De LaPerm Langhaar: een actieve en aanhankelijke kat

Kattenrassen » De LaPerm Langhaar: een actieve en aanhankelijke kat
LaPerm langhaar pootje

De LaPerm Langhaar is een slimme en lieve kat die gek is op menselijke aandacht. Dit maakt hem de ideale gezinskat. Hij houdt ervan om lekker geaaid te worden. Daarnaast heeft hij ook een actieve kant. Maar het opvallendst aan deze kat is natuurlijk zijn krullende vacht, die voorkomt in allerlei verschillende kleuren en patronen. De LaPerm bestaat in twee varianten. De LaPerm Langhaar en de LaPerm Korthaar. Beide rassen zijn ongeveer hetzelfde. Heb jij interesse in deze kat en wil je er meer over weten? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: een Amerikaanse boerderijkat

De LaPerm Langhaar is ontstaan doordat een normale kat met een prachtige krullende vacht kittens kreeg. Er werd een nest van zes kittens geboren. Een van deze kittens was helemaal kaal en vertoonde op zijn huid een soort tabby patroon. Pas na een aantal weken begon bij deze kitten een zachte, krullende vacht te groeien.

Toen de kittens volwassen waren gingen ze paren met andere katten die te vinden waren op deze boerderij. Na een tijdje liepen er steeds meer katten op de boerderij rond die deze unieke vacht hadden. De krullen van dit ras vielen op, waardoor steeds meer fokker interesse kregen in deze kat. Zo is de LaPerm Langhaar ontstaan. De naam ‘LaPerm’ betekent ‘golvend’ of ‘krullend’, wat zijn vacht beschrijft.

Het ras is vermoedelijk rond 1980 ontstaan op een boerderij in Oregon, Amerika. Vanaf de eerste verschijning duurde het wel even voordat dit ras actief werd gefokt. Na een jaar of tien begonnen ze met selectief fokken om zo de katten te krijgen die een dominant gen hadden voor die mooie vacht vol met krullen. Dit ras is officieel erkend door de CFA en de TICA, dit maakt het een echte ras kat die geliefd is door veel enthousiaste kattenliefhebbers.

 

Het karakter: actief en speels

De LaPerm Langhaar staat vooral bekend om zijn speelse en actieve karakter. Hij vindt het erg leuk om rond te rennen en te spelen. Dit kan zowel binnen als buiten zijn. Deze kat houdt namelijk ook heel erg van jagen. Om die reden is het verstandig ervoor te zorgen dat je LaPerm Langhaar naar buiten kan als hij dat wil. De LaPerm Langhaar is nieuwsgierig en vindt het leuk om nieuwe dingen te ontdekken en aan te leren. Het aanleren van nieuwe dingen krijgt hij snel onder de knie omdat hij behoorlijk intelligent is. Deze ondeugende katten maken ook vaak gebruik van hun handige pootjes, zo openen ze deuren of tikken ze je eens op je schouder voor aandacht. De LaPerm Langhaar past zich makkelijk aan, dus het leren van een nieuwe routine is bij dit ras vrij gemakkelijk.

Naast zijn actieve kant heeft hij ook een ontspannen en rustigere kant. Hij vindt het heerlijk om geaaid te worden door zijn baasje en om lekker te ontspannen. Hij heeft veel aandacht nodig, dit maakt hem daarom een geschikte gezinskat. Laat je deze kat te lang alleen dan wordt hij eenzaam en ongelukkig.

Twee LaPerm langhaar kittens

Het uiterlijk: een mooie en opvallende vacht

De LaPerm Langhaar is een middelgrote kat, waarbij alle delen van het lichaam met elkaar in verhouding zijn. Zijn poten passen goed bij de lichaamslengte en zijn van normaal formaat. Bij deze katten lijkt het alsof hij vrij hoog op zijn voeten loopt. Ook zijn staart is in verhouding met het lichaam en loopt taps toe. De mannetjes zijn vaak iets groter dan de vrouwtjes. Gemiddeld weegt een LaPerm tussen de 3,5 en 5,5 kilo.

De LaPerm is een kat die zowel kortharige als langharige katten voortbrengt. Het enige verschil tussen deze twee katten is de lengte van de vacht. De LaPerm Langhaar heeft een halflangharige vacht die veerkrachtig, licht en luchtig is. De vacht is gekruld of golvend, maar niet erg dik en zwaar. De vacht kan voorkomen in diverse krulsoorten, het verschilt per kat. Het is normaal dat de vacht er nogal onverzorgd uit kan zien, dit komt door de textuur van de vacht. Naast de vacht vallen ook de oren van de LaPerm Langhaar erg op. Ze zijn groot en wigvormig. Vaak hebben de langharige katten lynx-toppen op hun oor, dit zijn piekende plukjes haar op de toppen van de oren. Zijn ogen hebben de vorm van een amandel en zijn opvallend. De kleuren van de ogen kunnen verschillen en hebben geen connectie met zijn vachtkleur. Voorkomende oogkleuren zijn bijvoorbeeld blauw, groen of geel. De kop van de LaPerm Langhaar is een soort wedgevorm, maar wel met een ronde ondertoon.

De langste en dikste krullen in de vacht bevinden zich in de hals van de LaPerm Langhaar. Hij heeft weinig ondervacht en voelt enorm zacht aan. Dit maakt dit een aangenaam ras om te aaien.  Zijn vacht kan verschillende kleuren en patronen hebben. Alle kleuren en patronen zijn mogelijk, dit maakt dit ras een soort met veel verschillende uiterlijke kenmerken. De meest voorkomende kleuren zijn:

 • Wit
 • Black
 • Blauw
 • Rood
 • Chocolade
 • Kaneel
 • Fawn

Deze kleuren worden gecombineerd met verschillende patronen zoals tabby, chinchilla en point. Wil je meer weten over de verschillende kleur- en patroon combinaties van de LaPerm? Dan kun je een kijkje te nemen in de rasstandaard1.

 

De opvoeding: focus op de socialisatie

Als het gaat om het opvoeden van de LaPerm Langhaar kitten dan is het belangrijk om hem een goede socialisatieperiode te geven. De socialisatieperiode omvat de eerste 14 weken van het leven van de kitten. Tijdens deze periode leert hij het meest en is het hij meest beïnvloedbaar. Het is belangrijk dat hij tijdens deze kwetsbare periode genoeg tijd met zijn moeder doorbrengt. In ieder geval de eerste 8 weken.

In deze weken kopieert hij het gedrag van zijn moeder en leert hij omgaan met zijn broertjes en zusjes. Daarnaast is het belangrijk dat hij went aan menselijke aanrakingen en de verzorging door mensen. In de toekomst is het namelijk nodig om de LaPerm langhaar te verzorgen, denk bijvoorbeeld aan het schoonmaken van de oren, maar ook aan het knippen van de nagels. Het is belangrijk dat de LaPerm Langhaar hier al aan went tijdens zijn socialisatieperiode.

Het is aan te raden om de LaPerm Langhaar pas na deze 14 weken te kopen. Zo heeft hij genoeg tijd doorgebracht met zijn moeder. Om er zeker van te zijn dat de kitten een goede socialisatieperiode heeft gehad is het verstandig om de kittens alleen te kopen bij een erkende fokker. Dit voorkomt gezondheidsproblemen in de toekomst. Een kitten kan namelijk in zijn jonge jaren angsten en andere slechte eigenschappen ontwikkelen die slecht kunnen zijn voor zijn gezondheid.

Ook na de socialisatieperiode gaat de opvoeding natuurlijk gewoon door. Hierbij ligt de focus op het aanleren van routines en andere nieuwe dingen. De LaPerm Langhaar is een snelle leerling, dus het aanleren van routines en bijvoorbeeld trucjes zal niet lastig zijn. Het is wel verstandig om hier zo snel mogelijk na de aanschaf mee te beginnen. Dus leer hem een vaste routine aan rondom eten, slapen en verzorging. Dit maakt het leven voor jou en jouw LaPerm Langhaar een stuk gemakkelijker,

LaPerm langhaar close-up

De verzorging: vrij eenvoudig

De verzorging van de vacht van de LaPerm Langhaar is vrij eenvoudig. De krullen zijn goed te kammen omdat de vacht niet erg dik is. Het is voldoende als je de vacht van een LaPerm ongeveer twee keer per week kamt. Het kan zijn dat de vacht van de LaPerm Langhaar in de winter wat dikker wordt, dan kan het nodig zijn om hem vaker te kammen. Ook is het goed om de vacht af en toe te wassen. Let er dan wel op dat je hem afdroogt door met een handdoek te deppen2. Gebruik geen föhn.

Het knippen van de nagels is ook belangrijk. Zodra je merkt dat zijn nagels te lang worden dan is het aan te raden om ze te knippen. Dit kun je over het algemeen zelf doen want dit ras heeft daar niet veel moeite mee. Hoe makkelijk het gaat hangt wel af van de kwaliteit van de socialisatieperiode, daarom is deze ook zo belangrijk.

Het verzorgen van de tanden van de LaPerm Langhaar is ook belangrijk, want gebitsproblemen kunnen nog wel eens voorkomen. Het is het beste om elke dag zijn tanden te poetsen. Lukt dat niet? Probeer dan in ieder geval een keer per week zijn tanden te poetsen. Daarnaast is het verstandig om wekelijks zijn oren te checken en schoon te maken indien nodig. Dit voorkomt infecties aan zijn oren.

Het wordt aangeraden om de LaPerm Langhaar binnen te houden, met name omdat het nogal een ongewone kat is en het vaak voorkomt dat ze gestolen worden. Ook loert er altijd gevaar in de buitenwereld. De LaPerm houdt wel van jagen, dus zo nu en dan naar buiten kan zeker geen kwaad. Als je je kat naar buiten laat zorg dan voor een zo veilig mogelijke omgeving of zet hem aan een lijntje.

 

De voeding: ga voor een complete maaltijd

Katten, dus ook de LaPerm Langhaar, hebben de neiging om overgewicht te krijgen. Dit is een bekende aandoening in de kattenwereld. Het is belangrijk hier rekening mee te houden als je je kat voer geeft. Je moet zowel letten op het geslacht, de leeftijd en het activiteitsniveau van je kat. Op basis hiervan kun je een gebalanceerd dieet voor jouw LaPerm Langhaar opstellen.

De voeding van de LaPerm Langhaar bestaat uit hoogwaardige dierlijke eiwitten, vitaminen en mineralen. Het darmstelsels van een kat is er speciaal voor gemaakt om dierlijke eiwitten goed te kunnen verteren. Hij kan andere voedingsstoffen over het algemeen lastiger verteren. De focus hoort dus te liggen op dierlijke eiwitten. Denk hierbij aan vlees en vis. Bij het kopen van kattenvoer is het belangrijk om op de verpakking te kijken en te kijken of de voeding “compleet” is. Complete voeding betekent dat alle essentiële aminozuren in de voeding zitten. Daarnaast zitten ook alle vitamines en mineralen die je kat nodig heeft in deze voeding. Goede voeding zorgt ervoor dat jouw LaPerm Langhaar gezond en fit blijft. De LaPerm Langhaar heeft niet uitzonderlijk veel spiermassa, dus extra eiwitten zijn over het algemeen niet nodig.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De LaPerm Langhaar staat bekend als een sterk ras. Er zijn dan ook geen ziektes bekend die specifiek bij dit ras horen. Wel kunnen ook bij dit ras de veel voorkomende kattenziektes voorkomen. Met name de kans op hartproblemen en overgewicht is aanwezig. Dit zijn eigenlijk de twee belangrijkste dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om de gezondheid van de LaPerm Langhaar. Zowel de kans op hartproblemen als de kans op overgewicht kan worden beperkt als er goed op zijn dieet en activiteitsniveau wordt gelet.

De hartaandoening die het vaakste voorkomt bij de LaPerm Langhaar is Hypertrofische Cardiomyopathie. Dit is een erfelijke hartafwijking die ook veel voorkomt bij andere rassen. Bij deze aandoening wordt er minder bloed rondgepompt dan normaal. Dat kan veel problemen opleveren zoals een vermindering van de werking van de hartkleppen. De meest voorkomende klachten zijn:

 • Minder eetlust
 • Slechte ademhaling
 • Benauwdheid
 • Verlamming van ledematen

Als je merkt dat jouw kat een van deze symptomen heeft is het verstandig om een dierenarts in te schakelen.

Daarnaast is het dus belangrijk om voor een goed voedingspatroon te zorgen en regelmatig op zijn gewicht te letten. Pas tijdig zijn dieet aan als dit nodig is. Let ook op hoe actief hij is en als je merkt dat hij minder actief is of zich anders gedraagt dan normaal schakel dan tijdig een dierenarts in. Wanneer er goed voor de LaPerm langhaar wordt gezorgd en hij goed te eten krijgt dan wordt de kans op het oplopen van ziektes en gezondheidsproblemen een stuk kleiner.

4 LaPerm langhaar kittens

Hoe oud kan een LaPerm Langhaar worden?

Een LaPerm Langhaar wordt gemiddeld zo’n vijftien tot twintig jaar oud. Dit is een behoorlijke leeftijd. De leeftijd van de LaPerm Langhaar wordt grotendeels bepaald door de ziektes en de verzorging die hij krijgt. Verzorg jij jouw LaPerm Langhaar op de juiste manier en ga je tijdig met hem naar de dierenarts als er iets mis is? Dan is de kans groot dat je lang van hem kunt genieten. In een optimale leefomgeving kan hij zelfs ouder worden dan de gemiddelde vijftien tot twintig jaar.

 

Wat je moet weten voordat je een deze kat in huis haalt

De LaPerm Langhaar is een actieve gezinskat. Daarom is het belangrijk dat hij voldoende aandacht krijgt en gedurende de dag lekker actief kan zijn. Ben je alleenstaand en heb je weinig tijd om met je kat te spelen en hem aandacht te geven? Dan is het af te raden deze kat in huis te halen. Koop deze kat uitsluitend als jij hem deze aandacht kunt geven en als er andere mensen in huis zijn die dit ook kunnen en willen doen.

Ook is het belangrijk om de LaPerm Langhaar bij een erkende fokker te kopen. In Nederland zijn er verschillende fokkers. Op www.LaPerms.nl vind je verschillende actieve fokkers die je kunt benaderen. De fokkers die via deze website te benaderen zijn houden zich allemaal aan een fokbeleid. Zo worden de katten allemaal getest op erfelijke afwijkingen en ziektes en wordt op een zo verantwoord en diervriendelijk mogelijke manier gefokt.

 

Hoeveel kost een LaPerm Langhaar?

Gemiddeld kost de LaPerm Langhaar zo’n 750 euro. Dit is een redelijke prijs voor een sterke en gezonde raskat. Zorg ervoor dat je de kat bij een erkende fokker haalt, dan weet je zeker dat je een gezonde kat koopt en kun je er zolang mogelijk van genieten. Kom je een LaPerm fokker tegen die de kittens aanbiedt voor een veel lagere prijs? Dan moet je je afvragen of de fokker wel op een verantwoorde wijze met de kittens omgaat.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met de onderhoudskosten. Deze kosten kunnen oplopen tot zo’n 400 euro per jaar. Denk hierbij aan eenmalige kosten voor bijvoorbeeld een kattenbak, een krabpaal en verzorgingstools. Maar ook aan terugkerende kosten voor voer, kattenbakvulling, speeltjes en andere verzorgingsproducten.

 

Kies jij ook voor de LaPerm Langhaar?

De LaPerm is een lieve en actieve kat die elk gezin kan opfleuren. Kies jij ook voor deze kat? Heb jij misschien al een LaPerm langhaar in huis? Wij zijn er benieuwd naar jou ervaring met dit ras. Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!


Veelgestelde vragen over de LaPerm Langhaar

Het is afgeraden om de  LaPerm Langhaar voor lange periodes alleen te gelat. Het zijn mensgerichte katten die het ook fijn vinden om menselijk gezelschap om zich heen te hebben. Deze katten vinden het heerlijk om aandacht te krijgen van hun baasje, of het nou gaat om samen spelen of knuffelen. Mocht je de kat echt alleen moeten laten word het zeker aangeraden om een aantal speeltjes aan te schaffen, zo zal de kat zichzelf een tijdje kunnen vermaken. Nog een oplossing zou kunnen zijn om een andere kat of huisdier in huis te halen, zo hebben ze elkaar voor gezelschap.

De LaPerm Langhaar wordt gemiddeld tussen de 25 en 35 centimeter in schofthoogte. Ze wegen tussen de 3,5 tot 5,5 kilogram, en de poezen zijn vaak wat kleiner dan de katers en wegen dan ook wat minder. Het is net als hun kortharige variant een middelgrote kat. Deze katten bereiken hun volwassen grootte na ongeveer 12 maanden.

De naam van de LaPerm verwijst naar hun mooie krullende vacht, deze ziet er namelijk uit alsof ze net bij de kapper zijn geweest voor een permanent. Net als wij mensen. De LaPerm heeft deze behandeling echter totaal niet nodig, zijn prachtige krullen zijn puur natuur. De krullen van de kortharige LaPerm zullen er vaak netter uitzien dan die van de langharige, die er vaak wat verwilderd uit kan zien. De reden hiervoor is dat de krullen van de Kortharige LaPerm vaak dichter op zijn lichaam staan.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 6 Average: 4.7]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *