De Peterbald: Alles over deze Russische kale lieverd

Kattenrassen » De Peterbald: Alles over deze Russische kale lieverd
peterbald kat

De Peterbald is een Russische haar verliezende naaktkat. Dit kattenras is relatief zeldzaam en komt vooral in Rusland veel voor. Het is een bijzondere kat, en dit komt door een aantal factoren. Zo is dit een intelligent kattenras dat graag speelt. Tegelijkertijd is de Peterbald een gezellige kat die graag je aandacht trekt. Ze vinden niet alleen volwassenen leuk, maar ze kunnen het ook goed vinden met kinderen. Ook andere dieren, zelfs honden, vinden ze leuk. Het is een kat die graag met je knuffelt. Ben jij benieuwd wat deze kat nog meer zo speciaal maakt? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: een Russische kruising

De naam Peterbald is een referentie naar de stad waaruit dit kattenras afkomstig is: St. Petersburg. Dit kattenras is van origine Russisch. Het is ontstaan door het kruisen van twee kattenrassen: de Oosterse Korthaar en een Russisch ras genaamd Donskoy Sphynx (ook wel bekend als de Don Sphynx). Waar je de Oosterse Korthaar misschien nog wel kent, zal de Donskoy Sphynx waarschijnlijk een onbekend ras voor je zijn. Dit is een kaal kattenras dat vooral in Rusland voorkomt.

De kruising tussen de Oosterse Korthaar en de Donskoy Sphynx vond plaats in 1994. Hiermee is de Peterbald één van de jongere kattenrassen van dit moment. Een rijke geschiedenis heeft dit ras dus niet. Het is een haar verliezende naaktkat. Door hun opvallende uiterlijk dachten sommige Russen (vaak met een slok Wodka te veel op) nog wel eens dat ze in de nacht bezocht werden door een alien. Het bleek echter dus gewoon te gaan om een Peterbald.

 

Het karakter: intelligent, lief en speels

Wat meteen opvalt wanneer je een Peterbald in huis hebt, is het feit dat dit een loyale kat is. Ze hebben snel een band met je opgebouwd en ze volgen je overal door het huis. Qua gedrag doet deze kat denken aan een hond. Ze zijn ontzettend lief en ze knuffelen graag met je. Dit ras kan er niet goed tegen als ze te lang alleen moeten zijn. Daarnaast hebben ze ook hun dagelijkse portie aandacht nodig. Krijgen ze dit niet, dan willen ze nog wel eens je aandacht trekken door veel te zeuren. Deze kat gedijt goed bij veel liefde en aandacht. Ook is dit een intelligent ras. Met hersenspelletjes kun je hen dus ook prima vermaken. Deze kat is het meest op zijn gemak binnenshuis.

Daarnaast is dit een speels kattenras. Ze zijn graag actief bezig en ze vinden het maar wat leuk als hun baasje met hen speelt. Vaak wordt onderschat hoe atletisch dit ras is. De Peterbald kan dan ook echt genieten van lange speelsessies. Ook zijn ze vocaal aanwezig. Ze durven zich zowel uit te spreken als iets hen bevalt als wanneer iets hen niet bevalt. Je kunt hele gesprekken met ze voeren.

Doordat ze graag spelen en zich snel hechten aan mensen, kan dit kattenras het goed vinden met kleine kinderen. Let hierbij wel op dat de eerste interacties met jonge kinderen onder jouw supervisie gebeuren, en bouw dit rustig op. Leer je kinderen bijvoorbeeld wat ze wel en niet met de kat mogen doen en hoe ze met hem of haar om moeten gaan. Daarnaast doe je dit ras een plezier als er een speelmaatje aanwezig is. Of dit een andere kat of een hond is, maakt deze kat niet zoveel uit. De Peterbald is vriendelijk en sociaal.

Peterbald infographic

Het uiterlijk: kaal en… kaal

De Peterbald is kaal. Dat is een feit waar je niet omheen kunt. Het is hun dan ook hun meest opvallende uiterlijke kenmerk. Maar er zijn nog meer uiterlijke eigenschappen die dit ras karakteriseren. Zo vallen hun grote oren op, die qua vorm doen denken aan de oren van vleermuizen. Hun ogen hebben een amandel vorm. Deze karakteristieken hebben ze te danken aan de Oosterse Korthaar. Van deze voorouder hebben ze ook hun lange en slanke lichaam geërfd. Peterbald katten bewegen zich op een gracieuze manier voort.

Het lichaam van een Peterbald is klein tot middelgroot. Dit gaat gepaard met een algehele lichaamslengte die middellang tot lang is. Op meerdere plekken op het lichaam zijn rimpels te zien. De poten zijn in verhouding met het lichaam, waarbij de achterpoten net wat langer zijn dan de voorpoten. Dit kattenras is van nature gespierd. Ze zijn sterker dan je misschien verwacht. Ook valt hun mooie staart op. De staart is lang en dun met een mooie punt op het einde. De nek van een Peterbald is lang en slank. Het gewicht van dit kattenras zit gemiddeld tussen de 2.5 en 5 kg. Veelal zijn de katers het zwaarst en wegen de poezen lichter.

peterbald kittens in een mandje

De vachtkleur en vachtpatronen van de Peterbald

De Peterbald staat bekend om zijn kaalheid. Niet voor niets zit het woord ‘bald’ al in de naam van dit kattenras. Toch zijn niet alle Peterbald katten even haarloos. Zo zijn er varianten die over hun gehele lichaam kaal zijn, behalve op hun poten. Ook zijn er varianten waarbij het gehele lichaam bedekt is met een minimaal vachtje dat erg zacht aanvoelt. Als je niet van het borstelen van je kat houdt, is de Peterbald het kattenras voor jou. Let hierbij wel op dat Peterbalds veelal niet meteen haarloos zijn. De meeste varianten zijn na twee jaar pas al hun haar verloren.

Toch kan de Peterbald onderverdeeld worden in meerdere soorten vachten. In totaal zijn er vier categorieën:

  • Bald: geheel kaal. Dit is de enige variant die als showwaardig gezien wordt
  • Velours: een zachte vachtsoort die aanvoelt als een fluwelen laagje
  • Flock: er is een licht vorm van beharing aanwezig, maar de kat voelt naakt aan
  • Brush: er is een vacht met haar dat langer is dan 5 mm

Daarnaast valt de variatie qua kleuren op. Zo zijn er witte, zwarte, grijze, bruine, crème en rode Peterbald katten. Een erg divers ras dus, als je het ons vraagt!

 

De opvoeding: socialisatie en aandacht

Het socialiseren van een kat komt voor een groot deel op het conto van de fokker zelf. Vooral de eerste 12 weken zijn hier van groot belang. Daarom is het belangrijk dat deze eerste 12 weken nog bij de fokker gespendeerd worden. Zo blijven ze in de omgeving van hun moeder en de rest van haar kroost, wat het socialiseren bevordert. Neem jij een Peterbald als huisdier, dan is het ook aan te raden om de kat snel aan mensen te laten wensen. Heb je kinderen of een ander huisdier, laat ze dan onder jouw supervisie aan elkaar wennen. Doe dit op een voorzichtige manier met duidelijke grenzen. Zo went de Peterbald aan jouw kind(eren) of ander huisdier, en zal dit in de toekomst geen problemen opleveren.

Peterbald katten worden vaak vergeleken met honden. Ze zijn graag bij je en ze volgen je het liefst door het hele huis. Genoeg aandacht over de gehele dag is belangrijk. Zo creëer je niet alleen een betere band met je huisdier, maar dit maakt de kat ook een stuk gelukkiger. Daarnaast moet je kat wennen aan menselijke handelingen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld het wassen van de kat of het knippen van de nageltjes. Je wilt niet dat dit soort klusjes iedere keer gedoe opleveren. Door de kat hier van jongs af aan, aan te laten wennen, voorkom je dergelijke problemen.

 

De verzorging: betekent een haarloze kat automatisch weinig tijd?

De Peterbald is haarloos. Dit betekent dat je geen tijd kwijt zult zijn aan het borstelen van dit kattenras. Wel betekent dit dat je jouw kat op een andere manier zult moeten beschermen. Door het gebrek aan haar is deze kat namelijk niet goed bestand tegen de zon. Zo snel als de zon maar een beetje schijnt, zul je het vel van je kat moeten beschermen aan de hand van zonnebrandcrème. Ook in de winter heeft dit kattenras extra bescherming nodig. Dat is het nadeel als je een kat zonder vacht bent.

Kammen en borstelen hoeft dan misschien niet, maar dat betekent niet dat er helemaal niets gedaan hoeft te worden aan de uiterlijke verzorging van deze kat. Een Peterbald kat moet namelijk wekelijks gewassen worden. Het voordeel van een vacht is dat het ook de oliën uit de huid van een kat opvangt. Bij een Peterbald kan dit dus niet. Hierdoor is hun huid wat vettiger en trekt het sneller allerlei soorten vuil aan. Daarom is het wekelijks wassen van deze kat een must. Doe je dit niet, dan kan dit kattenras gaan stinken. Daar wordt niemand blij van. Voorkom dit dus door dit kattenras geregeld van een wasbeurt te voorzien. Let er wel op dat je hier de juiste shampoos en zepen voor gebruikt, je wilt de huid van je kat natuurlijk niet beschadigen of uitdrogen. Het liefst zijn de producten die je gebruikt voor het wasse van deze katen zacht en beschermend voor de huid.

peterbald kitten liggend in iemands handen

De voeding die de Peterbald nodig heeft

De meeste kattenrassen zijn gevoelig voor overgewicht. De Peterbald is geen uitzondering op deze regel. Gelukkig kun je obesitas prima voorkomen door je kat dagelijks op gedoseerde wijze zijn voeding te geven. Zelfs een dag te veel eten kan al leiden tot een klein buikje. Overgewicht bij een kat kan leiden tot hartproblemen en is tevens slecht voor hun poten. Die zijn namelijk niet gemaakt om teveel gewicht te ondersteunen. Geef daarom altijd hun voedsel op gedoseerde wijze.

Katten zijn carnivoren. Ze eten graag vlees en ook de Peterbald katten gedijen het beste bij een dieet dat voornamelijk bestaat uit vlees. Wel heeft dit ras een snelle stofwisseling, waardoor ze meer kunnen eten dan een gemiddelde kat. Let hierbij wel op dat de kat ook voldoende beweging krijgt naast het eten. De combinatie van gezond eten en voldoende beweging zorgt ervoor dat je kat lang gezond blijft. Het is daarom belangrijk dat je altijd goed kijkt naar het etiket op de verpakking van zijn voeding, zodat je weet wat voor voedingsstoffen jouw kat binnenkrijgt. Te veel is nooit goed, maar te weinig moet je ook zien te voorkomen. Mocht je zelf twijfels hebben over de juiste porties voor jouw kat, kan je natuurlijk altijd bij de dierenarts terecht voor advies.

 

Ziektes die veel voorkomen

De Peterbald is een gezond kattenras. Ze hebben geen last van erfelijke ziektes en ook zijn ze minder vatbaar voor andere soorten ziektes. Door het gebrek aan vacht moet je deze katten wel beter beschermen tegen de zon aan de hand van zonnebrandcrème. Doe je dit niet, dan heeft dit kattenras een grote kans op het ontwikkelen van huidkanker. Ook zal je deze kat beter moeten beschermen in de winter door hun gebrek aan vacht. Doe je dit niet, dan kan dit leiden tot een longontsteking. Met alle gevolgen van dien. Een vestje of jasje is daarom een aanrader.

Een opvallende eigenschap van de Peterbald is hun vermogen om sneller dan gemiddeld te helen. Dit kattenras beschikt over een enorm snelle stofwisseling. Dit zie je ook terug aan hun gemiddelde lichaamstemperatuur. Waar de lichaamstemperatuur van andere kattenrassen gemiddeld rond de 37.7 – 37.8 graden Celsius ligt, gaat de lichaamstemperatuur van een Peterbald richting de 40 graden Celsius. De snelle stofwisseling zorgt er ook voor dat ze sneller herstellen van kleine wondjes en krassen.

 

Hoe oud kan de Peterbald worden?

Een Peterbald kan tussen de 14 en de 18 jaar oud worden. Een Peterbald behoort tot de gezondste rassen van dit moment. Hierboven hebben we je al verteld dat er geen erfelijke ziektes voorkomen, dat dit ras goed bestand is tegen andere ziektes en dat ze snel kleine wondjes en krassen kunnen helen. Bovendien staan hun voorouders er ook om bekend dat ze een hoge leeftijd kunnen halen. De gemiddelde levensverwachting van een Peterbald ligt daarom tussen de 14 – 18 jaar. Blijft jouw kat lang gezond en verzorg je het dier ook naar behoren, dan is het zelfs mogelijk om de grens van 20 jaar aan te tikken. Je wilt natuurlijk je huisdier zo lang mogelijk bij je houden. Van dit kattenras zul je in potentie lang plezier hebben.

 

Wat je moet weten voordat je deze kat in huis neemt

Sommige kattenrassen zijn niet geschikt voor bepaalde situaties. Zo zijn er meerdere rassen die niet goed om kunnen gaan met kleine kinderen. Gelukkig behoort de Peterbald niet tot deze categorie. De Peterbald is zelfs een aanrader voor mensen met kleine kinderen en mensen die voor het eerst een kindje hebben gekregen. Dit ras is lief en snel gewend aan nieuwe toevoegingen aan het gezin.

Ook is een Peterbald blij als er een ander huisdier in huis aanwezig is, zelfs als het gaat om een hond. Deze kat gedijt beter met een compagnon in huis. Qua gezinssamenstelling past dit kattenras dus overal bij, van een alleenstaand persoon tot aan een groot gezin. Nog een pluspunt: door het gebrek aan haar is dit een ideale kat voor mensen die allergisch zijn voor kattenhaar.

Haarloze katten zijn van nature prijzig. Hier komt ook nog eens bij kijken dat de Peterbald relatief zeldzaam is. Toch is het een goede indicator van kwaliteit wanneer de prijs hoog is. Goedkoop is duurkoop, zeker als het gaat om het aanschaffen van een kat. Het fokken van raskatten is namelijk prijzig. Kun je katten voor een lage prijs kopen, dan is dit vaak geen goed teken. Controleer daarom altijd de fokker vooraf. Let er bijvoorbeeld op dat de fokker niet heel veel verschillende katten fokt. Daarnaast kun je de kittens bekijken wanneer je het nestje gaat zien. Zo zie je meteen hoe de kittens ervoor staan. Ook vragen over ontworming en vaccinaties zijn altijd een slim idee.

peterbald kitten staand

Aan wat voor prijs moet je denken?

Voor een Peterbald betaal je gemiddeld rond de €3500. De Peterbald behoort tot de duurste kattenrassen van dit moment. Dat is niet verwonderlijk, gezien dit ras ontstaan is door een kruising tussen twee kattenrassen die ook van zichzelf behoorlijk prijzig zijn. Bovendien zul je dit kattenras uit Rusland moeten laten importeren, want buiten Rusland komt deze kat weinig voor. Hierdoor zul je al snel een prijs van rond €3500 moeten betalen voor deze kat. Deze lieve en intelligente kat is zijn prijs echter meer dan waard. Let hierbij wel op dat het gaat om de bald variant, oftewel de variant die showwaardig is. Een andere variant zal je vaak iets minder kosten. Hierbij moet je denken aan een prijs tussen de €800 en €1.200.

 

Kies jij ook voor de Peterbald?

Kale kattenrassen zoals de Peterbald worden vaak omschreven als een ‘acquired taste’. Je houdt van ze of je vindt het niets. Sommige mensen vinden het naakte uiterlijk van deze kat apart. Toch herbergt dit naakte uiterlijk een ontzettend lieve kat die een geliefd huisdier kan worden. Misschien kun jij hier wel over mee praten. Wat vindt jij zo bijzonder of misschien wel apart aan dit ras? Wat sprak je aan? Maar ook als je overweegt om dit kattenras in huis te nemen, horen we graag van je! Schroom niet om je verhaal te delen en reageer hieronder op dit artikel!

 

Veelgstelde vragen over de Peterbald

Gemiddeld wordt de Peterbald tussen de 20 en 25,5 hoog in schofthoogte. Ze worden vaak maar tussen de 2 tot 5 kilogram zwaar. De katers zijn bij dit ras vaak net iets groter en dan ook zwaarder dan de poezen. Het is een klein tot middelgroot kattenras. Het zijn echter wel gespierde katten die misschien sterker kunnen zijn dan je zou verwachten.

De Peterbald is een erg sociaal ras, hij wordt daarom ook het liefst niet voor lange periodes alleen gelaten. Als de Peterbald zich achtergesteld voelt zal hij je dit zeker laten merken. Deze aanhankelijke katten zullen er namelijk niet schuw van zijn hun stem te gebruiken om hun baasje om aandacht te vragen. De Peterbald is echter niet alleen sociaal met mensen en kinderen, maar ook met andere katten en eventuele honden. Het kan dan ook een oplossing zijn om nog een huisdier aan te schaffen. Zo kunnen zij elkaar vermaken als jij een keertje van huis bent.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 14 Average: 4.8]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *