème
 • Chocolade
 • Kaneel
 • Lila
 • Bruin

Hierbij zijn de kleuren blauw en crème verdunningen van zwart en rood. De kleuren lila en bruin zijn verdunningen van de kleuren chocolade en kaneel. Het lichaam van de Himalaya kat is wit van kleur1.
himalayan staand

De opvoeding: socialiseren is belangrijk!

Een goede opvoeding is voor een kat essentieel. Als jij in het begin niet voldoende de tijd neemt om jouw kat regels en routines aan te leren dan kun je hier nog jaren last van hebben. Het begint allemaal bij de geboorte. Let erop dat een Himalaya kat voordat hij bij jou in huis komt genoeg tijd heeft kunnen doorbrengen met zijn moeder. Contact met de moeder is zeer belangrijk voor de mentale gesteldheid van jouw kat. Daarnaast speelt de moederpoes ook een grote rol in de opvoeding, zij leert de kittens namelijk alle basics van het kattenleven. Je kunt hem beter wat later bij je in huis halen dan te vroeg. Als je een kat te vroeg bij zijn moeder weghaalt kan het zo zijn dat hij mentale problemen ontwikkelt waar hij later in zijn leven niet meer vanaf kan komen. Gun hem dus de tijd met zijn moeder.

Ook is het van belang dat de kitten in de eerste weken van zijn leven gewend raakt aan menselijke aanraking. Dit zorgt ervoor dat de verzorging van jouw kat in de toekomst een stuk makkelijker zal gaan. Het leren omgaan met mensen leert de kat via de fokker. De eerste periode van het leven van de kat spendeert hij natuurlijk ook bij de fokker. Deze periode duurt dan ook tot de kitten zo’n veertien weken oud is. Deze leeftijd is ook vaak de leeftijd dat de kitten mee kan worden gegeven naar zijn nieuwe thuis.

Nadat een Himalaya kat genoeg tijd heeft doorgebracht bij zijn moeder en de fokker begint de echte opvoeding. Nu kan de kat eindelijk naar zijn nieuwe thuis. De verantwoordelijkheid ligt vanaf dat moment bij het baasje. Allereerst is het belangrijk dat je de kat op een rustige manier laat wennen aan de omgang met mensen. Lees aan je kat af wat hij wel of niet goed vindt en neem langzaam stapjes om hem steeds iets meer aan te leren. Omdat de Himalaya kat zich snel aanpast zal dat bij dit soort niet zo’n probleem zijn. Het is wel belangrijk om slecht gedrag meteen af te leren. Dit doe je door meteen op een juiste manier te reageren. Wanneer je slecht gedrag direct afkeurt leert jouw kat dat hij dit niet mag doen. Als je dan ook nog goed gedrag aanmoedigt dan is het heel eenvoudig voor jouw kat om te leren wat wel en niet mag. Zo zal de kat zich snel aan kunnen passen aan de nieuwe huisregels.

 

De verzorging van de Himalaya kat

Omdat de Himalaya kat zo’n lange en dikke vacht heeft is het zeer belangrijk om deze elke dag te verzorgen. Ook is het aan te raden om hem eens per maand grondig te wassen met speciale shampoos en vervolgens met een haardroger te drogen. Dit zorgt ervoor dat de vacht schoon blijft en er geen klitvorming ontstaat. Daarnaast vermindert het de kans op haarballen.

Ook is het belangrijk om het gebit van de Himalaya kat goed bij te houden. Poets zijn tanden zo’n twee keer per week grondig. Het is belangrijk dat je hier direct mee begint en dat je het op vaste dagen en tijden herhaalt, zodat jouw kat hieraan gewend kan raken.

Omdat de snuit van de Himalaya kat een bijzondere bouw heeft, ontstaat er snel traanvocht in de ooghoeken. Het is van belang dat de ogen van dit ras goed schoongehouden worden, zodat er geen irritaties ontstaan. Dit kan je gemakkelijk doen door de ogen voorzichtig schoon te vegen met een vochtig doekje. Let hierbij wel op dat je voor elk oog een ander deel van het doekje gebruikt, zo voorkom je de verspreiding van bacteriën en infecties.

Zorg daarnaast ook voor een goede krabpaal, zodat de kat zijn klauwen kan slijpen. Ook is een krabpaal een manier voor jouw kat om zijn nagels schoon te houden. Dit hoort bij de goede verzorging van jouw kat. Het zorgt er tevens voor dat jouw kat op een goede en gezonde manier zijn energie kwijt kan. Dit is essentieel voor zijn gezondheid.

 

De voeding van de Himalaya kat

Omdat deze kat niet specifiek last heeft van aandoeningen met betrekking tot overgewicht is het redelijk eenvoudig om deze kat de juiste voeding te geven. Het algemene advies is om te zorgen voor een gebalanceerd dieet vol dierlijke eiwitten, voldoende vetten en de juiste vitaminen en mineralen. Let er ook op dat je de kat niet teveel koolhydraten voert, deze verwerken katten namelijk niet makkelijk aangezien hun dieet van nature voornamelijk uit eiwitten bestaat.

Het is wel belangrijk om speciaal voeding te kopen in verband met de vorming van haarballen. Een dierenarts kan helpen bij het opstellen van een goed dieet om deze haarballen te voorkomen.

himalayan tussen de bosjes

Zijn er ziektes of erfelijke aandoeningen die vaak voorkomen bij deze kat?

De Himalaya kat is een erg sterke kat die met de juiste zorg bijna nooit ziek wordt. Ondanks dat komen er toch bij dit ras vaak erfelijke en veelvoorkomende aandoeningen voor. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

 • Haarballen
 • Oogproblemen
 • Gezichtsonregelmatigheden
 • Nier- en urinewegproblemen

De kans dat jouw Himalaya kat een van deze aandoeningen krijgt is vrij groot. Doordat je nu weet wat de meest voorkomende aandoeningen zijn, kun jij je goed voorbereiden en meteen ingrijpen als je merkt dat jouw kat zich anders gedraagt dan normaal. Dierenartsen kennen dit ras goed dankzij zijn populariteit. Als jij met een van deze problemen tijdig aanklopt bij een dierenarts dan kunnen zij dat snel verhelpen.

 

Hoe oud kan een Himalaya kat worden?

De Himalaya kat kan 12 tot 15 jaar oud worden. Dit is een vrij normale leeftijd voor een kat. Afhankelijk van de mate van erfelijke aandoeningen en andere ziektes kan deze levensverwachting worden beïnvloedt. Zorg ervoor dat je jouw kat op een goede manier verzorgd, en zijn gezondheid goed in de gaten houd. Hiermee zorg je voor een langere levensverwachting en maak je tegelijkertijd jouw kat ook een stuk blijer en gelukkiger.

Wil jij een Himalaya kat in huis halen? Let dan op het volgende!

Als je een Himalaya kat in huis gaat halen is het essentieel om je voor te bereiden op het onderhouden van deze kat. De verzorging van deze kattensoort kost meer tijd dan de verzorging van andere kattensoorten. Bedenk dus of jij hier de tijd en moeite voor wilt nemen. Ben je er niet zeker van? Kies dan voor een ander ras die minder tijd kost om te onderhouden, dit is wel zo diervriendelijk. Koop een Himalaya kat bij een erkende fokker. Dit zorgt ervoor dat je zeker weet dat je een Himalaya kat koopt die goed opgegroeid is en genoeg tijd heeft kunnen doorbrengen met zijn moeder.

himalayan van dichtbij

Hoeveel kost een Himalaya kat?

De Himalaya kat kan tussen de 150 en de 2000 euro kosten. Dit is een erg groot prijsverschil en dat heeft met het volgende te maken. De Himalaya kat is een unieke mix van de Pers en de Siamees. Een uniek en aantrekkelijk ras, daar hangt natuurlijk ook een prijskaartje aan. Daarnaast spelen belangrijke factoren een rol, zoals bij welke fokker de Himalaya kat vandaan komt, hoe oud de kat is en wat de gezondheid van de kat is. Maar ook de stamboom van de kat speelt een rol. Wat je ook wil betalen, het is altijd goed om het volgende te onthouden. Lijkt iets te mooi om waar te zijn? Dan zal het dat waarschijnlijk ook zijn. Kijk dus goed om je heen en bekijk de gemiddelde prijs van een kat. Dat zal jou helpen om de juiste keuze te maken. Om zeker te weten dat je in contact komt met een betrouwbare fokker is het ook een optie om contact te zoeken met een rasvereniging. Zij kunnen je vaak verder helpen.

Heb jij de Himalaya kat in huis? Laat dan van je horen!

Heb jij zelf een Himalaya kat in huis en heb jij erg veel plezier van deze kat? Laat dan van je horen! Wij en de lezers zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met de Himalaya kat. Heb je de kat al vanaf een paar weken of pas op oudere leeftijd aanschaft? Heb jij iets wat je wilt delen over deze kat en wij absoluut moeten weten? Wat trok jou het meest tot dit ras aan? Wij zijn erg benieuwd naar jouw verhalen! Laat het ons allemaal weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Himalaya kat?

De Himalaya kat wordt gemiddeld tussen de 25 en 35 centimeter hoog. Ze wegen gemiddeld zo’n 3 tot en met 7 kilogram en zijn van gemiddelde grote. Vaak zijn de katers van dit ras een stukje groter en zwaarder dan de poezen. Door zijn dikke en lange vacht kan de Himalaya kat vaak wat groter ogen dan dat hij daadwerkelijk is. Daarnaast valt ook op dat de poten van dit ras vrij kort zijn.

 

Kan de Himalaya Kat goed alleen zijn?

De Himalaya kat kan prima een paar uurtjes alleen thuis zijn. Als je bijvoorbeeld een dag op werk ben of om boodschappen te doen. Laat de kat echter niet langer dan een aantal uren alleen. Dan kan hij of zij rusteloos worden en zich gaan vervelen, wat kan lijden naar ongewenst gedrag. Totaal niet wat je van je kat wil. De Himalaya Kat is een erg vriendelijke kat naar zijn familie maar kan nogal schuw zijn bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze zijn kalm en houden dan ook van rustige omgevingen, deze katten liggen graag bij hun baasjes op schoot. Over het algemeen hebben deze katten niet enorm veel aandacht nodig. Ze vinden het heerlijk om te spelen en kunnen dit ook leuk samen met hun baasjes. Ze kunnen goed overweg met rustige kinderen en andere katten. Het is dan ook aangeraden om een tweede kat aan te schaffen als je vaak van huis bent.

 

Bronnen

[1] De Kattenrassen Encyclopedie – Angela Rixon.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 18 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *