De Khao Manee: de koning van de Siamezen

Kat.nl » Kattenrassen » De Khao Manee: de koning van de Siamezen
khao manee verschillende kleuren ogen

De Khao Manee is een ras dat van oorsprong uit Thailand komt. De Khao Manee stamt af van de Siamees. Dit ras wordt ook wel “the white jewel” genoemd. Dit heeft te maken met zijn witte vacht en zijn speciale ogen. Dit ras was een van de favoriete rassen van de royalties van Thailand. Vroeger kwamen ze alleen daar voor, maar tegenwoordig zijn ze ook populair in Engeland en Amerika. Dit ras is uniek en uitzonderlijk mooi. Wil jij meer over dit ras weten? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: Thailand

De Khao Manee is zoals eerder genoemd een ras dat van nature uit Thailand komt. Daarnaast is het een erg oud ras. De eerste aanwijzingen van dit ras dateren terug naar de 14e eeuw. Toen werden er gedichten en afbeeldingen gemaakt over deze katten. De Khao Manee wordt gezien als een goed bewaard geheim, aangezien dit ras heel lang onbekend is gebleven voor de rest van de wereld. Andere rassen uit Thailand, zoals de Siamees, de Burmees en de Korat zijn veel bekender. De Khao Manee bestond al sinds de 14e eeuw, maar in 1999 werd hij pas echt bekend bij andere landen omdat er toen pas voor het eerst een Khao Manee werd geëxporteerd naar Amerika om daar een fokprogramma op te starten. Dit heeft ervoor gezorgd dat dit ras nog redelijk zeldzaam is.

Het fokprogramma is begonnen door Colleen Freymouth. Toen de eerste kittens gefokt waren werd dit ras al snel geëxporteerd naar Engeland. Hier waren ze zeer geïnteresseerd in dit ras en werd er ook een fokprogramma gestart. In 2009 kreeg de Khao Manee de status van “registration only” door The International Cat Association (TICA). Dit houdt in dat het toen nog niet erkend werd als echt ras. Tegenwoordig, sinds 2013, staat dit ras geregistreerd als “advanced new breed”, wat inhoudt dat dit gezien wordt als een uniek en nieuw ras.

 

Het karakter: speels en ondeugend

De Khao Manee staat bekend om zijn speelse karakter. Ze houden ervan om met mensen om te gaan en te spelen. Ook voor onbekenden zijn ze niet bang en ze houden ervan om aandacht te geven en te krijgen. Ze hechten zich erg aan hun baasje en bouwen hier een sterke band mee op. Naast het feit dat ze van spelen houden hebben ze ook een meer rustige kant. Als ze genoeg gespeeld hebben en even rust willen vinden ze het heerlijk om lekker met hun baasje op de bank te liggen en geaaid te worden. De Khao Manee heeft dus een actieve kant, maar ook een rustige kant. Deze combinatie zorgt ervoor dat veel mensen interesse hebben in dit ras.

Het is belangrijk om veel met deze kat te spelen, dit houdt zijn spieren in goede conditie en is goed voor zijn karakter. Houd hier dus rekening mee als je dit ras wilt kopen en zorg ervoor dat je genoeg tijd en speelmogelijkheden hebt voor jouw Khao Manee.

Khao Manee infographic

Het uiterlijk van de Khao Manee: koninklijk en opvallend

Als er iets opvalt aan de Khao Manee dan is het wel zijn vorstelijke uitstraling. Doordat hij vroeger vaak bij royalties voorkam wordt dit ras nog steeds gezien als een vorstelijk ras. Dit heeft ook te maken met zijn uitstraling. Hij is helemaal wit en heeft een gespierd lichaam. Hij valt hierdoor direct op en heeft een aanwezige uitstraling. Zijn kop heeft een wedge vorm, die wat uitgerekt is. Zijn gezicht is goed gevormd met sterk aanwezige en hoge jukbeenderen. Het lichaam is gespierd en goed in proportie met zijn kop.

Wat opvallend aan zijn ogen is, is dat die vaak in twee verschillende kleuren voorkomt. Dit betekent dat de Khao Manee een groen oog en een blauw oog kan hebben. Dit maakt het ras behoorlijk uniek en gewild. Als het gaat om de voorkeur van de kleur ogen, dan is dat een blauw oog en een geel oog. De meest voorkomende kleuren zijn geel, groen, blauw en alles wat daar tussenin zit.

De vacht van deze kat moet wit en effen zijn. Er zijn geen afwijkingen mogelijk. Hij heeft een dunne vacht die een beetje los aanvoelt waardoor het heel prettig is om de Khao Manee te aaien. Het uiterlijk is ook een van de redenen waarom deze kat zo populair is. Zijn looks en manier van lopen maken de Khao Manee tot een elegant ras.

 

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

De opvoeding van de Khao Manee kun je onderscheiden in twee periodes: de periode bij de fokker, de socialisatieperiode en de periode bij zijn nieuwe huis. Als je een Khao Manee koopt dan koop je die bij een erkende fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Dit zorgt ervoor dat je er zeker van kan zijn dat de socialisatieperiode van jouw Khao Manee op de juiste manier is gelopen. Deze periode duurt ongeveer 14 weken.

Tijdens de socialisatieperiode leert de kitten alles over het kattenleven van zijn moeder. Het is belangrijk dat dit goed verloopt, anders kan de Khao Manee allerlei verschillende gezondheidsklachten oplopen later in zijn leven. Dit is te voorkomen door een goede socialisatieperiode en daarom is het belangrijk om de kitten te kopen bij een erkende fokker.

Tijdens deze periode is het ook belangrijk om ervoor te zorgen de kittens wennen aan de aanrakingen van mensen. Dit leert hij door om te gaan met de fokker, die leert hem bijvoorbeeld omgaan met menselijke aanraking. Dit zorgt ervoor dat ze in de toekomst veel makkelijker te verzorgen zijn. Hoe jonger de kitten of kat, hoe makkelijker het is om hem te laten wennen aan dingen en om hem nieuwe dingen aan te leren. Het is daarom belangrijk dat dit tijdens de socialisatieperiode al wordt gedaan.

Het tweede deel van zijn opvoeding begint wanneer de Khao Manee in huis wordt geplaatst bij zijn nieuwe baasje. Het belangrijkste is om zo snel mogelijk een vaste routine te creëren. Katten hebben routine nodig. Denk hierbij aan een routine rondom eten, slapen en verzorging. Dit zal ervoor zorgen dat je kat zich sneller op zijn gemak voelt. Zo weet hij namelijk wat hij kan verwachten.

Het is belangrijk om jouw Khao Manee elke dag op hetzelfde tijdstip nieuw voer te geven. Zo leert hij snel een ritme aan en weet hij wanneer hij kan eten. Dit geeft hem rust en structuur. Het zelfde geld voor slapen. Zorg dat hij een goede slaapplaats heeft waar hij elke dag rond hetzelfde tijdstip heen gaat. Ook is het belangrijk om de verzorging vaak op dezelfde dag en hetzelfde tijdstip te doen. Soms vinden katten verzorging niet fijn. Als je meteen begint met een vast ritme wennen ze hier sneller aan. Hoe eerder jouw Khao Manee went aan zijn ritme en omgeving, hoe beter hij zich ontwikkelt en hoe gezonder hij is.

khao manee kitten in een boom

De verzorging: een dunne, soepele vacht

De Khao Manee heeft niet veel verzorging nodig. Eens per week verzorgen is genoeg als we kijken naar de verzorging van zijn vacht. Hij heeft een dunne, soepele en korte vacht. Eens per week kammen en borstelen is voldoende om de losse haren te verwijderen om zijn vacht in een goede conditie te houden.

Naast het verzorgen van de vacht is het ook belangrijk om andere dingen te doen. Het verzorgen van het gebit, de oren en nagels zijn de belangrijkste dingen. Het verzorgen van zijn gebit moet minstens wekelijks, maar het is echt aan te raden om dit dagelijks te doen. Zo heeft hij een vaste routine die hij sneller leert. Daarnaast is dit gewoon veel beter voor zijn gebit. Je kunt het beter iets te vaak dan te weinig doen.

Zijn nagels dienen geknipt te worden als je merkt dat deze te lang worden. Het knippen van de nagels kun je zelf doen, maar als je het niet vertrouwt kan het handig zijn om de eerste paar keren dit samen met een dierenarts te doen. Zo weet je hoe dit op de juiste manier moet. Twee of drie keer per jaar de nagels knippen is vaak voldoende. Het schoonmaken van de oren hoort ook bij een goede verzorging. Wordt dit niet wekelijks gedaan? Dan kan jouw Khao Manee ontstekingen krijgen in zijn oren. Dit wil je natuurlijk voorkomen en dat kan heel eenvoudig door zijn oren schoon te maken. Daarnaast kan het ook geen kwaad om de ogen van je kat af en toe schoon te maken met een vochtig doekje. Want ook bij de ogen van de kat wil nog wel eens vuil ophopen wat voor infecties kan zorgen.

Zoals je ziet zijn er een aantal dingen die belangrijk zijn als het gaat om de verzorging van een Khao Manee. Daarom is routine belangrijk. Een vaste routine zorgt voor een makkelijkere verzorging, bovendien vergeet je het dan ook niet te doen. Daarnaast vindt jouw kat dit ook veel fijner.

 

De voeding: vetten en eiwitten

De voeding die een Khao Manee nodig heeft bestaat uit macro- en micronutriënten, voornamelijk vetten en eiwitten. Deze vetten en eiwitten moeten uit dierlijke bronnen komen, zoals vlees en vis. Het darmstelsel van een kat is hier namelijk speciaal voor gemaakt. De eiwitten zorgen ervoor dat zijn spieren goed onderhouden worden. Daarnaast bevatten deze eiwitten essentiële aminozuren die belangrijk zijn voor zijn hart en bloedvaten.

De micronutriënten die de Khao Manee nodig heeft bestaan uit vitamines en mineralen. De belangrijkste zijn vitamine A, B, D, E, K.

Wanneer je voer voor jouw Khao Manee gaat kopen is het verstandig om een complete maaltijd te kopen. In deze complete maaltijd zitten alle essentiële voedingsstoffen die jouw Khao Manee nodig heeft om gezond te leven. Deze bevatten dus dierlijke eiwitten en vetten, maar ook alle vitamines en mineralen. Om te checken of het voer alle nodige voedingsstoffen bevat is het verstandig om goed op de verpakking te kijken naar de ingrediënten. Zo kun je ook controleren of er niet teveel stoffen zoals smaakversterkers en conserveermiddelen zijn toegevoegd.

Omdat de Khao Manee een behoorlijk gespierd en actief ras is kan het verstandig zijn om voer met extra eiwitten te kopen.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Khao Manee is een gezond ras. Eigenlijk is er maar één aandoening waar rekening mee moet worden gehouden en dat is doofheid. Bij witte katten met blauwe ogen komt doofheid relatief vaak voor. Het is daarom verstandig om bij de fokker hierop te testen. Als een Khao Manee twee blauwen ogen heeft is de kans gemiddeld 4 keer zo groot dat hij doof is, vergeleken met een witte kat zonder blauwe ogen. Fokkers die aangesloten zijn bij rasverenigingen weten hiervan en testen hier over het algemeen ook op. Het is wel verstandig om dit na te vragen.

Verder is dit ras erg sterk en heeft geen specifieke ziektes die gekoppeld zijn aan dit ras. Het is wel zo dat dit ras – net als andere rassen – vatbaar is voor de standaard aandoeningen die katten vaak hebben. Denk hierbij aan overgewicht en hartproblemen. Een gezond dieet en een gezonde levensstijl kunnen beide problemen redelijk beperken, daarom is verzorging cruciaal.

khao manee lopend in zand

Hoe oud kan de Khao Manee worden?

De Khao Manee wordt gemiddeld zo’n 10 tot 15  jaar oud. Dit is een prima gemiddelde leeftijd voor een raskat. Dit heeft met name te maken met zijn gezonde genen en weinig specifieke ziektes. Wanneer jouw Khao Manee een goede socialisatieperiode heeft gehad, een goede routine heeft, goede voeding krijgt en genoeg aandacht krijgt zal dit ras gelukkig en gezond oud worden en kun je er lang van genieten.

 

Wat jij moet weten voordat je een Khao Manee in huis haalt

Er zijn eigenlijk 2 dingen erg belangrijk als het gaat om het in huis halen van een Khao Manee, deze dingen zijn:

 • Het geven van genoeg aandacht
 • Het vinden van een erkende fokker

De Khao Manee houdt van aandacht, dit betekent dat je er wel voor moet zorgen dat hij dit ook krijgt. Zorg ervoor dat er vaak iemand thuis is die de Khao Manee aandacht kan geven. Zorg ook voor genoeg voorzieningen zoals speeltjes. Aandacht en spelen is belangrijk voor zijn gezondheid.

Het vinden van een erkende fokker in Nederland kan lastig  zijn omdat het ras hier relatief zeldzaam is. Het kan daarom nodig zijn om een Khao Manee uit Engeland te halen, hier komt het ras veel vaker voor.

In Amerika zit een bekende rasvereniging, namelijk www.whitegemcattery.com. Deze vereniging houdt zich specifiek bezig met het fokken van de Khao Manee en is officieel geregistreerd bij de TICA en CFA.

 

Aan wat voor prijs moet je denken als je een Khao Manee wilt kopen?

Deze kat is nog niet erg bekend in ons land, een prijs van 6000 euro is daarom niet gek voor dit ras. De prijs van een Khao Manee hangt af van de ogen en de fokker. Als we kijken naar de prijzen in Amerika zien we het volgende. Een Khao Manee met twee verschillende oogkleuren kost meer geld en kan al snel zo’n $2000 kosten.  Een Khao Manee met normale ogen kost zo’n $1200. De prijzen kunnen echter wel per fokker verschillen, het is dus aan te raden om even wat onderzoek te doen en dit per fokker ook na te vragen. Koop hem echter wel alleen bij een erkende fokker en ga niet voor de extreem goedkope variant, want vaak is er dan namelijk iets niet helemaal juist.

khao manee aan een tuigje

Kies jij ook voor deze kat?

De Khao Manee is een bijzonder ras dat nog relatief zeldzaam in Nederland is. Heb jij een Khao Manee in huis? Laat ons dan in de reacties onder dit artikel weten wat jij van dit ras vindt. Of ben jij van plan een Khao Manee aan te schaffen? Wat maakt dit ras voor jou zo bijzonder? Heb je tips voor onze lezers? Hoe kom je aan dit mooie ras? Valt er iets op aan zijn gedrag? Wij zijn benieuwd naar jou ervaring met de Khao Manee!

 

Hoe groot wordt de Khao Manee?

De Schofthoogte van de Khao Manee zit gemiddeld tussen de 25 en 30 centimeter. Ze wegen gemiddeld tussen de 2,5 en 6 kilogram, waarbij de mannetjes vaak wat zwaarder zijn dan de vrouwtjes. Het zijn kleine tot middelgrote katten. Ze hebben atletische gespierde lichamen wat ze een sterke uitstraling geeft.

 

Kan de Khao Manee goed alleen zijn?

De Khao Manee is het beste niet urenlang alleen gelaten, vooral niet elke dag. De kat zal zich makkelijk eenzaam gaan voelen, wat niet goed is voor zijn welzijn. Ook kan het zorgen voor storend gedrag, iets wat je totaal niet wil van je kat. Het zijn echte sociale mensenvrienden en hebben dan ook het liefst altijd iemand om zich heen. Ook vreemden zullen ze enthousiast begroeten. Deze katten vinden het heerlijk om vertroeteld te worden door hun baasjes. Ze zijn speels en vriendelijk en kunnen dan ook goed omgaan met kinderen. Het zijn katten die echt een hoop aandacht vereisen, als jij dus vaak weg bent van huis is deze kat niet de beste optie voor jou.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

 1. Prima uitleg ,zeker voor mensen die een kat in huis willen en niet echt een kattenliefhebber zijn. En kans is dat de kat later weer uit huis moet . Een kat moet bij mensen die veel van katten houden en veel liefde en aandacht geven. En ook veel thuis zijn en veel er voor over hebben. En geen kat voor je kind of kinderen kopen . En geen opwelling. Zeker weten en ook het kunnen financieren. Het eten, de dieren arts en verdere kosten.
  Je moet echt een katten liefhebber zijn. En dit soort artikelen zouden meer moeten zijn.Kunnen mensen kijken of ze voor het ras geschikt zijn.

 2. Hoi deze witte kat heb ik gekregen van oude adres waar ik hebt gewoon de eigenaar is overleden.witte kat liep buiten krijg van alle bewoners eten komt nooit binnen altijd buiten.mijn zus vond erg vroeg aan mij of ik een kat wilt omdat ik alleen ben is mijn man overleden.ik hebt altijd in kat gehad.
  In Kerstmis 20021 is de kat bij mij.tot januari 20021 eerst binnen laten voor te wennen in huis en voor mij en daarna voorzichtig naar buiten.en daarna begin mijn kat wittje zo genoemd naar buiten.elke dag houd ik mijn kat wittje in de gaten.het klikte met ons.in begin moest wittje wennen ik ging veel praten
  Daarna begreep mijn wittje merk dat ik veel liefde geeft en aandacht en luister goed naar mij.ik fluit of ik roep eten wittje komt meteen.en wittje weet hoe laat moet eten rond half 4 smiddag vaste tijd ik hebt wittje niet geleerd doet zelf.savond naar buiten ik weet hoe laat komt binnen maakt nooit geluid naar binnen wilt ik voelt altijd hoe laat komt wittje ik hebt geen katten Luik.
  Ik kijk altijd gedrag hoe mijn wittje is.
  Wittje houd soms afstand bij vreemde mensen.soms gaat wittje naar iemand ook mag.wittje ziet naar de persoon gedrag.wittje kan ook ijdel en hoe wittje loopt echt mooi en ijdel.
  Ik las wittje is Siamees komt uit Thailand
  Is bekend in Engeland en amirikaan
  Ik ben blij dat ik wittje hebt is alles voor mij.heeft goed bij mij verwend ook goed
  Alleen soms neemt muizen en vogels naar binnen.muizen ben ik bang roep altijd de buurman
  En speel graag is een rustig levens kat is 7 jaar bijna 8 jaar in december
  Groetjes lena rahantein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *