De Pers: een bijzondere kat met een gebruiksaanwijzing

Kattenrassen » De Pers: een bijzondere kat met een gebruiksaanwijzing
pers lopend buiten

De Pers is een van de meest populaire en oudste kattenrassen ter wereld. Het is een kat die bekend staat om zijn bijzondere uiterlijk. Hij heeft een platte snuit, lange haren en een middelgroot lichaam. Ook heeft dit ras een lange geschiedenis, waardoor ze nu in meer dan zestig verschillende kleurvariaties te vinden zijn1.

De Pers is een rustige kat met een vriendelijk karakter. Ze zijn over het algemeen erg aanhankelijk en kunnen daarom worden gezien als echte schootkatten. Het zijn echter geen hele speelse katten en zijn dan ook meer geschikt als binnenkat. Daarnaast staat de Pers helaas ook bekend om het hoge risico op erfelijke aandoeningen, daarom wordt het vaak afgeraden om deze kat aan te schaffen. Toch kan deze kat een hele leuke toevoeging zijn aan je gezin. Belangrijk is wel om te weten hoe je deze kat op de juiste manier verzorgt. Hoe je dat precies doet lees je in dit artikel.

De afkomst van de Perzische kat: een echte Rus

De Pers stamt af van de Russische Huiskat. Toch wordt er vaak gedacht dat dit ras uit het oosten komt omdat hij rond de 17e eeuw werd geïntroduceerd in Europa. De Pers werd geïntroduceerd in Perzië, wat tegenwoordig Iran heet. De oorspronkelijk Perzische kat hoe ze die toen kenden lijkt totaal niet meer op de Pers van nu. Toen de Pers voor het eerst werd erkend was hij nog helemaal effen gekleurd, dat betekent dat de vacht overal dezelfde kleur had. Het oorspronkelijke ras was volledig wit, vaak met blauwe ogen2. In die tijd waren de gezichten van deze kat ook nog veel langwerpiger en was de vacht niet zo dik en luxe zoals die nu is. Na de introductie in Europa werd dit ras al snel veel populairder, ook in Amerika. Doordat de populariteit toenam, nam ook het fokken van dit ras enorm snel toe. Door het vele fokken, wat met name in Groot-Brittannië en de Verenigde staten gebeurde, is het ras enorm veranderd door de jaren heen.

De vele erfelijke aandoeningen die bij dit ras horen zijn het gevolg van langdurig fokken. Het probleem was dat niet werd gekeken naar ziektes en aandoening. Er werd gewoon doorgefokt. Hierdoor ontstond een ware massa fokkerij. Door deze massa fokkerij werden katten met gezondheidsproblemen gewoon gekruist met andere katten die ook gezondheidsproblemen hadden. Na verloop van tijd kwamen hierdoor bij dit ras steeds ernstigere ziektes naar voren. Hierdoor is de Pers tegenwoordig bekend als een kat met veel problemen. De aandoeningen van deze kat treden vooral op in het hoofd, hier lees je later meer over.

Pers infographic

Het karakter: rustig en vriendelijk

De Pers staat bekend om zijn vriendelijke en rustige karakter. De Pers is een echte schootkat. Hij vindt het geen probleem om uren bij zijn baasje op schoot te liggen en lekker geaaid te worden. De Pers is niet echt een speelse kat, dus als je daar naar opzoek bent dan is het af te raden om een Pers in huis te halen. Dit ras is wel erg intelligent, waardoor ze goed te trainen zijn. De Pers is te herkennen aan zijn zachte stem, deze kat miauwt weinig. Ze leven voornamelijk binnen en dit vinden ze helemaal prima. Door deze karaktereigenschap is dit ras enorm populair in Duitsland. Elk dier heeft natuurlijk zijn eigen karakter, zo kunnen er ook bij de Pers verschillen in voorkomen.

Het is belangrijk om te weten dat ondanks het feit dat deze kat niet heel actief is, hij wel een roofdier blijft. Zorg dus wel voor voldoende speelmogelijkheden. Een kattenluik is nog steeds aan te raden. Zo kan jouw kat toch even naar buiten als hij hier zin in heeft. Ook is het belangrijk om voldoende kattenspeeltjes in huis te halen, dat houdt hem fit en gezond. Daarnaast is krabben essentieel voor deze kat. Het is daarom belangrijk om een goede krabpaal in huis te halen. Zo kan je kat zijn klauwen slijten en slijpen en kunnen ze hun territorium markeren door hun eigen geur te verspreiden. Daarnaast biedt een krabpaal ook de mogelijkheid voor je kat om de wereld eens goed van bovenaf te onderzoeken.

pers liggend op de grond

Het uiterlijk: een luxe vacht en platte snuit

Het meest opvallende uiterlijke kenmerk van dit ras is toch wel zijn fijne, lange vacht met hele dikke, donzige en dichte ondervacht. Wat daarnaast meteen opvalt bij deze kat is zijn gezicht. De Pers staat bekend om zijn ronde en brede schedel met grote, ronde ogen en korte, stompe neus. De ogen geven deze kat een lieflijke uitdrukking. De oren van dit ras staan ver uit elkaar geplaatst en zijn vrij klein en rond. De kin van deze kat is sterk en vol en past goed bij de rest van het gezicht. Het hoofd wordt gedragen door een korte, dikke en goed gespierde nek. De uiterlijke kenmerken maken het heel gemakkelijk om een Pers te herkennen, maar zorgen ook voor veel gezondheidsproblemen. De platte neus zorgt er onder andere voor dat dit ras vaak problemen heeft met ademen. Om deze reden wordt de Pers tegenwoordig ook met een lange neus gefokt.

Een Pers komt bijna in alle kleuren voor. De meest voorkomende kleuren zijn:

  • Zwart
  • Wit
  • Rood
  • Blauw
  • Bruin
  • Lila
  • Crème

Daarnaast komt hij ook vaak meerkleurig voor en met verschillende patronen. Ook de oogkleur van deze kat is erg wisselend, maar in de meeste gevallen komt de kleur overeen met de kleur van de vacht. Als je een Pers wilt aanschaffen heb je dus een ruimte keuze uit verschillende kleurcombinaties, wat een voordeel is ten opzichte van andere kattensoorten. Om te zien in welke verschillende kleurcombinaties de Pers allemaal te vinden is, kun je even een kijkje nemen in de rasstandaard3. Hier is alle informatie te vinden over hoe de Pers eruit kan zien.

Hoe lang zijn de haren van de Pers?

De haren van de Pers zijn gemiddeld tussen de 10 en 20 centimeter lang. Ze hebben dan ook de langste haren van alle langharige kattenrassen. Deze indrukwekkende lengte zorgt er echter wel voor dat de vacht snel in de klit komt. Het word dan ook aangeraden om de kat dagelijks of regelmatig te borstelen.

Hoe groot wordt de pers?

De Pers wordt zo’n 20 tot 25 centimeter hoog. Het zijn middelgrote katten, en ze wegen gemiddeld tussen de 3,5 tot 7 kilogram. Vrouwtjes zijn vaak iets lichter dan de mannetjes. Ze bereiken hun volwassen grootte als ze tussen de 1 en 2 jaar oud zijn. De Pers lijkt door zijn lange haren vaak iets groter dan hij daadwerkelijk is.

 

De opvoeding: socialiseren is belangrijk

Net zoals bij andere rassen is socialisatie essentieel voor de gezondheid van dit ras. Socialiseren houdt in dat het dier went aan mensen, aanrakingen en andere handelingen die bij het verzorgen horen. Denk bijvoorbeeld aan het knippen van nagels, maar ook aan het omgaan met andere dieren. Als socialiseren niet op een goede manier gebeurt dan kan dit leiden tot veel stress en angst. Hierdoor kan een kat gezondheidsproblemen krijgen, want stress is heel slecht voor een kat. Daarnaast kan hij gedragsproblemen ontwikkelen die op een latere leeftijd heel lastig af te leren zijn.

De socialisatie periode van dit ras duurt zo’n veertien weken. Het is daarom absoluut noodzakelijk om een Pers pas te kopen na veertien weken. Zo kun je er zeker van zijn dat de socialisatieperiode is afgerond en dat de kans op angst en andere aandoeningen een stuk lager is.

pers kitten

De verzorging: de vacht heeft veel aandacht nodig

Het verzorgen van een Pers kost behoorlijk veel tijd. Omdat de jas van deze kat zo dik en lang is heeft hij veel verzorging nodig om hem netjes en schoon te houden. Hij moet goed verzorgd worden anders kan dit problemen opleveren. Het haar kan erg snel klitten en ook kunnen veel losse haren in de vacht blijven hangen waardoor er klitten kunnen ontstaan. Dagelijkse verzorging is dus enorm belangrijk. Het opmerkelijke aan dit ras is dat ze geboren worden met korte haren. Pas na enige tijd beginnen ze lange haren te ontwikkelen. Toch is het aan te raden om ook bij de korte haren al regelmatig te kammen om de kat eraan te laten wennen. Als eigenaar van een Perzische kat moet je bereid zijn elke dag minstens 15 minuten te besteden aan de verzorging4.

Voor de verzorging van zijn vacht kun je het beste gebruik maken van twee metalen kammen. De ene kam is grof, de andere is fijn. Daarnaast is een borstel van natuurhaar aan te raden. Een kam of borstel van plastic is minder geschikt, hierdoor kan het haar namelijk statisch worden wat de kans op klitten vergroot. De grove kam kan worden gebruikt voor het kammen van de poten, de buik en de rug. De fijne kam kun je gebruiken voor zijn gezicht.

Ook is het belangrijk om de Pers een aantal keer per jaar te wassen. Ook hier geldt: begin hier vroeg mee om de kat er alvast aan te laten wennen. Het wassen zorgt ervoor dat de vacht schoon blijft. Ook hierdoor wordt de kans op klitten minder en blijft jouw kat langer gezond en gelukkig.

De voeding: speciale voeding is nodig!

Omdat de Pers een aantal afwijkingen aan zijn gezicht heeft kan hij normaal kattenvoedsel niet goed eten. Daarom is er speciaal voedsel voor de Pers uitgebracht. Deze brokken hebben een kleiner formaat en een andere vorm. Hierdoor wordt het voor deze kat makkelijker om de brokken te eten en kan hij toch al zijn voedingsstoffen binnenkrijgen. Belangrijk om te weten is dat de Pers gevoelig is voor overgewicht. Een van de oorzaken hiervan is dat dit ras niet heel actief is en weinig beweegt. Het is daarom van belang om op zijn gewicht te letten. Merk je dat jouw Pers veel aankomt? Verklein de porties dan.

Let er ook op dat de Pers voldoende dierlijke eiwitten binnen krijgt. Over het algemeen zit dit al in de standaard kattenvoeding, maar niet in allemaal! Kijk dus even op het label. De Pers beweegt niet veel dus extra eiwitten zijn niet nodig. Royal Canin verkoopt speciale, eiwitrijke voeding, voor dit ras. Het is zeker de moeite waard om voeding van Royal Canin te overwegen als jij van plan bent een Pers aan te schaffen.

Pers staand

Ziektes die veel voorkomen bij de Pers: het zijn er helaas genoeg

De Pers staat bekend om zijn vele aandoeningen. De meeste van deze aandoeningen hebben te maken met zijn platte kop, dit wordt ook wel brachycefaal genoemd. De problemen die hierbij horen zijn:

  • Benauwdheid
  • Traan ogen
  • Afwijkend gebit
  • Dystocia

Dystocia betekent dat een bevalling moeizaam verloopt, dit kan gebeuren wanneer de kittens te groot zijn, wanneer het geboortekanaal van de moeder te nauw is of de moeder problemen heeft met de baarmoeder. Dit probleem vormt zowel een gevaar voor de moeder als voor de kittens. Veel kittens zullen een bevalling als deze niet overleven. Ook moet er in dit geval hulp van de dierenarts bij komen.

Daarnaast heeft de Pers ook vaak problemen met zijn ogen. Dit heeft wederom met zijn platte hoofd te maken. Perzen kunnen last krijgen van een krullend ooglid, problemen met het hoornvlies en kunnen blind worden. Ook nierfalen is niet onbekend bij dit ras.

Een ander nadeel aan dit ras is dat ze vaak bloedgroep B hebben. Bloedgroep B verhoogt de kans op de afbraak van rode bloedcellen. Dit kan fataal zijn voor dit ras. Bij het fokken dient er dus echt goed op de bloedgroepen gelet te worden om onnodige overlijden van de katten te voorkomen.

Deze kat staat helaas dus echt bekend om zijn gezondheidsproblemen. Om het risico op deze problemen enigszins te kunnen beperken is het aan te raden om dit ras bij een ervaren fokker te kopen. Hierover later meer.

Wat jij moet weten voordat je een Perzische kat in huis neemt

Een Pers is een echt knuffeldier. Als jij op zoek bent naar een echte knuffelkat dan is dit het juiste ras. Hij past zowel in een gezin als bij iemand die alleenstaand is. De voorkeur gaat wel uit naar een gezin, aangezien hij behoorlijk veel aandacht nodig heeft.

De Pers is niet erg speels, dit kan ervoor zorgen dat hij niet goed past in een gezin met jonge kinderen. Denk hier dus van tevoren over na. Daarnaast is de kans groot dat hij een aantal aandoeningen krijgt, hierdoor kunnen de ziektekosten oplopen. Ook de speciale voeding kan extra geld kosten. Dit maakt het onderhoud van de Pers wat duurder dan het onderhoud van andere raskatten.

Als je van plan bent een Pers aan te schaffen dan is het aan te raden om echt naar een erkende fokker te gaan. Dit zorgt ervoor dat hij op een juiste manier gefokt en opgegroeid is en verkleint de kans op ziektes en aandoeningen.

In Nederland is ook een rasclub te vinden die zich bezighoudt met alles wat te maken heeft met de Perzische kat. Als onderdeel van Felikat, een van de grootste en oudste kattenverenigingen in Nederland, is er de Rasclub Perzische Langhaar (RPL). Felikat is aangesloten bij de FIFe, de Fédération Internationale Féline5.

pers zittend

Kies jij voor dit ras?

De Pers is een populaire kat die vaak wordt gekocht door mensen die opzoek zijn naar een echte knuffelkat. Heb jij een Pers in huis of lijkt het je wat om een Pers te kopen? Laat het ons weten in de reacties hieronder. Ook als je nog tips hebt over het onderhouden van een Pers horen we graag van je!

Veelgestelde vragen over de Pers

De Pers wordt gemiddeld zo’n 14 jaar oud. De hoeveelheid erfelijke aandoeningen en ziektes die de kat met zich meedraagt heeft hier wel veel invloed op. Als een Pers veel last heeft van gezondheidsproblemen dan gaat de levensverwachting vaak snel achteruit. Ook de voeding is essentieel.

Als er geen speciale voeding voor de Pers wordt gekocht krijgt hij structureel te weinig voedingsstoffen binnen. Dit zorgt ervoor dat hij problemen met het immuunsysteem kan ontwikkelen en kan hij een stuk minder oud worden. Voeding is dus essentieel en een belangrijk punt van aandacht bij dit ras. Zie dit dus niet over het hoofd.

Over het algemeen heeft de Pers er weinig problemen mee om alleen te zijn. Ze kunnen goed zelfstandig de dag doorkomen, maar zullen er ook zeker van genieten om aandacht te krijgen van hun baasje. Het blijven natuurlijk aanhankelijke katten, dus houdt er wel rekening mee dat de kat veel onderhoud nodig heeft, en dus niet meer dan 24 tot 48 uur alleen gelaten moet worden. Als de kat nog jong is word het aangeraden ze niet langer dan een paar uur alleen te laten. Zorg ervoor dat de kat in de tijd dat je weg bent voldoende voeding, water, en een schone kattenbak heeft. Deze knuffelkatten hebben echter een sterke behoefte aan genoeg liefde en aandacht van hun baasje om gelukkig en gezond te blijven.

Een Pers kost gemiddeld zo’n €600. Dit is een normale prijs voor een raskat, maar de prijzen kunnen verschillen per fokker. Let wel op dat dit alleen de aanschafkosten zijn en dat de onderhoudskosten ook zeker enkele honderden euro’s per jaar zijn. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kattenbak, een mandje, een krabpaal, kattenspeeltjes, voer en de ziektekosten. Houd hier rekening mee zodat je niet voor onverwachte kosten komt te staan.

Het is daarnaast belangrijk om goed van tevoren een inschatting te maken of je wel zeker weet dat je de kat in huis kunt halen. Er komen namelijk altijd meer kosten bij kijken dan je eerder had gedacht. Raskatten zijn niet goedkoop, maar absoluut de moeite waard. Zorg alleen dat je goed op de hoogte bent van het complete kostenplaatje, dat is namelijk erg belangrijk.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 4 Average: 4.5]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *