De Javanees: een zelfverzekerde en nieuwsgierige kat


javanees

De Javanees is een ras dat bekend staat als een zelfverzekerd ras. De Javanees is bijna nergens bang voor. Daarnaast is hij zeer nieuwsgierig en vindt hij het leuk om nieuwe dingen te doen. Je kunt deze kat dus makkelijk nieuwe dingen aanleren. Dit type ras heeft veel aandacht nodig en past dan ook perfect binnen een gezin. Zijn uiterlijk zorgt voor een lieve uitstraling. De Javanees lijkt veel op de Balinees, dit is zowel te zien in aan zijn uiterlijk als aan zijn innerlijk. Wil jij meer weten over dit interessante ras? Lees dan dit artikel.

 

De afkomst van de Javanees: Amerika

De Javanees is een kat die overeenkomt met de Siamees en de Balinees. Dit ras is rond 1950 ontdekt in America. Deze kat is niet ontstaan door natuurlijke selectie maar is doelbewust gekruist door mensen. Dit ras is namelijk ontstaan door een kruising tussen een Balinees en een Colorpoint Shorthair. Deze Colorpoint Shorthair bestaat uit een kruising tussen een Siamees en een Amerikaanse Korthaar. Dit ras is dus een echt Amerikaans ras. De kittens van de Javanees lijken op Siamese kittens, maar hun vacht is langer, dikker en de kleuren zijn ook anders.

Dit ras wordt door sommige organisaties niet gezien als apart ras. De TICA – The International Cat Association – ziet dit ras als een Balinees en maakt geen verschil tussen de Javanees en de Balinees, dit komt doordat ze zoveel op elkaar lijken.

De CFA maakt wel onderscheid tussen deze rassen. In 1979 werd de Javanees erkend als officeel ras.1

 

Het karakter: sociaal en zelfverzekerd

Als er iets opvalt aan het karakter van dit mooie ras is het wel zijn zelfverzekerdheid. Nieuwe dingen zijn niet eng voor hem maar deze kat wordt er juist nieuwsgieriger van. De Javanees zal dan ook vaak nieuwe dingen doen alsof hij die altijd al doet. Het zelfvertrouwen siert hem enorm. Hij is erg sociaal en vindt het heerlijk om contact te leggen met anderen. De Javanees vindt het fijn om dicht bij zijn baasje te blijven. Deze kat is daarom een echte gezinskat en kan goed met kinderen omgaan. Zijn energie is aanstekelijk en hij is altijd bereid om te spelen. Naast het feit dat hij goed met mensen om kan gaan, kan hij het ook goed vinden met andere huisdieren. Als je een hond in huis hebt is dit dus geen enkel probleem. Dit maakt hem de ideale gezinskat.

De Javanees is graag aanwezig en heeft een luide stem, die laat hij dan ook graag horen. Daarnaast vindt hij het ook fijn om naar hogere plaatsen te springen, denk bijvoorbeeld aan een boekenkast.

Als je op zoek bent naar een echte gezinskat die actief is en van spelen houdt, dan is de Javanees iets voor jou.2

 

Het uiterlijk: slank en lang

Het opvallendste aan het uiterlijk van de Javanees is dat hij slank en lang is. Zijn lichaam is lang en gespierd. Zijn poten zijn lang en slank. De kop van de Javanees is ook lang en heeft de vorm van een wedge. Hij heeft lange, puntige oren. De staart van de Javanees  is lang, dun en gepluimd. Gemiddeld weegt een Javanees zo’n 2.5 tot 5 kilogram.

De ogen van de Javanees worden ook wel eens als saffier beschreven. Ze zijn helder en blauw. Ze vallen direct op en zijn erg mooi.

De vacht van de Javanees voelt zijdezacht aan. Het grote verschil tussen de Siamees en de Javanees is dat de Javanees zijn vacht enkel is. Hij heeft geen tot weinig ondervacht. De vacht kan in verschillende kleuren, tinten en patronen voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan de kleuren:

 • Chocolade
 • Blauw
 • Crème
 • Lilac

Dit zijn slechts een paar voorbeelden, maar dit zijn wel de meest voorkomende kleuren. Daarnaast kan hij nog in verschillende patronen voorkomen. De meest voorkomende patronen zijn tabbie en tortie.

De Javanees heeft dus een wat langere vacht en kan in verschillende kleuren voorkomen. Dit maakt het een divers ras en maakt hem ook populair.

 

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

Voordat je een Javanees gaat kopen is het zeer belangrijk om je te verdiepen in de opvoeding. Dit doe je van te voren, niet na de aanschaf van deze kat. Het eerste deel van de opvoeding begint bij de fokker. Het is daarom ook van belang om de Javanees te kopen bij een erkende fokker die aangesloten zit bij een rasvereniging.

De fokker is verantwoordelijk voor de socialisatieperiode. Hier heb jij als toekomstig baasje weinig invloed op. De fokker zorgt ervoor dat tijdens deze socialisatieperiode, gemiddeld 14 weken, de kitten went aan menselijke aanrakingen. Tijdens deze periode staan twee dingen centraal: aandacht van de moeder en aandacht van de fokker. Aandacht van de moeder is essentieel om een gezond beeld van de wereld te krijgen. Van zijn moeder leert hij alles wat er te leren valt over de wereld van de katten. De aandacht is essentieel, wanneer hij te weinig aandacht van zijn moeder krijgt kan dit zorgen voor mentale problemen en angsten. Een fokker moet er dus voor zorgen dat een kitten altijd bij zijn moeder kan zijn.

Tijdens deze periode is het ook essentieel dat de kitten in contact komt met de mensen, met name de fokker. De kitten zal de rest van zijn leven met mensen samen leven, het is dan ook belangrijk dat hij dit zo vroeg mogelijk al aan krijgt geleerd. Vaak begint het met subtiele aanrakingen. Naarmate de kitten er steeds meer aan gewend raakt kunnen deze aanrakingen veranderen in kleine manieren van verzorgen. De kitten leert zo stap voor stap om te gaan met menselijke aanrakingen. Tijdens deze periode is het dus ook van belang om hem al te verzorgen. Dit zorgt ervoor dat dit later soepel verloopt.

Wanneer hij tijdens zijn socialisatieperiode genoeg aandacht van zijn moeder krijgt en genoeg wordt verzorgd door de fokker ontwikkelt hij een gezond gedrag en wereldbeeld. Dit verkleint de kans op angsten en andere aandoeningen aanzienlijk. Om deze redenen is het dan ook essentieel om een goede fokker te vinden.

Na deze periode is het aan het baasje om de opvoeding goed te laten verlopen. Bij deze opvoeding zijn een aantal dingen belangrijk. Allereerst moeten er de juiste dingen in huis worden gehaald, denk hierbij aan een voer en waterbak, een krabpaal, een kattenbak en speeltjes. Dit zijn een aantal dingen die je in huis moet halen voordat je de Javanees in huis haalt. Dit is belangrijk, want zo kan hij meteen als hij in huis is, wennen aan zijn nieuwe omgeving. Katten vinden het over het algemeen niet fijn om van omgeving te wisselen, daarom is het belangrijk om jouw kat zo snel mogelijk op een ontspannen manier te laten wennen aan zijn nieuwe huis.

Zodra je de nieuwe kitten in huis hebt is het belangrijk om te beginnen met een routine. Deze routine is nodig om de kitten te helpen met het aanpassen aan zijn nieuwe huis. Zo heeft hij een routine rondom eten, slaap en speeltijd nodig. Op deze manier weet hij wanneer het tijd is voor nieuw voer, wanneer het tijd is om te rusten en wanneer het tijd is om te spelen. Het is ook aan te raden om op een vast tijdstip zijn verzorging te doen. In het begin kan de verzorging lastig gaan, maar als je dit elke keer op een vast tijdstip doet raakt de kat er snel aan  gewend en wordt dit eenvoudiger.

javanese buiten

De verzorging: meerdere malen per week

De Javanees heeft wat meer verzorging nodig dan andere raskatten. Dit heeft te maken met zijn lange vacht. Het is aan te raden om zijn vacht zo’n 2 tot 3 keer per week te verzorgen, door middel van borstelen. Zo voorkom je klitten en de kans op huidaandoeningen. Daarnaast is het verstandig om hem regelmatig in bad te doen om zijn vacht in goede conditie te houden.

Het gebit van de Javanees dient dagelijks verzorgd te worden. Het is aan te raden om dit op een vast tijdstip te doen zodat hij hier gewend aan raakt.

De nagels van de Javanees dienen gemiddeld om de paar weken geknipt te worden, dit kun je zelf doen. Als je niet precies weet hoe dit moet is het aan te raden om voor de eerste paar keer dit samen met een dierenarts te doen, zij kunnen jou hierover adviseren. Ook is het belangrijk om zijn oren wekelijks schoon te maken, dit kan eenvoudig met een katoenen wattenstaafje.

Bij de verzorging van de Javanees horen ook mogelijkheden tot spelen. Zorg voor genoeg speeltjes. Koop ook een krabpaal, zo kan hij zijn nagels in goede conditie houden. Daarnaast is dit ook nog eens gezond voor zijn mentale gesteldheid. Een gelukkige kat is het belangrijkst!3

 

De voeding: zorg voor een gebalanceerd dieet

Net als bij alle andere katten hoort het dieet van de Javanees te bestaan uit gebalanceerde maaltijden. Deze zijn bij veel verschillende dierenzaken te koop. Vlees en vis zijn de primaire voedingsmiddelen die een Javanees nodig heeft. Deze bevatten dierlijke eiwitten en vetten die essentieel zijn voor de gezondheid en de ontwikkeling van de Javanees.

De Javanees is redelijk actief, daarom kan het nodig zijn om voeding te kopen met extra eiwitten om zijn spieren goed te onderhouden. Je kunt speciaal voer laten samenstellen voor een Javanees waarbij rekening gehouden met zijn leeftijd en activiteitsniveau. Dit verkleint de kans op overgewicht, iets wat veel voorkomt bij katten.

Als je kattenvoer gaat kopen voor jouw Javanees dan is het aan te raden om voor complete maaltijden te gaan. Complete maaltijden bevatten alle essentiële aminozuren en vetten die nodig zijn voor zijn gezondheid. Deze maaltijden bevatten taurine, dat is een belangrijk aminozuur voor de gezondheid van de kat. Daarnaast bevatten ze alle vitamines en mineralen die ervoor zorgen dat jouw Javanees in topconditie is en blijft

Voeding is een van de belangrijkste factoren als het gaat om zijn gezondheid. Bespaar hier dan ook niet op en zorg voor goede voeding, zo kun je nog lang van jouw Javanees genieten.

 

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Javanees is over het algemeen een gezond ras, maar wel vatbaar voor een aantal gezondheidsaandoeningen die voor kunnen komen. De meest voorkomende zijn:

 • Progressieve retina atrofie
 • Lever aandoeningen
 • HCM

Progressieve retina atrofie is een aandoening aan de ogen van de Javanees, hij kan hierdoor slecht zien of zelfs blind worden. De aandoening richt zich op het netvlies en zorgt ervoor dat hij langzaam steeds blinder wordt. Het nadeel aan deze aandoening is dat hier geen behandeling voor mogelijk is.

Leveraandoeningen komen ook voor en kunnen ervoor zorgen dat hij flinke gezondheidsproblemen krijgt. Het is daarom aan te raden om regelmatig bij een dokter een check te laten doen. Dit geldt ook voor HCM, ook wel Hypertrofische Cardiomyopathie. Dit is een aandoening aan het hart die veel voorkomt bij katten. Het kan zorgen voor hartfalen, vocht in de longen, verlammingen en overlijden. Het is dus een behoorlijk ernstige aandoening.

Om ervoor te zorgen dat jouw Javanees gezond is en gezond blijft is het verstandig om zijn gedrag goed in de gaten te houden. Aan zijn gedrag is vaak af te lijden hoe hij zich voelt. Is er een drastische verandering in zijn gedrag? Aarzel dan niet en neem contact op met een dierenarts.4

javanees staand binnen

Hoe oud kan de Javanees worden?

De Javanees wordt gemiddeld genomen tussen de 8 en 12 jaar oud, dit is normaal voor een raskat. Als hij last krijgt van gezondheidsproblemen ligt de leeftijd vaak lager. De verzorging en zijn voeding hebben en grote impact op zijn gezondheid, zorg er daarom altijd voor dat dit op orde is. Hoe beter jij jouw Javanees verzorgt, hoe groter de kans is dat hij gezond en gelukkig oud wordt.

 

Wat je moet weten voordat je deze kat in huis haalt

Het is belangrijk om de Javanees bij een erkende fokker te kopen. Via www.rasclubsiok.nl kun je mogelijk in contact komen met zo’n fokker. SIOK houdt zich onder meer bezig met het fokken van Siamezen en Balinezen.

Naast het feit dat het belangrijk is om de Javanees te kopen bij een erkende fokker is het uiteraard ook belangrijk om ervoor te zorgen dat hij genoeg aandacht krijgt. De Javanees is een actieve en speelse kat. Wanneer hij niet genoeg aandacht krijgt kan dit voor gedragsproblemen zorgen. Vraag jezelf dus af voordat je dit ras koopt of jij hem genoeg aandacht kan geven. Het kost nou eenmaal tijd en dat is zeker iets dat je mee moet nemen in de afweging.

 

Aan wat voor prijs moet je denken als je een Javanees gaat kopen?

Gemiddeld kost een Javanees tussen de €600 en €1200. Dit hangt wel sterk af van het aanbod en van de fokker waar je jouw kat vandaan haalt. Het is dus aan te raden om onderzoek te doen naar verschillende fokkers en dan pas een besluit te nemen. Wat je ook doet, zorg ervoor dat je voor een erkende fokker kiest.

Houd ook rekening met zijn verzorgingskosten, zoals vaccinaties, voer, speelgoed en overige dierenartskosten. Dit kan zo enkele honderden euro’s per jaar kosten en is zeker iets om rekening mee te houden, dit wordt namelijk nogal eens onderschat.

 

Kies jij ook voor de Javanees?

De Javanees, de ideale gezinskat die houdt van spelen. Heb jij ook een Javanees in huis of overweeg jij deze kat in huis te halen? Dan zijn wij heel benieuwd naar jouw mening over dit zelfverzekerde ras. Heb je nog tips voor onze lezers qua opvoeding, of heeft jouw Javanees misschien rare trekjes en gewoontes? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

 

Bronnen

[1] Voor meer informatie kun je kijken op de websites https://www.tica.org/ en https://cfa.org/.

[2] The Cat Encyclopedia en Javanese Cats | Pet Health Insurance & Tips (petinsurance.com).

[3] The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide & Balinese-Javanese Cat Breed Profile | Purina.

[4] Balinese-Javanese Cat Breed Profile | Purina & Progressieve retina atrofie (PRA) (voortschrijdende verslechtering van het netvlies) | Dier&Recht (dierenrecht.nl) & Home – Rasclub Siok

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 11 Average: 4.7]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *