De Oosterse Langhaar: het broertje van de Oosterse Korthaar

Kattenrassen » De Oosterse Langhaar: het broertje van de Oosterse Korthaar
Oosterse langhaar van dichtbij

De Oosterse Langhaar is ongeveer hetzelfde als de Oosterse Korthaar, hij heeft alleen langer haar. Dit ras is behoorlijk zeldzaam en komt niet veel voor in Nederland. Het is een speelse en levendige kat met een sterke persoonlijkheid en ook nog eens prachtige vacht. Twee dingen die de Oosterse Langhaar zo uniek maakt. Ondanks het feit dat de Oosterse Langhaar veel op de Oosterse Korthaar lijkt zijn er wel wat verschillen. Wil jij weten wat deze verschillen zijn en wil je meer weten over dit fantastische ras? Lees dan snel verder.

De afkomst: Engeland

De Oosterse Langhaar is afkomstig uit Engeland en ontstaan in de jaren ‘60. Oorspronkelijk was deze kat bekend als de Britse Angora, maar hij heeft in 2002 een andere naam gekregen om verwarring met de Turkse Angora te voorkomen. Zijn broertje, de Oosterse Korthaar, bestaat in veel verschillende versies en is ontwikkeld vanuit de Siamees. De Oosterse Langhaar is ontstaan door deze Oosterse Korthaar te kruisen met langharige oosterse katten, zoals de Balinees. Hieruit ontstond een langharige siamees, maar dan zonder points.

Dit langharige ras werd pas in 1995 erkend als ras door de CFA en de FIFe. Hij staat wereldwijd bekend als de Oriental Longhair. Het komt voor dat dit ras benoemd wordt met verschillende namen. Dit heeft te maken met het feit dat ze gefokt zijn via verschillende fokprogramma’s.

Het karakter: actief en speels

De Oosterse Langhaar staat bekend om zijn actieve karakter. Hij vindt het heerlijk om te spelen. Ze kunnen prima overweg met katten en honden. Ook kunnen ze goed overweg met kinderen. Dit maakt deze kat een erg geschikte kat voor gezinnen. Het is zelfs zo dat de Oosterse Langhaar niet goed tegen eenzaamheid kan en dus eigenlijk altijd gezelschap om zich heen wil hebben.

De Oosterse Langhaar is sociaal en aanhankelijk. Ze vinden het fijn om door hun baasje en andere gezinsleden geaaid te worden. Voor onbekende mensen zijn ze niet bang. Ze zijn juist nieuwsgierig en gaan graag op onderzoek uit om te kijken om ze ook door deze mensen geaaid kunnen worden. Deze katten vinden het ook leuk om hun baasje overal in huis te volgen, zo houden ze graag een oogje in het zeil en houden ze alles wat er gebeurt in de gaten.

Als we kijken naar het verschil tussen het karakter van de Oosterse Langhaar en de Oosterse Korthaar, is eigenlijk het enige wat opvalt dat de Oosterse Langhaar wat rustiger is dan de Oosterse Korthaar. Deze eigenschap heeft hij waarschijnlijk overgenomen van de Balinees.

Over het algemeen kun je de Oosterse Langhaar zien als een speelse gezinskat die ideaal past bij een gezin met meerdere kinderen en huisdieren. Het is een echt gezelschapsdier en met voldoende toewijding kan hij jouw beste maatje worden.

Oosterse langhaar infographic

Het uiterlijk: slank en elegant

De Oosterse Langhaar is te herkennen aan zijn driehoekige kop. Zijn voorhoofd is wel wat afgerond. Zijn ogen zijn amandelvormig en hebben een normale grootte. Vaak hebben de ogen een diepe en levendige kleur. Hij heeft een lange en sterke nek, die voor een elegante uitstraling zorgt. Zijn oren zijn driehoekig en behoorlijk groot. Hij heeft een lang en goed gedefinieerd lichaam met aardig wat spiermassa. Zijn poten zijn slank en ovaal en passen goed bij de rest van het lichaam. Ook is zijn staart mooi in verhouding met de rest van zijn lichaam, en loopt deze taps toe.

De ogen van de Oosterse Langhaar zijn behoorlijk opvallend door de krachtige uitstraling die ze hebben. Ze zijn erg aanwezig en je ‘voelt’ dat ze soms naar je aan het staren zijn. Dit past allemaal bij het elegante uiterlijk van deze kat en dit is ook de reden waarom veel mensen interesse hebben in deze kat. De oogkleur van de Oosterse Langhaar is een groene, intense kleur.

De vacht van de Oosterse Langhaar is halflang tot lang. Hij heeft geen ondervacht, en de vacht voelt erg zacht en fijn aan. Er zijn verschillende vachtkleuren mogelijk. Ook zijn er verschillende patronen en tinten die voorkomen bij dit ras . Een aantal veel voorkomende kleuren zijn:

  • Zwart
  • Blauw
  • Chocolate
  • Lilac
  • Rood
  • Creme

Naast deze kleuren is de Oosterse Langhaar in nog meer kleuren te vinden. Daarnaast zijn er ook nog verschillende patronen mogelijk. De meest voorkomende zijn:

  • Tabby
  • Tortie
  • Smoke

De Oosterse Langhaar kan dus voorkomen met verschillende uiterlijke kenmerken. Alle combinaties zijn mogelijk, wat het een erg divers ras maakt. Als je meer wilt weten over de verschillende kleurcombinaties die mogelijk zijn dan kun je een kijkje nemen in de rasstandaard.

De opvoeding: de socialisatie is het belangrijkst

Als het gaat om het opvoeden van de Oosterse Langhaar dan begint dat allemaal bij de socialisatieperiode. Deze periode begint zodra hij geboren is en duurt 14 weken. Tijdens deze periode is het belangrijk dat hij genoeg tijd met zijn moeder doorbrengt en dat hij went aan menselijke aanrakingen. De eerste 7 weken staan in het teken van het leren van zijn moeder. Zijn moeder heeft immers veel ervaring met het kattenleven en kan de kittens het een en ander aanleren. Door het kopiëren van het gedrag van de moeder en het spelen met broertjes en zusjes ontwikkeld de kitten in deze eerste weken een eigen karakter. Ook leert de moederpoes de kitten na een tijdje om zelfstandiger te worden.

Naast de aandacht van de moeder is menselijke aanraking ook essentieel. Dit zorgt ervoor dat jouw Oosterse Langhaar veel makkelijker te verzorgen is in de toekomst. Zo kan je in de toekomst bijvoorbeeld veel makkelijker de nagels van jouw kat knippen, of hem borstelen. Ook voorkomt dit het ontwikkelen van angsten en andere gedragsproblemen. De Oosterse Langhaar is van nature nieuwsgierig en houdt van menselijk contact, ondanks dat is het belangrijk dat hij hier meteen aan het begin van zijn jonge kattenleven mee in aanraking komt. Je kunt je kitten laten wennen aan mensen door ze regelmatig op te pakken en te aaien, maar ook door met ze te spelen. Ook als je andere dieren in huis hebt is het belangrijk dat de Oosterse Langhaar deze zo snel mogelijk leert kennen.

Omdat deze socialisatie periode zo’n 14 weken duurt is het belangrijk om de kitten pas na deze periode weg te halen uit het nest. Zo heeft hij alles kunnen leren van zijn moeder en is hij klaar om er zelfstandig op uit te gaan. Wanneer de kitten het nest verlaat gaat de opvoeding natuurlijk gewoon verder. Een van de belangrijkste dingen die horen bij deze opvoeding is het ontwikkelen van een routine. Het is verstandig om een nieuwe kat meteen een routine aan te leren rondom het slapen en eten. Geef je kat eten op vaste tijden en zorg dat hij op vaste tijden naar zijn slaapplaats gaat. Dit is veel fijner voor de kat, zo weet hij wat hij kan verwachten. Dit bevordert zowel zijn mentale als zijn fysieke gezondheid.

Oosterse langhaar rots omgeving

De verzorging: eenvoudig

De Oosterse Langhaar dient ongeveer twee tot drie keer per week verzorgd te worden. Bij de verzorging is met name het bijhouden van zijn vacht belangrijk. Doordat de vacht van de Oosterse Langhaar langer is dan die van de Oosterse Korthaar, zal je hier iets meer werk aan hebben.

Het verzorgen van de vacht is essentieel voor het gezond houden van zijn vacht en huid. Doe dit met een kam en borstel, en wrijf voor wat extra glans eventueel zachtjes een zachte doek over de vacht. Als de vacht van de Oosterse Langhaar niet goed wordt verzorgd dan kan dat in de toekomst voor veel gezondheidsproblemen zorgen. Let hier dus goed op.

Naast het verzorgen van zijn vacht is het reinigen van zijn oren ook belangrijk om ontstekingen te voorkomen. Dit kan je doen met een vochtige pluisvrije doek. Daarnaast heb je ook speciale middeltjes die je hierbij kan gebruiken. Het verschilt per kat hoe vaak dit nodig is, daarom is het verstandig om dit de eerste weken nadat je jouw kat in huis hebt gehaald in de gaten te houden. Je ziet dan al vrij snel hoe vaak dit nodig zal zijn. Mocht je iets afwijkends zien in de oren van je kat, zoals bijvoorbeeld toch een ontsteking, ga dan naar de dierenarts. Zo kunnen zij de kat zo goed mogelijk helpen.

Ook het knippen van de nagelpunten is regelmatig nodig. Dit kan de Oosterse Langhaar vervelend vinden, daarom is het verstandig om hier zo vroeg mogelijk al mee te beginnen. Zo leert jouw Oosterse Langhaar hiermee om te gaan. Om deze reden is de socialisatieperiode ook zo belangrijk. Dit maakt de verzorging van de kat op latere leeftijd een stuk eenvoudiger. Daarnaast is het aan te raden een krabpaal in huis ta halen zodat jouw kat zelf ook zijn klauwen kan slijten en slijpen.

De voeding: dierlijke eiwitten

De basis van het dieet van de Oosterse Langhaar, maar ook van andere katten, bestaat uit dierlijke eiwitten. Dierlijke eiwitten zijn complete eiwitten. Dit betekent dat deze eiwitten alle essentiële aminozuren bevatten. Dit is nodig voor de gezondheid van de kat. Let er dus op als je voer koopt voor jouw Oosterse Langhaar dat dit complete voeding is. In complete voeding zitten alle nodige voedingsstoffen om jouw kat gezond en fit te houden. Naast eiwitten zijn ook vitamines en mineralen belangrijk. Op de verpakking van het voer staat vaak welke vitamines en mineralen erin zitten.

Er zijn verschillende soorten kattenvoer op de markt. Over het algemeen wordt er een onderscheid gemaakt tussen droog en nat voer. Veel katten geven de voorkeur aan nat voer. Toch is het aan te raden om afwisseling te houden. Want net zoals dat afwisseling goed is voor de mens, is het ook voor een kat heel belangrijk.

Omdat de Oosterse Langhaar een behoorlijke gespierde kat is, is het verstandig om voer met wat extra eiwitten te kopen. De spieren van de Oosterse Langhaar dienen in goede conditie te worden gehouden. Eiwitten zorgen voor het herstel en het behoudt van deze spiermassa. Om jouw kat in topconditie te houden is het aan te raden om niet te besparen op de voeding, maar om hoogwaardig voedsel te kopen.

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Oosterse Langhaar is een gezond en sterk ras. Toch zijn er een aantal gezondheidsproblemen die voorkomen bij dit ras, mede dankzij de kruising me de Siamees. Deze gezondheidsproblemen zijn:

  • Hartproblemen
  • Nierstenen
  • Leverproblemen

Hartproblemen komen veel voor bij katten, daarom is gezonde voeding essentieel. Het juiste voer bevat taurine, taurine draagt bij aan een normale hartfunctie. Naast hartproblemen kunnen ook nierstenen voorkomen. Het is belangrijk dat als je merkt dat er iets mis is met zijn ontlasting, je tijdig een dierenarts inschakelt.

Dit geldt ook voor lever problemen. Vaak kun je aan het gedrag van de Oosterse Langhaar al afleiden dat er iets aan de hand is. Een Oosterse Langhaar is levendig en energiek. Als je merkt dat hij afstandelijk doet en niet meer levendig is dan is de kans groot dat er problemen zijn met zijn gezondheid. Een bezoek aan de dierenarts kan dan geen kwaad.

Hoe oud kan de Oosterse Langhaar worden?

De Oosterse Langhaar wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud. Dit is redelijk normaal voor een raskat. De levensverwachting van de Oosterse Langhaar hangt wel voor een groot deel af van de kwaliteit van de verzorging die hij krijgt.

Bespaar dus niet op de verzorging van jouw kat, dit kan ervoor zorgen dat hij minder oud wordt. Zorg voor voldoende aandacht,  voldoende speelgoed en de juiste voeding. Deze dingen zijn essentieel voor zijn gezondheid en zorgen ervoor dat jouw Oosterse Langhaar van een gezond en gelukkig leven kan genieten. Zo geniet je misschien wel extra lang van jouw maatje.

Oosterse langhaar strekken

Wat jij moet weten voordat je deze kat in huis neemt

De Oosterse Langhaar is redelijk zeldzaam in Nederland. In Amerika komt hij wel veel voor. Om deze reden kan het lastig zijn om de Oosterse Langhaar in Nederland te kopen. Toch is er een rasvereniging in Nederland die zich bezighoudt met dit ras.

Als jij een Oosterse Langhaar wilt kopen dan is dat aan te raden om dat via een fokker te doen die is aangesloten bij zo’n rasvereniging. Rasclub Siok is een rasvereniging in Nederland die is aangesloten bij Felikat. Zij houden zich bezig met het fokken van de Siamees, de Balinees, de Oosterse Korthaar en de Oosterse Langhaar. Zij hebben contact met erkende fokkers die op een verantwoorde manier met de beestjes om gaan.

Ook is het goed om te weten dat dit een gezinskat is en het dus geen optie is om deze kat meerdere dagen alleen thuis te laten. Koop deze kat dus alleen als je een gezin hebt en als er genoeg tijd is om aandacht aan hem te besteden. Gebeurt dit niet, dan is dit slecht voor zijn gezondheid en kan hij problemen ontwikkelen.

Hoeveel kost een Oosterse Langhaar?

De Oosterse Langhaar kost gemiddeld zo’n €700. Dit kan verschillen per fokker maar dit is wel het bedrag wat je ongeveer voor deze raskat moet betalen. Naast de aanschafkosten zijn er natuurlijk ook de onderhoudskosten waar je rekening mee moet houden. Deze kosten bestaan uit:

  • Voer
  • Speelgoed
  • Medische zorg
  • Verzorging

Dit kan zeker enkele honderden euro’s per jaar kosten. Houd hier dus rekening mee als je een Oosterse Langhaar wilt gaan aanschaffen. Het hebben van een Oosterse Langhaar is een leuke hobby, maar zorg er wel voor dat je genoeg geld hebt om hem op de juiste manier te kunnen verzorgen.

Kies jij ook voor de Oosterse Langhaar?

De Oosterse Langhaar, een elegant ras met veel energie en een speels karakter. Misschien wel de ideale gezinskat? Wat vind jij van de Oosterse Langhaar? Heb jij er misschien al een in huis? Zijn er dingen die opvallen of heb je nog tips voor onze lezers? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel. Wij zijn erg benieuwd naar jullie ervaringen!

 Veelgestelde vragen over de Oosterse Langhaar

De Oosterse Langhaar word gemiddeld tussen de 22 en 30 centimeter in schofthoogte. Ze wegen zo’n 3 tot 7 kilogram, en de katers wegen vaak wat meer dan de poezen. Dit elegante ras is van middelgrootte, en bereikt zijn volwassen grootte als zij tussen de 9 en 12 maanden oud zijn. De Oosterse Langhaar heeft een slank maar goed gespierd lichaam.

De Oosterse Langhaar is over het algemeen niet graag alleen. Hij zal echter niet al te erg klagen indien hij eventjes alleen thuis is. Het kan geen kwaad deze kat voor een korte periode alleen te laten, maar zorg wel dat je tijd hebt om met je kat te spelen of knuffelen zodra je terug bent. Anders kan de kat zich gaan vervelen en ongewenst gedrag vertonen, dat is natuurlijk niet wat je wil. Bereidt je er dus op voor dat de kat veel aandacht vereist. Als je geen tijd hebt om hem dit te geven, of je vaak van huis bent, is de Oosterse Langhaar misschien niet de kat voor jou.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 0 Average: 0]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *