De Korat: een rustige maar toch actieve kat

Kattenrassen » De Korat: een rustige maar toch actieve kat
korat zittend buiten

De Korat is een middelgrote kat. Hij komt relatief weinig voor in Europa maar is in Amerika wel zeer bekend. Een Korat houdt van een rustige omgeving, maar is zelf heel actief en houdt er enorm van om heerlijk te spelen. Hij bouwt gemakkelijk en snel een goede band op met zijn baasje. Daarnaast is dit een enorm aanhankelijke kat. Als jij een Korat in huis wil halen, zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wil jij weten wat deze dingen zijn? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: een echt Thais ras

De Korat komt uit Thailand, vermoedelijk uit Cao Nguyen Khorat. Hij komt sinds ongeveer de veertiende eeuw voor. De naam Korat is afgeleid van een bekende provincie in Thailand. Hij wordt in deze provincie gezien als een echte geluksbrenger. Om deze redenen is de Korat dan ook erg geliefd in Thailand.

Voordat de Korat zijn huidige naam kreeg, heeft hij eerst ook anders geheten, namelijk: Si-Sawat. Si-Sawat betekent in het Thais de kleur van voorspoed. Dit duidt weer op het geluk dat deze katten werden gezegd te brengen. Aan het eind van de 19e eeuw werd de Korat geïmporteerd naar Groot-Brittannië. Hier werd de kat tentoongesteld. Aanvankelijk was er maar weinig interesse in dit ras. Uiteindelijk begon in 1959 een Amerikaanse Fokster, Jean Johnson, dit ras te fokken.  In 1966 werd de Korat eindelijk goedgekeurd als officieel kattenras. Het duurde nog even voordat dit ras in Europa arriveerde. In 1972 was het eindelijk zo ver! Dit ras is dus eigenlijk al tientallen jaren bekend in Europa. Toch is dit ras over het algemeen niet heel bekend onder Europeanen.

 

Het karakter: een levendige kat die van rust en kalmte houdt

Ondanks het feit dat deze kat heel erg van spelen houdt en ook zeer actief is, houdt hij totaal niet van drukte en lawaai. Het is dus belangrijk dat als jij een Korat in huis neemt je daar rekening mee houdt. Zorg voor een rustige leefomgeving. Let er ook op dat er geen andere huisdieren in de buurt zijn. Een Korat houdt daar namelijk niet zo van.

Daarnaast is hij vaak terughoudend tegenover vreemden. Dit betekent dan ook dat het eerste contact tussen deze kat en zijn nieuwe baasjes vaak niet helemaal soepel verloopt. Het is volkomen normaal dat de Korat in het begin nog erg terughoudend is. Na verloop van tijd gaat het beestje zich thuis voelen en hecht hij zich al vrij snel aan zijn baasje. Een Korat staat bekend om zijn vriendelijkheid tegenover zijn baasje. Hij eist wel veel liefde en aandacht op, zorg ervoor dat je hier voldoende tijd voor hebt en voldoende aandacht kunt geven.

Korat kattenras infographic

Het uiterlijk: een zilverblauwe vacht met bijzondere ogen

De Korat is te herkennen aan een aantal uiterlijke kenmerken. De kat heeft een lieve en vriendelijke uitstraling. Het hoofd is niet spits of vierkant, maar hartvormig en afgeplat. Het algemene uiterlijk van de vacht van de Korat is zilverblauw met een zilveren glans. De wangen van deze kat zijn over het algemeen behoorlijk stevig. Verder heeft hij een lange neus en sterke kaken. Hij is te herkennen aan zijn grote brede oren, waarover je zo meer leest. Zijn ogen zijn groot en rond en doorgaans groen van kleur. Als de kat nog jong is, kan het voorkomen dat de groene kleur van zijn ogen nog niet aanwezig is. Dit duurt vaak zo’n 2 jaar tot 4 jaar.

Het lichaam van de Korat is middelgroot, met name de romp is kenmerkend. Deze katten hebben een brede borstkas met redelijk veel ruimte tussen de voorbenen. De voorpoten zijn wat langer dan de achterpoten. Daarnaast hebben de mannetjes de neiging groter te zijn dan de vrouwtjes.

Als je verder kijkt naar het hoofd dan zie je dat het hoofd hartvormig is, met de breedte tussen en ook over de ogen. De wenkbrauwranden vormen de bovenste rondingen en de zijkanten van het gezicht buigen zachtjes naar beneden naar de kin en maken de hartvorm compleet.

De oren zijn groot en geven de Korat een alerte uitdrukking. Deze hebben een afgeronde punt en staan hoog op het hoofd.

De ogen zijn zoals eerder genoemd erg bijzonder: deze zijn namelijk groot en stralend. De ogen zijn breed en alert, en groot vergeleken met het gezicht. De oogopening heeft een Aziatische inslag als ze dicht of gedeeltelijk gesloten zijn. Kittens en adolescenten kunnen gele, amberkleurige of ambergroene ogen hebben; de kenmerkende groene oogkleur wordt zoals voorheen genoemd meestal pas bereikt als de kat 2 tot 4 jaar oud is.

 

De vacht en vachtpatronen

De Korat heeft een fijne en korte vacht. Hij heeft geen ondervacht waardoor de vacht dicht tegen de huid van de kat aan zit. De vacht is glanzend en zilver tot blauwgrijs van kleur. Veel mensen kiezen voor de Korat vanwege deze unieke kleur. Mede dankzij deze kleur is de Korat dan ook een bijzondere verschijning.

De bijzondere kleur vacht van de Korat komt tot stand doordat de wortels van de vacht lichter van kleur zijn dan de haarpunten. Dit zorgt voor een prachtig schaduweffect. Dit schaduweffect, in combinatie met de zilveren tint op de haarpunten, zorgt voor een mooie en bijzondere kleur vacht.

Zoals genoemd heeft de Korat een zilverkleurig blauwe vacht, waarbij het zilver voldoende zou moeten zijn om een zilveren halo-effect te produceren. Dit heeft ook te maken met regels voor tentoonstellingen en shows. Het haar is meestal lichter bij de wortels met een kleurverloop van blauw dat het diepst is vlak voor de zilveren punten. Waar de vacht kort is, wordt de glans van het zilver sterker. Kittens kunnen ghost tabby-markeringen hebben.

 

De opvoeding: socialisatie is belangrijk

De Korat is een zeldzaam ras in Europa. Voor de perfecte opvoeding is het belangrijk dat de Korat in een rustige omgeving opgroeit. Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, heeft deze kat een hekel aan onverwachte geluiden. Als hij dit te veel meemaakt in zijn jongere jaren kan de kat een trauma ontwikkelen. Dit kan zelfs leiden tot gezondheidsproblemen.

De opvoeding is erg belangrijk en begint zodra de kitten geboren wordt. De eerste weken van zijn leven wordt de socialisatieperiode genoemd. Gemiddeld genomen duurt deze periode zo’n 14 weken. Het is aan te raden om pas na die veertien weken een kitten bij zijn moeder weg te halen. De meeste fokkers houden zich dan ook aan deze tijd en geven de kittens pas mee naar hun nieuwe thuis wanneer zij zo’n 14 weken oud zijn.

Tijdens de socialisatieperiode leert de kitten omgaan met soortgenoten en andere dieren, maar ook met mensen. Het is belangrijk dat hij in deze periode voldoende contact met zijn moeder heeft. Zij leert hem alles over het kattenbestaan. Daarnaast is het belangrijk dat hij al kleine dingen aanleert rondom zijn opvoeding en verzorging. Dit leert hij door zijn interactie met de fokker, die leert de kitten bijvoorbeeld om te gaan met menselijke aanraking. De socialisatieperiode moet goed verlopen, want tijdens deze periode leert jouw kat hoe de wereld eruitziet en zal dit mede zijn gedrag voor de rest van zijn leven bepalen. Als dit niet goed verloopt kan dit zorgen voor angsten, dit levert weer stress op en kan zorgen voor verschillende gezondheidsproblemen. Zorg er dus voor dat dit op een juiste manier verloopt en vooral dat je een Korat aanschaft bij een erkende fokker.

Zodra de kitten bij zijn moeder wordt weggehaald begint het volgende deel van de opvoeding. Hier begint jouw rol als nieuw baasje. Tijdens dit deel is het belangrijk om de kat routine aan te leren. Leer hem wanneer hij gaat slapen, eten, spelen en verzorgd wordt. Het is belangrijk dat jouw kat dit aanleert, want katten zullen zich beter op hun gemak voelen als ze een bepaalde routine hebben. Daarnaast weten ze dan goed wat ze kunnen verwachten.

korat liggend buiten

De verzorging: zeer eenvoudig!

De Korat is erg eenvoudig te verzorgen. Doordat hij een korte vacht heeft, is het niet nodig om deze vacht elke dag te verzorgen. Over het algemeen is één keer per week even borstelen genoeg. Deze kat zal hierdoor ook geen last van haarballen krijgen. Je kunt ook gebruik maken van een natte doek om de overtollige haren makkelijker te verwijderen. Dit zorgt ook voor een mooie glans.

Let er naast het verzorgen van de vacht van je kat ook op dat je zijn oren, ogen en tanden in de gaten houdt. Het wil bij katten nog wel eens voorkomen dat er oog- en oorsmeer ophoopt bij zijn ogen en oren. Dit kan je zachtjes verwijderen met een vochtig doekje of een wattenstaafje. Gebruik bij elk oog en oor een ander deel van het doekje of wattenstaafje, zo voorkom je eventuele verspreiding van bacteriën en infecties. Let er bij het schoonmaken van de oren van je kat ook goed op dat je dit voorzichtig doet. De oren van een kat zijn namelijk erg gevoelig en je wil ze natuurlijk niet beschadigen.

Ook de tanden van de kat kunnen wat verzorging gebruiken. Het beste kun je deze elke dag poetsen. Als je daar echter niet aan toe komt is eens in de week in de meeste gevallen ook voldoende.

 

De juiste voeding: zorg voor voldoende eiwitten

Op het gebied van voeding is het belangrijk dat je genoeg eten geeft aan deze kat. Over het algemeen hebben katten de aanleg om overgewicht te krijgen. Bij deze soort is dit echter niet het geval. Dit heeft er mee te maken dat hij erg speels is en dus veel beweegt. Tegenstrijdig genoeg houdt deze kat daarnaast van rust. Dit zorgt ervoor dat hij weinig stress heeft en tegelijkertijd veel verbrandt. Het gevolg hiervan is dat de kat veel voedingsstoffen nodig heeft. Zorg er dus voor dat jouw Korat voldoende te eten krijgt. Als je merkt dat hij wat dun wordt en je de ribben begint te zien, dan is het verstandig om de porties wat groter te maken. Als je twijfelt wat de beste porties zijn voor jouw kat kan je altijd bij je dierenarts terecht voor advies.

Eiwitten zijn zeer belangrijk voor dit ras. Dit heeft ermee te maken dat ze veel bewegen. Hier worden veel spieren bij gebruikt. Eiwitten zijn nodig voor het spierherstel van een kat. Zorg dus voor voldoende dierlijke eiwitten. Er zijn speciale soorten kattenvoer op de markt die meer eiwitten bevatten. Het is niet per se noodzakelijk maar je kunt het wel overwegen. Vooral als je merkt dat jouw Korat echt heel actief is. Wees hier daarom alert op. Let er daarnaast ook op dat je kat niet teveel koolhydraten binnenkrijgt, vanwege het feit dat de kat van nature voornamelijk eiwitrijk voedsel eet is zijn lichaam er niet op gemaakt deze goed te verwerken.

 

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

De Korat is een sterk ras. Toch komen er 2 erfelijke ziektes voor. Dit zijn GM1 en GM2. GM staat voor Gangliosidose. Dit is een stofwisselingsziekte en kan ernstige problemen veroorzaken. Gelukkig is er een DNA test op de markt die kan vaststellen of een kat deze ziekte heeft. Hierdoor wordt de behandeling ervan een stuk makkelijker.

Door veel testen en op een juiste manier fokken, zijn deze erfelijke ziektes al voor een groot deel uitgebannen. Toch kan het voorkomen dat jouw kat hier nog last van heeft. Zorg er dus voor dat je jouw kat laat testen. Dan ben je er zeker van dat hij het wel of niet heeft en kun je meteen de juiste stappen ondernemen.

korat liggend op bed

Hoe oud wordt een Korat?

Gemiddeld wordt een Korat zo’n 10 jaar oud. Let wel op dat dit gemiddeld is, want als jij een Korat hebt die in een luidruchtige ruimte woont, dan kan het zomaar zijn dat hij minder oud wordt. Rust, voeding en speelmogelijkheden zijn van essentieel belang voor de gezondheid van deze kat. Maar ook een goede verzorging kan de levensverwachting van jouw kat verhogen. Zorg er daarom voor dat hij in een rustige omgeving opgroeit met de juiste voeding, verzorging en genoeg speelmogelijkheden. Op deze manier wordt de Korat het oudst en kunnen jullie nog lang van elkaar genieten.

 

Wat moet je weten voordat je dit type ras in huis haalt?

Een Korat is redelijk zeldzaam in Europa. Daarom is het belangrijk dat jij een Korat koopt bij een erkende fokker. Er zijn namelijk ook neppe katten van dit soort op de markt. Deze katten lijken op de Korat door het slecht fokken en kruisen met andere rassen. Het is dus écht van belang dat je weet waar jij de Korat gaat aanschaffen. Om er zeker van te zijn dat je met een betrouwbare fokker te maken hebt kan je contact opnemen met een rasvereniging. Zij kunnen je vaak helpen in contact te komen met een erkende fokker.

Zoals al eerder genoemd, is deze kat enorm gesteld op een rustige leefruimte. Heb je andere huisdieren? Een Korat is daar doorgaans niet zo blij mee. Heb jij een luidruchtige woonkamer? Ook hier maak je de Korat niet blij mee. Zorg ervoor dat je het een en ander aanpast voordat je een Korat in huis neemt.

 

Wat kost een Korat?

Omdat de Korat zo zeldzaam is, betaal je vaak zo’n €1000 voor een kat. Dit is fors hoger dan de meeste raskatten in Europa. De prijzen kunnen wel wat verschillen. Maar als je een Korat voor minder dan €800 kunt kopen, dan moet je je toch afvragen of er iets is dat niet klopt. Een te hoge of te lage prijs voor een raskat is zelden een goed teken.

Het bedrag voor het aanschaffen van jouw kat is niet het enige waar je rekening mee moet houden. Je moet de kat ook onderhouden. Dit brengt ook kosten met zich mee. Denk hierbij aan het kopen van voedsel, de ziektekostenverzekering en onverwachte ongelukken en aandoeningen. Maar ook speeltjes en krabpalen komen hierbij kijken.

korat staand

Heb jij een Korat in huis?

Als jij een van de gelukkige bent die een prachtige Korat in huis heeft, dan zijn wij enorm benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras. Heb je misschien nog tips voor andere lezers, of is je misschien iets opgevallen? Of ben jij van plan een Korat aan te schaffen? In dat geval zijn wij erg benieuwd wat jou tot dit ras heeft aangetrokken! Laat het ons weten in een reactie onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Korat?

De Korat bereikt gemiddeld een schofthoogte tussen de 20 en 30 centimeter. Hun gewicht is gemiddeld zo’n 2 tot en met 4,5 kilogram. Katers zijn hier vaak wat groter en wat zwaarder dan de poezen. De Korat is een middelgroot kattenras. Bijzonder aan deze katten is dat zij pas op vijf jarige leeftijd volledig volwassen zijn. De Ogen van deze kat bereiken hun mooie groene kleur echter als de kat zo’n twee tot vier jaar oud is.

 

Kan de Korat goed alleen zijn?

De Korat is liever niet voor lange periodes alleen. Hij eist veel aandacht van zijn baasje en zal er dan ook een nodig hebben die hier de tijd voor heeft. Het zijn enorm nieuwsgierige katten die graag een oogje in het zeil houden bij alles wat hun eigenaar doet. Daarnaast is het beter als je geen andere huisdieren hebt naast de Korat, hij is hier namelijk geen fan van. De Korat houdt van rustige omgevingen. Dit maakt echter wel dat het nog minder verstandig is om deze kat alleen te laten, hij zal zich namelijk eenzaam gaan voelen zonder zijn baasje in huis. Als jij dus vaak van huis bent is de Korat misschien niet de geschikte kat voor jou.

 

Brengt de Korat geluk?

De Korat kat werd vroeger cadeau gegeven aan pasgetrouwde koppels. Ze werden gegeven in paren en waren geloofd om geluk aan het koppel en hun familie te brengen. Dit kwam vanwege het feit dat de Korat in Thailand werd geassocieerd met geluk. Zijn vacht associeerde mensen daarnaast ook met zilver en regenwolken.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

3 reacties

  1. Wij hebben een kat ( kattin) van asiel met alle kenmerken van een korat. Deze is ook in een huis gevonden met samen met( kater) exact zelfde ras als onze kattin met kittens bij ook korat. Hoe kan ik zeker weten dat dit een korat is?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *