De Lykoi: Alles over de wolf-kat

Kattenrassen » De Lykoi: Alles over de wolf-kat
lykoi zittend

De Lykoi, een ras met een opvallend en uniek uiterlijk. De Lykoi wordt ook wel de wolf-kat genoemd. Dit heeft te maken met zijn unieke en wildachtige uiterlijk. Zijn naam betekent dan ook wolf. Lycos, het woord waar de naam Lykoi van is afgeleid, is Grieks voor wolf. Daarnaast is de persoonlijkheid van de Lykoi ook erg geliefd. Ze zijn erg intelligent en vinden het heerlijk om met mensen om te gaan. Dit ras is echter verboden in Nederland, omdat dit ras door het gebrek aan een goede vacht snel verbrand en daardoor een hoog risico op verschillende huidziektes heeft. Wil jij meer te weten komen over dit unieke ras? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: Een echt Amerikaans ras

De Lykoi is een echt Amerikaans ras. Omdat de Lykoi zo’n uniek uiterlijk heeft, denken mensen vaak dat dit ras hier bewust op gefokt is.  Maar dit is niet het geval. Dit ras is van nature ontstaan door een aantal mutaties. In 2011 werd dit ras officeel vastgesteld, maar vermoedelijk is het eerste exemplaar in 2010 gevonden. Het ras is ontstaan doordat er twee kittens werden geboren die speciale mutaties hadden. Om er zeker van te zijn dat deze mutaties waren ontstaan door mutaties in het gen en niet door ziektes of aandoeningen, werd er grondig onderzoek gedaan. Vervolgens werden deze katten samen gepaard. Hieruit kwam de eerste gefokte Lykoi.

Sinds dit ras bekend is, zijn er in verschillende landen ook situaties voorgekomen waarbij een soortgelijke kat op een natuurlijke wijze is ontstaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Lykoi nu ook in andere landen en werelddelen steeds populairder wordt.

 

Het karakter: zeer intelligent!

Het meest opvallende kenmerk aan het karakter van de Lykoi is zijn intelligentie. Deze kat heeft er geen moeite mee om problemen en obstakels die hij tegenkomt zelf op te lossen. Een Lykoi vindt het heerlijk om met mensen te zijn. Ook heeft hij een wat rustigere kant en kan hij zichzelf prima vermaken, bijvoorbeeld door met speelgoed te spelen. Zorg dan ook dat je hier genoeg van in huis hebt.

De Lykoi, zoals je misschien al zou verwachten, vindt het heerlijk om actief te jagen. Het is verstandig om hem hier dan ook de mogelijkheid toe te geven. Ze zijn namelijk erg energiek en vinden het dan ook fijn als ze de gelegenheid hebben om actief te kunnen jagen.

Wat ook opvalt aan het karakter van de Lykoi is dat hij bij het ontmoeten van nieuwe mensen en dieren soms erg terughoudend kan zijn. Hij kijkt dus echt even de kat uit de boom. Wanneer hij merkt dat de nieuwe mensen of dieren geen bedreiging vormen, zal hij snel vrienden met ze maken. De Lykoi is dus een prima gezinskat en is mede daarom ook zo’n populair ras.

Lykoi infographic

Het uiterlijk, in een woord: opvallend

Het opvallendste kenmerk aan het uiterlijk van de Lykoi is het feit dat hij deels kaal is. Ook heeft hij een speciale vachtkleur. Hij heeft namelijk een mix van vachtkleuren. Het kleurenspectrum loopt van wit tot zwart. De vacht kan in verschillende tinten voorkomen. Ook de mate van haarloosheid kan verschillen. Sommige katten zijn bijna helemaal kaal en sommige hebben bijna een volle vacht. Het verschilt dus erg per kat.

Wat wel standaard is, is dat hij geen haren rondom zijn ogen, neus en kin heeft. Zijn oren en neus kunnen aanvoelen alsof ze van leer zijn. Doordat zijn gezicht niet veel haar heeft, krijgt hij een wild uiterlijk. Dit is de look die hem zo uniek en gewild maakt.

De huid van de Lykoi is mooi roze. Dit is erg opvallend. Maar als de zon schijnt kan deze na een paar dagen al behoorlijk donker worden. Dit is volkomen normaal en dus niets om je zorgen over te maken als je een Lykoi in huis hebt. Het lichaam van de Lykoi is van gemiddeld formaat. Wel zit er wel een aanzienlijk verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Het lichaam van een mannetje is namelijk een behoorlijk stuk groter dan het lichaam van een vrouwtje.

De oren van de Lykoi zijn behoorlijk breed vergeleken met die van andere rassen. Daarnaast zijn ze lang en puntig.  Zijn staart is een stuk korter dan zijn lichaam en zijn poten zijn van gemiddelde lengte.

Een ander opvallend kenmerk aan het uiterlijk van de Lykoi is dat ze vaak compleet zwart geboren worden. De haarloosheid en de verandering van zijn vachtkleur beginnen vaak na een week of twee. Je zult hem dus snel zien veranderen qua uiterlijk.

 

De opvoeding van de Lykoi

Als het gaat om het opvoeden van de Lykoi dan is het belangrijk om dit zeer serieus te nemen. De opvoeding heeft namelijk een grote invloed over hoe gezond en hoe oud de kat wordt. De opvoeding van de Lykoi begint bij de fokker. De fokker zorgt ervoor dat de socialisatieperiode, gemiddeld de eerste veertien tot zestien weken van het leven van een kat, op de juiste manier gebeurt. De socialisatieperiode is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het gedrag van de kitten en dient dan ook juist te gebeuren. Om deze reden is het aan te raden om jouw Lykoi bij een erkende fokker te kopen die aangesloten is bij een rasvereniging. De fokker weet dan precies hoe hij een Lykoi moet opvoeden tijdens de socialisatieperiode. Zo groeit hij op tot een gezonde kat.

Daarnaast speelt de moederpoes een belangrijke rol in de opvoeding van een kitten. Zij leert hem alles wat hij moet weten over het kattenleven. Als de moederpoes tijdens de opvoeding afwezig is is dit dan ook geen goed teken.

Wanneer de socialisatieperiode voorbij is en je de kitten ophaalt bij de fokker dan ben jij als baasje verantwoordelijk voor de verdere opvoeding van de Lykoi. Voordat je hiermee begint, is het verstandig om jouw huis kittenproof te maken. Zorg ervoor dat alle kwetsbare spullen weg zijn. Kittens kennen veel spullen nog niet en kunnen veel dingen per ongeluk kapot maken. Haal ook gevaarlijke dingen weg. Het is ook aan te raden om losliggende snoeren op te ruimen. De kitten kan hier aan blijven haken.

Omdat de Lykoi van jagen houdt en graag naar buiten gaat, is het ook aan te raden om in de tuin alles na te lopen. Zorg dat de tuin veilig is voor de kitten. Houd er wel rekening mee dat de Lykoi een dunne vacht heeft. Dit betekent dat hij snel verbrandt. Om deze reden is het verstandig om hem alleen naar buiten te laten als de zon niet schijnt.

Als de omgeving veilig is dan is het tijd om de juiste spullen in huis te halen. De juiste spullen zijn belangrijk voor de opvoeding. Zorg daarom voor een kattenbak, krabpalen en speeltjes.  Als je dit allemaal gedaan hebt dan ben je klaar om de Lykoi kitten in huis te halen.

Wanneer de Lykoi voor het eerst het huis betreedt, is het belangrijk dat je hem meteen een veilig gevoel geeft. Dit doe je door hem rustig te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is verstandig om hem in het begin alleen maar in een kamer te laten en hem rustig alles te laten ontdekken. Zorg daarnaast ook voor een routine rondom eten, slapen en verzorging. Dit geeft de kat zekerheid en helpt hem wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Het belangrijkste aan de opvoeding van een Lykoi is dus dat je de kat de tijd geeft om rustig te wennen en dat je zorgt voor een duidelijke routine. Daarnaast is het verstandig om de kittens alleen bij een erkende fokker te kopen en ervoor te zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt.1

lykoi liggend

De verzorging: eenvoudig

Het verzorgen van de Lykoi is behoorlijk eenvoudig. Zijn vacht is dun en dient eens per week even voorzichtig geborsteld te worden. Wel is het van belang hem regelmatig even in bad te doen. Doordat hij een dunne vacht heeft, komt er veel olie vrij op zijn huid. Als dit niet regelmatig wordt schoongemaakt kan dit voor ontstekingen zorgen. Houdt de huid dus goed in de gaten. Als je merkt dat deze erg vet wordt, moet je hem vaker in bad doen. Hoe vaak dit moet gebeuren verschilt per Lykoi, omdat sommige behoorlijk wat vacht hebben en anderen niet. Je moet hier zelf dus alert op zijn.

Bij de verzorging horen uiteraard ook vaccinaties. Vaccinaties zijn nodig om de kat van bekende kattenziektes te beschermen. Daarom is een jaarlijkse vaccinatie nodig.

Verder is het verstandig om zijn tanden meerdere keren per week te poetsen. Gebitsproblemen komen regelmatig bij de Lykoi voor. Het niet tijdig behandelen van deze problemen kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het aan te raden zijn tanden, bij voorkeur, elke dag te poetsen. Niet alleen is dit het beste voor zijn gebit, maar zo raakt hij hier ook aan gewend. Indien dit niet lukt is eens in de week ook voldoende.

De nagels van de Lykoi worden deels door hem zelf verzorgd. Dit gebeurt wanneer hij met de krabpaal speelt. Toch kan het zijn dat zijn nagels te lang worden. Als dit het geval is, kun je ze gewoon knippen. Er zijn speciale nagelschaartjes te koop voor kattennagels. Het kan zijn dat jouw Lykoi het niet fijn vindt als zijn nagels geknipt worden. Je kunt dan een dierenarts inschakelen die je hierbij kan helpen. Verder kunnen zijn oren en ogen vies worden. Houd dit dus in de gaten en maak ze tijdig schoon wanneer dat nodig is.2 Je kunt dit gemakkelijk doen door een natte doek te gebruiken om het vuil zachtjes mee weg te vegen. Gebruik hierbij wel bij elk oog of oor een andere hoek van het doekje, zo voorkom je dat je infecties verspreid of veroorzaakt.

 

De voeding die de Lykoi nodig heeft

De Lykoi dient elke dag rond hetzelfde tijdstip gevoerd te worden. Dit heeft te maken met het opzetten van een routine voor de kat, zo weet hij wanneer hij zijn eten kan verwachten. Het beste is om hem twee keer per dag te voeren. Tussendoor kun je hem snacks geven, maar probeer dit wel te beperken. De Lykoi is namelijk gevoelig voor overgewicht.

Het dieet van de Lykoi moet uit dierlijke vetten en eiwitten bestaan, deze zijn het beste voor zijn gezondheid. Dierlijke eiwitten bevatten een compleet aminozuurprofiel. Dit betekent dat alle aminozuren die de kat nodig heeft hierin zitten. Zo weet je zeker dat jouw Lykoi de benodigde aminozuren binnenkrijgt. Daarnaast zitten in dierlijke voeding, zoals vlees en vis, essentiële vitamines en mineralen verwerkt die belangrijk zijn voor zijn gezondheid. Zorg dus dat de Lykoi hier voldoende van binnenkrijgt.

Voer met extra eiwitten is niet nodig, omdat de Lykoi niet bekend staat als een erg gespierd ras. Ga voor een combinatie van nat- en droog voer en kies voor een complete maaltijd. Zo weet je dat jouw kat alle nodige stoffen binnenkrijgt. Een complete maaltijd bevat dierlijke eiwitten en vetten. Daarnaast zitten alle vitamines en mineralen hierin.

Wil je jouw kat iets te snacken geven? Ga dan voor dierlijke producten en zorg ervoor dat deze altijd volledig gaar zijn gebakken. Let er daarnaast ook op dat je dit met mate doet.

lykoi staand

Ziektes die veel voorkomen bij de Lykoi

De Lykoi is een zeer gezond ras zonder rasspecifieke aandoeningen. Wel is de kat vatbaar voor een verbrande huid, omdat hij vaak een dunne vacht heeft en half kaal is. Het is belangrijk om te voorkomen dat de huid verbrandt. Dit kun je doen door hem binnen te houden of door hem alleen naar buiten te laten als de zon niet schijnt. De meest voorkomende aandoeningen bij dit unieke ras hebben dus te maken met zijn huid. Dit is dus waar je je op wilt focussen.

Ondanks het feit dat dit een sterk en gezond ras is, is hij nog steeds kwetsbaar voor de “standaard” aandoeningen die veel voorkomen bij katten. Met name hartproblemen kunnen bij katten voorkomen. Let dus goed op het gedrag. Aan het gedrag van een Lykoi kun je namelijk al snel zien of er iets mis is. Een Lykoi is actief en speelt graag. Is dit niet het geval en merk je dat hij alleen maar ligt en verder niet veel doet? Dan is de kans groot dat er iets mis is. Schakel in zo’n geval direct de dierenarts in.3

 

Wat moet je weten voordat je dit ras aanschaft?

Omdat dit ras zijn haren verliest heeft hij veel kans op huidziektes zoals huidkanker. Ook is de kans dat deze katten verbranden door het haarverlies groot, wat weer erg gevaarlijk is. Dit is dan ook de reden dat de kat in Nederland verboden is om als huisdier te houden of gefokt te worden.

 

Hoe oud kan de Lykoi worden?

De Lykoi wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud. Deze relatief lange levensduur heeft alles te maken met zijn goede gezondheid en het uitblijven van gen gerelateerde aandoeningen. Zijn baasje heeft hier natuurlijk ook invloed op, door je kat goed te verzorgen en hem genoeg liefde te geven zal hij lekkerder in zijn vel zitten en ook gezonder zijn. Ook wanneer de socialisatieperiode goed verlopen is en de kat goed is opgevoed kun je over het algemeen lang genieten van dit ras. Ook speelt voeding een belangrijke rol bij zijn levensduur. Zorg dus voor goed voer.

 

lykoi kitten

 

Ben jij ook al verliefd op dit ras?

De Lykoi is een uiterst uniek en populair ras, zowel zijn uiterlijk als zijn temperament maken deze kat een bijzondere verschijning. Wat vind jij van dit ras? Heb jij misschien al een Lykoi in huis? Wij zijn zeer benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras! Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Lykoi?

De gemiddelde schofthoogte van de Lykoi is zo’n 20 tot 25 centimeter. Hun gewicht zit doorgaans tussen de 3 en 8 kilogram. De mannelijke variant van de Lykoi is hierbij een stuk groter en zwaarder dan zijn vrouwelijke variant. Dit verschil is bij dit ras ook goed te zien. De Lykoi is een kleine tot middelgrote kat die opvalt door zijn vaak deels kale lichaam.

 

Kan de Lykoi goed alleen zijn?

De Lykoi kan best even een aantal uur alleen zijn. Als baasje kan je dus met een gerust hart gaan werken of een paar uurtjes bij iemand op bezoek. Maar deze paar uurtjes zijn wel echt het langst dat de Lykoi alleen kan worden gelaten. Ondanks dat het namelijk redelijk zelfstandige katten zijn die zich prima even zelf kunnen vermaken indien er genoeg speeltjes in huis zijn, hecht hij toch veel waarde aan de aanwezigheid van zijn baasje. Het zijn erg speelse katten die het dan ook erg waarderen als er iemand in huis is om samen mee te spelen. Of dit zijn baasje is of een soortgenootje maakt de Lykoi niet uit, hij zal tegen beiden in het begin wat verlegen kunnen zijn maar wanneer hij gewend is aan zijn gezelschap zal hij zich snel hechten. Dit is ook een reden waarom de Lykoi goed binnen een gezin past, daar is namelijk in de meeste gevallen altijd wel gezelschap voor hem in huis.

Dit is belangrijk aangezien een kat die vaak en lang alleen is zich eenzaam en depressief kan gaan voelen. Deze gevoelens kunnen zich op den duur ook gaan uiten in ongewenst gedrag, zoals het krabben van meubels en gordijnen in plaats van de krabpaal. Dit is te voorkomen door bijvoorbeeld een tweede kat aan te schaffen, of er simpelweg voor te zorgen dat er bijna altijd iemand thuis is die op de Lykoi kan passen. Wanneer je weet dat dit bij jou in huis geen optie is is de Lykoi misschien niet de beste optie voor jou.

 

Mag de Lykoi in Nederland worden gefokt?

De Lykoi is een van de aantal kattenrassen die in Nederland niet zijn toegestaan. De reden hiervoor is dat vanwege de unieke mutatie die ervoor zorgt dat de kat deels kaal is de kat snel huidproblemen kan oplopen. Dit komt doordat de huid die niet beschermd is door zijn vacht erg vatbaar is tot verbranding, vooral wanneer hij te lang is blootgesteld aan zonlicht. Dit is bij andere katten zonder haar of met haarloze plekken ook het geval, denk hierbij bijvoorbeeld aan de Sphynx. Wanneer de kat dus verbrand raakt kan dit net zoals bij ons mensen voor verschillende problemen zorgen. Je leest hier meer over bij het kopje over de ziektes die de Lykoi kan oplopen.

 

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 17 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Hallo,
    Sinds kort heb ik twee lieve Lykoi’s.
    Had al twee Sphynxen en die hebben een super lief karakter maar deze hebben eigenlijk best het zelfde lieve aanhankelijke karakter.
    Ze zijn afwisselend druk en speels maar kunnen ook heerlijk rustig liggen slapen.
    Ze passen goed in in mijn kattengroep, heel sociaal en flexibel in aanpassen en gewenning.😻

  2. Heel raar dat dit ras in Nederland verboden is. Wij hebben sphynxen die geheel kaal zijn en die zijn niet verboden. Erg vreemde gang van zaken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *