Siamese katten: intelligent, eigenzinnig en nieuwsgierig


Siamese kat kitten

De Siamese kat is 1 van de meeste herkenbare katten die er bestaan. De Siamese kat wordt ook wel prins onder de katten genoemd. De katten zijn erg sociaal en hebben een eigenzinnig karakter. Meer weten over deze elegante verschijning? Lees dan vooral verder.

De geschiedenis

De Siamees behoord tot een van de oudste kattenrassen ter wereld. Oorspronkelijk komt de Siamees uit Thailand. Voorheen heette Thailand Siam. Hier heeft de Siamese kat ook zijn naam aan te danken. In Thailand fungeerde de katten als metgezellen voor leden van het koningshuis. Ook dienden de katten de wacht te houden. De katten zaten boven op de zuilen. Als er een indringer was sprongen de katten van de zuilen op de indringer.

Aan het einde van 1800 verschenen de eerste Siamese katten in Europa. Deze katten waren een geschenk van de koning van Siam. Ook aan de verenigde staten werd een Siamese kat cadeau gedaan. Toch waren er in niet veel Siamese katten te vinden tot de 2e wereldoorlog. Na de 2e wereldoorlog werden Siamese katten erg populair. De Siamees behoort nu tot 1 van de meest geregistreerde raskatten.

Het uiterlijk: Een elegante uitstraling

De Siamees heeft een imposant en vooral elegant uiterlijk. De kat heeft een gemiddelde grootte en een slanke, gespierde bouw. De kop van de Siamees heeft een wigvorm (een lange driehoek). Ook de oren hebben de vorm van een lange driehoek. Siamezen hebben lange dunne poten en een spitse snuit. Ook hebben ze een lange slanke nek. Siamezen hebben fel blauwe ogen in de vorm van amandelen.

De vacht van de Siamees is erg kort en glanzend. De vacht is heel licht. Dit in tegenstelling tot de donkere kleur op de snoet. Dit contrast heet pointing.

Kittens van Siamezen zijn veel lichter dan de volwassen Siamezen. Naar mate Siamezen ouder worden ontwikkelen ze meer points (de kenmerkende contrasterende donkere kleuren). Deze points kun je vinden op snuit, oren, poten en staart. De points zijn donker van kleur. Dit in combinatie met de felblauwe ogen maken siamezen een ware schoonheid.

Siamese kat gras buiten zonnig

Het karakter: intelligent, eigenzinnig en nieuwsgierig

Siamese katten worden ook wel ‘de honden onder de katten’ genoemd. Dit komt, omdat het karakter van een Siamese kat veel weg heeft van een hond.

Siamese katten zijn erg sociaal. Ze kunnen goed overweg met andere dieren en mensen.
Daarnaast houden Siamezen erg van gezelschap. Je kunt Siamezen dan ook niet goed lang alleen laten. De katten zijn erg intelligent, eigenzinnig en nieuwsgierig. Dit betekent dat Siamezen veel aandacht nodig hebben. Siamezen staan bekend als ‘praters’.

Omdat Siamezen erg intelligent zijn kunnen ze soms een hele uitdaging zijn. Zo kunnen ze erg opdringerig zijn als het gaat om aandacht krijgen. Daarnaast kunnen ze leren hoe je kastjes en deuren openmaakt. Als je op zoek bent naar een rustige kat, kun je beter geen Siamees in huis halen. Het voordeel is dat je Siamezen kunt trainen.

Siamese kat met meisje

De verzorging: Let goed op de voeding!

Bij een Siamees is het erg belangrijk dat de voeding goed wordt gedoseerd. Siamezen krijgen namelijk redelijk snel een ´buikje´. Daarnaast kunnen Siamezen last krijgen van hun gewrichten en poten als ze te veel gewicht met zich mee dragen.

De vacht van een Siamees is vrij kort en de Siamees beschikt over bijna geen ondervacht. Dit betekent dat de verzorging van de vacht van de Siamees erg eenvoudig is. Daarnaast zijn Siamezen zelf erg hygiënisch. Als een Siamees vies wordt zal hij dit over het algemeen zelf schoonmaken. Wel is het goed om een Siamees af en toe te borstelen om losse haren te verwijderen.

Het is belangrijk om de oren van Siamezen met enige regelmaat te controleren. Een Siamees kan namelijk nog wel eens hardhorend zijn. De oren moeten dan worden schoongemaakt. Dit kan je doen met een speciaal oor schoonmaakmiddel voor katten.

Siamese kat op tapijt

Veel voorkomende ziektes

Siamezen hebben te maken met een aantal erfelijke aandoeningen. Eiwitafzetting ofwel Amyloïdose is voor de Siamees specifiek. Bij eiwitafzetting kan eiwit niet worden afgebroken en stapelt zich op. Dit kan zorgen voor hartfalen en leverfalen.

Naast eiwitafzetting komen er ook een aantal oogaandoeningen voor bij de Siamees. Deze aandoeningen kunnen voor ongemak zorgen, nachtblindheid en zelfs blindheid.

Ook komen gewrichtsproblemen relatief vaak voor bij de Siamees. Vaak is de oorzaak hiervan heupdysplasie. Ook patellaluxatie komt voor. Dit is het uit de kom gaan van de knieschijven.

De Siamees heeft een erg nauwe kop. Door deze nauwe kop heeft de siamees een aanleg voor ademhalingsproblemen.

Ook worden 2 typen kanker vaker gezien bij de Siamees. 1. Mastceltumor: Deze tumor komt ook veel voor bij honden. Het is een kwaadaardige huidtumor. 2. Maligne Lymfoom: Lymfeklierkanker.

Siamese kat binnen

Past een Siamees bij jou?

De Siamees is lang niet voor iedereen geschikt. Als je op zoek bent naar een rustige kat kun je beter even verder zoeken. Een Siamees is namelijk verre van rustig en heeft veel aandacht nodig. Ook moet je er rekening mee houden dat een Siamees niet goed tegen eenzaamheid kan en erg nieuwsgierig is. Als je daarentegen op zoek bent naar een sociale kat die erg houdt van knuffelen, spelen en aandacht, is de Siamees de perfecte kat voor jou.

Siamese kat buiten

Wat kost een Siamees

Je kunt het beste een Siamees kopen als raskat bij een erkende fokker. Je betaald een hogere prijs dan, wanneer je bijvoorbeeld een Siamees haalt via marktplaats, maar krijgt daar erg veel voor terug. Vaak zijn katten die je haalt via marktplaats of een andere onbekende handelaar onvoldoende gesocialiseerd en hebben een hogere kans op ziektes. Een goede fokker laat zijn kittens inenten, ontwormen en chippen. Als je toch voor minder geld een kat wilt aanschaffen, doe dit dan via een Asiel.

Maar hoe vind je nu een goede fokker? Een goede fokker van Siamese katten is erg eenvoudig te vinden via een rasvereniging.

De prijs van een Siamees (raskat) ligt ongeveer tussen de 600 en 850 euro. Naast de aanschaf van de kat zelf moet je ook rekening houden met andere kosten. Zo zijn er terugkerende kosten, zoals voer, onderhoud en dierenartskosten (dierenartskosten bedragen al snel een paar honderd euro per jaar. Denk aan inentingen etc). Daarnaast zijn er ook nog kosten als het aanschaffen van een kattenbak, klimpaal en mand. Denk dus van tevoren goed na of je financieel stabiel genoeg bent om een Siamees te kunnen houden.

Let bij het ophalen/kopen van de kitten goed op rare plekken op het lichaam, dat hij schoon is, en dat hij niet niest of hoest. Daarnaast moet je goed de oren en ogen controleren op aandoeningen. Hou goed in de gaten of de kat niet bang is voor mensen en nieuwsgierig is.

Hoeveel sterren geef jij dit artikel?
[Total: 20 Average: 4.8]
Delen
 • 20
 • 13
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  
 •  
  48
  Shares
 •  
  48
  Shares
 • 20
 • 13
 • 15
 •  
 •  
 •  
 •  

Gerelateerde Artikelen:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *