De Ragdoll: een ontspannen kat die zich makkelijk aanpast

Kattenrassen » De Ragdoll: een ontspannen kat die zich makkelijk aanpast
Rgadoll kat liggend op een grasveld

De Ragdoll is een vrij lange kat met een stevige bouw. Dit maakt deze kat vrij groot van formaat en ook aardig zwaar. De kat komt in een groot aantal combinaties van kleuren en patronen. De kat is erg intelligent en houdt van een spelletje op zijn tijd. Het is wel verstandig om subtiel met de kat om te gaan aangezien de kat nogal teder is. De Ragdoll wordt vaak gezien als de ideale kat bij een drukke levensstijl. Ben jij benieuwd waarom dit is? Of wil jij meer weten over de unieke eigenschappen van de Ragdoll? Lees dan snel verder!

 

De afkomst: Een met zorg samengesteld ras 

De afkomst van de Ragdoll is een beetje verwarrend. De kat stamt naar alle waarschijnlijkheid af van een nestje in Californië. De kittens in dit nestje voelden erg lomp en achteloos aan toen ze werden opgepakt. Het waren erg ontspannen kittens waar je subtiel mee om moest gaan.  

In de jaren 60 van de vorige eeuw ging Ann Bakker, een fokker actief in Riverside Californië, verder fokken met deze kat. Van oorsprong waren het vrij rondwandelende katten die buiten vrijwel overal kwamen. Dit fokken deed ze aan de hand van Josephine, een gedomesticeerde langharige witte poes die altijd los door de buurt rondrende. De nakomelingen van dit vrouwtje hadden een uniek karakter en erg fijne eigenschappen voor een huiskat. Door zelf bepaalde katers te selecteren die aan haar eisen voldeden op het gebied van uiterlijk, karakter en andere criteria ging ze verder fokken. Hierdoor ontstond een met zorg samengesteld nieuw ras, de Ragdoll. De Ragdoll is dus met zorg gefokt en komt voor in vier patronen.

 

Het karakter: de ideale kat bij een drukke levensstijl  

De Ragdoll is een erg rustige kat met een ontspannen uitstraling. Wel toont deze kat meer interesse in de mens dan de gemiddelde kat. Dit is goed te zien wanneer je bijvoorbeeld thuiskomt. Veel katten zullen gewoon op hun plek blijven zitten maar als je een Ragdoll in huis hebt is de kans groot dat deze naar je toe komt rennen. De kat is graag in aanwezigheid van zijn baasje en zal je waarschijnlijk ook van ruimte tot ruimte volgen. Ze houden er ook erg van om met hun baasje te slapen.  

Daarnaast is de Ragdoll een erg intelligente kat. Zo kun je de kat aanleren om naar je toe te komen als je zijn naam roept en is het mogelijk om diverse spelletjes met de kat te spelen. Zo vindt de kat het onder andere erg leuk wanneer je een speeltje weggooit zodat de kat dit speeltje weer terug kan brengen. De Ragdoll is wel een tedere kat. Wanneer je met je kat aan het spelen bent is het verstandig om hier rekening met te houden en voorzichtig met de kat om te gaan. Over het algemeen kan de kat goed overweg met kinderen en andere dieren. Het is hierbij wel belangrijk dat je je kind duidelijk maakt niet te ruig met de kat om te gaan.  

Mede vanwege de ontspannen houding van een Ragdoll is dit een ideale kat voor moderne drukke levensstijlen. Het is een kat die zich goed gedraagt en de verzorging is relatief makkelijk. Bovendien is het erg fijn dat wanneer je na je drukke werkdag thuiskomt je Ragdoll je bij de deur staat op te wachten.  

Ragdoll infographic

Het uiterlijk: een grote en gespierde kat  

De Ragdoll is een vrij grote kat met een halflange vacht. De kat heeft een langzame groei waarbij de volledige vachtkleur vaak pas na twee jaar zichtbaar is. Daarnaast bereikt de kat zijn volledige grootte en gewicht pas bij vier jaar. Het gewicht van de Ragdoll ligt tussen de 4,5 en de 9 kilo. Katers zijn hierbij een stuk groter en zwaarder dan poezen.  

Het lichaam van de kat is vrij groot en lang. Dit in combinatie met de brede en sterke bouw zorgt ervoor dat dit een kat met een vrij groot formaat is. Door de grootte van de kat denken veel mensen dat de kat aan overgewicht lijdt. Dit is niet het geval aangezien de kat van nature vrij gespierd is. Daarnaast heeft de kat ook erg sterke en zware botten waardoor het gewicht van de kat aanzienlijk is. De schouders en de heupen zijn ongeveer even breed waardoor het lichaam een rechthoekige vorm heeft. De staart is lang en heeft een volle pluim. Verder heeft de Ragdoll redelijk lange poten waarbij de achterpoten langer zijn dan de voorpoten. De pootjes zijn relatief groot en rond van vorm.  

De kop van de Ragdoll is groot maar staat wel mooi in verhouding met de rest van het lichaam. Het is een iets afwijkende wigvormige kop. De kop is namelijk iets breder dan een normale wig. De wangen staan mooi in lijn met de wig. Ditzelfde geld voor het buitenste gedeelte van de ogen en oren. De oren staan vrij ver uit elkaar en hebben een brede basis en afgeronde toppen. De ogen zijn groot, hebben een erg mooie blauwe kleur en hebben een levendige uitstraling. Verder heeft de Ragdoll een goed ontwikkelde kin die mooi in lijn met de neus en de bovenlip staan. De kop is aan het lichaam verbonden met een zware en sterke nek.  

 

De vacht van de Ragdoll 

De vacht van de Ragdoll is redelijk lang van aard en voelt zijdeachtig aan. Verder heeft de vacht voldoende ‘’guard hairs’’ en een minimale wollen ondervacht. Doordat de Ragdoll vrijwel geen ondervacht heeft, heeft de kat minder last van haaruitval tijdens de ruiperiode. Verder is de vacht van de Ragdoll langer bij de kraag en korter op de schouderbladen. Vanaf de schouderbladen neemt de lengte weer toe als je verder naar de staart toegaat. Wanneer de kat nog niet is volgroeid is de vacht over het algemeen ook wat korter.  

De vacht van de Ragdoll is ‘’pointed’’ en komt voor in meerdere kleuren en patronen. De patronen die voorkomen zijn:   

  • ‘’Bi-color’’ 
  • ‘’Van’’ 
  • ‘’Mitted’’  
  • ‘’Colorpoint’’ 

Bij het ‘’Bi-color’’ patroon komen de punten vooral voor bij de oren, de staart, het masker en boven op de rug. Op de rug kunnen ook witte vlekjes zijn. Op het masker staat een omgekeerde V binnen de buitenlijnen van de ogen. Het verdere lichaam zoals de kin, de borst en de onderkant zijn wit van kleur. De poten en voeten zijn helemaal wit maar kunnen kleine donkere plekjes bevatten. Het neusleer is roze en de pootjes zijn bij voorkeur ook roze. Deze kunnen bestaan uit een mix van kleuren aangezien de kat ook uit meerdere kleuren bestaat.  

Bij het ‘’Van’’ patroon komen de punten vooral voor bij de oren, de staart en het masker. Hierbij is de kleur bij de oren en de staart erg duidelijk en zijn er kleine witte vlekjes toegestaan. De punten bij het masker zijn – zeker in vergelijking met de andere patronen – minder aanwezig en vervagen langzaam bij het bovengedeelte van het masker. Het lichaam, de poten en de voeten zijn glinsterend wit. Hierbij zijn kleine vlekjes in de kleur van de punten toegestaan. Het neusleer en de pootjes zijn roze van kleur.  

De punten bij het ‘’colourpoint’’ patroon zijn bij de oren, het masker, de voeten en de staart een stuk donkerder dan het rest van het lichaam. Er is dan ook een duidelijk contrast tussen de kleur van het lichaam en de punten. De kleur van de vacht op de borst, de kont en de kin is een stuk lichter dan bij de rest van het lichaam. Verder is de kleur van het neusleer van de pootjes in overeenstemming met de kleur van de punten.  

Bij het ‘’mitted’’ patroon zijn de punten bij de poten (behalve de voet), oren het masker en de staart van een duidelijke kleur. Bij het masker kan er een vorm als een soort witte vlam in de vorm van een ster, diamant of zandloper tussen de top van het neusleer en het voorhoofd zijn. De kin van de kat is bij dit patroon wit van kleur en loopt uit in een witte streep op de buik. De voorpoten zijn voorzien van witte wanten die bij beide poten gelijk zijn. Bij de achterpoten loopt de witte vacht een stuk verder door naar boven. Het neusleer is in dezelfde kleur als de punten en de pootjes zijn roze. Deze kunnen wel kleine vlekjes in de kleur van de punten bevatten. De patronen komen in meerdere kleuren voor. Deze kleuren zijn:  

  • Seal 
  • Blauw 
  • Chocolade 
  • Lila 
  • Rood  
  • Crème 

Er zijn dus veel kleurencombinaties mogelijk bij deze kat. Voor de precieze kleurencombinaties is het verstandig om een kijkje te nemen in de rasstandaard van de Ragdoll 

ragdoll liggend op een muur buiten

De opvoeding: beloon je kat bij goed gedrag 

De opvoeding van je Ragdoll bestaat uit een gedeelte waar je zelf (waarschijnlijk) geen invloed op hebt en een gedeelte waar je zelf wel invloed op hebt. Een belangrijke fase in de opvoeding van een kitten vindt namelijk bij de fokker plaats. Katten kennen twee zogenaamde socialisatieperioden waarin de kat als het ware wordt voorbereid op het verdere leven. Deze twee socialisatieperioden vinden plaats tot de kitten een leeftijd van ongeveer 14 weken bereikt. Aangezien fokkers kittens over het algemeen pas meegeven als deze 13 tot 14 weken oud zijn, vinden deze perioden vrijwel geheel bij de fokker plaats. In deze periode is het belangrijk dat je kitten in aanwezigheid van de moederkat opgroeit en gewend begint te raken aan menselijke aanrakingen. 

Naast deze socialisatieperioden speel je zelf ook een belangrijke rol bij de opvoeding van je kat. Zo kun je je kat bepaalde huisregels aanleren. Je kunt je kat bijvoorbeeld duidelijk maken dat het niet de bedoeling is om aan de bank te krabben of op de eettafel te springen. Dit kun je doen door de kat streng aan te spreken waardoor de kat naar alle waarschijnlijkheid in de gaten heeft dat zijn gedrag ongewenst is. Het is hierbij wel belangrijk om na te gaan waarom de kat dit ongewenste gedrag vertoont. Het kan zijn dat er onvoldoende alternatieven – zoals bijvoorbeeld een klim- en krabpaal – voor de kat aanwezig zijn waardoor deze zich op de bank en eettafel uitleeft.  

Je kunt je kat ook opvoeden door deze te belonen bij goed gedrag. Als de kat zich goed gedraagt beloon je hem met een snoepje en een aai over de bol. Wanneer de kat zich niet goed gedraagt doe je dit niet. Ook hier zal de kat een verband ontdekken en zijn gedrag beteren.

  

De verzorging: zorg dat je kat voldoende beweging krijgt  

Voor de gezondheid van je kat is het belangrijk dat je deze goed verzorgd. Een belangrijk onderdeel hierbij is de verzorging van de vacht. De vacht van de Ragdoll is relatief eenvoudig te verzorgen. De kat heeft erg weinig last van klitten en doordat de kat geen ondervacht heeft verharen deze katten ook vrij weinig. Een keer in de week borstelen is vaak al meer dan voldoende. Bij het borstelen neem je dan losse haren mee en kun je het ontstaan van haarballen voorkomen.  

Naast de vacht is het ook belangrijk om het gebit van je Ragdoll goed te onderhouden. Veel katten krijgen namelijk te maken met gebitsproblemen en met een goede verzorging kun je dit voorkomen. Door voldoende hard voedsel zoals kattenbrokken aan te schaffen en de tanden regelmatig te poetsen houd je het gebit in goede conditie en voorkom je het ontstaan van tandsteen. Het best is om de tanden op dagelijkse basis te poetsen. Kom je hier niet aan toe? Probeer dan in ieder geval eens per week.  

Katten hebben van nature scherpe kromme nagels. Om deze nagels in goede conditie te houden en ter voorkoming van bijvoorbeeld kapotte bankstellen is het verstandig om een krabpaal in huis te halen. Door aan deze paal te krabben houdt je kat zijn nagels goed schoon en blijven deze in goede conditie. Daarnaast is het belangrijk om de nagels van je kat af en toe te knippen. Door de nagels te knippen voorkom je vergroeiingen en andere problemen. Gemiddeld gezien moeten de nagels twee tot drie keer per jaar worden geknipt.  

Naast de verzorging van de nagels is het ook belangrijk dat je de oren en ogen van je kat goed schoonhoudt. Katten kunnen namelijk te maken krijgen met de ophoping van oog- en oorsmeer bij de ogen en de oren. In tegenstelling tot mensen hebben katten moeite om dit zelf schoon te maken waardoor de kans op infecties toeneemt. Wanneer je ziet dat je kat wat vuil bij de ogen en oren heeft zitten is het belangrijk om dit tijdig schoon te maken. Je kan hierbij een ietwat vochtig doekje gebruiken. Het is wel belangrijk dat je niet hetzelfde gedeelte van het doek bij de verschillende ogen en oren gebruikt. Wanneer je dit wel doet loop je de kans dat je een mogelijke infectie veroorzaakt.  

Het is voor een kat erg belangrijk dat deze voldoende beweging krijgt. Van nature zijn katten echte jagers en hebben ze dus een erg actieve levensstijl. Wanneer je kat onvoldoende beweegt wordt de kans op overgewicht aanzienlijk vergroot. Door veel met je kat te spelen en ook actieve speeltjes in huis te halen voorkom je dit en zorg je ervoor dat je kat in goede conditie blijft.  

twee spelende ragdoll kittens

De voeding: zorg voor een afwisseling van droog een nat voedsel  

Het ideale dieet van een kat is afwisselend en bevat zowel droog als nat voedsel. Bij droog voedsel kun je denken aan kattenbrokken. Deze hardere brokken zorgen voor een goede gezondheid van het gebit van je kat en voorkomen tandsteen. Met nat voedsel bedoelen we onder andere rauw vlees. Rauw vlees bevat veel vocht. Dit is erg handig aangezien een kat uit zichzelf maar weinig water drinkt. Het eten van rauw vlees kan een kat helpen om voldoende vocht op te nemen.  

Als je opzoek gaat naar kattenbrokken is het verstandig om goed naar de etiketten te kijken. Kattenvoer moet voldoende eiwitten bevatten maar niet te veel koolhydraten. Van nature is de voornaamste voedingsbron van de kat namelijk de muis en deze bestaat voor het grootste gedeelte uit vlees. Hierdoor heeft een kat moeite met het verwerken van koolhydraten aangezien het lichaam hier niet op gemaakt is.  

Het is bovendien belangrijk om naar de etiketten te kijken om te zien of er geen onnodige hulpstoffen inzitten. Het komt namelijk nogal eens voor dat het voer van dieren bepaalde smaakversterkers bevatten waardoor dieren dit voer erg lekker vinden. Deze smaakversterkers zijn alleen niet altijd even goed voor de gezondheid van je huisdier. Het is dus altijd verstandig om dit goed na te gaan.  

Vaak is er per specifiek ras wel voer aanwezig dat helemaal op de wensen van dit ras is afgestemd. Voor de Ragdoll is er bijvoorbeeld Ragdoll Adult van Royal Canin. Dit droge kattenvoer is speciaal voor een Ragdoll met een leeftijd tussen de 1 en de 12 jaar.  

 

Ziektes die veel voorkomen 

Bij alle katten komen wel ziektes voor. Hierbij zijn er een aantal erfelijke ziektes die bij alle rassen voor kunnen komen. Twee ziektes die veel voorkomen zijn de polycystic kidney disease (PKD) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM). Hierbij is de polycystic kidney disease een erfelijke nierafwijking waarbij de werking van de nieren op den duur achteruitgaat. Hypertrofische cardiomyopathie is een erfelijke hartafwijking waarbij het bloed minder goed wordt rondgepompt. Hierdoor neemt onder andere de kans op trombose erg toe.  

Aangezien deze bij alle katten veel voorkomen testen vrijwel al de fokkers op een afwezigheid van deze erfelijke ziektes bij de katten. Op deze manier wordt de kans dat de ziekte aan het nestje wordt doorgegeven zo klein mogelijk gemaakt. De meeste fokkers geven met de kittens ook een document mee waarin de afwezigheid van bepaalde ziektes wordt gegarandeerd. Naast deze algemene ziektes zijn er niet echt specifieke ziektes die voornamelijk veel bij de Ragdoll voorkomen bekend.  

ragdoll in een mandje

Hoe oud kan de Ragdoll worden? 

De gemiddelde leeftijd van een Ragdoll ligt tussen de 12 en de 17 jaar. Het is hierbij wel op te merken dat jij als baasje hier een grote invloed op hebt. Door je kat goed te verzorgen en van goed voedsel te voorzien neemt de levensverwachting van je kat toe. Ook voldoende beweging voor een goede conditie helpt hier enorm bij. Er zijn alleen ook omstandigheden waar je minder invloed op uit kunt oefenen. Zo kan je kat bijvoorbeeld met een ziekte te kampen krijgen wat een negatieve invloed op de levensverwachting heeft.  

 

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt  

Voordat je een kat in huis neemt is het belangrijk dat je je goed laat informeren. Het is hierbij belangrijk om ook goed naar het karakter van een kat te kijken. Ben je bijvoorbeeld veel weg van huis? Dan is het niet handig om een kat in huis te nemen die veel aandacht nodig heeft.  

Daarnaast is het belangrijk om een goede fokker te vinden. Voor de opvoeding van je kitten is het belangrijk dat deze in aanwezigheid van de moederkat opgroeit en dat er door de fokker zelf voldoende aandacht aan socialisatie wordt gespendeerd. Wanneer je een kat in huis gaat nemen is het belangrijk om goed te kijken of de fokker voldoende aandacht aan deze zaken heeft gespendeerd. Daarnaast is het belangrijk dat je kitten is ontwormd en van de basisinentingen is voorzien. Doorgaans regelt de fokker deze zaken zodat je dit zelf niet meer hoeft te doen. Het kan ook verstandig zijn om je kat te chippen zodat je kat teruggevonden kan worden als deze is weggelopen. Of je dit wel of niet doet is alleen een afweging die je zelf moet maken.  

Wanneer je moeite hebt met het vinden van een geschikte fokker kun je je ook aanmelden bij een rasclub. Een rasclub zet zich in voor de belangen van een bepaald ras en heeft een community waar de mensen elkaar helpen. De Ragdoll Fanciers Club International is een voorbeeld van zo’n rasclub voor de Ragdoll. Bij deze rasclub is het ook mogelijk om op een wachtlijst voor nieuwe kittens te komen.   

Het is ook belangrijk om er rekening mee te houden dat je kat een eigen plekje in het huis krijgt. Zo zul je een kattenmand, kattenbak en eventueel een krabpaal aan moeten schaffen. Dit neemt ruimte in beslag en niet bij alle huishoudens is hier ruimte voor. 

4 ragdoll kittens

Aan wat voor prijs moet je denken? 

De prijs van een Ragdoll ligt doorgaans tussen de €750 en de €1500. Dit maakt de Ragdoll een relatief dure raskatDeze prijs kan per fokker verschillen en is afhankelijk van het uiterlijk, de afkomst, de gezondheid en het doeleinde. Fokdieren zijn weer een stuk duurder dan huisdieren. De prijs van een huisdier ligt rond de €1000 maar voor een fokdier betaal je al snel €1500.  

Houdt echter ook in gedachte dat er naast de kosten van het aanschaffen van jouw kat nog meer kosten bij komen kijken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het kopen van een kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Maar ook voer- en dierenartskosten komen kijken bij het aanschaffen van een Ragdoll.

 

Wat zijn jouw ervaringen met de Ragdoll 

De Ragdoll is dus een erg ontspannen kat dat graag in contact is met zijn eigenaar. Heb jij thuis een Ragdoll? Dan zijn wij heel benieuwd of jij deze karaktertrekken ook in jouw kat herkent. Of misschien ben jij van plan een Ragdoll aan te schaffen? Wat vindt jij in dat geval zo bijzonder aan deze katten? Wij horen jullie verhalen graag! Je kunt het laten weten door een reactie op dit artikel achter te laten! 

 

Hoe groot wordt de Ragdoll?

De Schofthoogte van de Ragdoll is gemiddeld zo’n 18 tot en met 28 centimeter. Het gewicht van dit ras zit vaak tussen de 4,5 en 9 kilogram. Katers zijn vaak een stuk groter dan hun vrouwelijke varianten, en zijn dan ook een stuk zwaarder. Het zijn middelgrote tot grote katten. Daarnaast zijn het geen katten die snel groeien, pas na ongeveer twee jaar is de volledige vachtkleur zichtbaar, en het duurt zelfs vier jaar tot hij zijn volwassen grootte en gewicht bereikt.

 

Kan de Ragdoll goed alleen zijn?

De Ragdoll is er niet van gediend om voor een lange periode alleen te worden gelaten. Als ze te lang alleen worden gelaten kunnen ze zich depressief en eenzaam gaan voelen, wat slechte effecten kan hebben op het welzijn van je kat. Dat is natuurlijk totaal niet wat je wilt.

Ragdoll katten zijn echte knuffeldieren en zijn erg aanhankelijk. Ze willen altijd bij hun baasjes in de buurt zijn. Erg sociale gezelschapsbeestjes dus! Het is dan ook verstandig om een tweede kat of een ander huisdier aan te schaffen zodat de Ragdoll altijd een maatje heeft. Op deze manier kunnen de twee dieren elkaar vermaken en voorkom je dat je kat eenzaam wordt.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 20 Average: 4.4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

2 reacties

  1. Ik heb sinds plm 5 maanden een ragdoll in huis hij is nu 1 jaar.
    Hij is vreselijk druk en erg aanwezig.
    Maar doet ook heel graag naar je bijten wat ik hem wil afleren.
    Hij komt geregeld zijn kroel halen , maar als hij er genoeg van heeft laat hij dat merken door te bijten.
    Als ik gaat slapen komt hij altijd langs mijn zij aan liggen.
    Hij is lief maar ook heel ondeugend.

  2. Onze ragdoll Delice wordt in januari 2023, 9jaar. Ze is een prachtige, mooie, verstandige kat, weliswaar met een uitgesproken karakter en willetje maar eigenlijk een echt knuffeldier. Wij hebben ook een Britse korthaar van dezelfde leeftijd, even lang bij ons, maar vriendinnen zullen ze wel nooit worden. 2 verschillende karakters maar 2 prachtige poezen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *