De Kurilian Bobtail: een rustige kat die zich snel aanpast

Kattenrassen » De Kurilian Bobtail: een rustige kat die zich snel aanpast
kurlilian bobtail lopend door het bos

De Kurilian Bobtail, ook wel bekend als de Kurilen Stompstaartkat is zowel in langharige en kortharige vorm te vinden. Ze zijn vernoemd naar de eilandengroep waar ze vandaan komen, de Kurilen eilanden. Hier zijn ze in isolatie gaan kruisen met de Japanse Stompstaartkat. Naast dat ze uitstekende jagers zijn, is het ook een erg liefdevol ras. Wil je meer weten over deze zeldzame kat? Ben je benieuwd hoe ze ontstaan zijn en een stompstaart hebben gekregen? Lees dan vooral verder!

De afkomst: natuurlijk ontstaan op een eilandengroep

Het deel ‘Kurilen’ komt van de Koerilen eilandengroep waarop de Kurilen Stompstaartkat ontstaan is. Dit was vroeger Japans grondgebied, maar sinds 1875 in handen van Rusland. Deze eilandengroep bestaat uit 56 vulkanische eilanden. Op deze eilanden komen al ongeveer twee eeuwen lang van nature katten voor met korte staarten, die ook vaak met hun Engelse term ‘bobtail’ benoemd worden. Hier komt dus het tweede deel van de naam Kurilen stompstaart vandaan.

Omdat het ras al zo lang geleden is ontstaan is het lastig te achterhalen wat nou de echte oorsprong is geweest. Van nature kwam de Kurilen Stompstaartkat al voor op de eilanden. Alleen de variant zoals wij hem kennen is hoogstwaarschijnlijk ontstaan door een natuurlijke kruising met de Japanse Stompstaartkat.

Zowel de Kurilen Stompstaartkat als de Japanse Stompstaartkat staan erom bekend erg goede jagers te zijn. Ze werden daarom meegenomen door vissers en reizigers op het water om ratten aan boord te vangen. Toen de eilanden nog in Japanse handen waren kwamen deze vissers en reizigers op deze eilanden. Op die manier is de Japanse Stompstaartkat op het eiland terecht gekomen.

Toen de eilanden in Russische handen vielen, werd dit gebied voor militaire doeleinden gebruikt en was het gebied veel lastiger te bereiken. In deze isolatie zijn deze Kurilen Stompstaartkat met de Japanse Stompstaartkat gaan kruisen. Pas nadat de Sovjet-Unie uit elkaar viel werd de eilandengroep weer bereikbaar. Vanaf dat moment, rond 1950, zijn ze door Russische wetenschappers en toeristen meegenomen naar het vaste land.

 

Het karakter: een vriendelijke jager

Vanwege de wilde aard van de Kurilen Stompstaartkat is het een echte jager. Ze staan bekend om hun eersteklas capaciteiten om bijvoorbeeld ratten te vangen. Deze jagers capaciteiten hebben deze dieren van hun voorouders overgenomen. Op de Koerilen eilanden jaagde de Kurilen Stompstaartkat ook op slangen, hazen en eekhoorns. Maar ze jaagden niet alleen op land, ze kunnen ook uitstekend vissen.

Dit jagende karakter heeft ook een hele andere kant. De Kurilen Stompstaartkat is namelijk ook een erg vriendelijk ras. Ze kunnen zich erg hechten aan hun eigenaren en zitten graag op schoot. Het zijn daarnaast ook echte gezinsdieren die goed om kunnen gaan met een druk huishouden en andere dieren. Dit aanhankelijke karakter eist wel de nodige aandacht, maar de Kurilen Stompstaartkat zal zich nooit opdringen. Ze zijn daarnaast erg rustig en niet heel vocaal.

Kurilian Bobtail rasbeschrijving

Het uiterlijk: krachtig en aanhankelijk

Het uiterlijk van de Kurilen Stompstaartkat is compact en gespierd. Het gewicht van de kat verschilt tussen de mannetjes en vrouwtjes. De mannetjes wegen meestal tussen de 5 en 7.5 kilogram, waar de vrouwtjes lichter zijn en tussen de 3.5 en 5 kilogram wegen.

Het lichaam van de Kurilen Stompstaartkat is compact, maar geeft een forse uitstraling. De achterpoten zijn langer dan de voorpoten, waardoor de Kurilen een krachtige sprong heeft voor zijn kleine uiterlijk. De kop is wigvormig en redelijk groot met bolle wangen. Zijn oren staan hoog op zijn kop en zijn van middelmatige grootte. Ook de neus is van middelmatige grootte met een lichte welving. De ogen zijn groot en amandelvormig.

Het meest opvallende aan de Kurilen Stompstaartkat is natuurlijk zijn staart. In tegenstelling tot de meeste kattenrassen is deze veel korter en in een sierlijke krul of spiraal. Het schijnt dat elke staart uniek is, als het ware een soort vingerafdruk. Sommige stompstaarten draaien veel, wat een soort spiraal creëert. Anderen zijn wat minder krullend en vormen bijvoorbeeld een haak of een korte bocht. Niet elke stompstaart is ook even lang. Ze variëren tussen de 3 en 8 wervels.

De vacht komt in twee varianten voor, zowel kortharig als langharig. De kortharige variant heeft een vacht tussen de 3 en 8 centimeter. Voor de langharige variant is dit tussen de 8 en 10 centimeter. Aan de vacht worden verder geen eisen gesteld voor dit ras.

 

De vachtkleur en vachtpatronen die voorkomen

De Kurilen Stompstaartkat heeft geen strenge eisen met betrekking tot de vachtpatronen of de kleur. De staart is voor dit ras dus echt de bepalende factor om te zien of het een Kurilen Stompstaartkat is of niet. Alleen zijn er wel een aantal patronen en kleuren die het meest voorkomen. Hieronder staan alle patronen die mogelijk zijn bij een katten vacht. De laatste, colourpoint, komt bijna niet voor bij dit ras.

  • Effen: Hierbij heeft de gehele vacht één kleur.
  • Tweekleurig: Een variant op het effen, want bij deze vachtsoort zijn er twee kleuren te vinden.
  • Driekleur: Weer een andere variant waarbij er in totaal drie kleuren zijn.
  • Tabby of Cypers: Dit is een patroon waarin ook verschillende kleuren maar ook kleurencombinaties mogelijk zijn. In deze patronen komt niet veel wit voor. Het Tabby patroon bevat weer bepaalde sub patronen, namelijk: gespikkeld, klassiek, makreel en gevlekt. Elke sub patroon wordt weer gekenmerkt door een bepaald soort strepen en stippen.
  • Tortie of Schildpad: Dit patroon bestaat uit een mix van twee kleuren die zich voordoen als het patroon op een schildpadschild. Het is niet hetzelfde als de tweekleur, omdat dit patroon ontstaat door een genetische afwijking.
  • Colourpoint: De colourpoint is een patroon waarbij de vacht donkerder gekleurd is op bepaalde plekken. De donkerdere plekken worden gevormd door de hoeveelheid warmte die er is vanuit de kat zelf. De ledematen, dus de poten en de staart, zijn vaak koeler dan de buik en de hals. Hier ontstaat dan ook een donkerdere kleur van de vacht.

Deze patronen kunnen allemaal voorkomen bij de Kurilen Stompstaartkat. Ook wat betreft de kleuren zijn er dus geen eisen, maar het zijn vooral de primaire kleuren die veel voorkomen:

  • Zwart: Een van de meest voorkomende kleuren bij katten.
  • Rood: Ook een van de meest voorkomende kleuren bij katten.
  • Chocolade/bruin: Dit is een verdunde variant van de zwarte kleur, die als donkerbruin te zien is.
  • Kaneel: Dit is weer een variant op de chocolade kleur, waarbij de zwarte kleur nog meer verdund is.
  • Wit: Bij deze haarkleur is geen pigment in de haren aanwezig.

 

De opvoeding: zorg ervoor dat je kitten wordt gesocialiseerd

Bij kittens is het belangrijk dat ze wennen aan mensen. Het is belangrijk dat kittens wennen aan menselijke aanrakingen zodat verzorgende handelingen mogelijk worden. Als jouw kitten eenmaal aan menselijke aanrakingen is gewend wordt het mogelijk om bijvoorbeeld de nagels van je kitten te knippen, niet onbelangrijk!

Verder is het van belang dat jouw kitten went aan andere dieren en onbekende geluiden. Als jouw kitten hier niet aan went kunnen er klachten op het gebied van angst en stress bij de kitten optreden. Dit kan leiden tot meerdere problemen. Je kunt bijvoorbeeld denken aan problemen met betrekking tot de huid van de kitten of problemen met het immuunsysteem. Ook gedragsproblemen kunnen ontstaan. De kitten kan zich bijvoorbeeld erg agressief gaan gedragen. Absoluut niet wat je wilt!

Het is dus belangrijk dat de kat goed wordt gesocialiseerd. Dit is vooral van belang wanneer de kitten tussen de 2 en de 7 weken oud is. Naast deze eerste socialisatieperiode wordt ook wel van een tweede socialisatieperiode gesproken. Deze stopt zodra de kitten 14 weken oud is. Wanneer je jouw kitten wilt halen bij een fokker die aangesloten zit bij een kattenvereniging, krijg je jouw kitten pas mee als deze minimaal 13 weken oud is. De kitten heeft dan vrijwel de hele socialisatieperiode bij de fokker doorbracht. Het is verstandig om goed na te gaan of de fokker voldoende aandacht heeft besteed aan dit socialisatieproces.

kurlilian bobtail liggend

De verzorging: niet al te ingewikkeld

De verzorging van de Kurilen Stompstaartkat is niet heel ingewikkeld. Dit komt voornamelijk door zijn lieve karakter, waardoor ze vaak gewillig zijn om zich te laten verzorgen. Voor de kortharige variant van het ras is een keer in de week kammen voldoende. Dit kammen dient vooral voor het weghalen van dode haren, viezigheid en eventuele beestjes die zich in de vacht hebben genesteld. Voor de langharige variant wordt in ieder geval twee tot drie keer per week kammen aangeraden. Als de katten in de ruiperiode zitten wordt voor beide haarlengtes aangeraden om dagelijks te kammen. Zo gaat de kat sneller en makkelijk door deze periode heen en hebben ze minder last van haarballen.

Grijp dit verzorgingsmoment ook aan om de huid van de kat goed te controleren. Door het haar te kammen wordt de huid beter zichtbaar. Als de Kurilen Stompstaartkat veel buiten komt en veel jaagt komen ze in aanraking met allerlei andere dieren. Hierdoor zouden ze bijvoorbeeld vlooien kunnen krijgen, of ze kunnen teken oplopen als ze veel in de natuur zijn. Door het jagen kan de Kurilen Stompstaartkat misschien wel in een kort gevecht komen waardoor ze misschien gebeten worden of een schram oplopen. Als tijdens het kammen dit soort problemen naar voren komen is het verstandig om hier direct op te reageren. Voor vlooien bestaan er bepaalde medicijnen en een teek kan weggehaald worden met een tekentang. Een wondje kan uit zichzelf helen, maar houd dit wel goed in de gaten, want het kan ook gaan ontsteken. Worden de problemen niet snel beter, ga dan altijd voor de zekerheid even langs de dierenarts.

 

De voeding: zorg voor voldoende eiwitten

Voeding is natuurlijk erg belangrijk voor katten. Bij de Kurilen Stompstaartkat is geen speciale soort voeding nodig. Wel is het aan te raden om voeding te komen met een wat hoger eiwitgehalte. De Kurilen Stompstaartkat is een echt jager en een gespierde kat. Deze extra eiwitten zullen hem helpen om deze leefstijl goed te kunnen behouden. Bezuinig ook zeker niet op goedkoop voer, maar ga altijd voor kwaliteit.

Daarnaast is het ook goed om erop te letten dat de kat niet teveel koolhydraten binnenkrijgt. Katten hebben er namelijk vaak moeite mee om deze te verteren. Het voedsel dat zij van nature eten bevat dan ook weinig koolhydraten.

 

Ziektes die veel voorkomen bij deze kat

Bij de Kurilen Stompstaartkat komen geen erfelijke ziektes voor en ook is de kat niet snel vatbaar voor ziektes. Dit heeft het ras vooral te danken aan het ontstaan in de natuur en zijn jager-karakter. Natuurlijk kan jagen ook gezondheidsproblemen veroorzaken en kunnen ze ziektes oplopen van andere dieren. Zorg er dus voor dat de Kurilen Stompstaartkat de aangeraden vaccinaties van de dierenarts krijgt en hou de gezondheid altijd goed in de gaten!

kurlilian bobtail zittend op een boomstam

Hoe oud kan de Kurilen Stompstaartkat worden?

De Stompstaartkat wordt gemiddeld genomen ongeveer tussen de 15 en 20 jaar oud. De Kurilen Stompstaartkat is over het algemeen een erg gezond ras. Dit hebben ze vooral te danken aan hun evolutie in de natuur en het vele jagen. Hierdoor wordt dit ras niet snel ziek en ze kunnen goed voor zichzelf zorgen, mocht dit nodig zijn. Natuurlijk kan de gezondheid van een kat altijd verbeterd worden door goede verzorging van de eigenaren. Houdt dan ook het welzijn van je kat goed in de gaten, zo genieten jij en je kat optimaal van elkaar.

 

Wat jij moet weten voordat jij deze kat in huis neemt

De Kurilen Stompstaartkat is een makkelijk te onderhouden kat, waar niet specifieke ervaring voor vereist is. De Kurilen Stompstaartkat is wellicht niet de beste kat om mee te beginnen. Dit is voornamelijk omdat deze kat in Europa niet zo makkelijk te verkrijgen is. Het ras komt voornamelijk voor in Japan en Rusland, die beiden dicht bij de Koerilen eilandengroep liggen. Omdat het ras zich voornamelijk zelf in stand houdt op het eiland, worden ze niet veel geëxporteerd naar bijvoorbeeld Europa. Wees daarom ook voorzichtig met oplichters die zeggen dat ze een Kurilen Stompstaartkat verkopen, maar waarschijnlijk een gelijkwaardige kat aanbieden.

De Kurilen Stompstaartkat is een echte jager. Daarom zou het voor het dier fijn zijn als hij veel naar buiten kan. Daarom is de Kurilen Stompstaartkat niet erg geschikt voor eigenaren die in een appartement of flat zonder tuin wonen, of midden in een stad met weinig natuur. Veel groen in de omgeving dat bewoond wordt door allerlei andere dieren is voor de Kurilen Stompstaartkat erg fijn. Dit jagersinstinct zou natuurlijk ook nadelig uit kunnen pakken als de Stompstaartkat te veel aan het jagen is. Als de kat te veel dieren vangt zou dit overlast kunnen veroorzaken. Een omgeving waar andere dieren vooral overlast veroorzaken zou beter zijn, zoals bijvoorbeeld een boerderij waar veel ratten leven. Mocht er niet de optie zijn om de Kurilen Stompstaartkat veel naar buiten te kunnen laten, zorg dan in ieder geval voor genoeg speeltjes die alsnog deze jagers behoefte kunnen vervullen.

Mocht je interesse hebben in een nestje van de Kurilen Stompstaartkat, ga dan na of dit mag. De originele Kurilen Stompstaartkat die van de eilandengroep komt, mag vaak niet gekruist worden met een ander ras. Alleen met een andere Kurilen Stompstaartkat is toegestaan. Vaak is dit vrij lastig te realiseren, omdat de vrouwtjes bij dit ras zeldzamer zijn dan de mannetjes. De nestjes zijn vaak vrij klein met ongeveer twee of drie kittens, waarvan het grootste deel altijd katers zijn.

Als je interesse in de Kurilen Stompstaartkat erg groot is geworden, zorg dan dat je deze op een goede en veilige manier aanschaft. Zoek bijvoorbeeld contact op met betrouwbare verenigingen. Zij kunnen jou verder helpen een verantwoorde fokker te vinden. Een van de grote verenigingen is Felikat. Felikat is één van de twee verenigingen die op het moment van schrijven in Nederland bestaan en die zijn aangesloten zijn bij de FIFe, de Fédération Internationale Féline. Mundikat is de andere vereniging. De Féderation Internationale Féline is een overkoepelend orgaan waarbij 40 landen zijn betrokken.1

Na dertien weken geven Nederlandse fokkers de kitten mee aan de nieuwe eigenaar. Bovendien worden door de kattenverenigingen allemaal extra eisen gesteld. Zo moeten de fokdieren getest zijn op bepaalde erfelijke aandoeningen en blindheid.2

kurlilian bobtail in een bloemenveld

Aan wat voor prijs moet je denken?

Voor een Kurilen Stompstaartkat in Nederland betaal je al snel rond de €800. De prijs van een Kurilen Stompstaartkat is lastig te bepalen, omdat deze niet veel voorkomen in Nederland. Ze zijn vrij zeldzaam, waardoor prijzen kunnen flink verschillen per fokker. Als het je dan toch lukt om een kitten uit een nestje te bemachtigen, ga er dan vanuit dat de prijs zeker wel €800 is. Naast deze aanschafkosten moet je – als je de Kurilen Stompstaartkat in huis neemt – ook rekening houden met andere kosten. Je zult bijvoorbeeld een kattenbak, een kattenmandje maar ook speelgoed voor de kat aan moeten schaffen. Daarnaast moet de kat ook wel eens naar de dierenarts en moet hij gevoerd worden, deze kosten mogen natuurlijk niet worden vergeten.

 

Kies jij ook voor de Kurilen Stompstaartkat?

Heb jij al een Kurilen Stompstaartkat in huis of ben je van plan om er een in huis te nemen? Laat dan van je horen! Wij zijn erg benieuwd waarom je voor dit kattenras kiest en wat deze kat volgens jou zo speciaal maakt. Je kunt dit laten weten door middel van het achterlaten van een reactie op dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Kurilen Stompstaart?

De schofthoogte van de Kurilen Stompstaart zit gemiddeld tussen de 20 en 35 centimeter. Hun gewicht is gemiddeld tussen de 3,5 en 7 kilogram. De katers zijn vaak een stukje groter dan de poezen en wegen dan ook wat meer. Opvallend aan dit ras is ook dat ze tot late leeftijd blijven groeien, Ze zijn vaak pas op 5-jarige leeftijd volgroeid. Het zijn middelgrote katten. Ze hebben een compacte bouw, en zijn daarnaast ook nog eens best gespierd. Maar wat natuurlijk het meeste opvalt aan de lichamen van deze katten is dat ze vrijwel geen staart hebben.

 

Kan de Kurilen Stompstaart goed alleen zijn?

De Kurilen Stompstaart is er over het algemeen geen fan van om voor lange periodes alleen te zijn. Ze zijn erg aanhankelijk tegenover hun baasje en zullen dan ook een hoop aandacht opeisen. Al is het om samen te spelen of om een aai over zijn bol te krijgen. Als deze katten te lang alleen zijn zal dit slechte invloed kunnen hebben op hun mentale welzijn. Zo kunnen ze depressief worden en zich gaan misdragen als ze zich eenzaam voelen. Daarnaast zijn het erg sociale katten, een tweede kat aanschaffen is dan ook een goede optie indien de kat vaak alleen thuis zal zijn. Als jij echter erg vaak voor lange periodes van huis bent is de Kurilen Stompstaart niet de beste keuze.

 

Bronnen

[1] Meer informatie kun je vinden via https://fifeweb.org/index.php, de website van de Fédération Internationale Féline.

[2] De FNK standaarden 2014 voor de erkende kattenrassen zijn te vinden op: https://www.f-n-k.nl/index.html.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 14 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Hoi, Wat een leuke website met veel informatie. 3 jaar geleden waren we op zoek naar een kat. We kwamen terecht bij de Kurilian Bobtail. Toentertijd was er niet heel informatie over te vinden. Alleen dat het een lieve, sociale kat zou zijn wat ook goed zou passen binnen een gezin met kinderen. En dat klopt ook echt. De Kurilian Bobtail is echt een hele lieve, sociale kattenras. Onze 3 katten, ja, inmiddels 3 katten, zijn ontzettend lief. We hebben ze bij een goede, betrouwbare fokker gehaald. Het gaat goed met ze.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *