De Nebelung: een elegante kat met een rustig karakter

Kattenrassen » De Nebelung: een elegante kat met een rustig karakter
nebelung tussen de bladeren

De Nebelung is een half langharige variant van de Blauwe Rus. De naam van dit ras komt van het Duitse woord nebel dat waas of mist betekent en verwijst naar de nevelachtige kleur van de vacht. De Nebelung is een middelgrote kat die de voorkeur geeft aan rustige omgevingen. Omdat deze kat zachtaardig is van aard wordt het vaak gezien als de perfecte kat voor binnenshuis. Ondanks dat het een rustige kat is houdt hij wel erg van het gezelschap van zijn baasje. Heb je een gezin met jonge, luidruchtige kinderen? Dan is de Nebelung voor jou niet geschikt. Wil je meer weten over deze elegante viervoeter? Lees dan vooral verder!

 

De afkomst van de Nebelung

De Nebelung staat ook wel bekend als de half langharige, Amerikaanse variant van de Blauwe Rus. Naast de Amerikaanse zijn er ook nog andere varianten van dit soort te vinden. Er is niet erg veel bekend over de oorsprong van de Blauwe Rus, maar velen geloven dat het een natuurlijk ras is afkomstig van de Aartsengel-eilanden in het noorden van Rusland. De kat werd in 1875 voor het eerst in Londen tentoongesteld als ‘Aartsengel Kat’. In het begin van de 20e eeuw werd de Blauwe Rus naar de Verenigde Staten geïmporteerd, waar pas in de jaren ’80 echt belangstelling voor deze soort ontstond. In de VS werd de Blauwe Rus gekruist met een zwarte huiskat, waaruit de Nebelung voortkwam. Na enig onderzoek werd dit ras beschreven als een half langharige Blauwe Rus. Het duurde even voordat hij uiteindelijk de Nebelung werd genoemd. Dit gebeurde in 1987.

Rond het jaar 1993 arriveerde de Nebelung in Nederland. Deze kwam alleen niet uit Amerika, zoals je zou denken, maar uit Rusland. Daarom wordt er vaak gezegd dat deze soort al langer gefokt werd in Rusland en dat dus ook het land van herkomst is.

 

Het karakter: hij kijkt graag de kat uit de boom

De Nebelung staat bekend om zijn rustige karakter. Hij kijkt letterlijk graag de kat uit de boom. Hij is een beetje verlegen en wacht rustig af voordat hij contact legt met vreemde mensen. Ook laat hij zich niet zomaar aaien. Dus als je net een Nebelung hebt gekocht en hij springt weg als je hem wilt aaien, weet dan dat dit volkomen normaal is. Na een tijdje bouwt de Nebelung vaak een sterke band met zijn baasje en de andere gezinsleden op. Wanneer je een Nebelung op een rustige en gevoelige manier behandeld zal hij je beste vriend worden en graag bij je op schoot komen zitten.

De Nebelung houdt niet van lawaai. Daarom is het af te raden om deze kat te kopen als je jonge kinderen in huis hebt. Het is echt belangrijk dat je zorgt voor een rustige leefomgeving. Als je dit niet doet dan kan deze kat heel snel gestrest raken. Als je opzoek bent naar een echte gezinskat dan kun je beter voor een ander ras kiezen. Ondanks het feit dat dit een rustige kat is, houdt hij er wel van om te spelen. Zorg dus voor voldoende speelgoed, zodat hij lekker kan gaan spelen als hij daar zin in heeft.

Nebelung kattenras

Het uiterlijk: sierlijk met een bijzondere kleur

De Nebelung is te herkennen aan zijn nevelkleurige vacht. Dit is het belangrijkste uiterlijke kenmerk van dit ras. Als je een Nebelung ziet lopen kun je meteen zien dat het een redelijk lange kat is met een stevig en goed gespierd lichaam. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes van dit ras zijn krachtig gebouwd, maar de mannetjes zijn naar verhouding wel wat groter. Gemiddeld weegt een Nebelung tussen de 2,5 en 5 kilogram.

Deze kat heeft een middelgroot lichaam die goed in proportie is. Het lichaam is atletisch door de krachtige spieren, maar hij is niet breed. Hierdoor behoudt de kat zijn sierlijke uiterlijk. De benen zijn lang en de voeten middelgroot. Tussen de tenen heeft de Nebelung weelderige plukjes haar. De staart van deze kat is lang en gepluimd maar is goed in verhouding met het lichaam. Kenmerkend aan de staart is dat de vacht hier langer is dan op de rest van het lichaam. De hals van deze kat is lang en sierlijk, vooral bij de mannetjes kan de nek echter korter lijken vanwege de dikke vacht.

Het hoofd van een Nebelung is redelijk breed en wigvormig. Daarnaast heeft hij grote en puntige oren die doorlopen in de vorm van zijn hoofd. De snuit van de Nebelung heeft een gemiddelde lengte. De snorhaarkussentjes zijn een beetje boller dan de rest van het snuitje. Bij een vrouwtje kan dit zorgen voor een poezelig uiterlijk. De ogen van deze kat staan ver uit elkaar, hebben een licht ovale vorm en zijn intens groen van kleur. Een Nebelung kitten kan gele ogen hebben, deze veranderen na verloop van tijd naar groen. Als de kitten 8 maanden oud is moet er een groene kring rondom de pupil te zien zijn. De groene kleur van de ogen zal het meest helder en levendig zijn als jouw kat een volwassen leeftijd heeft bereikt. De combinatie tussen de vacht en de kleur van de ogen geven een erg mooi contrast. Dit is ook vaak een van de redenen waarom mensen dit ras graag kopen.

 

De vacht: van oorsprong blauw

De kleur van de vacht van de Nebelung is van oorsprong blauw. Hoewel er bij het fokken ook wel eens andere kleuren zoals zwart en wit voorkomen is het merendeel van deze katten blauw van kleur. Deze blauwgrijze kleur kan voor een mooie glans in de vacht zorgen. Doordat de toppen van de blauwe vacht wat zilver van kleur zijn lijkt het of de vacht glinstert. Meestal is dit alleen op het hoofd en op de schouders zichtbaar. De onderste laag van de vacht heeft vaak een wat lichtere blauwe kleur dan de bovenste laag.

De Nebelung kan geboren zijn met ghostmarkings. Dit zijn markeringen op het lichaam van de kat die deels doorzichtig zijn. Naarmate de kat ouder wordt verdwijnen deze markeringen.

 

De opvoeding: zorg voor een rustige ruimte!

Een rustige omgeving is essentieel bij het opvoeden van een Nebelung. Zoals je eerder in dit artikel al hebt kunnen lezen, houdt dit ras totaal niet van lawaai. Als hij in zijn jonge jaren als kitten in een ruimte opgroeit met veel lawaai dan kan dit veel schade aanbrengen aan zijn emotionele gesteldheid. Hij kan door al het lawaai enorm bang worden. Hierdoor wordt het veel lastiger om als baasje met je kat in contact te komen en een goede band op te bouwen.

Doordat er veel lawaai is tijdens het opgroeien kan hij serieuze angsten ontwikkelen die op latere leeftijd lastig zijn om aan te pakken. Dit maakt het voor jou als baasje, maar ook voor de kat een stuk minder leuk.

Om ervoor te zorgen dat jouw Nebelung op een goede manier opgroeit en went aan de mensen en geluiden om zich heen, is het belangrijk om hem van jongs af aan te socialiseren. Als je in het begin genoeg tijd neemt om je kat regels en routines aan te leren, dan zal zowel de kat als jij daar een leven lang plezier van hebben. Dit socialiseren noemen we de socialisatie periode, deze periode duurt tot de kat zo’n 14 weken oud is. Dit is ook de leeftijd vanaf waar de meeste fokkers kittens meegeven aan hun nieuwe baasjes. Dit betekent dus ook dat de kitten vrijwel zijn hele socialisatie periode bij de fokker doorbrengt. Vraag hier dus gerust over na bij de fokker zodat je er zeker van kan zijn dat jouw toekomstige kat goed is gesocialiseerd.

Het begint bij de geboorte van de kitten. Contact met de moeder is in het begin van een kattenleven heel belangrijk voor zijn mentale gezondheid. Gun de kitten de tijd met zijn moeder om alle kattenregels van een ervaringsdeskundige te leren. Daarnaast is het ook belangrijk dat de kitten meteen gewend raakt aan menselijk contact. Een kitten die snel na zijn geboorte al in contact komt met verschillende mensen en dieren zal een sociale en gezellige kat worden. Je kunt je kat laten wennen aan menselijke aanrakingen door hem af en toe op te pakken en te aaien. Het verzorgen zal ook veel makkelijker gaan als de kitten aan jouw aanrakingen gewend is.

Een goede socialisatie helpt de Nebelung ook om zich makkelijker aan te passen aan de komst van vreemde mensen. Als je van plan bent dit ras te gaan fokken dan is een ding heel duidelijk: hij mag alleen gekruist worden met een Blauwe Rus. De kittens van deze kruising mogen alleen gebruikt worden voor de fok van de Nebelung. Als er met andere rassen wordt gefokt kan dit ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van dit ras.

nebelung kitten

De verzorging

Het verzorgen van dit ras is heel eenvoudig, dat maakt deze kat voor veel mensen een aantrekkelijke keuze. Deze kat hoeft maar af en toe geborsteld te worden, zeker niet dagelijks zoals je bij andere kattensoorten ziet. Hoe vaak je moet borstelen hangt af van de lengte van het haar. Als je een Nebelung met lang haar hebt dan kan het nodig zijn om vaker te kammen om haarballen te voorkomen. Let wel op dat je dit echt niet te veel doet. Bij overmatig kammen wordt de ondervacht namelijk beschadigd, dit is slecht voor de gezondheid van de Nebelung. Verzorg hem dus wel, maar met mate. Gebruik altijd een hele zachte natuurborstel als je gaat borstelen. Een borstel die harder is beschadigd al heel snel zijn vacht.

Ook de oren en ogen van de Nebelung kunnen echter wat verzorging gebruiken. Net zoals bij de meesten katten kan hier bij de Nebelung nog wel eens vuil ophopen waar de kat zelf niet goed bij kan. Het is daarom aan zijn baasje om dit schoon te maken met een vochtig doekje. Let er hierbij goed op dat je voor elk oog en oor een andere hoek van het doekje gebruikt om infecties te voorkomen.

 

De voeding: een gebalanceerd dieet zonder veel aanpassingen

Omdat deze kat niet echt bekend staat om een actief leven is het niet nodig om speciaal voedsel in huis te halen. Het is daarentegen wel belangrijk om voeding in huis te halen met voldoende dierlijke eiwitten. Ook bevatten hoogwaardige dierlijke eiwitten taurine. Taurine is essentieel voor de gezondheid van een kat. Het speelt een belangrijke rol bij het verbeteren van de spijsvertering en de stofwisseling.

Soms wordt gedacht dat katten ook prima hondenvoer kunnen eten en dat dit gezond voor ze is. Dit is helaas niet het geval. Hondenvoer bevat lang niet zoveel hoogwaardige dierlijke eiwitten als kattenvoer. Daarnaast ligt het taurine gehalte in hondenvoer veel lager, waardoor een kat bij het eten van hondenvoer gezondheidsproblemen kan ontwikkelen zoals:

  • Blind worden
  • Hartspierziektes
  • Nervositeit
  • Slecht immuunsysteem

De gevolgen van een taurine tekort bij katten zijn enorm groot. Zorg dus voor goed kattenvoer met veel dierlijke eiwitten. Let daarnaast ook op of jouw kat niet te veel eet. Katten zijn over het algemeen vrij gevoelig voor het ontwikkelen van overgewicht. Omdat de Nebelung niet heel actief is verbrandt hij ook minder calorieën. Een kat kan dan al snel te veel binnen krijgen waardoor hij aankomt. Let dus goed op het gewicht van een Nebelung. Merk je dat hij te dik aan het worden is? Verklein dan de porties.

Let er naast de hoeveelheid eiwitten ook op dat er niet teveel koolhydraten in het voer zitten. Katten verteren deze namelijk moeilijk aangezien hun lichamen hier niet voor zijn gemaakt. Kijk ook goed op de etiketten of het voer niet teveel toegevoegde smaakversterkers of conserveermiddelen bevat. Dit kan slecht zijn voor de gezondheid van jouw Nebelung.

 

Ziektes die veel voorkomen

Er zijn tot nu toe geen ziektes bekend die specifiek bij de Nebelung horen. Wel kunnen bij dit ras, net als bij andere rassen, erfelijke aandoeningen voorkomen. Het percentage hiervan ligt redelijk laag, maar de ernst van deze erfelijke aandoeningen is wel erg groot. Om die reden wordt er steeds vaker getest op erfelijke aandoeningen bij de Nebelung. De afwijkingen waar op getest wordt zijn HCM en PKD. Omdat de Nebelung afkomstig is van de Blauwe Rus heeft hij deels dezelfde eigenschappen en dus ook kans op dezelfde erfelijke afwijkingen. Om afwijkingen te voorkomen en de gezondheid van dit ras te waarborgen wordt er geadviseerd om de Nebelung alleen de kruisen met een Blauwe Rus.

nebelung in een hangmat

Hoe oud kan de Nebelung worden?

De levensverwachting van een Nebelung is 15 tot 20 jaar.  Dit is iets ouder dan de gemiddelde kat. Het is belangrijk om te onthouden dat de levensverwachting van een Nebelung afhankelijk is van de omgeving waarin hij opgroeit. Als er tijdens het opgroeien veel onrust in zijn omgeving aanwezig is kan hij problemen ontwikkelen waardoor hij veel minder oud wordt. Dit geldt ook voor de voeding en overige verzorging. Wanneer er niet goed wordt gelet op de voedingsbehoefte van de kat kan dit een slechte impact hebben op zijn gezondheid. De voedingsadviezen die gelden zijn altijd algemeen genomen. Bij elke kat kan dit net een beetje anders zijn en daarom is het belangrijk om de gezondheid van een kat altijd goed in de gaten te houden.

 

Wat jij moet weten voordat je een Nebelung in huis neemt

Als jij op zoek bent naar een rustige kat die zich goed hecht aan zijn baasje dan is de Nebelung voor jou de juiste keuze. Doordat hij niet veel verzorging nodig heeft en ook niet heel veel aandacht van je vraagt, kost het weinig tijd om deze kat goed te onderhouden.

Als jij op zoek bent naar een actieve, speelse gezinskat dan is de Nebelung voor jou niet de juiste optie. Vaak wordt de Nebelung gekocht door gezinnen waarbij de kinderen al ouder zijn dan twaalf of zelfs al uit huis zijn. Dit is over het algemeen de beste omgeving voor een Nebelung aangezien zij van rustige omgevingen houden. Kijk dus naar je eigen omgeving en vraag jezelf af of een Nebelung hierbij past. Ler erop dat je dit van te voren doet dit en niet achteraf.

Wil je nog veel meer weten over de Nebelung, dan kun je terecht bij de Neocat rasclub voor Russen en Nebelungen. Het is een rasclub van de overkoepelende vereniging Neocat.

 

Aan wat voor prijs moet je denken als je een Nebelung gaat kopen?

De prijs van een Nebelung ligt gemiddeld rond de €900 euro. Deze prijzen kunnen per fokker verschillen. Het is zeer belangrijk om een goede fokker te vinden als je een Nebelung gaat open. Koop dit dus niet zomaar via marktplaats of een kennis, maar ga op zoek naar een echte erkende fokker. Een erkende fokker weet precies hoe hij dit ras moet opvoeden. Als je er zeker van wilt zijn dat je te maken krijgt met een betrouwbare en erkende fokker is het een aanrader contact op te nemen met een rasvereniging. Zij kunnen jou vaak verder helpen in deze zoektocht. De meeste erkende fokkers zijn dan ook aangesloten bij een rasvereniging. Zo kan jij er zeker van zijn dat de kitten die jij aanschaft gezond is en van een verantwoorde fokker vandaan komt.

Het is ook belangrijk om erop te letten dat je tijdens het zoeken naar een kitten niet zomaar op de beste koopjes afgaat. Als de prijs voor een raskat te goed lijkt om waar te zijn is dit het meestal ook en is de kans groot dat je te maken hebt met een broodfokker. Hier kan je je kitten beter niet aanschaffen aangezien je hierbij niet zeker kan zijn dat deze goed is opgevoed of gecontroleerd is op erfelijke ziektes.

Naast de aanschafkosten zal je natuurlijk ook kosten maken voor de verzorging van je kat. Hiervoor ben je al snel €500 euro per jaar kwijt. Denk hierbij aan het kopen van voer, een kattenbak, kattenspeeltjes en een krabpaal. Ook moet je altijd rekening houden met dierenartskosten.

nebelung in een grasveld

Wat vind jij van dit ras?

Heb jij na het lezen van dit artikel ook interesse gekregen in de Nebelung? Of heb jij er misschien al eentje in huis? Wij zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras. Als jij een leuk weetje hebt of graag wilt meepraten over dit ras, laat dan gerust even een reactie achter onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Nebelung?

Gemiddeld wordt de Nebelung zo’n 22 tot 33 centimeter hoog. Hierbij wordt de schofthoogte van de kat bedoelt. Het gemiddelde gewicht van een volwassen kat zit bij dit ras tussen de 2,5 en 5 kilogram. Hierbij is wel op te merken dat de katers vaak wat meer wegen en ook wat groter zijn dan de poezen. Het zijn middelgrote katten met mooie lange en gespierde lichamen.

 

Kan de Nebelung goed alleen zijn?

Je kan de Nebelung prima even een werkdagje alleen laten maar langer dan dat zal deze kat niet bepaald waarderen. Ondanks dat deze katten redelijk zelfstandig en rustig van karakter zijn en ook zichzelf kunnen vermaken zullen ze gezelschap altijd wel op prijs stellen. Ze zullen op het eerste gezicht wat verlegen en terughoudend zijn maar kunnen na de kat uit de boom te hebben gekeken hechten banden vormen met hun baasje. De Nebelung hecht dan ook enorme waarde aan zijn tijd met zijn baasje. Dit is echter bij de meeste katten het geval. Het is dan ook een aanrader deze katten in paren aan te schaffen zodat zij altijd gezelschap hebben. Dit voorkomt dat jouw kat zich eenzaam of depressief gaat voelen. Dit kan namelijk nogal slechte invloed hebben op het welzijn van de Nebelung. Dat wil je natuurlijk zien te voorkomen.

Houdt wel in gedachten dat de Nebelung niet van lawaaierige omgevingen houdt. Het is daarom ook niet een erg geschikte gezinskat aangezien kinderen vaak nogal een drukke omgeving kunnen creëren waar deze kat geen grote fan van is. Het is dan ook van belang dat er een rustig plekje in huis is waar de Nebelung zich wanneer hij dat wil eventjes kan terugtrekken.

 

Kan de Nebelung goed tegen verandering?

Zoals zijn terughoudende persoonlijkheid misschien al een beetje verraad is de Nebelung niet de grootste fan van veranderingen. Dit geld voor zowel nieuwe mensen en dieren als voor verandering in zijn omgeving. Het kan dan ook wel een tijdje duren tot de Nebelung hieraan gewend raakt.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 15 Average: 5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *