De Noorse boskat: een stoere en populaire kat              


noorse boskat in een bos

De Noorse boskat is een kat die bekend staat om zijn stoere uiterlijk en vriendelijke karakter. Zoals de naam al verklapt, is deze kat afkomstig uit Scandinavië. Hij komt in verschillende kleuren voor en kan een egaal, gestreept, gemarmerd of gevlekt patroon hebben. De Noorse boskat is een unieke kat, aangezien het een van de weinige erkende rassen is die niet door de mens gefokt is. Dit ras is ontstaan uit natuurlijke selectie. Pas in 1977 werd dit ras officieel erkend door de Fédération Internationale Féline (FIFe).1  De Noorse boskat is een populair ras, maar er zijn wel een aantal dingen die je over dit ras moet weten voordat je er een gaat kopen. Wil je weten wat deze dingen zijn? Lees dan snel verder!

 

De afkomst van de Noorse boskat: een echte Scandinaviër

De Noorse boskat komt oorspronkelijk uit Scandinavië. De voorouders van deze katten waren waarschijnlijk Zuid-Europese kortharige katten die in de prehistorie naar Noorwegen zijn getrokken. In Zweden en Noorwegen komt de Noorse boskat zelfs nog in het wild voor. De Noorse boskat is een natuurlijk kattenras. Dat betekent dat deze kat zich door de jaren heen heeft ontwikkeld door middel van natuurlijke selectie. De mens heeft hier niet bij geholpen. Door het koude klimaat waarin deze katten leven, hebben ze daarom bijvoorbeeld een lange, dikke en dubbele vacht ontwikkeld. Deze vacht houdt de kou buiten en warmte binnen.

Ondanks het feit dat deze kat vroeger alleen in het wild voorkwam, waren er steeds meer mensen die de voordelen van deze kat inzagen. In de jaren dertig begonnen daarom steeds meer mensen deze kat in huis te nemen. Ze werden dan met name gebruikt als ongediertebestrijders in Noorse boerderijen en aan boord van schepen.

De Noorse boskat kreeg in 1938 voor het eerst bekendheid in Oslo. Daar begonnen ze met het systematisch fokken van dit ras. Dit fokken werd stilgelegd door de komst van de Tweede Wereldoorlog. Pas in de jaren zeventig zijn ze weer verder gegaan met het fokken van de Noorse boskat. In 1977 werd de Noorse boskat erkend als echt ras door de Fédération Internationale Féline (FIFe)3. De kenmerken die het huidige ras bezit, lijken nog heel erg op de kenmerken van de katten die rondliepen op de Noorse boerderijen. Het ras is nog steeds groot en krachtig en ook de dubbele vacht hebben ze nog altijd om zich te beschermen tegen de harde winters.

 

Het karakter: stoer maar vriendelijk

De Noorse boskat heeft een erg krachtig, groot en stoer uiterlijk maar is erg zachtaardig en beleefd. Het is een kat die houdt van menselijk gezelschap en kan het ook goed vinden met andere dieren. De Noorse boskat is een erg sociaal dier en vindt het daarom fijn om met een andere kat in huis te leven. In het ideale geval woont hij samen met een andere Noorse boskat. Het is een echte gezinskat, die niet graag een lange tijd alleen wordt gelaten.

Van nature is dit ras erg actief, zelfs als ze wat ouder worden. Het is zeker mogelijk om deze kat als binnenkat te houden, maar ze houden er ook heel erg van om buiten te spelen en vrijheid te hebben. Zorg er dus voor dat jouw Noorse boskat zowel binnen als buiten een ruimte heeft om lekker te klimmen en klauteren. Dit ras kan veel beter klimmen dan andere kattenrassen en kan de gekste plekjes bereiken. Om hem binnen deze kans te geven is het essentieel dat er een kattenboom in huis staat. De Noorse boskat is behoorlijk nieuwsgierig en houdt ervan om er lekker op uit te gaan en de omgeving te verkennen. Ook houdt deze kat enorm van jagen, dit komt door zijn achtergrond als wilde kat. Zorg er dus voor dat de Noorse boskat hier ook de gelegenheid voor krijgt.

Omdat deze kat erg speels, geduldig en rustig is, is het ook een geschikte kat voor jonge kinderen. Mensen die een Noorse boskat hebben, omschrijven ze vaak als aanhankelijk en toegewijd aan hun baasje. Het goede karakter maakt deze kat een geweldig huisdier.

noorse boskat tussen de bosjes

Het uiterlijk: groot en gespierd

De Noorse boskat valt op omdat hij een stuk groter is dan de gemiddelde huiskat. Het is een ras dat bekend staat om zijn fysieke uiterlijk, hij is stevig en krachtig gebouwd. Vergeleken met andere kattenrassen duurt het bij dit ras behoorlijk lang voordat hij volledig is uitgegroeid. Dit kan makkelijk vier tot vijf jaar duren.4 Als deze kat volgroeid is dat kan hij zo’n acht kilo wegen, wat meer is dan een gemiddelde huiskat.

Qua uiterlijk vertoont de halflangharige Noorse boskat veel gelijkenissen met de Maine Coon. Ondanks de gelijkenissen is de vacht van een Noorse boskat wel compleet anders. Dit ras heeft namelijk een dubbele vacht. De dikke onderste laag is wollig en dient als verwarmend jasje voor de kat. De bovenste laag is lang, grof en glanzend. Deze werkt waterafstotend en is daarom ook een beetje vettig.

De speciale structuur van de vacht van de Noorse boskat maakt hem erg geschikt om te overleven in koude klimaten. In de zomermaanden verliest de kat een groot deel van zijn onderste vacht en in de koudere maanden wordt zijn vacht veel dikker en krijgt hij een enorme kraag. In de winter ziet de Noorse boskat er op zijn mooist en stoerst uit.

De vacht van de Noorse boskat kan in allerlei verschillende kleuren en patronen voorkomen. De vachtkleuren die het meest voorkomen bij dit ras zijn zwart, bruin, grijs en wit. Daarnaast kan de vacht verschillende patronen hebben, bijvoorbeeld:

 • Effen
 • Gestreept
 • Gemarmerd
 • Gevlekt

Omdat de Noorse boskat in bijna alle kleuren gefokt mag worden, bestaan er diverse combinaties in kleur en patroon. Wil je weten welke in welke kleurcombinaties je een Noorse boskat allemaal kunt tegenkomen? Dan is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard. 5

 

De opvoeding

Bij het opvoeden van kittens is een ding altijd heel erg belangrijk: contact met mensen. Menselijke aanraking is iets wat van nature niet voorkomt, zeker niet bij dit ras. Daarom is het belangrijk om vanaf het begin dit ras al te laten wennen aan de aanrakingen van mensen. Dit kun je doen door je kitten regelmatig vast te houden en met je kitten te spelen. Geef de kat de tijd om te wennen aan de verzorging door mensen. Na verloop van tijd zal dit veel makkelijker gaan en zal het dier zich niet meer verzetten tegen aanrakingen. Ook is bij dit ras de socialisatie met kinderen erg belangrijk als je wilt dat je kat op latere leeftijd goed met de kinderen in je gezin overweg kan. De beste leeftijd om je kitten te laten wennen aan mensen is tussen de 8 en 12 weken. Als je kittens voor deze periode al aan mensen laat wennen, kan dat ervoor zorgen dat de kittens te veel op mensen gericht zijn waardoor problemen met andere dieren kunnen ontstaan.

Ook is het voor dit ras enorm belangrijk om op te groeien met andere dieren. Dit heeft te maken met zijn sociale en speelse karakter. Als hij dit mist tijdens het opgroeien dan kan dit nare gevolgen hebben voor zijn toekomst. Zoals eerder gezegd is de socialisatieperiode van je kat erg belangrijk. Over het algemeen duurt die zo’n dertien weken. Bij dit ras kan dat iets langer duren. Daarom is het ook belangrijk om de Noorse boskat te kopen bij een erkende fokker die genoeg tijd en aandacht heeft voor de kittens tijdens deze periode.

noorse boskat kitten

De verzorging: vrij eenvoudig!

Een groot voordeel aan dit ras is dat de verzorging vrij eenvoudig is. De vacht hoeft in de winter niet veel verzorgd te worden. Een keer per week kammen is genoeg. Het is wel belangrijk om elke dag te kammen als de Noorse boskat in de rui 6 is. Zo worden de dode haren van de onderste laag van de vacht verwijderd. Dit voorkomt haarballen, wat essentieel is voor de gezondheid van de kat. Daarnaast houdt ras ervan om zelf zijn vacht goed bij te houden. Klitten komen dus niet veel voor.

Het is ook belangrijk dat je deze kat nooit te lang alleen laat. Door een ander dier in huis te nemen voorkom je dat je kat eenzaam wordt. Ook kun je jouw kinderen aan te leren om veel met de kat te spelen. Het beste is om ervoor te zorgen dat dit zo vroeg mogelijke gebeurt, het liefst wanneer jouw kat zijn eerste voet in het huis zet. Zo raken de kinderen en de kat meteen aan elkaar gewend. Dit is positief voor zowel de opvoeding als de gezondheid van de Noorse boskat.

 

De voeding: eiwitten, eiwitten, eiwitten

De Noorse boskat is makkelijk te onderhouden, maar het is wel heel belangrijk om op de voeding van dit ras te letten. Omdat hij zo speels en actief is verbrandt hij veel calorieën. Daarnaast is dit ras van nature groot en gespierd, waardoor hij ook meer calorieën en eiwitten nodig heeft dan een ‘gewone’ kat. Door je kat op goed gewicht te houden kan hij zijn gewrichten soepeler bewegen. Zorg ervoor dat jouw kat voldoende te eten krijgt, met name dierlijke eiwitten. Deze zijn essentieel voor het spierherstel van de kat. Daarnaast bevatten deze eiwitten taurine, een belangrijk aminozuur voor de spijsvertering van de kat.

Wil jij je Noorse boskat gezond houden? Dan kun je kattenvoer van Royal Canin speciaal voor Noorse boskatten overwegen. Dit voer zorgt ervoor dat je kat op goed gewicht blijft, de vorming van haarballen wordt verminderd, de vacht mooi en glanzend blijft en dat een gezonde urineweg wordt ondersteunt.

Hieronder zie je waar dit voer verkrijgbaar is:

Veel voorkomende ziektes

De Noorse boskat wordt beschouwd als sterk en robuust ras. Helaas zijn er wel twee afwijkingen die over het algemeen veel voorkomen bij katten. Bij het fokken wordt er vaak getest op HCM en GSD 4. GSD 4 is een afwijking waarbij suikers niet goed worden verwerkt en opgeslagen door het lichaam. Dit gen is erfelijk en erg slecht voor de gezondheid van de kat. Wanneer de Noorse boskat dit gen van beide ouders krijgt overleeft hij dit niet en gaat hij vaak binnen een paar weken dood. HCM is een spierziekte van het hart. Ook deze ziekte is genetisch bepaald, maar komt vaak pas op latere leeftijd tot uiting.

Naast deze twee aandoeningen zijn er geen afwijkingen bekend bij dit ras. Het is een sterk en gezond ras. Met de juiste voeding zal hij dit ook blijven.

noorse boskat lopend

Hoe oud kan de Noorse boskat worden?

Gemiddeld wordt dit ras zo’n 12 jaar oud. Er zijn wel een aantal uitzondering. Soms kan een Noorse boskat wel twintig jaar oud worden, wat behoorlijk oud is voor een kat. Dit heeft allemaal te maken met de hoeveelheid aandacht deze kat krijgt. Daarnaast is het voedingspatroon essentieel. Wanneer deze kat een duidelijk slaap-, eet- en speelritme heeft, dan kan dit ertoe leiden dat hij ouder wordt dan het gemiddelde van twaalf jaar. Voeding, slaap en emotionele gesteldheid zijn essentieel voor de gezondheid van de kat. Het is daarom aan te raden om hier de nodige tijd en aandacht aan te besteden.

 

Wat moet je weten voordat je dit ras in huis neemt?

De Noorse boskat is een kat die heel erg geschikt is als gezinskat. Hij is speels, maar niet te druk en heeft weinig verzorging nodig. Het belangrijkste is dat je dit ras bij een erkende fokker koopt. Dit zal niet heel lastig zijn aangezien dit ras enorm populair is in Europa en de VS. Dit maakt het een stuk makkelijker om een gezonde en goed opgevoede Noorse boskat te kopen. Dit is veel moeilijker bij andere raskatten.

Naast het kopen van dit ras bij een erkende fokker is het ook belangrijk om er echt voor te zorgen dat er altijd gezelschap is. Dit ras vereist veel aandacht. Vraag jezelf van tevoren dus af of jij genoeg tijd hebt om voldoende aandacht aan je kat te geven. De Noorse boskat is een speelse kat, het is dus belangrijk dat hij genoeg speelgoed heeft. Ben je alleenstaand? Dan is het niet aan te raden om een Noorse boskat te kopen. De Noorse boskat voelt zich het meest op zijn gemak bij gezinnen, hier is hij over het algemeen het gelukkigst is en wordt hij het oudst.

 

Wat kost een Noorse boskat?

Een Noorse boskat kost tussen de €350 en €700. De kosten zijn afhankelijk van de kleur en het geslacht. Het is goed om te weten dat de witte variant van deze kat vaak duurder is. De witte variant heeft namelijk kans op doofheid en moet hierop getest worden. Dit kost natuurlijk geld.

Naast de aanschafkosten van de Noorse boskat is het ook verstandig om rekening te houden met de onderhoudskosten. Dit kost gemiddeld zo’n €400 per jaar. Koop de Noorse boskat bij een erkende fokker en koop hem nooit als de moederpoes niet aanwezig is. Dit is vaak een slecht teken en kan erop duiden dat de opvoeding van de kat niet optimaal is geweest.

noorse boskat in de sneeuw

Kies jij ook voor dit ras?

Wil jij een echte gezinskat kopen? Dan is de Noorse boskat een goede optie! Heb jij al een Noorse boskat in huis? Wat zijn jouw ervaringen met dit ras? Heb je een aantal goede tips voor de lezers? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel.

 

Bronnen

[1] Cutts Paddy – Cats Breeds of the World

[2] The Cat Encyclopedia – the definitive visual guide

[3] Meer informatie kun je vinden via http://fifeweb.org/index.php, de website van de Fédération Internationale Féline.

[4] The Cat Encyclopedia – the definitive visual guide

[5] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://cfa.org/wp-content/uploads/2019/06/norwegian-forest-cat-standard.pdf

[6] Periode waarin een dier zijn haren verliest

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 13 Average: 4.8]
Delen
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *