De LaPerm Korthaar: een lief ras met een opvallende vacht

Kattenrassen » De LaPerm Korthaar: een lief ras met een opvallende vacht
Laperm kat

De LaPerm Korthaar is een ras dat bekend staat om zijn krullende vacht die kan voorkomen in verschillende kleuren. Ook staat hij bekend om zijn vriendelijkheid en zijn speelsheid. Deze katten zijn erg actief, zachtaardig en aanhankelijk. Naast zijn vacht is de LaPerm Korthaar ook te herkennen aan zijn opvallende ogen. Hij komt ook nog eens voor in een langharige variant. Dit ras heeft dus veel pluspunten, maar zijn er ook dingen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor de LaPerm Korthaar? Hoe voed je dit ras het beste op? Je leest het allemaal in dit artikel!

De afkomst: zijn oorsprong ligt in Amerika

Net als de LaPerm Langhaar ligt de oorsprong van dit ras in Amerika. Het ras is in 1982 ontstaan op de boerderij van Linda Koehl. Haar kat had een nest van zes kittens. Een van die kittens leek totaal niet op de andere kittens in het nestje en had een nieuwe opvallende mutatie. Hij was namelijk helemaal kaal bij de geboorte en had rare patronen op zijn huid. Wat nog opmerkelijker was, was dat deze kitten na ongeveer zes weken een zachte, krullende vacht begon te ontwikkelen.

Weken gingen voorbij en uiteindelijk had deze kat een golvende vacht met veel krullen op bepaalde plekken. Steeds meer mensen hoorden de verhalen over deze kat, ook kwamen er steeds meer kittens bij die ook deze mutatie hadden. De katten waren toen zij volwassen waren namelijk gaan paren met andere katten op de boerderij. Uiteindelijk begon Linda met een fokprogramma en gaf de katten de naam ‘LaPerm’, wat ‘golvend’ betekent.

Na jarenlang fokken werd de LaPerm erkend als echt ras door de CFA, de GCFF en de TICA. Nu staat het ras bekend als een vriendelijke en speelse kat en is het een ideale gezinskat.

Het karakter: intelligent en nieuwsgierig

De LaPerm Korthaar is een erg nieuwsgierige kat. Ze zijn erg intelligent en weten hoe ze kunnen krijgen wat ze willen. Zo gebruiken deze deugnieten bijvoorbeeld hun pootjes om je aan te tikken voor een aai over hun bol. Ook zijn ze erg actief en krijgen ze graag aandacht van hun baasje en andere gezinsleden. Het kan zelfs zo zijn dat ze je door het huis heen volgen, gewoon omdat ze geïnteresseerd zijn in wat je gaat doen. Ze blijven het liefst dicht bij je en vinden het geen probleem om lekker tegen je aan te komen liggen voor de televisie.

De LaPerm Korthaar vindt het ook heerlijk om lekker rond te kunnen rennen en te spelen. Zowel binnen als buiten kan deze kat zich vermaken. Daarom is het belangrijk om de kat indien mogelijk een veilige buitenruimte te geven om zijn energie te uiten. Daarnaast zijn deze katten erg nieuwsgierig, en omdat ze ook nog eens erg intelligent zijn leren ze snel nieuwe dingen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld leren hoe ze deuren openmaken.

De LaPerm Korthaar kan prima overweg met kinderen en kleine kinderen. Het is wel belangrijk dat die goed worden ingelicht over hoe ze moeten omgaan met een kat. Ook kunnen deze katten goed overweg met andere huisdieren, zoals katten en honden. Dit maakt dit ras een ideale gezinskat. Hij is lief, speels en doet geen vlieg kwaad.

Laperm korthaar infographic

Het uiterlijk: krullende vacht en opvallende ogen

De twee meest opvallende uiterlijke kenmerken zijn de golvende vacht en zijn sprekende ogen. De ogen van de LaPerm Korthaar zijn enorm aanwezig en hebben een krachtige uitstraling. De kop van de kat is rond gevormd. Hij heeft een lange en brede neus en een sterke, aanwezige kin. Deze kat heeft ook vaak iets dikkere snorhaarkussentjes en lange flexibele snorharen. Daarnaast heeft hij ook erg lange bakkebaarden. Zijn lichaam heeft een normale lengte, net als zijn poten. Wel is hij wel behoorlijk gespierd. De LaPerm Korthaar weegt gemiddeld tussen de 3,5 en 5,5 kilogram.

De vacht van de LaPerm Korthaar is erg bijzonder. Zoals de naam al weggeeft heeft deze kat kort tot middellang haar dat krullend of golvend is. Hoe lang de vacht is kan per kat variëren, en ook het krulpatroon kan verschillen. De vacht is luchtig, licht en veerkrachtig. De textuur van het haar van de kortharige kat kan harder zijn dan bij de langharige LaPerm en kan ook per kat verschillen. De staart van deze kat is niet gepluimd zoals bij veel andere katten.  Als we verder kijken naar de vacht dan valt op dat de meeste krullen bij de hals zitten. De vachtkleur van de LaPerm is erg uiteenlopend. Alle vachtkleuren, tinten en patronen zijn mogelijk. De meest voorkomende kleuren zijn:

  • Wit
  • Zwart
  • Blauw
  • Rood
  • Crème
  • Chocolade
  • Kaneel
  • Fawn
  • Lila

Deze kleuren kunnen voorkomen met verschillende patronen zoals bijvoorbeeld een point, tabby of chinchilla patroon. Voor meer informatie over de verschillende kleurcombinaties is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard.

De LaPerm Korthaar heeft weinig ondervacht. Het voordeel van zijn vacht is dat de krullen ervoor zorgen dat de losse haren blijven zitten, hierdoor valt er niet veel op de grond. Het is wel belangrijk dat je dit tijdig borstelt, hierover lees je straks meer.

De opvoeding: zorg voor een goede socialisatie

De opvoeding begint meteen zodra de kitten geboren is. De eerste veertien weken van de opvoeding wordt ook wel de socialisatieperiode genoemd. In deze periode leert de kitten omgaan met alle prikkels om hem heen. In de eerste acht weken van zijn leven leert de kitten de meeste dingen van zijn moeder. Zij leert de kitten met name hoe hij zich moet gedragen.

Daarnaast leren ze hoe ze sociale interactie moeten maken met hun broertjes en zusjes. Deze eerste weken is een goede socialisatie erg belangrijk, want in deze periode zijn de kittens het meest beïnvloedbaar. Zijn moeder moet ervoor zorgen dat hij goed wordt opgevoed. Wanneer een kitten de socialisatieperiode door is dan kan hij pas weg bij zijn moeder, wordt dit eerder gedaan dan is dat slecht voor zijn gezondheid. Het is dus een goed teken als je lang moet wachten tot je jouw kitten mee naar huis mag nemen.

Na deze 8 weken begint de socialisatie tussen mens en dier, al is het voor deze 8 weken ook al belangrijk dat een kitten af en toe in contact komt met menselijke aanrakingen. Wanneer je kitten snel went aan verschillende mensen en dieren om hem heen, dan zal het een gezellige en nieuwsgierige kat worden. Je kunt ze hieraan laten wennen door met ze te spelen en ze af en toe op te pakken en te aaien.

Zodra je een LaPerm Korthaar in huis neemt is het belangrijk om alles op orde te hebben. Plan dus van tevoren alles in. Is de omgeving veilig? Waar gaat de LaPerm Korthaar slapen? Zijn alle benodigdheden aanwezig zoals een voerbak en speelgoed? Dit zijn allemaal belangrijke onderdelen voor een gezonde opvoeding. Het is belangrijk om hier meteen mee te beginnen als je hem in huis haalt.

Hoe eerder je hiermee begint, hoe makkelijker het is om de LaPerm Korthaar een routine aan te leren. Hierdoor voelt hij zich veiliger en op zijn gemak. Daarnaast is het dan ook makkelijker om hem op de juiste manier te verzorgen. Zorg ervoor dat je een vast ritme hebt rondom eten en slapen, dit zijn voor jou kat namelijk de twee belangrijkste levensbehoeftes.

Vertel iedereen in het huis hoe hij met de kat om moet gaan, zo wordt hij op de juiste manier opgevoed door iedereen die in het huis woont en kan jouw LaPerm Korthaar gezond oud worden.

laperm liggend op een kleedje

De verzorging: vergelijkbaar met andere katten

Het verzorgen van de LaPerm Korthaar kost niet heel veel tijd vergeleken met andere rassen. Gemiddeld genomen is twee tot drie keer per week kammen voldoende. De LaPerm verliest over het algemeen niet erg veel haar. Zijn vacht hoeft alleen licht gekamd te worden om de losse haren te verwijderen. Op deze manier voorkom je haarballen. Eens in de zoveel tijd een bad is ook goed voor de vacht. Het droog maken van zijn vacht is eenvoudig en er hoeft geen föhn gebruikt te worden, rustig deppen met een handdoek is genoeg.

Zorg elke dag voor genoeg eten en schoon drinkwater, dit hoort namelijk ook bij de verzorging. Daarnaast is het verstandig om een aantal speeltjes aan te schaffen zodat jouw LaPerm Korthaar zich kan vermaken op elk moment van de dag, ook als er niemand thuis is. Het is af te raden om dit ras voor een langere periode alleen thuis te laten. Als het toch gebeurt dan bieden speeltjes een oplossing. Een combinatie werkt over het algemeen ook altijd erg goed.

Het gebit van de LaPerm Korthaar moet ook verzorgd worden. Het is het beste om dit elke dag op een vast tijdstip te doen. Zo raakt jouw kat hier aan gewend en vergeet je het zelf niet. Tandproblemen komen veel voor bij katten, door de tanden regelmatig te poetsen en schoon te maken voorkom je dit.

Ook kunnen de ogen van je kat viezig worden. Als je merkt dat er vuiltjes vormen bij de ogen van je kat, veeg deze dan voorzichtig met een vochtig doekje weg. Als je kat een oog infectie heeft word het aangeraden voor beide ogen een apart doekje te gebruiken.

Het is ook belangrijk om zijn oren regelmatig schoon te maken om ontstekingen te voorkomen. Het checken is heel eenvoudig. Ook hier geldt: begin hier vroeg mee en houdt een vaste routine aan, zo raakt hij hieraan gewend en is het verzorgen een stuk gemakkelijker.

Je ziet dus dat de kwaliteit van de socialisatieperiode een enorme impact heeft op de verzorging van de kat. Daarom is menselijke aanraking zo belangrijk tijdens die socialisatieperiode. Wordt dit niet goed gedaan, dan wordt de verzorging ook lastiger.

De voeding: voldoende dierlijke eiwitten

Net als de LaPerm Langhaar is de LaPerm Korthaar behoorlijk gespierd. Om deze spieren op een goede manier te onderhouden zijn dierlijke eiwitten nodig. Dierlijke eiwitten vormen de basis van een goed dieet voor elke kat. Waarom heeft de LaPerm Korthaar geen plantaardige eiwitten nodig? Omdat zijn lichaam dit niet goed kan verteren en verwerken. Ga dus voor een dieet wat voornamelijk bestaat uit vlees en vis. Dit zijn bronnen van hoogwaardige dierlijke eiwitten en goede vetten. Royal Canin verkoopt bijvoorbeeld speciaal voer voor actieve en gespierde katten.

Naast eiwitten en vetten heeft de LaPerm Korthaar ook vitamines en mineralen nodig. De belangrijkste zijn vitamine A, B, D, K en E. Vitamine C is ook nodig, maar een teveel van deze vitamine kan zorgen voor problemen met zijn blaas en nieren. Voorkom dit dus en zorg ervoor dat je weet welke vitaminen jouw kat toegediend krijgt.

Als je er zeker van wilt zijn dat je de juiste voeding koopt voor jouw LaPerm Korthaar, kijk dan op het label. Als er aanvullend voer staat is dit niet het juiste voer. Kies voor een complete maaltijd. Hier zitten alle essentiële vitamines, mineralen, eiwitten en vetten in.

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De LaPerm Korthaar staat bekend als gezond ras. Dit betekent dat er geen ziektes bekend zijn die specifiek bij dit ras horen. Dit is een van de redenen waarom dit ras veel gefokt wordt. Dat dit ras gezond is betekent niet dat er niet op zijn gezondheid moet worden gelet. De LaPerm Korthaar is namelijk nog wel gevoelig voor de “standaard” kattenziektes, zoals overgewicht en hartproblemen.

Beide problemen zijn deels te voorkomen door een goede opvoeding, gezond eten en veel bewegen. Overgewicht heb je als baasje over het algemeen grotendeels zelf in de hand. Dus zorg voor een strak dieet en beperk snacks. Maar kan het altijd zijn dat de ene LaPerm Korthaar gevoeliger is voor een aandoening dan een andere LaPerm Korthaar. Houd daarom zijn gezondheid altijd goed in de gaten.

Merk je dat jouw LaPerm Korthaar ineens niet meer zo actief en speels is. Eet hij misschien slecht of ademt hij niet goed? Dan kunnen dat tekenen zijn van een hartaandoening. Schakel in dit geval tijdig een dierenarts in, die kan direct actie ondernemen.

laperm katten liggend

Hoe oud kan de LaPerm Korthaar worden?

De LaPerm Korthaar wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud. Maar het is in sommige gevallen mogelijk dat hij ook twintig jaar oud wordt. Dit heeft alles te maken met zijn reputatie als sterk en gezond ras. Hij kan tegen een stootje en als hij goed is opgevoed, goed te eten krijgt en genoeg aandacht krijgt dan kunnen jij en je kat nog lang van elkaar genieten.

Wat moet jij weten voordat je deze kat in huis haalt?

Het belangrijkste om rekening mee te houden als je eraan denkt om de LaPerm Korthaar in huis te halen is dat hij veel aandacht nodig heeft en actief is. Het is dus verstandig om van tevoren na te gaan of jij als baasje genoeg tijd en zin hebt om jouw LaPerm Korthaar voldoende aandacht te geven en te verzorgen. Dit is essentieel voor zijn gezondheid en dient zeker niet over het hoofd gezien te worden. Ben jij niet bereid om veel tijd te besteden aan jouw LaPerm Korthaar? Dan is het echt verstandiger om voor een ras te kiezen dat zelfstandiger is en minder aandacht nodig heeft.

Daarnaast is het ook niet onbelangrijk om rekening te houden met de juiste fokker. Let er op dat de fokker niet teveel verschillende rassen fokt. Dit kan een teken zijn dat ze het doen voor het geld en niet genoeg aandacht steken in de gezondheid van hun katten. Koop een kitten alleen bij een erkende fokker die aangesloten is bij een rasvereniging. Voor dit ras zijn er een aantal in Nederland, een daarvan is www.LaPerms.nl. Wanneer je jouw LaPerm Korthaar kitten koopt bij een erkende fokker, dan kun je ervan uit gaan dat de socialisatieperiode op de juiste manier is doorlopen. Hierdoor ben je ervan verzekerd dat je lang kunt genieten van een gezonde en gelukkige kat.

Wat kost een LaPerm Korthaar?

De prijs voor de LaPerm Korthaar ligt rond de €750. Dat is een normaal bedrag voor een raskat, zeker voor zo’n gezond en sterk ras als de LaPerm Korthaar. Via de rasvereniging kun je met verschillende fokkers in contact komen die de LaPerm Korthaar verkopen. De prijzen zullen per fokker wel iets verschillen, maar gemiddeld ligt die prijs dus rond de zevenhonderdvijftig euro.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. De onderhoudskosten liggen gemiddeld rond de €400 per jaar. Hierbij moet je denken aan eenmalige kosten voor een kattenbak, een krabpaal en voederbakken. Maar ook aan wekelijkse of maandelijkse kosten aan bijvoorbeeld voer, kattenbakvulling, ontworming en speelgoed. Ook moet je altijd in staat zijn om onverwachte dierenartskosten te kunnen betalen, houd hier rekening mee!

2 laperm kittens

Kies jij ook voor de LaPerm Korthaar?

De LaPerm Korthaar is een echte gezinskat die de sfeer in huis een stuk gezelliger kan maken. Heb jij ook een LaPerm Korthaar in huis of ben je van plan er een te kopen? Laat ons onder dit artikel in de reacties weten waarom dit ras jou zo aanspreekt. Wij zijn namelijk erg benieuwd. Misschien heb je al een LaPerm Korthaar en heb je nog tips qua verzorging? Wij en onze lezers zijn zeer benieuwd naar jouw ervaringen met dit mooie ras!

Veelgestelde vragen over de LaPerm korthaar

Gemiddeld wordt de LaPerm Korthaar tussen de 25 en 35 centimeter in de hoogte. Ze wegen zo’n 3,5 tot 5,5 kilogram, De katers zijn vaak iets groter en zwaarder dan de poezen. Het is net als de LaPerm Langhaar een middelgrote kat. Ze bereiken hun volwassen grootte na ongeveer 12 maanden.

De LaPerm Korthaar kan beter niet voor lange periodes alleen worden gelaten. Ze zijn erg mensgericht en hebben dan ook graag menselijk gezelschap om zich heen. Het zijn aanhankelijke katten en kunnen vaak echte knuffelbeestjes zijn. Het word dan ook aangeraden om voldoende speeltjes voor de kat aan te schaffen, zo kan hij zich ook alleen vermaken als hij toch even alleen moet zijn.

De naam van de LaPerm Korthaar komt van het feit dat hun vacht eruit ziet alsof deze katten een permanent hebben gehad bij de kapper. Net zoals wanneer wij mensen krullen willen. Deze katten hebben de permanent echter helemaal niet nodig, hun mooie krullen zijn volledig natuurlijk. De vacht van de kortharige LaPerm zal er vaak netter uitzien dan die van de langharige, die er vaak wat verwilderd uit kan zien. Dit komt omdat de kortere vacht vaak wat strakkere krullen heeft dan de langere variant.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 1 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *