De Japanse Bobtail: een slimme kat met veel energie

Kattenrassen » De Japanse Bobtail: een slimme kat met veel energie
japanse bobtail staand buiten

De Japanse Bobtail staat bekend om zijn mooie stem en unieke staart. Hij houdt ervan om te spelen en vindt het fijn om omringd te zijn door mensen. De Japanse Bobtail komt, zoals de naam al zegt, uit Japan. Naast zijn uiterlijke kenmerken staat deze kat ook bekend om zijn persoonlijkheid. Hij is extravert en behoorlijk levendig. Hij vraag om veel aandacht en heeft een ijzersterke persoonlijkheid. Wil jij meer weten over dit interessante ras? Je kunt het allemaal lezen in dit artikel!

 

De afkomst: een kat van de Japanse eilanden

De Japanse Bobtail is een van de oudste natuurlijke rassen ter wereld. Men gaat ervan uit dat de originele versie van dit ras uit de natuur komt en dus niet door fokken is ontstaan. Ook wordt in Japan geloofd dat deze kat geluk brengt. Om die reden wordt dit ras vaak gebruikt als onderwerp voor Japanse ornamenten. Daarnaast bevatten ook veel oude prenten en schilderijen een afbeelding van een Japanse Bobtail. Deze kat kwam vroeger alleen voor bij mensen van adel. Tegenwoordig is de kat veel toegankelijker en komt hij vaker voor.

Uit schriftelijke documenten blijkt dat de Japanse Bobtail duizenden jaren geleden voor het eerst in Japan werd geïmporteerd vanuit China of Korea. De katten werden destijds gebruikt om ratten weg te jagen bij de rijstpapierrollen in tempels. Later werden ze ook gebruikt om de zijdehandel te beschermen door ook daar ratten weg te jagen. In de jaren ‘60 werd dit ras voor het eerst door de Amerikaanse Elizabeth Freret ontdekt en geïmporteerd naar de Verenigde Staten. Om daar vervolgens een fokprogramma te beginnen. Na een aantal jaren fokken zijn ze uiteindelijk bij het ras terecht gekomen die wij nu kennen als de Japanse Bobtail. Rond 1970 werd dit ras echt bekend. Eerst als kortharige kat, maar daarna ook als langharige kat.

In 1971 werd dit ras erkend door de CFA, waarna de TICA dit ras enkele jaren later ook erkende. Dit ras is behoorlijk populair in Amerika, maar komt in Europa niet heel veel voor. Er zijn pogingen gedaan om dit ras populairder te maken in Europa, door ze bijvoorbeeld naar Frankrijk te importeren. Tot op heden heeft dit helaas nog niet veel uitgehaald, maar dat kan uiteraard veranderen.

 

Het karakter: uitgesproken, speels en aanhankelijk

De Japanse Bobtail is een actieve en speelse kat. Het is een erg aanhankelijke kat die altijd liefdevol met zijn baasje om zal gaan. Ze houden enorm van menselijke aandacht en staan graag in het middelpunt van de belangstelling. Een Japanse Bobtail zal je dus het liefst de hele dag gezelschap bieden als je thuis bent. Daarnaast is deze kat ook behoorlijk intelligent en nieuwsgierig. Daarom is het belangrijk om genoeg speelruimte voor deze kat te creëren. Iets wat deze kat leuk vindt om te doen is bijvoorbeeld het apporteren van speelgoed. Daarnaast spelen ze graag met andere katten en zijn ze heel goed in het afleggen van een hindernis baan. Omdat de Japanse Bobtail zo intelligent is, leert hij gemakkelijk nieuwe kunstjes en kan hij zich gemakkelijk aanpassen aan nieuwe situaties. Je kunt dus van alles met jouw kat uitproberen, de Japanse Bobtail zal dit snel oppakken.

De Japanse Bobtail is een perfecte gezinskat en kan goed overweg met kinderen. Daarnaast is het geen probleem als er honden of andere huisdieren aanwezig zijn. Deze kat kan goed omgaan met andere dieren. Wat ook bijzonder is aan deze kat is zijn prachtige stemgeluid. Het geluid klinkt charmant en melodieus. Sommige eigenaren van een Japanse Bobtail beweren dat het lijkt alsof de kat echt met je communiceert en soms zelfs zingt.1

Japanse bobtail infographic

Het uiterlijk: een korte “pom pom” staart

De Japanse Bobtail staat bekend om zijn unieke, korte staart. De staart van deze kat heeft de vorm van een ‘pom-pom’. Wat bijzonder is aan de staart is dat deze bij elke kat anders is, net zoals de vingerafdruk van de mens. Onder de uitwaaierende vacht op de staart zit bij elke kat een andere botstructuur met verschillende bochten, hoeken en knikken. De staart is niet langer dan 8 centimeter. Verder is de Japanse bobtail over het algemeen een elegante en verfijnde kat die helemaal in balans is. Elk lichaamsdeel draagt bij aan een samenhangend geheel.

De Japanse Bobtail heeft een middelgroot lichaam. Vrouwtjes zijn over het algemeen iets kleiner dan de mannetjes. Zijn romp is lang, slank en elegant. Het lichaam is goed gespierd maar niet breed. Zoals net al even is genoemd, is het lichaam goed in balans. De hals en de benen van deze kat zijn daarom qua lengte ook goed in verhouding met de rest van het lichaam. De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten, maar omdat zijn achterpoten in een diepe hoek staan bij ontspanning blijft zijn romp horizontaal. De voetjes van deze kat zijn ovaal met vijf tenen aan de voorpootjes en vier aan de achterpootjes.

Verder is de Japanse Bobtail te herkennen aan zijn triangelvormige hoofd met hoge jukbeenderen. Loodrecht op het hoofd heeft deze kat twee grote, rechtopstaande oren. Ze zijn ver uit elkaar geplaatst en in rust kantelen de oren een beetje naar voren. De ogen van de Japanse Bobtail zijn ovaal en groot. Deze geven de kat een lieve en uitgesproken uitdrukking.

 De vacht van een Japanse Bobtail kan zowel kort als lang zijn. De kortharige variant heeft halflang haar wat zacht en zijdeachtig aanvoelt. Hij heeft geen opvallende ondervacht. De Langharige variant heeft middellang tot lang haar waarbij de textuur hetzelfde is als bij de kortharige kat. De vacht aan de achterkant van het lichaam is langer dan de vacht aan de voorkant. Ook heeft de langharige Japanse Bobtail soms een mooie kraag in de nek. De steile, gladde vacht valt kort tegen zijn lichaam.

De vachtkleuren die voor kunnen komen bij de Japanse Bobtail zijn divers. De kat komt voor in zowel uitgesproken als wat lichtere kleuren. De vacht kan een effen kleur hebben, maar kan ook twee-, drie- of meerkleurig zijn. Driekleurige katten worden ook wel ‘Mi-Ke’ genoemd. Het neusleer, de voetzooltjes en de oogkleur stemmen vaak overeen met de vachtkleur. De ogen van deze kat zijn meestal blauw maar ze komen ook voor in andere kleuren. De meest voorkomende vachtkleuren van de Japanse Bobtail zijn:

 • Wit
 • Zwart
 • Rood
 • Chocolade
 • Crème
 • Lila
 • Blauw

Deze kleuren worden bij de tweekleurige en driekleurige varianten gecombineerd en kunnen erg levendig zijn of juist meer verdund. Daarnaast zijn er ook verschillende patronen mogelijk, dit maakt de Japanse Bobtail een kat met een divers uiterlijk. De meest voorkomende patronen zijn:

 • Tabby
 • Tortie
 • Schildpad
 • Cyper
 • Gespikkeld
 • Smoke

Je ziet dat er veel mogelijkheden zijn als het gaat om de vacht van dit ras. Dit is ook een van de redenen waarom dit ras zo populair is in Amerika. Als je meer wilt weten over de over de verschillende kleurcombinaties dan is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard.2

 

De opvoeding: hij heeft veel aandacht nodig

Doordat dit ras een behoorlijk sterk karakter heeft is de opvoeding erg belangrijk. De opvoeding begint meteen vanaf de geboorte van de kitten. De periode waarin een kitten wordt opgevoed wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd. Tijdens deze periode zijn een aantal dingen van belang. Allereerst is het noodzakelijk dat de kitten de eerste weken bij zijn moeder blijft. Tijdens de eerste weken van zijn leven is aandacht van de moeder cruciaal voor een gezonde opvoeding. Ook is het tijdens deze periode belangrijk om al te beginnen met menselijke aanrakingen. Hierdoor went de kitten alvast aan de mens en wordt de verzorging van de kat op latere leeftijd een stuk eenvoudiger.

Na de socialisatieperiode is het belangrijk om de kat meteen een vaste routine aan te leren. Met name een routine rondom het eten is erg belangrijk. Katten hebben van nature aanleg om overgewicht te ontwikkelen. De Japanse Bobtail is redelijk actief, dus hij heeft hier wat minder last van dan katten die wat rustiger zijn. Echter is het nog steeds belangrijk om op zijn voeding te letten. Zorg ervoor dat hij op vaste tijden te eten krijgt.

Daarnaast is het verstandig om ervoor te zorgen dat er altijd gezelschap aanwezig is. Deze kat houdt echt van aandacht. Ben je alleenstaand en veel van huis? Dan is het niet verstandig om te kiezen voor een Japanse Bobtail. We raden het aan deze kat alleen aan te schaffen als er bijna altijd iemand in huis is. Dit kunnen kinderen, het baasje, of andere huisdieren zijn. Het kan natuurlijk altijd voorkomen dat er een keer niemand thuis is, daarom is het ook belangrijk om genoeg speelmogelijkheden in huis te hebben zodat jouw kat zich ook kan vermaken als je er even niet bent. Zorg er daarnaast voor dat jouw Japanse Bobtail buiten kan spelen, dit is een belangrijk onderdeel van zijn opvoeding.

japanse bobtail staand

De verzorging: vrij eenvoudig

De hoeveelheid verzorging die een Japanse Bobtail nodig heeft hangt af van zijn vachtlengte. Wanneer je een Japanse Bobtail hebt die een korte vacht heeft dan hoeft deze vacht minder te worden verzorgd. Een keer per week goed borstelen is dan voldoende. Wanneer je een langharige Japanse Bobtail hebt, is het zeker aan te raden om 2 tot 3 keer per week te borstelen en te kammen. Hiermee haal je alle losse haren weg, waardoor de kans op haarballen kleiner wordt. Ook is regelmatig borstelen goed voor de gezondheid van zijn vacht en huid.

Als het gaat om de verzorging van de tanden en nagels dan is het gewoon een kwestie van monitoren. Als je ziet dat de nagels te lang worden dan kun je ervoor kiezen om ze te verzorgen. Katten vinden dit niet altijd even fijn, daarom is de socialisatieperiode zo belangrijk. Ook is het verstandig altijd een krabpaal in huis te hebben zodat jouw kat zelf zijn nagels kan slijpen en zijn energie kwijt kan. Als het gaat om de tanden van de kat is het aangeraden deze minstens eens per week te poetsen.

Ook de oren en de ogen van de kat moeten regelmatig schoon worden gemaakt. Hier wil namelijk nog wel eens oog- of oorsmeer ophopen waar de kat zelf niet bij kan. Je kan dit gemakkelijk wegvegen met een vochtig doekje, let er hierbij wel op dat je bij elk oog en oor een ander deel van het doekje gebruikt. Zo voorkom je verspreiding van infecties.

 

De voeding: zorg voor een dieet met voldoende eiwitten

Het zorgen voor de juiste voeding voor deze katten is over het algemeen redelijk eenvoudig. De voeding voor de Japanse Bobtail bestaat voornamelijk uit dierlijke eiwitten. Dit is de hoofdbron van energie voor een kat. Omdat de Japanse Bobtail een erg actieve kat is, is het aan te raden om er extra op te letten dat hij genoeg eiwitten binnenkrijgt. Dit kun je doen door bijvoorbeeld een complete maaltijd te kopen. Op de producten voor katten staat vaak aangegeven of het een complete maaltijd is en wat er precies in zit. Zo weet je zeker dat er genoeg eiwitten aanwezig zijn. Daarnaast zitten hier genoeg vitamines en mineralen in, welke essentieel zijn voor de gezondheid van de Japanse Bobtail.

Je kunt kiezen voor zowel droogvoer als natvoer. Vaak vinden katten nat kattenvoer lekkerder. Dit lijkt dan ook het meest op wat hij van nature zou eten. Toch is het aan te raden om voor een combinatie van beiden te gaan. Merk je dat jouw kat nat kattenvoer liever heeft, dan kun je de balans iets aanpassen en hem wat meer nat kattenvoer geven. Het tegenovergestelde geld hier uiteraard ook.

 

Ziektes die veel voorkomen bij de deze kat

Bij dit ras zijn geen erfelijke ziektes bekend. Bij andere raskatten met een korte staart is de kans op aandoeningen aan de ruggengraat vaak groter. Of deze verhoogde kans ook specifiek geldt voor de Japanse Bobtail is niet bekend.

Over het algemeen zijn Japanse Bobtails erg gezonde en sterke katten. Deze katten hebben een laag sterftecijfer en een erg goede weerstand. Wanneer de juiste vaccinaties worden gegeven tijdens zijn socialisatieperiode en de kat goed ontwormd en verzorgd wordt, zal dit ras een lang en gezond leven leiden.

Het enige waar op gelet moet worden, zoals bij het kopje voeding al beschreven is, is het tegengaan van overgewicht. Wanneer je merkt dat jouw Japanse Bobtail dikker begint te worden is het verstandig om de portiegrootte aan te passen.

japanse bobtail gezicht

Hoe oud kan de Japanse Bobtail worden?

De Japanse Bobtail wordt gemiddeld zo’n 15 jaar oud. Dit is een mooie leeftijd voor een raskat. De leeftijd die een Japanse Bobtail kan bereiken wordt natuurlijk beïnvloedt door zijn opvoeding, verzorging en omgeving. Als je je kat goed verzorgt is de kans groter dat hij een langer, blijer en gelukkiger leven heeft. Wel kan de kat te maken krijgen met ziektes, waar jij als baasje weinig aan kan doen. Let er daarom wel op dat je het gedrag van je kat goed in de gaten houdt. Zo kan je er snel bij zijn wanneer de kat wat mankeert en hem naar de dierenarts brengen.

 

Wat je moet weten voordat je dit ras in huis neemt

Als het jou wat lijkt om de Japanse Bobtail in huis te nemen zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Als eerste is het goed om te weten dat dit ras niet heel veel voorkomt in Europa, maar meer in Amerika. Dit kan het wat lastiger maken om een gezonde Japanse Bobtail te kopen. Er zijn wel rasverenigingen in Europa, maar vaak hebben ze lange wachtlijsten. Ook zijn de nesten van een Japanse Bobtail vaak relatief klein en duurt het lang voordat er kittens beschikbaar zijn.

Ondanks dat het misschien lastig is om een Japanse Bobtail aan te schaffen, is het wel heel belangrijk dat je jouw Japanse Bobtail bij een erkende fokker koopt. Helaas wordt bij de fok van katten niet altijd juiste keuzes gemaakt door de fokker. Zo fokken sommigen alleen voor het geld en denken niet aan de gezondheid van de kittens. Wil je weten of je een veilige keuze maakt? Vaak als een fokker meerdere rassen fokt, dan doet hij dit alleen voor het geld. Goede fokkers zijn geïnteresseerd in de toekomst van het ras en zijn meestal lid van een rasclub. Daarom is het vaak verstandig om ook via rasclubs in contact te komen met een fokker, zo kan je er van uitgaan dat deze betrouwbaar is. Daarnaast is het ook belangrijk dat je zeker weet dat de kitten de eerste 8 weken bij zijn moeder is gebleven. Dit is essentieel voor zijn gezondheid. Moet je iets langer dan 8 weken op een kitten wachten, dan is dit een goed teken!

Als je de kitten gaat bekijken, dan is het belangrijk om erop te letten of hij er gezond uitziet. Als een kitten gezond is dan zijn de oogjes helder en ziet hij er schoon en niet ondervoed uit. Daarnaast hoort de kitten speels en nieuwsgierig te zijn. Ook is het van belang dat je de nodige vragen stelt omtrent ontwormen en vaccinaties. De moederpoes kan ook een goede indicator zijn of de kitten gezond is of niet. Is de moederpoes sociaal, fris en schoon, dan is de kans groot dat ook de kitten goed wordt verzorgd.

Daarnaast is het belangrijk te overwegen of je genoeg tijd hebt om jouw Japanse Bobtail voldoende aandacht te geven. Bij voorkeur is er altijd iemand in huis. Kies je er toch voor om er een aan te schaffen en geef je hem niet voldoende aandacht dan is dit slecht voor zijn gezondheid en zal hij waarschijnlijk veel eerder overlijden.

 

Hoeveel kost een Japanse Bobtail?

Gemiddeld kost een Japanse Bobtail zo’n €1000 euro. De prijs is afhankelijk van de fokker waar je een Japanse Bobtail koopt. Ligt de prijs veel lager, dan kun je ervan uit gaan dat de kittens niet gezond zijn of geen echte Japanse Bobtails zijn.

Vaak kun je via verenigingen in contact komen met een erkende fokker om er zeker van te zijn dat je een gezonde kat koopt. Neocat[3] is een voorbeeld van zo’n vereniging. Deze vereniging bestaat al sinds 1968 en heeft meer dan 1200 leden. Hier kun jij hoogstwaarschijnlijk in contact komen met een goede fokker.

Je kunt er ook voor kiezen om een Japanse Bobtail uit Amerika te importeren, hier is het aanbod namelijk groter.

japanse bobtail va de voorkant

Kies jij ook voor de Japanse Bobtail?

De Japanse Bobtail is een warme en gezellige kat die ieder huishouden kan opfleuren. Heb jij ook een Japanse Bobtail in huis? Wat zijn jouw ervaringen dan met dit ras? Vallen er dingen op? Heb je misschien nog tips voor onze lezers? Misschien heb je een leuk verhaal om te delen met onze lezers? Of wil jij graag een Japanse Bobtail aanschaffen? Dan zijn wij erg benieuwd naar wat jij vindt dat deze katten zo uniek maakt. Laat het ons allemaal weten in de reacties onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Japanse Bobtail?

De Schofthoogte van de Japanse Bobtail zit gemiddeld tussen de 20 en 25 centimeter. Het gewicht van een volwassen kat zit doorgaans tussen de 2.5 en 5 kilogram. Hierbij zijn de katers vaak wat groter, en ook zwaarder, dan de poezen. De Japanse Bobtail is een klein tot middelgrote kattensoort. Hun lichamen zijn goed gespierd en zijn daarnaast ook goed te herkennen aan hun stompstaartjes.

 

Kan de Japanse Bobtail goed alleen zijn?

Vanwege zijn sociale karakter vindt de Japanse Bobtail het maar niks om voor lange periodes alleen te zijn. Er gaat voor deze kat niks boven menselijk contact en aandacht. Echte gezelschapsliefhebbers dus! Omdat de Japanse Bobtail zo’n aanhankelijke kat is zijn het over het algemeen niet de beste kat voor mensen die veel van huis zijn. Als zijn baasje vaak lang van huis is zal deze kat er zeker niet gelukkig van worden. Zo kunnen ze zich eenzaam of depressief gaan voelen, wat niet bepaald bevorderlijk is voor hun welzijn.

Ze eisen flink wat aandacht van hun eigenaren. Het liefst heeft de Japanse Bobtail dan ook een baasje die aan al zijn eisen voor aandacht kan voldoen. Maar als baasje kan je natuurlijk ook niet altijd maar thuis zijn. Het is over het algemeen dan ook aangeraden de kat niet alleen aan te schaffen, maar er een tweede kat bij te nemen. Vanwege zijn sociale karakter kan de Japanse Bobtail met de meeste andere huisdieren goed overweg. Door een tweede kat in huis te halen zal je de kat ook een stuk makkelijker een aantal uur alleen kunnen laten, zo kunnen zij elkaar vermaken en gezelschap houden tot je terug bent. Let er wel op dat je de katten nog steeds niet voor al te lange periodes alleen laat, ondanks dat ze nu met zijn tweetjes zijn.

 

Brengt de Japanse Bobtail geluk?

De Japanse Bobtail werd vaak geassocieerd met geluk. Het kan dan ook heel goed zijn dat je de kat vaker hebt gezien dan je misschien denkt. Dit ras was namelijk de inspiratie voor de gelukskatjes die je veel in Japanse en Chinese restaurants ziet. Deze schattige katjes heten oorspronkelijk ”Maneki Neko”, wat direct te vertalen valt naar ”wenkende kat”, en werden geloofd geluk te brengen voor hun eigenaar.  De beeldjes hebben een van hun voorpoten opgeheven en bewegen deze vaak in een zwaaiende beweging. Ze zitten boordevol symboliek en komen ook in verschillende variaties die allemaal hun eigen vorm van geluk brengen. Het is dan ook niet voor niets een erg bekende Japanse talisman.

Bronnen

[1] The Cat Encyclopedia – The definitive visual guide.

[2] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://cfa.org/wp-content/uploads/2019/06/japanese-bobtail-standard.pdf

[3] https://www.neocat.nl.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 12 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

 1. ik heb een Japanse Bobtail in huis, hij is nu 10 jaar met wel wat vele kilo’s.Ik heb al 6 katten gehad, maar mijne Kater “Minouche” is 1 uit de duizenden ,er zit niks kwaad of vals in,heeft veel aandacht nodig ,weet wat hij wil, een super lieve kat, bij ons draait alles rond de Japanse Bobtail !!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *