De Pixie-Bob: een sociale en gespierde kat

Kattenrassen » De Pixie-Bob: een sociale en gespierde kat
pixie bob op een kastje

De Pixie-Bob is een kat die bekend staat om zijn felle uiterlijk en temperament. De Pixie-Bob komt in twee verschillende soorten voor, ofwel met kort haar als met lang haar. Een Pixie-Bob is vergelijkbaar met een normale Bob kat en je komt ze meestal tegen in Noord-Amerika. Hoewel deze kat het vooral leuk vindt om met andere Bob katten te spelen, hecht hij zich vaak erg goed aan mensen. Dit ras is vrij nieuw, want het bestaat pas sinds 1985. Sindsdien is deze kat een warm onderdeel van veel huishoudens. Ben jij benieuwd waarom deze kat een geliefd onderdeel is van veel huishoudens? lees dan zeker verder!

 

De geschiedenis: verhalen of de oorsprong

Er zijn veel verschillende verhalen over de oorsprong van dit ras. De meest voorkomende is het verhaal over de Pixie-Bob en de Amerikaanse Bobkat. Men zegt dat deze kat zijn oorsprong vindt bij dit ras. Na enkele DNA-tests is er echter nog geen bewijs gevonden om dit verhaal te bevestigen, dit verhaal wordt dus nog niet ondersteund door hard bewijs.

Een verhaal dat ook rondgaat en iets meer waarheid zou kunnen bevatten is het verhaal over Carol Ann Brewer, die in Washington woont. In 1985 richtte Carol een stichting op die bekend staat om een klassieke, gestreepte kat. Wat het meest in het oog springt bij deze katten is het feit dat ze een zeer korte staart hebben. Dit is ook een van de belangrijkste kenmerken van deze soort. Ze noemde deze kat de Pixie.

De originele Pixie was een grote kat die erg op een Lynx leek. Men wilde deze eigenschappen in een apart ras bevestigen. Samen met enkele andere fokkers werd begonnen met het fokken van de Pixie. De fokkerij werd gedaan door zeer serieuze en toegewijde fokkers. Zo’n tien jaar later werd dit ras eindelijk erkend door de TICA en werd de Pixie-Bob geboren.1

 

Het karakter van de Pixie-Bob: liefdevol en trouw, maar ook actief en speels

De Pixie-Bob ziet er vaak vrij wild uit. Dit is echter bijna het tegenovergestelde van wat hij werkelijk is. De Pixie-Bob is namelijk ontzettend liefdevol en erg trouw. Er kunnen per kat natuurlijk enkele verschillen in gedrag zijn, dit hangt vooral af van de verschillende soorten van de kat die tijdens het fokproces zijn ontstaan. Over het algemeen kun je zeggen dat de Pixie-Bob een sociale en intelligente kat is die erg nieuwsgierig en speels is. Een warme en gezellige toevoeging aan jouw huishouden dus.

Deze kat is zoals genoemd een echte familie kat. Want ondanks het feit dat het een actieve kat is die graag buiten speelt, houdt hij er ook van om in een warme kamer te spelen en lekker te ontspannen. Hij speelt dan ook graag met kinderen. Daarnaast is deze soort ook vrij tolerant ten opzichte van andere huisdieren, wat een groot voordeel kan zijn. Wil jij bijvoorbeeld meerdere rassen in huis nemen? Dat kan zeker, want de Pixie-Bob is een echte huiskat die goed met soortgenoten en andere kattenrassen overweg kan. Als je op zoek bent naar een actieve, speelse maar ook liefdevolle en trouwe kat is een Pixie-Bob misschien wel de ideale keuze voor jou.

Pixei-bob infographic

Het uiterlijk: een Lynx-lookalike

De Pixie-Bob heeft kenmerken die vergelijkbaar zijn met een lynx. Dit houdt het volgende in:

 • Een dikke en gevlekte vacht
 • Een zware wenkbrauw
 • Bakkebaarden op het kopje

De staart van deze kat is in verschillende lengtes te vinden. Ze zijn ook erg borstelig. Deze kat staat in het algemeen bekend als een echte atletische kat. Dit betekent dat de kat ook zeer actief is, in en rondom het huis. Als je van plan bent om deze kat te kopen, zorg er dan voor dat er voldoende ruimte is voor hem om te spelen. Dit is belangrijk voor elke kat, maar vooral voor katten die zeer actief zijn, zoals deze Pixie-Bob.

Een Pixie-Bob staat ook bekend om het feit dat hij meestal wat extra tenen heeft. Over het algemeen hebben katten vijf tenen aan hun voorpoten en vier tenen aan hun achterpoten. Pixie-Bobs hebben vaak wat extra tenen, dit is volkomen normaal voor deze soort. Het wordt veroorzaakt door een genetische mutatie, beter bekend als polydactylie. Dit kan ervoor zorgen dat een Pixie-Bob maar liefst zeven tenen op een enkele poot heeft. Dus wordt niet bang als je merkt dat je kat meer tenen heeft dan een andere soort, het is volkomen normaal en juist een uniek kenmerk van deze kat.

Een Pixie-Bob is een vrij grote soort. Ze kunnen tussen de 3,5 en 7 kilo wegen, maar soms zelfs meer! Sommige wegen zelfs meer dan 12 kilo, wat nogal wat is. Als je kleine kinderen in huis hebt, is een Pixie-Bob misschien niet het beste idee, omdat deze vaak gewoonweg te groot is voor je kleine kinderen om mee te spelen. Houd dat dus in gedachten als je een Pixie-Bob in huis wilt nemen.

De dubbele vacht: zeer waterbestendig en sterk

De Pixie-Bob heeft een dubbele vacht waarvan de deklaag kort of halflang kan zijn. De vacht van een Pixie-Bob staat bekend om het feit dat deze zeer waterbestendig is. De vacht is ook zeer sterk. De belangrijkste reden hiervoor is dat de vacht zeer wollig is. Hierdoor is het van belang om de vacht regelmatig te onderhouden. 

Als dit niet goed wordt gedaan kan de vacht klitten, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid van de vacht. Daarnaast voelt de kat zich er ook niet fijn bij. Als je op zoek bent naar een kat die niet veel verzorging van zijn vacht nodig heeft, is dit niet de juiste soort voor jou. Je moet wat tijd en aandacht besteden aan zijn vacht om ervoor te zorgen dat hij gezond en gelukkig blijft.

De vacht van de Pixie-Bob heeft puntige strepen. Daarom noemen ze hem ook de Spotted Tabby. Het bont is er in verschillende kleuren. De belangrijkste zijn:

 • Geelbruin
 • Lichtgrijs
 • Bruinerood

Hoewel dit de belangrijkste zijn kan het voorkomen dat je Pixie-Bob er totaal anders uitziet. Dit is afhankelijk van de fokker.2

pixie bob buiten liggend

 

Het verzorgen: zorg dat je het op de juiste manier doet

Als het gaat om de verzorging van uw kat is het belangrijk om te weten dat socialisatie van cruciaal belang is. Een kat moet leren hoe hij zich met mensen moet verbinden tijdens zijn eerste levensfasen. Dit moet goed gebeuren. Vanwege de socialisatie en omdat deze soort vrij zeldzaam is, kan het erg moeilijk zijn om een goed opgevoede Pixie-Bob te kopen.

Over het algemeen moet je wachten met het kopen van een Pixie-Bob tot hij minstens 16 weken oud is. Als een kat 16 weken oud is, heeft hij genoeg contact met zijn moeder en de fokker gehad om goed opgevoed te worden. Dan is het tijd om de wereld in zijn eentje te verkennen.

Zorg er voor dat wanneer je jouw Pixie-Bob in huis haalt je zo snel mogelijk met een routine begint. Deze routine moet bestaan uit het voeden, het verzorgen van zijn vacht, het verzorgen van zijn tanden en het verzorgen van zijn nagels. Wanneer je dit doet wanneer de kat nog jong is, zal het een stuk gemakkelijker zijn om de gewoonte te creëren en ervoor te zorgen dat jouw kat zich aanpast aan de normale gang van zaken in huis. Als je te lang wacht kan het erg moeilijk worden om je kat bijvoorbeeld te verzorgen. Daarnaast is een routine ook erg fijn voor een kat, wanneer hij weet wat hij kan verwachten zal hij zich een stuk sneller op zijn gemak voelen.

De Pixie-Bob wil ook zelf aandacht besteden aan zijn vacht. Als jouw Pixie-Bob dat doet, zul je zijn vacht niet zo vaak hoeven te verzorgen omdat de kat het dan graag zelf doet. Wel is het belangrijk om deze kat voldoende te eten en voldoende water te geven. De Pixie-Bob is vrij actief, wat betekent dat hij veel calorieën verbrandt. Je wilt ervoor zorgen dat de kat genoeg calorieën en voedingsstoffen binnenkrijgt om gezond en actief te blijven. Maar natuurlijk niet teveel, je wilt uiteraard niet dat je kat overgewicht krijgt. Als je echter merkt dat je kat dunner wordt, wil je misschien de portiegrootte verhogen. Zorg er ook voor dat je Pixie-Bob toegang heeft tot vers water. Als je deze twee dingen doet, zal jouw Pixie-Bob een zeer gelukkige en actieve kat zijn waar jij, jouw partner en/of jouw gezin echt van kunnen genieten.

 

De voeding die je Pixie-Bob nodig heeft

Het fijne aan de Pixie-Bob is dat hij over het algemeen erg gezond is. Dit betekent dat ze niet echt vatbaar zijn voor ras specifieke ziektes. Uiteraard blijft het belangrijk om goed voor zijn gezondheid te zorgen. Dit doe je door goed eten te kopen. Probeer maïs of andere granen te vermijden. Een kat kan dit niet goed verteren. Sommige katten kunnen zelfs allergisch zijn, dit kan ook het geval zijn voor jouw Pixie-Bob.

Focus vooral op dierlijke eiwitten, dus koop geen bijproducten van vlees. Zorg voor voeding met een echte dierlijke eiwitbron. Je kunt kiezen tussen nat- en droogvoer. Meestal is een combinatie van beide de beste optie, maar soms wil een Pixie-Bob liever natvoer dan droogvoer, of andersom. Dit verschilt vaak per kat.

Zorg er bij het kopen van deze voedingsmiddelen voor dat de voedingsstoffen compleet zijn. Dit betekent dat het alle belangrijke vitaminen en mineralen bevat. Zorg ook voor voeding dat taurine bevat. Taurine is essentieel voor de gezondheid van een kat. Het helpt bij een normale hartfunctie. Wanneer een kat een tekort aan taurine heeft, kan deze sterven. Kijk dus naar de ingrediëntenlijst, zorg ervoor dat er taurine inzit en dat het voer dat je koopt een volledige eiwitbron is. Goed op het etiket letten zal je hierbij helpen. Ler er hierbij ook op dat de voeding die je aanschaft niet teveel koolhydraten bevat, katten hebben er namelijk moeite mee deze te verwerken.

twee pixie bob kittens

Het gedrag: soms lijkt het net een hond

Mensen zeggen vaak dat deze kat het gedrag van een hond heeft. Pixie-Bobs zijn katten die erg gehecht kunnen raken aan mensen. Ze houden er echt van om te knuffelen, dus als je van plan bent om er een te kopen, zorg er dan voor dat je genoeg tijd hebt om met je kat te knuffelen, hij heeft het nodig. Daarnaast is deze soort ook erg nieuwsgierig en vindt hij het leuk om te verkennen. Het is belangrijk om hem de ruimte te geven om dat te doen. Dit is belangrijk voor zijn groei en welzijn. Ze jagen graag op muizen en zijn daar ook erg goed in. Een Pixie-Bob volgt je graag terwijl je bezig bent met je dagelijkse activiteiten zoals koken. Dit is volkomen normaal. De kat houdt graag een oogje in het zeil.

Een van de eigenschappen die deze kat ook heeft is de mogelijkheid om met een bandje te lopen. Het is heel gemakkelijk om jouw kat te leren om met je mee naar buiten te lopen, dit is in principe net als bij een hond. Dit kan erg leuk zijn, aangezien het dan net is alsof je een kat en hond in één hebt. Uiteraard vindt jouw kat het vaak ook erg leuk.

 

Zijn er ziektes die veel voorkomen?

De Pixie-Bob is een gezonde soort die meestal niet lijdt aan ras specifieke gezondheidsproblemen. De Pixie-Bob is wel, net als andere katten, gevoelig voor Hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Dit is een probleem met de hartspieren. De kans dat je Pixie-Bob hier last van heeft is klein, maar het is verstandig om hier alert op te zijn. Daarom is het verstandig om de gezondheid van de kat regelmatig te controleren. Als je merkt dat er iets niet in orde is, neem dan contact op met een dierenarts om de problemen zo snel mogelijk op te lossen of beter nog, te voorkomen.

Wist je dat er ook een online database is, genaamd Pawpeds? Deze database wordt door fokkers gebruikt om gezondheidsinformatie vast te leggen en te monitoren.3

 

Hoe oud kan een Pixie-Bob worden?

Een Pixie-Bob kan ongeveer 13 jaar oud worden. Dit is heel normaal voor een kat. Er zijn enkele uitschieters, maar dit is over het algemeen het gemiddelde. Meestal zullen er geen grote afwijkingen zijn van dit getal.

Houd er wel rekening mee dat de leeftijd afhankelijk is van de gezondheid van je Pixie-Bob. Om er zeker van te zijn dat hij gezond is en 13 jaar of ouder wordt, is het van cruciaal belang om hem de beste voeding en de best mogelijke zorg te geven. Wel kan een ziekte of aandoening de leeftijdsverwachting verkorten. Het is daarom wel erg fijn dat de Pixie-Bob een gezond ras is, waardoor de kans hierop erg klein is. Wees echter alsnog alert op veranderingen in het gedrag van jouw kat. Zo kan je er zo snel mogelijk bij zijn wanneer de kat toch wat mankeert.

pixie bob tussen de bloemen

Hoeveel kost een Pixie-Bob?

Een Pixie-Bob kost meestal zo’n €1200, maar kan aanzienlijk duurder worden. Er zijn verhalen dat een Pixie-Bob voor maar liefst €4400 wordt verkocht! Dit is veel te veel. Over het algemeen wil je op zoek gaan naar prijzen die rond de €1200 liggen. Er kunnen wat verschillen zijn afhankelijk van waar je de Pixie-Bob koopt. Ga echter niet achter de beste koopjes aan, als een prijs te goed om waar te zijn lijkt is dit meestal ook zo en is de kans groot dat je met een broodfokker te maken hebt. Hier kan je niet garanderen dat je een gezonde kat aanschaft. Houdt dit dus in gedachte tijdens de zoektocht naar een fokker.

Het is het beste om de Pixie-Bob te kopen bij een fokker die aangesloten is bij een gecertificeerde organisatie. Een organisatie die vooral in Nederland bekend is, is de TICA. Dat staat voor The International Cat Association. Als je een fokker vindt die aangesloten is bij deze organisatie, koop je over het algemeen een gezonde Pixie-Bob.4

 

Wat je moet weten voordat je een Pixie-Bob koopt

Sommige mensen zeggen dat een Pixie-Bob een hyperactieve kat is. Hoewel deze katten actief zijn, zijn ze niet hyperactief. Ze houden er gewoon van om te spelen en te verkennen.  Als ze willen spelen maken ze meestal een nogal raar geluid dat aangeeft dat ze enthousiast zijn om te spelen. Ook springen ze vaak als ze dit geluid maken. Dit is een voorbeeld van hoe speels deze kat is en moet niet worden verward met hyperactiviteit.

Je moet ook weten dat een Pixie-Bob van water houdt. Ze vinden het erg interessant om met je mee te gaan naar de badkamer. Het is niet ongewoon dat een Pixie-Bob met je mee zal gaan tijdens een douche. Sommige katten vinden dit gewoon erg leuk. Als je merkt dat je kat je vaak volgt naar de badkamer en hij houdt echt van water, dan kun je proberen hem zachtjes mee te laten gaan onder de douche. Je zult er snel achter komen of hij het leuk vindt of niet. Het is niet nodig om uw kat schoon te maken, want de Pixie-Bob is een zeer schone soort. Hij houdt ervan om goed voor zichzelf te zorgen, wat een groot voordeel is ten opzichte van sommige andere katten.

 

Heb jij dit ras al in huis? Vertel ons erover!

De Pixie-Bob is over het algemeen een geweldige kat om aan je familie en vrienden voor te stellen. Hij is actief, speels maar kan soms ook heel rustig zijn. Als je op zoek bent naar een kat die jou en je gezin veel plezier zal bezorgen, dan is de Pixie-Bob misschien wel de juiste keuze voor jou! Als jij een Pixie-Bob in huis hebt, horen we graag uw ervaringen met deze kat. Waar heb je je kat vandaan? Heeft hij rare gewoontes? Laat het ons weten door een reactie achter te laten onder dit artikel!

 

Hoe groot wordt de Pixie Bob?

De Pixie bob wordt gemiddeld zo’n 25 tot 35 centimeter hoog. Hierbij bedoelen we de schofthoogte van deze kat. Ze wegen gemiddeld tussen de 4 tot 7 kilogram wanneer ze volwassen zijn maar kunnen omdat het flinke katten zijn soms ook tot wel 12 kilogram zwaar worden! De mannetjes zijn bij dit ras vaak groter en zwaarder dan de vrouwtjes maar het verschil is niet enorm. Het is een groot kattenras wat vaak te herkennen is aan zijn teentjes, hij heeft er hier vaak wel 7 van aan een poot. Dat heeft de gemiddelde kat natuurlijk niet.

 

Kan de Pixie Bob goed alleen zijn?

De Pixie-Bob heeft er geen problemen mee om een aantal uurtjes alleen te zijn. Ze redden zich prima als jij weg bent om te werken of om boodschappen te gaan doen. Het zijn daarnaast erg liefdevolle katten die erg gehecht kunnen raken aan hun baasjes en dan ook het liefst overal bij betrokken worden. Daarom is het net als bij de meeste katten nog steeds geen strak plan hem langer dan een werkdagje alleen thuis te laten. Het is om deze reden dan ook verstandig hem als gezinskat aan te schaffen, zo is de kans groot dat er vrijwel altijd iemand thuis is om bij de Pixie-Bob in de buurt te zijn en hem gezelschap te houden.

Deze tolerante katten doen het ook goed met andere katten, het is daarom ook verstandig een tweede kat aan te schaffen als je vaak lang van huis bent. Zo voorkom je dat je kat zich eenzaam zal voelen of zich gaat vervelen. Dit kan zich gaan uiten in ongewenst gedrag zoals het krabben van meubilair. Dat is natuurlijk niet wat je als baasje voor je kat wilt.

 

Bronnen

[1] Meer informatie kun je vinden op de website van de TICA, The International Cat Association.

[2] Bron: The Cat Encyclopedia – The Definitive Visual Guide.

[3] Meer informatie kun je vinden op https://pawpeds.com. Let er wel op dat deze site Engelstalig is!

[4] Meer informatie kun je vinden op de website van de TICA, https://tica.org.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 10 Average: 4.9]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

0 reacties

 1. Een pixiebob is echt een geweldige kat.
  Zacht van aard en speels. Schiet een elastiekje en ze brengt m terug. Als je thuiskomt staat ze direct bij de deur.
  Knuffelen is dr liefste bezigheid en die komt ze vragen met dr pootje komt ze bij je aankloppen. Voor kinderen ook heel lief en zal niet snel uithalen.
  Zachte miauw , vrij geluidloos. Dus opletten als ze weer naar binnen wil want dr spraak is heel zacht en ze staat idd graag bij je onder de douche en voor de stofzuiger is ze vooral niet bang en laat ze zich graag stofzuigen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *