De Pixie-Bob: een sociale en gespierde kat

pixie bob op een kastje

De Pixie-Bob is een kat die bekend staat om zijn felle uiterlijk en een beetje temperament. De Pixie-Bob komt in twee verschillende soorten voor, ofwel met kort haar ofwel met lang haar. Een Pixie-Bob is vergelijkbaar met een normale Bobkatten en kom je meestal tegen in Noord-Amerika. Hoewel deze kat het vooral leuk vindt om met andere Bobkatten te spelen, bindt hij zich vaak erg goed aan mensen. Dit ras is vrij nieuw, want het bestaat pas sinds 1985. Sindsdien is deze kat een warm onderdeel van veel huishoudens. Waarom deze kat een geliefd onderdeel is van veel huishoudens lees je in deze tekst.

 

De geschiedenis: verhalen of de oorsprong

Er zijn veel verschillende verhalen over de oorsprong van dit ras. De meest voorkomende is het verhaal over de Pixie-Bob en de Amerikaanse Bobkat. Men zegt dat deze kat zijn oorsprong vindt bij dit ras. Na enkele DNA-tests is er nog geen bewijs gevonden om dit verhaal te bevestigen, dus dit verhaal wordt nog niet ondersteund door hard bewijs.

Een verhaal dat ook rondgaat en iets meer waarheid zou kunnen bevatten is het verhaal over Carol Ann Brewer, die in Washington woont. In 1985 richtte Carol een stichting op die bekend staat om een klassieke, gestreepte kat. Wat het meest in het oog springt bij deze katten is het feit dat ze een zeer korte staart hebben. Dit is ook een van de belangrijkste kenmerken van deze soort. Ze noemde deze kat de Pixie.

De originele Pixie was een grote kat die erg op een Lynx leek. Men wilde deze eigenschappen in een apart ras bevestigen. Samen met enkele andere fokkers werd begonnen met het fokken van de Pixie. De fokkerij werd gedaan door zeer serieuze en toegewijde fokkers. Zo’n tien jaar later werd dit ras eindelijk erkend door de TICA en werd de Pixie-Bob geboren.1

 

Het karakter van de Pixie-Bob: liefdevol en trouw, maar ook actief en speels

De Pixie-Bob ziet er vaak vrij wild uit. Dit is bijna het tegenovergestelde van wat hij werkelijk is. De Pixie-Bob is namelijk ontzettend liefdevol en erg trouw. Er kunnen enkele verschillen in gedrag zijn, dit hangt vooral af van de verschillende soorten van de kat die tijdens het fokproces zijn ontstaan. Over het algemeen kun je zeggen dat de Pixie-Bob een sociale en intelligente kat is die erg nieuwsgierig en speels is. Een warme toevoeging aan jouw huishouden.

Deze kat is zoals genoemd een echte familie kat. Het enige antwoord op de vraag of deze kat geschikt is voor in jouw huishouden is een volmondige ja. Want ondanks het feit dat het een actieve kat is en graag buiten speelt, houdt hij er ook van om in een warme kamer te spelen en te ontspannen. Hij speelt graag met kinderen. Daarnaast is deze soort ook vrij tolerant ten opzichte van andere huisdieren, wat een groot voordeel kan zijn als je kijkt naar andere katten. Meerdere rassen in huis nemen? Dat kan zeker, want de Pixie-Bob is een echte huiskat die goed met andere katten overweg kan. Als je op zoek bent naar een actieve, speelse maar ook liefdevolle en trouwe kat is een Pixie-Bob misschien wel de juiste keuze voor jou.

Pixei-bob infographic

Het uiterlijk: een Lynx-lookalike

De Pixie-Bob heeft kenmerken die vergelijkbaar zijn met een lynx. Dit houdt het volgende in:

  • Een dikke en gevlekte vacht
  • Een zware wenkbrauw
  • Bakkebaarden op het kopje

De staart van deze kat is in verschillende lengtes te vinden. Ze zijn ook erg borstelig. Deze kat staat in het algemeen bekend als een echte atletische kat. Dit betekent dat de kat ook zeer actief is, in en rondom het huis. Als je van plan bent om deze kat te kopen, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is voor hem om te spelen. Dit is belangrijk voor elke kat, maar vooral voor katten die zeer actief zijn, zoals deze Pixie-Bob.

Een Pixie-Bob staat ook bekend om het feit dat hij meestal wat extra tenen heeft. Over het algemeen hebben katten vijf tenen aan hun voorpoten en vier tenen aan hun achterpoten. Pixie-Bobs hebben vaak wat extra tenen, dit is volkomen normaal voor deze soort. Het wordt veroorzaakt door een genetische mutatie, beter bekend als polydactylie. Dit kan ervoor zorgen dat een Pixie-Bob maar liefst zeven tenen op een enkele poot heeft. Dus wordt niet bang niet als je merkt dat je kat meer tenen heeft dan een andere soort, het is volkomen normaal en juist een uniek kenmerk van deze kat.

Een Pixie-Bob is een vrij grote soort. Ze kunnen tussen de 3,5 en 7 kilo wegen, maar soms zelfs meer! Sommige wegen zelfs meer dan 12 kilo, wat nogal wat is. Als je kleine kinderen in huis hebt, is een Pixie-Bob misschien niet het beste idee, omdat deze vaak gewoonweg te groot is voor je kleine kinderen om mee te spelen. Houd dat dus in gedachten als je een Pixie-Bob wilt aanschaffen in huis.

De dubbele vacht: zeer waterbestendig en sterk

De Pixie-Bob heeft een dubbele vacht waarvan de deklaag kort of halflang kan zijn. De vacht van een Pixie-Bob staat bekend om het feit dat deze zeer waterbestendig te zijn. De vacht is ook zeer sterk. De belangrijkste reden hiervoor is dat de vacht zeer wollig is. Hierdoor is het zeer belangrijk om de vacht regelmatig te verzorgen. Als dit niet goed wordt gedaan kan de vacht klitten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de vacht. Daarnaast voelt de kat zich er ook niet fijn bij. Als je op zoek bent naar een kat die niet veel verzorging van zijn vacht nodig heeft, is dit niet de juiste soort voor jou. Je moet wat tijd en aandacht besteden aan zijn vacht om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft.

De vacht van de Pixie-Bob heeft puntige strepen. Daarom noemen ze hem ook de Spotted Tabby. Het bont is er in verschillende kleuren. De belangrijkste zijn:

  • Geelbruin
  • Lichtgrijs
  • Bruinerood

Hoewel dit de belangrijkste zijn kan het voorkomen dat je Pixie-Bob er totaal anders uitziet. Dit is afhankelijk van de fokker.2

pixie bob buiten liggend

 

Het verzorgen: zorg dat je het op de juiste manier doet

Als het gaat om de verzorging van uw kat is het belangrijk om te weten dat socialisatie van crucial belang is. Een kat moet leren hoe hij zich met mensen moet verbinden tijdens zijn eerste levensfasen. Dit moet goed gebeuren. Vanwege de socialisatie en omdat deze soort vrij zeldzaam is, kan het erg moeilijk zijn om een goed opgevoede Pixie-Bob te kopen.

Over het algemeen moet je wachten met het kopen van een Pixie-Bob tot hij minstens 16 weken oud is. Als een kat 16 weken oud is, heeft hij genoeg contact met zijn moeder om goed opgevoed te worden. Dan is het tijd om de wereld in zijn eentje te verkennen.

Als je jouw Pixie-Bob koopt, zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk met een routine begint. Deze routine moet bestaan uit het voeden, het verzorgen van zijn vacht, het verzorgen van zijn tanden en het verzorgen van zijn nagels. Wanneer je dit doet wanneer de kat nog jong is, zal het een stuk gemakkelijker zijn om de gewoonte te creëren en ervoor te zorgen dat jouw kat zich aanpast aan het de normale dingen in huis. Denk ook aan de verzorging; als je te lang wacht kan het erg moeilijk worden om de nagels van de Pixie-Bob te knippen. Dit kan soms wel nodig zijn.

De Pixie-Bob wil ook zelf aandacht besteden aan zijn vacht. Als jouw Pixie-Bob dat doet, zul je zijn vacht hoeft niet zo vaak hoeven te verzorgen omdat de kat het dan graag zelf doet. Wel is het belangrijk om deze kat voldoende te eten en voldoende water te geven. De Pixie-Bob is vrij actief, wat betekent dat hij veel calorieën verbrandt. Je wilt ervoor zorgen dat de kat genoeg calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond en actief te blijven. Als je merkt dat uw kat dunner wordt, wil je misschien de portiegrootte verhogen. Zorg er ook voor dat uw Pixie-Bob heeft toegang tot vers water. Als je deze twee dingen doet, zal jouw Pixie-Bob een zeer gelukkige en actieve kat zijn waar jij, jouw partner en/of jouw gezin echt van kunnen genieten.

 

De voeding die je Pixie-Bob nodig heeft

Het fijne aan de Pixie-Bob is dat hij over het algemeen erg gezond is. Dit betekent dat ze niet echt vatbaar zijn voor ziektes. Uiteraard het blijft belangrijk om voor zijn gezondheid te zorgen. Dit doe je door goed eten te kopen. Probeer maïs of andere granen te vermijden. Een kat kan dit niet goed verteren. Sommige katten kunnen zelfs allergisch zijn, dit kan ook het geval zijn voor uw Pixie-Bob.

Focus vooral op dierlijke eiwitten, dus koop geen bijproducten van vlees. Zorg voor voeding met een echte dierlijke eiwitbron. Je kunt kiezen tussen nat- en droogvoer. Meestal is een combinatie van beide de beste optie, maar soms wil een Pixie-Bob liever natvoer dan droogvoer, of andersom.

Zorg er bij het kopen van deze voedingsmiddelen voor dat de voedingsstoffen compleet zijn. Dit betekent dat het alle belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Zorg ook voor voeding dat taurine bevat. Taurine is essentieel voor de gezondheid van een kat. Het helpt bij een normale hartfunctie. Wanneer een kat een tekort aan taurine heeft, kan het sterven. Kijk dus naar de ingrediëntenlijst, zorg ervoor dat er taurine inzit en dat het voer dat je koopt een volledige eiwitbron is. Goed op het etiket letten zal je hierbij helpen.

twee pixie bob kittens

Het gedrag: soms lijkt het net een hond

Mensen zeggen vaak dat deze kat het gedrag van een hond heeft. Pixie-Bobs zijn katten die erg gehecht kunnen raken aan mensen. Ze houden er echt van om te knuffelen, dus als je van plan bent om er een te kopen, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om met je kat te knuffelen, hij heeft het nodig. Daarnaast is deze soort ook erg nieuwsgierig en vindt hij het leuk om te verkennen. Het is belangrijk om hem de ruimte te geven om dat te doen. Dit is belangrijk voor zijn groei en welzijn. Ze jagen graag op muizen en zijn daar erg goed in. Een Pixie-Bob volgt je ook graag terwijl je bezig bent met je dagelijkse activiteiten zoals koken. Dit is volkomen normaal. De kat observeert graag.

Een van de eigenschappen die deze kat ook heeft is de mogelijkheid om met een bandje te lopen. Het is heel gemakkelijk om jouw kat te leren om met je mee naar buiten te lopen, dit is in principe net als bij een hond. Dit kan erg leuk zijn, aangezien het dan net is alsof je een kat en hond in één hebt. Uiteraard vindt jouw kat het ook erg leuk.

 

Zijn er ziektes die veel voorkomen?

De Pixie-Bob is een gezonde soort die meestal niet lijdt aan gezondheidsproblemen. Wist je dat er ook een online database is, genaamd Pawpeds? Deze database wordt door fokkers gebruikt om gezondheidsinformatie vast te leggen en te monitoren.3

De Pixie-Bob is wel, net als andere katten, gevoelig voor Hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is een probleem met de hartspieren. De kans dat je Pixie-Bob hier last van heeft is klein, maar het is verstandig om hier alert op te zijn. Daarom is het verstandig om de gezondheid van de kat regelmatig te controleren. Als je merkt dat er iets niet in orde is, neem dan contact op met een dierenarts om de problemen zo snel mogelijk op te lossen of beter nog, te voorkomen.

 

Hoe oud kan een Pixie-Bob worden?

Een Pixie-Bob kan ongeveer 13 jaar oud worden. Dit is heel normaal voor een kat. Er zijn enkele uitschieters, maar dit is het gemiddelde.

Meestal zullen er geen grote afwijkingen zijn van dit getal. Houd er wel rekening mee dat de leeftijd afhankelijk is van de gezondheid van je Pixie-Bob. Om er zeker van te zijn dat hij gezond is en 13 jaar of ouder wordt, is het van cruciaal belang om hem de beste voeding en de best mogelijke zorg te geven.

pixie bob tussen de bloemen

Hoeveel kost een Pixie-Bob?

Een Pixie-Bob kost meestal zo’n €1200, maar kan aanzienlijk duurder worden. Er zijn verhalen dat een Pixie-Bob voor maar liefst €4400 wordt verkocht! Dit is veel te veel. Over het algemeen wil je op zoek gaan naar prijzen die rond de €1200 liggen. Er kunnen wat verschillen zijn afhankelijk van waar je de Pixie-Bob koopt.

Het is het beste om de Pixie-Bob te kopen bij een fokker die aangesloten is bij een gecertificeerde organisatie. Een organisatie die vooral in Nederland bekend is, is de TICA. Dat staat voor The International Cat Association. Als je een fokker vindt die aangesloten is bij deze organisatie, koop je over het algemeen een gezonde Pixie-Bob.4

 

Wat je moet weten voordat je een Pixie-Bob koopt

Sommige mensen zeggen dat een Pixie-Bob een hyperactieve kat is. Hoewel deze katten actief zijn, zijn ze niet hyperactief. Ze houden er gewoon van om te spelen en te verkennen.  Als ze willen spelen maken ze meestal een raar geluid dat aangeeft dat ze enthousiast zijn om te spelen. Ook springen ze vaak als ze dit geluid maken. Dit is een voorbeeld van hoe speels deze kat is en moet niet worden verward met hyperactiviteit.

Je moet ook weten dat een Pixie-Bob van water houdt. Ze vinden het erg interessant om met je mee te gaan naar de badkamer. Het is niet ongewoon dat een Pixie-Bob met je mee zal gaan tijdens een douche. Sommige katten vinden dit gewoon erg leuk. Als je merkt dat je kat je vaak volgt naar de badkamer en hij houdt echt van water, dan kun je proberen hem zachtjes mee te laten gaan onder de douche. Je zult er snel achter komen of hij het leuk vindt of niet. Het is niet nodig om uw kat schoon te maken, want de Pixie-Bob is een zeer schone soort. Hij houdt ervan om goed voor zichzelf te zorgen, wat een groot voordeel is ten opzichte van sommige andere katten.

 

Heb jij dit ras al in huis? Vertel ons erover!

De Pixie-Bob is over het algemeen een geweldige kat om aan je familie en vrienden voor te stellen. Hij is actief, speels maar kan soms ook heel rustig zijn. Als je op zoek bent naar een kat die jou en je gezin veel plezier zal bezorgen, dan is de Pixie-Bob misschien wel de juiste keuze voor jou! Als jij een Pixie-Bob in huis hebt, horen we graag uw ervaringen met deze kat. Waar heb je je kat vandaan? Heeft hij rare gewoontes? Laat het ons weten!

 

Bronnen

[1] Meer informatie kun je vinden op de website van de TICA, The International Cat Association.

[2] Bron: The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide.

[3] Meer informatie kun je vinden op https://pawpeds.com. Let er wel op dat deze site Engelstalig is!

[4] Meer informatie kun je vinden op de website van de TICA, https://tica.org.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 9 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Geef een antwoord