De Lykoi: Alles over de wolf-kat

lykoi zittend

De Lykoi, een ras met een opvallend en uniek uiterlijk. De Lykoi wordt ook wel wolf-kat genoemd. Dit heeft te maken met zijn uiterlijk. Zijn naam betekent dan ook wolf. Lycos is Grieks voor wolf. Hier is de naam Lykoi van afgeleid. De Lykoi is erg intelligent en vindt het heerlijk om met mensen om te gaan. Dit ras is echter verboden in Nederland, omdat dit ras door het gebrek aan een goede vacht snel verbrand en daardoor een hoog risico op verschillende huidziektes heeft. Wil jij meer te weten komen over dit unieke ras? Lees dan dit artikel.

 

De afkomst: Een echt Amerikaans ras

De Lykoi is een echt Amerikaans ras. Omdat de Lykoi zo’n uniek uiterlijk heeft, denken mensen vaak dat dit ras hier bewust op gefokt is.  Maar dit is niet het geval. Dit ras is van nature ontstaan door een aantal mutaties. In 2011 werd dit ras officeel vastgesteld, maar vermoedelijk is het eerste exemplaar in 2010 gevonden. Het ras is ontstaan doordat er twee kittens werden geboren die speciale mutaties hadden. Om er zeker van te zijn dat deze mutaties waren ontstaan door mutaties in het gen en niet door ziektes of aandoeningen, werd er grondig onderzoek gedaan. Vervolgens werden deze katten samen gepaard. Hieruit kwam de eerste gefokte Lykoi.

Sinds dit ras bekend is, zijn er in verschillende landen ook situaties voorgekomen waarbij een soortgelijke kat op een natuurlijke wijze is ontstaan. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Lykoi nu ook in andere landen en werelddelen steeds populairder wordt.

 

Het karakter: zeer intelligent!

Het meest opvallende kenmerk aan het karakter van dit ras is zijn intelligentie. De Lykoi heeft er geen moeite mee om problemen en opstakels die hij tegenkomt zelf op te lossen. Een Lykoi vindt het heerlijk om met mensen te zijn. Ook heeft hij een wat rustigere kant en kan hij zichzelf prima vermaken. Bijvoorbeeld door met speelgoed te spelen.

De Lykoi, zoals je al zou verwachten, vindt het heerlijk om actief te jagen. Het is verstandig om hem hier de mogelijkheid toe te geven. Ze zijn namelijk erg energiek en willen actief kunnen jagen.

Wat ook opvalt aan het karakter van de Lykoi is dat hij bij het ontmoeten van nieuwe mensen en dieren soms erg terughoudend kan zijn. Hij kijkt de kat uit de boom. Wanneer hij merkt dat de nieuwe mensen of dieren geen bedreiging vormen, zal hij snel vrienden met ze maken. De Lykoi is dus een prima gezinskat en is mede daarom zo populair.

Lykoi infographic

Het uiterlijk, in een woord: opvallend

Het opvallendste kenmerk aan zijn uiterlijk is het feit dat hij deels kaal is. Ook heeft hij een speciale vachtkleur. Hij heeft een mix van vachtkleuren. Het kleurenspectrum loopt van wit tot zwart. De vacht kan in verschillende tinten voorkomen. Ook de mate van haarloosheid kan verschillen. Sommige katten zijn bijna helemaal kaal en sommige hebben bijna een volle vacht. Het verschilt dus erg per kat.

Wat wel standaard is, is dat hij geen haren rondom zijn ogen, neus en kin heeft. Zijn oren en neus kunnen aanvoelen alsof ze van leer zijn. Doordat zijn gezicht niet veel haar heeft, krijgt hij een wild uiterlijk. Dit is de look die hem zo uniek en gewild maakt.

De huid van Lykoi is mooi roze. Dit is erg opvallend. Maar als de zon schijnt kan, deze na een paar dagen al behoorlijk donker worden. Dit is volkomen normaal en dus niet iets om je zorgen over te maken als je een Lykoi in huis hebt. Het lichaam van de Lykoi is gemiddeld. Wel zit er wel een groot verschil tussen mannetjes en vrouwtjes. Het mannelijke lichaam is namelijk een behoorlijk stuk groter dan het lichaam van een vrouwtje.

De oren van Lykoi zijn behoorlijk breed vergeleken met andere rassen. Daarnaast zijn ze lang en puntig.  Zijn staart is een stuk korter dan zijn lichaam en zijn poten zijn ook van gemiddelde lengte.

Een ander opvallend kenmerk aan het uiterlijk van de Lykoi is dat ze vaak compleet zwart geboren worden. De haarloosheid en de verandering van zijn vachtkleur beginnen vaak na een week of twee. Je zult hem snel zien veranderen qua uiterlijk.

 

De opvoeding van de Lykoi

Als het gaat om het opvoeden van de Lykoi dan is het belangrijk om dit zeer serieus te nemen. De opvoeding heeft namelijk een grote invloed over hoe gezond en hoe oud de kat wordt. De opvoeding van de Lykoi begint bij de fokker. De fokker zorgt ervoor dat de socialisatieperiode, gemiddeld de eerste veertien tot zestien weken van een kat, op de juiste manier gebeurt. De socialisatieperiode is zeer belangrijk voor de ontwikkeling van het gedrag van de kitten en dient dan ook juist te gebeuren. Om deze reden is het aan te raden om jouw Lykoi bij een erkende fokker te kopen die aangesloten is bij een rasvereniging. De fokker weet dan precies hoe hij een Lykoi moet opvoeden tijdens de socialisatieperiode. Zo groeit hij op tot een gezonde kat.

Wanneer de socialisatieperiode voorbij is en je de kitten ophaalt bij de fokker dan ben jij als baasje verantwoordelijk voor de verdere opvoeding van de Lykoi. Voordat je hier mee begint, is het verstandig om jouw huis kittenproof te maken. Zorg ervoor dat alle kwetsbare spullen weg zijn. Kittens kennen veel spullen nog niet en kunnen veel dingen per ongeluk kapot maken. Haal ook gevaarlijke dingen weg. Het is ook aan te raden om losliggende snoeren op te ruimen. De kitten kan hier aan blijven haken.

Omdat de Lykoi van jagen houdt en graag naar buiten gaat, is het ook aan te raden om in de tuin alles na te lopen. Zorg dat de tuin veilig is voor de kitten. Houd er wel rekening mee dat de Lykoi een dunne vacht heeft. Dit betekent dat hij snel verbrandt. Om deze reden is het verstandig om hem alleen op dagen naar buiten te laten als de zon niet schijnt.

Als de omgeving veilig is dan is het tijd om de juiste spullen in huis te halen. De juiste spullen zijn belangrijk voor de opvoeding. Zorg daarom voor een kattenbak, krabpalen en speeltjes.  Als je dit allemaal gedaan hebt dan ben je klaar om de Lykoi kitten in huis te halen.

Wanneer de Lykoi voor het eerst het huis betreedt, is het belangrijk dat je hem meteen een veilig gevoel geeft. Dit doe je door hem rustig te laten wennen aan zijn nieuwe omgeving. Het is verstandig om hem in het begin alleen maar in een kamer te laten en hem rustig alles te laten ontdekken. Zorg daarnaast ook voor een routine rondom eten, slapen en verzorging. Dit geeft de kat zekerheid en helpt hem wennen aan zijn nieuwe omgeving.

Het belangrijkste aan de opvoeding van een Lykoi is dus dat je de kat de tijd geeft om rustig te wennen en dat je zorgt voor een duidelijke routine. Daarnaast is het verstandig om de kittens alleen bij een erkende fokker te kopen en ervoor te zorgen dat je alle benodigdheden in huis hebt.1

lykoi liggend

De verzorging: eenvoudig

Het verzorgen van de Lykoi is behoorlijk eenvoudig. Zijn vacht is dun en dient eens per week even voorzichtig geborsteld te worden. Wat wel nodig is, is om hem regelmatig even in bad te doen. Doordat hij een dunne vacht heeft, komt er veel olie vrij op zijn huid. Als dit niet regelmatig wordt schoongemaakt kan dit voor onstekingen zorgen. Houdt de huid dus goed in de gaten. Als je merkt dat wordt, moet je hem vaker in bad doen. Hoevaak dit moet gebeuren verschilt per Lykoi, omdat sommige behoorlijk wat vacht hebben en anderen niet. Je moet hier zelf dus alert op zijn.

Bij de verzorging horen ook vaccinaties. Vaccinaties zijn nodig om bekende kattenziektes te voorkomen. Daarom is een jaarlijkse vaccinatie nodig.

Verder is het verstandig om zijn tanden meerdere keren per week te poetsen. Gebitsproblemen komen regelmatig bij de Lykoi voor. Het niet tijdig behandelen van deze problemen kan voor ernstige gezondheidsproblemen zorgen. Om het zekere voor het onzekere te nemen, is het aan te raden zijn tanden, bij voorkeur, elke dag te poetsen. Niet alleen is dit het beste voor zijn gebit, maar zo raakt hij hier ook aan gewend.

De nagels van de Lykoi worden deels door hem zelf verzorgd. Dit gebeurt wanneer hij met de krabpaal speelt. Toch kan het zijn dat zijn nagels te lang worden. Als dit het geval is, kun je ze gewoon knippen. Er zijn speciale nagelschaartjes te koop voor kattennagels. Het kan zijn dat jouw Lykoi het niet fijn vindt om geknipt te worden. Je kunt dan een dierenarts inschakelen die je hier bij kan helpen.

Verder kunnen zijn oren en ogen vies worden. Houd dit dus in de gaten en maak ze tijdig schoon wanneer dat nodig is.2

 

De voeding die de Lykoi nodig heeft

De Lykoi dient elke dag rond hetzelfde tijdstip gevoerd te worden. Het beste is om hem twee keer per dag te voeren. Tussendoor kun je hem snacks geven, maar probeer dit wel te beperken. De Lykoi is namelijk gevoelig voor overgewicht.

Het dieet van de Lykoi moet uit dierlijke vetten en eiwitten bestaan, omdat dit het beste voor zijn gezondheid is. Dierlijke eiwitten bevatten een compleet aminozuurprofiel. Dit betekent dat alle aminozuren hierin zitten. Zo weet je zeker dat jouw Lykoi de benodigde aminozuren binnenkrijgt. Daarnaast zitten in dierlijke voeding, dus vlees en vis, essentiële vitamines en mineralen verwerkt die belangrijk zijn voor zijn gezondheid.

Voer met extra eiwitten is niet nodig, omdat de Lykoi niet bekend staat als gespierd ras. Ga voor een combinatie van nat- en droog voer en kies voor een complete maaltijd. Een complete maaltijd bevat dierlijke eiwitten en vetten. Daarnaast zitten alle vitamines en mineralen hierin.

Wil je jouw kat iets te snacken geven? Ga dan voor dierlijke producten en zorg ervoor dat deze altijd volledig gaar zijn gebakken.

lykoi staand

Ziektes die veel voorkomen bij de Lykoi

De Lykoi is een zeer gezond ras zonder rasspecifieke aandoeningen. Wel is de kat vatbaar voor een verbande huid, omdat hij vaak een dunne vacht heeft en half kaal is. Het is belangrijk om te voorkomen dat de huid verbrandt. Dit kun je doen door hem binnen te houden of door hem alleen naar buiten te laten als de zon niet schijnt. De meest voorkomende aandoeningen bij dit unieke ras hebben dus te maken met zijn huid. Dit is dus waar je je op wilt focussen.

Ondanks het feit dat dit een sterk en gezond ras is, is hij nog steeds kwetsbaar voor de “standaard” aandoeningen die veel voorkomen bij katten. Met name hartproblemen kunnen voorkomen. Let dus goed op het gedrag. Aan het gedrag van een Lykoi kun je namelijk al snel zien of er iets mis is. Een Lykoi is actief en speelt graag. Is dit niet het geval en merk je dat hij alleen maar ligt en verder niet veel doet? Dan is de kans groot dat er iets mis is. Schakel in zo’n geval direct de dierenarts in.3

Wat moet je weten voordat je dit ras aanschaft?

Omdat dit ras zijn haren verliest heeft hij veel kans op huidziektes zoals huidkanker. Ook verbranden ze door het haarverlies snel wat weer erg gevaarlijk is. Dit is dan ook de reden dat de kat in Nederland verboden is om als huisdier te houden of gefokt te worden.

Hoe oud kan de Lykoi worden?

De Lykoi wordt gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar oud. Deze relatief lange levensduur heeft alles te maken met zijn goede gezondheid en het uitblijven van gen gerelateerde aandoeningen. Wanneer de socialisatieperiode goed verlopen is en de kat goed is opgevoegd dan kun je over het algemeen lang genieten van dit ras. Ook speelt voeding een belangrijke rol bij zijn levensduur. Zorg dus voor goed voer.

 

lykoi kitten

 

Ben jij ook al verliefd op dit ras?

De Lykoi is een uiterst uniek en populair ras. Wat vind jij van dit ras? Heb jij misschien al een Lykoi in huis? Wij zijn zeer benieuwd naar jouw mening over dit ras. Laat het ons dan ook weten in de reacties onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 17 Average: 4.6]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord