De Manx: een vriendelijke en makkelijke kat

Kattenrassen » De Manx: een vriendelijke en makkelijke kat
Manx van dichtbij gefotografeerd

De Manx staat bekend om zijn vreedzame karakter. Het is een echte allemansvriend. Een Manx past zich snel aan nieuwe situaties aan. Ook houdt hij ervan om met andere dieren om te gaan. Daarnaast is hij ook zeer geduldig met kinderen. Dit maakt de Manx een ideale gezinskat. De Manx staat tevens ook bekend om zijn liefde voor jagen. Hij gaat er graag op uit. Maar uiteindelijk is het meest opvallend aan dit ras natuurlijk zijn staart. Of eerder natuurlijk zijn gebrek aan een staart! Ondanks het feit dat deze kat perfect kan passen in een gezin zijn er toch een aantal punten waarmee je rekening moet houden bij dit ras. Wil je weten wat deze punten zijn? Lees dan vooral verder.

 

De afkomst: een van de oudste kattenrassen uit Groot-Brittannië

De Manx is een van de oudste kattenrassen uit Groot-Brittannië. Er zijn een aantal verschillende legendes over de oorsprong van dit ras. Eén van de bekendste legendes gaat over de Ark van Noah. Noah riep alle dieren naar de ark, maar de Manx lag nog lekker te slapen. Hierdoor moest hij vliegensvlug naar de ark rennen om toch mee aan boord te kunnen. Terwijl de deur van de ark sloot, kon de Manx nog nét naar binnen glippen. Maar dit ging niet geheel vlekkeloos. Zijn staart kwam tussen de deur, waardoor hij deze verloor. Dit verhaal is leuk om te vertellen, maar is tot op de dag van vandaag niet bevestigd.

Een ander verhaal gaat over de legende van de Spaanse schepen uit Armada. Het schip zonk voor de kust van de Isle of Man in 1588. Spaanse zeelieden zouden deze kat mee hebben gebracht tijdens de ontmanteling van de Spaanse schepen van Philip II van Spanje. Ook voor dit verhaal is echter geen bewijs gevonden.

Is het ras dan afkomstig van een Japans schip? De zeelieden namen werden gezegd de Manx mee te nemen op hun schip. Niet om een nieuw kattenras te importeren. Maar de katten moesten ratten vangen op het schip. Ook aan dit verhaal kun je nog twijfelen.

Hoewel niet vaststaat wat de oorsprong van de Manx is, staat wel vast dat de moderne wetenschap het erover eens is dat de staartloosheid van de kat wordt veroorzaakt door een gemuteerd dominant gen. Je leest hier meer over, verderop in de tekst.

 

Het karakter van de Manx: een actieve kat die het niet lastig vindt om zich aan te passen

De Manx is zeer intelligent, afhankelijk en speels. De Manx is over het algemeen een redelijk actieve kat. Hij houdt ervan om lekker te spelen. Daarnaast is jagen een echte passie van deze kat. Het is daarom aan te raden om deze kat genoeg tijd en ruimte te geven om te kunnen gaan jagen. Zorg voor een kattenluik, zodat de kat altijd naar binnen en buiten kan wanneer hij wilt. Naast dat deze kat erg actief is, houdt hij er ook van sociaal te zijn met andere huisdieren. En ook met kinderen kan deze kat het goed vinden. Aanpassen aan nieuwe omstandigheden is geen probleem voor dit ras.

De Manx heeft echter ook zijn rustigere kanten, wat ook de aanhankelijkere kant van dit ras toont. Zo vergezellen zij hun baasjes graag op een wandeling of rond het huis.

Een andere eigenschap van dit ras is dat hij niet snel gestrest raakt. De Manx past zich goed aan aan zijn omgeving. Dit is een groot voordeel, omdat stress doorgaans een echte boosdoener is bij dieren. Ze kunnen bijvoorbeeld niet goed tegen harde, onverwachte geluiden. Maar daar heeft deze kat totaal geen moeite mee. Al met al is deze kat een fijne kat om als huisdier te houden, omdat hij sociaal is en redelijk makkelijk in de omgang is.

 

De intelligentie van de Manx

De Manx is een erg intelligente kat, en staat dan ook bekend om een goede leerling te zijn als het gaat om trucjes. Zo kan je deze katten bijvoorbeeld leren om kranen aan te zetten of een deur te openen. Ook kan deze speelse kat leren apporteren. Daarnaast heeft de Manx ook een enorme sociale intelligentie, en kan hij goed overweg met zowel mensen als andere dieren. Vanwege dit feit kan deze kat ook uitstekend banden vormen met hun baasjes.

Manx infographic

Het uiterlijk van de Manx: een kat zonder staart

Een van de belangrijkste en meest opvallende uiterlijke kenmerken van dit ras is toch wel dat hij geen staart heeft. Er zijn wel een aantal variaties op dit kenmerk. Deze variaties zijn:

 • Rumpy;
 • Rumpy-riser;
 • Stumpy;
 • Tailed.

Een Rumpy heeft helemaal geen staart. Bij Rumpy-riser zijn één tot drie staartwervels aanwezig. Deze zijn bedekt met haar. Een Stumpy heeft een staart van een paar centimeter lang. Doorgaans ook met één tot drie staartwervels. Deze staart komt vaak met botmisvormingen. Dus als je iets raars opmerkt aan de staart dan kun je ervan uit gaan dat dit normaal is. Ten slotte, de Tailed. Deze kat heeft wel een staart, maar vaak zit er een knik in. Daarnaast is deze staart niet zo mooi van vorm dan de staart van een ander ras. Dit komt niet veel voor. Over het algemeen komt een Manx zonder staart het meeste voor.

Het hoofd van de Manx is breed en rond met behoorlijke wangen. De snuit is iets langer dan dat hij breed is. Hij heeft goed ontwikkelde snorhaar kussentjes en een stevige kin. De oren zijn middelgroot en staan ver uit elkaar. De ogen van dit ras zijn perfect rond. De kleur van deze ogen komt vaak overeen met de kleur van de vacht. Verder is dit ras te herkennen aan een korte, brede nek. Hij heeft een middelgroot en stevig lichaam met een brede borst. Ook is hij behoorlijk gespierd.

 

Waarop moet je letten bij de staart van de Manx?

Ondanks de afwezigheid van een staart bij de meeste exemplaren van dit ras, zijn de zenuwen die normaal in de basis van de staart zouden zitten er nog wel. Let er dus op dat de kat nog gewoon gevoel heeft op de plek waar zijn staart gewoonlijk zou zitten. Bij het optillen van de kat word dan ook aangeraden voldoende steun te geven aan de achterbenen van de kat. De absentie van de staart van de Manx heeft verassend genoeg geen invloed op het evenwicht van dit ras. 

 

De vacht van de Manx

De Manx komt zowel voor met een kortharige- als een halflangharige vacht. De kortharige Manx heeft een dubbele vacht, die vrij dik aanvoelt. Dit komt doordat de zachte en korte ondervacht de vacht opstuwt. Bij een halflangharige vacht is dit minder het geval. De dekvacht is hier langer waardoor deze ook minder omhoog wordt gedrukt. Hierdoor voelt de vacht wat zachter aan.

De Manx wordt gefokt in de echte boerenkattenkleuren. Dit zijn kleuren van normale Europese huiskatten. Natuurlijke kleuren die veel voorkomen bij de Manx zijn:

 • wit;
 • blauw;
 • zwart;
 • rood;
 • crème;
 • zilver;
 • blauw-crème;
 • bruin.

Naast een effenkleur kan de vacht ook een mooi patroon hebben. De patronen waaruit de vacht van een Manx kan bestaan zijn:

 • Schildpad: dit patroon bestaat uit een mix van de kleuren rood en zwart. De rode en zwarte pigmenten van deze kat vormen niet één kleur haar, maar een vermenging. De vorm van deze vermenging komt vaak voor in het patroon van een schildpaddenschild. Vandaar de naam schildpad voor dit bijzondere patroon.
 • Tweekleurig: bij dit patroon bestaat de kat gewoonweg uit twee kleuren.
 • Driekleurig: bij dit patroon bestaat de kat uit drie kleuren. Vaak is er sprake van een schildpadpatroon met de extra kleur wit op bijvoorbeeld de pootjes.
 • Gespikkeld: bij dit patroon hebben losse haren verschillende kleurenbanden. Hierdoor ontstaat een gedetailleerd patroon dat spikkels veroorzaakt.
 • Smoke: bij dit patroon is de basis van de haren zilverwit en is drie vierde van de haren donkerder gekleurd. Dit zorgt voor een wat rookachtig effect zorgt. Vandaar de naam smoke. Dit patroon kan met meerdere kleurencombinaties voorkomen.
 • Shaded: bij dit patroon is de ondervacht lichter van kleur dan de bovenvacht. Meestal is ongeveer een derde van de haren wat donkerder gekleurd. Ook bij dit patroon zijn meerdere patronen mogelijk.

Een groot aantal kleuren en patronen zijn dus mogelijk bij de vacht van de Manx. Volgens de rasstandaard zijn alleen de kleur chocolade, colourpoints en ticked tabby’s niet natuurlijk.

 

De opvoeding: contact is essentieel!

Tijdens de opvoeding van deze kat is contact essentieel. Dit ras houdt van contact met anderen. Zorg er dus voor dat er altijd iemand in huis is die met hem kan spelen. Vooral in het begin is dit erg belangrijk. Zorg daarnaast ook voor voldoende speeltjes. Dan kan de kat altijd zichzelf vermaken wanneer er niemand thuis is. Daarnaast, zoals je hierboven al kon lezen, is het verstandig om een kattenluik aan te schaffen zodat hij op ieder moment van de dag kan gaan jagen.

Zoals al eerder genoemd, is deze kat redelijk makkelijk in de omgang. Je hoeft dus niet echt rekening te houden met andere huisdieren die mogelijk een bedreiging voor de kat kunnen zijn. Deze kat vindt dit namelijk helemaal niet erg. Ook kan hij goed tegen onbekende geluiden. Als je zorgt voor regelmatige aanrakingen, vooral in het begin, dan groeit dit ras op tot een gezond en speelse kat. Klik hier om naar het artikel over socialisatie te gaan.  

manx kat liggend buiten

De verzorging: dagelijkse verzorging is nodig

Ondanks het feit dat deze kat een redelijk korte vacht heeft, is het toch nodig om de vacht elke dag te verzorgen. Dit is nodig omdat de vacht uit twee lagen bestaat. Het is belangrijk om deze vacht elke dag te borstelen en glad te houden. Als er niet genoeg wordt geborsteld dan kan het zijn dat de onderlaag begint met klitten. Dit is niet fijn voor de kat. Tijdens het rui-seizoen is het aan te raden om wat extra aandacht aan de verzorging van deze kat te besteden.

 

De vacht van de Manx

Vaak is het zo dat een kattensoort met een bepaalde kleur vacht komt. Dat is bij deze soort niet helemaal het geval. Zoals al eerder genoemd kan deze kat in verschillende kleuren voorkomen. Deze kleuren zijn:

 • wit;
 • blauw;
 • zwart;
 • rood;
 • crème;
 • zilver;
 • blauw-crème;
 • bruin.

Dit zijn de meest voorkomende kleuren vacht van de Manx. Ook zijn er verschillende patronen die in de vacht van dit ras kunnen voorkomen. Deze patronen zijn:

 • effen;
 • tweekleurig;
 • driekleurig;
 • cyper patronen;
 • gespikkeld;
 • shaded.

Dit zijn de meest voorkomende patronen van de vacht. Je ziet dus dat er enorm veel mogelijkheden zijn. De vacht van dit ras is over het algemeen kort, maar kan in enkele gevallen wat langer zijn. Een groot voordeel is dat hij niet echt de neiging heeft om te verharen.

 

De voeding van de Manx: pas op overgewicht!

De Manx heeft uitgebalanceerde voeding nodig. Dit komt doordat hij ervan houdt om te jagen. Bij het jagen verbruikt de kat veel energie. Ook gebruikt hij hierbij veel spieren. Eiwitten zijn daarom essentieel voor dit ras. Deze katten hebben een behoorlijk grote eetlust. Hierdoor kunnen ze snel overgewicht kweken. Let dus goed op hoeveel hij te eten krijgt. Merk je dat hij te dik wordt? Pas de porties dan aan.

Het is belangrijk dat de Manx genoeg eiwitten, mineralen en vetten binnenkrijgt. Zorg voor voeding met voldoende visolie en Omega 3. Deze stoffen helpen bij het gezond houden van de vacht. Zorg ook voor taurine, dit is eigenlijk voor elke kat essentieel, aangezien het lichaam van de kat taurine nodig heeft om de stofwisseling te kunnen laten werken. Dit werkt ook door naar een gezonde spijsvertering. Als een kat te weinig taurine binnenkrijgt kan hij ziek worden. Een van de ziektes die kan ontstaan is de gedilateerde cardiomyopathie (DCM) en dit leidt tot een vergroting van het hart. Dit moet je absoluut zien te voorkomen en dat doe je door goed op de voeding te letten.

Manx zittend buiten

Veel voorkomende ziektes bij dit ras

Omdat dit ras redelijk kort is, heeft hij vaak last van een korte ruggengraat. Dit kan een gebrek aan darm- en blaascontrole veroorzaken. Ook het hebben van geen staart speelt hierbij een rol. Deze aandoening komt dan ook minder voor bij de variant die wel een staart heeft.

Een ander punt – niet echt een aandoening maar wel belangrijk – is de vruchtbaarheid. Dit ras is vergeleken met andere rassen een stuk minder vruchtbaar. Ook groeien de kittens behoorlijk traag. Hierdoor kent de fok veel problemen. Het komt vaak voor dat kittens al sterven in de baarmoeder. Dit heeft te maken met een bepaald gen. Als dit gen kruist met een kat die dit gen ook heeft overleeft hij het niet. Daarom wordt er vaak aangeraden om een Manx te kruisen met een Britse Korthaar. Dit verkleint de kans op een sterfgeval in de baarmoeder. Naast deze aandoeningen heeft dit ras geen last van andere aandoeningen en is hij behoorlijk sterk.

 

Hoe oud kan de Manx worden?

De Manx wordt gemiddeld genomen ongeveer 8-14 jaar oud. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de verzorging en de gezondheid van de kat. Bij een goede verzorging, waarbij de kat erg gezond blijft, kan de Manx ook ouder worden dan 14 jaar. Wordt jouw kat ziek? Is er veel stress in huis? Dan loop je de kans dat de Manx niet heel oud wordt. Dit voorkom je door altijd goed voor je kat te zorgen en alert te zijn op eventuele veranderingen in de gezondheid.

 

Hoe groot kan de Manx worden?

Gemiddeld word de Manx zo’n 30 tot 35 centimeter in schofthoogte. Dit is hetzelfde bij zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Deze middelgrote katten wegen tussen de 3,5 tot 5 kilogram, en bereiken hun volwassen grootte na ongeveer 5 jaar.

 

Als je een Manx in huis neemt moet je de volgende dingen weten

Een Manx is ideaal om te kopen als gezinskat. Hij kan het goed vinden met andere dieren en mensen. Deze kat heeft behoorlijk wat energie. Dit kan het soms lastig maken om hem goed te verzorgen. Hij eist namelijk behoorlijk wat aandacht op. Als je eraan zit te denken om dit ras te kopen, ga dan van tevoren na of jij de tijd hebt om veel met de kat te kunnen spelen.

Ga ook na of je een kattenluik kunt plaatsen, zodat de kat regelmatig naar buiten kan. Is dit lastig? Ga dan na of er andere mogelijkheden zijn waarop de kat naar buiten kan. Als dit niet het geval is dan kan het slim zijn om voor een ander ras te kiezen. Jagen hoort bij deze kat. Als hij dit niet kan doen dan kan dit een nadelig effect hebben op zijn gezondheid.

De populariteit van dit ras in met name in Engeland sinds 1900 enorm is gegroeid . Sinds de jaren dertig wordt de Manx officieel gefokt in Amerika. Hij staat hier bekend als een echte gezinskat. In Europa komt dit ras relatief weinig voor.

 

Bijzonder weetje: de staartloosheid van de Manx

Zoals je in het begin van de tekst kon lezen zijn er veel verhalen in omloop over de oorsprong van dit ras. Meer specifiek, dit staatlozen ras. Wat nu volgt is een technisch, maar niet onbelangrijk stuk informatie.

De moderne wetenschap is het er dus inmiddels over eens dat deze staartloosheid wordt veroorzaakt door een gemuteerd gen dat dominant is. Hetzelfde gen dat verantwoordelijk is voor de staartloosheid, zorgt er ook voor dat de poezen kleine nesten krijgen. De erfelijke factor, dat is het gen, is namelijk dodelijk in een homozygote vorm. Een homozygote Manx, dat is een kat die van beide ouders het gen voor staartloosheid erft, sterft namelijk al in de baarmoeder in een vroeg stadium.

Een levend geboren Manx is heterozygoot. Deze heterozygote katten hebben slechts één gen voor staartloosheid geërfd. Het andere lid van het genenpaar is op zijn beurt weer verantwoordelijk voor een normale staart. Fokkers kruisen vaak staartloze Manx-katten met jonge Manx-katten met normale staarten om op deze manier het juiste lichaamstype te behouden.

oranje manx zittend

Wat kost een Manx?

Een Manx kost gemiddeld zo’n 500 euro. Het hangt wel af van de fokker waar je het beestje koopt. Soms kunnen de prijzen lager zijn, maar de kans is dan groot dat er iets aan de kat mankeert. De Manx komt niet veel voor in Europa. Hierdoor kan het lastig zijn om een gezonde Manx te kopen. Koop daarom dit ras alleen bij een erkende fokker. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je een slecht opgevoede Manx koopt, met alle gevolgen van dien. Lijkt het te mooi om waar te zijn? Dan is dat helaas vaak ook zo. Houd daar dus altijd rekening mee en blijf alert als jij een Manx wilt aanschaffen.

 

Heb jij een Manx?

Heb jij een Manx in huis? Dan zijn wij enorm benieuwd naar jouw ervaring met dit ras. Waar heb je hem vandaan? Hoe heb je een goede fokker gevonden? Zijn er misschien dingen die opvallen? We willen het allemaal weten. Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel!

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 5 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *