De Savannah: een exotische kat met een bijzonder karakter 

Kattenrassen » De Savannah: een exotische kat met een bijzonder karakter 
Savannah zit buiten

De Savannah is een redelijk nieuw ras maar stijgt al razendsnel in populariteit. Het is dan ook een kat die voortkomt uit de kruising van een huiskat en een Afrikaanse Serval. Dit maakt dat deze kat een bijzonder exotisch uiterlijk en bijzondere karaktereigenschappen heeft. Ben jij benieuwd wat voor eigenschappen dit zijn? Je leest het hier! 

 

De afkomst: een kruising tussen de Afrikaanse Serval en een huiskat 

De Savannah is een van de nieuwste rassen waardoor het ras nog niet bij alle registers als officieel ras is erkend. De eerste Savannah waar we het bestaan van kennen is geboren in 1986. Deze kat kwam voort uit een kruising tussen een Afrikaanse Serval en een huiskat. De Afrikaanse Serval is een kat die op de Afrikaanse vlaktes leeft. In het nestje wat uit deze kruising voortkwam zat een bijzondere kitten met zowel eigenschappen van de Afrikaanse Serval als de huiskat. Hierdoor ontstond de eerste officiële eerste generatie hybrid. Zowel deze kitten als het nieuwe ras werd de Savannah genoemd.  

Patrick Kelly kreeg dit verhaal te horen en wou graag een nieuw ras ontwikkelen. Aangezien hij zelf geen fokker was schakelde hij hulp in van Joyce Sroufe. Samen gingen ze aan de slag en fokten verder op de Savannah. The International Cat Association (TICA) registreerde dit ras voor het eerst in 2001 en sinds 2012 is dit ras ook voor wedstrijden erkend. Patrick en Joyce schreven hierbij de rasstandaard voor dit kattenras1. 

 

Het karakter: een kat met een vasthoudend karakter die veel aandacht vereist 

De Savannah is een erg nieuwsgierige kat die constant op zoek is naar avontuur. De kat is van nature erg actief waardoor de kat dagelijks ook veel interactie nodig heeft. Dit kan met de menselijke familie of met de aanwezigheid van een andere kat. De Savannah kan daarnaast ook erg hoog springen. Vaak tot wel 2,5 meter hoog. De kans is dus groot dat de kat eens op je schouders of boven op de koelkast springt. 

Wat wel handig om te weten is dat vanaf de F4 (vierde generatie) je meer het karakter van een huiskat krijgt. Ze gaan meer op schoot liggen net als andere kattenrassen. Er zijn uitzonderingen want er zijn ook wel F2’s die graag op schoot liggen. Dit ligt dan weer aan het karakter en uit welke lijnen ze komen.

De kat laat zijn liefde voor de familie op andere manieren zien. Wanneer je bijvoorbeeld thuiskomt na een drukke werkdag is de kans groot dat de kat je bij de deur op staat te wachten om je te groeten. Daarnaast volgt de kat je van kamer tot kamer en zal de kat je bij gebrek aan aandacht kopstootjes geven. Wat dit betreft lijkt het loyale karakter van de Savannah erg op dat van een hond.  

De Savannah is ook erg speels. De kat is dol op spelletjes en is ook bepaalde trucjes aan te leren. Zo kun je de kat bijvoorbeeld aanleren dat hij een speeltje of ander object terugbrengt wanneer je dit weggooit. De Savannah is bovendien dol op water. Het is in de zomer dan ook erg leuk om waterspeeltjes voor je Savannah aan te schaffen.  

Het is wel op te merken dat de Savannah erg vasthoudend kan zijn en zeker in vergelijking met andere katten veel aandacht vereist. Wanneer je nog nooit een huisdier hebt gehad is deze kat niet echt geschikt. Wanneer je wel wat ervaring met huisdieren hebt haal je met de Savannah een uniek en levenslang maatje in huis. Leuk is te vermelden dat bijna alle Savannah katten verzamelwoede hebben. Alle speelgoed ligt vaak op één plek en is men iets kwijt dan moet je de Savannah maar gaan volgen.

 

Houdt de Savannah kat van water?

De Savannah kat is een van de weinige kattenrassen die water leuk vind. Zo spelen ze graag met het water in hun drinkbakjes, of spelen ze in bad of in de wasbak. Het zal dus ook niet verassend zijn voor eigenaren van dit ras om een plas water te vinden rondom het bakje water dat ze hebben gevuld voor de kat om uit te drinken. Als je kat echt een grote fan is van water kan je wat speeltjes in het water leggen voordat je ze een bad geeft, of gewoon om het water nog leuker te maken!

 

infographic Savannah

Het uiterlijk: een kat met een exotisch uiterlijk  

Doordat de Savannah van de Afrikaanse Serval afstamt heeft de kat een erg exotisch uiterlijk. De kat is lang, slank en heeft opvallende donkere spots. De kat is als het ware een huishoudelijke en kleinere versie van de Afrikaanse Serval. De kat heeft erg lange poten en een lang lichaam waardoor de kat in vergelijking met andere katten erg groot en zwaar lijkt. In werkelijkheid is de kat niet groter dan een grote huiskat en weegt hij minder dan andere katten met dezelfde grootte. Een Savannah weegt tussen de 4 en de 9 kilogram waarbij katers zwaarder zijn dan poezen.  

De kat heeft een lang en slank torso dat goed gespierd is. De schouderbladen zijn goed zichtbaar en de romp is wat afgerond. De heup en de dij zijn in verhouding met de rest van het lichaam iets voller en zwaarder. De nek van de kat is vrij lang en slank en de Staart is vrij dik en normaal van lengte. De staart rond een beetje af tot een stomp einde. Verder heeft de Savannah erg lange poten die goed gespierd te zijn. Hierbij zijn de achterpoten iets langer dan de voorpoten. De pootjes zijn ovaal en normaal van grote.  

De kop van de Savannah is in de vorm van een driehoek. De driehoek wordt gevormd aan de hand van de wenkbrauwlijn, de zichtbare kaken en het afgeronde einde van de snuit. De kop is klein in verhouding met de rest van het lichaam. De kin zit in dezelfde lijn als de driehoek en de neus steekt wat uit. Doordat de neus wat uitsteekt lijkt het alsof de kin wat verzonken is. De neus heeft lage neusgaten en het neusleer is een beetje bol. Verder heeft de kat erg grote oren die hoog op de kop zitten. Ze staan erg breed, omhoog en hebben afgeronde toppen. 

De ogen van de Savannah zijn normaal van grootte. Hierbij lijkt de bovenkant van de ogen in de vorm van een boemerang en de onderkant in de vorm van een amandel. Tussen de ogen zit minimaal een oogbreedte. Wat opvalt bij deze kat is dat er traanvlek markeringen aanwezig zijn tussen de ogen en de neus. Dit zijn dezelfde markeringen die ook bij een cheeta te zien zijn. Al de oogkleuren zijn bij dit ras toegestaan zolang ze maar goed op de vachtkleur aansluiten.

 

De vacht van de Savannah 

De Savannah heeft een vacht die kort tot normaal van lengte is. Het is een stevige en volle vacht die wat ruw aanvoelt. Dit in tegenstelling tot de ondervacht die zachter aanvoelt. Ook de spots hebben een aanzienlijk zachtere structuur dan de rest van de vacht.  

De Savannah komt alleen in een ‘’spotted’’ patroon voor met donkerbruine tot zwarte spots. Deze spots kunnen rond, ovaal of langwerpig zijn. Verder heeft de kat een aantal strepen die van de achterkant van het hoofd tot de schouderbladen lopen. Deze strepen vervagen langzaam over de rug en waarbij er een ‘’spotted’’ patroon op de rug ontstaan. Kleinere spots zijn te vinden bij de poten, de voeten en het gezicht. Bij al de kleuren waarin de Savannah voorkomt moeten de spots duidelijk zichtbaar zijn.  

Elke Savannah heeft een ‘’spotted’’ patroon. Er zijn echter wel verschillende kleurenvarianten mogelijk. Zo komt de Savannah voor in het: 

  • Zwart 
  • Bruine spotted tabby 
  • Zwart zilver spotted tabby 
  • Zwart rook 

Het neusleer van de Savannah is roze of baksteenrood omgeven door solide zwart of zwart met roze vlekken. Alleen bij de zwarte Savannah is het neusleer solide zwart. De kussens bij de pootjes zijn altijd in de kleur van houtskool tot bruinzwart.  Voor meer informatie over de precieze vachtkleur en andere kenmerken is het een goed idee om een kijkje te nemen in de rasstandaard van de Savannah2 

Savannah ligt op een kleedje

De opvoeding: spreek je kat direct aan als deze iets fout doet  

Bij de opvoeding van een kitten spelen zowel de moederkat, het nestje als het baasje een grote rol. In de eerste fase van hun leven leren kittens erg veel van de moederkat en hun nestgenootjes. Een kitten leert in deze fase gewend te raken aan vreemde geluiden maar ook andere dieren. De mens heeft in deze fase ook een belangrijke rol te vervullen. De moederkat voedt haar kittens natuurlijk niet op naar menselijke standaarden. Zo is het bijvoorbeeld van belang dat de kat van de fokker leert om te gaan met mensen en menselijke aanraking. Dit maakt de verzorging van de kat in de toekomst een stuk gemakkelijker.

Kittens kennen zogenoemde socialisatieperioden waarin ze als het ware worden voorbereid op hun verdere leven. Deze periode duurt tot een kitten ongeveer 14 tot 16 weken oud is. Aangezien fokkers een kitten pas aan een nieuw baasje meegeven als deze ongeveer 13 weken oud is vindt vrijwel de hele socialisatieperiode bij de fokker plaats. Het is dus belangrijk dat de fokker voldoende aandacht aan deze socialisatie besteed. Wanneer je jouw kitten bij fokker vandaan haalt is het handig om goed te vragen of je kitten al gewend is aan menselijk contact, kennis heeft gemaakt met andere dieren en of deze in aanwezigheid van de moederkat is opgegroeid.  

Wanneer je je Savannah in huis hebt is de opvoeding nog niet klaar. Het is belangrijk om je kat aan te leren wat de gang van zaken in het huishouden is en wat wel en niet is toegestaan. Zo is het belangrijk dat je je kat leert dat het krabben aan de gordijnen en aan de bank slecht gedrag is en dat het krabben aan de daarvoor bedoelde krabpaal goed gedrag is. Dit kun je doen door je kat bij slecht gedrag aan te spreken of bij goed gedrag te belonen. Het is belangrijk dat je dit aanspreken en belonen direct na de handeling doet zodat de kat jouw reactie goed kan associëren met de goede of foute handeling. Dit belonen kan je doen door bijvoorbeeld een snoepje aan je kat te geven of je kat een aai over zijn bol te geven.  

 

De verzorging: houd je kat goed schoon om infecties te voorkomen 

Om je Savannah in goede gezondheid te houden is het belangrijk dat je je kat goed verzorgt. Hierbij moet je denken aan zowel uiterlijke verzorging als verzorging op het gebied van activiteit en conditie. De vacht van de Savannah vergt in vergelijking met andere kattenrassen weinig verzorging. Wanneer je de juiste voeding hebt, hoef je de vacht zelfs nooit te borstelen!

Naast de vacht is het ook belangrijk dat je het gebit van je kat goed verzorgt. Katten krijgen over het algemeen vaak last van hun gebit en als baasje heb je een grote invloed om dit te voorkomen. Allereerst is het belangrijk dat je je kat op zijn tijd wat hard voedsel geeft. Door je kat bijvoorbeeld wat harde snoepjes te geven waar je kat op kan bijten blijven de tanden goed scherp en voorkom je tandsteen. Daarnaast is het ook belangrijk om de tanden van je kat op regelmatige basis te poetsen. Door de tanden regelmatig te poetsen blijft het gebit langer gezond. Het is het beste om dit op dagelijkse basis te doen, maar probeer in ieder geval eens per week.  

Voor de gezondheid van de nagels is het belangrijk om een krabpaal in huis te hebben. Een kat kan zijn nagels goed schoonhouden door deze op regelmatige basis te krabben. Je hoeft bij een Savannah de nagels dus nooit te knippen. 

Veel katten hebben ook te maken met vuil bij de ogen en de oren. Hierbij vindt er een ophoping van oog- en oorsmeer plaats wat de kat zelf niet goed schoon kan maken. Deze ophoping van vuiligheid kan op den duur infecties veroorzaken als er niks aan wordt gedaan. Bij het schoonmaken kun je een doekje gebruiken dat een beetje vochtig is. Het is hierbij belangrijk dat je per oog en oor een ander gedeelte van het doekje gebruikt zodat je een mogelijk verspreiding van een infectie voorkomt.  

Voldoende lichaamsbeweging is ook een belangrijk onderdeel bij de opvoeding van je kat. Door je kat voldoende laten te bewegen blijft de conditie goed op peil waardoor de algemene gezondheid van je kat ook beter is. Dit is zeker bij de Savannah erg belangrijk aangezien deze kat van nature erg actief is. De kat moet de ruimte hebben om erg actief te kunnen zijn en een baasje hebben dat graag met hem speelt. Het aanschaffen van actieve speeltjes kan hier goed bij helpen.  

Savannah kitten zit binnen

De voeding: zorg voor een afwisseling van nat en droogvoer  

Voeding is natuurlijk belangrijk voor elke kat maar voor een Savannah is het extra van belang dat je gevarieerd en goed eten geeft. Het geven van gevarieerd eten zorgt ervoor dat je Savannah geen glasbotten krijgt. Het soort voedsel wat je een Savannah kan geven bestaat uit: eendagskuikens, kwartels, kippennekjes, kippenvleugels etc. of BARF. Alles rauw natuurlijk en geen varkensvlees geven. Varkensvlees kan namelijk besmet zijn met het virus Aujeszky, als je kat hiermee besmet raakt is kans heel groot dat de kat hieraan overlijdt.

Kattenbrokken zijn ook goed, wel word aangeraden dat je hiervan goede kwaliteitsbrokken voor je kat haalt en er elke dag een bakje met schoon water bij zet. Ook word aangeraden om niet alleen maar kattenbrokken te geven. Vul dit dan aan met stukjes rauw vlees zoals die hierboven zijn genoemd. Naast het geven van kwaliteitsvoedsel is het ook belangrijk om de hoeveelheid voedsel goed af te stemmen op de activiteit van de kat. Je kan hierbij meer voedsel geven aan een erg actieve kat in verhouding met een minder actieve kat. Het is belangrijk dat je de energietoevoer goed afstemt op het energieverbruik. Aangezien de Savannah een erg actieve kat is, is het belangrijk dat deze kat voldoende voedsel met voldoende eiwitten krijgt. 

Voor meer informatie over voer voor de Savannah en hoe je het beste rauw voer kan bewaren kun je kijken op: https://rvsk.nl/savannah-kat/

 

Ziektes die veel voorkomen 

De Savannah heeft uit zichzelf geen erfelijke ziektes, als deze er wel zijn dan komt het door het infokken met andere rassen. Let dus goed op dat je ook kijkt naar de lagere generaties van de kat. Je ziet namelijk bij die generaties terug of er ziektes aanwezig zijn. De Savannah is over het algemeen dus een gezonde kat. Wel is het zo dat er een aantal ziektes zijn die bij alle katten voor kunnen komen. Zo zijn de polycystic kidney disease (PKD) en hypertrofische cardiomyopathie (HCM) ziektes die bij alle katten voor kunnen komen.  

De Polycystic kidney disease is een erfelijke nierafwijking. Bij deze nierafwijking gaat na verloop van tijd de nierfunctie achteruit waarbij het nierweefsel wordt aangetast. De ziekte wordt over het algemeen pas laat ontdekt wanneer het nierweefsel al voor meer dan 70% is aangetast. Het is dus erg belangrijk om je kat goed in de gaten te houden en het zekere voor het onzekere te nemen. Bij bepaalde klachten is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen. Symptomen die op PKD kunnen wijzen zijn: 

  • Minder eetlust  
  • Vermagering  
  • Veel drinken en plassen 
  • Futloos zijn 
  • Uitdroging 
  • Bleke slijmvliezen 

Aangezien PKD een erfelijke ziekte is, is het belangrijk dat fokkers op deze ziekte testen. Door de moederkat en de kater op deze ziekte te testen wordt de kans dat het nestje met deze ziekte te maken krijgt zo klein mogelijk.  

Hypertrofische cardiomyopathie is een erfelijke hartafwijking waarbij de kans op trombose enorm toeneemt. Deze kans neemt toe doordat het bloed minder goed wordt doorgepompt. Daarnaast kan vocht zich ophopen bij de longen en de borstkas en is er kans dat de hartkleppen minder worden. Vaak is al op jonge leeftijd te merken of een kat met deze ziekte kampt. Deze ziekte gaat alleen niet altijd gepaard met symptomen waardoor het ook zo kan zijn dat je kat plotselings komt te overlijden. Het is in ieder geval verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen als: 

  • Je kat geen goede eetlust heeft 
  • Je kat benauwd is 
  • De ademhaling van je kat erg snel is 
  • De achterpoten van je kat wat verlamd zijn  

Ook HCM is een erfelijke ziekte. Het is dus ook belangrijk dat fokkers op deze ziekte testen. Vaak geven fokkers een document met een kitten mee waar de afwezigheid van deze erfelijke ziekte wordt gegarandeerd. De fokkers hebben in dat geval onderzocht of de ouders van het nestje deze ziektes niet met zich meedragen.  

Savannah staat binnen

Hoe oud kan de Savannah worden? 

Een Savannah kan tussen de 15 en de 20 jaar worden. Hoe oud je kat precies wordt hangt van meerdere factoren af. Zelf speel je hier ook een belangrijke rol in. Door je kat goed te verzorgen kun je de levensverwachting flink laten toenemen.  

 

Hoe hoog kan de Savannah kat springen?

De Savannah kat kan van een stilstaand punt tot wel 2.5 meter hoog springen. Deze indrukwekkende hoogte zorgt ervoor dat geen plekje in huis veilig is voor deze stuiterbal. Wees dan ook vooral niet verbaasd om de kat bovenop een koelkast of een hoge plank aan te treffen.

 

Hoe groot word de Savannah kat?

De eerste generatie Savannah katten kenden een gemiddelde hoogte van zo’n 36 tot 45 centimeter met een lengte tussen de 40 en 50 centimeter. De hoogte en lengte zijn bij de latere generaties echter afgenomen tot zo’n 26 tot 35 centimeter met een lengte van 33 tot 43 centimeter. Dit komt door de genen van de gewone huiskat, die niet zo groot worden als de Cerval.

 

Kan de Savannah kat goed alleen zijn?

Je kan de Savannah kat beter niet te lang alleen laten. Het zijn erg sociale katten die dan ook het liefst altijd omringd zijn met andere dieren of hun baasje. Daarom is het ook verstandig om een tweede, het liefst actieve, kat aan te schaffen. Zo heeft de Savannah een speelmaatje en zal hij zich minder eenzaam voelen. De kat is vanwege zijn sociale karakter dan ook minder geschikt voor mensen die veel van huis zijn. Hij vereist veel aandacht van zijn baasje en zal zich eenzaam gaan voelen en gaan vervelen indien hij te vaak alleen wordt gelaten. Dit kan zich na een tijdje gaan uiten in ongewenst gedrag, waar je als baasje natuurlijk totaal niet op zit te wachten.

 

Wat jij moet weten voordat je de kat in huis neemt 

Aangezien de Savannah erg vasthoudend is en vrij veel aandacht vereist is dit niet de ideale kat voor als je nog nooit een kat hebt gehad. De kat kan vrij koppig zijn en het is belangrijk dat je voldoende tijd en aandacht in de opvoeding steekt. Wanneer je al eerder een kat als huisdier hebt gehad heb je hier al wat ervaring mee en zal dit je een stuk makkelijker afgaan. Een Savannah mag niet alleen naar buiten, als ze dit wel doen kunnen ze weglopen en gaan zoeken naar voedsel. Ze zullen dan bijvoorbeeld gaan jagen naar de kippen en vogels van de kinderboerderij wat niet de bedoeling is. 

Savannah F1 en F2 katten zijn niet altijd voor iedereen geschikt. Savannah F1 en F2 hebben veel ruimte nodig en zijn dus niet geschikt voor kleine appartementen of woonruimtes. De F toont aan welke generatie de Savannah is. Bij een F1 Savannah is de vader van de kat een Serval, dit is dus de eerste generatie. Bij een F2 Savannah is weer de opa van de kat een Serval. Hoe hoger de generatie des te dichter bij de Serval ze staan. Savannahs vanaf de derde generatie zijn goed in huis te houden, ook als je geen ervaring hebt. Bij de hogere generaties ligt dit anders, je kunt beter eerst met een lagere generatie beginnen voordat je een hogere generatie Savannah wilt aanschaffen. Vanaf de derde generatie zijn de Savannahs sociaal en gemakkelijk in huis te houden. Ze kunnen goed omgaan met kinderen en anderen dieren en kunnen met iedereen overweg.

Verder is het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker. Het is hierbij belangrijk dat je goed kijkt of de fokker voldoende aandacht heeft besteed aan de socialisatie van je kitten en of deze in aanwezigheid van de moederkat is opgegroeid. Het kan verstandig zijn om contact op te nemen met de Rasvereniging Savannah Kat – RVSK vereniging.3

De Rasvereniging Savannah Kat – RVSK is opgericht door fokkers die zich inzetten om een Savannah te fokken van betere kwaliteit. De raskenmerken zijn bij deze fokkers zeer belangrijk. Tevens behartigt RVSK de belangen van de Serval en de Savannah en begeleiden zij nieuwe catteries. Daarnaast is het de doelstelling van RVSK om liefhebbers en fokkers dichter bij elkaar te brengen door mee te doen aan shows of organiseren van een open dag(en) en informatiedagen. Zoek je een Savannah kitten, vraag dan aan één van de leden van deze rasvereniging om meer informatie.

Savannah close-up binnen

Aan wat voor prijs je moet denken? 

Voor een Savannah betaal je doorgaans tussen de €1000 en de €1500. Het is hierbij op te merken dat er verschillende soorten Savannahs zijn in verschillende prijsklassen. Dit komt omdat de Savannah afstamt van de Afrikaanse Serval. Het kruisen van deze kat met een huiskat is erg moeilijk waardoor er vooral veel wordt doorgefokt met de kittens die hieruit komen. Hierdoor heb je meerdere generaties Savannahs.

Deze generaties worden weergegeven als bijvoorbeeld F1. F1 betekent in dit geval dat het de eerste generatie is. Dit is een directe nakomeling van een Serval en een huiskat. Over het algemeen geld dat hoe dichter je bij deze eerste generatie komt hoe hoger de prijzen zijn. Zo betaal je voor een F3 Savannah al snel iets van €3000 terwijl je voor een F8 Savannah ongeveer €1000 betaalt.  

 

Wat zijn jouw ervaringen met de Savannah?  

Heb jij ook een Savannah in huis? Dan zijn wij erg benieuwd naar jouw ervaringen. Is jouw Savannah bijvoorbeeld ook zo koppig? Of heeft deze kat andere bijzondere karaktertrekken die wij absoluut moeten weten? Laat het ons weten door een reactie op dit artikel achter te laten!

 

Bronnen

[1] Bron: The International Cat Association: Savannah Breed.

[2] Meer informatie over de vachtkleuren kun je bij de rasstandaard vinden op https://www.tica.org/phocadownload/sv.pdf, deze staat op de officiële website van The International Cat Association

[3] Kijk op Rasvereniging Savannah Kat – RVSK vereniging  voor meer informatie over de Savannah

[4] Savannah katten op de foto´s zijn van: Cattery Nevasirags – https://www.nevasirags.nl en Cattery SavannahJungle – https://www.savannah-jungle.nl

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 27 Average: 4.4]
Kat.nl Redactie

Kat.nl Redactie

De redactie van kat.nl zet zich iedere dag in om je zoveel mogelijk informatie over katten te geven. Dit doen we door informatieve artikelen, rasbeschrijvingen en productvergelijking te schrijven. Daarnaast zijn we druk bezig met een gratis online memory spel voor kattenrassen, dus blijf de website in de gaten houden.

Eén reactie

  1. Wij hebben sinds 1,5 week een Savannah kitten bewust voor gekozen. Het is een exoot maar een prachtig dier. Het is een kater, waarschijnlijk F7 dus min of meer een huiskat. De kenmerken van een Savannah: koppig, vasthoudend, zeer veel energie maar ook erg aanhankelijk zijn zeker aanwezig. Kalm naar de hond en naar ons. Hij pakt je in met zijn eigenschappen van een hond. Ook al hebben we hem kort overtreft hij mijn verwachtingen.
    Hiervoor hebben een kat gehad; een mix van een Siamees die helaas nog 5 jaar is geworden door hoogst waarschijnlijk een erfelijke afwijking. Deze kat was wat moeilijker te peilen, wat er aan de hand was of dat zich prettig voelde. De Savannah lijkt meer een open boek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *