De Oosterse Korthaar: een zeldzame en elegante kat

Kattenrassen » De Oosterse Korthaar: een zeldzame en elegante kat
oosterse korthaar

De Oosterse Korthaar is een zeldzaam ras wat zelden voorkomt in Nederland. Hij is te herkennen aan een specifiek kenmerk, namelijk zijn driehoekige kop. Dit ras is enorm intelligent en staat bekend om zijn extreme lichamelijke kenmerken. De Oosterse Korthaar heeft enorm veel overeenkomsten met de Siamees. Een Oosterse Korthaar is eigenlijk een Siamees met andere vacht. Dit was ook het doel van het fokprogramma. Als jij deze kat in huis wilt nemen zijn er een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Wil jij weten welke dingen dit zijn? Je leest het in dit artikel!

 

De afkomst: een bijzondere kat uit Engeland

De Oosterse Korthaar is in de jaren ’50 ontwikkeld in Engeland. Door de Siamees te kruisen met andere kortharige katten ontstond een breed scala aan Oosterse Kortharen. De Siamees is een populair ras en werd vooral in het begin van de twintigste eeuw veel gefokt. Fokkers wilden graag  een Siamees kweken die andere vachtkleuren had dan de standaard Siamees. Het doel was om een Siamees te maken met een effen vachtkleur1. Na jaren lang fokken is dit gelukt. Tegenwoordig noemen we een Siamees met een effen vachtkleur een Oosterse Korthaar. Het verschil tussen de Siamees en de Oosterse Korthaar zit hem dus vooral in de vachtkleur en de ogen.

Naast de effen kleurige Oosterse Korthaar zijn er ook nog andere varianten bekend die ieder een eigen naam hebben gekregen. Zo is er een Oosterse Korthaar met de naam Foreign White. Om deze kat te ontwikkelen werd een siamees gekruist met een witte kortharige kat, wat resulteerde in een Oosterse korthaar met een witte vacht en groene of blauwe ogen.

In 1977 werd de Oosterse Korthaar als echt ras erkend door de CFA, waarna de populariteit van dit ras snel toenam. Pas in 1995 werd de variant met lang haar erkend.

 

Het karakter: actief maar gevoelig

Net als de Siamees is ook deze kat erg actief en speels. Spelen is erg belangrijk voor de mentale gezondheid van dit ras. Ook vindt hij het prima om met kinderen om te gaan en te spelen. Dit maakt hem de ideale gezinskat.

Naast het spelen vindt deze kat het ook erg leuk om lekker te jagen. Zorg ervoor dat hij hier de gelegenheid voor krijgt. Naast het feit dat ze actief en speels zijn kunnen ze soms wat bazig overkomen. Dit is normaal bij dit ras. Ook is de Oosterse Korthaar erg intelligent. Je kunt deze kat leren om aan een lijntje te lopen. Je kunt dan samen met deze kat gaan wandelen, net zoals je dat bij een hond kunt doen. Het is wel verstandig om dit al vroegtijdig aan te leren. De Oosterse Korthaar heeft namelijk een sterke eigen wil, hierdoor kan het lastig zijn om dit op latere leeftijd nog aan te leren.

De Oosterse Korthaar is sociaal en houdt er niet van om alleen te zijn. Deze kat lang alleen laten is daarom eigenlijk geen optie. Als je dit ras aanschaft is het belangrijk dat er altijd iemand in huis is. Dit is vaak het geval bij gezinnen met kinderen. De Oosterse Korthaar is een erg aanhankelijk kat en trekt graag naar zijn baasje toe. Het is belangrijk dat jij als baasje genoeg tijd vrij maakt om met deze kat te spelen. Doe je dit niet dan is dit slecht voor de gezondheid van de kat en kan dit tot problemen leiden.

oosterse korthaar liggend

Het uiterlijk: een driehoekige kop

Een van de belangrijkste uiterlijke kenmerken aan de Oosterse Korthaar is toch wel zijn driehoekige kop. Het hoofd zelf is driehoekig, maar ook de oren zijn puntig en in de vorm van een driehoek. De oren zijn geplaatst in het verlengde van de driehoekige vorm van zijn kop. Hierdoor lijkt het geheel op een langwerpige driehoek. De neus van de Oosterse Korthaar is lang en recht. De ogen van deze kat kunnen in verschillende kleuren voorkomen en geven de kat een krachtige uitdrukking. Zijn poten zijn lang en slank, maar wel sterk. Ook het lichaam van deze kat is redelijk lang, net zoals zijn staart. De staart van deze kat dun vanaf de basis en loopt taps toe in de punt.

Over het algemeen is deze kat dus redelijk lang en slank vergeleken met andere katten. Dit geeft de kat een elegante uitstraling. Verder heeft de Oosterse Korthaar een redelijke normale botstructuur maar is toch erg sterk. Zijn heupen zijn smaller dan zijn schouders, wat ook bijdraagt aan de elegante uitstraling van deze kat.

De vacht van de Oosterse Korthaar is zoals de naam het al zegt, kort. De vacht voel zacht aan en ligt dicht op de huid van de kat. De vacht is fijn en dicht. Omdat de Siamees met veel verschillende kortharige katten is gekruist, bestaat de Oosterse Korthaar in veel verschillende kleuren en patronen. Zo kan deze kat een effen kleur hebben, maar ook tweekleurig zijn. De meest voorkomende kleuren zijn:

  • Blauw
  • Kastanje
  • Kaneel
  • Zwart
  • Fawn
  • Lavendel
  • Rood
  • Wit

Het patroon kan ook per kat erg verschillen. De verschillende patronen die deze kat kan hebben zijn:

  • Effen
  • Smoke
  • Parti-Color
  • Bi-Color
  • Tabby
  • Pointed

Een hele hoop combinaties zijn dus mogelijk.  Ben je benieuwd naar alle kleuren en patronen van de Oosterse Korthaar? Neem dan even een kijkje in de rasstandaard2.

 

De opvoeding: socialiseren is essentieel

Net als bij de meeste rassen is de socialisatieperiode van cruciaal belang voor de gezondheid van een kat. Dit geldt zowel voor de fysieke gezondheid als voor de mentale gezondheid. Tijdens de socialisatieperiode is het belangrijk dat de kittens zoveel mogelijk gewend raken aan aanrakingen van mensen. Daarnaast is het belangrijk dat de kittens genoeg tijd met hun moeder kunnen doorbrengen. Dit heeft een grote invloed op de mentale gesteldheid van een kat en kan veel gezondheidsproblemen voorkomen.

Ook is het belangrijk dat de kittens niet alleen zijn, maar ook omgaan met andere dieren. Hierdoor wennen ze alvast aan het “echte leven” en is de stap van het nest naar de woonkamer van een baasje een stuk kleiner. Het verhuizen van kittens of katten is over het algemeen iets wat veel katten niet fijn vinden. Dit heeft te maken met het territorium. Katten markeren altijd hun territorium. Wanneer ze uit hun territorium worden gehaald dan ervaren ze vaak stress. Ze voelen zich minder veilig. Wanneer er tijdens de socialisatieperiode niet goed wordt omgegaan met de kittens kan dit tot nog meer stress leiden bij de overplaatsing. Dit wil je voorkomen en daarom is het belangrijk om de kat bij een goede fokker te kopen.

De socialisatieperiode van een kat bestaat vaak uit twee periodes. De eerste loopt tot zeven weken, de andere tot veertien weken. Het is echt aan te raden om een kitten pas te kopen na de tweede socialisatieperiode. Zo heeft hij genoeg tijd gehad om te wennen aan menselijke aanrakingen. Daarnaast heeft hij voldoende aandacht van de moeder gehad en is hij er na de 14 weken echt klaar voor om er zelf op uit te gaan.

 

De verzorging: relatief eenvoudig

Een van de grootste voordelen van de Oosterse Korthaar is het korte haar. De vacht van de Oosterse Korthaar heeft weinig verzorging nodig. De kans op klitten is door het korte haar namelijk erg klein, waardoor problemen aan de huid van deze kat bijna niet voorkomen. Twee of drie keer per week de losse haren weg kammen is voldoende.

Katten hebben de neiging om overgewicht te kweken. Dit kan soms lastig te zien zijn doordat sommige rassen enorm veel vacht hebben. Bij de Oosterse Korthaar is dit niet het geval. Zodra de buik dikker wordt kun je dit duidelijk zien. Hierdoor kun jij meteen actie ondernemen en de voeding aanpassen. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden, want een Oosterse Korthaar is er niet op gebouwd om veel vet vast te houden.

Het is ook belangrijk om genoeg attributen voor jouw Oosterse Korthaar te kopen. Dit is belangrijk omdat deze kat veel van spelen en springen houdt. Het is dan ook verstandig om krabpalen en zitplankjes aan te schaffen. Zo kan jouw Oosterse Korthaar zijn energie op een gezonde manier kwijt. Ook speeltjes zijn belangrijk voor de Oosterse Korthaar. Dit is vooral belangrijk als er even niemand thuis is. Zo kan de Oosterse Korthaar zich toch vermaken terwijl hij wacht tot zijn baasje weer thuiskomt.

Al met al is redelijk eenvoudig om een Oosterse Korthaar te verzorgen. Zorg voor genoeg activiteiten en een gebalanceerd dieet. Als jij dit onder controle hebt dan zal jouw Oosterse Korthaar een gelukkig leven leiden.

oosterse korthaar kittens

Voeding: dierlijke eiwitten

Als het op kattenvoeding aankomt is een ding essentieel: dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn de belangrijkste voedingsstof die een kat nodig heeft. Zijn darmen zijn ervoor gemaakt om deze voedingsstof het best te verteren. Daarnaast heeft een kat dierlijke eiwitten nodig omdat deze een volledig spectrum aan aminozuren bevat. Plantaardige eiwitten bevatten niet al deze aminozuren.

Het lichaam maakt sommige aminozuren zelf aan, maar lang niet allemaal. De aminozuren die het lichaam niet aanmaakt moeten dus uit voeding komen. Vlees is dus belangrijk, maar vis is ook goed. Zorg voor een gebalanceerd dieet met een combinatie van droog en nat voer. Zorg er ook voor dat de voeding “compleet” is. Dit wil zeggen dat de voeding alle essentiële vitamines en mineralen bevat. Als jij voeding koopt met voldoende dierlijke eiwitten en vitamines en mineralen dan zal jouw Oosterse Korthaar een gezond en gelukkig leven leiden.

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Oosterse Korthaar is behoorlijk vatbaar voor erfelijke aandoeningen. Deze aandoeningen kunnen ervoor zorgen dat de levensverwachting van jouw Oosterse Korthaar daalt. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

  • Dystocia
  • Hereditaire congenitale doofheid
  • PRA

Er zijn nog een aantal andere erfelijke ziektes waar dit ras gevoelig voor is, maar deze komen veel minder vaak voor. Dystocia is een aandoening die ervoor zorgt dat kittens heel moeilijk geboren worden. Dit kan een gevaar vormen voor het leven van de poes, maar ook van de kittens. Ook kan het mentale schade aanrichten. Als jouw kat zwanger is dan is het belangrijk dat bij de geboorte iemand aanwezig is die kan assisteren. Zo kan de gezondheid van de moeder en van de kittens worden gewaarborgd.

Hereditaire congenitale doofheid is een aangeboren aandoening die ervoor kan zorgen dat de Oosterse Korthaar doof of gedeeltelijk doof is. Dit heeft geen directe invloed op de levensverwachting van dit ras, maar kan wel erg vervelend zijn.

PRA is een oogaandoening. Afhankelijk van de ernst van de aandoening kan het verstandig zijn om de kat niet meer alleen buiten te laten. Hij kan dan verwondingen oplopen doordat hij dingen niet meer goed ziet. Twijfel je of jouw Oosterse Korthaar PRA heeft? Schakel dan een dierenarts in.

 

Hoe oud kan de Oosterse Korthaar worden?

De Oosterse Korthaar wordt gemiddeld zo’n 10 – 15 jaar oud. Dit is iets jonger dan de gemiddelde raskat. De levensduur heeft alles te maken met de hoeveelheid erfelijke aandoeningen en de ernst daarvan, maar ook met de hoeveelheid aandacht die hij krijgt en de socalisatieperiode. Hoe beter de socalisatieperiode hoe minder stress de Oosterse Korthaar ervaart in zijn latere jaren. Hierdoor krijgt hij minder last van aandoeningen en leeft hij dus langer.

Ook speelt voeding een essentiële rol in de gezondheid van de kat. Het is daarom ook aan te raden om niet te besparen op de voeding, maar om hoogwaardig voedsel te kopen.

oosterse kothaar staand binnen

Wat jij moet weten voor je dit ras in huis neemt

Het belangrijkste wat je moet weten voordat je deze kat in huis neemt is dat hij veel aandacht nodig heeft en erg aanhankelijk is naar zijn baasje toe. Bij voorkeur schaf je deze kat alleen aan als je een gezin hebt waar bijna altijd iemand thuis is. Hij is niet geschikt voor alleenstaande mensen. Aandacht is zeer belangrijk. Ook is de connectie met het baasje belangrijk. Zorg ervoor dat jij als baasje genoeg tijd en aandacht kunt besteden aan jouw Oosterse Korthaar.

Daarnaast kun je bij de aanschaf van een Oosterse Korthaar op een aantal dingen letten om er zeker van te zijn dat je een gezonde kat koopt. Als je lang moet wachten op je kitten, dan is dat vaak een goed teken. De eerste 8 weken moet een kitten sowieso bij zijn moeder blijven en in de weken daarna is de socialisatie erg belangrijk. Vraag dus altijd na bij de fokker hoe hij hiermee om is gegaan.

Als je de kitten gaat bekijken kun je letten op zijn reactie. Een kitten hoort nieuwsgierig en speels te zijn. Wil je hem oppakken en merk je dat hij tegenstribbelt of naar je blaast? dan heeft de kitten waarschijnlijk geen goede socialisatie gehad.

Ook kun je letten op de omgeving en de moederpoes. Het karakter van de moederpoes zegt veel over het karakter van je kitten. Ook kun je kijken of ze er gezond en verzorgd uit ziet, want dan zijn de kittens dat vaak ook. Als je let op de omgeving dan is het belangrijk dat alles er schoon uitziet en er vers water aanwezig is. Daarnaast kun je ook kijken of de omgeving lijkt op jouw eigen woonplek, om in te schatten of jouw kitten zich snel op zijn gemak zal voelen. Als laatst is het altijd belangrijk dat je controleert of de kitten op tijd is ontwormd en gevaccineerd.

 

Wat kost een Oosterse Korthaar?

De prijs van een Oosterse Korthaar ligt rond de €500. Deze prijs kan natuurlijk per fokker verschillen. Als jij ervoor zorgt dat je jouw Oosterse Korthaar bij een erkende fokker koopt die aangesloten is bij een rasclub dan kun je ervan uitgaan dat je een eerlijke prijs betaald voor een gezonde kat.

Naast de aanschafkosten moet je ook rekening houden met onderhoudskosten. Deze kunnen oplopen tot zo’n 400 euro per jaar. Hierbij moet je denken aan kosten voor voer, een kattenbak, kattenbakvulling, speelgoed, een krabpaal, verzorgingsproducten en dierenartskosten.

De Oosterse Korthaar is een zeldzaam ras en kan daardoor erg lastig zijn om aan te schaffen. Omdat dit ras zo zeldzaam is, is het verstandig om deze te kopen bij een erkende rasvereniging, zoals www.rasclubsiok.nl. Deze rasvereniging houdt zich bezig met het fokken van Siamese katten, hier hoort de Oosterse Korthaar ook bij.

 

Ga jij ook voor de Oosterse Korthaar?

Heb jij interesse gekregen in de Oosterse Korthaar of heb je al een Oosterse Korthaar in huis? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Misschien heeft jouw kat wel rare gewoontes of heeft hij een bepaalde aandoening die nog niet bekend is. Wij en onze lezers zijn zeer benieuwd naar jouw ervaringen met dit bijzondere ras!

 

Bronnen

[1]  The Cat Encyclopedia – The definitive visual guide

[2] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://cfa.org/wp-content/uploads/2019/06/oriental-standard.pdf

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *