De Maine Coon: een vriendelijke en intelligente kat 

Kattenrassen » De Maine Coon: een vriendelijke en intelligente kat 
Maine Coon buiten

De Maine Coon is een grote half langharige kat die er erg stoer uitziet. Deze kat staat er bekend om dat hij erg speels is en graag naar buiten gaat. Het is een van de grootste gedomesticeerde kattenrassen die er zijn. De Maine Coon is dan ook enorm populair. Maar voordat je deze kat in huis neemt is het wel verstandig om een aantal zaken te weten. Ben je benieuwd wat voor zaken dat zijn? Lees dan snel verder! 

 

De herkomst: een natuurras afkomstig uit Noord-Amerika

De Maine Coon is een kat die afkomstig is uit de staat Maine in Noord-Amerika. Daar was hij in de jaren 1900 ook al populair als bescherming tegen muizen en als boerderijkat. Over het verleden van de kat doen meerdere verhalen de ronde. Het ene verhaal is wat waarschijnlijker dan het andere verhaal. Er is dan ook onzekerheid over het verleden van de Maine Coon.

Er gaat bijvoorbeeld een legende dat de Maine Coon voortkomt uit een kruising tussen een huiskat en een wasbeer. De staart van de Maine Coon komt erg overeen met die van een wasbeer. Dit verhaal blijft een legende aangezien een kruising tussen een huiskat en een wasbeer genetisch onmogelijk is. 

Er gaan ook verhalen de ronde dat de huiskat met andere lokale katten uit de staat Maine is gekruist. Zo zou de kat met de Bobcat, de Lynx en andere kleine wilde kattensoorten zijn gekruist. Hoewel dit idee aannemelijker is dan een kruising met een wasbeer hebben de genoemde wilde katten een korte stompe staart. Een kruising met een huiskat kan in dit geval niet leiden tot de volle lange staart die de Maine Coon heeft.

Aangezien de kruising van een huiskat met een wasbeer genetisch onmogelijk is en een kruising van de huiskat met een van de genoemde wilde katten een hele andere staart op zou leveren, neemt men aan dat de Maine Coon een natuurras is. De kat is waarschijnlijk met schepen naar de Verenigde Staten over gevaren waarna de kat zich aan de omgeving en het heersende klimaat heeft aangepast. Aan de hand van de evolutietheorie is zo de Maine Coon ontstaan. De zwakke katten stierven terwijl de sterke katten bleven leven en zich aan het koude klimaat van Maine aan hebben gepast. Zo is hij het eerste kattenras om zijn oorsprong te vinden in Amerika.

Het uiterlijk: een stoere kat met een ruige vacht

De Maine Coon is vrij gespierd en wat groter dan de gemiddelde kat. Een Maine Coon is vaak wel 1 meter lang van kop tot staart. Het gewicht ligt doorgaans tussen de 5 en 9 kilo waarbij katers vaak iets zwaarder zijn dan poezen. De snuit van de kat is vierkant en de kat heeft een forse kin. Lynxpluimpjes komen ook voor op de oren en dit wordt net als de “fluffy stukjes haar” op de poten gezien als een extra schoonheid van deze kat. 

De kat heeft een ruige vacht wat de kat een stoere uitstraling geeft. Hierbij heeft de kat een volle kraag en erg lang buikhaar. Ook de staart is vol van volume en vrij lang. De oren zijn vrij lang en zijn voorzien van een kuif haar. Ditzelfde geldt voor de poten die vrij groot en rond van vorm zijn.

Hoe groot is de Maine Coon?

De Maine Coon kan een schofthoogte bereiken van maximaal 40 centimeter. Ze kunnen 120 centimeter lang worden. Een mannelijke Maine Coon kan zo’n 6,8 tot 11,3 kilogram wegen, hun vrouwelijke tegenhanger wordt tussen de 3,6 en 5,4 kilogram. Het duurt voor de Maine Coon tussen de 3 en 4 jaar tot ze volgroeid zijn. Dit kan een verklaring zijn waarom de Maine Coon zo groot is. Ze zijn dan ook wel bekend als de grootste huiskat van de wereld.

Maine Coon vasthouden

De vacht van de Maine Coon

De Maine Coon heeft een vrij ruige vacht waardoor veel mensen de kat er stoer uit vinden zien. Over het algemeen heeft de vacht een sterke structuur. De structuur van de vacht is alleen wel afhankelijk van het patroon. De vacht van de Maine Coon komt in meerdere patronen voor. Hierdoor kan de vacht bij het ene patroon wat zacht en pluizig zijn terwijl de vacht bij een ander patroon weer wat stugger en vetter is. De vettige laag op de vacht zorgt er ook nog eens voor dat de vacht van de Maine Coon waterafstotend is.

De vacht van de Maine Coon komt in meerdere kleuren en patronen voor. Hierbij is brown-tabby het populairst. Bij deze vachtsoort is er een marmer-patroon doordat er zwarte vlekken op een bruine achtergrond zitten. Hierbij kunnen kleine gedeeltes van de vacht wit uitvallen. Je kan hierbij denken aan bijvoorbeeld de kin, de hals en de pootjes.

In totaal komt de vacht van de Maine Coon voor in meer dan 75 kleurencombinaties. Hierbij zijn vrijwel al de kleuren en patronen toegestaan volgens de rasstandaard. Alleen het patroon colourpoint en de kleuren lila, chocolade, cinnamon en fawn zijn niet toegestaan.

Het karakter: speels, intelligent en vriendelijk

De Maine Coon staat bekend als een vriendelijke en intelligente kat. De kat houdt erg van spelen en aangezien de Maine Coon over het algemeen vrij intelligent is kunnen ze vaak ook apporteren. De Maine Coon heeft daarnaast een vrij rustig karakter waardoor deze niet snel overstuur is of in een gevecht verzeild raakt.

De kat gebruikt zijn nagels dan ook niet snel waardoor je niet zo snel door deze kat gekrabd zult worden. Bij onbekende mensen en bij situaties die nieuw voor de kat zijn is de kat wat verlegen en kijkt hij eerst de kat uit de boom. Al met al maken deze karaktereigenschappen in combinatie met het uiterlijk de Maine Coon een van de populairste katten in Nederland.

 

Houden Maine Coons van water?

Maine Coons zijn een van de weinige kattenrassen die van water houden. Deze katten vinden het bijvoorbeeld heerlijk om in de waterbak rond te spetteren en je kopjes te geven als je net onder de douche vandaan komt. De Maine Coon was vroeger erg populair als metgezel onder zeelieden, de katten zijn dus al sinds lang geleden blootgesteld aan water. Daarnaast heeft de Maine Coon een dikke, dichte en waterafstotende vacht. Dit zou ook kunnen verklaren waarom de Maine Coon van water houdt.

Welk geluid maakt een maine Coon?

De Maine Coon maakt naast het normale miauw geluid van katten ook vaak een soort tjirp geluid. Het stemgeluid van deze kat is meestal niet dat wat mensen verwachten bij zijn stoere uiterlijk en grote formaat.

Maine Coon kitten

De opvoeding: laat je kat al op jonge leeftijd wennen aan menselijk contact

Het is van belang dat je je kitten al op jonge leeftijd laat socialiseren. Door je kitten al op jonge leeftijd gewend te laten raken aan mensen en menselijke aanrakingen kun je al op jonge leeftijd beginnen met de verzorging van je kitten. Op deze manier wordt het poetsen van de tanden, schoonmaken van de ogen en oren en het knippen van de nagels na verloop van tijd een stuk eenvoudiger.

Het socialiseren van je kat op jonge leeftijd is ook om andere redenen erg belangrijk. Door je kitten al op jonge leeftijd te laten wennen aan mensen, vreemde geluiden maar ook andere dieren voorkom je dat je kitten te maken krijgt met klachten op het gebied van angst en stress. Deze klachten kunnen uiteindelijk medische en gedragsproblemen met zich meebrengen.

Een kitten heeft over het algemeen twee socialisatieperioden. De eerste periode is wanneer je kitten tussen de 2 en de 7 weken oud is en de tweede periode is wanneer je kitten tussen de 7 en de 14 weken oud is. Fokkers die bij een kattenvereniging aangesloten zitten mogen hun kittens pas vanaf een leeftijd van 13 weken weggeven. Bij deze kittens zijn beide socialisatieperioden zo goed als over. Het is dus belangrijk om goed na te gaan of de fokker de kittens goed heeft gesocialiseerd wanneer je je kitten bij een fokker vandaan haalt.

De verzorging van de Maine Coon

Het is bij de verzorging van de Maine Coon belangrijk om op zijn tijd de nagels van de kat te knippen, de tanden te poetsen en de ogen en oren schoon te maken. Door deze zaken goed bij te houden blijft je kat in een goede gezondheid. Ook is het belangrijk om de vacht van je kat regelmatig door te kammen.

De vacht van de Maine Coon is in verhouding tot andere katten relatief eenvoudig te onderhouden. De vacht stoot water af en klit bijna niet. Dit komt omdat de Maine Coon bijna geen ondervacht heeft. Het is dan ook voldoende om de vacht een keer in de week te kammen en borstelen. Bij de oksels van de kat ontstaan over het algemeen het snelst klitten. Als je je kat borstelt is het dus van belang om de oksels ook mee te nemen.

De voeding die de Maine Coon nodig heeft

De Maine Coon is een vrij grote kat met veel energie. Het is van belang dat de kat voldoende voedsel van goede kwaliteit krijgt. Idealiter wissel je hoge kwaliteit droog voedsel af met af en toe nat voedsel. Je kan je kat bijvoorbeeld twee keer per week nat voedsel voorschotelen. Hierbij is het van belang om droog voedsel van goede kwaliteit te kopen aangezien het belangrijk is dat katten hun tanden gebruiken. Droog voedsel voorkomt tandsteen bij je kat.

Van nature eten katten muizen. Muizen bestaan voor het grootste gedeelte uit vlees en voor een klein gedeelte uit plantaardige stoffen. Katten zijn dus echte vleeseters en halen de meeste voedingstoffen ook uit vlees. Daarnaast kunnen katten koolhydraten maar moeilijk verwerken. Wanneer je op zoek goed naar het juiste voedsel voor je Maine Coon is het belangrijk om hier rekening mee te houden. Het is belangrijk om bij de aanschaf van voedsel goed naar de ingrediënten die op het etiket vermeld staan te kijken.

Maine Coon kat

Ziektes en aandoeningen die veel voorkomen bij de Maine Coon

Net als mensen kunnen katten ook te maken krijgen met ziektes en aandoeningen in hun leven. Er zijn ziektes en aandoeningen die bij alle katten voorkomen maar je hebt bijvoorbeeld ook erfelijke ziektes die enkel bij bepaalde rassen voorkomen. Enkele ziektes en aandoeningen die bij de Maine Coon voorkomen zijn: 

  • Patella luxatie (PL)
  • Hypertrofische cardiomyopathie (HCM)
  • Spinale Musculaire Atrofie (SMA)
  • Polycistic Kidney Disease (PKD)
  • Heupdysplasie (HD)

Patella luxatie is een afwijking die bij onder andere Maine Coons voor kan komen. Bij deze afwijking heeft de kat een aandoening aan de knieschijf bij de achterpoten. De kans is aanzienlijk dat een kat met deze afwijking op den duur kreupel wordt. Het is een erfelijke aandoening waardoor het met het fokken van Maine Coons goed op moet worden gelet. 

Hypertrofische cardiomyopathie (HCM) is een aandoening die bij veel verschillende soorten kattenrassen voortkomt en dus ook bij de Maine Coon. Het is een aandoening aan de hartspier die te herkennen is aan symptomen op het gebied van benauwdheid en een snelle ademhaling bij de kat.

Als gevolg van deze aandoening kan een kat erg slecht gaan eten op den duur uiteindelijk zelfs verlammingsverschijnselen krijgen. Een plotselinge dood als gevolg van hypertrofische cardiomyopathie zonder deze symptomen is ook mogelijk. De aandoening is niet te genezen maar de levenskwaliteit van je kat is wel te verbeteren aan de hand van medicatie en een goede voeding. 

Spinale Musculaire Atrofie is een aandoening aan de spieren die erfelijk is. Bij deze aandoening worden de spieren niet helemaal goed aangestuurd. Wanneer je kat tussen de 8 en de 12 maanden oud is kan het lijken dat de aandoening minder wordt maar dit kan per kat verschillen. Er zijn geen medicijnen beschikbaar voor deze aandoening. Wel is het mogelijk om een DNA test te doen om ouderdieren te testen. Vooral voor fokkers is dit aan te raden om de aandoening te voorkomen. 

Polycistic Kidney Disease is een erfelijke nierafwijking. Bij deze ziekte gaat na verloop van tijd de nierfunctie achteruit. Deze ziekte is te herkennen door de volgende zaken:

  • De kat heeft minder trek
  • De kat kan erg mager worden
  • De kat kan meer gaan drinken en meer gaan plassen
  • De kat kan minder gaan bewegen
  • De kat kan last krijgen van uitdroging
  • Door bloedarmoede en braken kan de kat lijst krijgen van bleke slijmvliezen

Aangezien de polycistic Kidney Disease een erfelijke ziekte is wordt aangeraden om een DNA test uit te voeren voordat je de Maine Coon gaat fokken. 

Heupdysplasie is een soort versleten heup. Het komt vaker voor bij raskatten dan bij niet-raskatten waarbij de ziekte het meest bij de Maine Coon voorkomt. Het vermoeden gaat dat heupdysplasie erfelijk is maar hier is nog geen hard bewijs voor. De ziekte is vaak te herkennen doordat de kat minder actief is, stijf beweegt en moeite heeft om zijn behoefte te doen.

De pijn die bij deze klachten komt kijken kan uiteindelijk resulteren in gedragsveranderingen bij de kat. De ziekte ontstaat al op jonge leeftijd en de klachten zijn gemiddeld voor het eerst te herkennen tussen een leeftijd van 3 maanden en 3,5 jaar. In de meeste gevallen is er nog wel een behandeling mogelijk om de klachten te verminderen. Hiervoor kun je het best een dierenarts contacteren.

Er is ook een Rasclub Maine Coon. Deze rasclub zet zich in voor de Maine Coon en hun eigenaren in Nederland. In de database van deze rasclub worden resultaten van testen vermeld op het gebied van bovengenoemde ziektes en afwijkingen. Op deze manier is terug te zien op welke afwijkingen en ziektes de ouderdieren zijn getest.

Maine Coon kitten liggend

Ben jij van plan om een Maine Coon aan te schaffen?

Wanneer je van plan bent om een Maine Coon aan te schaffen is het belangrijk dat je goed kijkt wat het hebben van een Maine Coon precies inhoudt en wat hier allemaal bij komt kijken. Wij hopen de belangrijkste vragen van je te hebben beantwoord. Heb je nog vragen? Stel ze dan gerust in een reactie onder dit artikel!

 

Veelgestelde over de Maine Coone

Als jij de Maine Coone in huis hebt kun je ervan uitgaan dat deze ongeveer tussen de 12 en de 14 jaar oud zal worden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van de verzorging en de gezondheid van de kat. Krijgt jouw Maine Coone te maken met bepaalde ziekten en/of aandoeningen? Is er veel stress in huis? Dan voelt jouw kat dat ook. In dat geval ligt de levensverwachting dan juist weer lager.

De Grootste kat ter wereld is de Maine Coon Stewie. Stewie bereikte in 2010 het wereldrecord voor grootste kat ter wereld. Van neus tot staart is hij maar liefst 123 centimeter lang. De Maine Coon staat dan ook wel bekend als de grootste huiskat ter wereld.

Een Maine Coon kan tussen de 600 en 800 euro kosten. Als je hebt besloten om een kat te kopen moet je onderscheid maken tussen twee soort kosten. Ten eerste heb je de aanschafkosten van de kat zelf. Bij een echte Maine Coon is dit dus doorgaans een bedrag van tussen de 600 en de 800 euro. Deze kosten kunnen verschillen waarbij wordt gekeken of de kittens al gecontroleerd zijn op aandoeningen, of de kittens gecastreerd zijn of dat de kittens geschikt zijn voor de fok of voor shows.

Naast de kosten van de aanschaf van de Maine Coon is het ook verstandig om rekening te houden met bijkomende kosten voor de aanschaf van een kattenmandje, krabpaal en andere accessoires. Ook de kosten van voer en de kosten van de dierenarts moeten niet vergeten worden. De optelsom van alleen het voer en dierenartskosten bedraagt al snel 400 euro per jaar.

Wanneer je op zoek bent naar een Maine Coon met papieren is het verstandig om bij een fokker die is aangesloten bij een kattenvereniging langs te gaan. Wanneer je van plan bent om een kitten aan te schaffen is het belangrijk dat je er goed op let dat de kitten in huiselijke kring en bij aanwezigheid van de moederpoes is opgegroeid. Fokkers mogen kittens pas meegeven wanneer deze minimaal 13 weken oud zijn. Kittens doorlopen dus vrijwel het gehele socialisatieproces bij de fokker door. Bij aanschaf is het belangrijk om er goed op te letten dat de kat goed gesocialiseerd, ontwormt en gechipt is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 2 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *