De Ragamuffin: een prachtige kat met een groot hart

Kattenrassen » De Ragamuffin: een prachtige kat met een groot hart
ragamuffin knuffelt

De Ragamuffin is een kat die enorm opvalt vanwege zijn prachtige, luxueuze uiterlijk. De Ragamuffin heeft een groot hart en is een echte mensenvriend. Hij wordt ook wel eens de vriendelijke reus genoemd. Hij vindt het heerlijk om aandacht te krijgen en kan ook erg goed omgaan met kinderen en andere dieren1. Als je op zoek bent naar een kat die goed past binnen een gezin dan is de Ragamuffin een goede optie. Wil je meer weten over dit ras? Lees dan zeker verder!

 

De afkomst: een relatief nieuw ras uit Californië

De Ragamuffin is nog een redelijk nieuw ras. Pas in 1994 werd in Californië besloten om dit ras actief te gaan fokken. Het ras is ontstaan als nieuw ontwikkeling uit de bekendere Ragdoll. De Ragamuffin vertoont vergelijkingen met de Ragdoll, maar is er niet identiek aan. Het verschil zit hem met name in het lichaamstype en de diversiteit in kleuren. De exacte ontwikkeling van dit ras is helaas niet helemaal bekend. Het is dus nogal een mysterie hoe de fokkers bij dit prachtige eindresultaat zijn gekomen. Het fokken van de Ragamuffin is daarnaast behoorlijk lastig en er zijn strenge regels rondom het fokken, waardoor deze kat redelijk zeldzaam is.

In 2003 is het ras officieel erkend door de Cat Fanciers’ Association (CFA). Tegenwoordig wordt de Ragamuffin ook door andere verenigingen erkend, maar nog niet door de CCA en de TICA.

Het karakter: zachtaardig en loyaal

De Ragamuffin staat bekend als een hele zachtaardige kat. Hij heeft een lief en kalm karakter en is erg loyaal naar zijn baasje toe. Ook is hij erg aanhankelijk en vindt hij het heerlijk om urenlang op schoot te liggen en geaaid te worden. Mede dankzij zijn zachte aard is dit ras de ideale huiskat.

Ook heeft de Ragamuffin een kalm en geduldig temperament. Deze eigenschappen maken het een geschikte kat voor jonge, spelende kinderen. Ze vinden het prima om meegenomen te worden op alle kinderlijke avonturen, het is dan ook een erg volgzame kat. Of het nu kinderen of oudere mensen zijn, deze kat houdt van aandacht en vindt het heerlijk om connecties op te bouwen met mensen.

Ondanks dat de kat een kalm en rustig karakter heeft, zijn ze niet lui. Ze vinden het ook erg leuk om lekker te spelen. Als je deze kat buiten wilt laten spelen dan is het belangrijk dat je hem aan een lijntje leert lopen. Ze zijn intelligent genoeg om dit snel te leren. Deze kat is een kat om verder alleen binnen te houden. Het zijn namelijk katten die overal weinig gevaar in zien, om die reden is het te gevaarlijk voor hen om alleen buiten rond te lopen.

Omdat deze kat zoveel aandacht nodig heeft is het verstandig om voor het aanschaffen na te denken of je hem ook deze grote hoeveelheid aandacht kunt bieden. Kun je deze kat niet genoeg aandacht geven? Dan kan hij zich gaan vervelen en aan de meubels gaan krabben. Ook als je een krabpaal in huis hebt kan dit niet genoeg zijn en kunnen ze dit blijven doen. Het is daarom echt belangrijk om genoeg aandacht te geven aan dit ras. Deze kat wordt vaak gekocht door gezinnen omdat daar altijd wel iemand in huis is die met de kat kan spelen. Ook wordt deze kat regelmatig gekocht door oudere mensen om ze gezelschap te houden.

Ragamuffin infographic

Het uiterlijk: een luxe vacht en heldere ogen

De zoete gezichtsuitdrukking, de prachtige vacht en het robuuste lichaam zijn drie belangrijke kenmerken van de Ragamuffin. Het is een middelgrote tot grote kat, die gemiddeld tussen de 5 en 10 kilo wegen. De mannetjes zijn vaak wat zwaarder en groter dan de vrouwtjes. Het is normaal dat deze kat wat dikker en zwaarder is dan de gemiddelde kat. Dit komt met name door zijn zware botstructuur en het kussentje van vet wat ze ontwikkelen op hun onderbuik.

Het lichaam van deze kat is behoorlijk rechthoekig, dit komt door zijn brede borst en brede schouders. Ook heeft de Ragamuffin een goed stel spieren. Het is kenmerkend aan deze kat dat hij overal goed bedekt is met vlees, maar er wel een goede balans is tussen lichaamsgrootte en lichaamsgewicht. Daarnaast hebben ook de benen van deze kat een zware botstructuur. De voeten zijn groot en rond om in staat te zijn het gewicht van de kat te dragen. Aan de achterkant van het lichaam heeft de Ragamuffin een prachtige lange en luxueuze staart. De staart lijkt op een pluim en loopt lichtelijk taps toe.

Het hoofd van de Ragamuffin is breed en rond. De snuit is vrij kort en ook redelijk breed. Hij heeft volle wangen met grote ogen. De ogen zijn walnootvormig en hebben een intense, heldere kleur. De bijzondere ogen geven de kat een zoete en lieve uitstraling. Ook de dikke snorhaarkussentjes dragen bij aan het zoete uiterlijk van deze kat. Zijn oren zijn middelgroot met een ronde afwerking.

De vacht van de Ragamuffin is halflang, maar soms ook lang. De textuur van de vacht is fijn, dicht en glanzend. De vacht van de Ragamuffin voelt zijdezacht aan. Hierdoor is hij heerlijk aaibaar. De lengte van de vacht is iets langer rond de nek en de buitenranden van het gezicht. De vacht op de voorpoten is vaak wat korter en dikker, terwijl de achterpoten juist langere haren hebben die naar achteren pieken. De kleur van de vacht van dit ras komt in enorm veel verschillende kleuren en patronen voor. De meest voorkomende kleuren zijn:

 • Blauw
 • Chocolade
 • Wit
 • Creme
 • Zwart
 • Lila
 • Kaneel
 • Rood
 • Fawn

Deze kleuren zijn allemaal in combinatie mogelijk. Je kunt dus een kat hebben met twee kleuren, maar ook drie kleuren, bijvoorbeeld zwart, wit en grijs. Naast deze verschillende kleurencombinaties zijn er ook verschillende patronen mogelijk, denk hierbij aan:

 • Egaal
 • Gevlekt
 • Gestreept
 • Cypher
 • Smoke
 • Tabby

Doordat er zoveel mogelijkheden zijn qua vachtkleur en vachtpatronen kan het lastig zijn om deze kat te herkennen. Daarom is het slim om te kijken naar zijn lichaamsbouw en staart. Je kunt vaak uit deze twee dingen wel afleiden of het een echte Ragamuffin is. Ben je benieuwd naar alle kleur- en patrooncombinaties die mogelijk zijn? Neem dan een kijkje in de rasstandaard2.

 

De opvoeding: socialiseren is belangrijk

Het opvoeden van de Ragamuffin is vrij eenvoudig omdat het over het algemeen een gehoorzame kat is. Maar de socialisatie is, net als bij elk ander ras, ook bij dit ras essentieel. Het socialiseren van een kat betekent dat ze gewend raken aan de aanwezigheid en de aanrakingen van mensen en dieren. Deze socialisatie gebeurt tijdens de zogenaamde socialisatieperiode, deze periode duurt tot de kittens zo’n 14 weken oud zijn. Dit is een van de belangrijkste onderdelen van de opvoeding van elk kattenras. Wanneer dit niet goed wordt gedaan, kan dit nare gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van een kat. Hier kan de kat de rest van zijn leven nog last van hebben. Tijdens de socialisatieperiode maken ze ook kennis met de verzorging die ze zullen krijgen van hun baasje. Dit kan bijvoorbeeld nagels knippen zijn, maar ook de verzorging van het gebit. Het is slim om hier zo vroeg mogelijk te beginnen.

Een van de belangrijkste aspecten in de opvoeding is de aanwezigheid van de moederpoes. Zij leert de kitten alle basics van het kattenleven. Kittens kopiëren dan ook vaak het gedrag van hun moeder. Via de moederpoes kan je in de meeste gevallen ook zien of de kittens in een fijne omgeving zijn opgevoed. Als zij er goed en verzorgd uitziet zal het meestal zo zijn dat zij en haar kittens goed worden behandeld.

Ook is van belang om tijdens de opvoeding van dit ras ervoor te zorgen dat ze vroeg beginnen met gecontroleerd te krabben. Ze kunnen gaan krabben als ze eenzaam zijn en te weinig aandacht krijgen. Door ze op een jonge leeftijd al aan te leren waar ze wel en niet aan kunnen krabben weten ze hoe ze met deze eenzaamheid om moeten gaan, zonder dat dit de omgeving kan schaden. Je wilt er echter het liefst wel voor zorgen dat je kat zich niet eenzaam voelt door hem voldoende aandacht en liefde te geven. Zo hoeven ze ook niet uit eenzaamheid te krabben en kunnen ze dit gewoon doen om hun nagels te onderhouden. Voldoende liefde is dus ook van groot belang tijdens de opvoeding van de Ragamuffin.

Het is daarnaast ook van belang om een Ragamuffin altijd bij een erkende fokker te kopen. Erkende fokkers weten hoe belangrijk de socialisatieperiode van een kitten is. Ook weten zij de specifieke behoeftes van elk ras en kunnen ze daar goed op inspelen. Over het kopen van een kitten bij een erkende fokker lees je later meer.

ragamuffin liggend op een man zijn schouder

De verzorging: meerdere keren per week kammen 

Ondanks dat de Ragamuffin een dikke en zachte jas heeft, klitten ze verrassend genoeg niet heel snel. Hele intensieve verzorging is dus niet nodig, maar het is wel erg belangrijk om de vacht mooi en gezond te houden. Daarom is het belangrijk hem om de dag even te kammen. Dit voorkomt ontstekingen aan de huid en de vorming van haarballen. Het is met name belangrijk om te borstelen rondom de kraag en de oksels. Hier zit het meeste vacht en hier is dus de kans op klitten het grootst. Met een speciale katten kam kun je deze klitten vrij eenvoudig weghalen.

Verder heeft de Ragamuffin speciale zorg aan zijn ogen en oren nodig. Het is verstandig om deze regelmatig schoon te maken aangezien deze snel vies kunnen worden. Dit kun je doen met behulp van een wattenstaafje of een vochtig doekje. Gebruik hierbij wel voor elk oog of oor een ander deel van het doekje of wattenstaafje. Zo voorkom je dat je eventuele infecties verspreid.

 

De voeding: zorg voor een gebalanceerd dieet

Een goed gebalanceerd dieet is voor dit ras erg belangrijk, vooral omdat ze niet heel actief zijn. Het zijn grote katten en hebben dus genoeg voeding nodig, maar ze moeten niet dik worden. Allereerst is het belangrijk dat je de voeding van je kat afstemt op zijn leeftijd, geslacht en activiteit. Om ervoor te zorgen dat je kat voldoende voedingsstoffen binnen krijgt is het belangrijk een volledig uitgebalanceerd dieet te kopen. Dit kan via kant-en-klare maaltijden. Op de labels van dit soort maaltijden staat precies wat erin zit. Controleer deze dus om te checken of het alle voedingsstoffen die jouw kat nodig heeft bevat. Kijk er ook goed naar of het geen onnodige stoffen bevat, denk hierbij aan een hoop smaakversterkers of veel conserveringsmiddelen.

Let er ook op of de maaltijd van je kat voldoende eiwitten bevat. Het natuurlijke dieet van katten bestaat namelijk uit muizen, deze bestaan voor zo’n 75% uit vlees en bevatten dan ook veel eiwitten. Daarom is het ook belangrijk om erop te letten dat je kat niet teveel koolhydraten binnenkrijgt. Hun lichamen zijn hier niet voor gemaakt waardoor ze vaak moeite hebben om deze te verteren.

Ook kun je kiezen voor droogvoer of natvoer. Droogvoer is geconcentreerder dan natvoer, waardoor je kat minder hoeft te eten om voldoende voedingsstoffen binnen te krijgen. Natvoer zorgt ervoor dat je kat ook meteen vocht binnen krijgt en goed gehydrateerd blijft. Katten willen namelijk nog wel eens vergeten te drinken. Al met al is het belangrijk dat je kat altijd wat te eten en drinken tot zijn beschikking heeft. Let verder simpelweg op de behoeftes van jouw kat. Wel is het belangrijk om te weten dat deze katten beter geen vet vlees, vette rauwe vis, meel en pasta binnen mogen krijgen. Dit is slecht voor de gezondheid van dit ras en kan veel problemen opleveren. 

 

Ziektes die veel voorkomen bij dit ras

De Ragamuffin staat bekend om zijn sterke genen. Het is een gezonde kat die weinig last heeft van problemen. Dit ras kent geen genetisch bepaalde gezondheidsproblemen. Ondanks het feit dat ze geen erfelijke aandoeningen hebben zijn ze wel zeer vatbaar voor nierziektes en hartaandoeningen. Over het algemeen zijn deze aandoeningen niet heel ernstig. Toch moeten deze aandoeningen wel tijdig behandeld worden. Als je merkt dat jouw Ragamuffin zich anders gedraagt, dan is het verstandig om even langs de dierenarts te gaan. Het is altijd beter om een extra controle uit te voeren in plaats van er te laat bij te zijn.

Verder hoeft je niet veel rekening te houden met ziektes. Het ras is enorm sterk en heeft een goed immuunsysteem. Als zijn voeding op orde is en hij genoeg aandacht krijgt blijft hij over het algemeen heel zijn leven gezond en gelukkig.

ragamuffin liggend op zijn zij

Hoe oud kan de Ragamuffin worden?

Gemiddeld wordt een Ragamuffin tussen de 12 en 18 jaar oud. Dit is een behoorlijk oude leeftijd voor een kat. Hoe oud jouw kat wordt heeft natuurlijk wel te maken met de manier waarop je hem verzorgd en behandeld.

Wanneer je de Ragamuffin niet de juiste voeding en te weinig aandacht geeft, dan zal zijn levensverwachting snel achteruit gaan. Daarom is het essentieel om deze twee zaken op orde te hebben. Ook de mentale gesteldheid van dit ras heeft een invloed op zijn levensverwachting. Als hij niet lekker in zijn vel zit wordt hij over het algemeen enkele jaren minder oud. Aaien en knuffelen is voor deze knuffelbeesten dus echt heel belangrijk. Ook al lijkt het alsof dit geen effect heeft op zijn gezondheid, het is wel degelijk zo.

 

Wat je moet weten voordat je deze kat in huis haalt

Als jij van plan bent om dit ras te kopen dan zijn er een aantal dingen die je moet weten. Allereerst is het zo dat dit ras redelijk zeldzaam is. Het kan dus erg lastig zijn om een gezonde Ragamuffin te kopen. Je kunt het beste bij geregistreerde rassenverenigingen informeren of er fokkers bekend zijn die dit ras fokken. Soms is het mogelijk om via kennissen aan dit ras te komen, dit is echter af te raden. Koop dit ras alleen bij een erkende fokker. 

Als je gaat kijken bij een fokker voor het uitzoeken van een kitten dan kun je op een aantal dingen letten. Allereerst is het belangrijk dat de kitten de eerste 8 weken bij zijn moeder blijft. Is de fokker bereid jou de kitten eerder mee naar huis te geven, dan is dit een slecht teken. Ook kun je bij de bezichtiging van een kitten letten op zijn omgeving. Kijk of het eten schoon is, maar ook de waterbakjes en de kattenbak. Is het niet schoon dan kan dit een teken zijn dat de kittens ook niet goed verzorgd zijn. Ook aan de moederpoes kan je vaak zien of de katjes goed worden verzorgd. Als laatste kun je nog kijken naar hoe gezond de kittens eruit zien en hoe speels en nieuwsgierig ze zijn. Qua gezondheid is het belangrijk dat de oogjes helder zijn, de oortjes en neus schoon en de vacht glanzend. Vraag ook altijd of de kittens zijn ontwormd en of ze vaccinaties hebben gekregen.

Je kunt er ook voor kiezen om dit ras in Amerika te kopen. Hier worden ze veel gefokt en komen ze veel meer voor dan in bijvoorbeeld Nederland. Om dit op een juiste manier te doen is het ook verstandig om met een rassenvereniging contact op te nemen. Zij hebben vaak de juiste contacten en kunnen jou hier verder bij helpen.

Voldoende speeltjes zijn heel belangrijk voor dit ras. Hij geniet van aandacht dus als er even niemand thuis is moet dit ras toch iets te doen hebben om zich te vermaken. Daarom is het verstandig om voordat je deze kat in huis haalt al een aantal speeltjes aan te schaffen. Ook een goede krabpaal is essentieel.

Daarnaast is het belangrijk om deze kat voornamelijk binnen te houden. Ze zijn niet zo goed in zichzelf verdedigen. Als ze aangevallen worden kan dat nare gevolgen hebben. Houd hem dus gewoon lekker binnen. Dit is sowieso veel gezelliger!

ragamuffin in grasveld

Wat kost een Ragamuffin?

Gemiddeld kost een Ragamuffin zo’n €1000. Prijzen verschillen altijd per fokker, maar reken erop dat je geen gezonde Ragamuffin zult vinden voor een prijs die veel lager ligt dan dit. Kom je er wel een tegen die heel wat goedkoper is, dan moet je je afvragen of je niet te maken hebt met een broodfokker. Let goed op de omgeving, de gezondheid van de moeder en kittens en stel altijd veel vragen!

Naast de aanschafkosten heb je nog de kosten voor het onderhoud van de kat. Deze kosten kunnen oplopen tot gemiddeld €400 per jaar. Denk hierbij aan een kattenbak, een krabpaal, voeding, dierenarts kosten en verzorgingsproducten. Omdat dit ras geen speciale voeding nodig heeft kost dit niet zo heel veel op jaarbasis. Echter kunnen de speeltjes wel duur zijn. Dit hangt een beetje af van hoeveel aandacht jij aan deze kat kunt besteden. Kun je zelf veel aandacht besteden aan de kat? Dan heb je waarschijnlijk minder speeltjes nodig en kun je hier wat op besparen.

 

Heb jij interesse in de deze kat?

Heb jij interesse gekregen in dit ras en wil je er meer over weten? Of heb je misschien zelf al een Ragamuffin in huis en vallen er dingen op aan zijn gedrag? Of zit je er misschien aan te denken een Ragamuffin in huis te halen? Wat maakt dit ras in dat geval voor jou zo aantrekkelijk? Laat het ons weten in de reacties onder dit artikel! Wij en andere lezers zijn erg benieuwd naar jouw ervaringen met dit ras!

 

Hoe groot wordt de Ragamuffin?

De Ragamuffin wordt gemiddeld zo’n 20 tot 28 centimeter hoog. Dit is zijn schofthoogte. Een volwassen kat weegt gemiddeld tussen de 5 en 10 kilogram. De katers zijn vaak een stukje groter en dan ook zwaarder dan poezen. De Ragamuffin is een middelgroot tot groot kattenras. Deze katten staan bekend om hun stevige en ronde uiterlijk.

 

Kan de Ragamuffin goed alleen zijn?

Zoals bij veel katten het geval is vind de Ragamuffin het niet fijn om voor lange periodes alleen thuis te zijn. Al is de Ragamuffin vaak wel bovengemiddeld aanhankelijk. Het zijn echte knuffelbeestjes die het heerlijk vinden om lekker vertroeteld te worden. Ze vragen dan ook best wel wat aandacht. De kat is voor deze reden ook meer geschikt voor huishoudens waar er meestal wel iemand thuis is. Als het baasje van de Ragamuffin hem vaak, en lang, alleen achterlaat kan dit een slechte invloed hebben op het welzijn van de kat. Natuurlijk niet wat je als baasje wil voor je kat. Houdt dit dan ook in gedachten tijdens het overwegen van het aanschaffen van deze kat.

De Ragamuffin is een erg tolerante kat die dan ook met vrijwel iedereen bevriend kan raken. Het is dan ook aangeraden om een tweede kat of een erg vriendelijke hond aan te schaffen om de kat gezelschap te houden als jij op werk bent of boodschappen gaat doen. Zo zal de kat zich samen met zijn maatje kunnen vermaken terwijl jij van huis bent. Laat de katten echter nog steeds niet voor te lange periodes alleen, ondanks dat ze elkaar voor gezelschap hebben is het contact dat zij met hun baasje hebben nog erg belangrijk.

 

Bronnen

[1] The Cat Encyclopedia – The definitive visual guide.

[2] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://cfa.org/wp-content/uploads/2019/06/ragamuffin-standard.pdf

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 7 Average: 4.3]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

 1. Wij hebben al 12j. twee Ragga muffin broertjes. Heerlijk, lief, loyaal en speelse katers. Ze voelen ons ook goed aan, mijn echtgenoot heeft al drie jaar beenmerg kanker en onze katers gaan bij hem overdag als hij gaat rusten op bed slapen en houden hem afwisselend 1 voor 1 s’nachts als hij eventjes op staat gezelschap. Onze Telstar 1 van de broertjes gaat met mij mee (zonder leiband) naar onze kruidenier achter de hoek van waar wij wonen en wacht aan de voordeur op mij tot ik weer buitenkom. Hij is heel beroemd bij de buren en in de winkel. Wij hopen ze nog lang bij ons te hebben. Gewoon zo een zalige katers en ras.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *